IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

61 Stron V  « < 32 33 34 35 36 > »   
Reply to this topicStart new topic
> "Pojezierze Dąbrowskie", Pogoria: I, II, III, IV..
mgmisiek
post sob, 30 paź 2010 - 19:04
Post #661

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 1,306

Narzekacie na to "skrzywione" molo, a możecie podać chociaż jeden konkret czemu skrzywione jest gorsze od prostego? Dla mnie to żadna różnica- molo to molo proste czy po skosie - zobaczymy jak się to będzie prezentowało po zakończeniu prac.
Go to the top of the page

+Quote Post
signaal
post sob, 30 paź 2010 - 20:39
Post #662

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,645
GG: 3867643 status gadu-gadu

CYTAT(mgmisiek @ sob, 30 paź 2010 - 19:04) *
Narzekacie na to "skrzywione" molo, a możecie podać chociaż jeden konkret czemu skrzywione jest gorsze od prostego? Dla mnie to żadna różnica- molo to molo proste czy po skosie - zobaczymy jak się to będzie prezentowało po zakończeniu prac.

W sumie most wzdłuż rzeki tez mi nie sprawia różnicy...

--------------------
www.czerwonesamochody.com

+Quote Post
mgmisiek
post sob, 30 paź 2010 - 20:42
Post #663

UZYTKOWNIK

CYTAT(signaal @ sob, 30 paź 2010 - 20:39) *
W sumie most wzdłuż rzeki tez mi nie sprawia różnicy...

Kiepskie porównanie - to molo będzie spełniało swoją funkcję - most wzdłuż rzeki niebardzo.

+Quote Post
Zibar
post sob, 30 paź 2010 - 21:07
Post #664

Sportowa Dąbrowa

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 267

CYTAT
Molo – budowla hydrotechniczna; pomost usytuowany prostopadle do linii brzegowej zbiornika wodnego. Pełni funkcje rekreacyjne, czasem handlowo-gastronomiczne, często służy do cumowania niewielkich jednostek pływających.

to może powiedz mi na ilu "krzywych" molach byłeś, imho największa atrakcja zwyczajnych polega na tym, że możnaby nim wejść jak najdalej w akwen wodny. Im dalej tym lepszy widok na linię brzegową jak dla mnie.

--------------------
pzd
Zibar

>>>>>>Sportowa Dąbrowa<<<<<

+Quote Post
mgmisiek
post sob, 30 paź 2010 - 22:11
Post #665

UZYTKOWNIK

CYTAT(Zibar @ sob, 30 paź 2010 - 21:07) *
to może powiedz mi na ilu "krzywych" molach byłeś, imho największa atrakcja zwyczajnych polega na tym, że możnaby nim wejść jak najdalej w akwen wodny. Im dalej tym lepszy widok na linię brzegową jak dla mnie.

Nie byłem na krzywym:) ale nie uważam żeby to był jakiś wyznacznik.

Co do reszty to pierwszy argument za wyższością mola prostego:)

Ale dalej nie widzę nic złego w zakrzywieniu mola.

+Quote Post
gregol
post nie, 31 paź 2010 - 11:05
Post #666

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,349
GG: 1309044 status gadu-gadu

CYTAT(mgmisiek @ sob, 30 paź 2010 - 22:11) *
CYTAT(Zibar @ sob, 30 paź 2010 - 21:07) *

Nie byłem na krzywym:) ale nie uważam żeby to był jakiś wyznacznik.

Co do reszty to pierwszy argument za wyższością mola prostego:)

Ale dalej nie widzę nic złego w zakrzywieniu mola.

A po co szukać więcej argumentów? Jeśli Ci ktoś wstawi w domu okno bez szyby to chyba najważniejsze, że będzie Ci wiać a nie to, że nie powiesisz sobie stroika na święta?

