![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Po pierwsze to tam byłem i widziałem - więc mi nie pisz o teoretyzowaniu tylko weź sobie idź tam na spacer zamiast się tutaj pieklić. Jak będziesz w tym miejscu tak ze dwa razy w miesiącu na przestrzeni chociaż dwóch lat to wtedy może wyrobisz sobie zdanie o tym obszarze i zagrożeniach. Ale przecież łatwiej zdjęcia obejrzeć. Po drugie człowieku jak napisałem że można dojechać też od DG nie kwestionuję że od Wojkowic się nie da - pojmujesz? Obejrzyj dokładnie te zdjęcia które są dla Ciebie wyrocznią a zauważysz auta jadące od/do strony obszaru chronionego. Naprawdę jesteś tak naiwny żeby myśleć że ci ludzie w tych czterokołowcach tak szanują obszar chroniony? Właśnie dlatego się przyczepiłem, że tego nie robią. Nie będę teoretyzował tutaj z Tobą - zapraszam w teren. -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jak zwykle najwięcej do powiedzenia mają ci, których nie było na miejscu, a wiedzę czerpią z internetu, zdjęć i komentarzy w internecie. To do Ciebie Bathurst
![]() Ja byłem i widziałem, że organizatorzy sprzątali śmieci, które zbierano koło ich wozu z nagłośnieniem. Dodatkowo były odpowiednie służby, które pilnowały obszaru Natura 2000. A że ktoś wywalił puszkę w krzaki na tej imprezie? Pewnie, jako, że jest burakiem wywaliłby ją także, gdyby tej imprezy tam nie było, a przyjechałby indywidualnie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jak zwykle najwięcej do powiedzenia mają ci, których nie było na miejscu, a wiedzę czerpią z internetu, zdjęć i komentarzy w internecie. To do Ciebie Bathurst ![]() kolejna wyrocznia - gps mi zamontowałeś? Nie kompromituj się takimi sądami. -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Po pierwsze to tam byłem i widziałem - więc mi nie pisz o teoretyzowaniu tylko weź sobie idź tam na spacer zamiast się tutaj pieklić. Jak będziesz w tym miejscu tak ze dwa razy w miesiącu na przestrzeni chociaż dwóch lat to wtedy może wyrobisz sobie zdanie o tym obszarze i zagrożeniach. Ale przecież łatwiej zdjęcia obejrzeć. Swego czasu sporo czasu tam na rowerze spędziłem więc wiem jak to tam wygląda. Ale z góry zakładasz, że jestem laikiem, a Ty wyrocznią. Poza tym ja się nie pieklę. Pieklisz się Ty od kilku dni, ja po prostu zweryfikowałem dane i przedstawiłem Ci je. Impreza się nie odbywała na terenach chronionych czego nie potrafisz przyjąć do swojej wiadomości. Ja jestem jak najbardziej spokojny i podchodzę racjonalnie do tego tematu. Nie jestem oszołomem typu "ojeju tam będzie impreza, na pewno ludzie pójdą niszczyć przyrodę, bo przecież nie mają nic innego do roboty". Po drugie człowieku jak napisałem że można dojechać też od DG nie kwestionuję że od Wojkowic się nie da - pojmujesz? Obejrzyj dokładnie te zdjęcia które są dla Ciebie wyrocznią a zauważysz auta jadące od/do strony obszaru chronionego. Naprawdę jesteś tak naiwny żeby myśleć że ci ludzie w tych czterokołowcach tak szanują obszar chroniony? Właśnie dlatego się przyczepiłem, że tego nie robią. Nie będę teoretyzował tutaj z Tobą - zapraszam w teren. Nie kwestionujesz, ale ton Twoich wypowiedzi sugeruje, że wręcz jesteś pewny, że ludzie jechali przez Natura 2000. Co jest zdecydowaną bzdurą, bo po co niszczyć samochód? Debile znajdą się nawet gdyby nie było tej imprezy. Dla Ciebie to tylko pretekst by kogoś obsmarować. Póki w Polsce obowiązuje domniemanie niewinności to tego będę się trzymał. Daj mi dowody, że niszczyli tereny chronione to przyznam Ci rację. Że wszyscy ludzie na tej imprezie, a nie pojedynczy ludzie. Bo oni znajdą się nawet bez tej imprezy. Z tym trzeba się niestety zawsze liczyć. -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jak zwykle najwięcej do powiedzenia mają ci, których nie było na miejscu, a wiedzę czerpią z internetu, zdjęć i komentarzy w internecie. To do Ciebie Bathurst ![]() kolejna wyrocznia - gps mi zamontowałeś? Nie kompromituj się takimi sądami. Posta zacząłem pisać, zanim zobaczyłem Twój w którym piszesz, że tam byłeś. Wyrocznią to Ty chcesz być w każdym temacie na forum ![]() Zamiast narzekać w internecie (z czego nic nie wynika) jeśli Ci zależy na naturze, to skrzyknij znajomych i idźcie posprzątać okolicę, czy ten obszar Natura 2000. No ale przecież łatwiej postukać w klawiaturę ![]() |
|
|
![]()
|
|
Po co niszczyć samochód
![]() ![]() ![]() Bo jest terenowy? ![]() ![]() ![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
O tak te wszystkie ople, fordy, audi, seaty itd. są przecież terenowe. Po raz kolejny to napiszę, bo chyba masz problemy z czytaniem.
