IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

61 Stron V  « < 29 30 31 32 33 > »   
Reply to this topicStart new topic
> "Pojezierze Dąbrowskie", Pogoria: I, II, III, IV..
Bartek
post nie, 13 cze 2010 - 15:55
Post #601

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 32

Takie pytanko, jako że na Pogorii rzadko bywam wink.gif to ostatnie ciepłe dni sprawiły że wziąłem rower i pojechałem z moją kobietką pojeździć sobie po terenach "pojezierza Dąbrowskiego" wszystko super, tłumy ludzi, woda zimna wink.gif tylko jest jeden mankament, chodzi o samochody. Otóż poniżej zamieszczam mapkę na której wczoraj jeździła masa samochodów czy to ludzie z firm które oferujących kursy nurkowania czy też mieszkańcy naszej aglomeracji w poszukiwaniu miejsca do leżakowania. Powiem szczerze że nie zwróciłem uwagi na to czy jest zakaz wjazdu od strony Piekła, bo od strony plaży jest taki zakaz.

Gdyby jeszcze kierowcy jeździli po woli to spoko, można przeżyć, ale szybkość jazdy ok 40km/h do tego tumany kurzu które pokrywały ludzi i niebezpieczeństwo dla pieszych/rowerzystów/rolkarzy i innych miłośników rekreacji sprawiły że muszę się zainteresować tą sytuacją biggrin.gif

Oto mapka gdzie w przeciągu 2godzin zaobserwowałem 21 samochodów...

Czy nie uważacie że zakaz poruszania się wszelkimi pojazdami mechanicznymi (samochód/motor/skuter/quad) powinien być zabroniony w tym rejonie?
Go to the top of the page

+Quote Post
Rysiu_dg
post nie, 13 cze 2010 - 21:05
Post #602

Klub Kibica nr 29

Nr użytkownika: 920
GG: 7281781 status gadu-gadu

Tam jest zakaz, ale znaki znalazły swoich wielbicieli już kilka lat temu. Ludziom też nie chcę się ruszyć tyłków i wolą sobie podjechać autkiem, a co tam że po drodze mogą kogoś rozjechać. Parkingów też nie ma. Przez kilka lat to chyba tylko raz widziałem jak policja spisywała jakiś 2 chłopaczków na skuterach.

+Quote Post
Bartek
post nie, 13 cze 2010 - 21:26
Post #603

UZYTKOWNIK

Naprawdę żałuję że nie miałem aparatu ze sobą, ale jak tylko w następny weekend będzie ciepło to się wybiorę z aparatem smile2.gif Czyli najlepiej uderzyć do UM w tej kwestii żeby wzięli się wreszcie do roboty i ustawili znaki, tylko właśnie od dokładnie którego miejsca jest zakaz wjazdu?

To że nie ma parkingu to naprawdę nie jest wytłumaczenie, jest komunikacja miejska, są rowery czy taxi smile2.gif

+Quote Post
juar_78
post nie, 13 cze 2010 - 21:50
Post #604

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 580

CYTAT(Bartek @ nie, 13 cze 2010 - 18:26) *
Naprawdę żałuję że nie miałem aparatu ze sobą, ale jak tylko w następny weekend będzie ciepło to się wybiorę z aparatem smile2.gif Czyli najlepiej uderzyć do UM w tej kwestii żeby wzięli się wreszcie do roboty i ustawili znaki, tylko właśnie od dokładnie którego miejsca jest zakaz wjazdu?

To że nie ma parkingu to naprawdę nie jest wytłumaczenie, jest komunikacja miejska, są rowery czy taxi smile2.gif

Kiedy częściej bywałem na Pogorii też bardzo denerwowały mnie auta. Nie rozumię, że są ludzie, którzy muszą podjechać nawet tam, gdzie zdrowy rozsądek nakazuje iść na piechotę.
Wielki minus dla służb. To przykład sytuacji, kiedy Straż Miejska i Policja powinny masowo sprawdzać i mandaty wypisywać aż miło. Skoro one tego nie robią to może zacznijmy sami fotografować takie auta a potem składać powiadomienia na Policję o popełnieniu wykroczeia, załączając zdjęcie.

+Quote Post
Bartek
post nie, 13 cze 2010 - 22:36
Post #605

UZYTKOWNIK

CYTAT(juar_78 @ nie, 13 cze 2010 - 21:50) *
Wielki minus dla służb. To przykład sytuacji, kiedy Straż Miejska i Policja powinny masowo sprawdzać i mandaty wypisywać aż miło. Skoro one tego nie robią to może zacznijmy sami fotografować takie auta a potem składać powiadomienia na Policję o popełnieniu wykroczeia, załączając zdjęcie.