Chwalono się 40metrowym molo wbijającym się w głąb jeziora, miało być oświetlone i szalenie atrakcyjne. To miała być ta wisienka dekorująca tort. Tymczasem będzie wyglądało tragicznie. Oprócz argumentu wspomnianego wcześniej, to molo będzie wyglądać beznadziejnie dla kompozycji zagospodarowania terenu. Jeszcze jakby ono zaginało się na plażę to może by to uszło. A ono zagina się w takim miejscu i pod takim kątem, że z plaży (która jest głównym miejscem na pogorii) molo będzie wyglądać jak 15-20 metrowy kikut bez zakończenia. Po prostu będzie brzydkie i smutne..
Po co szukać argumentów typu, że przecież i tak łódki będzie można przycumować. Można było też przy starym moście pontonowym, a robi się nowe molo chyba po to aby było ładnie i atrakcyjnie?

Ten post edytował gregol nie, 31 paź 2010 - 11:25

+Quote Post
mgmisiek
post nie, 31 paź 2010 - 16:27
Post #667

UZYTKOWNIK

CYTAT(gregol @ nie, 31 paź 2010 - 12:05) *
A po co szukać więcej argumentów? Jeśli Ci ktoś wstawi w domu okno bez szyby to chyba najważniejsze, że będzie Ci wiać a nie to, że nie powiesisz sobie stroika na święta?

Chwalono się 40metrowym molo wbijającym się w głąb jeziora, miało być oświetlone i szalenie atrakcyjne. To miała być ta wisienka dekorująca tort. Tymczasem będzie wyglądało tragicznie. Oprócz argumentu wspomnianego wcześniej, to molo będzie wyglądać beznadziejnie dla kompozycji zagospodarowania terenu. Jeszcze jakby ono zaginało się na plażę to może by to uszło. A ono zagina się w takim miejscu i pod takim kątem, że z plaży (która jest głównym miejscem na pogorii) molo będzie wyglądać jak 15-20 metrowy kikut bez zakończenia. Po prostu będzie brzydkie i smutne..
Po co szukać argumentów typu, że przecież i tak łódki będzie można przycumować. Można było też przy starym moście pontonowym, a robi się nowe molo chyba po to aby było ładnie i atrakcyjnie?

OK skoro już wiecie po tych kilku wbitych palach jaki będzie efekt końcowy to gratuluje wyobraźni smile2.gif
Ja tam ocenie jak będzie skończone.

+Quote Post
olo
post nie, 31 paź 2010 - 19:04
Post #668

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

CYTAT(mgmisiek @ nie, 31 paź 2010 - 15:27) *
CYTAT(gregol @ nie, 31 paź 2010 - 12:05) *

OK skoro już wiecie po tych kilku wbitych palach jaki będzie efekt końcowy to gratuluje wyobraźni smile2.gif
Ja tam ocenie jak będzie skończone.

Może i dla niektórych Wikipedia nie jest wiarygodna, jednak podam definicję: Molo – budowla hydrotechniczna; pomost usytuowany prostopadle do linii brzegowej zbiornika wodnego. Pełni funkcje rekreacyjne, czasem handlowo-gastronomiczne, często służy do cumowania niewielkich jednostek pływających.. Z 40 m zrobiło się 20. Teraz to już nie będzie molo tylko letni odpowiednik solarium. Mam nadzieję, że kiedy już to będzie możliwe przedłużą mole do obiecanych 40 m.

--------------------

+Quote Post
mgmisiek
post nie, 31 paź 2010 - 19:16
Post #669

UZYTKOWNIK

CYTAT(olo @ nie, 31 paź 2010 - 20:04) *
Może i dla niektórych Wikipedia nie jest wiarygodna, jednak podam definicję: Molo ? budowla hydrotechniczna; pomost usytuowany prostopadle do linii brzegowej zbiornika wodnego. Pełni funkcje rekreacyjne, czasem handlowo-gastronomiczne, często służy do cumowania niewielkich jednostek pływających.. Z 40 m zrobiło się 20. Teraz to już nie będzie molo tylko letni odpowiednik solarium. Mam nadzieję, że kiedy już to będzie możliwe przedłużą mole do obiecanych 40 m.

No dla mnie wiki nie jest jakimś wyznacznikiem definicji. Weźmy np. definicje z jakiejś encyklopedii - np. Popularna Encyklopedia Powszechna i co ? Okazuje się, że molo może być ukośne do linii brzegowej. To samo mówi definicja w Słowniku Języka Polskiego jaki mam pod ręką. Jedyne co można zarzucić to rzeczywiście ta długość.

