![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 33 Dołączył: czw, 08 mar 12 Skąd: Zagórze/Gołonóg Nr użytkownika: 4,962 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ciekawe jest z kolei to zdjęcie:
http://dawnadabrowa.pl/img/dabrowa_gornicz...z_wiezowcem.jpg Obstawiam, ze to coś na końcu to nie budynek a betoniarnia, trzeba by starych mieszkańców Gołonoga popytać. Może będę coś więcej wiedział po świętach to dam znać. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ostatnio kumpel mi napisał, że to na 100% nie jest Wybickiego tylko inna ulica... Ponoć w wieżowcu inaczej balkony są. Kwestia do sprawdzenia.
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 53 Dołączył: sob, 17 sty 09 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 3,130 Płeć: Mężczyzna GG: KS6841974 Skype: brak Tlen: ks ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
tez mysle ze to Wybickiego, za duzo szczegółów pasuje
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dostałem dziś maila nt. tego zdjęcia:
![]() CYTAT Witam znalazłem błąd na waszej stronie w opisie jednej fotki mianowicie tej : http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/osiedla,i...ewicza_116.html w opisie jest napisane że po lewej stronie widać fragment szkoły podstawowej nr 8 jest to niemożliwe gdyż robiąc zdjęcie i stojąc przy szkole mając ją po lewej stronie przed oczami mielibyśmy inne nowsze bloki a nie te wybudowane po wojnie. To zdjęcie jest zrobione przy szpitalu na ulicy krasińskiego ( jakieś 500 metrów od szkoły nr 8) na tym zdjęciu po lewej stronie jest szpital obecnie psychiatryczny kiedyś dziecięcy. Na wprost prostopadle do ulicy widać blok 12 a równolegle do ulicy bloki 16 i 25. Po lewej stronie widać jeszcze fragment bloku ale nie wiem jaki on ma numer i nalezy do ulicy krasińskiego a te 3 co napisałem do Mickiewicza. Pozdrawiam ![]() Co o tym myślicie? -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 18 Dołączył: pią, 04 lis 11 Nr użytkownika: 4,840 Płeć: Kobieta ![]() |
zgadzam się, wg mnie to były szpital dziecięcy
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Potwierdzam, wystarczy się tam przejechać to się ujrzy taki widok
![]() -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 20 Dołączył: pią, 30 mar 12 Skąd: DG - Korzeniec Nr użytkownika: 4,986 Płeć: Mężczyzna GG: 4092773 ![]() |
Odpowiedź na stronie
http://www.dabrowa.pl/dg_foto_stare-i-nowe_002.htm#Dąbrowa Górnicza - Album Fotograficzny Pozdrawiam nddg -------------------- www.dabrowa.pl - Strona Mieszkańca Miasta Dąbrowa Górnicza
|
|
|
![]()
|
|
Witamy Darka Nowaka na forum
![]() ![]() Dziękuję wszystkim za informacje. -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 369 Dołączył: wto, 14 mar 06 Skąd: Łosień / Gołonóg Nr użytkownika: 192 Płeć: Mężczyzna ![]() |
wydaje mi się, że odpowiedź na temat tego zdjęcia na ww. stronie p.Darka jest błędna...
pokazano tam, że jest to ulica Mickiewicza, zdjęcie robione tak jakby "pod prąd" ulicy w strone cmentarza, na tym starym zdjęciu kilka postów wyżej widać wyraźnie po lewej stronie fragment kolejnego bloku mieszkalnego, a przy ulicy Mickiewicza bloki sa tylko po jednej stronie (wg tego zdjęcia musiałby stać w miejscu budynku obecnej Biedronki). Bardziej skłaniałbym się do ulicy Krasińskiego, tak jak napisano w mailu, autor zdjęcia stoi tyłem do bloku nr 45. mieszkam kilka metrów obok, więc jutro sprawdze. Ten post edytował prezes sob, 07 kwi 2012 - 23:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 18 Dołączył: pią, 04 lis 11 Nr użytkownika: 4,840 Płeć: Kobieta ![]() |
wydaje mi się, że odpowiedź na temat tego zdjęcia na ww. stronie p.Darka jest błędna... pokazano tam, że jest to ulica Mickiewicza, zdjęcie robione tak jakby "pod prąd" ulicy w strone cmentarza, na tym starym zdjęciu kilka postów wyżej widać wyraźnie po lewej stronie fragment kolejnego bloku mieszkalnego, a przy ulicy Mickiewicza bloki sa tylko po jednej stronie (wg tego zdjęcia musiałby stać w miejscu budynku obecnej Biedronki). Bardziej skłaniałbym się do ulicy Krasińskiego, tak jak napisano w mailu, autor zdjęcia stoi tyłem do bloku nr 45. mieszkam kilka metrów obok, więc jutro sprawdze. zgadzam się, wg mnie na zdjęciu współczesnym na stronie p. Darka jest ul. Mickiewicza, na końcu widać mur cmentarza, a zdjęcie stare to ul. Krasińskiego myślę, że to są te dwa rogi o podobnym układzie bloków ![]() Ten post edytował joki nie, 08 kwi 2012 - 00:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 20 Dołączył: pią, 30 mar 12 Skąd: DG - Korzeniec Nr użytkownika: 4,986 Płeć: Mężczyzna GG: 4092773 ![]() |
Witam.