Zawsze znajdą się pojedyncze jednostki wśród ogółu. A oni i tak by tam pewnie byli nawet gdyby nie było tej imprezy. -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
Kamil forum jest żeby pisać, jak będę chciał to sobie będę wyrocznią w każdym temacie i już. Rad mi nie musisz dawać co do ochrony Natury, robię co mogę w moim przypadku i to nie tylko internet. Zresztą to moja sprawa tłumaczyć się nie będę.
Szer - pojedyncze jednostki???? Wygodnie jest wierzyć w takie rzeczy..... Ten post edytował Bathurst nie, 04 sie 2013 - 13:41 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
Kamil forum jest żeby pisać, jak będę chciał to sobie będę wyrocznią w każdym temacie i już. Rad mi nie musisz dawać co do ochrony Natury, robię co mogę w moim przypadku i to nie tylko internet. Zresztą to moja sprawa tłumaczyć się nie będę. Szer - pojedyncze jednostki???? Wygodnie jest wierzyć w takie rzeczy..... http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=1532 Polecam ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Szer - pojedyncze jednostki???? Wygodnie jest wierzyć w takie rzeczy..... Jak już pisałem - zamieść dowód to przyznam Ci rację. Inaczej pozostanę przy swoim zdaniu. -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
CYTAT Zamiast narzekać w internecie (z czego nic nie wynika) jeśli Ci zależy na naturze, to skrzyknij znajomych i idźcie posprzątać okolicę, czy ten obszar Natura 2000. No ale przecież łatwiej postukać w klawiaturę a dlaczego w tym kraju przyrodników/ochronę przyrody kojarzy się, gdy tylko coś jest na rzeczy, wyłącznie z funkcją śmieciarzy/gospodarką odpadami..? |
|
|
![]()
|
|
to jest wszystko nieważne - co kto myśli,kto jest wyrocznią a kto bufonem czy leki pomoga itd..
![]() W temacie według mnie istotne jest to, że tam każdy robi co chce i za parę lat będzie tam syf a nie żadna natura. Jest przyzwolenie na to zarówno z góry jak i oddolnie. Długo by opowiadać. -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Bathurst, ale przecież nie ma problemu - wtedy będziemy mogli pojechać na wycieczkę do Białowieskiego PN, nie? O ile tartaki z Hajnówki nie będą np. łatały dziury budżetowej "przebudową" tamtejszych drzewostanów
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ludzie dojeżdżali z różnych stron, przez teren natura włącznie. Cześć miejscowych zrobiła sobie z imprezy źródło dochodu (handel na plaży), muzykę jeszcze po 1 było słychać na cypelku przy Pogorii III. Cała plaża jest uwalona, fakt ktoś tam coś sprzątał - ale nie sadze, ze sprzątał potłuczone szkło czy wycieki oleju, a tego tez było trochę.. Tu nie chodzi o to by takich imprez nie było, tylko by były organizowane w cywilizowany sposób z poszanowaniem przyrody i potrzeb ludu co do rozrywki i bezpieczeństwa. Natura 2000 to nic biorąc pod uwagę zagrożenie życia ludzi. Po prostu chłopaczki do imprezy podeszli w skraj nieprofesjonalne zwłaszcza biorąc pod uwagę ten incydent z terenówką co ją obrzucano butelkami i mordobiciami.
