![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
To pierwsze to na pewno nie Kościuszki i Sobieskiego. Bo po odwróceniu zdjęcia to widok chyba w stronę obecnego Królowej Jadwigi/Koścuszki, budynek ten m/w stał w miejscu przejścia dla pieszych przy DH centrum a to drugie i owszem Sobieskiego, rzad tych budynków zaczynał sie m/w tak jak obecnie stoi Hetman ![]() poprawcie mnie jeśli się mylę. Ten post edytował Zibar czw, 24 lis 2011 - 10:38 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Pierwsze wklejone przez mnie? Moim zdaniem to dzisiejszy Plac Wolności (przed wojną Żwirki i Wigury bodajże), widoczne w środku drewniane budynki to zabudowania pierwszej stacji dęblińskiej. Na wysokości ciężarówki w jezdni krzyżuje się linia tramwajowa z kolejką z Bankowej.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Pierwsze wklejone przez mnie? Moim zdaniem to dzisiejszy Plac Wolności (przed wojną Żwirki i Wigury bodajże), widoczne w środku drewniane budynki to zabudowania pierwszej stacji dęblińskiej. Na wysokości ciężarówki w jezdni krzyżuje się linia tramwajowa z kolejką z Bankowej. Faktycznie na pierwszy część szczegółów się zgadza, część nie. Muszą się rozmijać czasowo. Schody na jednym są półokrągłe, na drugim ostre. Drugie nadla upieram się, że nie Sobieskiego, a może nawet nie Dąbrowa. ![]() Gdzie tu są te kamienice? |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Sandwich, tak szybko:
![]() A na tym zdjęciu, które wkleiłeś ich nie widać, bo tam Sobieskiego lekko skręca w lewo. Edit - podmieniłem zdjęcia, no na dysku znalazłem allegrową pocztówkę datowaną na 1915 rok, trochę prostsza ![]() Ten post edytował Leszek czw, 24 lis 2011 - 11:11 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Gdzie tu są te kamienice? Przecież jak staniesz równolegle z linia budynków przy poczcie m/w w miescu przystanku autobusowego to to starej kładki na hutę (na przystanki tramwajowe) nie zobaczysz, a z tego miejsc tylko wyżej robiono to zdjęcie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Zwracam honor. O to mi chodziło, by zobaczyć to na przekonującym zdjęciu. Ten post edytował sandwich czw, 24 lis 2011 - 11:13 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Panowie,
Jeśli chodzi o pierwsze zdjęcie Leszka to jest to kolejne odbicie negatywu. Łatwiej jest patrzeć, kiedy wszystko jest na swoim miejscu: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/magazyn,...wigi,2_131.html ![]() Wg reklamy, do której dotarłem: http://dawnadabrowa.pl/reklama/magazyn,wspolczesny_418.html CYTAT "Magazyn Współczesny. Dąbrowa Górnicza. ul. Kr. Jadwigi 2, Telefon Nr. 1-40. Największa firma gałęzi włókienniczej na Zagłębiu. Jedwabie / Wełny / Tkaniny wzorzyste / Stale nowości na składzie / Wyprawy ślubne." Dzięki Waszemu śledztwu wychodzi na to, że to zdjęcie pokazuje skrzyżowanie Kr. Jadwigi z Kościuszki. A budynek Magazynu Współczesnego to nieistniejąca dziś kamienica (obecnie stałaby przed DH Centrum). Dodatkowo lokalizacja Magazynu Współczesnego zgadzałaby się z z poniższą pocztówką, na której po lewej stronie widać kamienicę z napisem Leinenhaus (leinen oznacza 'płótno' więc prawdopodobne jest, że w czasie II wojny światowej Magazyn Współczesny przemianował się na Leinenhaus). Tutaj kilka fotek tej kamienicy dla porównania: ![]() ![]() Wcześniej zakładałem, że ta fotografia z Magazynem Współczesnym pokazuje (wbrew reklamie) skrzyżowanie Sobieskiego z Sienkiewicza... ps. gratuluję Sandwich dostrzeżenia różnicy w schodach. Ja skupiłem się na oknach i ozdobnych fasadach w dwóch ostatnich zdjęciach. Ten post edytował Slyzaba sob, 26 lis 2011 - 23:23 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
ps. gratuluję Sandwich dostrzeżenia różnicy w schodach. Ja skupiłem się na oknach i ozdobnych fasadach w dwóch ostatnich zdjęciach. Schody musieli przebudować ![]() Dawniej było 5 a później 6 stopni. Co do wcześniejszych zdjęć to zawsze jestem na nie, dopóki na 100% się wewnętrznie nie przekonam. Dzięki wam wiem już jak wyglądała Sobieskiego. |
|
|
![]()
|
|
Wrzucam kolejne pytanie - z którego obiektu zostało zrobione to zdjęcie? Piękna panorama miasta! ![]() W ŚlBC znalazłem zdjęcie tego białego budynku - według podpisu była w nim 'Mieszkanie i biuro Inżyniera Okręgowego I-go Okręgu Górniczego Królestwa Polskiego' ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Być może ktoś będzie pamiętać i pomoże zlokalizować - lata ~60-65. "Zmodernizowany sklep piekarniczy przy jednej z głównych ulic miasta".