No właśnie tego typu praktyki są stosowane w wielu miastach w Polsce. Można podesłać e-mail do straży miejskiej z zdjęciem na którym widać nieprawidłowo zaparkowany samochód i to jest dowodem do wystawienia mandatu dla takiego kierowcy. Ciekawe czy nasza leniwa SM by akceptowała tego typu format zgłoszenia?

+Quote Post
bobik
post wto, 15 cze 2010 - 08:16
Post #606

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 300

Z tego, co pamiętam tam zawsze były słupki, które zagradzały wjazd dla samochodów, ale chyba zostały usunięte na czas budowy ścieżek rowerowych.

Mam nadzieję, że po budowie znów się tam pojawią, bo kilka lat temu miałem tam niemiłą przygodę związaną z zaparkowanym samochodem jakiegoś wędkarza - jechałem na rowerze i za zakrętem wylądowałem na masce auta, którego zza krzaków nie było widać :/

W sobotę były też zawody windsurfingowe, więc może to też miało jakiś wpływ na liczbę samochodów - może zawodnicy sprzęt dowozili albo coś?

+Quote Post
ZMK
post pią, 18 cze 2010 - 18:48
Post #607

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,439

Kilka zdjęć z budowy ścieżek wokoło Pogori 3. Jeszcze kawałek i cała pętla będzie gotowa:
http://zmk.wikidot.com/forum/t-231599/scie...zej#post-811470

+Quote Post
st1111
post pią, 18 cze 2010 - 23:06
Post #608

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 336

No i załatwili spacerowiczów-za wąsko za szybko niebezpiecznie dla pieszych.

+Quote Post
gregol
post wto, 22 cze 2010 - 03:25
Post #609

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,349
GG: 1309044 status gadu-gadu

CYTAT(st1111 @ pią, 18 cze 2010 - 23:06) *
No i załatwili spacerowiczów-za wąsko za szybko niebezpiecznie dla pieszych.

Byłem jednym z tych (pewno nielicznych), który sądził, że może tym razem.. Podbudowany mocnymi i logicznymi działaniami na rzecz usportowienia mieszkańców dąbrowy liczyłem, że ta ścieżka będzie miała ręce i nogi.. Do końca liczyłem, że może jednak.

Byłem ostatnio na pogorii 3 na pieszo. Ścieżka jest za wąska jak na nawierzchnie tak dobrą dla rowerów, będzie tam bardzo niebezpiecznie i tylko czekać na pierwszy poważniejszy wypadek.. Dla rolkowiczów wcale nie jest fajna bo asfalt jest dość chropowaty.. A dwa wózki dziecięce i tak zablokują całą ścieżkę..

A jakoś wykonania.. poniżej krytyki.

+Quote Post
Leszek
post wto, 22 cze 2010 - 08:59
Post #610

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Czyli miało być tak pięknie, a wyszło jak zwykle. Aż strach, jak będzie wyglądać w rzeczywistości zagospodarowanie okolic plaży...

--------------------

+Quote Post
Mały77
post śro, 23 cze 2010 - 06:44
Post #611

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,566

Nie no - panowie - przesadzacie.
Przecież ścieżka jest szerokości tej, która była poprzednio!!!
Autostradę dwupasmową mieli Wam wybudować? Bez przesady.
Wczoraj byłem sobie pobiegać i mijałem ludzi na spacerze, jeżdżących na rolkach oraz na rowerach - i jakoś nikt nikogo nie przejechał.
Poza tym droga jest szerokości tej na Pogorii IV - i tam nikt nie pisał, że za wąsko.

+Quote Post
gregol
post śro, 23 cze 2010 - 16:27
Post #612

UZYTKOWNIK

CYTAT(Mały77 @ śro, 23 cze 2010 - 06:44) *
Nie no - panowie - przesadzacie.
Przecież ścieżka jest szerokości tej, która była poprzednio!!!
Autostradę dwupasmową mieli Wam wybudować? Bez przesady.
Wczoraj byłem sobie pobiegać i mijałem ludzi na spacerze, jeżdżących na rolkach oraz na rowerach - i jakoś nikt nikogo nie przejechał.
Poza tym droga jest szerokości tej na Pogorii IV - i tam nikt nie pisał, że za wąsko.

Oj nie, nie przesadzamy. Przypomnę Ci, że stara ścieżka na przeważającej większości składała się z dwóch "pasów" jednego węższego i jednego szerszego rozdzielonych pasem zieleni. Pas szerszy był tej samej szerokości jak nie szerszy od obecnej ścieżki do tego dochodził 50cm 'pas zieleni' i węższa ścieżka szerokości połowy tego co szersza. Z czasem z tych ścieżek zrobiła się jedna. I nie dam sobie wmówić, że była tej samej szerokości..
A do do szerokości drogi na Pogorii IV, tam pas ruchu ma pełną szerokość pasa drogowego. A ten na III może ma z 2metry.

Ale z jednym się zgodzę, nie ma sensu roztrząsać tego jakiej szerokości jest pas na nowej ścieżce... Po najbliższej zimie i tak w większości już nie będzie tego wiadomo biggrin.gif

+Quote Post
Mick
post czw, 24 cze 2010 - 13:34
Post #613

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 174
GG: 1006247 status gadu-gadu

No przecież pod tymi zdjęciami stoi, że asfalt ma 3,05 - 3,10 m. Chyba że ZMK ma to źle pomierzone.

Ale to i tak nie ma znaczenia bo gregol doskonale wie, że po zimie już asfaltu nie będzie. Spłynie pewnie ze śniegiem, Wisłą do morza.

+Quote Post
gregol
post czw, 24 cze 2010 - 15:06
Post #614

UZYTKOWNIK

aby być słownym dodam, że piszę po odcinku wzdłuż kanału? czyli od plaży do okolic mostku przy Łęknicach. Jeśli dalej jest szerzej.. to miło. Chciałbym w końcu przy tej ścieżce zaskoczyć się pozytywnie.

CYTAT
Ale to i tak nie ma znaczenia bo gregol doskonale wie, że po zimie już asfaltu nie będzie. Spłynie pewnie ze śniegiem, Wisłą do morza.

Wyczuwam ironię więc wytłumaczę. Skoro asfalt nie wytrzymał trochę bardziej intensywnych opadów, które są zdecydowanie mniej destrukcyjne niż śnieg i mróz. To słabo go widzę po mrozach, skoro już jest spękany..

Ten post edytował gregol czw, 24 cze 2010 - 15:07

+Quote Post
Arbas
post czw, 24 cze 2010 - 21:07
Post #615

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

CYTAT(Mick @ czw, 24 cze 2010 - 10:34) *
No przecież pod tymi zdjęciami stoi, że asfalt ma 3,05 - 3,10 m. Chyba że ZMK ma to źle pomierzone.

Może asfalt wg kosztorysu miał mieć ok. 3 m?
Teoria często mija się z praktyką, szczególnie gdy ktoś tak znacznie "zaoszczędził".

+Quote Post
kursor
post pią, 13 sie 2010 - 12:59
Post #616

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 187

CYTAT
Zakaz kąpieli cofnięty!

Dzisiaj została cofnięta decyzja o zakazie kąpieli w Pogorii III. Badania próbek z poniedziałku nie wykazały przekroczenia norm bakteriologicznych i woda znów nadaje się do kąpania.

Tymczasowy zakaz kąpieli wprowadzony został przez dąbrowski sanepid w miniony piątek po tym jak w jednej z pobranych próbek badania wykazały nieznaczne przekroczenie normy bakteriologicznej (norma wynosi 1000 mikroorganizmów na 100 ml wody, a zanotowano niespełna 1200 mikroorganizmów/100 ml). Wg sanepidu główną przyczyną przekroczenia norm były przedłużające się upały i bardzo duża liczba osób kąpiących się w Pogorii.

Należy pamiętać również o tym, że nie ma skutecznych środków, które mogłyby zapobiec występowaniu tego typu bakterii w zbiornikach, a w trosce o bezpieczeństwo osób wypoczywających nad brzegami dąbrowskich jezior ich woda jest pod ciągłą kontrolą służb sanitarnych.

źródło: idabrowa.pl

+Quote Post
Dzygit
post pią, 13 sie 2010 - 14:51
Post #617

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 382

Ostatnio nurkowałem w pogorii
niestety woda wygląda jak żurek śląski
na wiosne było dużo lepiej

foty z nad i z pod jeziora http://domorza.blox.pl/html

+Quote Post
xMarcinx
post pią, 13 sie 2010 - 15:39
Post #618

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

Kupy pływają to gorzej z przejrzystością

+Quote Post
heksa
post pią, 13 sie 2010 - 20:25
Post #619

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,456
GG: 2148479 status gadu-gadu

W dzisiejszym FAKCIE pisali że jest zakaz kąpieli na Pogorii przez bakterie coli.

+Quote Post
Kamil_
post pią, 13 sie 2010 - 21:56
Post #620

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

Zakaz już zniesiony.

+Quote Post

61 Stron V  « < 29 30 31 32 33 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: poniedziałek, 13 października 2025 - 19:10
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza