IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

53 Stron V  « < 8 9 10 11 12 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Stare zdjęcia i ciekawostki historyczne
Mick
post czw, 08 wrz 2011 - 19:34
Post #181

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 174
GG: 1006247 status gadu-gadu

Wygląda mi na Okrzei, ale są na Forum więksi znawcy smile2.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
natalian
post czw, 08 wrz 2011 - 19:42
Post #182

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 4,773

Dzięki. smile2.gif Ale inni też się mogą wypowiedzieć. smile2.gif

Co jak co, ale w takich sprawach jak orientacja w terenie itp. to jestem beznadziejna. wink.gif

+Quote Post
szer
post czw, 08 wrz 2011 - 19:57
Post #183

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

Też bym powiedział, że to Okrzei

--------------------
33001,04

+Quote Post
olo
post czw, 08 wrz 2011 - 20:07
Post #184

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

Wg mnie jest to widok z Mydlic, z okolic getta. W tle, i to dość z daleka, widać bazylikę. A, że nie jestem pewien zapytam. Czy ul. Okrzei była w granicach getta? Pasuje na Okrzei.

Ten post edytował olo czw, 08 wrz 2011 - 20:11

--------------------

+Quote Post
Master
post czw, 08 wrz 2011 - 20:31
Post #185

FdZD

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 5

Getto było na terenie ulic Chopina, Łukasinskiego, Okrzei ( dokładnych granic nie znam, ale moge sie dowiedziec) od dziadków który mieszkali na Mireckiego). Okrzei ciagneła sie kiedys od obecnej 3go Maja do okolic dzisiajszej sp33. Dzis stoi tam osiedle wysokich bloków. Tez mysle ze to zdjecie to Okrzei gdzies na przecieciu z ówczesną Zeromskiego lub Łukasinskiego.

+Quote Post
olo
post czw, 08 wrz 2011 - 20:35
Post #186

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

CYTAT(Master @ czw, 08 wrz 2011 - 20:31) *
Getto było na terenie ulic Chopina, Łukasinskiego, Okrzei ( dokładnych granic nie znam, ale moge sie dowiedziec) od dziadków który mieszkali na Mireckiego). Okrzei ciagneła sie kiedys od obecnej 3go Maja do okolic dzisiajszej sp33. Dzis stoi tam osiedle wysokich bloków. Tez mysle ze to zdjecie to Okrzei gdzies na przecieciu z ówczesną Zeromskiego lub Łukasinskiego.

Nawet patrząc na gógle to będzie się zgadzać.

--------------------

+Quote Post
Slyzaba
post pią, 09 wrz 2011 - 12:26
Post #187

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,199

Natalian - możemy spytać skąd takie zainteresowanie zdjęciem?

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach.
Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa

+Quote Post
bea1120
post pią, 09 wrz 2011 - 15:05
Post #188

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,450
GG: 4130159 status gadu-gadu

a ul.
Sobieskiego ?

choć Dąbrowskiego też mi wygląda znajomo (szczególnie centralny budynek na rogu obecnego skrzyżowania)

+Quote Post
natalian
post pią, 09 wrz 2011 - 19:43
Post #189

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,773

Dzięki za odpowiedzi. smile2.gif

CYTAT(Slyzaba @ pią, 09 wrz 2011 - 12:26) *
Natalian - możemy spytać skąd takie zainteresowanie zdjęciem?

Ponieważ się na nie natknęłam. wink.gif

A bardziej serio - mój chłopak interesuje się tematyką Holocaustu i nierzadko robi zdjęcia porównawcze z danych miejsc (getta czy obozy), a potem nakłada na siebie starą i aktualną fotografię.
Nie jest stąd i zapytał czy udałoby się takie coś wykonać w DG, ale chyba za wiele fotografii z getta nie ma. Ale będę szukać.