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/wystawa,...emiowa_608.html ![]() -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
Cały zespół hut był w jednym miejscu - podejrzewam, że to sformułowanie o 4 hutach oznaczało w rzeczywistości cztery hale pieców. Dobrze mi się kojarzyło - pierwotnie były 4 hale (fragment mapy kopalń Ksawery i Reden Fryderyka Krumpla z 1833 roku): ![]() CYTAT Poza tym w naszej okolicy była jeszcze Huta Ksawery (na północ od kopalni Ksawery) I z tej samej mapy: ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Sandwich:
Jeszcze jedna fotografia ulicy Szosowej (obecnie Sobieskiego) z 1905 roku. Tym razem wykonana od strony centrum miasta: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/ulica,szosowa_200.html ![]() Od razu pytanie - czy ta kamienica po lewej stronie to jest do dziś istniejący (rozbudowany wzwyż) budynek? Ten post edytował Slyzaba czw, 22 gru 2011 - 21:55 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
http://primus.flog.pl/ ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 53 Dołączył: pon, 26 sty 09 Nr użytkownika: 3,156 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Witam mam do was prośbę. Jak by ktoś wysyłał takie zdjęcia np znajomemu, lub miał chwilę czasu to prosił bym o wysłanie również na primus@wp.pl. ( max 100 MB załącznik) Często przeglądam na telefonie w delegacji a tam ciężko skopiować zdjęcia. Dzięki wielkie !
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
W uzupełnieniu poprzedniej fotografii: Od razu pytanie - czy ta kamienica po lewej stronie to jest do dziś istniejący (rozbudowany wzwyż) budynek przy ulicy 3-go Maja?
Marti - nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoją informację - chciałbyś żebyśmy wysyłali fotki do Ciebie w mailach? -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Huta Konstanty w latach 60. XX wieku:
http://www.sbc.org.pl/dlibra/docmetadata?i...s=44&lp=147 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Jeszcze jedna fotografia ulicy Szosowej (obecnie Sobieskiego) z 1905 roku. Tym razem wykonana od strony centrum miasta: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/ulica,szosowa_200.html ![]() W budynku na lewej krawędzi zdjęcia (tym zacienionym) była kiedyś apteka. Te dwie kamienice stoją na wylocie ulicy 3 Maja. Ten post edytował Slyzaba czw, 29 gru 2011 - 21:59 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Czy ktoś pamięta jak wyglądała elewacja superjednostki ok. '60?
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/fragment...nostka_673.html ![]() Zastanawiam się czy fotografia była wykonywana w czasie malowania bloku? Poszperam też w sieci za jakimiś archiwaliami. Ten post edytował Slyzaba śro, 04 sty 2012 - 16:24 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Slyzaba na Twojej stronie jest zdjęcie z 1977 na którym nie ma superjednostki. Więc niezrozumiałe jest pytanie jaka byla elewacja w latach 60 ...
|
|
|
![]()
|
|
Pocztówka jest z 1977, co nie oznacza, że zdjęcie użyte do wydruku jest również z tego samego roku ;-)
Wg materiałów naszej biblioteki w 1965 roku elewacja była jasna - http://www.sbc.org.pl/dlibra/docmetadata?i...rom=publication Ten post edytował Slyzaba czw, 05 sty 2012 - 00:11 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Twoja jest podobno 1965 co nie znaczy, że zdjęcie nie jest z 1980.
Nie było jeszce superjednostki. Koniec lat 60tych to wieżowce na górze ul. Kościuszki. Ten post edytował sandwich czw, 05 sty 2012 - 06:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 11:12 |