Muszę przyznać rację kolegom. Po obecnej analizie to istotnie będzie zabudowa przy ulicy Krasińskiego. Pamiętam, że gdy szukałem tego miejsca wówczas by zrobić stan "obecny", spasowało prawie idealnie. Nie szukałem dalej. W moej nowo powstającej galerii trzeba wnieść poprawki. Musicie przyznać,. ze układ jest niemal lustrzany. Na rewersie tej kartki jest napisane, ze to "OSIEDLE" im. Mickiewicza, a nie ulica Mickiewicza. Widoczny fragment jakiś schodów jest zapewne elementem tego budynku widocznego na zdjęciu (jak widać kiedyś spełniał zupełnie inną rolę). http://www.dabrowa.nowak-2001.nazwa.pl/DG_...kiewicza_a.html Sądząc po kominach na dachach sąsiednich bloków, zdjęcia były zrobione podczas tej samej sesji. nddg -------------------- www.dabrowa.pl - Strona Mieszkańca Miasta Dąbrowa Górnicza
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
W bloku z tyłu mieszkam. Mickiewicza 25. Ulica Krasińskiego robiona spod budki z zieleniną. Na zdjęciu widać chyba budkę, gdzie się chleb kupowało.
|
|
|
![]()
|
|
Podziękowania dla wszystkich! Zmieniłem właśnie opis na stronie.
-------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 392 Dołączył: sob, 07 lut 04 Skąd: DG - Stary Gołonóg Nr użytkownika: 42 Płeć: Mężczyzna ![]() |
W bloku z tyłu mieszkam. Mickiewicza 25. Ulica Krasińskiego robiona spod budki z zieleniną. Na zdjęciu widać chyba budkę, gdzie się chleb kupowało. Na 100% zdjęcie robione z okolicy warzywniaka Koperczakowej... Na tych szpitalnych schodach po lewej spędzałem dłuuugie kwadranse, gdy do mięsnego (prawie na przeciwko wzmiankowanych schodów) rzucili "towar" i moja babcia stała w kolejce... A może ta budka w głębi, to był kiosk Koperczakowej? Zapomniałem, czy mam sklerozę... Tak czy siak, Koperczakowa prowadziła któryś z tych biznesów ![]() |
|
|
![]()
|
|
Kolejne pytanie dotyczące poniższej fotografii z Niemcami:
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/hitlerow...iczej_1129.html ![]() Gdzie zostało zrobione zdjęcie? W tle wieża kościoła pw. św. Barbary przy ulicy Górniczej? Może ktoś z forum zna się na mundurach, uposażeniu żołnierskim etc. i byłby w stanie opisać dokładniej zdjęcie? Ten post edytował Slyzaba śro, 11 kwi 2012 - 20:15 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
To mundury niemieckiej policji wojskowej. foto czapka
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 33 Dołączył: czw, 08 mar 12 Skąd: Zagórze/Gołonóg Nr użytkownika: 4,962 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dzięki Sylwek za to zdjęcie, może być przyczynkiem do ciekawej dyskusji. Te zdjęcia są z początku wojny. Widać po twarzach, że panowie są uśmiechnięci jak to na ubermenschów przystało. Dostali za darmo ładne, słoneczne i umeblowane mieszkania. Jeszcze nie usłyszeli o Stalingradzie, jeszcze nie pochowali synów czy braci na ukraińskich i rosyjskich stepach. Pytanie o miejsce zrobienia zdjęcia jest nie tyle ważne jak pytanie co oni robili w Dąbrowie. Tak więc zdjęcie mogło być zrobione gdzieś w trójkącie Ratusz - Sztygarka - rejon kopalni Reden . A co było w pobliżu? W informatorze encyklopedycznym wydanym w 1979r. pt." Obozy hitlerowskie na ziemiach polskich 1939-1945" czytamy :
poz.744 więzienie policyjne -Polizeigefangnis. Mieściło się w piwnicach ratusza. Więziono tu Polaków, a następnie wywożono ich do obozów koncentracyjnych oraz do innych więzień. Dokonywano egzekucji, m.innymi 12.06.1942 rozstrzelano publicznie 10 zakładników itd. poz.742 Obóz pracy Gemeinschaftslager Bergschule. Mieścił się w budynku przy ul. Legionów 12. Z tym, ze założono go w 1943r. poz. 743. Getto założone w 1940r. Jak również obozy jenieckie. Czy wśród tych panów świata stoi osławiony Gronostaj i jego kompani Riese i Schreiber? [ Zarys rozwoju miasta str. 410: " Pierwszym komendantem policji w Dąbrowie był Niemiec o polskim nazwisku Gronostaj, po nim aż do końca wojny, Paul Baumgart. Najwięcej jednak dali się ludności we znaki dwaj policjanci Riese i Schreiber...]. Niemniej jednak pytanie, gdzie ci panowie stoją również jest ważne. |
|
|
![]()
|
|
eszogo1970 - zawstydzasz mnie zakresem Twojej biblioteczki ;-). Nie dałbyś radę zrobić skanów tych stron z 'Obozów hitlerowskich na ziemiach polskich 1939-1945' dot. Dąbrowy?
Ciekawy wątek z Gronostajem, Riese i Schreiberem. Mam w domu kilka nieprzeczytanych opracowań dot. czasów II wojny światowej na Zagłębiu. Może tam są jakieś nowe informacje? Mam kontakt z 90 letnim mieszkańcem DG (aktualnie poza granicami kraju), który pamięta b.d. informacji z czasów II wojny św. Może on będzie coś kojarzył... spytam go przy kolejnej rozmowie. Co do miejsca wykonania fotografii to po dzisiejszym rekonesansie w terenie wygląda na to, że to były schody po prawej stronie, z poniższej pocztówki: http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/dombrowa,...sse,9,_670.html ![]() To samo zdjęcie inaczej skadrowane: http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/dombrowa,...rasse,8_71.html ![]() Ten post edytował Slyzaba czw, 12 kwi 2012 - 16:56 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Myślałem o tych schodach ale na pocztówkach wyglądają za porządnie.
Ten post edytował eszogo1970 czw, 12 kwi 2012 - 23:20
Załączony plik
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 21:13 |