Ten post edytował natalian pią, 09 wrz 2011 - 19:43

+Quote Post
BARES
post nie, 11 wrz 2011 - 09:59
Post #190

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 352

CYTAT
Było kiedyś w centrum Kino Ars

Piotr Sobierajski
Wielu z dąbrowian ma pewnie niezapomniane wspomnienia, związane z kinem Ars. Wszak od 1990 roku, kiedy spaliło się kino Bajka, było jedynym w mieście. Niestety 15 lat później i Ars podzielił ten los i został zamknięty na cztery spusty, bo miasto nie mogło porozumieć się z dzierżawcą w kwestiach finansowych.

Tak wyglądał budynek dąbrowskiego kina w czasach PRL-u

Muzeum Miejskie "Sztygarka"

Pusty budynek stoi i niszczeje do dziś, a przecież jest jednym z najstarszych w mieście i ma swoją ciekawą historię. Działkę przy ówczesnej ul. Staropocztowej, na której powstała kamienica z salą widowiskową, kupiło w 1911 roku Stowarzyszenie Robotników Chrześcijańskich. Inicjatorem tego przedsięwzięcia był proboszcz parafii Matki Bożej Anielskiej, ks. Grzegorz Augustynik. - Odbywały się tu różne prelekcje, pogadanki. Była biblioteka, czytelnia gazet oraz herbaciarnia, co miało odciągnąć mężczyzn od picia alkoholu. Podczas I wojny światowej, budynek został zaadaptowany przez Komitet Żywnościowy na magazyn żywności, zaopatrujący miejscową ludność w podstawowe produkty spożywcze - mówi Arkadiusz Rybak, dyrektor Muzeum Miejskiego Sztygarka.

W 1919 r. otwarty został tu kinoteatr Kometa, gdzie wyświetlane były początkowo nieme filmy. Projekcje dźwiękowe zainaugurowane zostały najprawdopodobniej w 1935 r., kiedy to od ówczesnych właścicieli odkupił kino inżynier Kazimierz Sunderland.

Wówczas kino zmieniło także nazwę na Ars. W czasach II wojny światowej cały budynek, wraz z salą kinową został przejęty przez Niemców, którzy zmienili jego nazwę na "UFA Deutche Theatr". Okupanci korzystali z niego aż do stycznia 1945 r. Po wyzwoleniu dąbrowianie znów mogli się cieszyć z faktu posiadania własnej sali kinowej. To tutaj, oprócz hitowych, jak na ówczesne czasy produkcji filmowych, często odbywały się także projekcje przeznaczone dla uczniów szkół. Dziś budynek kina Ars stoi pusty. Nie ma chętnych, którzy chcieliby go kupić.

--------------------

+Quote Post
maseur
post nie, 11 wrz 2011 - 11:50
Post #191

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 666

CYTAT(szer @ czw, 08 wrz 2011 - 16:57) *
Też bym powiedział, że to Okrzei

dawniej ta ulica nosiła nazwę Ulman.

+Quote Post
Michał87
post wto, 13 wrz 2011 - 19:51
Post #192

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,780

Link do obszernego materiału o II wojnie - http://www.zaglebieinfo.pl/thumb/wrzesien-...cja-w-zaglebiu/

