![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 33 Dołączył: czw, 08 mar 12 Skąd: Zagórze/Gołonóg Nr użytkownika: 4,962 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jedyne co mi przychodzi do głowy do szkoła na Konopnickiej w budowie bub nieotynkowana, z tym, że wydaje się, że budynek ten jest linii Kr. Jadwigi. Chyba, że inna przejrzystość powietrza.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 41 Dołączył: nie, 27 kwi 08 Nr użytkownika: 1,253 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jedyne co mi przychodzi do głowy do szkoła na Konopnickiej w budowie bub nieotynkowana, z tym, że wydaje się, że budynek ten jest linii Kr. Jadwigi. Chyba, że inna przejrzystość powietrza. ![]() Fotografia szkoły Budynek dawnej szkoły specjalnej nr 9 przy ul. Konopnickiej 36 został wybudowany w latach 1929-30 i sądząc po tych 3 oknach z boku, to ten budynek może widnieć na tej fotografii. Ten post edytował Alpin pią, 16 mar 2012 - 10:18 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Alpin&eszogo1970 - strzał w dziesiątkę! Dziękuję bardzo. Szukałem tego budynku przy Królowej Jadwigi. Dąbrowa była wtedy dużo bardziej 'przejrzysta' - niższa zabudowa i mniej drzew.
Zaraz zaktualizuję opis na stronie. Pozwala to od razu zawęzić datowanie zdjęcia - super! Szkołę wybudowano w latach 1929-1930. Biały kolor może sugerować albo etap budowy (z czego wtedy budowano? cegła? pustaki?) albo niedawno pomalowaną elewację. Ten post edytował Slyzaba pią, 16 mar 2012 - 10:57 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 14 Dołączył: czw, 15 mar 12 Nr użytkownika: 4,965 Płeć: Kobieta ![]() |
W tym budynku mieściła się szkoła nr 5.Po drugiej stronie ulicy Konopnickiej naprzeciw szkoły było przedszkole do którego chodziłam.W 1955 roku szkoła specjalna nr 9 została przeniesiona do budynku przy dawnej ul Świerczewskiego,gdzie wcześniej mieściła się szkoła nr 7.Rownocześnie szkoła nr 7 została przeniesiona do budynku po liceum bliżej kościoła(obecnie gimnazjum).Między szkołą a Kosciołem Stał budynek gdzie była ochronka ( przedszkole) prowadzona przez zakonnice
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ewcia - przedszkole (ochronka) była w tym budynku, którego fragment widać po prawej stronie?
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/powszech...ickiej_776.html ![]() Ten post edytował Slyzaba pią, 16 mar 2012 - 14:33 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 14 Dołączył: czw, 15 mar 12 Nr użytkownika: 4,965 Płeć: Kobieta ![]() |
Tak to było przedszkole do którego chodziłam.Ochronka o której pisałam wcześniej mieściła się miedzy szkołą nr 7 (obecne gimnazjum) a kościołem
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
W tym budynku mieściła się szkoła nr 5.Po drugiej stronie ulicy Konopnickiej naprzeciw szkoły było przedszkole do którego chodziłam.W 1955 roku szkoła specjalna nr 9 została przeniesiona do budynku przy dawnej ul Świerczewskiego,gdzie wcześniej mieściła się szkoła nr 7.Rownocześnie szkoła nr 7 została przeniesiona do budynku po liceum bliżej kościoła(obecnie gimnazjum).Między szkołą a Kosciołem Stał budynek gdzie była ochronka ( przedszkole) prowadzona przez zakonnice Do "piątki" chodziła moja Mama (mieszkała wtedy w kamienicach na Zielonej). "Dziewiątka" mieściła się w budynku obecnie zajmowanym przez Politechnikę. "Siódemka" - tak, jak piszesz - była w budynku dzisiejszego Gimnazjum nr 1. A budynek ochronki zdaje się stoi do dzisiaj - jest to budynek z czerwonej cegły, węższym bokiem przy ulicy Kr. Jadwigi (właścicielem jest chyba parafia MBA i jest on wykorzystywany w celach komercyjnych). Ciekawostka: zdjęcie, które wystawił Slyzaba (ta panorama centrum miasta) przypomniało mi, że podobny widok jest na pewnym obrazie z lat 50-tych. Obraz ten widziałem kilka lat temu w Muzeum Socrealizmu w Kozłówce. Niestety, nie udało mi się go sfotografować ![]() -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
Rozpoczynałam naukę w 1955 roku.Rozpoczęcie szkoły było jeszcze na placu pózniejszej szkoły Nr 9 Nauka już w budynku obecnego gimnazjum.http://www.gimnazjum1.home.pl/index.php?id=101 Link dotyczy histori omawianego budynku
|
|
|
![]()
|
|
Ewcia B&Dami 7 - dzięki za informację. Muszę spisać te informacje w przyszłej sekcji na dawnadabrowa.pl, opisującej szkoły w DG.