Dla mnie zachowanie wielu ludzi na plus, wiele osób pytało się mnie (jadących od 4) jak dojechać na 3. Wiele osób już, wie i jest świadomych, że jest tam teren Natura 2000. Co do plażowiczów często nie mam większych zastrzeżeń. Co do kierowców zwykłych osobówek - coraz mniejsze. Niemniej dopóki teren natura 2000 niezostanie należycie oddzielony to byłbym ostrożny w rozpowszechnianiu takich imprez. Co do tych na skuterach wodnych - nie mam słów. Być może organizacje ekologiczne zainteresują się i zamiast durnego karania jednostek niskimi mandatami (500zł), zostanie ukarany organizator czyli PerfectMoto, a wtedy kary pójdą w w dziesiątki tysięcy. Co by było ciekawiej PerfectMoto swoje wykroczenia uwiecznia i traktuje jako materiał promocyjny, który teraz okaże się dość kosztowny.. Ten post edytował xMarcinx nie, 04 sie 2013 - 14:19 |
|
|
![]()
|
|
Dokładnie. Podobno na Księżycu jest dziewicza przyroda
![]() ![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
CYTAT Niemniej dopóki teren natura 2000 niezostanie należycie oddzielony zgodnie z wykładnią podmiotu odpowiedzialnego (RDOŚ Katowice) znakują w tej chwili granice innych ostoi, a wszystkich naraz nie mogą, kryzys... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
O super a mi RDOŚ Katowice jeszcze ani raz nie odpisał, to Ci dopiero kryzys..
Temat tylko podchwyciło WWF i GW, na ile skutecznie zobaczymy. Choć po tym co jest w DzZ to przełomu się nie spodziewam. |
|
|
![]()
|
|
Na Jurze ładnie nawet te tablice wyszły -dobrze widoczne tak jak w Skałkach Rzędkowickich.
Jak RDOŚ w Katowicach przeznaczy jakieś spore pieniądze na ochronę siedlisk w naszej ostoi na P4 to może wtedy coś drgnie. Tzn dokładnie jak im ktoś te zabiegi pielęgnacyjne rozjedzie quadmi. Raz, drugi i wtedy zrobi się szum, wtedy media sobie przypomną o tym terenie itd. Nie wiem dokładnie do kiedy kopalnia użytkuje ten teren gdzie jest plaża ( chyba 2018) w Wojkowicach, bo zorganizowane bezpieczne kąpielisko z parkingami i drogą dojazdową musi być. Pytanie czy powstanie też wodny posterunek policji - duży akwen przydałoby się. Na razie tylko Straż Rybacka tropi kłusowników... @xMarcinx- a co Ci WWF i GW odpisali? RDOŚ - bez komentarza Ten post edytował Bathurst nie, 04 sie 2013 - 14:33 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
WWF swoim kanałem zawiadomiło dziennikarzy GW z Katowic, co mieli się zjawić i jak co do mnie dzwonić. Telefonu nie dostałem, a jak zobaczyłem jeszcze co pojawiło się w DzZ to mi witki opadły. Niemniej jakby nie patrzeć A.Gola i sami zainteresowaniu wystarczająco utrwalili imprezę, by coś zdziałać. Co do reszty moich kontaktów z WWF wszystko wciąż ustalane (nie chce też uprzedzać tych w których działania będą wycelowane pisząc o nich).
Na razie pasowałoby ktoś ten syf posprzątał..ktoś tych ludzi tam nagonił i ktoś za to odpowiada. Pasowałoby organizatorzy beach party tj. Grzegorz Jaworski, Łukasz Masalski i Karol Pachołek oraz PerfectMoto miało na tyle jaj, by posprzątać ten teren i zrobić z tego materiał promocyjny. Pokazujący, że nie chodzi o to by kosztem natury zarobić kasę, ale by dzięki istnieniu jej zarabiać stale. Chyba, że jest inaczej, wtedy zapraszam pojeździć na quadach po wysypisku śmieciu w sosnowcu lub plażowanie. Ten post edytował xMarcinx nie, 04 sie 2013 - 14:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
A ja mam pytanie do organizatorów imprezy o jaką tu cała kłótnia (z góry uprzedzam, że na Pogorii ostatnio nie bywam, nie znoszę tłumów). Nie lepiej by było taką imprezę zorganizować na III-ce gdzie jakaś tam infrastruktura jest, kawałek parkingu, łatwy dojazd a i per pedes można dojść do centrum?
Mnie tam już nawet nie chodzi o ekologię ale zawsze jak jest taka impreza na zadupiu to nie chce mi się wierzyć, że wszyscy uczciwie na trzeźwo (mam na myśli kierowców) będą wracać :/ Tzn. może inaczej - na 100% nie wszyscy będą :/ Pewnie, można wysłać patrol ale nie o to przecież chodzi, nie bardzo rozumiem po co tak sobie utrudniać życie organizując coś takiego aż tam :/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 19:54 |