![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 418 Dołączył: wto, 24 cze 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,349 Płeć: Mężczyzna GG: 1309044 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Eee, wtedy się jeszcze dało jeździć
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Pytanie historyczne - kiedy były zrobione poprzednie ścieżki rowerowa i piesza wokół P III? Te ze znikomą warstwą asfaltu czy tez betonu, który szybko zamienił się w coś w rodzaju szutru ![]() Wydaje mi się, że były to okolice '98-'99. Eee tam... To było za kadencji Lipczyka. A on został prezydentem dopiero pod koniec 1999 roku. Ścieżki pojawiły się gdzieś w 2001-2002 roku. Ten post edytował bzenek śro, 24 paź 2012 - 19:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
na Kuźnicy od strony wschodniej niby jeszcze zima ale witki wierzbowe przystrojone już są "baziami".
Woda w małych jeziorkach na terenie dawnej piaskowni - "Lipienniki w DG" już z mocno topiącą się pokrywą lodową.Powoli rozmarzają też zatoczki i płycizny. Zaraz zaczną się ptasie lęgi. jeziorka w obszarze chronionym ![]() Uploaded with ImageShack.us kanały, cieśninki i wysepki Kuźnicy jeszcze w zimowej szacie ![]() Uploaded with ImageShack.us już niedługo ptasia kraina zatętni życiem ![]() Uploaded with ImageShack.us -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
a tak to wygląda od drugiej strony lodowej tafli, zielono
![]() ![]() Uploaded with ImageShack.us ![]() Uploaded with ImageShack.us |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dzisiaj krótka wizyta na P3 od strony klubu żeglarskiego na Piekle.
Ciekawe czy uwiną się do wiosny z robotami na tym obszarze? Jeśli nie to będzie nie ciekawie. Parking przy klubie praktycznie nie istnieje. Miejsca parkingowe wzdłuż całej drogi też w dużym stopniu zryte i utopione w błocie. Ciekawe gdzie w lecie będą stać samochody plażowiczów? W wodzie? Właściwie czemu nie - niektórzy pewnie umyliby auto ![]() Tafla jeziora prawie cała zamarznięta. Lodu niema w tylko strefie przybrzeżnej ( ok 20m). To teraz rewir mocno pobudzonych zbliżającą się wiosną łysek, które wydają charakterystyczne pojedyncze popiskiwania. marzą się już takie obrazki - dzikie Bagry ![]() Uploaded with ImageShack.us Ten post edytował Bathurst wto, 12 mar 2013 - 22:49 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
szczupaki na Pogorii II płyną na tarło
![]() szczupak vs ropucha bądź człowieka: szczupak vs człowiek nikt nie wie co groźniejsze.. ![]() |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Posprzątali dno kąpieliska Redakcja: Monika Łysek Dodany: 22.04.2013 W minioną sobotę Dąbrowski WOPR i działająca w nim Sekcja Ratownictwa Podwodnego oraz Centrum Nurkowe „Konar Diving” podjęli wspólną, „porządkową” inicjatywę. Pretekstem był obchodzony dziś Dzień Ziemi. Płetwonurkowie zabrali się za uprzątnięcie dna zbiornika wodnego Pogoria III w Dąbrowie Górniczej przy ulicy Malinowe Górki. Do akcji przyłączył się zastęp Państwowej Straży Pożarnej z Dąbrowy Górniczej na co dzień współpracująca z Dąbrowskim WOPR, wyposażony w łódź motorową. - Dzięki wspólnym działaniom zebrano kilkanaście kilogramów śmieci i niebezpiecznych przedmiotów z dna zbiornika głównie w okolicy kąpielisk i mola. Wyłowiono m.in., butelki po alkoholu również potrzaskane najwięcej w okolicy molo, puszki, zapalniczki, gałęzie, kapsle itp.- mówi Robert Husarz, młodszy kapitan z dąbrowskiej Straży Pożarnej Dzięki kilkugodzinej ciężkiej pracy ochotników, w czasie sezonu plażowego można będzie bezpiecznie korzystać z kąpieliska na Pogorii III. http://www.dabrowa-gornicza.pl/aktualnosc-...kapieliska.html Ten post edytował Bathurst pon, 22 kwi 2013 - 14:00 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
Na Kuźnicy Warężyńskiej powstała przystań - wydaje mi się, że nie było tego obiektu rok temu. Na posesji która znajduje się w pobliżu linii brzegowej stoją żaglówki, zaparkowane samochody i generalnie dosyć ruchliwie. Miały powstać legalne przystanie na tym akwenie - może to jedna z nich? Inicjatywa raczej prywatna niż miejska
![]() Uploaded with ImageShack.us -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dziś biegałem przy Pogorii IV i w okolicach działek na Antoniowie zaskoczył mnie poniższy widok:
![]() ![]() Ten post edytował Slyzaba czw, 20 cze 2013 - 12:10 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zibar górą ;-)
Dziś bez najmniejszego problemu można tamtędy przejść lub przeprowadzić rower. -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
dzisiaj wczesnym rankiem wybrałem się na Pogorię I. Wysoki stan wody, część plaży miejskiej pod wodą
Tą wieżyczkę ratowniczą kojarzę jakby dalej oddaloną od linii brzegowej ![]() Uploaded with ImageShack.us Zajrzałem na pobliski użytek ekologiczny "Młaki nad Pogorią" a tam kwitną w najlepsze kruszczyki błotne, zacna rzadkość florystyczna. Na młakach całkiem licznie występuje nie powiem ![]() ![]() Uploaded with ImageShack.us obrodziły też mięsożerne rosiczki - nie dokarmiać mi tu roślin ! ![]() ![]() Uploaded with ImageShack.us jest i inna zagrożona wyginięciem roślinka - kosatka kielichowa. Nie dziwota, taka lebiodka z wyglądu. Na zdjęciu po kwitnieniu już owocująca ( dzięki Pulastilla za oznaczenie) ![]() Uploaded with ImageShack.us no i jakiś konkret dla pasibrzuchów w końcu. kozak się trafił. walczyłem chwilę sam ze sobą ale zostawiłem go nietkniętego - wszak obszar chroniony ![]() ![]() Uploaded with ImageShack.us na koniec tradycyjnie łyżka dziegciu - od strony kolonii domów, podczas ich remontów zasypano trochę obszar młak. niedobrze bo dziadostwo dostaje się do wód gruntowych a ich jakość i specyfika jest kluczowa dla flory tego terenu. na szczęście ingerencja nie jest duża Generalnie warto było przemoczyć kolejne buty i ubranie podczas tego weekendu żeby trochę się odprężyć na łonie dąbrowskiej przyrody a katar leczony czy nie i tak siedem dni ![]() Ten post edytował Bathurst nie, 14 lip 2013 - 11:56 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
Bathurst - chyba poproszę Cię o wprowadzenie standardu wrzucania linków opisywanych miejsc/rejonów z zumi/google
![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Bathurst - chyba poproszę Cię o wprowadzenie standardu wrzucania linków opisywanych miejsc/rejonów z zumi/google ![]() ok a tutaj jeszcze fotka: "wędkowanie na Pogorii I" ![]() Uploaded with ImageShack.us -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
bathurst:
CYTAT kosatka kielichowa. Nie dziwota, taka lebiodka z wyglądu. Na zdjęciu po kwitnieniu już owocująca można jeszcze spotkać kwitnące - a to dość efektowny gatunek - na zdjęciu sosnowiecka: ![]() Uploaded with ImageShack.us Ten post edytował pulsatilla1214 wto, 16 lip 2013 - 22:28 |
|
|
![]()
|
|
tegoroczny szczupaczek z dzisiejszego brodzenia z 5-latkiem na piaskach Pogorii IV
![]() ![]() Uploaded with ImageShack.us |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Centrum DG z Piekła ((
![]() Czyli czy po sumie w bazylice można iść prosto na plażę? ![]() ![]() ![]() Ten post edytował Zibar czw, 18 lip 2013 - 12:56 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: poniedziałek, 13 października 2025 - 00:29 |