![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Co do Krasińskiego/Mickiewicza - od kilku osób słyszałem określenie Osiedle Mickiewicza na tę część Redenu, może stąd?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Prawdopodobnie masz rację. Tylko mam wątpliwości, bo adres był Mickiewicza 25. A blok stoi przy Krasińskiego
![]() Może Sandwich wie coś na ten temat, bo mieszka w tej okolicy? Próbowałem sobie jeszcze przypomnieć ulice, które "zniknęły" (np. były tam, gdzie zostały wybudowane nowe osiedla). Już myślałem, że do takich "znikniętych" należą ulice Wodna i Folwarczna, ale okazuje się, że istnieją. Nota bene przy ulicy Wodnej była studnia, w której mieszkańcy Gołonoga zaopatrywali się w wodę w przypadku awarii wodociągów (i bynajmiej nie jest to "lanie wody" ![]() Ten post edytował Dami7 sob, 23 cze 2012 - 20:58 -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
No, Folwarczną to ja kojarzę, bo tam gazownicy siedzą
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
W takim razie przepraszam, że niechcący zepsułem Ci zabawę
![]() -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
A nie, nie, zarzuciłem ten pomysł
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 207 Dołączył: pon, 26 lut 07 Skąd: Mydlice północ Nr użytkownika: 508 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Górnicza, zanim się stała Górniczą, przez krótki czas była ulicą... Augustynika
![]() Źródło - plan miasta z aktualizacją 1990 r. Obecna Augustynika była jeszcze wtedy Świerczewskiego. Aha, wydaje mi sie, że ul. Bandrowskiego została przemianowana bezpośrednio z Pilarczyka, raczej w latach 90 nie było tam ulicy Krótkiej, ale głowy za to nie dam sobie uciąć. Jaworowa - za PRL'u była ulicą Nowotki. 11 Listopada - Armii Ludowej Plan też podaje że obecna Piłsudskiego od skrzyżowania przy Gołonogu PKP do Huty Katowice była Aleją Przyjaźni. Ktoś pamięta? Ta sama mapa podaje dla Alei Zagłębia Dąbrowskiego przy dworcu Gołonóg nazwę R. Piecucha. chyba tyle... |
|
|
![]()
|
|
Co do Piecucha - na jakimś planie ta nazwa przypisana była uliczce/alejce prowadzącej bezpośrednio do dworca w Gołonogu, zaś zumi twierdz, że to równoległa do Al. Zagłębia Dąbrowskiego droga gruntowa (wzdłuż garaży, przecina ulicę Parkową i idzie dalej aż do Spisaka/Swobodnej.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Próbowałem sobie jeszcze przypomnieć ulice, które "zniknęły" (np. były tam, gdzie zostały wybudowane nowe osiedla). Już myślałem, że do takich "znikniętych" należą ulice Wodna i Folwarczna, ale okazuje się, że istnieją. Nota bene przy ulicy Wodnej była studnia, w której mieszkańcy Gołonoga zaopatrywali się w wodę w przypadku awarii wodociągów (i bynajmiej nie jest to "lanie wody" ![]() Hmmm - ta studnia dalej istnieje - co prawda nie wiem czy jest czynna, ale znajduje się na prywatnej posesji. Również biegałem tam po wodę ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 369 Dołączył: wto, 14 mar 06 Skąd: Łosień / Gołonóg Nr użytkownika: 192 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Prawdopodobnie masz rację. Tylko mam wątpliwości, bo adres był Mickiewicza 25. A blok stoi przy Krasińskiego ![]() [...] Mieszkam akurat przy Krasińskiego na przeciwko tego bloku Mickiewicza 25 ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
a propos ulic, które "zniknęły":
Barlickiego <- Polna Ten post edytował mawwm pon, 25 cze 2012 - 09:36 -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
mawwm - Polna współcześnie istnieje.
Czyli najpierw była Barlickiego a potem Polna? -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
mawwm - Polna współcześnie istnieje. Czyli najpierw była Barlickiego a potem Polna? obecnie ul. Polna znajduje się w Strzemieszycach, mam na myśli ul. Polną później Barlickiego prostopadłą do ul. Chopina biegnącą w kierunku Będzina. -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
Wyjaśniła się nam lokalizacja nie istniejącego pomnika między Magistratem a Sztygarką:
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/pomnik,k...istow_1303.html ![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]() ![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 33 Dołączył: czw, 08 mar 12 Skąd: Zagórze/Gołonóg Nr użytkownika: 4,962 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 21 Dołączył: pon, 16 lip 12 Nr użytkownika: 5,045 Płeć: Kobieta ![]() |
Czy ktoś na forum zna niemiecki? Byłoby idealnie gdyby obok niemieckich nazw dało się wpisać ich tłumaczenie. Możliwe, że część 'polskich' nazw ulic jest z czasów okupacji i będzie je można łatwiej ulokować czasowo. Jeśli temat jest aktualny, chętnie się przyłączę ![]() Mam też pytanie dotyczące wyburzonej kamienicy przy ulicy Świerczewskiego 23. Czy ktoś wie coś na temat jej historii?? Jeśli umieściłam pytanie nie w tym wątku co trzeba, to proszę o przesunięcie. Jeszcze nie ządążyłam się tu połapać ![]() |
|
|
![]()
|
|
Mam też pytanie dotyczące wyburzonej kamienicy przy ulicy Świerczewskiego 23. Czy ktoś wie coś na temat jej historii?? Chodzi Ci o tę na wprost Wojska Polskiego? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 21 Dołączył: pon, 16 lip 12 Nr użytkownika: 5,045 Płeć: Kobieta ![]() |
tak
Może jako "wpisowe" na forum wrzucę pierwszą dwudziestkę tłumaczeń z legendy mapy: 1. Rolna/Polna 2. Klonowa 3. Stara 4. Starocmentarna 5. Kosów 6. Przy parku miejskim 7. Robotnicza 8. Kopciuszka ![]() 9. Potokowa (albo: Bacha ![]() 10. Kolejowa 11. Barbary 12. Wolności górniczej (?) 13. Górników 14. Bytomska 15. Brzozowa 16. Kwiatowa 17. Wrocławska 18. Bukowa 19. Obywatelska 20. Daliowa Ten post edytował malgosia pon, 16 lip 2012 - 11:53 |
|
|
![]()
|
|
Ciekawa jestem nałożenia tych map! Szpitalna się chyba pokrywa z Hospitalstrasse, a Legionów wygląda na Breslauerstrasse, czyli była Wrocławska...
Dorzucam drugą dwudziestkę (jeżeli ktoś już to zrobił, to będzie do porównania): 21. Wiejska 22. Drozdów 23. Ciemna 24. Przejazdowa 25. Równa 26. Dębowa 27. Ciasna 28. Olchowa 29. Rudna 30. Fabryczna 31. Polna 32. Filtrowa 33. Ziębowa 34. Rybacka 35. Bzowa 36. Niwa 37. Rzeczna 38. Wolnogórska (?) 39. Wolna 40. Cmentarna Ten post edytował malgosia pon, 16 lip 2012 - 17:02 |
|
|
![]()
|
|
malgosia - jeszcze nie tłumaczyliśmy nazw ulic. Wpisowe przyjęte - witamy i dziękujemy
![]() Masz może jakieś fotografie tej kamienicy? -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 00:31 |