![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Forumowicze,
Miło mi poinformować, że dzięki Leszkowi udało się rozwiązać tajemnicę jednego ze zdjęć na www.dawnadabrowa.pl . Chodzi o fotografię przedstawiającą cyrk Staniewskich w Dąbrowie Górniczej: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/cyrk,sta...niczej_579.html ![]() Udało się zidentyfikować miejsce, w którym cyrk dawał przedstawienia. Jeszcze tylko zestawienie stare/nowe: ![]() Dodatkowo zgadza się wyjątkowo ozdobna struktura bocznej ściany budynku. Cyrkowy namiot był rozbity na tyłach Pałacu Kultury Zagłębia. M.in. w obrębie starej siedziby TPSA. -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Ale do tego nie trzeba było porownywać fotografii. Wystarczyło zapytać kogoś kto wtedy był dzieckiem lub rodzicem.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Ale tak to żadna frajda
![]() A tak serio - nie mam niestety wśród znajomych z Dąbrowy osób w wieku +80 lat, a nawet gdyby - takie szczegóły zacierają i przeinaczają się w pamięci. Kilka lat temu rozpytywałem kilka starszych osób na temat przedwojennych kopalń, padały stwierdzenia w rodzaju "no tak, była gdzieś w tej okolicy". Tyle to i ja wiedziałem ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 108 Dołączył: pią, 06 kwi 07 Nr użytkownika: 666 ![]() |
takie szczegóły zacierają i przeinaczają się w pamięci. dokładnie, niestety moi obydwaj dziadkowie juz nieżyją , a co prawda mój ojciec dobija dopiero 60-tki ale jak go wypytuję o jakieś wspomnienia z dzieciństwa często nie jest w stanie odpowiedzieć mi rzeczowo ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie znam niestety żadnych mieszkańców Dąbrowy, którzy mogliby opowiedzieć o dawnej Dąbrowie...
Kto z nas za 30 lat będzie pamiętał o TIP-TOPie? ;-) -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Udało się odczytać tekst na ścianie Huty Bankowej z poniższej fotografii:
Das deutsche Volk marschiert und marschierst mit. Denn es ist dein Schicksal, dein Los, dein Glück und deine Größe. Naród niemiecki maszeruje a ty maszerujesz z nim. To twoje przeznaczenie, twój los, twoje szczęście i twoja wielkość. http://dawnadabrowa.pl/fotografia/swastyka...nkowej_753.html ![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 215 Dołączył: pon, 18 lip 11 Skąd: Staszic Nr użytkownika: 4,717 Płeć: Kobieta ![]() |
Coś tutaj napisze bo myślę, że to może Was zainteresować:
Pierwszym mieszkańcem domku sąsiadów , przemiłych 100- letnich staruszków był Zygmunt Cieplak ojciec naszej pani Danusi. Wspaniali i ciepli ludzie , Pan Mirosław zwany przez bliskich Sławem zmarł 2 lata temu a Pani Danusia wyjechała do córki za granicę. Starsi mieszkańcy Staszica zapewne pamiętają lwiątka hasające po ogrodzie. Takie niecodzienne obrazki widywało się bo pan Sław był dyrektorem Zoo chorzowskiego i wraz z żoną wychowywali małe dzikie zwierzątka w razie potrzeby u siebie w domu. Ojciec Pani Danusi to był niezwykły człowiek, myślę, że wielu takich jak on zabrała nam wojna. Pierwszy gospodarz domu CIEPLAK Zygmunt * (ur. 06.04.1890 w Dąbrowie - zm. 22.02.1942 w Mauthausen-Gusen) Od 1911 roku w zawodzie nauczyciela a od 1915 kierownik szkoły w Dąbrowie. Aresztowany po strajku w 1917 roku, który objął swym zasięgiem cały teren austriackich władz okupacyjnych. Podczas I wojny światowej organizował oddziały Milicji Ludowej. Był Prezydentem Dąbrowy Górniczej w okresie od 07.01.1928 r. do 28.01.1929 roku. Wraz z Cezarym Uthke przywieźli z Wiednia plany zabudowy willowej w dzielnicy "Staszic" na osiedlu Legionowo. Cezary Uthke był architektem i to dzięki nim powstał dzisiejszy Staszic. Domy jak na owe czasy były niezwykle starannie i nowatorsko zaprojektowane. Do dnia dzisiejszego spełniają doskonale swoje funkcje mieszkaniowe.1-go września 1939 roku wraz z Teofilem Trzęsimiechem i Janem Cupiałem, zorganizowali oddziały milicji, które miały zapobiegać szerzeniu się paniki wojennej. Aresztowany przez Niemców w lutym 1940 roku. Zginął w obozie koncentracyjnym Mauthausen-Gusen. Pisze to bo widzę jak wraz z tymi ludźmi odchodzi w zapomnienie historia, która nie powinna być zapomniana. -------------------- Masz wrogów? To dobrze. To znaczy , ze masz jaja! |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Kościół na Staszicu w czasie budowy (1957 rok) - zdjęcie z allegro.
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
yaku - niesamowita historia! Czyli pan Sław (Mirosław), mąż córki prezydenta Cieplaka, trzymał 'od czasu do czasu' dzikie zwierzęta w domu na Staszicu?
Sprawdziłem historię chorzowskiego ZOO i żaden z dyrektorów nie miał na imię Mirosław...? Możesz ulokować te dane w jakimś okresie czasu? Mogę spytać skąd te informacje? Za fotkę lwiątek na Staszicu oddałbym wszystko ![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kto z nas za 30 lat będzie pamiętał o TIP-TOPie? ;-) Albo o Kaskadzie i Świcie ... lokalach kultowych kiedyś ![]() Ja będę pamiętał - jeśli dożyję ![]() "Świt" to historia najnowsza. Przedtem był bar "Popularny". O, ten to był kultowy ![]() -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 108 Dołączył: pią, 06 kwi 07 Nr użytkownika: 666 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Mam tylko skan z opisu aukcji.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 215 Dołączył: pon, 18 lip 11 Skąd: Staszic Nr użytkownika: 4,717 Płeć: Kobieta ![]() |
Ok będzie i fotka bo widziałam taką . Pan Sław mi ją kiedyś pokazał więc wiem , że jest.
Co do umiejscowienia tej historii w czasie widzisz będę miała trochę kłopotu bo niestety nie został już tutaj nikt z rodziny. Popytam sąsiadów [ starsze roczniki ] i dowiem się dokładnie bo to było chyba zanim się urodziłam. Myślę , że czasowo był to gdzieś lata 50- może 70 hehe wiem ,ze dość duży rozrzut czasowy ale obiecuję zrobić wywiad po wsi:-) Naprawdę się cieszę , że Cię to zainteresowało bo niesamowici ludzie...mimo podeszłego wieku opowiadali mi piękne historie, pięknie żyli i to wszystko praktycznie zabrali do grobu.... -------------------- Masz wrogów? To dobrze. To znaczy , ze masz jaja! |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 13 Dołączył: czw, 05 maj 11 Nr użytkownika: 4,612 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Może trafiłem do dobrego tematu
Zagłębiacy Pamiętają! Dla kiboli Zagłębia Sosnowiec z Gołonoga, pamieć o bohaterach narodowych to nie tylko pusty slogan. Po raz kolejny kibole posprzątali groby powstańców na cmentarzach w Dąbrowie Górniczej. Zapaliliśmy również znicze w barwach naszego ukochanego klubu. ![]() Zdjęcia jak i cały opis znajdziecie u Nas na stronie http://www.fanatycznygolonog.pl/news/cze/ |
|
|
![]()
|
|
Chłopaki - poklikałem na Waszej stronie. Jeśli malujecie graffiti tylko za pozwoleniem właścicieli ścian to skąd zamazane twarze i odwracanie się od aparatu fot.??
CYTAT Dzielnice możesz wspierać również finansowo!Dzielnica im większe ma konto tym więcej może działać! Wpłaty można dokonywać na konto: 23 1160 2202 0000 0001 2014 4008. - macie jakąś formę prawną działalności? ![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 13 Dołączył: czw, 05 maj 11 Nr użytkownika: 4,612 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie każdy musi pozować do zdjęć a nawet Cię może zaskocze są ludzie którzy robią coś bezinteresowanie i za własną kase.
Chyba że sugerujesz coś? Nie nie mamy formy prawnej. Ten post edytował DużoWIe pon, 23 sty 2012 - 22:12 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Optymista z ciebie, oj optymista
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dyrektor Muzeum Miejskiego klika po portalach aukcyjnych (jedno z tzw. tablo w jego gabinecie jest właśnie z aukcji). Kilka aukcji razem licytowaliśmy ;-). Bardziej problemem chyba jest finansowanie zakupów niż sam fakt poszukiwania archiwaliów...
-------------------- pozdrawiam,
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 05:03 |