To na potwierdzenie definicji z encyklopedii:
Definicja molo według WIEM

Ten post edytował mgmisiek nie, 31 paź 2010 - 19:17

+Quote Post
kwintosz
post nie, 31 paź 2010 - 22:32
Post #670

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Panowie, ale o czym wy dyskutujecie.
To że projekt się zmienił i jaki kształt molo będzie miało to jest kwestia gustu. Tak czy siak molem się to będzie zwać.

Nikt nie zwraca uwagi na inne fakty:
1. jaki chory mamy kraj że 1 właściciel potrafi wszystko storpedować, w dodatku zapewne ktoś kto się obudził że jest właścicielem terenu po x latach i tylko dlatego ze coś miałoby być tam budowane.. ciekawe czy podatek chociaż płacił. Szkoda że nie idzie podciągnąć tego pod specustawę pod euro - wtedy można by wywłaszczyć..

2. projekt dostał dofinansowanie unijne, jak to możliwe że nikt wcześniej tego nie zweryfikował i na szybkiego by nie stracić tych (12,6 mln zł) szuka się rozwiązania. W moim mniemaniu osoby odpowiedzialne za ten projekt dawno powinny zostać zwolnione

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
olo
post pon, 01 lis 2010 - 08:21
Post #671

UZYTKOWNIK

CYTAT(kwintosz @ nie, 31 paź 2010 - 21:32) *
Panowie, ale o czym wy dyskutujecie.
To że projekt się zmienił i jaki kształt molo będzie miało to jest kwestia gustu. Tak czy siak molem się to będzie zwać.

1. jaki chory mamy kraj że 1 właściciel potrafi wszystko storpedować, w dodatku zapewne ktoś kto się obudził że jest właścicielem terenu po x latach i tylko dlatego ze coś miałoby być tam budowane.. ciekawe czy podatek chociaż płacił. Szkoda że nie idzie podciągnąć tego pod specustawę pod euro - wtedy można by wywłaszczyć..

2. projekt dostał dofinansowanie unijne, jak to możliwe że nikt wcześniej tego nie zweryfikował i na szybkiego by nie stracić tych (12,6 mln zł) szuka się rozwiązania. W moim mniemaniu osoby odpowiedzialne za ten projekt dawno powinny zostać zwolnione

@kwintosz: W pełni się zgadzam i wezmę to pod uwagę przy wyborach.

@mgmisiek: rozumiem, że ekcyklopedie, na które się powołujesz stawiaja paralelę pomiędzy "ukośny" a "równoległy".

--------------------

+Quote Post
mgmisiek
post pon, 01 lis 2010 - 09:23
Post #672

UZYTKOWNIK

CYTAT(olo @ pon, 01 lis 2010 - 09:21) *
@mgmisiek: rozumiem, że ekcyklopedie, na które się powołujesz stawiają paralelę pomiędzy "ukośny" a "równoległy".

Teraz to już czepiasz się szczegółów. Dla mnie nie jest to ważne czy prostopadłe, ukośne, czy równoległe. molo to pomost na wodzie i tyle. Może być nawet kawałek pod górkę. Tak jak napisał kwintosz - to czy się komuś podoba prostopadłe, ukośne czy równoległe to kwestia gustu, a o tym się podobno nie dyskutuje.
Jedyne co mnie śmieszy to to, że piszecie, że molo będzie do d*** widząc parę wbitych w ziemie pali smile2.gif

+Quote Post
Kamil_
post pon, 01 lis 2010 - 10:20
Post #673

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

Na mnie te pale również nie robią wrażenia. Jednakże nie znam się na budowie mol więc wstrzymam się z ostateczną oceną. Miejmy nadzieję, że wyjdzie to jakoś fajnie smile2.gif

