![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
Wygląda mi na Okrzei, ale są na Forum więksi znawcy
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 5 Dołączył: czw, 08 wrz 11 Nr użytkownika: 4,773 Płeć: Kobieta ![]() |
Dzięki.
![]() ![]() Co jak co, ale w takich sprawach jak orientacja w terenie itp. to jestem beznadziejna. ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Też bym powiedział, że to Okrzei
-------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Wg mnie jest to widok z Mydlic, z okolic getta. W tle, i to dość z daleka, widać bazylikę. A, że nie jestem pewien zapytam. Czy ul. Okrzei była w granicach getta? Pasuje na Okrzei.
Ten post edytował olo czw, 08 wrz 2011 - 20:11 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Getto było na terenie ulic Chopina, Łukasinskiego, Okrzei ( dokładnych granic nie znam, ale moge sie dowiedziec) od dziadków który mieszkali na Mireckiego). Okrzei ciagneła sie kiedys od obecnej 3go Maja do okolic dzisiajszej sp33. Dzis stoi tam osiedle wysokich bloków. Tez mysle ze to zdjecie to Okrzei gdzies na przecieciu z ówczesną Zeromskiego lub Łukasinskiego.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Getto było na terenie ulic Chopina, Łukasinskiego, Okrzei ( dokładnych granic nie znam, ale moge sie dowiedziec) od dziadków który mieszkali na Mireckiego). Okrzei ciagneła sie kiedys od obecnej 3go Maja do okolic dzisiajszej sp33. Dzis stoi tam osiedle wysokich bloków. Tez mysle ze to zdjecie to Okrzei gdzies na przecieciu z ówczesną Zeromskiego lub Łukasinskiego. Nawet patrząc na gógle to będzie się zgadzać. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Natalian - możemy spytać skąd takie zainteresowanie zdjęciem?
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 126 Dołączył: czw, 11 wrz 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,450 Płeć: Kobieta GG: 4130159 ![]() |
a ul.
Sobieskiego ? choć Dąbrowskiego też mi wygląda znajomo (szczególnie centralny budynek na rogu obecnego skrzyżowania) |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 5 Dołączył: czw, 08 wrz 11 Nr użytkownika: 4,773 Płeć: Kobieta ![]() |
Dzięki za odpowiedzi.
![]() Natalian - możemy spytać skąd takie zainteresowanie zdjęciem? Ponieważ się na nie natknęłam. ![]() A bardziej serio - mój chłopak interesuje się tematyką Holocaustu i nierzadko robi zdjęcia porównawcze z danych miejsc (getta czy obozy), a potem nakłada na siebie starą i aktualną fotografię. Nie jest stąd i zapytał czy udałoby się takie coś wykonać w DG, ale chyba za wiele fotografii z getta nie ma. Ale będę szukać. Ten post edytował natalian pią, 09 wrz 2011 - 19:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 516 Dołączył: sob, 02 gru 06 Skąd: D.G. Mydlice Nr użytkownika: 352 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT Było kiedyś w centrum Kino Ars
![]() Piotr Sobierajski Wielu z dąbrowian ma pewnie niezapomniane wspomnienia, związane z kinem Ars. Wszak od 1990 roku, kiedy spaliło się kino Bajka, było jedynym w mieście. Niestety 15 lat później i Ars podzielił ten los i został zamknięty na cztery spusty, bo miasto nie mogło porozumieć się z dzierżawcą w kwestiach finansowych. ![]() Tak wyglądał budynek dąbrowskiego kina w czasach PRL-u ![]() Muzeum Miejskie "Sztygarka" Pusty budynek stoi i niszczeje do dziś, a przecież jest jednym z najstarszych w mieście i ma swoją ciekawą historię. Działkę przy ówczesnej ul. Staropocztowej, na której powstała kamienica z salą widowiskową, kupiło w 1911 roku Stowarzyszenie Robotników Chrześcijańskich. Inicjatorem tego przedsięwzięcia był proboszcz parafii Matki Bożej Anielskiej, ks. Grzegorz Augustynik. - Odbywały się tu różne prelekcje, pogadanki. Była biblioteka, czytelnia gazet oraz herbaciarnia, co miało odciągnąć mężczyzn od picia alkoholu. Podczas I wojny światowej, budynek został zaadaptowany przez Komitet Żywnościowy na magazyn żywności, zaopatrujący miejscową ludność w podstawowe produkty spożywcze - mówi Arkadiusz Rybak, dyrektor Muzeum Miejskiego Sztygarka. W 1919 r. otwarty został tu kinoteatr Kometa, gdzie wyświetlane były początkowo nieme filmy. Projekcje dźwiękowe zainaugurowane zostały najprawdopodobniej w 1935 r., kiedy to od ówczesnych właścicieli odkupił kino inżynier Kazimierz Sunderland. Wówczas kino zmieniło także nazwę na Ars. W czasach II wojny światowej cały budynek, wraz z salą kinową został przejęty przez Niemców, którzy zmienili jego nazwę na "UFA Deutche Theatr". Okupanci korzystali z niego aż do stycznia 1945 r. Po wyzwoleniu dąbrowianie znów mogli się cieszyć z faktu posiadania własnej sali kinowej. To tutaj, oprócz hitowych, jak na ówczesne czasy produkcji filmowych, często odbywały się także projekcje przeznaczone dla uczniów szkół. Dziś budynek kina Ars stoi pusty. Nie ma chętnych, którzy chcieliby go kupić. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 108 Dołączył: pią, 06 kwi 07 Nr użytkownika: 666 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 13 Dołączył: wto, 13 wrz 11 Nr użytkownika: 4,780 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Link do obszernego materiału o II wojnie - http://www.zaglebieinfo.pl/thumb/wrzesien-...cja-w-zaglebiu/
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Getto było na terenie ulic Chopina, Łukasinskiego, Okrzei ( dokładnych granic nie znam, ale moge sie dowiedziec) od dziadków który mieszkali na Mireckiego). Okrzei ciagneła sie kiedys od obecnej 3go Maja do okolic dzisiajszej sp33. Dzis stoi tam osiedle wysokich bloków. Tez mysle ze to zdjecie to Okrzei gdzies na przecieciu z ówczesną Zeromskiego lub Łukasinskiego. Cytat ze źródła: "The Jews in the working groups, who had remained in Dabrowa Górnicza, were collected in the ghetto, which was closed after the “Great Deportation”. The ghetto included Lukosowski, Szofan, Okazia, Fajracki, Pola and Stara Bendzinska Streets. "Lukosowski = Łukasińskiego, Szofan = Chopina (Szopena), Okazia = Okrzei, Fajracki = ?, Pola = Pola ?, Stara Bendzinska = Starobędzińska (Szpitalna). Link do tego źródła: http://www.jewishgen.org/yizkor/pinkas_pol...pol7_00131.htmlWitajcie Tutaj masz dużo ciekawych materiałów: http://www.jewishgen.org/yizkor/dabrowa/Dabrowa.html Zresztą zdjęcie, o którym mowa, też jest w tej publikacji (strona 323). Jest ono tutaj odrobinę wyretuszowane - usunięto Bazylikę w tle. Zaryzykuję, że to ulica Okrzei (wtedy Olmana lub Ulmana).![]() ![]() CYTAT Było kiedyś w centrum Kino Ars Dziś budynek kina Ars stoi pusty. Nie ma chętnych, którzy chcieliby go kupić. ![]() ![]() Ten post edytował Dami7 wto, 13 wrz 2011 - 21:31 -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wiecie, że mieście była jeszcze jedna sala widowiskowa (kinowo - teatralna)? Na podwórku pomiędzy Sobieskiego, 3 Maja i Kościuszki, w miejscu, gdzie stoi dziś blok mieszkalny, był Dom Kultury Huty Bankowej (wtedy Dzierżyński). Był tam w połowie lat 60-tych ub. wieku, chodziłem tam na imprezy mikołajowe, przedstawienia, itp ![]() Czy piszesz o kinie "Bajka"? Bo jeżeli tak to ja tam też byłem na paru filmach - ale w latach 80 i 90 - m.in. oglądałem tam "Miłość, szmaragd i krokodyl" ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Deportation”. The ghetto included Lukosowski, Szofan, Okazia, Fajracki, Pola and Stara Bendzinska Streets. "Lukosowski = Łukasińskiego, Szofan = Chopina (Szopena), Okazia = Okrzei, Fajracki = ?, Pola = Pola ?, Stara Bendzinska = Starobędzińska (Szpitalna) Pola=Polna, tak mi się wydaje, to była ulica równoległa do Okrzei. Jej wlot był mniej więcej taka jak teraz wjazd do ZSS z Chopina a kończyła się ślepo na takim nasypie przed obecnymi ogródkami działkowymi. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Wiecie, że mieście była jeszcze jedna sala widowiskowa (kinowo - teatralna)? Na podwórku pomiędzy Sobieskiego, 3 Maja i Kościuszki, w miejscu, gdzie stoi dziś blok mieszkalny, był Dom Kultury Huty Bankowej (wtedy Dzierżyński). Był tam w połowie lat 60-tych ub. wieku, chodziłem tam na imprezy mikołajowe, przedstawienia, itp ![]() Czy piszesz o kinie "Bajka"? Bo jeżeli tak to ja tam też byłem na paru filmach - ale w latach 80 i 90 - m.in. oglądałem tam "Miłość, szmaragd i krokodyl" ![]() Bajka była między 3 Maja i Sienkiewicza - czyli trochę dalej. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wiecie, że mieście była jeszcze jedna sala widowiskowa (kinowo - teatralna)? Na podwórku pomiędzy Sobieskiego, 3 Maja i Kościuszki, w miejscu, gdzie stoi dziś blok mieszkalny, był Dom Kultury Huty Bankowej (wtedy Dzierżyński). Był tam w połowie lat 60-tych ub. wieku, chodziłem tam na imprezy mikołajowe, przedstawienia, itp ![]() Czy piszesz o kinie "Bajka"? Bo jeżeli tak to ja tam też byłem na paru filmach - ale w latach 80 i 90 - m.in. oglądałem tam "Miłość, szmaragd i krokodyl" ![]() Bajka była między 3 Maja i Sienkiewicza - czyli trochę dalej. Ulica Paryska (nie wiem, czy wtedy się też tak nazywała). Tutaj: http://maps.google.pl/?ll=50.324697,19.185...=18&vpsrc=6 -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/boleslaw...eczona_499.html
Informacja od p. Mirosława Stróżyckiego, którego rodzina mieszkała na ulicy Polnej: Ulica Polna to poprzednia nazwa ulicy Barlickiego, która znajdowała się w dzielnicy MIEJSKIE niekiedy zwanej BAJBĄ i była równoległa do obecnej Okrzei i prostopadła do Chopina. W latach 80-tych wszystkie domy z tej ulicy wyburzono - obecnie znajduje się tam szkoła i bloki mieszkalne. -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 103 Dołączył: pią, 10 lis 06 Skąd: Mydlice North Nr użytkownika: 277 ![]() |
Wiecie, że mieście była jeszcze jedna sala widowiskowa (kinowo - teatralna)? Na podwórku pomiędzy Sobieskiego, 3 Maja i Kościuszki, w miejscu, gdzie stoi dziś blok mieszkalny, był Dom Kultury Huty Bankowej (wtedy Dzierżyński). Był tam w połowie lat 60-tych ub. wieku, chodziłem tam na imprezy mikołajowe, przedstawienia, itp ![]() Czy piszesz o kinie "Bajka"? Bo jeżeli tak to ja tam też byłem na paru filmach - ale w latach 80 i 90 - m.in. oglądałem tam "Miłość, szmaragd i krokodyl" ![]() Bajka była między 3 Maja i Sienkiewicza - czyli trochę dalej. Ulica Paryska (nie wiem, czy wtedy się też tak nazywała). Tutaj: http://maps.google.pl/?ll=50.324697,19.185...=18&vpsrc=6 Bajka była na 3-go Maja, konkretnie w podwórku dawnego Urzędu Miejskiego, na przeciw obecnej drogerii. -------------------- 127.0.0.1 sweet 127.0.0.1
|
|
|
![]()
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=_7i5Y6lqoZc - szkoda, że nie ma żadnego ujęcia BAJKI z zewnątrz...
Tutaj, w centralnym punkcie pocztówki była brama/przejście do kina. Widać nad nią czerwony napis BAJKA (więcej info http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/spolem,,,3,maja_110.html). ![]() Tutaj z kolei fotografia z 1934 roku przy kinie Bajka (więcej info http://dawnadabrowa.pl/fotografia/policjan...ajka_286.html): ![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:22 |