+Quote Post
Dami7
post wto, 13 wrz 2011 - 21:55
Post #193

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 102

CYTAT(Master @ czw, 08 wrz 2011 - 20:31) *
Cytat ze źródła: "The Jews in the working groups, who had remained in Dabrowa Górnicza, were collected in the ghetto, which was closed after the “Great Deportation”. The ghetto included Lukosowski, Szofan, Okazia, Fajracki, Pola and Stara Bendzinska Streets. "Lukosowski = Łukasińskiego, Szofan = Chopina (Szopena), Okazia = Okrzei, Fajracki = ?, Pola = Pola ?, Stara Bendzinska = Starobędzińska (Szpitalna). Link do tego źródła: http://www.jewishgen.org/yizkor/pinkas_pol...pol7_00131.html
CYTAT(natalian @ czw, 08 wrz 2011 - 19:27) *
Witajcie smile2.gif W tym temacie padło kilka pytań związanych z gettem w Dąbrowie. Ja także mam jedno czy dwa.Czy kojarzycie gdzie dokładnie mogło zostać zrobione zdjęcie poniżej?http://www.sztetl.org.pl/en/imagezoom/59167/Oraz czy orientujecie się czy są dostępne inne zdjęcia z dąbrowskiego getta (na zalinkowanej wyżej stronie jest jeszcze zdjęcie synagogi)? Widziałam film, który jest dostępny na YouTube - z dąbrowskiego i będzińskiego getta, ale tam ulic raczej nie pokazują, żeby się zorientować gdzie dokładnie był on kręcony.Jestem nowa w tym temacie (tzn. wojny i getta w Zagłębiu), więc będę wdzięczna za wszelką pomoc. smile2.gif
Tutaj masz dużo ciekawych materiałów: http://www.jewishgen.org/yizkor/dabrowa/Dabrowa.html Zresztą zdjęcie, o którym mowa, też jest w tej publikacji (strona 323). Jest ono tutaj odrobinę wyretuszowane - usunięto Bazylikę w tle. Zaryzykuję, że to ulica Okrzei (wtedy Olmana lub Ulmana).
CYTAT(BARES @ nie, 11 wrz 2011 - 09:59) *
CYTAT
Było kiedyś w centrum Kino Ars Dziś budynek kina Ars stoi pusty. Nie ma chętnych, którzy chcieliby go kupić.
Do kina Ars chodziłem w dzieciństwie. Sala miała drewnianą podłogę i każdy, kto spóźnił się na seans, był narażony na to, że pozostali widzowie syczeli na niego smile.gif Z tyłu sali były drewniane filary, które podtrzymywały balkon (chyba nie był on wtedy udostępniony dla widzów). Pamiętam, że zza tych filarów oglądałem takie "dzieła" sztuki filmowej, jak np. "Winnetou", "Długie strzelby Apaczów" i inne. Do ostatecznego upadku Arsu przyczyniło się samo miasto, dyktując zaporową wysokość czynszu za jego dzierżawę.Wiecie, że mieście była jeszcze jedna sala widowiskowa (kinowo - teatralna)? Na podwórku pomiędzy Sobieskiego, 3 Maja i Kościuszki, w miejscu, gdzie stoi dziś blok mieszkalny, był Dom Kultury Huty Bankowej (wtedy Dzierżyński). Był tam w połowie lat 60-tych ub. wieku, chodziłem tam na imprezy mikołajowe, przedstawienia, itp smile.gif

Ten post edytował Dami7 wto, 13 wrz 2011 - 21:31

--------------------
"Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."

+Quote Post
Mały77
post śro, 14 wrz 2011 - 06:20
Post #194

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,566

CYTAT(Dami7 @ wto, 13 wrz 2011 - 21:55) *
Wiecie, że mieście była jeszcze jedna sala widowiskowa (kinowo - teatralna)? Na podwórku pomiędzy Sobieskiego, 3 Maja i Kościuszki, w miejscu, gdzie stoi dziś blok mieszkalny, był Dom Kultury Huty Bankowej (wtedy Dzierżyński). Był tam w połowie lat 60-tych ub. wieku, chodziłem tam na imprezy mikołajowe, przedstawienia, itp smile.gif

Czy piszesz o kinie "Bajka"? Bo jeżeli tak to ja tam też byłem na paru filmach - ale w latach 80 i 90 - m.in. oglądałem tam "Miłość, szmaragd i krokodyl" wink.gif

+Quote Post
Zibar
post śro, 14 wrz 2011 - 07:29
Post #195

Sportowa Dąbrowa

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 267

Deportation”. The ghetto included Lukosowski, Szofan, Okazia, Fajracki, Pola and Stara Bendzinska Streets. "Lukosowski = Łukasińskiego, Szofan = Chopina (Szopena), Okazia = Okrzei, Fajracki = ?, Pola = Pola ?, Stara Bendzinska = Starobędzińska (Szpitalna)

Pola=Polna, tak mi się wydaje, to była ulica równoległa do Okrzei. Jej wlot był mniej więcej taka jak teraz wjazd do ZSS z Chopina a kończyła się ślepo na takim nasypie przed obecnymi ogródkami działkowymi.

