![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 21 Dołączył: pon, 16 lip 12 Nr użytkownika: 5,045 Płeć: Kobieta ![]() |
Muszę poszperać u Rodziców. Ale z opowieści pamiętam, że była to pożydowska kamienica, może "bóźnica" - tylko, że to wszystko przekaz ustny z dawnych lat. Po wyburzeniu kamienicy pozostał pusty plac i nic się tam nie dzieje. Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
edit: trudno coś znaleźć w Internecie, bo nie mieściło się tam nic szczególnego - ot mieszkali sobie prości ludzie. Nie zawiodła jedynie świetna strona pewnego mieszkańca miasta ![]() A nad nazwami ulic popracuję ![]() Ten post edytował malgosia pon, 16 lip 2012 - 15:14 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 21 Dołączył: pon, 16 lip 12 Nr użytkownika: 5,045 Płeć: Kobieta ![]() |
To kolejna dwudziestka na miłe powitanie
![]() 41. Świeża 42. Wesoła 43. Gęsia 44. Ogrodowa 45. Terenowa (?) 46. Rzemieślnicza 47. Szczęść Boże 48. Hrabiego Redena 49. Graniczna 50. Kopalniana 51. Zielona 52. Dobra (albo: Majątkowa) 53. Hałdowa 54. Handlowa 55. Twarda 56. Zajęcza 57. Malinowa 58. Za ogrodami 59. Jelenia 60. Wysokogórska ...i kolejna: 61. Drewniana 62. Szpitalna 63. Hutnicza 64. Jana 65. Wapienna 66. Kanałowa 67. Kasztanowa 68. Katowicka 69. Klinowa 70. Kościelna 71. Mała 72. Klinkierowa 73. Węglowa 74. Kopernika 75. Wronia 76. Krakowska 77. Krzyżowa 78. Krótka 79. Długa 80. Liściasta ...i kolejna: 81. Gliniana 82. Skowronków 83. Lipowa 84. Sikorek 85. Środkowa 86. Nowa Droga 87. Nowe Osiedle 88. Wał Dolny 89. Północna 90. Wał Górny 91. Wschodniokrajowa (?) 92. Wschodnia 93. Parkowa 94. Parafialna 95. Plac Pocztowy 96. Pocztowa 97. Pierwiosnkowa 98. Poprzeczna 99. Krucza 100. Skrajna ...i kolejna: 101. Ratuszowa 102. Żytnia 103. Różana 104. Konna 105. Ślepa 106. Piaskowa 107. Śpiewaków 108. Szybowa 109. Krzywa 110. Rzeźnicza 111. Żużlowa 112. Śląska 113. Ślusarska 114. Wąska 115. Działkowa 116. Jaskółek 117. Łabędzia 118. Szwedzka 119. Szwajcarska 120. Szkolna ...i kolejna: 121. Strzelecka 122. Linowa 123. Boczna 124. Słoneczna 125. Wróbla 126. Sportowa 127. Miejska 128. Sztygara 129. Stroma 130. Kamienna 131. Cicha 132. Południowa 133. Bagienna 134. Dolinna 135. Stawowa 136. Glinkowa (?) 137. Sucha 138. Tulipanowa 139. Łącząca 140. Ptasia ...i końcówka: 141. Ludowa 142. Nadleśna (?) 143. Leśna 144. Wałowa 145. Wodna 146. Wierzbowa 147. Szeroka 148. Fabryczna 149. Łąkowa 150. Korzenna 151. Cegielniana 152. Dojazdowa 153. Do kopalni piasku 154. Karłowa Ten post edytował malgosia pon, 16 lip 2012 - 17:32 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Malgosia - specjalnie dla Ciebie z podziękowaniami za tłumaczenie (z Leszkiem zajęłoby to nam pewnie 3 lata ;-)):
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/wyburzon...go,23_1335.html ![]() Strona Darka Nowaka jest niedoścignioną skarbnicą ![]() Jeśli będziesz miała więcej informacji o tej kamienicy to serdeczna prośba o informację. Ten post edytował Slyzaba pon, 16 lip 2012 - 17:39 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Będę wdzięczna za wszelkie informacje. Ale uściślij proszę, o jakie informację Ci chodzi? Kamienica istotnie była, kilka lat temu została wyburzona a teren zdaje się ma obecnie swojego właściciela. Myślę, że jeśli poszperasz na stronach z dąbrowskimi "starociami", doszukasz się może jakiegoś zdjęcia czy śladu na planie. Inne informacje zawarte są w księgach wieczystych, a te są już dla nas bardziej niedostępne ![]() O, widzisz? Slyzaba był szybszy o 3 minuty ![]() Ten post edytował Dami7 pon, 16 lip 2012 - 17:42 -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Malgosia - specjalnie dla Ciebie z podziękowaniami za tłumaczenie (z Leszkiem zajęłoby to nam pewnie 3 lata ;-)): Przy optymistycznym założeniu, że byłoby trochę wolnego czasu ![]() Dzięki wielkie również ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Dzięki za zdjęcie "mojej" kamienicy - widzę, że jeszcze ciepłe ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
malgosia - na podstawie fotografii lotnika Komorowskiego z 1919 roku:
Czerwona kropka to Twoja kamienica. Zielona kropka to istniejący dziś budynek przy Wojska Polskiego (do wyburzenia), który na tym zdjęciu jest dobrym punktem orientacyjnym: ![]() -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
Super, świetne zdjęcie! Nie rozpoznałabym bez Twoich podpowiedzi. Z lewej strony przylegają do niej jakies zabudowania, których ja nie pamiętam, ale pokażę Ojcu (rocznik 1948) - może on coś powspomina. W miejscu I.LO jeszcze piękne klepisko
![]() |
|
|
![]()
|
|
I już na sam koniec - foto z 1977 roku. Czerwona kropka - Twoja kamienica, zielona - ta do wyburzenia, przy Wojska Polskiego:
![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 33 Dołączył: czw, 08 mar 12 Skąd: Zagórze/Gołonóg Nr użytkownika: 4,962 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ta kamienica miała nr 25, patrząc na jej front dobudowana była do niej z lewej druga z nr 23. Co do ulic to Grunwaldzka w czsie wojny nazywała się Roland strasse.
|
|
|
![]()
|
|
eszogo - upewnię się: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/wyburzon...go,23_1335.html - to był nr 23. A druga część, w stronę centrum to był nr 25?
-------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
eszego ma rację - też miałam zwrócić na to uwagę, ale musiałam zrobić krótką przerwę techniczną (na pracę
![]() http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_2006/2006010...-23_rudera+.jpg |
|
|
![]()
|
|
To jeszcze jedna fota dla malgosi, poprawiającej aktualnie niemiecką czcionkę w legendzie niemieckiej mapy, którą dzisiaj przepisywałem
![]() http://dawnadabrowa.pl/fotografia/wyburzon...go,23_1336.html ![]() Przy tym ujęciu sam się już pogubiłem, który to nr. Wg opisu to powinien być 25 ![]() Ten post edytował Slyzaba pon, 16 lip 2012 - 21:20 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 33 Dołączył: czw, 08 mar 12 Skąd: Zagórze/Gołonóg Nr użytkownika: 4,962 Płeć: Mężczyzna ![]() |
W obu kamienicach w ich ostatnim oddechu mieszkało duzo bezdomnych. Nie było w znajdujących sie tam mieszkaniach kanalizacji. Same mieszkania o niskim standardzie składające się z pojedyńczego pokoju lub kuchni i pokoju. W kamienicy 25 te okienka na górze to też były mieszkania tylko miały nisko usytuowany i skosny sufit. Latem bezdomni spali równiez w komórkach usytuowanych na tyle kamienicy 23. Raczej na pewno jest to mienie pozydowskie o czym może świadczyć, że do dzisiaj teren nie został zagospodarowany.
To jeszcze jedna fota dla malgosi, poprawiającej aktualnie niemiecką czcionkę w legendzie niemieckiej mapy, którą dzisiaj przepisywałem Sylwek to jest 23, ta kamienica stała jako pierwsza od Kościoła skąd narastają numery. Natomiast zdjęcie to z bramą to znajdująca się za tą druga kamienica i ona miała numer 25, o niej piszę obok, Mariusz
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Zakręciłem się - najważniejsze, że dobrze na stronie opisałem
![]() Myślę, że skoro zebraliśmy o tej kamienicy kilka podstawowych informacji, to docelowo zrobię o niej krótki artykuł (młyn Danieckich przesuwam jedno miejsce dalej). -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
To jeszcze jedna fota dla malgosi, poprawiającej aktualnie niemiecką czcionkę w legendzie niemieckiej mapy, którą dzisiaj przepisywałem Dokładnie odwrotnie, to jest właśnie Świerczewskiego 23 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() W obu kamienicach w ich ostatnim oddechu mieszkało duzo bezdomnych. Nie było w znajdujących sie tam mieszkaniach kanalizacji. Same mieszkania o niskim standardzie składające się z pojedyńczego pokoju lub kuchni i pokoju. W kamienicy 25 te okienka na górze to też były mieszkania tylko miały nisko usytuowany i skosny sufit. Latem bezdomni spali równiez w komórkach usytuowanych na tyle kamienicy 23. Raczej na pewno jest to mienie pozydowskie o czym może świadczyć, że do dzisiaj teren nie został zagospodarowany. Mariusz Mariusz, skąd Ty znasz tę kamienicę...? Moje wspomnienia pochodzą z późnych lat 70. do 1981. Rzeczywiście mieszkania były bez tzw. wygód, ale mieszkały tam wtedy wielopokoleniowe rodziny, bo na przydział mieszkania spółdzielczego czekało się nawet 10 lat. Już wtedy ta kamienica była do wyburzenia, a przetrwała jeszcze ćwierć wieku! Mnie też zastanawia, dlaczego ten teren w centrum miasta już 6 lat stoi pusty. Chętnie dowiedziałabym sie czegoś na temat praw własności, ale nie wiem, jak to ugryźć. (informacja dla trolli: nie jestem spadkobierczynią żydowskich właścicieli, chcącą zawłaszczyć ziemię, ani nie mam też innych zamiarów wobec tej działki - ma dla mnie jedynie wartość sentymentalną).No proszę, "moja" kamienica doczeka się artykułu na stronie Sylwka - dziękuję ![]() |
|
|
![]()
|
|
Obiecałam, że zapytam troszkę starszego mieszkańca "naszej" kamienicy a prywatnie mojego Ojca
![]() tak całkiem bez kanalizacji to te mieszkania nie były - w kuchni był zlew z zimną wodą. Toalety rzeczywiście na zewnątrz. W pokoju piec kaflowy - do dzisiaj tęsknię za takim mieszkając w bloku. Babcia opowiadała, że w naszej części kamienicy (tej od podwórka) podobno przedtem, a więc pewnie przed II Wojną była bożnica. Wspominała ponoć otwierany dach (na korbę!). Tata z kolei sam pamięta wizytę jakiejś dobrze ubranej Żydówki i pana z Magistratu, którzy oglądali kamienicę i toczyli jakieś spory. Mogło to być na przełomie lat 50. i 60. Z innych wspomnień też raczej przedwojennych została smolarnia (może to te budynki widoczne z lotu ptaka). Ja jeszcze jako kilkuletnia dziewczynka obdzierałam kolana na wylanym smołą podwórku. Z dzieciństwa pamiętam też liczne opowieści o duchach - w naszej kamienicy od lat straszyło. Odkąd mieszkam w bloku przestałam bać się duchów, ale tamten dom miał duszę - bezsprzecznie! Czy ktoś może natknął się na jakieś ślady żydowskiej bożnicy albo tej smolarni w okolicach Świerczewskiego? |
|
|
![]()
|
|
malgosia - napisałem tak:
http://dawnadabrowa.pl/?s=wyburzona_kamien...zewskiego_23_25 CYTAT Jeden z mieszkańców pamięta wizytę jakiejś dobrze ubranej Żydówki i pana z Magistratu, którzy oglądali kamienicę i toczyli jakieś spory. Mogło to być na przełomie lat 50. i 60. Do lat 80. XX wieku mieszkańcami były wielopokoleniowe rodziny (na przydział mieszkania spółdzielczego czekało się wiele lat). Budynek był do wyburzenia już w czasach komunizmu. Same mieszkania o niskim standardzie składały się z pojedynczego pokoju lub kuchni i pokoju. W mieszkaniach nie było kanalizacji (w kuchni zlew z zimną wodą). Toalety były usytuowane na zewnątrz. Pokój mógł być grzany za pomocą pieca kafalowego. Wg informacji pozyskanych od jednej z rodzin mieszkających w kamienicy, najprawdopodobniej przed II wojną światową, była tam bóżnica (żydowski dom modlitwy). Możliwe, że w tamtym okresie w którejś części budynku była smolarnia. Jeszcze kilkadziesiąt lat później ślady smoły można było zauważyć na podwórku. W kamienicy nr 25 okienka na górze należały do mieszkań, które miały nisko usytuowany i skośny sufit. W obu kamienicach w ich ostatnim 'oddechu' mieszkało dużo bezdomnych. Latem bezdomni spali również w komórkach usytuowanych na tyle kamienicy 23. Do dzisiaj teren ten nie jest zagospodarowany. Fotografia zrobiona dzisiaj: ![]() Przesłałem link do artykułu do kilku osób pamiętających IIwś. Jeśli dowiem się czegoś nowego, to dam znać na forum. Ten post edytował Slyzaba wto, 17 lip 2012 - 16:02 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Ciekawa jestem, czy będzie jakiś odzew. Przy okazji przejrzę jeszcze stare zdjęcia u Rodziców, ale wydaje mi się, że nie mamy stamtąd żadnych. Wczoraj skończyłam oglądać galerię na stronie dawnadąbrowa - zajęło mi to 2 dni
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Jeszcze jedna stara nazwa ulicy - dzisiejsza Spokojna wcześniej nazywała się Gliniaki.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 03:14 |