![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Hej - niestety nie mam nic nowego niż to, co jest na innych stronach. Z tego, co pisałem w weekend z Robertem Borzęckim (www.redbor.pl) przypuszczam, że to Ty się z nim kontaktowałeś? To jedyna osoba, którą jeszcze mógłbym polecić w tym temacie. Współwłaścicielem kopalni był STOCHELSKI więc może to ta kopalnia, o której piszesz?
Na dabrowa.pl można przeczytać: CYTAT Kopalnia Aleksander-Andrzej Niewielka prywatna kopalnia węgla kamiennego. Eksploatowana była na polach dzierżawionych od kopalni "FLORA" w Łagiszy, w latach 1874 - 1886. Pierwszym właścicielem / dzierżawcą była spółka Maciej STOCHELSKI i Zendel ŻMIGRÓD. Na http://lagisza.rox.pl/ : CYTAT Kopalnia ?Aleksander" Założona została w 1874 r. i należała d Macieja Stochelskiego i Zendla Zmigroda. Prowadziła eksploatację do 1886 r., przy czym w 1886 r. występowała pod nazwą ?Andrzej". Znajdowała się na terenie Starej Łagiszy na nadaniu górniczym ?Aleksander". Było to jedno z nadań należących do kopalni węgla ?Antoni". Maksymalna produkcja 300-400 ton/ rok. Założona w 1875 r. przez M. stochelskiego kopalnia ?Maciej", późniejsza ?Flora" w okresie lat dziewięćdziesiątych XIX w. do 1914 r. powiększyła się o przyłączenie do niej 7 kopalń, w tym także kopalni ?Aleksander". ----------------------- Teraz wciąż mam mnóstwo archiwaliów do wrzucenia na stronę więc koncentruję się właśnie na tym etapie. Docelowo chciałbym rozszerzać informacje na temat historii miasta i planuję zrobić m.in. spis wszystkich dąbrowskich kopalni z opisami, do których uda się dotrzeć Ten post edytował Slyzaba pon, 31 paź 2011 - 11:02 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Tak, ja do niego pisałem
![]() Na mapach faktycznie w Łagiszy jest nadanie górnicze Aleksander, więc ten trop jest błędny. Spis z opisami - no cóż, to samo mam w planach (na razie tylko Paryż i Florę mam dość dobrze opracowaną, Stanisława tak sobie + Reden w zeszycie), ciekawe kto będzie szybszy ![]() A lokalizacja dąbrowskiego Aleksandra pasuje do zamieszczonej przez Ciebie ryciny - bo był na terenie Huty Bankowej, aczkolwiek raczej był to szyb (jest oznaczony jako 'Puits', a Nowa, Łabęcki i Cieszkowski jako 'Mine' czyli kopalnia), może był to szyb Cieszkowskiego, który jest niedaleko na północ od niego? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie no Leszku... z definicji nie mogę być pierwszy
![]() Jak wie zapewne większa część miłośników historii Dąbrowy wiedziesz na wielu forach pierwsze skrzypce m.in. w zakresie dąbrowskich kopalni. Mogę tylko nieudolnie próbować ścigać najlepszego ;-). Jak tylko coś znajdę jeszcze o Aleksandrze, to dam znać (a gdzieś mi dzwoni, że wśród kilkudziesięciu książek coś jeszcze mam). Wrzucasz gdzieś swoje opracowania online? -------------------- www.dawnadabrowa.pl -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Dobra, dobra, bez słodzenia proszę
![]() Najlepszy - e tam, najbardziej rozgadany i owszem ![]() Online - na forum z podpisu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Dobra, dobra, bez słodzenia proszę ![]() Najlepszy - e tam, najbardziej rozgadany i owszem ![]() Online - na forum z podpisu. Oj tam, oj tam, Leszku nie bądź taki skromny. Niewielu jest, nie ujmując nikomu, forumowiczów, których postów o historii Dąbrowy oczekuję na tym forum. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za miłe słowa, jestem o krok od wpadnięcia w samozachwyt
![]() A tak serio - na szczęście od czasu do czasu znajduję coś nowego, co obala moje wcześniejsze teorie/przekonania i to uczy pokory... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 18 Dołączył: pią, 04 lis 11 Nr użytkownika: 4,840 Płeć: Kobieta ![]() |
Witam
![]() czytanie takich tematów jak w tym wątku wciąga niesamowicie; trafiłam tu bo szukam informacji o pewnym budynku w Dąbrowie Górniczej, może Wy będziecie wiedzieć więcej niż dotąd udało mi się dowiedzieć, ale o tym może następnym razem; a teraz napiszę tylko, że też odwiedziłam Libijczyków z wielbłądami w parku, też dostałam książeczkę, obejrzałam ich namioty itp. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Jeśli komuś z Was została jakaś pamiątka po Libijczykach to chętnie wrzuciłbym info na dawnadabrowa.pl o tym - jakby nie patrzeć - niecodziennym zdarzeniu.
Joki - zachęcam do zapytania o 'pewny' budynek ![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Ostatnio dotarłem do fotografii nie rozpoznanego młodzieńca, ucznia/absolwenta Sztygarki z 1905 roku:
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/uczen,sz...,wieku_558.html Mam dwa zdjęcia uczniów z 1905 roku i tej osoby na nich nie ma. ![]() Na odwrocie jest jakaś informacja, której nie potrafię odczytać. Może ktoś się z nią zmierzy albo ma pomysł jak to odczytać? Możliwe, że rozszyfrowanie dedykacji przybliżyłoby nas do identyfikacji osoby: ![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 392 Dołączył: sob, 07 lut 04 Skąd: DG - Stary Gołonóg Nr użytkownika: 42 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wygląda na cyrylicę... Prawilno skazał ![]() Ja bym to wysłał do ruskiej apteki... -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Na dobruju pamiat miłoj i choroszoj Felicji (?) Misza. Dobrej pamięci miłej i dobrej Felicji (?) Michałek
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 130 Dołączył: pon, 29 wrz 08 Skąd: DĄBROWA GÓRNICZA CiTY / MYDLiCE Nr użytkownika: 1,493 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Brawo
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Oj tam... Strona już na tyle gotowa, że zaczynam ją powoli pokazywać światu ;-)
Z rzeczy ciekawszych - dziś wrzuciłem niemiecką mapę Dąbrowy z 1942 roku: http://www.dawnadabrowa.pl/mapa/1942,,,nie...,okoli_573.html Fragment: ![]() Cała mapa jest również dostępna na www.dawnadabrowa.pl - 10MB ![]() Ten post edytował Slyzaba wto, 08 lis 2011 - 19:59 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 130 Dołączył: pon, 29 wrz 08 Skąd: DĄBROWA GÓRNICZA CiTY / MYDLiCE Nr użytkownika: 1,493 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie mam na tyle zdolności ale przydałby sie ktoś kto by nałożył starą mapę na dzisiejszą. dużo ciekawych miejsc do eksploracji można by znaleźć.
|
|
|
![]()
|
|
Proszę bardzo: http://www.zamki.pl/messtischmaps.php
Można zmieniać przezroczystość, niestety przy większych zbliżeniach messtische znikają, ale całkiem sporo rzeczy można dokładnie zlokalizować. Przy okazji - na messtischblattach jest trochę błędów w oznaczeniach kopalń i szybów - nie zawsze nazwa jest właściwa (np. szyb Jan I i szyb Jan II to w rzeczywistości szyb Jan II i szyb Mariusz, kopalnia Wiesław to w rzeczywistości Wiesława), a czasem szyb błędnie jest nazwany kopalnią (na przykład szyb Albert jest opisany jako kopalnia Albert) lub odwrotnie (kopalnia Wiktoria jest zaznaczona jako szyb Wiktoria, podobnie sąsiedni Maksymilian). Ten post edytował Leszek wto, 08 lis 2011 - 23:11 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ale kosmos z nałożeniem starej i aktualnej mapy !!!! Nigdy wcześniej się z tym nie spotkałem.
Wczoraj w nocy posiedziałem trochę na zamki.pl z powiększoną Dąbrową. Niezwykłe jest to, że główne drogi niemal w ogóle się nie zmieniły. Chyba napiszę do zamki.pl i podpytam o możliwość implementacji na dawnadabrowa.pl ![]() Przy okazji - zanim ktoś inny znajdzie ![]() http://www.dabrowa-gornicza.pl/polecaneLin...goly/id/25.html Ten post edytował Slyzaba śro, 09 lis 2011 - 20:56 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 18 Dołączył: pią, 04 lis 11 Nr użytkownika: 4,840 Płeć: Kobieta ![]() |
próbuję od jakiegoś czasu dowiedzieć się kiedy mniej więcej wybudowano dom przy Piłsudskiego 14, należał podobno do kopalni "Flora", później do "Damelu" teraz do miasta;
mieszkańcy mówią, że ma 130 lat, a ja jestem ciekawa czy to prawda; przeglądam wszystkie stare zdjęcia na jakie udaje mi się w sieci trafić ale niestety nie znalazłam żadnego z tym budynkiem, może Wy wiecie coś więcej? |
|
|
![]()
|
|
Który to dokładnie dom jest, za dawnym BRE (tam mi zumi pokazuje)? Szczerze mówiąc - jeżeli miałby być wybudowany przez Florę, sądzę, że byłby trochę młodszy, chyba że zostałby wybudowany od razu po nabyciu kopalni (wówczas jeszcze Maciej) przez Austriacki Bank Krajowy w 1883 roku. Ale oni na początku mieli raczej inne problemy - konieczność modernizacji i rozbudowy kopalni, socjalne sprawy pewnie były daleko na liście zadań. Posprawdzam potem czy na jakiejś starej mapie go nie wypatrzę...
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 21:13 |