--------------------
pzd
Zibar

>>>>>>Sportowa Dąbrowa<<<<<

+Quote Post
Leszek
post śro, 14 wrz 2011 - 11:19
Post #196

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

CYTAT(Mały77 @ śro, 14 wrz 2011 - 06:20) *
Wiecie, że mieście była jeszcze jedna sala widowiskowa (kinowo - teatralna)? Na podwórku pomiędzy Sobieskiego, 3 Maja i Kościuszki, w miejscu, gdzie stoi dziś blok mieszkalny, był Dom Kultury Huty Bankowej (wtedy Dzierżyński). Był tam w połowie lat 60-tych ub. wieku, chodziłem tam na imprezy mikołajowe, przedstawienia, itp smile.gif

Czy piszesz o kinie "Bajka"? Bo jeżeli tak to ja tam też byłem na paru filmach - ale w latach 80 i 90 - m.in. oglądałem tam "Miłość, szmaragd i krokodyl" wink.gif

Bajka była między 3 Maja i Sienkiewicza - czyli trochę dalej.

--------------------

+Quote Post
Dami7
post śro, 14 wrz 2011 - 17:22
Post #197

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 102

CYTAT(Leszek @ śro, 14 wrz 2011 - 11:19) *

Ulica Paryska (nie wiem, czy wtedy się też tak nazywała). Tutaj: http://maps.google.pl/?ll=50.324697,19.185...=18&vpsrc=6

--------------------
"Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."

+Quote Post
Slyzaba
post śro, 14 wrz 2011 - 17:31
Post #198

UZYTKOWNIK

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/boleslaw...eczona_499.html

Informacja od p. Mirosława Stróżyckiego, którego rodzina mieszkała na ulicy Polnej:

Ulica Polna to poprzednia nazwa ulicy Barlickiego, która znajdowała się w dzielnicy MIEJSKIE niekiedy zwanej BAJBĄ i była równoległa do obecnej Okrzei i prostopadła do Chopina. W latach 80-tych wszystkie domy z tej ulicy wyburzono - obecnie znajduje się tam szkoła i bloki mieszkalne.

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

+Quote Post
Bartek84
post śro, 14 wrz 2011 - 17:36
Post #199

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 277

CYTAT(Dami7 @ śro, 14 wrz 2011 - 17:22) *
CYTAT(Leszek @ śro, 14 wrz 2011 - 11:19) *

Ulica Paryska (nie wiem, czy wtedy się też tak nazywała). Tutaj: http://maps.google.pl/?ll=50.324697,19.185...=18&vpsrc=6

Bajka była na 3-go Maja, konkretnie w podwórku dawnego Urzędu Miejskiego, na przeciw obecnej drogerii.

--------------------
127.0.0.1 sweet 127.0.0.1

+Quote Post
Slyzaba
post śro, 14 wrz 2011 - 18:36
Post #200

UZYTKOWNIK

http://www.youtube.com/watch?v=_7i5Y6lqoZc - szkoda, że nie ma żadnego ujęcia BAJKI z zewnątrz...

Tutaj, w centralnym punkcie pocztówki była brama/przejście do kina. Widać nad nią czerwony napis BAJKA (więcej info http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/spolem,,,3,maja_110.html).

Tutaj z kolei fotografia z 1934 roku przy kinie Bajka (więcej info http://dawnadabrowa.pl/fotografia/policjan...ajka_286.html):

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

+Quote Post

53 Stron V  « < 8 9 10 11 12 > » 
Reply to this topicStart new topic
4 Użytkowników czyta ten temat (4 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:22
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza