![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 299 Dołączył: pon, 26 maj 08 Nr użytkownika: 1,306 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Narzekacie na to "skrzywione" molo, a możecie podać chociaż jeden konkret czemu skrzywione jest gorsze od prostego? Dla mnie to żadna różnica- molo to molo proste czy po skosie - zobaczymy jak się to będzie prezentowało po zakończeniu prac.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 805 Dołączył: pią, 08 sty 10 Nr użytkownika: 3,645 Płeć: Mężczyzna GG: 3867643 ![]() |
Narzekacie na to "skrzywione" molo, a możecie podać chociaż jeden konkret czemu skrzywione jest gorsze od prostego? Dla mnie to żadna różnica- molo to molo proste czy po skosie - zobaczymy jak się to będzie prezentowało po zakończeniu prac. W sumie most wzdłuż rzeki tez mi nie sprawia różnicy... -------------------- www.czerwonesamochody.com
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 299 Dołączył: pon, 26 maj 08 Nr użytkownika: 1,306 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT Molo – budowla hydrotechniczna; pomost usytuowany prostopadle do linii brzegowej zbiornika wodnego. Pełni funkcje rekreacyjne, czasem handlowo-gastronomiczne, często służy do cumowania niewielkich jednostek pływających. to może powiedz mi na ilu "krzywych" molach byłeś, imho największa atrakcja zwyczajnych polega na tym, że możnaby nim wejść jak najdalej w akwen wodny. Im dalej tym lepszy widok na linię brzegową jak dla mnie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
to może powiedz mi na ilu "krzywych" molach byłeś, imho największa atrakcja zwyczajnych polega na tym, że możnaby nim wejść jak najdalej w akwen wodny. Im dalej tym lepszy widok na linię brzegową jak dla mnie. Nie byłem na krzywym:) ale nie uważam żeby to był jakiś wyznacznik. Co do reszty to pierwszy argument za wyższością mola prostego:) Ale dalej nie widzę nic złego w zakrzywieniu mola. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 418 Dołączył: wto, 24 cze 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,349 Płeć: Mężczyzna GG: 1309044 ![]() |
to może powiedz mi na ilu "krzywych" molach byłeś, imho największa atrakcja zwyczajnych polega na tym, że możnaby nim wejść jak najdalej w akwen wodny. Im dalej tym lepszy widok na linię brzegową jak dla mnie. Nie byłem na krzywym:) ale nie uważam żeby to był jakiś wyznacznik. Co do reszty to pierwszy argument za wyższością mola prostego:) Ale dalej nie widzę nic złego w zakrzywieniu mola. A po co szukać więcej argumentów? Jeśli Ci ktoś wstawi w domu okno bez szyby to chyba najważniejsze, że będzie Ci wiać a nie to, że nie powiesisz sobie stroika na święta? Chwalono się 40metrowym molo wbijającym się w głąb jeziora, miało być oświetlone i szalenie atrakcyjne. To miała być ta wisienka dekorująca tort. Tymczasem będzie wyglądało tragicznie. Oprócz argumentu wspomnianego wcześniej, to molo będzie wyglądać beznadziejnie dla kompozycji zagospodarowania terenu. Jeszcze jakby ono zaginało się na plażę to może by to uszło. A ono zagina się w takim miejscu i pod takim kątem, że z plaży (która jest głównym miejscem na pogorii) molo będzie wyglądać jak 15-20 metrowy kikut bez zakończenia. Po prostu będzie brzydkie i smutne.. Po co szukać argumentów typu, że przecież i tak łódki będzie można przycumować. Można było też przy starym moście pontonowym, a robi się nowe molo chyba po to aby było ładnie i atrakcyjnie? Ten post edytował gregol nie, 31 paź 2010 - 11:25 |
|
|
![]()
|
|
A po co szukać więcej argumentów? Jeśli Ci ktoś wstawi w domu okno bez szyby to chyba najważniejsze, że będzie Ci wiać a nie to, że nie powiesisz sobie stroika na święta? Chwalono się 40metrowym molo wbijającym się w głąb jeziora, miało być oświetlone i szalenie atrakcyjne. To miała być ta wisienka dekorująca tort. Tymczasem będzie wyglądało tragicznie. Oprócz argumentu wspomnianego wcześniej, to molo będzie wyglądać beznadziejnie dla kompozycji zagospodarowania terenu. Jeszcze jakby ono zaginało się na plażę to może by to uszło. A ono zagina się w takim miejscu i pod takim kątem, że z plaży (która jest głównym miejscem na pogorii) molo będzie wyglądać jak 15-20 metrowy kikut bez zakończenia. Po prostu będzie brzydkie i smutne.. Po co szukać argumentów typu, że przecież i tak łódki będzie można przycumować. Można było też przy starym moście pontonowym, a robi się nowe molo chyba po to aby było ładnie i atrakcyjnie? OK skoro już wiecie po tych kilku wbitych palach jaki będzie efekt końcowy to gratuluje wyobraźni ![]() Ja tam ocenie jak będzie skończone. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
A po co szukać więcej argumentów? Jeśli Ci ktoś wstawi w domu okno bez szyby to chyba najważniejsze, że będzie Ci wiać a nie to, że nie powiesisz sobie stroika na święta? Chwalono się 40metrowym molo wbijającym się w głąb jeziora, miało być oświetlone i szalenie atrakcyjne. To miała być ta wisienka dekorująca tort. Tymczasem będzie wyglądało tragicznie. Oprócz argumentu wspomnianego wcześniej, to molo będzie wyglądać beznadziejnie dla kompozycji zagospodarowania terenu. Jeszcze jakby ono zaginało się na plażę to może by to uszło. A ono zagina się w takim miejscu i pod takim kątem, że z plaży (która jest głównym miejscem na pogorii) molo będzie wyglądać jak 15-20 metrowy kikut bez zakończenia. Po prostu będzie brzydkie i smutne.. Po co szukać argumentów typu, że przecież i tak łódki będzie można przycumować. Można było też przy starym moście pontonowym, a robi się nowe molo chyba po to aby było ładnie i atrakcyjnie? OK skoro już wiecie po tych kilku wbitych palach jaki będzie efekt końcowy to gratuluje wyobraźni ![]() Ja tam ocenie jak będzie skończone. Może i dla niektórych Wikipedia nie jest wiarygodna, jednak podam definicję: Molo – budowla hydrotechniczna; pomost usytuowany prostopadle do linii brzegowej zbiornika wodnego. Pełni funkcje rekreacyjne, czasem handlowo-gastronomiczne, często służy do cumowania niewielkich jednostek pływających.. Z 40 m zrobiło się 20. Teraz to już nie będzie molo tylko letni odpowiednik solarium. Mam nadzieję, że kiedy już to będzie możliwe przedłużą mole do obiecanych 40 m. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Może i dla niektórych Wikipedia nie jest wiarygodna, jednak podam definicję: Molo ? budowla hydrotechniczna; pomost usytuowany prostopadle do linii brzegowej zbiornika wodnego. Pełni funkcje rekreacyjne, czasem handlowo-gastronomiczne, często służy do cumowania niewielkich jednostek pływających.. Z 40 m zrobiło się 20. Teraz to już nie będzie molo tylko letni odpowiednik solarium. Mam nadzieję, że kiedy już to będzie możliwe przedłużą mole do obiecanych 40 m. No dla mnie wiki nie jest jakimś wyznacznikiem definicji. Weźmy np. definicje z jakiejś encyklopedii - np. Popularna Encyklopedia Powszechna i co ? Okazuje się, że molo może być ukośne do linii brzegowej. To samo mówi definicja w Słowniku Języka Polskiego jaki mam pod ręką. Jedyne co można zarzucić to rzeczywiście ta długość. To na potwierdzenie definicji z encyklopedii: Definicja molo według WIEM Ten post edytował mgmisiek nie, 31 paź 2010 - 19:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Panowie, ale o czym wy dyskutujecie.
To że projekt się zmienił i jaki kształt molo będzie miało to jest kwestia gustu. Tak czy siak molem się to będzie zwać. Nikt nie zwraca uwagi na inne fakty: 1. jaki chory mamy kraj że 1 właściciel potrafi wszystko storpedować, w dodatku zapewne ktoś kto się obudził że jest właścicielem terenu po x latach i tylko dlatego ze coś miałoby być tam budowane.. ciekawe czy podatek chociaż płacił. Szkoda że nie idzie podciągnąć tego pod specustawę pod euro - wtedy można by wywłaszczyć.. 2. projekt dostał dofinansowanie unijne, jak to możliwe że nikt wcześniej tego nie zweryfikował i na szybkiego by nie stracić tych (12,6 mln zł) szuka się rozwiązania. W moim mniemaniu osoby odpowiedzialne za ten projekt dawno powinny zostać zwolnione -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Panowie, ale o czym wy dyskutujecie. To że projekt się zmienił i jaki kształt molo będzie miało to jest kwestia gustu. Tak czy siak molem się to będzie zwać. Nikt nie zwraca uwagi na inne fakty: 1. jaki chory mamy kraj że 1 właściciel potrafi wszystko storpedować, w dodatku zapewne ktoś kto się obudził że jest właścicielem terenu po x latach i tylko dlatego ze coś miałoby być tam budowane.. ciekawe czy podatek chociaż płacił. Szkoda że nie idzie podciągnąć tego pod specustawę pod euro - wtedy można by wywłaszczyć.. 2. projekt dostał dofinansowanie unijne, jak to możliwe że nikt wcześniej tego nie zweryfikował i na szybkiego by nie stracić tych (12,6 mln zł) szuka się rozwiązania. W moim mniemaniu osoby odpowiedzialne za ten projekt dawno powinny zostać zwolnione @kwintosz: W pełni się zgadzam i wezmę to pod uwagę przy wyborach. @mgmisiek: rozumiem, że ekcyklopedie, na które się powołujesz stawiaja paralelę pomiędzy "ukośny" a "równoległy". -------------------- |
|
|
![]()
|
|
@mgmisiek: rozumiem, że ekcyklopedie, na które się powołujesz stawiają paralelę pomiędzy "ukośny" a "równoległy". Teraz to już czepiasz się szczegółów. Dla mnie nie jest to ważne czy prostopadłe, ukośne, czy równoległe. molo to pomost na wodzie i tyle. Może być nawet kawałek pod górkę. Tak jak napisał kwintosz - to czy się komuś podoba prostopadłe, ukośne czy równoległe to kwestia gustu, a o tym się podobno nie dyskutuje. Jedyne co mnie śmieszy to to, że piszecie, że molo będzie do d*** widząc parę wbitych w ziemie pali ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Na mnie te pale również nie robią wrażenia. Jednakże nie znam się na budowie mol więc wstrzymam się z ostateczną oceną. Miejmy nadzieję, że wyjdzie to jakoś fajnie
![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
Lepiej opóźnić budowę, lub PRZESUNĄĆ molo w lewo, niż wybudować takiego dziwoląga!
Czy nikt nie przewidział, że krzywy pomost przesłoni widok na jezioro? Będziemy na przestrzeni kilkudziesięciu metrów oglądać pale sterczące z wody. To jakby piękne weneckie okno, z widokiem na mur przeciwległego domu w bardzo bliskim sąsiedztwie. Nie pierwszy to "kiks" obecnego naczelnego architekta, który chyba nie ma w tym mieście nic do powiedzenia. Przypomnijcie sobie wiadukt dla czołgów prowadzący do CH Pogoria, przepiękne barierki z herbem (ciekawe ile kosztowały?), budę z kebabem przy PKZ i wiele innych. Szkoda słów... |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 133 Dołączył: pią, 05 cze 09 Nr użytkownika: 3,346 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Lepiej opóźnić budowę, lub PRZESUNĄĆ molo w lewo, niż wybudować takiego dziwoląga! Z tego co mi wiadomo, nie mowy o zmianie terminu bo przepadna srodki unijne. Budowa ma sie zakonczyc w okreslonym terminie a bardzo mozliwe, ze kiedy molo bedzie wykanczane, grunt bedzie juz nalezec do miasta. Co do przesuwania to chyba tez sie nie da, bo molo ma byc w jakis sposob zintegrowane z rampa po ktorej beda zjezdzac do wody lodki ratownikow a te z kolei beda prakowane w budowanym obecnie osrodku. Przesuwanie jednego mola wymusiloby przesuniecie calej budowy. Ktos dal ciala i tyle. Moze trzeba wybudowac jeszcze wiekszy gmach urzedu miasta i zatrudnic w nim reszte rodzin radnych a wtedy znajdzie sie wsrod nich ktos, kto ma na tyle rozumu, zeby sprawdzac takie szczegoly jak stan prawny gruntu, na ktorym planuje sie wielomilionowe inwestycje? |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
W urzędzie miejskim to raczej całe rodziny naczelników pracują
![]() |
|
|
![]()
|
|
@mgmisiek: rozumiem, że ekcyklopedie, na które się powołujesz stawiają paralelę pomiędzy "ukośny" a "równoległy". Teraz to już czepiasz się szczegółów. Dla mnie nie jest to ważne czy prostopadłe, ukośne, czy równoległe. molo to pomost na wodzie i tyle. Może być nawet kawałek pod górkę. Tak jak napisał kwintosz - to czy się komuś podoba prostopadłe, ukośne czy równoległe to kwestia gustu, a o tym się podobno nie dyskutuje. Jedyne co mnie śmieszy to to, że piszecie, że molo będzie do d*** widząc parę wbitych w ziemie pali ![]() Nie czepiam się szczegółów. Kurorty i ośrodki wypoczynkowe szczycą się najdłuższymi molami, bo taka jest istota mola, wyjść jak najdalej w głąb akwenu (ktoś już o tym wspominał). To nie jest kwestia gustu, tylko sensu słowa "molo". Nawet i takie będzie ładne, bo jedno co w tym mieście się nie przebija, to tzw. poczucie estetyki. Na skos, na wspak, trzy rodzaje barierek na jednym skrzyżowaniu, greckie motywy na chodniku, a co tam...Po jaką cholerę szyby, skoro można wsadzić w ramy płyty z poliwęglanu. Też będzie funkcjonalnie, tylko czy ładnie? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Tak ma to podobno wygladac: ![]() Zielone kropki to zaplanowane wierzyczki. Sadze, ze lepiej byloby ta druga dac na koncu mola, najdalej na lewo. Panowie spokojnie. Złość piękności szkodzi. ![]() Ten końcowy odcinek (równoległy do brzegu) będzie właśnie pływający. Stąd też nie da się dać wieŻyczki na końcu. Jak się sprawa gruntów wyprostuje to będzie można i molo wyprostować. Wtedy będzie tylko z lekkim zygzakiem i nic nie zastawi widoku na jezioro. ![]() Nikt nie zwraca uwagi na inne fakty: 1. jaki chory mamy kraj że 1 właściciel potrafi wszystko storpedować, To jest właśnie normalny kraj Kwintosz. 2. projekt dostał dofinansowanie unijne, jak to możliwe że nikt wcześniej tego nie zweryfikował Generalnie co można było zrobić ? Oddać pieniądze "do Brukseli" ? Zabić właściciela działki ? Działki są w tym rejonie obłędnie poszatkowane, a budować można tylko na swoim gruncie. W moim mniemaniu osoby odpowiedzialne za ten projekt dawno powinny zostać zwolnione Właśnie dobrze, ze wymyślili "krzywe" molo. Oceniam to jak dobry sposób na wybrnięcie z tej niezręcznej sytuacji. Zamiast zwolnienia ja bym dał premię. Choć jak każdy kompromis jest nieco zgniły ![]() Ten post edytował bzenek pon, 01 lis 2010 - 21:20 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 3 Dołączył: pią, 29 paź 10 Nr użytkownika: 4,207 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tak ma to podobno wygladac: ![]() Zielone kropki to zaplanowane wierzyczki. Sadze, ze lepiej byloby ta druga dac na koncu mola, najdalej na lewo. Panowie spokojnie. Złość piękności szkodzi. ![]() Ten końcowy odcinek (równoległy do brzegu) będzie właśnie pływający. Stąd też nie da się dać wieŻyczki na końcu. Jak się sprawa gruntów wyprostuje to będzie można i molo wyprostować. Wtedy będzie tylko z lekkim zygzakiem i nic nie zastawi widoku na jezioro. ![]() Nikt nie zwraca uwagi na inne fakty: 1. jaki chory mamy kraj że 1 właściciel potrafi wszystko storpedować, To jest właśnie normalny kraj Kwintosz. 2. projekt dostał dofinansowanie unijne, jak to możliwe że nikt wcześniej tego nie zweryfikował Generalnie co można było zrobić ? Oddać pieniądze "do Brukseli" ? Zabić właściciela działki ? Działki są w tym rejonie obłędnie poszatkowane, a budować można tylko na swoim gruncie. W moim mniemaniu osoby odpowiedzialne za ten projekt dawno powinny zostać zwolnione Właśnie dobrze, ze wymyślili "krzywe" molo. Oceniam to jak dobry sposób na wybrnięcie z tej niezręcznej sytuacji. Zamiast zwolnienia ja bym dał premię. Choć jak każdy kompromis jest nieco zgniły ![]() Ten post edytował hutnik wto, 02 lis 2010 - 09:07 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: poniedziałek, 13 października 2025 - 14:35 |