IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

53 Stron V  « < 20 21 22 23 24 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Stare zdjęcia i ciekawostki historyczne
Slyzaba
post nie, 18 mar 2012 - 22:58
Post #413

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 3,199

To kolejne pytanie jeśli mogę smile2.gif
Czym jest ta dziwna 'grzybkowa' kontrukcja kilka metrów na prawo od kiosku Ruchu? Na powiększeniu wygląda jakby była oszklona więc odrzuciłem pomysł karmnika dla ptaków.

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/pkz,po,u...owych_1000.html

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach.
Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa
Go to the top of the page

+Quote Post
rapi79
post pon, 19 mar 2012 - 00:08
Post #414

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,207

wg.mojego ojca byla to gablotka ze zdjeciami przodownikow pracy;),jednak nie jest na 100%pewny.

+Quote Post
Slyzaba
post pon, 19 mar 2012 - 18:39
Post #415

UZYTKOWNIK

Wrzucam powiększenie - może komuś coś się jeszcze przypomni:

Eszogo - wracając do budynku przy Konopnickiej 13 (naprzeciwko budynku szkoły przy Konopnickiej 36), to znalazłem info na ich stronie:

CYTAT
Podwaliną dla Zespołu Szkół Specjalnych Nr 6 była - powstała w 1932 - siedmioklasowa szkoła rozwojowa mająca swoją siedzibę w budynku przy ul. Konopnickiej 13.
W roku 1939 r. szkoła liczyła 5 oddziałów. Wybuch wojny spowodował zawieszenie działalności szkoły.

Wygląda więc na to, że najpierw była tam szkołą a dopiero potem przedszkole.

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

+Quote Post
eszogo1970
post pon, 19 mar 2012 - 18:41
Post #416

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 4,962

Z tego co pamiętam Leszku to nasyp garaży i górka na sanki przy ul. Kopernika to efekt inżynierii lat 80-tych ub. wieku. Natomiast z tyłu domków przy Krasińskiego zachowała się ruina wiadukciku, górą biegły tory kolei dęblińskiej a dołem było przejście lub też biegły jakieś tory ( być może kolejki górniczej).

+Quote Post
Leszek
post pon, 19 mar 2012 - 20:13
Post #417

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Szkoda, taka ładna teoria poszła się paść wink.gif

CYTAT(eszogo1970 @ pon, 19 mar 2012 - 18:41) *
Natomiast z tyłu domków przy Krasińskiego zachowała się ruina wiadukciku, górą biegły tory kolei dęblińskiej a dołem było przejście lub też biegły jakieś tory ( być może kolejki górniczej).

W którym miejscu? Bliżej Poniatowskiego czy Łańcuckiego?

--------------------

+Quote Post
eszogo1970
post pon, 19 mar 2012 - 21:19
Post #418

UZYTKOWNIK
*

CYTAT(Leszek @ pon, 19 mar 2012 - 20:13) *
Szkoda, taka ładna teoria poszła się paść wink.gifW którym miejscu? Bliżej Poniatowskiego czy Łańcuckiego?
Idziesz ul. Krasińskiego od skrzyżowania z Poniatowskiego tak jak wymalowałeś czerwoną linią i po wejściu na ścieżkę pomiędzy domy prowadzącą do torów na teren planowanego za Gierka dworca znajdziesz fundamenty tego wiadukciku. Zaznaczyłem na niebiesko.http://c.wrzuta.pl/wi6600/47c36a0300294ac14f6788b2/dzidOj nie weszła mi mapka z zaznaczonym wiaduktem na Kraszewskiego . Leszku co do zdjęcia chłopców na wycieczce przy wiadukcie w Gołonogu to miałeś rację, to wiadukt na Pogorii. Byłem tam wczoraj i jest tak jak na zdjęciu tyle tylko, że te łuki są zamurowane - pewnie dla zwiększenia wytrzymałości wiaduktu. Stan wiaduktu fatalny, przed rozbiórką lub kradzieżą w całości przez złomiarzy ratuje go tylko konieczność zapewnienia ciągłości ruchu na znajdującej się niżej linii kolejowej.