CYTAT Ciekawostka: zdjęcie, które wystawił Slyzaba (ta panorama centrum miasta) przypomniało mi, że podobny widok jest na pewnym obrazie z lat 50-tych. Obraz ten widziałem kilka lat temu w Muzeum Socrealizmu w Kozłówce. Niestety, nie udało mi się go sfotografować sad.gif Ale polecam wszystkim to miejsce na Lubelszczyźnie, nie tylko ze względu na muzeum, bardziej ze względu na wspaniały pałac Zamojskich. - napisałem maila do sekcji Socrealizmu. Zobaczymy czy odpiszą ![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 33 Dołączył: czw, 08 mar 12 Skąd: Zagórze/Gołonóg Nr użytkownika: 4,962 Płeć: Mężczyzna ![]() |
[quote name='Slyzaba' date='pią, 16 mar 2012 - 14:33' post='69832']
Ewcia - przedszkole (ochronka) była w tym budynku, którego fragment widać po prawej stronie? Ten budynek zawsze mnie intrygował tak jak i końcowy przebieg linii kolejowej iwanogrodzkiej. Tory jakoś musiały przez miasto do starego dworca na Pl. Wolności dobiec, ale którędy? Ten budynek przed obecną SP 9 stoi ukosem do ul. Konopnickiej. Może wybudowany był równolegle do osi torowiska? |
|
|
![]()
|
|
eszogo1970 - może aktualni właściciele budynku mają jakieś informacje?
Co do przebiegu torów kolejowych do samego centrum miasta (dworzec był na terenie obecnego Placu Wolności) - mam nadzieję, że poniższy wycinek mapy sporo wyjaśni ![]() ![]() Link do całej mapy dostępny w treści opisu mapy: http://dawnadabrowa.pl/mapa/czesc,mapy,,,p...up:,28_635.html -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Ten budynek zawsze mnie intrygował tak jak i końcowy przebieg linii kolejowej iwanogrodzkiej. Tory jakoś musiały przez miasto do starego dworca na Pl. Wolności dobiec, ale którędy? Ten budynek przed obecną SP 9 stoi ukosem do ul. Konopnickiej. Może wybudowany był równolegle do osi torowiska? Torowisko końcowego odcinka DŻID przed przeniesieniem dworca odgałęziały się od wiedenki mniej więcej w okolicy dzisiejszego wiaduktu na przedłużeniu Łańcuckiego, biegły skosem między torami a dzisiejszą ulicą Kraszewskiego (do dziś widać jej przebieg - działki są skośne, biegnie tam ścieżka), przekraczały dzisiejszą ulicę Poniatowskiego - moim zdaniem pozostałością nasypu kolejowego jest pagórek na "Plantach" między Poniatowskiego i Kopernika (z barierką na górze), tudzież nasyp na którym stoją garaże, biegnąc jeszcze pewien czas w tym samym kierunku, a następnie zakręcały w prawo, przyjmując równoleżnikowy przebieg i dochodząc do dworca.Schematycznie (rączka się trzęsła, dlatego linia taka niepewna ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
To kolejne pytanie jeśli mogę
![]() Czym jest ta dziwna 'grzybkowa' kontrukcja kilka metrów na prawo od kiosku Ruchu? Na powiększeniu wygląda jakby była oszklona więc odrzuciłem pomysł karmnika dla ptaków. http://dawnadabrowa.pl/fotografia/pkz,po,u...owych_1000.html ![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 3 Dołączył: pią, 20 lut 09 Nr użytkownika: 3,207 Płeć: Mężczyzna ![]() |
wg.mojego ojca byla to gablotka ze zdjeciami przodownikow pracy;),jednak nie jest na 100%pewny.
|
|
|
![]()
|
|
Wrzucam powiększenie - może komuś coś się jeszcze przypomni:
![]() Eszogo - wracając do budynku przy Konopnickiej 13 (naprzeciwko budynku szkoły przy Konopnickiej 36), to znalazłem info na ich stronie: CYTAT Podwaliną dla Zespołu Szkół Specjalnych Nr 6 była - powstała w 1932 - siedmioklasowa szkoła rozwojowa mająca swoją siedzibę w budynku przy ul. Konopnickiej 13. W roku 1939 r. szkoła liczyła 5 oddziałów. Wybuch wojny spowodował zawieszenie działalności szkoły. Wygląda więc na to, że najpierw była tam szkołą a dopiero potem przedszkole. -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Z tego co pamiętam Leszku to nasyp garaży i górka na sanki przy ul. Kopernika to efekt inżynierii lat 80-tych ub. wieku. Natomiast z tyłu domków przy Krasińskiego zachowała się ruina wiadukciku, górą biegły tory kolei dęblińskiej a dołem było przejście lub też biegły jakieś tory ( być może kolejki górniczej).
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Szkoda, taka ładna teoria poszła się paść
![]() Natomiast z tyłu domków przy Krasińskiego zachowała się ruina wiadukciku, górą biegły tory kolei dęblińskiej a dołem było przejście lub też biegły jakieś tory ( być może kolejki górniczej). W którym miejscu? Bliżej Poniatowskiego czy Łańcuckiego? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Szkoda, taka ładna teoria poszła się paść Idziesz ul. Krasińskiego od skrzyżowania z Poniatowskiego tak jak wymalowałeś czerwoną linią i po wejściu na ścieżkę pomiędzy domy prowadzącą do torów na teren planowanego za Gierka dworca znajdziesz fundamenty tego wiadukciku. Zaznaczyłem na niebiesko.http://c.wrzuta.pl/wi6600/47c36a0300294ac14f6788b2/dzidOj nie weszła mi mapka z zaznaczonym wiaduktem na Kraszewskiego . Leszku co do zdjęcia chłopców na wycieczce przy wiadukcie w Gołonogu to miałeś rację, to wiadukt na Pogorii. Byłem tam wczoraj i jest tak jak na zdjęciu tyle tylko, że te łuki są zamurowane - pewnie dla zwiększenia wytrzymałości wiaduktu. Stan wiaduktu fatalny, przed rozbiórką lub kradzieżą w całości przez złomiarzy ratuje go tylko konieczność zapewnienia ciągłości ruchu na znajdującej się niżej linii kolejowej.
![]() Ten post edytował eszogo1970 pon, 19 mar 2012 - 21:02 |
|
|
![]()
|
|
Link do zdjęcia: http://c.wrzuta.pl/wi6600/47c36a0300294ac14f6788b2/dzid
Dzięki, obadam w najbliższym czasie. A wiadukt istotnie tylko z tego powodu jeszcze stoi - kolejny (nad Pogorią i dawną koleją piaskową) rozebrano kilka lat temu, z tego co pamiętam, tak wtedy podawał jakiś człowiek z PLK. Mam ten wiadukt/przepust na dwóch mapach, sugerują, że dołem płynął Rów Florowski. Ten post edytował Leszek pon, 19 mar 2012 - 21:43 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Byłem tam wczoraj i jest tak jak na zdjęciu tyle tylko, że te łuki są zamurowane - pewnie dla zwiększenia wytrzymałości wiaduktu. Stan wiaduktu fatalny, przed rozbiórką lub kradzieżą w całości przez złomiarzy ratuje go tylko konieczność zapewnienia ciągłości ruchu na znajdującej się niżej linii kolejowej. - eszogo: możesz mi napisać dokładnie jak tam dojść? Wybiorę się z aparatem i pstryknę kilka fotek. CYTAT wg.mojego ojca byla to gablotka ze zdjeciami przodownikow pracy;),jednak nie jest na 100%pewny. Rapi79 - na powiększeniu nie widać żadnych postaci... Chyba, że były im robione fotografie przy budowach, w zakładach pracy etc.-------------------- pozdrawiam,
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 16:32 |