![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 87 Dołączył: sob, 05 lut 11 Nr użytkownika: 4,429 Płeć: Kobieta ![]() |
Witam
Z zapartym tchem przeczytuje wszystkie wątki historyczne od synagogi poczynając i mam całą masę pytań, może uda nam się wspólnie je ustalić. 1. Babcia moja przed zesłaniem na przymusowe roboty do Niemiec w trakcie II wojny światowej pracowała w Restauracji gdzie gotowała dla Niemców min. zupę z żółwi, była to restauracja na 3 maja, skąd musiała uciekać przez okno. Zastanawiam się w którym miejscu, czy to nie była przypadkiem Resursa? 2. Druga moja babcia zakochała się we Włochu, którego dokarmiała gdy był w obozie jenieckim w Dąbrowie (miała z nim zresztą dziecko) i pytanie moje jest takie kiedy ten obóz był rozbity, skąd Włosi w Dąbrowie i jak długo oni stacjonowali? Nie wiem czy dobrze słyszałam, że obóz ten mieścił się w okolicy Redenu lub Alei. Na razie tyle ale pytań mam mnóstwo i fajnie byłoby ta historię sobie przypomnieć i poskładać w całość. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ad. 1.
Zerknij tutaj: http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/dombrowa,...rasse,_875.html ![]() Napis na pierwszym budynku po lewej stronie wskazuje na to, że mogła być tam restauracja. Nie spotkałem się do tej pory z informacją, że w Resursie była 'regularna' restauracja. Ad. 2. Od 42 roku w zakładach dąbrowskich pracowali jeńcy z wielu krajów Europy, w tym Włosi. Ich obóz był w szkole przy Limanowskiego. Włosi zatem nie 'stacjonowali' ale byli jeńcami wojennymi. Temat obozów w DG nie jest szerzej znany. Myślę, że warto coś z tym zrobić...Kilka informacji znajdziesz na stronie Darka Nowaka - www.dabrowa.pl . ps. zupa z żółwia mnie powaliła ![]() Ten post edytował Slyzaba czw, 19 lip 2012 - 14:18 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 87 Dołączył: sob, 05 lut 11 Nr użytkownika: 4,429 Płeć: Kobieta ![]() |
Dzięki wielkie
Zupa z żółwi byłła faktem, bo babcia mi mówiła, że ze skorup robili popielniczki. A dla niej taka egzotyka była maga atrakcją. A apropo obozu jenieckiego, to moja babcia Włocha poznała jakoś w okolicy 1942/43 roku. (Pierwsze dziecko miała właśnie w 1943 roku) Nigdy nie mialam okazji z nią o tym porozmawiać, bo był to poniekąd temat tabu, ale faktem jest że po wojnie ten Włoch chciał ją ze sobą zabrać, ale ona się nie zgodziła. Zresztą to dość ciekawa miłosna historia wojenna. Może przy okazji uda mi się zeskanować zdjęcia i tu wrzucić mam trochę z Dąbrowy z lat 20 ubiegłego wieku i starsze w tym też zdjęcia wnętrz mieszkalnych z okolic Gołonoga i Redenu. Mam też trochę zdjęć portretowych z zakladów fotograficznych, ale to jak znajdę chwilkę a na razie planuję zakup tej najnowszej książki z legendami z Dąbrowy. A przy okazji zapytam, czy nie wie ktoś gdzie można kupić Kantora Mirskiego Dąbrowę Górniczą i legendy dąbrowskie Dionizego Czubali?? Chętnie odkupię. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT Może przy okazji uda mi się zeskanować zdjęcia i tu wrzucić mam trochę z Dąbrowy z lat 20 ubiegłego wieku i starsze w tym też zdjęcia wnętrz mieszkalnych z okolic Gołonoga i Redenu. Mam też trochę zdjęć portretowych z zakladów fotograficznych, ale to jak znajdę chwilkę - jak zawsze jestem chętny do pomocy ![]() CYTAT czy nie wie ktoś gdzie można kupić Kantora Mirskiego Dąbrowę Górniczą i legendy dąbrowskie Dionizego Czubali - zadzwoniłem do antykwariatu ARGOS w centrum. Mieli Dionizego jeszcze niedawno i to właśnie tą książkę miałem kupić... Sprawdziłem w sieci - pusto. Co do Kantora, to oczywiście na allegro co kilka miesięcy się pojawia. Najczęściej w komplecie za kilkaset pln. Pojedyncze zeszyty z DG widziałem tylko kilka razy. U mnie na stronie znajdziesz fotografie z KM: http://dawnadabrowa.pl/?phrase=Z,przeszlos...&cat=zrodlo . Docelowo chcę też wrzucić cały tekst. -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, bo ja tez celuję w Kantora ale niestety nie dam kilkaset złotych i szukam okazji. W antykwariacie co parę miesięcy się melduję, ale jeszcze nie trafilam, no cóż nie spieszy mi się, może kiedys ukaże się w e-booku
![]() |
|
|
![]()
|
|
Trzeba było tak od razu - myślałem, że szukasz tylko i wyłącznie wersji papierowej.
KM jest dostępny online w zasobach www.sbc.org.pl Ten post edytował Slyzaba pią, 20 lip 2012 - 11:08 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie raz jeszcze. I tak będę poszukiwać wersji papierowej, po prostu chcę ją mieć, ale teraz przynajmniej mogę wrócić do lektury jak tylko będę czegoś poszukiwała.
|
|
|
![]()
|
|
Rozpoczęto rozbiórkę starej zabudowy przy ul. Wojska Polskiego 44 , rozbierają starą kamienicę z oficyną i komórki, szkoda bo całkiem dobrze to wyglądało, ale pewnie stan techniczny był kiepski, szkoda, że nie mam aparatu ze sobą
![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie kojarzę na szybko, która to kamienica. Ma ktoś możliwość podjechania na miejsce i zrobienia kilku fotografii??
-------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Udało mi się dzisiaj zrobić zdjęcia, już je wrzucam szkoda że wcześniej nie zauważyłam że ją rozbierają, bo już częściowo jest rozebrana
![]() jeszcze jedno zdjęcie ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Możesz wrzucić zdjęcia na jakiegoś imageshacka czy fotosika? Bo to już chyba 5 rok, jak miniatury na forum nie działają jak należy
![]() Ten post edytował Leszek wto, 24 lip 2012 - 12:02 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Spróbuję tylko dajcie mi znać czy to działa, bo nigdy jeszcze tego nie robiłam
http://imageshack.us/content_round.php?pag...83/img1534k.jpg http://imageshack.us/content_round.php?pag...2/img1533el.jpg http://imageshack.us/content_round.php?pag...5/img1539bd.jpg |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Działa, dzięki
![]() Przy okazji - pod zdjęciem masz podane kody do wklejenia zdjęcia bezpośrednio na forum, wybierasz 'Forum Code', efekt poniżej. ![]() Uploaded with ImageShack.us -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki człowiek uczy się całe życie
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 21 Dołączył: pon, 16 lip 12 Nr użytkownika: 5,045 Płeć: Kobieta ![]() |
szkoda
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Jeżeli chodzi o Kasińskiego - Mickiewicza sprawa jest prosta.
Wszystkie domy po stronie Urzędu Skarbowego mają adres Krasińskiego. Między Mickiewicza, a Krasińskiego adres MIckiewicza, za Mickiewicza w stronę aleji to już Majakowskiego. Jest to trochę głupie, bo podaję adres Mickiewicza, a tłumaczę, by przyjechali na Krasińskiego. A jak chcę kogoś pokierować na Krasińskiego, to mówię Mickiewicza, no bo przy niej mieszkam. Ostatnio wzywałem straż pożarną do zwalonego trzewa na Krasińskiego i oczywiście podałem Mickiewicza. Musiałem się potem tłumaczyć, dlaczego na Mickiewicza nie było zwalonego drzewa, ale strażacy to rozumieją. |
|
|
![]()
|
|
CYTAT szkoda sad.gif z zewnątrz wygląda całkiem ładnie. Niedługo nic z dawnego Redenu nie zostanie - rzeczywiście na zdjęciach wygląda na daleką od ruiny. Niemniej jakieś przyczyny (budowlane? finansowe?) musiały być... Storczyk - będę mógł wykorzystać te 3 fotografie u siebie na stronie? -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 108 Dołączył: pią, 06 kwi 07 Nr użytkownika: 666 ![]() |
już kilkanaście miesięcy temu budynek w środku byl totalną ruiną, jego rozbiórka jest efektem zmiany wlaściciela posesji.
Rozpoczęto rozbiórkę starej zabudowy przy ul. Wojska Polskiego 44 , rozbierają starą kamienicę z oficyną i komórki, szkoda bo całkiem dobrze to wyglądało, ale pewnie stan techniczny był kiepski, szkoda, że nie mam aparatu ze sobą
![]() Ten post edytował maseur śro, 25 lip 2012 - 00:23 |
|
|
![]()
|
|
Oczywiście
![]() Zastanawiam się , co wcześniej było w tych budynkach, myślałam, że może jakaś piekarnia. |
|
|
![]()
|
|
CYTAT już kilkanaście miesięcy temu budynek w środku byl totalną ruiną, jego rozbiórka jest efektem zmiany wlaściciela posesji. - to wszystko tłumaczy. Rzeczywiście znika nam z oczu stary Reden...Kilka starych fotek z czasopisma pt. 'Turysta' z 1957 roku http://dawnadabrowa.pl/fotografia/ulica,sl...skiego_958.html http://dawnadabrowa.pl/fotografia/dom,gorn...o,maja_956.html http://dawnadabrowa.pl/fotografia/ulica,pr...o,maja_957.html storczyk - prośba o wysłanie zdjęć na kontakt@dawnadabrowa.pl - dziękuję serdecznie! -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 03:14 |