+Quote Post
Arbas
post pon, 01 lis 2010 - 10:25
Post #674

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

Lepiej opóźnić budowę, lub PRZESUNĄĆ molo w lewo, niż wybudować takiego dziwoląga!
Czy nikt nie przewidział, że krzywy pomost przesłoni widok na jezioro?
Będziemy na przestrzeni kilkudziesięciu metrów oglądać pale sterczące z wody.
To jakby piękne weneckie okno, z widokiem na mur przeciwległego domu w bardzo bliskim sąsiedztwie.
Nie pierwszy to "kiks" obecnego naczelnego architekta, który chyba nie ma w tym mieście nic do powiedzenia.
Przypomnijcie sobie wiadukt dla czołgów prowadzący do CH Pogoria, przepiękne barierki z herbem (ciekawe ile kosztowały?), budę z kebabem przy PKZ i wiele innych.
Szkoda słów...

+Quote Post
Paulus77
post pon, 01 lis 2010 - 15:44
Post #675

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,346

CYTAT(Arbas @ pon, 01 lis 2010 - 10:25) *
Lepiej opóźnić budowę, lub PRZESUNĄĆ molo w lewo, niż wybudować takiego dziwoląga!

Z tego co mi wiadomo, nie mowy o zmianie terminu bo przepadna srodki unijne. Budowa ma sie zakonczyc w okreslonym terminie a bardzo mozliwe, ze kiedy molo bedzie wykanczane, grunt bedzie juz nalezec do miasta.
Co do przesuwania to chyba tez sie nie da, bo molo ma byc w jakis sposob zintegrowane z rampa po ktorej beda zjezdzac do wody lodki ratownikow a te z kolei beda prakowane w budowanym obecnie osrodku. Przesuwanie jednego mola wymusiloby przesuniecie calej budowy.
Ktos dal ciala i tyle. Moze trzeba wybudowac jeszcze wiekszy gmach urzedu miasta i zatrudnic w nim reszte rodzin radnych a wtedy znajdzie sie wsrod nich ktos, kto ma na tyle rozumu, zeby sprawdzac takie szczegoly jak stan prawny gruntu, na ktorym planuje sie wielomilionowe inwestycje?

+Quote Post
Kamil_
post pon, 01 lis 2010 - 15:50
Post #676

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

W urzędzie miejskim to raczej całe rodziny naczelników pracują smile2.gif Co wydział to inna rodzina :/

+Quote Post
olo
post pon, 01 lis 2010 - 16:24
Post #677

UZYTKOWNIK

CYTAT(mgmisiek @ pon, 01 lis 2010 - 08:23) *
CYTAT(olo @ pon, 01 lis 2010 - 09:21) *
@mgmisiek: rozumiem, że ekcyklopedie, na które się powołujesz stawiają paralelę pomiędzy "ukośny" a "równoległy".

Teraz to już czepiasz się szczegółów. Dla mnie nie jest to ważne czy prostopadłe, ukośne, czy równoległe. molo to pomost na wodzie i tyle. Może być nawet kawałek pod górkę. Tak jak napisał kwintosz - to czy się komuś podoba prostopadłe, ukośne czy równoległe to kwestia gustu, a o tym się podobno nie dyskutuje.
Jedyne co mnie śmieszy to to, że piszecie, że molo będzie do d*** widząc parę wbitych w ziemie pali smile2.gif

Nie czepiam się szczegółów. Kurorty i ośrodki wypoczynkowe szczycą się najdłuższymi molami, bo taka jest istota mola, wyjść jak najdalej w głąb akwenu (ktoś już o tym wspominał). To nie jest kwestia gustu, tylko sensu słowa "molo". Nawet i takie będzie ładne, bo jedno co w tym mieście się nie przebija, to tzw. poczucie estetyki. Na skos, na wspak, trzy rodzaje barierek na jednym skrzyżowaniu, greckie motywy na chodniku, a co tam...Po jaką cholerę szyby, skoro można wsadzić w ramy płyty z poliwęglanu. Też będzie funkcjonalnie, tylko czy ładnie?

--------------------

+Quote Post
bzenek
post pon, 01 lis 2010 - 21:13
Post #678

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(Paulus77 @ pią, 22 paź 2010 - 11:57) *
Tak ma to podobno wygladac:

Zielone kropki to zaplanowane wierzyczki. Sadze, ze lepiej byloby ta druga dac na koncu mola, najdalej na lewo.

