![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Getto było na terenie ulic Chopina, Łukasinskiego, Okrzei ( dokładnych granic nie znam, ale moge sie dowiedziec) od dziadków który mieszkali na Mireckiego). Okrzei ciagneła sie kiedys od obecnej 3go Maja do okolic dzisiajszej sp33. Dzis stoi tam osiedle wysokich bloków. Tez mysle ze to zdjecie to Okrzei gdzies na przecieciu z ówczesną Zeromskiego lub Łukasinskiego. Cytat ze źródła: "The Jews in the working groups, who had remained in Dabrowa Górnicza, were collected in the ghetto, which was closed after the “Great Deportation”. The ghetto included Lukosowski, Szofan, Okazia, Fajracki, Pola and Stara Bendzinska Streets. "Lukosowski = Łukasińskiego, Szofan = Chopina (Szopena), Okazia = Okrzei, Fajracki = ?, Pola = Pola ?, Stara Bendzinska = Starobędzińska (Szpitalna). Link do tego źródła: http://www.jewishgen.org/yizkor/pinkas_pol...pol7_00131.htmlWitajcie Tutaj masz dużo ciekawych materiałów: http://www.jewishgen.org/yizkor/dabrowa/Dabrowa.html Zresztą zdjęcie, o którym mowa, też jest w tej publikacji (strona 323). Jest ono tutaj odrobinę wyretuszowane - usunięto Bazylikę w tle. Zaryzykuję, że to ulica Okrzei (wtedy Olmana lub Ulmana).![]() ![]() CYTAT Było kiedyś w centrum Kino Ars Dziś budynek kina Ars stoi pusty. Nie ma chętnych, którzy chcieliby go kupić. ![]() ![]() Ten post edytował Dami7 wto, 13 wrz 2011 - 21:31 -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wiecie, że mieście była jeszcze jedna sala widowiskowa (kinowo - teatralna)? Na podwórku pomiędzy Sobieskiego, 3 Maja i Kościuszki, w miejscu, gdzie stoi dziś blok mieszkalny, był Dom Kultury Huty Bankowej (wtedy Dzierżyński). Był tam w połowie lat 60-tych ub. wieku, chodziłem tam na imprezy mikołajowe, przedstawienia, itp ![]() Czy piszesz o kinie "Bajka"? Bo jeżeli tak to ja tam też byłem na paru filmach - ale w latach 80 i 90 - m.in. oglądałem tam "Miłość, szmaragd i krokodyl" ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Deportation”. The ghetto included Lukosowski, Szofan, Okazia, Fajracki, Pola and Stara Bendzinska Streets. "Lukosowski = Łukasińskiego, Szofan = Chopina (Szopena), Okazia = Okrzei, Fajracki = ?, Pola = Pola ?, Stara Bendzinska = Starobędzińska (Szpitalna) Pola=Polna, tak mi się wydaje, to była ulica równoległa do Okrzei. Jej wlot był mniej więcej taka jak teraz wjazd do ZSS z Chopina a kończyła się ślepo na takim nasypie przed obecnymi ogródkami działkowymi. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Wiecie, że mieście była jeszcze jedna sala widowiskowa (kinowo - teatralna)? Na podwórku pomiędzy Sobieskiego, 3 Maja i Kościuszki, w miejscu, gdzie stoi dziś blok mieszkalny, był Dom Kultury Huty Bankowej (wtedy Dzierżyński). Był tam w połowie lat 60-tych ub. wieku, chodziłem tam na imprezy mikołajowe, przedstawienia, itp ![]() Czy piszesz o kinie "Bajka"? Bo jeżeli tak to ja tam też byłem na paru filmach - ale w latach 80 i 90 - m.in. oglądałem tam "Miłość, szmaragd i krokodyl" ![]() Bajka była między 3 Maja i Sienkiewicza - czyli trochę dalej. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wiecie, że mieście była jeszcze jedna sala widowiskowa (kinowo - teatralna)? Na podwórku pomiędzy Sobieskiego, 3 Maja i Kościuszki, w miejscu, gdzie stoi dziś blok mieszkalny, był Dom Kultury Huty Bankowej (wtedy Dzierżyński). Był tam w połowie lat 60-tych ub. wieku, chodziłem tam na imprezy mikołajowe, przedstawienia, itp ![]() Czy piszesz o kinie "Bajka"? Bo jeżeli tak to ja tam też byłem na paru filmach - ale w latach 80 i 90 - m.in. oglądałem tam "Miłość, szmaragd i krokodyl" ![]() Bajka była między 3 Maja i Sienkiewicza - czyli trochę dalej. Ulica Paryska (nie wiem, czy wtedy się też tak nazywała). Tutaj: http://maps.google.pl/?ll=50.324697,19.185...=18&vpsrc=6 -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/boleslaw...eczona_499.html
Informacja od p. Mirosława Stróżyckiego, którego rodzina mieszkała na ulicy Polnej: Ulica Polna to poprzednia nazwa ulicy Barlickiego, która znajdowała się w dzielnicy MIEJSKIE niekiedy zwanej BAJBĄ i była równoległa do obecnej Okrzei i prostopadła do Chopina. W latach 80-tych wszystkie domy z tej ulicy wyburzono - obecnie znajduje się tam szkoła i bloki mieszkalne. -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 103 Dołączył: pią, 10 lis 06 Skąd: Mydlice North Nr użytkownika: 277 ![]() |
Wiecie, że mieście była jeszcze jedna sala widowiskowa (kinowo - teatralna)? Na podwórku pomiędzy Sobieskiego, 3 Maja i Kościuszki, w miejscu, gdzie stoi dziś blok mieszkalny, był Dom Kultury Huty Bankowej (wtedy Dzierżyński). Był tam w połowie lat 60-tych ub. wieku, chodziłem tam na imprezy mikołajowe, przedstawienia, itp ![]() Czy piszesz o kinie "Bajka"? Bo jeżeli tak to ja tam też byłem na paru filmach - ale w latach 80 i 90 - m.in. oglądałem tam "Miłość, szmaragd i krokodyl" ![]() Bajka była między 3 Maja i Sienkiewicza - czyli trochę dalej. Ulica Paryska (nie wiem, czy wtedy się też tak nazywała). Tutaj: http://maps.google.pl/?ll=50.324697,19.185...=18&vpsrc=6 Bajka była na 3-go Maja, konkretnie w podwórku dawnego Urzędu Miejskiego, na przeciw obecnej drogerii. -------------------- 127.0.0.1 sweet 127.0.0.1
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
http://www.youtube.com/watch?v=_7i5Y6lqoZc - szkoda, że nie ma żadnego ujęcia BAJKI z zewnątrz...
Tutaj, w centralnym punkcie pocztówki była brama/przejście do kina. Widać nad nią czerwony napis BAJKA (więcej info http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/spolem,,,3,maja_110.html). ![]() Tutaj z kolei fotografia z 1934 roku przy kinie Bajka (więcej info http://dawnadabrowa.pl/fotografia/policjan...ajka_286.html): ![]() -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dopiero teraz trafiłem na tą strone dawnadabrowa i Gratuluje i Dziekuje ze moge zobaczyc wiele zdjec z róznych okresów. Czesc pocztówek z lat 80-tych mam nawet sam w domu
![]() |
|
|
![]()
|
|
Ja z tamtego miejsca na 3go Maja zapamiętałem budkę z lodami włoskimi
![]() ps. dzięki za miłe słowa o stronie, chociaż jeszcze nie skończyłem wszystkich prac . Zapraszam co jakiś czas do odwiedzin www.dawnadabrowa.pl - mam teraz w kolejce około 100 różnych fotografii i pocztówek do wrzucenia więc będzie można jeszcze co nieco powspominać ![]() Ten post edytował Slyzaba czw, 15 wrz 2011 - 09:11 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
7 plików do pobrania - Monografia Strzemieszyc Małych.
Autorami publikacji są Jarosław Krajniewski, Dariusz Rozmus, Arkadiusz Rybak, Joanna Tokaj oraz Andrzej J. Wójcik. Pracownicy dąbrowskiego muzeum, a także Polskiej Akademii Nauk oraz znani regionaliści i popularyzatorzy historii Zagłębia. http://www.dabrowa-gornicza.pl/aktualnosc-...la_srebrna.html -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 516 Dołączył: sob, 02 gru 06 Skąd: D.G. Mydlice Nr użytkownika: 352 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT Dąbrowa Górnicza: Dworzec tętnił wtedy życiem
![]() Piotr Sobierajski Historia naszego miasta w sporej części wiąże się z rozwojem kolej, która na dzisiejszych ziemiach zagłębiowskich pojawiła się w połowie XIX wieku. ![]() Na początku XX wieku na dąbrowskiej stacji zatrzymał się pociąg z ciałem Juliusza Słowackiego To właśnie rozwój kolejnych szlaków sprawił, że Dąbrowa Górnicza doczekała się pierwszych dworcowych zabudowań, a dzięki temu lokalna produkcja hutnicza oraz wydobycie węgla stało się nareszcie opłacalne. Pierwsza linia Kolei Warszawsko-Wiedeńskiej powstała w 1848 r. i w tym też roku pierwszy pociąg przejechał przez Ząbkowice. Tory skierowane zostały jednak w kierunku Strzemieszyc i potem dalej w stronę granicy - Maczek. Nikt nie pomyślał o tym, by skierować je także w stronę centrum Dąbrowy, gdzie właśnie wydobywany był węgiel i pełną parą pracowała Huta Bankowa. - Cała ekonomika ówczesnego wydobycia węgla opierała się właśnie na tym, by od razu można było urobek załadować na transport kolejowy. Wtedy koszty były niskie - mówi Arkadiusz Rybak, dyrektor Muzeum Miejskiego Sztygarka w Dąbrowie Górniczej. - Tymczasem węgiel po wydobyciu musiał być transportowany furmankami do Ząbkowic. A taki transport, to zaledwie dwie tony. To wszystko sprawiało, że węgiel był za drogi - dodaje. Jedyną kopalnią w naszym regionie, która miała pobliżu tory, umożliwiające szybki transport "czarnego złota", była kopalnia Felix w Niemcach (Ostrowy Górnicze). Dopiero w latach 1858 i 1862 otwarte zostały dwa połączenia do granicy pruskiej, z Ząbkowic do stacji Sosnowiec oraz z Łowicza do Aleksandrowa Kujawskiego. W Dąbrowie początkowo dworzec był skromny, do tego rampa przeładunkowa. Bardziej był to przystanek. Dworzec główny Kolei Warszawsko-Wiedeńskiej w Dąbrowie powstał w drugiej połowie XIX wieku (około 1880/1890 roku). Dziś to budynek, który stoi bezpośrednio przy torach i pełni rolę nastawni. Niszczeje. Sam dworzec był milczącym świadkiem wielu niecodziennych wydarzeń. - Tutaj zatrzymał się pociąg, którym transportowane było ciało Juliusza Słowackiego - mówi Arkadiusz Rybak. - Na dworcu zmarł też Hieronim Kondratowicz, inżynier górnictwa, wykładowca Sztygarki. Bardzo lubiany przez uczniów. Przyjechał w 1923 r. na pierwszy zjazd absolwentów Sztygarki i kiedy z niego wracał, czekając na pociąg do Warszawy, niestety zmarł - dodaje. Dziś Hieronim Kondratowicz jest patronem ul, tuż obok Muzeum Miejskiego Sztygarka. Zamknięty budynek dworca, w którym mieściły się kasy, jest dawnym budynkiem Kolei Nadwiślańskiej. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Poniżej nieco lepsza jakość fotografii dworca z pociągiem, którym przewożona była trumna z Juliuszem Słowackim:
![]() Więcej pod linkiem: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/pociag,z...dworcu_263.html Oryginał tej fotografii jest autorska Żelichowskiego: ![]() Więcej pod linkiem: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/trumna,z...browie_487.html A tutaj wnętrze dworca z 1931 roku: ![]() Więcej pod linkiem http://dawnadabrowa.pl/fotografia/wnetrze,...niczej_394.html -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 418 Dołączył: wto, 24 cze 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,349 Płeć: Mężczyzna GG: 1309044 ![]() |
Taka ciekawostka:
http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...zc_zabojce.html Płytkę z nazwiskiem tytułowego bohatera, chyba można to nazwać wizytówką, można znaleźć w kamienicy przy ulicy Sobieskiego. Numeru nie pamiętam ale jest to w ciągu kamienic między 3maja a kładką, wchodzi się tam do punktu ksero. |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Płytkę z nazwiskiem tytułowego bohatera, chyba można to nazwać wizytówką, można znaleźć w kamienicy przy ulicy Sobieskiego. Numeru nie pamiętam ale jest to w ciągu kamienic między 3maja a kładką, wchodzi się tam do punktu ksero. - Gregol -> chyba w ogóle nie zrozumiałem... Akcja książki toczy się w Sosnowcu a ty piszesz o jakiejś płytce? ![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 418 Dołączył: wto, 24 cze 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,349 Płeć: Mężczyzna GG: 1309044 ![]() |
CYTAT Płytkę z nazwiskiem tytułowego bohatera, chyba można to nazwać wizytówką, można znaleźć w kamienicy przy ulicy Sobieskiego. Numeru nie pamiętam ale jest to w ciągu kamienic między 3maja a kładką, wchodzi się tam do punktu ksero. - Gregol -> chyba w ogóle nie zrozumiałem... Akcja książki toczy się w Sosnowcu a ty piszesz o jakiejś płytce? ![]() Oj tam oj tam ![]() Chodzi o to, że tytułowy bohater książki był jednym z największych glazurników w Zagłębiu. Zapewne, również kładł (dostarczył) płytki do ów kamienicy o której wspominam, bo jest tam ta jego "wizytówka". O to mniej więcej mi chodziło ![]() |
|
|
![]()
|
|
Podejdę w tygodniu i sprawdzę tą płytkę/wizytówkę. Dzięki za info.
-------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 516 Dołączył: sob, 02 gru 06 Skąd: D.G. Mydlice Nr użytkownika: 352 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT Kościół na Górce Gołonoskiej już od kilku wieków góruje nad miastem
![]() Piotr Sobierajski Kościół św. Antoniego Padewskiego od wieków jednoczył tutaj wiernych. Od 1997 roku, po decyzji biskupa Adama Śmigielskiego, jest to sanktuarium. Odpust przypada 13 czerwca ![]() ![]() ![]() ![]() Najstarszy widok z 1862 Muzeum Miejskie "Sztygarka"Sanktuarium św. Antoniego Padewskiego na Górce Gołonoskiej już od kilku wieków góruje nad Dąbrową Górniczą, zapisując się na trwałe w kartach historii naszego miasta i całego Zagłębia. Świątynia mogłaby nigdy nie znaleźć swojego miejsca w Dąbrowie, gdyby nie biskup krakowski Andrzeja Trzebicki. To on zabiegał o powstanie tutejszej parafii, a wszystko to upamiętnia tablica fundacyjna, znajdująca się na murach dąbrowskiego sanktuarium. - Po potopie szwedzkim został biskupem krakowskim. Zlustrował wszystkie dobra biskupie, w tym klucza sławkowskiego i podjął decyzję o utworzeniu parafii gołonoskiej, która została wydzielona ze sławkowskiej - mówi Arkadiusz Rybak, dyrektor Muzeum Miejskiego Sztygarka. - Była ona całkiem spora, bo obejmowała Strzemieszyce Stare i Nowe, Ząbkowice oraz Gołonóg - dodaje. Parafia powstała 8 lipca 1675 r., a trzy lata później murowany kościół jednonawowy. Do połowy XIX wieku wygląd kościoła nie uległ zmianie, w 1850 r. dobudowane zostało prezbiterium, a świątynia przeszła generalny remont. W 1892 r. po ponownej konsekracji kościół otrzymał wezwanie Narodzenia Marii Panny i św. Antoniego Padewskiego (od XVII w. była tu cudowna figura św. Antoniego z Padwy). W 1905 r. kościół został ogrodzony kamiennym murem. W 1929 r. wybudowano natomiast nową plebanię. W latach 1918-39 w domu parafialnym mieściły się: przedszkole, biblioteka i czytelnia. W czasie II wojny św. dzwonnica służyła Niemcom jako punkt obserwacyjny. W styczniu 1945 r. kościół został częściowo zniszczony, a potem odbudowany z inicjatywny ks. Zygmunta Flisowskiego. Od końca XIX w. kościół ma trzy nawy, można tu dostrzec elementy barokowe i renesansowe. 9 sierpnia 1951 r. parafia gołonoska została przekazana w administrowanie franciszkanom. Jeśli ktoś chciałby dokładnie poznać dzieje gołonoskiej parafii i tamtejszego kościoła może w dąbrowskim muzeum kupić Dąbrowski Magazyn Historyczny, poświęcony tej tematyce. Kontakt pod nr tel. 32 262-36-95. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Jeśli ktoś chciałby dokładnie poznać dzieje gołonoskiej parafii i tamtejszego kościoła może w dąbrowskim muzeum kupić Dąbrowski Magazyn Historyczny, poświęcony tej tematyce. Kontakt pod nr tel. 32 262-36-95. Można też zajrzeć na stronę ś.p. Pana Adama Drożdża i tam znaleźć sporo ciekawostek. Tutaj: http://naszgolonog.net/kosciol_historia_spis.html -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
Witam wszystkich miłośników historii miasta. Czy poznajecie poniższe budynki/ulicę? Czym mogą być słabo widoczne 'kratownice' na dachach?
![]() http://dawnadabrowa.pl/fotografia/hale,przemyslowe_525.html Fotografia była już na forum pokazana przez ArtGii, dzięki któremu umieściłem ją na dawnejdabrowie. Ten post edytował Slyzaba śro, 12 paź 2011 - 00:10 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 08:12 |