![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 336 Dołączył: pią, 01 cze 07 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 717 Płeć: Mężczyzna GG: 1385735 Skype: parulski1 Tlen: filipparulski1 ![]() |
http://dabrowa.pl/DG_FOTO_2001/20010000x01...d_20010807+.jpg
chyba lepiej że UM jest bialy.... pamiętam jak budowali UM (mam na niego okno) to godzinami siedziałem i oglądałem postępy w budowie ![]() ps. http://dabrowa.pl/DG_FOTO_2001/20010707_03...lica-lesna+.jpg o nie wiedziałem że jest zdjęcie mojego bloku. to jest ten ostatni...... ![]() Ten post edytował filip13 wto, 19 lut 2008 - 15:39 -------------------- ![]() nasza miłość nasza duma, wiara co przetrwała w nas!!! |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Jak dla mnie CA wygladaloby o wiele lepiej niz teraz. Ten obecny rozowy i wogole ta elewacja. A miala byc calkiem inna i kosztowaloby niewiele drozej. Pamietam ze ktos z owczesnych wladz gdzies sie wypowiedzial, ze zrezygnowano z niej, i z jeszcze wielu planowanych detali, aby mieszkancy nie mowili ze "postawili sobie palac"
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 336 Dołączył: pią, 01 cze 07 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 717 Płeć: Mężczyzna GG: 1385735 Skype: parulski1 Tlen: filipparulski1 ![]() |
i tak tak mówią......... w ogóle to ile kosztował ten urząd? bo nie pamiętam
![]() -------------------- ![]() nasza miłość nasza duma, wiara co przetrwała w nas!!! |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
najlepsze jest to:
![]() 1880 - DG. Dąbrowa i Gołonóg. Widok ogólny. Czy aby na pewno rok sie zgadza? Do tej pory powstalo juz tyle (z kalendarium nddg): CYTAT 1400 * 1400 - Pierwsza wzmianka o Gołonogu w księgach Jana Długosza 1755 * 1755 - Pierwsza wzmianka o Dąbrowie w księgach starostwa Siewierskiego 1785 * 1785 - Natrafiono na złoża węgla kamiennego 1795 - III Rozbiór Polski. Dąbrowa należy do "Nowego Śląska" pod panowaniem pruskim 1796 * 1796 - Uruchomienie kopalni "Reden" 1799 * 1799 - Uruchomienie szybu głębinowego w kopalni "Reden" * 1799 - Dąbrowa po raz pierwszy pokazana na mapie 1800 * 1800 - Budowa pierwszego domu dla rachmistrza kopalni "Reden" 1801 * 1801 - Budowa murowanej cechowni na kopalni "Reden" 1802 * 1802 - Wieś Dąbrowa ma własnego Sołtysa 1803 * 1803 - Budowa pierwszego familoka dla robotników kopalni "Reden" 1807 * 1807 - Dąbrowa zostaje darowana przez Napoleona marszałkowi J. Lannes de Montobello 1813 * 1813 - Sztygar Buchbach zostaje dzierżawcą kopalni "Reden" i huty ałunu 1814 * 1814 - Budowa sztolni odwadniającej "Ullman" dla kopalni "Reden" 1815 * 1815 - Dąbrowa zostaje siedzibą gminy olkusko-siewierskiej 1816 * 1816 - Uruchomienie pierwszej z hut cynku pod nazwą "Konstanty" 1817 * 1817 - Powstanie Korpusu Górniczego 1818 * 1818 - Początek budowy osiedla Reden 1820 * 1820 - Otwarcie pierwszej szkoły elementarnej dla dzieci górników kopalni "Reden" 1823 * 1823 - Uruchomienie czwartej huty cynku pod nazwą "Konstanty" 1825 * 1825 - Uruchomienie kopalni "Ksawery" 1826 * 1826 - Uruchomienie huty cynku o nazwie "Pod Będzinem" 1833 * 1833 - Szkoła Górnicza przechodzi pod zarząd Banku Polskiego 1834 * 1834 - Rozpoczęcie budowy huty "Bankowa" 1842 * 1842 - Dąbrowa zostaje włączona do guberni radomskiej * 1842 - Wybudowano pałac dla Zarządu Górniczego 1844 * 1844 - Utworzenie orkiestry przy Zarządzie Górniczym 1845 * 1845 - Rozpoczęcie budowy kolei "Warszawsko-Wiedeńskiej" przez Ząbkowice i Strzemieszyce 1847 * 1847 - Przejazd pierwszego pociągu przez Ząbkowice 1850 * 1850 - Wprowadzono oddzielne stanowiska sołtysów dla Starej Dąbrowy i Redenu 1859 * 1859 - Uruchomienie kolei Ząbkowice-Katowice 1861 * 1861 - Założenie stowarzyszenia "Biblioteka Dąbrowska" 1863 * 1863 - Opanowanie Dąbrowy i okolic przez oddział powstańców styczniowych Apolinarego Kurkowskiego 1864 * 1864 - Wyodrębnienie "Gminy Osad Górniczych" z siedzibą w Dąbrowie 1865 * 1865 - Uruchomienie kopalni "Nowa" od 1967 kop. "Łabęcki" od 1884 zmieniona na kop. "Paryż" * 1865 - Pożar w kopalni "Reden" 1866 * 1866 - Dąbrowa wyłączona z "Gminy Osad Górniczych" i przyłączona do powiatu będzińskiego * 1866 - Wizyta pierwszego w mieście teatru wędrownego ze spektaklem "Damy i Huzary" A. Fredry 1874 * 1874 - Józef Żółciński założył pierwszą aptekę przy ulicy Szosowej 1875 * 1875 - Uruchomienie kopalni "Flora" * 1875 - Erygowanie w Dąbrowie filii będzińskiej parafii rzymsko-katolickiej p.w. św. Aleksandra * 1875 - Otwarcie drukarni Stanisława Święcickiego 1876 * 1876 - Zawiązanie się "Towarzystwa Francusko - Włoskiego" 1877 * 1877.08.15 - Bolesław Prus zwiedza dąbrowską kopalnię węgla 1879 * 1879 - Uruchomienie pierwszej fabryki maszyn, późniejszy "Defum" -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() ...nocny wysławiacz firmamentu ... ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 92 Dołączył: sob, 02 cze 07 Skąd: DG/Cieszyn Nr użytkownika: 721 Płeć: Kobieta ![]() |
dzisiaj przejrzałam zdjęcia na dabrowa.pl i przeraził mnie stan zaniedbania zabytkowych budynków w DG....
za kilka lat nie pozostanie nic poza kościołami, Sztygarką, PKZtem i Resursą... przepadło już[przez zaniedbanie i niedopilnowanie przez władze miasta właścicieli budynków(czy jest u nas w ogóle ktoś taki jak architekt miejski?)]: -kino Bajka -dawny oddział psychiatryczny(ul. 3 Maja) -kamienica na ul. Kościuszki -kładka nad torami a następne w kolejce są: -dworzec w Strzemieszycach -dworzec Główny9oba budynki) -dworzec w Golonogu -dworzec w Ząbkowicach -budynki po UM na ul. 3 Maja -Pałacyk Dezona(niby wyremontowany,ale bez dachu po zimie będzie wyglądał jak przed remontem) -kino Ars -pozostałości kopalni jan -pozostałości schronu lotniczego kolo dworca -itd... nie wymieniam budynków które zostały wyburzone ze względu na budowę w tym miejscu nowych (przede wszystkim w czasach PRL) czy miasto nie ma pieniędzy na remonty(własne, dotacje, sponsorzy...)?... czy nie można "ścigać" właścicieli budynków zabytkowych wymagających remontu?... czy jest w DG ktokolwiek kto się tym zajmuje?... czy wiele stracimy jeszcze w ten sposób?... czy miasto woli pozbyć się łatwym sposobem nieruchomości czekając aż ta się zawali, zamiast ją remontować?... edit: rzeczywiście brakuje w DG dawnej, zwartej zabudowy-jednego z elementów odróżniających duże miasta od miasteczek i wsi... Ten post edytował kot_mruczyslaw pią, 28 sie 2009 - 01:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
a następne w kolejce są: -dworzec w Strzemieszycach -dworzec Główny9oba budynki) -dworzec w Golonogu -dworzec w Ząbkowicach -budynki po UM na ul. 3 Maja -Pałacyk Dezona(niby wyremontowany,ale bez dachu po zimie będzie wyglądał jak przed remontem) -kino Ars -pozostałości kopalni jan -pozostałości schronu lotniczego kolo dworca Z wymienionych - dworce w centrum od wielu lat są skazane na zagładę, bo w bliżej nieokreślonej przyszłości ma nastąpić przebudowa stacji, więc kolej nie chce inwestować (mimo, że koszt remontu nie byłby jakiś niesamowicie wielki, w końcu w centralny chcą wpakować 22 mln teraz, a za trzy lata go wyburzyć), strzemieszycki faktycznie chyba czeka na to, żeby się zawalić, gołonoski - czuję przez skórę, że jak tylko wyprowadzi się ostatnia mieszkająca tam osoba w krótkim czasie spotka go ten sam los, co strzemieszyckiego ![]() Ząbkowicki jest w najlepszym stanie, więc będzie tak wegetował jeszcze długie lata. Budynki po UM już podobno zaczęli rozbierać. Na pałacyku Dezona wisi od niedawna wielki baner 'Do wynajęcia' - ciekawe, czy czekają z dalszym remontem aż znajdą najemców? Jeśli tak, poczekają sobie jeszcze. Kino Ars - wstyd dla miasta, wstyd, wstyd ![]() ![]() Pozostałości kopalni - masz na myśli resztkę szybu wentylacyjnego przy ogródkach czy też budynki przy Robotniczej po szybie Mariusz? A co do szczeliny p-lot (a swoją drogą - wybrałaś się wtedy?) - w Polsce niestety tylko miłośnicy i zapaleńcy restaurują zabytki fortyfikacji, więc nie widzę wielkich szans. Chociaż koszt doprowadzenia go do porządku nie byłby duży, co potem? Jednym z poważnych problemów byłoby oduczenie mieszkańców pobliskich domów wyrzucania doń śmieci - a to można byłoby zrobić chyba tylko instalując automatyczne karabiny, bo w słowną perswazję nie wierzę. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() ...nocny wysławiacz firmamentu ... ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 92 Dołączył: sob, 02 cze 07 Skąd: DG/Cieszyn Nr użytkownika: 721 Płeć: Kobieta ![]() |
w końcu nie byłam... ale teraz na dniach się wybiorę...
znalazłam ciekawy fragment ze strony http://szkola.interklasa.pl/f043/zdobnictwop.html "Życie robotnika zagłębiowskiego toczyło się w mieszkaniu składającym się z izby i komory w wielorodzinnych domach, zwanych koszarami, czy też dwu- i czterorodzinnych. Tworzyły one górnicze kolonie. Te najstarsze powstały w XVIII i XIX wieku w Małym Zabrzu, Niwce, Dąbrowie Górniczej." czy może chodzić tu o niezachowane koszary na Redenie(1820-1822-budowa) http://dabrowa.pl/DG_FOTO_1910/19100000x32...y-gornicze+.jpg czy były jeszcze inne budynki tego typu w mieście? budynki przy ulicy Kopernika tez określa się mianem byłe koszary, ale z tego co wiem to chodzi o termin określający jednostkę wojskową... |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 15 Dołączył: czw, 22 lut 07 Skąd: DG Nr użytkownika: 490 ![]() |
Z pewnością to chodzi o koszary na Redenie zburzone w 1965 roku. Najpierw to miały być koszary, potem szpital a w końcu domy mieszkalne dla pracowników kopalni. Zdjęcia koszar i starej Dąbrowy mozna też obejrzeć na stronie Śląskiej Biblioteki Cyfrowej http://www.sbc.org.pl/
Ten post edytował gosiaczek czw, 03 wrz 2009 - 08:56 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 113 Dołączył: nie, 18 maj 08 Skąd: DG - Reden Nr użytkownika: 1,287 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zmienię temat.
Chodzi mi o nazywanie pewnych miejsc w D.G. Oprócz zwrotu "pod Merkurym" - obecnie Biedronka oraz "pod Polonią" - obecnie Komfort, nie mogę sobie przypomnieć czy istnieją inne nazwy budynków, placów, które obowiązują chociaż już ich dawno nie ma ?? Aha, jest jeszcze "wieżowiec" w Gołonogu i "Hendrix" w Centrum |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
stolem czy kryształ na zabke obok palacu (o ile si enie myle jak co niech ktos mnie poprawi). Jeszcze żólte bloki na manhatan
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 103 Dołączył: pią, 10 lis 06 Skąd: Mydlice North Nr użytkownika: 277 ![]() |
Zmienię temat. Chodzi mi o nazywanie pewnych miejsc w D.G. Heh, Huta Katowice, tej nazwie nie pozwolimy umrzeć ![]() A z innych zasłyszanych to "koło Kaskady" - ciąg sklepów na Kasprzaka, pomiędzy Kosmonautów a Piłsudskiego, "Nowa Pogoria" - Pogoria III, chociaż IV jest nowsza a CH jeszcze nowsze ![]() Sporo osób, zwłaszcza starszych, używa też dawnych nazw ulic, Florowska, 27 Stycznia, ZBOWiDu. CYTAT(kot_mruczyslaw) -pozostałości schronu lotniczego kolo dworca W którym miejscu jest ten schron? Mogę prosić o jakiś namiar i fotkę? -------------------- 127.0.0.1 sweet 127.0.0.1
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
na Damel mówią niektóry ZWE, wieżowiec - też charakterystyczne miejsce w Gołonogu, Universal - blaszany pawilon przy dw. PKP w Gołonogu...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
na Damel mówią niektóry ZWE, jak Damel to CWE - Centralne Warsztaty Elektryczne -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Nie "stołem" tylko stałem. A raczej Społem. A skoro przy sklepach, to kto pamięta, że w Gołonogu na Cedlera po masło chodziło się "na róg". Po garnki do "zelaznego" na Kasprzaka, po jajka na Wybickiego do "kulowej", po cebulę na tej samej ulicy do "pani kazi". Każda dzielnia miała swoje sklepy.
Jeśli stary mieszkaniec nie wie, gdzie biedronka obok cmentarza, to pamięta knajpę "pod trupkiem" i już wie gdzie to. Tak jak i "słoneczko", któego już nie ma, a legenda została. Pozostały w pamięci wielu "śląskie" choć szkoła o tej nazwie nie funkcjonuje od lat. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 113 Dołączył: nie, 18 maj 08 Skąd: DG - Reden Nr użytkownika: 1,287 Płeć: Mężczyzna ![]() |
po artykuły metalowe chodziło się "do Gwoździa" na Wojska Polskiego koło Biedronki
![]() BTW "słoneczko" mordownia jakich mało (w latach swojej świetności) |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
po artykuły metalowe chodziło się "do Gwoździa" na Wojska Polskiego koło Biedronki ![]() BTW "słoneczko" mordownia jakich mało (w latach swojej świetności) W latach swojej świetności "Słoneczna" była bardzo przyzwoitą kawiarnią. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
W którym miejscu jest ten schron? Mogę prosić o jakiś namiar i fotkę? Fotki wklejałem w temacie "Gdzie/co to jest" (taki chyba był tytuł, zagadki foto w każdym razie), jest za stacją w DG, na lewo od chodnika biegnącego od Konopnickiej przez tory do Limanowskiego (tuż przed Limanowskiego). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 65 Dołączył: pią, 04 lip 08 Nr użytkownika: 1,362 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT kryształ na zabke obok palacu (o ile si enie myle jak co niech ktos mnie poprawi) nie kryształ a Diament, później jeszcze na knajpę w tym budynku niektórzy mawiali wozy, wozownia - nazwa od stolików w tym klimacie. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 5 Dołączył: śro, 06 paź 10 Nr użytkownika: 4,144 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Cześć.
Zapraszam Was na stronę ze starymi zdjęciami z Dąbrowy Górniczej. Prawie wszystkie zdjęcia posiadają przypisaną lokalizację na mapie, dzięki czemu można zobaczyć gdzie zostało zrobione zdjęcie. http://www.staremiejsca.pl Jeśli ktoś posiada w swoich zbiorach ciekawe zdjęcia to zachęcam do wrzucania. Ten post edytował MariuszR śro, 06 paź 2010 - 23:08 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 08:22 |