Panowie spokojnie. Złość piękności szkodzi. wink.gif

Ten końcowy odcinek (równoległy do brzegu) będzie właśnie pływający. Stąd też nie da się dać wieŻyczki na końcu.

Jak się sprawa gruntów wyprostuje to będzie można i molo wyprostować. Wtedy będzie tylko z lekkim zygzakiem i nic nie zastawi widoku na jezioro. smile2.gif

CYTAT(kwintosz @ nie, 31 paź 2010 - 23:32) *
1. jaki chory mamy kraj że 1 właściciel potrafi wszystko storpedować,

To jest właśnie normalny kraj Kwintosz.

2. projekt dostał dofinansowanie unijne, jak to możliwe że nikt wcześniej tego nie zweryfikował

Generalnie co można było zrobić ? Oddać pieniądze "do Brukseli" ? Zabić właściciela działki ?

Działki są w tym rejonie obłędnie poszatkowane, a budować można tylko na swoim gruncie.

W moim mniemaniu osoby odpowiedzialne za ten projekt dawno powinny zostać zwolnione

Właśnie dobrze, ze wymyślili "krzywe" molo. Oceniam to jak dobry sposób na wybrnięcie z tej niezręcznej sytuacji. Zamiast zwolnienia ja bym dał premię.

Choć jak każdy kompromis jest nieco zgniły smile2.gif

Ten post edytował bzenek pon, 01 lis 2010 - 21:20

+Quote Post
hutnik
post pon, 01 lis 2010 - 22:20
Post #679

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,207

CYTAT(bzenek @ pon, 01 lis 2010 - 21:13) *
CYTAT(Paulus77 @ pią, 22 paź 2010 - 11:57) *
Tak ma to podobno wygladac:

Zielone kropki to zaplanowane wierzyczki. Sadze, ze lepiej byloby ta druga dac na koncu mola, najdalej na lewo.

Panowie spokojnie. Złość piękności szkodzi. wink.gif

Ten końcowy odcinek (równoległy do brzegu) będzie właśnie pływający. Stąd też nie da się dać wieŻyczki na końcu.

Jak się sprawa gruntów wyprostuje to będzie można i molo wyprostować. Wtedy będzie tylko z lekkim zygzakiem i nic nie zastawi widoku na jezioro. smile2.gif

1. jaki chory mamy kraj że 1 właściciel potrafi wszystko storpedować,

To jest właśnie normalny kraj Kwintosz.

2. projekt dostał dofinansowanie unijne, jak to możliwe że nikt wcześniej tego nie zweryfikował

Generalnie co można było zrobić ? Oddać pieniądze "do Brukseli" ? Zabić właściciela działki ?

Działki są w tym rejonie obłędnie poszatkowane, a budować można tylko na swoim gruncie.

W moim mniemaniu osoby odpowiedzialne za ten projekt dawno powinny zostać zwolnione

Właśnie dobrze, ze wymyślili "krzywe" molo. Oceniam to jak dobry sposób na wybrnięcie z tej niezręcznej sytuacji. Zamiast zwolnienia ja bym dał premię.

Choć jak każdy kompromis jest nieco zgniły smile2.gif

Ten post edytował hutnik wto, 02 lis 2010 - 09:07

+Quote Post
bzenek
post pon, 01 lis 2010 - 22:55
Post #680

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(hutnik @ pon, 01 lis 2010 - 23:20) *
"Tylko w złych rządach, tylko w tych krajach, gdzie próżniacy mają obronę i trzymają pierwszeństwo bezrządne, tylko tam żydzi obfitują, gnieżdżą się i mnożą." Stanisław Staszic "Przestrogi dla Polski"

"Ta torba nie jest zabawką" - Carrefour

+Quote Post

61 Stron V  « < 32 33 34 35 36 > » 
Reply to this topicStart new topic
4 Użytkowników czyta ten temat (4 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: poniedziałek, 13 października 2025 - 14:35
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza