![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
bea1120 - myślałem o Sztygarce ale odrzuciłem ją ze względu na brak tynku (na starszych fotografiach budynek jest otynkowany).
Przyznaję, że teraz jak spojrzałem jeszcze raz na ww. zdjęcie to rzeczywiście budynek wygląda jak obecna siedziba Muzeum od strony wewnętrznego dziedzińca. Jeśli nie znajdę w sieci fotografii do porównania to przejdę się na Legionów z wydrukiem. -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 126 Dołączył: czw, 11 wrz 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,450 Płeć: Kobieta GG: 4130159 ![]() |
no to zerknij tutaj:
![]() ![]() bynajmniej ja się nie upieram jak osioł że to musi być sztygarka ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
To ten sam budynek! Pamiętam, że porównywałem również kształt okien (różny od tych ostatnio przeklejonych przez Ciebie) + brak tynku spowodowały, że odrzuciłem Sztygarkę.
Teraz widzę, że nawet drzewa się zgadzają ![]() Postaram się dzisiaj zmienić opis tych trzech fotografii. -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
mawwm - pierwsze słyszę o tym studium 'cyfrowym' ;-). Masz może jakieś źródła, dokumenty w tym temacie? poszukaj na NK, ja nie mam tam konta ![]() w kompleksie budynków (baraków) mieściły się (bez chronologii): - WPHW - Wojewódzkie Przedsiębiorstwo Handlu Wewnętrznego - Pogotowie Ratunkowe - Klub "Przyjaźń" TPPR (Towarzystwo Przyjaźni Polsko-Radzieckiej) - wspomniane wyżej Studium Policealne* - chyba ZUS i pewnie wiele innych, popytam, zaktualizuję ![]() *ad. Studium Operatorów Maszyn Cyfrowych: trochę przesadziłem: był to kierunek (klasa?) " Przetwarzanie Danych" w Policealnym Studium Zawodowym im. K. Adamieckiego, ale zajęcia odbywały się we wspomnianym kompleksie "przy boisku w parku" Czy tam przypadkiem nie mieścił się oddział ZETO(Zakład Elektronicznych Technik Obliczeniowych)? http://pl.wikipedia.org/wiki/ZETO |
|
|
![]()
|
|
Sandwich - poszukałem trochę po sieci i nie znalazłem powiązania między ZETO a DG... Jakieś źródło by się przydało.
Bea1120 - opisy zmienione z podziękowaniami dla Ciebie ![]() Miło mi również poinformować, że doceniając wkład forum w rozwój www.dawnadabrowa.pl umieściłem w dziale LINKI odnośnik do dabrowa-gornicza.org . Przy okazji: - macie jakieś pomysły na określenie czym może być element w prawym, dolnym rogu zdjęcia? - po lewej stronie fotografii jest bardzo dziwny wóz (za słupem) o dziwnym przekroju typu 'V'. Spotkaliście się kiedyś z takim? Jakie mogło być jego przeznaczenie? http://dawnadabrowa.pl/fotografia/dawne,ce...niczej_589.html ![]() Ten post edytował Slyzaba czw, 24 lis 2011 - 00:50 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Sandwich - poszukałem trochę po sieci i nie znalazłem powiązania między ZETO a DG... Jakieś źródło by się przydało. Bea1120 - opisy zmienione z podziękowaniami dla Ciebie ![]() Miło mi również poinformować, że doceniając wkład forum w rozwój www.dawnadabrowa.pl umieściłem w dziale LINKI odnośnik do dabrowa-gornicza.org . Przy okazji: - macie jakieś pomysły na określenie czym może być element w prawym, dolnym rogu zdjęcia? - po lewej stronie fotografii jest bardzo dziwny wóz (za słupem) o dziwnym przekroju typu 'V'. Spotkaliście się kiedyś z takim? Jakie mogło być jego przeznaczenie? http://dawnadabrowa.pl/fotografia/dawne,ce...niczej_589.html ![]() Chodziłem koło dawnego pogotowia do szkoły przez 4 lata i na 90 było tam ZETO. Zdjęcie jest odbiciem lustrzanym. Tam jest furmanka, a ten drugi jadący w stronę dworca też jakiś wózek ciągnięty przez konia. Ten element może być budką z gazetami. Ten post edytował sandwich czw, 24 lis 2011 - 06:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
http://img696.imageshack.us/img696/3248/dg10q.jpg
Tu jest to samo miejsce od drugiej strony (zdjęcie jest również lustrzanym odbiciem) - ten obiekt albo jest schowany za drzewem (powinien być zaraz za ciężarówką) albo zniknął - więc faktycznie mogła to być jakaś budka - albo na przykład jakiś wózek. Edit: albo stacja benzynowa: http://img695.imageshack.us/img695/1690/dg21.jpg -------------------- |
|
|
![]()
|
|
http://img696.imageshack.us/img696/3248/dg10q.jpg Tu jest to samo miejsce od drugiej strony (zdjęcie jest również lustrzanym odbiciem) - ten obiekt albo jest schowany za drzewem (powinien być zaraz za ciężarówką) albo zniknął - więc faktycznie mogła to być jakaś budka - albo na przykład jakiś wózek. Edit: albo stacja benzynowa: http://img695.imageshack.us/img695/1690/dg21.jpg To pierwsze to na pewno nie Kościuszki i Sobieskiego. To pod spodem to też nie Sobieskiego ![]() Ten post edytował sandwich czw, 24 lis 2011 - 10:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
To pierwsze to na pewno nie Kościuszki i Sobieskiego. Bo po odwróceniu zdjęcia to widok chyba w stronę obecnego Królowej Jadwigi/Koścuszki, budynek ten m/w stał w miejscu przejścia dla pieszych przy DH centrum a to drugie i owszem Sobieskiego, rzad tych budynków zaczynał sie m/w tak jak obecnie stoi Hetman ![]() poprawcie mnie jeśli się mylę. Ten post edytował Zibar czw, 24 lis 2011 - 10:38 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Pierwsze wklejone przez mnie? Moim zdaniem to dzisiejszy Plac Wolności (przed wojną Żwirki i Wigury bodajże), widoczne w środku drewniane budynki to zabudowania pierwszej stacji dęblińskiej. Na wysokości ciężarówki w jezdni krzyżuje się linia tramwajowa z kolejką z Bankowej.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Pierwsze wklejone przez mnie? Moim zdaniem to dzisiejszy Plac Wolności (przed wojną Żwirki i Wigury bodajże), widoczne w środku drewniane budynki to zabudowania pierwszej stacji dęblińskiej. Na wysokości ciężarówki w jezdni krzyżuje się linia tramwajowa z kolejką z Bankowej. Faktycznie na pierwszy część szczegółów się zgadza, część nie. Muszą się rozmijać czasowo. Schody na jednym są półokrągłe, na drugim ostre. Drugie nadla upieram się, że nie Sobieskiego, a może nawet nie Dąbrowa. ![]() Gdzie tu są te kamienice? |
|
|
![]()
|
|
Sandwich, tak szybko:
![]() A na tym zdjęciu, które wkleiłeś ich nie widać, bo tam Sobieskiego lekko skręca w lewo. Edit - podmieniłem zdjęcia, no na dysku znalazłem allegrową pocztówkę datowaną na 1915 rok, trochę prostsza ![]() Ten post edytował Leszek czw, 24 lis 2011 - 11:11 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Gdzie tu są te kamienice? Przecież jak staniesz równolegle z linia budynków przy poczcie m/w w miescu przystanku autobusowego to to starej kładki na hutę (na przystanki tramwajowe) nie zobaczysz, a z tego miejsc tylko wyżej robiono to zdjęcie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zwracam honor. O to mi chodziło, by zobaczyć to na przekonującym zdjęciu. Ten post edytował sandwich czw, 24 lis 2011 - 11:13 |
|
|
![]()
|
|
Panowie,
Jeśli chodzi o pierwsze zdjęcie Leszka to jest to kolejne odbicie negatywu. Łatwiej jest patrzeć, kiedy wszystko jest na swoim miejscu: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/magazyn,...wigi,2_131.html ![]() Wg reklamy, do której dotarłem: http://dawnadabrowa.pl/reklama/magazyn,wspolczesny_418.html CYTAT "Magazyn Współczesny. Dąbrowa Górnicza. ul. Kr. Jadwigi 2, Telefon Nr. 1-40. Największa firma gałęzi włókienniczej na Zagłębiu. Jedwabie / Wełny / Tkaniny wzorzyste / Stale nowości na składzie / Wyprawy ślubne." Dzięki Waszemu śledztwu wychodzi na to, że to zdjęcie pokazuje skrzyżowanie Kr. Jadwigi z Kościuszki. A budynek Magazynu Współczesnego to nieistniejąca dziś kamienica (obecnie stałaby przed DH Centrum). Dodatkowo lokalizacja Magazynu Współczesnego zgadzałaby się z z poniższą pocztówką, na której po lewej stronie widać kamienicę z napisem Leinenhaus (leinen oznacza 'płótno' więc prawdopodobne jest, że w czasie II wojny światowej Magazyn Współczesny przemianował się na Leinenhaus). Tutaj kilka fotek tej kamienicy dla porównania: ![]() ![]() Wcześniej zakładałem, że ta fotografia z Magazynem Współczesnym pokazuje (wbrew reklamie) skrzyżowanie Sobieskiego z Sienkiewicza... ps. gratuluję Sandwich dostrzeżenia różnicy w schodach. Ja skupiłem się na oknach i ozdobnych fasadach w dwóch ostatnich zdjęciach. Ten post edytował Slyzaba sob, 26 lis 2011 - 23:23 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
ps. gratuluję Sandwich dostrzeżenia różnicy w schodach. Ja skupiłem się na oknach i ozdobnych fasadach w dwóch ostatnich zdjęciach. Schody musieli przebudować ![]() Dawniej było 5 a później 6 stopni. Co do wcześniejszych zdjęć to zawsze jestem na nie, dopóki na 100% się wewnętrznie nie przekonam. Dzięki wam wiem już jak wyglądała Sobieskiego. |
|
|
![]()
|
|
Wrzucam kolejne pytanie - z którego obiektu zostało zrobione to zdjęcie? Piękna panorama miasta! ![]() W ŚlBC znalazłem zdjęcie tego białego budynku - według podpisu była w nim 'Mieszkanie i biuro Inżyniera Okręgowego I-go Okręgu Górniczego Królestwa Polskiego' ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Być może ktoś będzie pamiętać i pomoże zlokalizować - lata ~60-65. "Zmodernizowany sklep piekarniczy przy jednej z głównych ulic miasta".
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/wystawa,...emiowa_608.html ![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Cały zespół hut był w jednym miejscu - podejrzewam, że to sformułowanie o 4 hutach oznaczało w rzeczywistości cztery hale pieców. Dobrze mi się kojarzyło - pierwotnie były 4 hale (fragment mapy kopalń Ksawery i Reden Fryderyka Krumpla z 1833 roku): ![]() CYTAT Poza tym w naszej okolicy była jeszcze Huta Ksawery (na północ od kopalni Ksawery) I z tej samej mapy: ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Sandwich:
Jeszcze jedna fotografia ulicy Szosowej (obecnie Sobieskiego) z 1905 roku. Tym razem wykonana od strony centrum miasta: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/ulica,szosowa_200.html ![]() Od razu pytanie - czy ta kamienica po lewej stronie to jest do dziś istniejący (rozbudowany wzwyż) budynek? Ten post edytował Slyzaba czw, 22 gru 2011 - 21:55 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:22 |