![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
No cóż, tramwaj na Redenie był po stronie północnej, co oznacza, że zdjęcie było robione w stronę centrum (co potwierdza źródło, z którego zdjęcie pochodzi - pasażerowie idą do Gołonoga), skoro ludzie idą dalej piechotą, więc zapewne tor widoczny na zdjęciu to końcowy odcinek, a krańcówka nie miała kształty litery Y, tylko dwóch igreków połączonych "widełkami... Samochód z lewej wyjeżdża z Wojska Polskiego. Przez mgłę pamiętam tę mijankę. Kilkadziesiąt metrów dalej w kierunku Gołonoga była pętla. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
No cóż, tramwaj na Redenie był po stronie północnej, co oznacza, że zdjęcie było robione w stronę centrum (co potwierdza źródło, z którego zdjęcie pochodzi - pasażerowie idą do Gołonoga), skoro ludzie idą dalej piechotą, więc zapewne tor widoczny na zdjęciu to końcowy odcinek, a krańcówka nie miała kształty litery Y, tylko dwóch igreków połączonych "widełkami... Potwierdzam, tak było. Zdjęcie jest robione w kierunku centrum, czego potwierdzeniem jest zarys wieży kościoła MBA nad dachem jednej z kamienic w prawym górnym rogu. Niedaleko za plecami fotografa był przejazd kolejowy bocznicy wiodącej do DZN-u (tor wiódł od przejazdu kolejowego na Konopnickiej pomiędzy ulicami Poniatowskiego a Kopernika i dalej, wzdłuż ulicy Przemysłowej do bramy zakładu - pamiętam ceglany czerwony mur i malowaną na zielono bramę). Za przejazdem w stronę Gołonoga biegła ulica Florowska, wyłożona czerwoną kostką klinkrową. Po stronie przeciwnej, niż "Damel" była parterowa zabudowa - prywatne domki, za którymi były ogrody, dalej łąki i pola). Niestety, w mojej pamięci nie zapisała się zabudowa Redenu, którą przedstawia zdjęcie. Pamiętam tylko przedszkole przy ulicy Kopernika (do dziś istniejące) - wtedy było to przedszkole zakładowe Huty Dzierżyńskiego. Sama mijanka to była super ciekawostka. Tramwaj przyjeżdżał od strony centrum, ludziska wysiadali, pan motorniczy zabierał korbę, za pomocą której "kierował" wozem i przechodził na drugi jego koniec. Miał przerwę aż do przyjazdu kolejnego tramwaju. W tym czasie ludzie się gromadzili, zajmowali miejsca i cierpliwie czekali, aż tramwaj pojedzie. Nikt nie pomstował, nie wyzywał, nikomu się nie spieszyło... Kiedy drugi tramwaj przyjeżdżał, ten pierwszy ruszał, omijał go sąsiednim torem i jechał do następnej mijanki, która była na Sobieskiego (kolejna była na Perla a następna zdaje się na Koszelewie, albo nawet już w samym Będzinie). I tak to funkcjonowało od przedwojny do początku lat 70-tych ub. wieku. Z tego co pamiętam, linia tramwajowa była rozbudowywana w dwóch etapach. Najpierw było dobudowane drugie torowisko od Redenu w stronę centrum, na końcu była pętla w rejonie dzisiejszego ślepego zakończenia ulicy Kopernika. Sądzę, że właśnie na potrzeby tej rozbudowy została wyburzona widniejąca na zdjęciu prawa strona ulicy Kr. Jadwigi (patrząc w kierunku centrum). Dalsza rozbudowa - poszerzenie Florowskiej/Kr. Jadwigi oraz przedłużenie linii tramwajowej do Gołonoga i dalej, do bramy HK - to tak, jak pisze Leszek, lata 1975-76. Pamietam, że jeszcze w pierwszej klasie technikum (rok 1974) chodziłem do szkoły (obecnego TZN-u) przez łąki, na których już wkrótce zaczęło powstawać osiedle Morcinka. Wtedy popychałem z buta wzdłuż budowanej właśnie ulicy. Miasto zmieniało się na moich oczach i szło to naprawdę bardzo szybko! Do IV i V klasy jeździłem już sobie tramwajką - niejednokrotnie na gapę ![]() Ten post edytował Dami7 śro, 07 mar 2012 - 21:03 -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
witam,
Dziękuję wszystkim za informacje. Za chwilę uzupełnię opis na stronie. Ciekawą informację przekazał dodatkowo Darek Nowak: CYTAT Ten niski budynek to były jakieś stajnie konne (prawdopodobnie jeszcze po kozackie. Później mieszkali w tym budynku ludzie. Budynek poległ jak większość przy tej ulicy około roku 1970.
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
witam, Dziękuję wszystkim za informacje. Za chwilę uzupełnię opis na stronie. Ciekawą informację przekazał dodatkowo Darek Nowak: CYTAT Ten niski budynek to były jakieś stajnie konne (prawdopodobnie jeszcze po kozackie. Później mieszkali w tym budynku ludzie. Budynek poległ jak większość przy tej ulicy około roku 1970. To potwierdzałoby moje przypuszczenie, że wyburzono je na potrzeby dobudowania drugiego torowiska linii tramwajowej. -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Tak się zastanawiałem - wieża to czy nie wieża, ale uznałem to za plamę (wygląda na 'wygryzioną' z prawej strony, chyba, że jakiś dym zasłonił część).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tak się zastanawiałem - wieża to czy nie wieża, ale uznałem to za plamę (wygląda na 'wygryzioną' z prawej strony, chyba, że jakiś dym zasłonił część). Też miałem taką wątpliwość, ale to byłby zbyt duży zbieg okoliczności. -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja też myślałem, że to wieża. Potem stwierdziłem, że to jednak jakaś plama ;-) Summa summarum - wg Waszych opisów potwierdza się, że mogła tam właśnie być. To rzeczywiście byłby niesamowity zbieg okoliczności.
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
Nowy dzień - nowa fotografia
![]() Mirosław Hermaszewski w Dąbrowie Górniczej: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/defilada...ewskim_946.html ![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() Ja tutejszy, z bagna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Moderator Sport Postów: 841 Dołączył: czw, 07 gru 06 Skąd: D.G. Nr użytkownika: 359 Płeć: Mężczyzna GG: 1276813 ![]() |
Tak się "bawiła" kiedyś Dąbrowa. Rzecz się dzieje chyba w 1977 lub 1978 roku.
Uwagę przyciąga sympatyczna polska nazwa sklepu "Bambosz", a nie jakieś np. CCC itp. ![]() ![]() pozdr... Ten post edytował endriu pią, 09 mar 2012 - 11:46 -------------------- To, co w pojedynkę jest ciężką próbą, w grupie przyjaciół staje się żartem.
|
|
|
![]()
|
|
Endriu - co to za ulica? Nie mogę rozpoznać budynku. Super fotografia! Mógłbym wykorzystać ją u siebie na stronie?
Dziś udało się wyjaśnić kolejną małą zagadkę historyczną. Boisko miejskie, którego nazwy użyto do opisu poniższych fotografii to boisko szkoły przy ulicy Konopnickiej. http://dawnadabrowa.pl/fotografia/popisy,s...niczej_260.html ![]() http://dawnadabrowa.pl/fotografia/cwiczeni...ejskim_261.html ![]() Poniżej fotografia, która umożliwiła identyfikację boiska dzięki bocznej ścianie kamienicy (prawa dolna część zdjęcia): http://dawnadabrowa.pl/fotografia/fragment...narjum_962.html ![]() Ten post edytował Slyzaba pią, 09 mar 2012 - 12:21 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Ulica z pochodem to Sobieskiego róg Sienkiewicza.
|
|
|
![]()
|
|
AAA rzeczywiście! Całkowicie zmylił mnie stan tej narożnej kamienicy i fakt, że na zdjęciu jest otynkowana
![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() Ja tutejszy, z bagna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Moderator Sport Postów: 841 Dołączył: czw, 07 gru 06 Skąd: D.G. Nr użytkownika: 359 Płeć: Mężczyzna GG: 1276813 ![]() |
Endriu - co to za ulica? Nie mogę rozpoznać budynku. Super fotografia! Mógłbym wykorzystać ją u siebie na stronie? Pewnie, że możesz ją wykorzystać u siebie. Poniżej jeszcze gratis ![]() ![]() pozdr... -------------------- To, co w pojedynkę jest ciężką próbą, w grupie przyjaciół staje się żartem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 392 Dołączył: sob, 07 lut 04 Skąd: DG - Stary Gołonóg Nr użytkownika: 42 Płeć: Mężczyzna ![]() |
(...) Za przejazdem w stronę Gołonoga biegła ulica Florowska, wyłożona czerwoną kostką klinkrową (...) Dami, wyjaśnij, o jaki przejazd chodzi ![]() (...) Do IV i V klasy jeździłem już sobie tramwajką - niejednokrotnie na gapę i szykuj kasę za bilety... Z odsetkami. ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
(...) Za przejazdem w stronę Gołonoga biegła ulica Florowska, wyłożona czerwoną kostką klinkrową (...) Dami, wyjaśnij, o jaki przejazd chodzi ![]() (...) Do IV i V klasy jeździłem już sobie tramwajką - niejednokrotnie na gapę i szykuj kasę za bilety... Z odsetkami. ![]() ![]() Kolejowy przejazd, czytaj ze zrozumieniem ![]() Co do jazdy na gapę - ponad 30 lat minęło, zbrodnia już jest przedawniona ![]() -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
Drodzy Forumowicze,
Czy ktoś rozpoznaje to miejsce i wiadukt/przejazd/przejście nad torami? Chyba, że to nasyp drogowy? http://dawnadabrowa.pl/fotografia/wycieczk...olonog_977.html ![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Najbardziej to mi się to kojarzy z wiaduktem koło przystanku Pogoria (wówczas wędrowcy polegiwaliby na nasypie kolei do Ząbkowic).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 14 Dołączył: czw, 15 mar 12 Nr użytkownika: 4,965 Płeć: Kobieta ![]() |
Na miejscu gdzie stoi blok z rest.Stylową stały dwa budynki (chyba parterowe) i obok był targA czy ktoś pamięta gdzie był stary dom kultury?
|
|
|
![]()
|
|
Najbardziej to mi się to kojarzy z wiaduktem koło przystanku Pogoria (wówczas wędrowcy polegiwaliby na nasypie kolei do Ząbkowic). Chyba dobrze Ci się to kojarzy. Coś takiego sobie przypominam z wycieczek rowerowych w dzieciństwie.A czy ktoś pamięta gdzie był stary dom kultury? Chodzi Ci o Dom Kultury w rejonie ulicy Paryskiej? Jeśli tak, to ja pamiętam ![]() Ten post edytował Dami7 czw, 15 mar 2012 - 23:13 -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
Ewcia - zerknij proszę na tą fotografię:
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/panorama...,reden_995.html ![]() Na lewej krawędzi widać biały budynek - ale kilkupiętrowy. Widać go na kilku fotografiach i zastanawiam się za każdym razem co tam było... -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 11:12 |