Ten post edytował eszogo1970 pon, 19 mar 2012 - 21:02

+Quote Post
Leszek
post pon, 19 mar 2012 - 21:41
Post #419

UZYTKOWNIK

Link do zdjęcia: http://c.wrzuta.pl/wi6600/47c36a0300294ac14f6788b2/dzid

Dzięki, obadam w najbliższym czasie.

A wiadukt istotnie tylko z tego powodu jeszcze stoi - kolejny (nad Pogorią i dawną koleją piaskową) rozebrano kilka lat temu, z tego co pamiętam, tak wtedy podawał jakiś człowiek z PLK.

Mam ten wiadukt/przepust na dwóch mapach, sugerują, że dołem płynął Rów Florowski.

Ten post edytował Leszek pon, 19 mar 2012 - 21:43

--------------------

+Quote Post
Slyzaba
post pon, 19 mar 2012 - 22:26
Post #420

UZYTKOWNIK

CYTAT
Byłem tam wczoraj i jest tak jak na zdjęciu tyle tylko, że te łuki są zamurowane - pewnie dla zwiększenia wytrzymałości wiaduktu. Stan wiaduktu fatalny, przed rozbiórką lub kradzieżą w całości przez złomiarzy ratuje go tylko konieczność zapewnienia ciągłości ruchu na znajdującej się niżej linii kolejowej.
- eszogo: możesz mi napisać dokładnie jak tam dojść? Wybiorę się z aparatem i pstryknę kilka fotek.

CYTAT
wg.mojego ojca byla to gablotka ze zdjeciami przodownikow pracy;),jednak nie jest na 100%pewny.
Rapi79 - na powiększeniu nie widać żadnych postaci... Chyba, że były im robione fotografie przy budowach, w zakładach pracy etc.

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

+Quote Post
eszogo1970
post pon, 19 mar 2012 - 22:56
Post #421

UZYTKOWNIK
*

Sylwek to jest ten wiadukt który widać z peronu stacji PKP w Gołonogu patrząc w kierunku na Ząbkowice. Jest on w odległości 1,5 km od przejazdu w Gołonogu. Idź drogą z płyt betonowych( od strony prawej patrząc na Ząbkowice ) i dalej ścieżką wzdłuż torów to zobaczysz jeszcze ładne mostki kolejowe przerzucone nad rzeczką, gdy dojdziesz do będącego w naszym zainteresowaniu wiaduktu zobaczysz owe zamurowane łuki częściowo zasypane ziemią z nasypu. Zazwyczaj ostrzega się, że wchodzenie na taki obiekt" grozi śmiercią lub kalectwem" ale w tym przypadku można sobie darować kalectwo i zostawić tylko śmierć. Wiadukt wyłożony zbutwiałymi deskami. Można przejść z jednej strony na drugą po podkładach ale również można z nich spaść na trakcję wiszącą poniżej. Kiedyś biegła tam linia kolejowa odbijająca w rejonie dawnego przejazdu kolejowego na Gwardii Ludowej od szlaku HK-Gołonóg i kończyła się na bramie obecnego Cutironu. Idąc nasypem w stronę Piekła dojdziemy do miejsca po dawnym wiadukcie znajdującym się przy d. ośrodku Kop. Paryż na Pogorii I rozebranym w latach 90-tych przez jakąś firmę złomiarską.

+Quote Post
Dami7
post pon, 19 mar 2012 - 23:19
Post #422

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 102

Z tego co pamiętam Leszku to nasyp garaży i górka na sanki przy ul. Kopernika to efekt inżynierii lat 80-tych ub. wieku.
Na korzyść teorii Leszka przemawia to, że "górka" (nasyp?) wygląda tak, jakby była "przecięta" przy budowie ulicy Kopernika (dotyczy to tej części z barierką, ta leżąca po drugiej stronie ulicy została wyprofilowana pod budowę dojazdu do garaży). Jakby się to miało przedstawiać w latach? Mapa Slyzaby jest z lat 30-tych i na niej już nie ma śladu po ewentualnym torze łączącym DŻID z KWW. Czy w ogóle takie połączenie było? Mogło być przecież tak, że pociągi DŻID kończyły bieg w rejonie dzisiejszego Pl. Wolności i pasażerowie dorożkami jechali na dworzec "wiedenki".
CYTAT(eszogo1970 @ pon, 19 mar 2012 - 22:56) *
Kiedyś biegła tam linia kolejowa odbijająca w rejonie dawnego przejazdu kolejowego na Gwardii Ludowej od szlaku HK-Gołonóg i kończyła się na bramie obecnego Cutironu. Idąc nasypem w stronę Piekła dojdziemy do miejsca po dawnym wiadukcie znajdującym się przy d. ośrodku Kop. Paryż na Pogorii I rozebranym w latach 90-tych przez jakąś firmę złomiarską.
Nie wiem, jak tam jest teraz, ale z czasów dzieciństwa i moich rowerowych wypadów pamiętam, że nasyp był gęsto obrośnięty krzewami jeżyn (inaczej ostrężyn albo "dziadów").

--------------------
"Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."

+Quote Post
Slyzaba
post pon, 19 mar 2012 - 23:48
Post #423

UZYTKOWNIK

CYTAT
Ciekawostka: zdjęcie, które wystawił Slyzaba (ta panorama centrum miasta) przypomniało mi, że podobny widok jest na pewnym obrazie z lat 50-tych. Obraz ten widziałem kilka lat temu w Muzeum Socrealizmu w Kozłówce. Niestety, nie udało mi się go sfotografować sad.gif Ale polecam wszystkim to miejsce na Lubelszczyźnie, nie tylko ze względu na muzeum, bardziej ze względu na wspaniały pałac Zamojskich.

poniżej odpowiedź z Muzeum Zamoyskich:

CYTAT
Witam.
W odpowiedzi na zapytanie informuję, że nie posiadamy w naszych zbiorach panoramy Dąbrowy Górniczej. Jakkolwiek tematyka górnicza w sztuce jest bogata, dotyczy raczej portretów przodowników pracy lub scen rodzajowych z górnikami rozgrywających raczej w anonimowych przestrzeniach.
Sławek Grzechnik
Muzeum Zamoyskich

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

+Quote Post
Slyzaba
post wto, 20 mar 2012 - 20:14
Post #424

UZYTKOWNIK

Sadzenie drzew w alei X. BISK(UPA) w 1935 roku. Czy ktoś z Was zna poprzednią nazwę Majakowskiego?
Układ przypomina chyba najbardziej właśnie tą część miasta. Z tego, co pamiętam, to na Majakowskiego są jeszcze takie niskie, ceglane domy?

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/sadzenie...skupa_1027.html

Ten post edytował Slyzaba wto, 20 mar 2012 - 20:14

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

+Quote Post
Leszek
post wto, 20 mar 2012 - 23:46
Post #425

UZYTKOWNIK

To faktycznie jest Majakowskiego - wcześniej nazywała się Księdza Biskupa Bandurskiego (i to jeszcze po wojnie).

--------------------

+Quote Post
olo
post śro, 21 mar 2012 - 08:04
Post #426

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

CYTAT(Dami7 @ pon, 19 mar 2012 - 23:19) *
Z tego co pamiętam Leszku to nasyp garaży i górka na sanki przy ul. Kopernika to efekt inżynierii lat 80-tych ub. wieku.
Na korzyść teorii Leszka przemawia to, że "górka" (nasyp?) wygląda tak, jakby była "przecięta" przy budowie ulicy Kopernika (dotyczy to tej części z barierką, ta leżąca po drugiej stronie ulicy została wyprofilowana pod budowę dojazdu do garaży). Jakby się to miało przedstawiać w latach? Mapa Slyzaby jest z lat 30-tych i na niej już nie ma śladu po ewentualnym torze łączącym DŻID z KWW. Czy w ogóle takie połączenie było? Mogło być przecież tak, że pociągi DŻID kończyły bieg w rejonie dzisiejszego Pl. Wolności i pasażerowie dorożkami jechali na dworzec "wiedenki".
CYTAT(eszogo1970 @ pon, 19 mar 2012 - 22:56) *
Kiedyś biegła tam linia kolejowa odbijająca w rejonie dawnego przejazdu kolejowego na Gwardii Ludowej od szlaku HK-Gołonóg i kończyła się na bramie obecnego Cutironu. Idąc nasypem w stronę Piekła dojdziemy do miejsca po dawnym wiadukcie znajdującym się przy d. ośrodku Kop. Paryż na Pogorii I rozebranym w latach 90-tych przez jakąś firmę złomiarską.
Nie wiem, jak tam jest teraz, ale z czasów dzieciństwa i moich rowerowych wypadów pamiętam, że nasyp był gęsto obrośnięty krzewami jeżyn (inaczej ostrężyn albo "dziadów").

Będąc łebkami przechodziliśmy pod wiaduktem takimi małymi tunelikami, służącymi za rów wodny, . Ależ to były emocje. Była taka krótka chwila, kiedy skałkowcy amatorzy tam trenowali.

--------------------

+Quote Post
Leszek
post śro, 21 mar 2012 - 10:26
Post #427

UZYTKOWNIK

Wspinacze atakowali też wieżę transformatorową jak pamiętam smile2.gif

--------------------

+Quote Post
prezes
post śro, 21 mar 2012 - 13:42
Post #428

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 192

aleście mnie zmylili pisząc kilka postów wcześniej o jakimś mostku przy Krasińskiego... mieszkam tu i nie mogłem w żaden sposób zakapowac o co chodzi... zmieńcie to jeśli można na Kraszewskiego bo strasznie wprowadza w błąd smile2.gif

+Quote Post
eszogo1970
post śro, 21 mar 2012 - 16:36
Post #429

UZYTKOWNIK
*

Sorry... oczywiście chodzi o ul. Kraszewskiego a nie jak błędnie podałem Krasińskiego. Miałem na tej ulicy ciotkę i w rodzinie używa się starej nazwy tj. Gminna.

+Quote Post
Slyzaba
post śro, 21 mar 2012 - 20:46
Post #430

UZYTKOWNIK

Może to nie najgorsze miejsce do opublikowania 1000 zdjęcia na www.dawnadabrowa.pl smile2.gif ?

Szpital św. Wincentego (hutniczy) w 1925 roku:
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/szpital,...iczej_1030.html

Ten post edytował Slyzaba śro, 21 mar 2012 - 20:47

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

+Quote Post
Leszek
post czw, 22 mar 2012 - 13:56
Post #431

UZYTKOWNIK

Gratuluję pierwszego tysiączka smile2.gif

W uzupełnieniu do zdjęcia - bonusik, mapa z zaznaczonym szpitalem (a ściślej z obydwoma szpitalami):

A teraz spójrzcie na dzisiejszy szpital, obiekt zaznaczony elipsą - czy on się przypadkiem nie pokrywa z dawnym szpitalem Św. Wincentego? Ciekawe czy wykorzystano fundamenty? Zresztą budynek na południowy wschód od niego też ma swój odpowiednik na starym planie...

--------------------

+Quote Post
Slyzaba
post czw, 22 mar 2012 - 16:12
Post #432

UZYTKOWNIK

Dzięki za miłe słowa.
Super jest ta mapa!!! Dodatkowo z nazwami ulic! Jeśli masz większą próbką to jestem pierwszy chętny smile2.gif

Nie mam żadnej fotografii z budowy obecnego szpitala - trzeba było by nałożyć ww. mapę ze współczesną i ocenić wtedy, czy stoją dokładnie w tym samym miejscu.

Może ktoś z forum pamięta budowę obecnego szpitala?

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

+Quote Post

53 Stron V  « < 20 21 22 23 24 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 10:49
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza