![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mały77 - dzięki za link. Nie wiedziałem, że można pobrać taki plik. To bardzo ułatwi pracę
Leszek - może podzielimy się przetłumaczeniem tych nazw z legendy? Jest ich ~150. Może ktoś jeszcze jest chętny? nddg - Darku, Twoja strona kryje wiele tajemnic ![]() -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Co do tłumaczenia niemieckich nazw ulic to trochę bez sensu - bo moim zdaniem nazw tych nie powinno się tłumaczyć, ale ... jeżeli się zdecydujecie to ja za pomocą tłumacza Google mogę popracować dla wspólnego celu
![]() Ale moim zdaniem trudniejsze zadanie - i to bardziej pracochłonne - to "nałożenie" ulic z mapy niemieckiej na polską - teraźniejszą. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT Co do tłumaczenia niemieckich nazw ulic to trochę bez sensu - bo moim zdaniem nazw tych nie powinno się tłumaczyć - żeby być bardziej precyzyjnym. Umieścilibyśmy niemieckie nazwy w zestawieniu a tłumaczenie np. w nawiasach. Zmierzam do tego, że o niektórych ulicach można przeczytać/usłyszeć tylko w polskiej wersji, mimo, że taka ulica w polskiej wersji nigdy nie istniała. Będziemy mieć wtedy komplet uzupełniany o kolejne informacje i np. daty wystąpień nazw ulic.Z nałożeniem map nie ma problemu - proces czasochłonny ale przerobiony przy poszukiwaniach lokalizacji synagogi i cmentarza żydowskiego. Przeklejam z poprzedniego wpisu, który został sort wcześniej: CYTAT Leszek - może podzielimy się przetłumaczeniem tych nazw z legendy? Jest ich ~150. Może ktoś jeszcze jest chętny? nddg - Darku, Twoja strona kryje wiele tajemnic ![]() Przed chwilą znalazłem w sieci kopertę firmową biura Omiljanowskiego z 1915 roku z nadrukiem: ul. Kr. Jana Sobieskiego 7 (dawniej Szosowa) Ten post edytował Slyzaba pią, 22 cze 2012 - 21:48 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
W takim razie chyba właśnie w 1915 nastąpiła zmiana nazwy, bo z kolei w jakiejś książce w tym roku była wymieniona również Szosowa.
Znalazłem swoją listę, postaram się przez weekend ją tu wklepać, na szybko kilka jeszcze nie wymienionych (w nawiasie lata, w których dana nazwa była wymieniana): 3 Maja (1925) -> Klubowa (1914) -> Św. Józefa (1910) Górnicza -> Starobędzińska (1915) Kołłątaja -> Kościelna (1836-39, 1917) Traugutta -> Bednarska (j.w.) Cieplaka -> Wesoła (j.w.) Orzeszkowej -> Błotna (j.w.) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wersja beta tabeli:
http://dawnadabrowa.pl/?s=jak_zmienialy_na...rowie_gorniczej Mały77 - ten plik z GUSu póki co wiesza mi przeglądarki ;-). Ten post edytował Slyzaba sob, 23 cze 2012 - 09:49 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
- Piłsudskiego - Augustynika "Po drodze" nazywała się jeszcze Świerczewskiego. Marszałek - generał - ksiądz... Edit: Nie doczytałem, już było. Za karę dodaję: Graniczna <- Smugi Kruczkowskiego <- Zając Ten post edytował Dami7 sob, 23 cze 2012 - 14:57 -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
-------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
No to jeszcze:
Kwiatkowskiego <- Dzierżyńskiego Marii Szulc <- Związku Walki Młodych (? - prośba o weryfikację). Prosiłbym także, żeby wypowiedział się ktoś w sprawie ulicy Krasińskiego. Blok, w którym mieszkali moi dziadkowie stoi przy tej ulicy. A w dzieciństwie zawsze jeździłem do Babci na Mickiewicza ![]() Ciekawostka: ulica Tysiąclecia - pamiętam z dzieciństwa, że na tabliczkach był napis Tysiąclecie. Ciekawostką jest też nazwa ulicy Dzieci Wrześni. Wiele osób używa nazwy Dzieci Września. Jest to niepoprawne, nazwa ulicy upamiętnia protest dzieci szkolnych we Wrześni w Wielkopolsce przeciwko przymusowemu nauczaniu w języku niemieckim w okresie zaborów. -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Co do Krasińskiego/Mickiewicza - od kilku osób słyszałem określenie Osiedle Mickiewicza na tę część Redenu, może stąd?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Prawdopodobnie masz rację. Tylko mam wątpliwości, bo adres był Mickiewicza 25. A blok stoi przy Krasińskiego
![]() Może Sandwich wie coś na ten temat, bo mieszka w tej okolicy? Próbowałem sobie jeszcze przypomnieć ulice, które "zniknęły" (np. były tam, gdzie zostały wybudowane nowe osiedla). Już myślałem, że do takich "znikniętych" należą ulice Wodna i Folwarczna, ale okazuje się, że istnieją. Nota bene przy ulicy Wodnej była studnia, w której mieszkańcy Gołonoga zaopatrywali się w wodę w przypadku awarii wodociągów (i bynajmiej nie jest to "lanie wody" ![]() Ten post edytował Dami7 sob, 23 cze 2012 - 20:58 -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
No, Folwarczną to ja kojarzę, bo tam gazownicy siedzą
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
W takim razie przepraszam, że niechcący zepsułem Ci zabawę
![]() -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
A nie, nie, zarzuciłem ten pomysł
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
-------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 207 Dołączył: pon, 26 lut 07 Skąd: Mydlice północ Nr użytkownika: 508 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Górnicza, zanim się stała Górniczą, przez krótki czas była ulicą... Augustynika
![]() Źródło - plan miasta z aktualizacją 1990 r. Obecna Augustynika była jeszcze wtedy Świerczewskiego. Aha, wydaje mi sie, że ul. Bandrowskiego została przemianowana bezpośrednio z Pilarczyka, raczej w latach 90 nie było tam ulicy Krótkiej, ale głowy za to nie dam sobie uciąć. Jaworowa - za PRL'u była ulicą Nowotki. 11 Listopada - Armii Ludowej Plan też podaje że obecna Piłsudskiego od skrzyżowania przy Gołonogu PKP do Huty Katowice była Aleją Przyjaźni. Ktoś pamięta? Ta sama mapa podaje dla Alei Zagłębia Dąbrowskiego przy dworcu Gołonóg nazwę R. Piecucha. chyba tyle... |
|
|
![]()
|
|
Co do Piecucha - na jakimś planie ta nazwa przypisana była uliczce/alejce prowadzącej bezpośrednio do dworca w Gołonogu, zaś zumi twierdz, że to równoległa do Al. Zagłębia Dąbrowskiego droga gruntowa (wzdłuż garaży, przecina ulicę Parkową i idzie dalej aż do Spisaka/Swobodnej.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Próbowałem sobie jeszcze przypomnieć ulice, które "zniknęły" (np. były tam, gdzie zostały wybudowane nowe osiedla). Już myślałem, że do takich "znikniętych" należą ulice Wodna i Folwarczna, ale okazuje się, że istnieją. Nota bene przy ulicy Wodnej była studnia, w której mieszkańcy Gołonoga zaopatrywali się w wodę w przypadku awarii wodociągów (i bynajmiej nie jest to "lanie wody" ![]() Hmmm - ta studnia dalej istnieje - co prawda nie wiem czy jest czynna, ale znajduje się na prywatnej posesji. Również biegałem tam po wodę ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 369 Dołączył: wto, 14 mar 06 Skąd: Łosień / Gołonóg Nr użytkownika: 192 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Prawdopodobnie masz rację. Tylko mam wątpliwości, bo adres był Mickiewicza 25. A blok stoi przy Krasińskiego ![]() [...] Mieszkam akurat przy Krasińskiego na przeciwko tego bloku Mickiewicza 25 ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
a propos ulic, które "zniknęły":
Barlickiego <- Polna Ten post edytował mawwm pon, 25 cze 2012 - 09:36 -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
mawwm - Polna współcześnie istnieje.
Czyli najpierw była Barlickiego a potem Polna? -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 15:34 |