IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

53 Stron V  « < 19 20 21 22 23 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Stare zdjęcia i ciekawostki historyczne
endriu
post pią, 09 mar 2012 - 12:52
Post #393

Ja tutejszy, z bagna

Grupa: Moderator Sport
Nr użytkownika: 359
GG: 1276813 status gadu-gadu

CYTAT(Slyzaba @ pią, 09 mar 2012 - 12:21) *
Endriu - co to za ulica? Nie mogę rozpoznać budynku. Super fotografia! Mógłbym wykorzystać ją u siebie na stronie?

Pewnie, że możesz ją wykorzystać u siebie.
Poniżej jeszcze gratis laugh.gif , ten sam czas, ta sama atmosfera, tylko kilkaset metrów dalej

pozdr...

--------------------
To, co w pojedynkę jest ciężką próbą, w grupie przyjaciół staje się żartem.
Go to the top of the page

+Quote Post
TeodorMotor
post wto, 13 mar 2012 - 21:02
Post #394

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 42

CYTAT(Dami7 @ śro, 07 mar 2012 - 21:00) *
(...) Za przejazdem w stronę Gołonoga biegła ulica Florowska, wyłożona czerwoną kostką klinkrową (...)
Dami, wyjaśnij, o jaki przejazd chodzi smile2.gif

(...) Do IV i V klasy jeździłem już sobie tramwajką - niejednokrotnie na gapę smile2.gif
i szykuj kasę za bilety... Z odsetkami. wink.gif

+Quote Post
Dami7
post wto, 13 mar 2012 - 21:24
Post #395

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 102

CYTAT(TeodorMotor @ wto, 13 mar 2012 - 21:02) *
(...) Za przejazdem w stronę Gołonoga biegła ulica Florowska, wyłożona czerwoną kostką klinkrową (...)
Dami, wyjaśnij, o jaki przejazd chodzi smile2.gif

(...) Do IV i V klasy jeździłem już sobie tramwajką - niejednokrotnie na gapę smile2.gif
i szykuj kasę za bilety... Z odsetkami. wink.gif

Kolejowy przejazd, czytaj ze zrozumieniem smile2.gif Toć napisałem, że między Kopernika a Poniatowskiego była bocznica kolejowa do DZN-u. Czyli, że w rejonie, gdzie dziś jest skrzyżowanie przy targowisku był regularny przejazd kolejowy, z zaporami. A zaraz na początku Florowskiej, po lewej stronie (potrząc w kierunku Gołonoga) była cukiernia "Ptyś" z pysznymi ciastkami i lodami.
Co do jazdy na gapę - ponad 30 lat minęło, zbrodnia już jest przedawniona biggrin.gif Poza tym - poszkodowany już zszedł był z tego świata - nie ma już WPK.

--------------------
"Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."

+Quote Post
Slyzaba
post śro, 14 mar 2012 - 21:16
Post #396

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,199

Drodzy Forumowicze,

Czy ktoś rozpoznaje to miejsce i wiadukt/przejazd/przejście nad torami? Chyba, że to nasyp drogowy?

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/wycieczk...olonog_977.html

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach.
Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa

+Quote Post
Leszek
post śro, 14 mar 2012 - 22:09
Post #397

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Najbardziej to mi się to kojarzy z wiaduktem koło przystanku Pogoria (wówczas wędrowcy polegiwaliby na nasypie kolei do Ząbkowic).

--------------------

+Quote Post
Ewcia B
post czw, 15 mar 2012 - 22:46
Post #398

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,965

Na miejscu gdzie stoi blok z rest.Stylową stały dwa budynki (chyba parterowe) i obok był targA czy ktoś pamięta gdzie był stary dom kultury?

+Quote Post
Dami7
post czw, 15 mar 2012 - 23:12
Post #399

UZYTKOWNIK

CYTAT(Leszek @ śro, 14 mar 2012 - 22:09) *
Najbardziej to mi się to kojarzy z wiaduktem koło przystanku Pogoria (wówczas wędrowcy polegiwaliby na nasypie kolei do Ząbkowic).
Chyba dobrze Ci się to kojarzy. Coś takiego sobie przypominam z wycieczek rowerowych w dzieciństwie.

CYTAT(Ewcia B @ czw, 15 mar 2012 - 22:46) *
A czy ktoś pamięta gdzie był stary dom kultury?
Chodzi Ci o Dom Kultury w rejonie ulicy Paryskiej? Jeśli tak, to ja pamiętam smile2.gif

Ten post edytował Dami7 czw, 15 mar 2012 - 23:13

--------------------
"Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."

+Quote Post
Slyzaba
post pią, 16 mar 2012 - 09:26
Post #400

UZYTKOWNIK

Ewcia - zerknij proszę na tą fotografię:

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/panorama...,reden_995.html

Na lewej krawędzi widać biały budynek - ale kilkupiętrowy. Widać go na kilku fotografiach i zastanawiam się za każdym razem co tam było...

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

+Quote Post
eszogo1970
post pią, 16 mar 2012 - 09:46
Post #401

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 4,962

Jedyne co mi przychodzi do głowy do szkoła na Konopnickiej w budowie bub nieotynkowana, z tym, że wydaje się, że budynek ten jest linii Kr. Jadwigi. Chyba, że inna przejrzystość powietrza.

+Quote Post
Alpin
post pią, 16 mar 2012 - 10:17
Post #402

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 1,253

CYTAT(eszogo1970 @ pią, 16 mar 2012 - 11:46) *
Jedyne co mi przychodzi do głowy do szkoła na Konopnickiej w budowie bub nieotynkowana, z tym, że wydaje się, że budynek ten jest linii Kr. Jadwigi. Chyba, że inna przejrzystość powietrza.

Fotografia szkoły

Budynek dawnej szkoły specjalnej nr 9 przy ul. Konopnickiej 36 został wybudowany w latach 1929-30 i sądząc po tych 3 oknach z boku, to ten budynek może widnieć na tej fotografii.

Ten post edytował Alpin pią, 16 mar 2012 - 10:18

+Quote Post
Slyzaba
post pią, 16 mar 2012 - 10:47
Post #403

UZYTKOWNIK

Alpin&eszogo1970 - strzał w dziesiątkę! Dziękuję bardzo. Szukałem tego budynku przy Królowej Jadwigi. Dąbrowa była wtedy dużo bardziej 'przejrzysta' - niższa zabudowa i mniej drzew.
Zaraz zaktualizuję opis na stronie. Pozwala to od razu zawęzić datowanie zdjęcia - super! Szkołę wybudowano w latach 1929-1930. Biały kolor może sugerować albo etap budowy (z czego wtedy budowano? cegła? pustaki?) albo niedawno pomalowaną elewację.

Ten post edytował Slyzaba pią, 16 mar 2012 - 10:57

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

+Quote Post
Ewcia B
post pią, 16 mar 2012 - 11:55
Post #404

UZYTKOWNIK

W tym budynku mieściła się szkoła nr 5.Po drugiej stronie ulicy Konopnickiej naprzeciw szkoły było przedszkole do którego chodziłam.W 1955 roku szkoła specjalna nr 9 została przeniesiona do budynku przy dawnej ul Świerczewskiego,gdzie wcześniej mieściła się szkoła nr 7.Rownocześnie szkoła nr 7 została przeniesiona do budynku po liceum bliżej kościoła(obecnie gimnazjum).Między szkołą a Kosciołem Stał budynek gdzie była ochronka ( przedszkole) prowadzona przez zakonnice

+Quote Post
Slyzaba
post pią, 16 mar 2012 - 14:33
Post #405

UZYTKOWNIK

Ewcia - przedszkole (ochronka) była w tym budynku, którego fragment widać po prawej stronie?

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/powszech...ickiej_776.html

Ten post edytował Slyzaba pią, 16 mar 2012 - 14:33

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

+Quote Post
Ewcia B
post pią, 16 mar 2012 - 14:40
Post #406

UZYTKOWNIK

Tak to było przedszkole do którego chodziłam.Ochronka o której pisałam wcześniej mieściła się miedzy szkołą nr 7 (obecne gimnazjum) a kościołem

+Quote Post
Dami7
post pią, 16 mar 2012 - 18:14
Post #407

UZYTKOWNIK

CYTAT(Ewcia B @ pią, 16 mar 2012 - 11:55) *
W tym budynku mieściła się szkoła nr 5.Po drugiej stronie ulicy Konopnickiej naprzeciw szkoły było przedszkole do którego chodziłam.W 1955 roku szkoła specjalna nr 9 została przeniesiona do budynku przy dawnej ul Świerczewskiego,gdzie wcześniej mieściła się szkoła nr 7.Rownocześnie szkoła nr 7 została przeniesiona do budynku po liceum bliżej kościoła(obecnie gimnazjum).Między szkołą a Kosciołem Stał budynek gdzie była ochronka ( przedszkole) prowadzona przez zakonnice

Do "piątki" chodziła moja Mama (mieszkała wtedy w kamienicach na Zielonej). "Dziewiątka" mieściła się w budynku obecnie zajmowanym przez Politechnikę. "Siódemka" - tak, jak piszesz - była w budynku dzisiejszego Gimnazjum nr 1. A budynek ochronki zdaje się stoi do dzisiaj - jest to budynek z czerwonej cegły, węższym bokiem przy ulicy Kr. Jadwigi (właścicielem jest chyba parafia MBA i jest on wykorzystywany w celach komercyjnych).
Ciekawostka: zdjęcie, które wystawił Slyzaba (ta panorama centrum miasta) przypomniało mi, że podobny widok jest na pewnym obrazie z lat 50-tych. Obraz ten widziałem kilka lat temu w Muzeum Socrealizmu w Kozłówce. Niestety, nie udało mi się go sfotografować sad.gif Ale polecam wszystkim to miejsce na Lubelszczyźnie, nie tylko ze względu na muzeum, bardziej ze względu na wspaniały pałac Zamojskich.

--------------------

+Quote Post
Ewcia B
post pią, 16 mar 2012 - 19:41
Post #408

UZYTKOWNIK

Rozpoczynałam naukę w 1955 roku.Rozpoczęcie szkoły było jeszcze na placu pózniejszej szkoły Nr 9 Nauka już w budynku obecnego gimnazjum.http://www.gimnazjum1.home.pl/index.php?id=101 Link dotyczy histori omawianego budynku

+Quote Post
Slyzaba
post pią, 16 mar 2012 - 23:33
Post #409

UZYTKOWNIK

Ewcia B&Dami 7 - dzięki za informację. Muszę spisać te informacje w przyszłej sekcji na dawnadabrowa.pl, opisującej szkoły w DG.

CYTAT
Ciekawostka: zdjęcie, które wystawił Slyzaba (ta panorama centrum miasta) przypomniało mi, że podobny widok jest na pewnym obrazie z lat 50-tych. Obraz ten widziałem kilka lat temu w Muzeum Socrealizmu w Kozłówce. Niestety, nie udało mi się go sfotografować sad.gif Ale polecam wszystkim to miejsce na Lubelszczyźnie, nie tylko ze względu na muzeum, bardziej ze względu na wspaniały pałac Zamojskich.

- napisałem maila do sekcji Socrealizmu. Zobaczymy czy odpiszą smile2.gif

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

+Quote Post
eszogo1970
post nie, 18 mar 2012 - 21:54
Post #410

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 4,962

[quote name='Slyzaba' date='pią, 16 mar 2012 - 14:33' post='69832']
Ewcia - przedszkole (ochronka) była w tym budynku, którego fragment widać po prawej stronie?

Ten budynek zawsze mnie intrygował tak jak i końcowy przebieg linii kolejowej iwanogrodzkiej. Tory jakoś musiały przez miasto do starego dworca na Pl. Wolności dobiec, ale którędy? Ten budynek przed obecną SP 9 stoi ukosem do ul. Konopnickiej. Może wybudowany był równolegle do osi torowiska?

+Quote Post
Slyzaba
post nie, 18 mar 2012 - 22:40
Post #411

UZYTKOWNIK

eszogo1970 - może aktualni właściciele budynku mają jakieś informacje?

Co do przebiegu torów kolejowych do samego centrum miasta (dworzec był na terenie obecnego Placu Wolności) - mam nadzieję, że poniższy wycinek mapy sporo wyjaśni smile2.gif

Link do całej mapy dostępny w treści opisu mapy: http://dawnadabrowa.pl/mapa/czesc,mapy,,,p...up:,28_635.html

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

+Quote Post
Leszek
post nie, 18 mar 2012 - 22:53
Post #412

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

CYTAT(eszogo1970 @ nie, 18 mar 2012 - 21:54) *
Ten budynek zawsze mnie intrygował tak jak i końcowy przebieg linii kolejowej iwanogrodzkiej. Tory jakoś musiały przez miasto do starego dworca na Pl. Wolności dobiec, ale którędy? Ten budynek przed obecną SP 9 stoi ukosem do ul. Konopnickiej. Może wybudowany był równolegle do osi torowiska?
Torowisko końcowego odcinka DŻID przed przeniesieniem dworca odgałęziały się od wiedenki mniej więcej w okolicy dzisiejszego wiaduktu na przedłużeniu Łańcuckiego, biegły skosem między torami a dzisiejszą ulicą Kraszewskiego (do dziś widać jej przebieg - działki są skośne, biegnie tam ścieżka), przekraczały dzisiejszą ulicę Poniatowskiego - moim zdaniem pozostałością nasypu kolejowego jest pagórek na "Plantach" między Poniatowskiego i Kopernika (z barierką na górze), tudzież nasyp na którym stoją garaże, biegnąc jeszcze pewien czas w tym samym kierunku, a następnie zakręcały w prawo, przyjmując równoleżnikowy przebieg i dochodząc do dworca.Schematycznie (rączka się trzęsła, dlatego linia taka niepewna wink.gif ) wyglądało to tak:Widzę, że Sylwek mnie ubiegł :)Na tej mapie widać nasyp po początku odgałęzienia DŻID, natomiast tory zostały już wówczas połączone z bocznicą do Staszica i Flory.

--------------------

+Quote Post

53 Stron V  « < 19 20 21 22 23 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 08:22
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza