![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Sądząc z ustawienia hali stalowni i pól na pierwszym planie, stawiam na to, że fotograf stał gdzieś w okolicy stacji benzynowej/sklepu ze skuterami, widoczny płot to pewnie płot kopalni Reden.
To zdjęcie było zrobione z podobnego miejsca, aczkolwiek nieco na wschód (wieża jest zasłonięta nieco przez stalownię). Jak widać - nie ma na nim jeszcze Superjednostki... ![]() Ten post edytował Leszek nie, 20 lis 2011 - 23:10 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 168 Dołączył: pon, 27 mar 06 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 196 Płeć: Kobieta ![]() |
Nie widziałam tej fotki. Pamiętam jeszcze stare pogotowie
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wg źródła była tam wcześniej szkoła.
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Faktycznie tak było to opisane - ale podpisy bywają mylące (to chyba reprodukcja z jakiegoś albumu albo zdjęcie znalezione w sieci, a chłopak, który to wstawiał jest bodajże z Lubina). Swego czasu na panoramio.com rejon Rozalia KWK Siemianowice też był opisany jako szkoła
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wg źródła była tam wcześniej szkoła. a była, była, około 1975 roku - dwuletnia pomaturalna "Studium Operatorów Maszyn Cyfrowych" czy jakoś tak. Mieliśmy swoją Dolinę Krzemową ![]() *maszyna cyfrowa - tak wtedy nazywano komputer, najczęściej był to produkt CCCP, "RIAD" się to nazywało i zajmowało duuuuuuuużo miejsca, trafiały się rodzime ODRA 1304, interfejsem danych wejściowych był czytnik kart (kartoniki ok 10x20 cm) jak się karteczki rozsypały to i program się rozsypał, może stąd pochodzi znane powiedzenie: "program się posypał" ![]() Ten post edytował mawwm wto, 22 lis 2011 - 18:13 -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
mawwm - pierwsze słyszę o tym studium 'cyfrowym' ;-). Masz może jakieś źródła, dokumenty w tym temacie?
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
mawwm - pierwsze słyszę o tym studium 'cyfrowym' ;-). Masz może jakieś źródła, dokumenty w tym temacie? poszukaj na NK, ja nie mam tam konta ![]() w kompleksie budynków (baraków) mieściły się (bez chronologii): - WPHW - Wojewódzkie Przedsiębiorstwo Handlu Wewnętrznego - Pogotowie Ratunkowe - Klub "Przyjaźń" TPPR (Towarzystwo Przyjaźni Polsko-Radzieckiej) - wspomniane wyżej Studium Policealne* - chyba ZUS i pewnie wiele innych, popytam, zaktualizuję ![]() *ad. Studium Operatorów Maszyn Cyfrowych: trochę przesadziłem: był to kierunek (klasa?) " Przetwarzanie Danych" w Policealnym Studium Zawodowym im. K. Adamieckiego, ale zajęcia odbywały się we wspomnianym kompleksie "przy boisku w parku" Ten post edytował mawwm śro, 23 lis 2011 - 10:21 -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
Klub 'Przyjaźń' robi wrażenie
![]() Jeśli coś uda się Tobie jeszcze ustalić (też nie mam konta na nk ![]() Przy okazji pytania: - Czy konstrukcja na pierwszym planie poniższego zdjęcia to słup do kolejki napowietrznej z kop. Reden? http://dawnadabrowa.pl/fotografia/widok,og...,cynku_588.html ![]() - Czy budynek z powyższej fotografii po lewej stronie (z datą) może być tym poniżej? http://dawnadabrowa.pl/fotografia/hutnik,w...,cynku_233.html ![]() pozdrawiam! Sylwek Ten post edytował Slyzaba śro, 23 lis 2011 - 11:17 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Ad. 1 - tak, to słup kolejki Redenu.
Ad. 2 - może, ale nie musi - Konstanty to był zespół 4 hut w sumie, było tam kilka hal z piecami muflowymi. To dorzucę jeszcze jedno zdjęcie z podobnego ujęcia (znalezione na forum GKW, ale było też na forum Klimontowa) - wykonane przez braci Altman około 1910 roku. Porównajcie sobie jak wygląd dach hali pieców ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki Leszku za potwierdzenie. Czy przypadkiem nie zbierasz informacji również o tej hucie?
Super fotografia - nie ma to jak Bracia Altman zwani czasami Mistrzami Światła ![]() Z tego, co kojarzę to akurat to zdjęcie Braci Altman pochodzi z Muzeum Górnictwa Węglowego, które jest na moim celowniku ;-) Wiesz, gdzie były pozostałe 3 części Huty? (jedna z nich była naprzeciwko Huty Bankowej?) -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Cały zespół hut był w jednym miejscu - podejrzewam, że to sformułowanie o 4 hutach oznaczało w rzeczywistości cztery hale pieców. Poza tym w naszej okolicy była jeszcze Huta Ksawery (na północ od kopalni Ksawery) i Huta Paulina (ale to już Zagórze, choć bardzo blisko Konstantego).
To jeszcze dorzucę zdjęcie Pauliny - jak widać hala była podobna. ![]() Co do dachu - na zdjęciu Altmanów widać las kominów (podobny, jak na zdjęciu Pauliny), na drugim zdjęciu go nie ma - ale ono jak podejrzewam jest nowsze i huta już o prostu nie działała. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 126 Dołączył: czw, 11 wrz 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,450 Płeć: Kobieta GG: 4130159 ![]() |
Sylzaba
a ja bym się odniosła do foto: ![]() opis: Prace instalacyjne przy nieznanym budynku. Mnie to wygląda na budynek obecnego Muzeum, widziany od strony ZSZ Sztygarka. podobnie jak: Instalatorzy z początku XX wieku i Instalatorzy przy nieznanym budynku |
|
|
![]()
|
|
bea1120 - myślałem o Sztygarce ale odrzuciłem ją ze względu na brak tynku (na starszych fotografiach budynek jest otynkowany).
Przyznaję, że teraz jak spojrzałem jeszcze raz na ww. zdjęcie to rzeczywiście budynek wygląda jak obecna siedziba Muzeum od strony wewnętrznego dziedzińca. Jeśli nie znajdę w sieci fotografii do porównania to przejdę się na Legionów z wydrukiem. -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 126 Dołączył: czw, 11 wrz 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,450 Płeć: Kobieta GG: 4130159 ![]() |
no to zerknij tutaj:
![]() ![]() bynajmniej ja się nie upieram jak osioł że to musi być sztygarka ![]() |
|
|
![]()
|
|
To ten sam budynek! Pamiętam, że porównywałem również kształt okien (różny od tych ostatnio przeklejonych przez Ciebie) + brak tynku spowodowały, że odrzuciłem Sztygarkę.
Teraz widzę, że nawet drzewa się zgadzają ![]() Postaram się dzisiaj zmienić opis tych trzech fotografii. -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
mawwm - pierwsze słyszę o tym studium 'cyfrowym' ;-). Masz może jakieś źródła, dokumenty w tym temacie? poszukaj na NK, ja nie mam tam konta ![]() w kompleksie budynków (baraków) mieściły się (bez chronologii): - WPHW - Wojewódzkie Przedsiębiorstwo Handlu Wewnętrznego - Pogotowie Ratunkowe - Klub "Przyjaźń" TPPR (Towarzystwo Przyjaźni Polsko-Radzieckiej) - wspomniane wyżej Studium Policealne* - chyba ZUS i pewnie wiele innych, popytam, zaktualizuję ![]() *ad. Studium Operatorów Maszyn Cyfrowych: trochę przesadziłem: był to kierunek (klasa?) " Przetwarzanie Danych" w Policealnym Studium Zawodowym im. K. Adamieckiego, ale zajęcia odbywały się we wspomnianym kompleksie "przy boisku w parku" Czy tam przypadkiem nie mieścił się oddział ZETO(Zakład Elektronicznych Technik Obliczeniowych)? http://pl.wikipedia.org/wiki/ZETO |
|
|
![]()
|
|
Sandwich - poszukałem trochę po sieci i nie znalazłem powiązania między ZETO a DG... Jakieś źródło by się przydało.
Bea1120 - opisy zmienione z podziękowaniami dla Ciebie ![]() Miło mi również poinformować, że doceniając wkład forum w rozwój www.dawnadabrowa.pl umieściłem w dziale LINKI odnośnik do dabrowa-gornicza.org . Przy okazji: - macie jakieś pomysły na określenie czym może być element w prawym, dolnym rogu zdjęcia? - po lewej stronie fotografii jest bardzo dziwny wóz (za słupem) o dziwnym przekroju typu 'V'. Spotkaliście się kiedyś z takim? Jakie mogło być jego przeznaczenie? http://dawnadabrowa.pl/fotografia/dawne,ce...niczej_589.html ![]() Ten post edytował Slyzaba czw, 24 lis 2011 - 00:50 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Sandwich - poszukałem trochę po sieci i nie znalazłem powiązania między ZETO a DG... Jakieś źródło by się przydało. Bea1120 - opisy zmienione z podziękowaniami dla Ciebie ![]() Miło mi również poinformować, że doceniając wkład forum w rozwój www.dawnadabrowa.pl umieściłem w dziale LINKI odnośnik do dabrowa-gornicza.org . Przy okazji: - macie jakieś pomysły na określenie czym może być element w prawym, dolnym rogu zdjęcia? - po lewej stronie fotografii jest bardzo dziwny wóz (za słupem) o dziwnym przekroju typu 'V'. Spotkaliście się kiedyś z takim? Jakie mogło być jego przeznaczenie? http://dawnadabrowa.pl/fotografia/dawne,ce...niczej_589.html ![]() Chodziłem koło dawnego pogotowia do szkoły przez 4 lata i na 90 było tam ZETO. Zdjęcie jest odbiciem lustrzanym. Tam jest furmanka, a ten drugi jadący w stronę dworca też jakiś wózek ciągnięty przez konia. Ten element może być budką z gazetami. Ten post edytował sandwich czw, 24 lis 2011 - 06:43 |
|
|
![]()
|
|
http://img696.imageshack.us/img696/3248/dg10q.jpg
Tu jest to samo miejsce od drugiej strony (zdjęcie jest również lustrzanym odbiciem) - ten obiekt albo jest schowany za drzewem (powinien być zaraz za ciężarówką) albo zniknął - więc faktycznie mogła to być jakaś budka - albo na przykład jakiś wózek. Edit: albo stacja benzynowa: http://img695.imageshack.us/img695/1690/dg21.jpg -------------------- |
|
|
![]()
|
|
http://img696.imageshack.us/img696/3248/dg10q.jpg Tu jest to samo miejsce od drugiej strony (zdjęcie jest również lustrzanym odbiciem) - ten obiekt albo jest schowany za drzewem (powinien być zaraz za ciężarówką) albo zniknął - więc faktycznie mogła to być jakaś budka - albo na przykład jakiś wózek. Edit: albo stacja benzynowa: http://img695.imageshack.us/img695/1690/dg21.jpg To pierwsze to na pewno nie Kościuszki i Sobieskiego. To pod spodem to też nie Sobieskiego ![]() Ten post edytował sandwich czw, 24 lis 2011 - 10:29 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 16:32 |