IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

53 Stron V  « < 10 11 12 13 14 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Stare zdjęcia i ciekawostki historyczne
Bartek84
post śro, 12 paź 2011 - 01:09
Post #213

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 277

CYTAT(Slyzaba @ śro, 12 paź 2011 - 00:06) *
Witam wszystkich miłośników historii miasta. Czy poznajecie poniższe budynki/ulicę? Czym mogą być słabo widoczne 'kratownice' na dachach?

Strzelam, że to obecna ulica Perla lub Sobieskiego, wtedy tramwaj zdaje się jeździł mniej więcej tak :

więc pewnie gdzieś tam zrobiono to zdjęcie.

--------------------
127.0.0.1 sweet 127.0.0.1
Go to the top of the page

+Quote Post
Slyzaba
post śro, 12 paź 2011 - 15:59
Post #214

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,199

Jeśli tak kiedyś biegły tory tramwajowe to pasuje niemal idealnie. Dzięki Bartek84!

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach.
Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa

+Quote Post
Bartek84
post śro, 12 paź 2011 - 16:35
Post #215

UZYTKOWNIK

Na 100% tak jeździł.

--------------------

+Quote Post
Slyzaba
post śro, 12 paź 2011 - 23:50
Post #216

UZYTKOWNIK

Bartek84 - widzę, że dawny transport to Twoja pasja... Możesz nam coś więcej o niej napisać? Pętla przy kopalni Paryż była tam, gdzie obecnie?
Jeśli masz jakieś stare komunikacyjne mapy/dokumenty/fotografie z DG to jestem jak zwykle zainteresowany... smile2.gif

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

+Quote Post
Bartek84
post czw, 13 paź 2011 - 00:10
Post #217

UZYTKOWNIK

CYTAT(Slyzaba @ śro, 12 paź 2011 - 23:50) *
Bartek84 - widzę, że dawny transport to Twoja pasja... Możesz nam coś więcej o niej napisać? Pętla przy kopalni Paryż była tam, gdzie obecnie?
Jeśli masz jakieś stare komunikacyjne mapy/dokumenty/fotografie z DG to jestem jak zwykle zainteresowany... smile2.gif

Pętla przy KWK Generał Zawadzki powstała w lutym 1977 roku, z opracowania Jakuba Wilka ( link ) wynika, że dopiero ponad rok później połączono ją z istniejącym torowiskiem po stronie Będzina i jednocześnie zlikwidowano torowisko na ulicach Chopina i Perla.
Kilkanaście lat temu przy obecnej bramie wjazdowej do Huty Bankowej widać było jeszcze szyny, przypuszczam, że do dzisiaj znaleźć by można tam jakieś pozostałości torowiska.

Ze starych map mam tylko Dąbrowę z końca lat 80-tych i Sosnowiec z chyba 60-tych, jak będę w domu to postaram się je znaleźć, odświeżyć sobie nieco pamięć i wrzucić coś na forum smile2.gif

PS.
Założyłem wątek na temat historii KM w Dąbrowie Górniczej, także zapraszam do dyskusji.

PPS.
Te dwa posty chyba można tam właśnie przenieść.

--------------------

+Quote Post
maseur
post czw, 13 paź 2011 - 10:52
Post #218

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 666

pamiętam pętlę prz Hucie Bankowej smile2.gif.
O.T. Powstał kolejny wątek o historii Dg ( komunikacja miejska w dg) - po raz kolejny proponuję podwieszenie tych tematów - choć wydaje mi się, że czas pomyśleć o założeniu osobnego działu HISTORIA smile2.gif
halo, halo Panowie Moderatorzy smile2.gif

+Quote Post
olo
post czw, 13 paź 2011 - 21:05
Post #219

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

Był taki czas, że gdy jeździłem do babci do Będzina to dyrdałem z pętli nowozbudowanej na przystanek pod Zawadzkim. Nieraz gdy nie było tramwaju to i na Koszelew piesz się doszło. Fascynujące były podjazdy tramwajem na Małachowskiego zimową porą, kiedy tory były oblodzone. Zdarzało się, że tramwaj ślizgał się przed skrętem w prawo i nie mogąc doturlać się do Kołątaja zjeżdżał ostrożnie w dól i ponownie się rozpędzał. Pod przednimi siedzeniami był pojemnik na piasek, ale i ten niejednokrotnie nie pomagał. Linie budowano kawałkami i dokąd nie było pętli tramwajowych obsługiwały je stare tramwaje. Pamiętam jak przy "ekonomiku" weszli kontrolerzy do wozu. Nim dojechał do Poniatowskiego wszyscy wysiedliśmy "w biegu". Uwielbiałem jeździć przy motorniczym. Te kręcenia korbami, dzwonki, ech łza się w oku kręci.

--------------------

+Quote Post
Slyzaba
post czw, 13 paź 2011 - 21:11
Post #220

UZYTKOWNIK

Ja tradycyjnie z kolejną prośbą ;-)

Dzisiaj byłem w kilku miejscach w centrum w poszukiwaniu tej kamienicy. Póki co bezskutecznie...
Opis ze strony http://dawnadabrowa.pl/fotografia/kamienic...zelaza_534.html :

CYTAT
Ciekawa fotografia kamienicy, w której mieściła się 'sprzedaż żelaza'. Nazwisko pod szyldem jest nieczytelne ale bardzo możliwe, że kończy się na '...man'. Drzwi wejściowe są obklejone różnymi reklamami, z których wyróżnia się rysunek dziewczyny ubranej w strój ludowy. Tuż pod nią napis SANOK. Nad balkonem z wietrzącą się pościelą data: 1929.

Sprawdziłem dodatkowo trochę literatury, którą mam w domu i na ŚBC po frazach typu 'sprzedaż żelaza dąbrowa'. Również nieskutecznie.

Ktoś rozpoznaje?

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

+Quote Post
motonita2002
post pią, 14 paź 2011 - 09:23
Post #221

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 1,438

CYTAT
Ktoś rozpoznaje?

Budynek u zbiegu ulic Sienkiewicza i Sobieskiego - tam gdzie obecnie jest sklep z łożyskami?(chyba, że został przebudowany, bo obecnie ma 2 piętra, a ten na fotografii tylko jedno).Z drugiej strony na załączonym zdjęciu ulica wydaje się opadać w dół, w lewej części fotografii - nie wiem jaki profil miała kiedyś ulica Sobieskiego. Zastanawia również cień, który pada na budynek (kominy,wieże - czyżby od Huty Bankowej?)
P.S Zgadza się również przyłącze elektryczne. na wysokości balkonu wink.gif

Ten post edytował motonita2002 pią, 14 paź 2011 - 09:30

+Quote Post
Leszek
post pią, 14 paź 2011 - 09:44
Post #222

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

W tym budynku były chyba od początku dwa piętra, poza tym była w nim wtedy księgarnia (Kostrzeńskiego?) Ale dobrze, że zwróciłeś uwagę na cień - moim zdaniem jest to cień Sztygarki (sprzed przebudowy) - czyli byłaby to ulica Legionów, opadanie w dół też by pasowało.

Edit: chociaż trochę krótki ten cień, to chyba jednak nie to sad.gif

Edit2: Przeciwko Sobieskiego przemawia też brak torów tramwajowych.

Edit3: A może to budynek na skrzyżowaniu Sienkiewicza z 3Maja (ten ze sklepem ortopedycznym)? Dawno tam nie szedłem, ale tak mi się kojarzy, że podobny jest.

Ten post edytował Leszek pią, 14 paź 2011 - 09:49

--------------------

+Quote Post
motonita2002
post pią, 14 paź 2011 - 10:02
Post #223

UZYTKOWNIK
**

CYTAT(Leszek @ pią, 14 paź 2011 - 09:44) *
Edit2: Przeciwko Sobieskiego przemawia też brak torów tramwajowych.
Edit3: A może to budynek na skrzyżowaniu Sienkiewicza z 3Maja (ten ze sklepem ortopedycznym)? Dawno tam nie szedłem, ale tak mi się kojarzy, że podobny jest.

Ad. Edit 2 - ale na budynku widać elementy przypięcia lin wsporczych od słupów trakcji tramwajowej - chyba, że się mylę
Ad. Edit 3 - Nie kojarzę miejsca, w którym Sienkiewicza zbiega się z 3 maja - to są dwie równoległe do siebie ulice wink.gif

+Quote Post
Zibar
post pią, 14 paź 2011 - 10:10
Post #224

Sportowa Dąbrowa

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 267

Leszkowi chodziło o 3-go Maja/Dąbrowskiego - ale tamten budynek zdaje się ma 2/3 pietra i jest z czerwonej cegły.Wydaje mi się, że to zdjęcie już kiedyś było omawiane i padło na róg Dąbrowskiego/Sienkiewicza.http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_2005/2005101...browskiego+.jpg

--------------------
pzd
Zibar

>>>>>>Sportowa Dąbrowa<<<<<

+Quote Post
motonita2002
post pią, 14 paź 2011 - 10:12
Post #225

UZYTKOWNIK
**

CYTAT(Zibar @ pią, 14 paź 2011 - 10:08) *
Leszkowi chodziło o 3-go Maja/Dąbrowskiego - ale tamten budynek zdaje się ma 2/3 pietra i jest z czerwonej cegły.
Wydaje mi się, że to zdjęcie już kiedyś było omawiane i padło na róg Dąbrowskiego/Sienkiewicza.

Największy problem to różniąca się ilość kondygnacji - niemniej jednak - jest duże podobieństwo w detalach budynku ze zdjęcia i tego, o którym wspomnieliście z Leszkiem. Sporo domów zapewne rozbudowano i stąd te różnice.

Ten post edytował motonita2002 pią, 14 paź 2011 - 10:13

+Quote Post
Zibar
post pią, 14 paź 2011 - 10:13
Post #226

Sportowa Dąbrowa

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 267

Poza tym, może to byc któreś ze skrzyżowań nie istniejącej Okrzei, na odcinku miedzy Sienkiewicza i Chopina, ale coraz mniej pamiętam jak to wyglądało.

--------------------
pzd
Zibar

>>>>>>Sportowa Dąbrowa<<<<<

+Quote Post
motonita2002
post pią, 14 paź 2011 - 10:21
Post #227

UZYTKOWNIK
**

Zibar, faktycznie umknęło mnie róg ulic Sienkiewicza i Dąbrowskiego. Porównując zdjęcie, które dodałeś i to dodane przez Sylzaba widać pewne pokrewieństwo - choćby opadający profil ulicy.

+Quote Post
Leszek
post pią, 14 paź 2011 - 10:46
Post #228

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

@Zibar - prawidłowo rozszyfrowałeś, co chciałem powiedzieć, widać druga kawa nie dotarła mi jeszcze do palców, kiedy to pisałem laugh.gif
Trzeba by popatrzeć, czy fasada budynku z zalinkowanego przez Ciebie zdjęcia ma tyle samo rzędów okien - piętro faktycznie można dobudować, wejście z ulicy zlikwidować, ale okna zwykle zostają.

@motonita2002 - nie wygląda mi to na sieć trakcyjną, poza tym na Sobieskiego tramwaj chyba miał przewody na słupach, a nie między domami (ale mogę się mylić, a ponieważ jestem w pracy, więc chwilowo nie mam jak zajrzeć do "Ukłonów z Dąbrowy").

Przyłączam się do apelu o dział historyczny smile2.gif

--------------------

+Quote Post
Slyzaba
post pią, 14 paź 2011 - 14:13
Post #229

UZYTKOWNIK

dziękuję wszystkim za wypowiedzi

- budynek sztygarki rzeczywiście nie mógł dawać takiego 'krótkiego' cienia. Sprawdziłem zarys dachu np. tutaj:

- na Sobieskiego słupy trakcji tramwajowej było wolnostojące:

Przez moment myślałem, że to może kamienica na Augustynika (za siedzibą Politechniki Śląskiej) lub na Kościelnej (naprzeciwko hurtowni zniczy) ale po dzisiejszych oględzinach to na pewno nie te kamienice.

- róg ulic Sienkiewicza i Dąbrowskiego (to było moje pierwsze skojarzenie tylko brak tynku nie pasował dlatego wykluczyłem ten budynek na początku). Muszę tam wybrać się z apratem.

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

+Quote Post
maseur
post pon, 17 paź 2011 - 21:15
Post #230

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 666

wg. mnie to nie jest róg Sienkiewicza/Dąbrowskiego :
jestem w posiadaniu pocztówki z tamtym narożnym budynkiem z obiegu z 1920 roku - budynek jest nieotynkowany i nad oknami pierwszego piętra ma jeszcze małe okienka od poddasza.
Lokalizowany budynek jest otynkowany a na narożniku widać rok 1928 lub 1929 - jeśli to data budowy to sprawa jest jasna, jeśli jednak to data jego modernizacji/otynkowania oznacza to, że podczas tynkowania zamurowano okienka poddaszowe - w chwili obecnej budynek na Sienkiewicza/Dąbrowskiego nadal posiada okienka poddaszowe - czyzby ktoś je kiedyś wykuwalo na nowo ? Na budynku widać tabliczkę a nazwą ulicy - jednak chyba nie do odczytania sad.gif.
Ponadto , wg. mnie kąt pod jakim opada ulica Sienkiewicza jest zdecydowanie większy niż ten na analizownej fotografii - juz jakiś czas temu próbowałem rozszyfrować to ujęcie, więc niecierpliwie czekam rozstrzygnięcia smile2.gif

+Quote Post
Slyzaba
post nie, 23 paź 2011 - 15:31
Post #231

UZYTKOWNIK

maseur - potwierdzam. To nie ta kamienica. Inny rozstaw wszystkich okien. Może kiedyś uda nam się to ustalić...

Mam za to dobrą wiadomość. Udało się rozszyfrować lokalizację jednego ze zdjęć, które było kilkukrotnie omawiane na forum. Wtedy stanęło bodajże na Okrzei.
Wczoraj dostałem maila od Rafała Piętki, znanego kolekcjonera i regionalisty:

CYTAT
to tzw.lustrzane odbicie negatywu,tzn.prawidlowy obraz znajduje sie w lusterku,ktore przylozysz do zdjecia.Wtedy zobaczysz,ze jest to ulica Bandrowskiego ,a ten ladny budynek to Resursa

No i rzeczywiście - sprawdziłem stare zdjęcia i pocztówki z Resursą (nie otynkowaną). Strzał w 10tkę smile2.gif

Poniżej nie odwrócony oryginał. W lustrzanym odbiciu resursa jest po lewej stronie.
Szczegóły tutaj: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/ulica,ba...,w,tle_539.html

Ten post edytował Slyzaba nie, 23 paź 2011 - 15:45

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

+Quote Post
michu
post pon, 24 paź 2011 - 12:55
Post #232

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 239

nie wiem, czy to juz było, ale............

na marginesie ostatnich wydarzeń w Libii przypomniałem sobie, że w latach 80' w Parku Hallera pojawili sie jacyś ludzie z wielbłądami, rozłożyli kilka namiotów i przez kilka dni tam mieszkali (dokładnie w tym miejscu http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_2005/2005102..._pl-zabaw+.jpg) Można było wejść do namiotu, przyjrzeć się ich kolorowym ubiorom i dostać "Zieloną książeczkę" i kilka zdjęc - pocztówek z pułkownikiem Kaddafim grającym w piłkę. Myslę, że byli Libijczykami w ramach "promo- tournee w bratnim kraju socjalistycznym".......
Pamięta ktoś?
Byłem wtedy w podstawówce, ale który to był dokładnie rok, to nie już pamiętam....

+Quote Post

53 Stron V  « < 10 11 12 13 14 > » 
Reply to this topicStart new topic
4 Użytkowników czyta ten temat (4 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:20
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza