![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Ile kosztowała budowa EuroCampingu? Bo chyba to jest najbardziej nietrafiona inwestycja w DG w ciągu kilku ostatnich lat... tak, molo tak mnie ściągnie na pogorie, że nawet 10 zł zapłacę żeby na nie wejść. No proszę was, też jestem za tym, żeby położyli nowe szyny tramwajowe, bo koło manhatanu ![]() Tory wytrzymają jeszcze z 10lat, a inwestycjami na Pogorii, Zielonej czy Pustyni możemy się się szybko wyróżnić z tej śląsko-dąbrowskiej bylejakości. Mamy potencjalnie spore możliwości na wykreowanie w Dąbrowie ośrodka turystyki weekendowej, a to spora szansa na rozwój. Bo ścieżka rowerowa to nie spacernik ani wybieg dla rolkarzy ![]() A od kiedy to spaceruje się po ścieżce rowerowej?? Na tej drodze jazda rowerem jest jedynie DOZWOLONA. Markietowym rowerowcom widać wszystko przeszkadza. Panowie, czy Wy czasem nie przesadzacie ? ![]() Na Pogorię jeździmy odprężać się a nie napieprzać ze wszystkimi innymi Pogorianami. ![]() Szkoda, że ekoświry po blokowali parę rzeczy w tym drogę rowerową. Kiedy ja się pięknego gładkiego asfaltu tam doczekam... Hi, hi czy można w rewanżu napisać o miłośnikach pięknego gładkiego asfaltu np. asfaltomatoły ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Może zanim zaczniesz oceniać ludzi, zastanowisz się co masz zamiar napisać. Bo nie wiem na czym Ty jeździsz ,ale po pierwsze nie sprzęt stanowi rowerzyste. A po drugie to mogę się założyć, że twoje doświadczenie w tej tematyce jest niewielkie, że nie wspomnę o komentowanym przez Ciebie sprzęcie... Taki cytacik: "Pieszy nie ma wstępu na oznaczoną ścieżkę rowerową - mówi Jarosław Lipiński, zastępca komendanta. - Pieszy, który wejdzie na taką ścieżkę, powoduje zagrożenie w ruchu drogowym..." Mam zaimiar napisać, że użyty przeze mnie związek frazeologiczny "markietowy rowerowiec" służy li tylko określeniu świadomości nabywcy i użykownika pojazdu typu - rower. Inaczej mówiąc, świadczy o jego mentalności. Ot, ja kupiłem sobie rower i mam teraz prawo i wyłączność do drogi rowerowej. Z ulic przeganiają mnie kierowcy, więc na jedynej, oznaczonej, drodze rowerowej w mieście, to ja będę panem i władcą. To daje mi przywilej przeganiania tych, którym droga rowerowa się nie należy. Piesi WON, o czym świadczy cytacik. Powinienem się cieszyć, że kolega chce przegonić pieszych. Da mi to radość jeżdżenia na rolkach po nieprzepełnionej drodze wokół PIV. Wprawdzie nielegalnego, ale co tam. Do rzeczy jednak. Jeżeli kolega chce się założyć, to proponuję wycieczkę rowerową w dogodnym terminie: DG-Częstochowa-DG.(15.08) Albo i DG - Kroczyce - Binkówka-Ogrodzieniec - DG. (jak pasuje) I na koniec. Przyznam koledze rację. NIe sprzęt świadczy o rowerzyście. Ja jeżdżę na rowerze zakupionym w REALu. Ale mówię o sobie rowerzysta, nie rowerowiec. I mnie piesi i rolkarze na drodze wokół PIV nie przeszkadzają. Ja tam bywam tylko przejazdem... PS: Wnoszę z "cytaciku", że kolega jest przestrzegający prawa. Jestem pewien, w związku z tym, że kolega nie przejeżdża, niezgodnie z prawem, mostu nad zrzutnią wody (gdzie jest odp. znak i napis) tylko omija tęzę szerokim łukiem przez szosę na Marianki. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wie ktoś, czy chcąc wypożyczyć rowerek wodny nad 3 trzeba posiadać kartę pływacką, czy wystarczy to, że jestem pełnoletni? I ile taka przyjemność kosztuje?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Klub Kibica nr 29 ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 242 Dołączył: pią, 30 lis 07 Skąd: Łęknice Nr użytkownika: 920 Płeć: Mężczyzna GG: 7281781 ![]() |
W zeszłym roku wystarczył dowód, a koszt to chyba 10 albo 15 złotych za godzinę.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
ok. Dzięki
![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 55 Dołączył: śro, 12 gru 07 Skąd: IX Nr użytkownika: 944 Płeć: Mężczyzna GG: 5855609 Tlen: zskywalker@o2.pl ![]() |
15 sierpnia jest maraton w Ustroniu także raczej sie nie przejedziemy.
Ciekawe, że mentalność kojarzysz od razu z marketami i potrafisz ją ocenić po jednej wypowiedzi.. A co do PIV to ja również jestem przejazdem i nie jest miłe gdy jadąc 40-45 km/h nagle na ścieżce ROWEROWEJ muszę zwalniać do nawet 20 km/h żeby ominąć pieszego lub rolkarza. Z rowerzystami zwykle nie ma problemu, a gdzieś trenować trzeba, a na zwykłej drodze zbyt bezpiecznie nie jest przy finiszach itp... |
|
|
![]()
|
|
A tam gadanie. Ja jak cisnę 40km/h to daję radę ominąć pieszych, no chyba, że ci idą całym asfaltem...To wtedy faktycznie, coś człowieka może strzelić, albo jak nie pilnują bachorów i te nagle cyk, przez cały asfalt w poprzek, stwarzając zagrożenie...
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
CYTAT A tam gadanie. Ja jak cisnę 40km/h to daję radę ominąć pieszych, no chyba, że ci idą całym asfaltem...To wtedy faktycznie, coś człowieka może strzelić, albo jak nie pilnują bachorów i te nagle cyk, przez cały asfalt w poprzek, stwarzając zagrożenie... a kodeks drogowy nie mówi czasem jak powinien zachować się kierujący pojazdem mechanicznym widząc dzieci ![]() ![]() na nowym odcinku od Piekła ścieżka wspólna z pieszymi, chyba czas ustawić podobne znaki na pozostałym odcinku, skoro rowerzystom przeszkadzają rolkarze i spacerowicze... ![]() bezdzietny rowerzysta ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 609 Dołączył: pią, 23 mar 07 Nr użytkownika: 612 ![]() |
bo tak trudno było zrobić szerszy asfalt i wydzielić drogę dla pieszych i rowerzystów, ech nikt jak zwykle nie myśli. Jeżeli droga jest dla rowerzystów, to piesi powinni sobie znaleść inną, bo spacerniaków w tym mieście jest pełno, a dobrych i bezpiecznych tras rowerowych jak na lekarstwo.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
A to nie jest przypadkiem tak (dawno nie byłem, więc nie kojarzę) - że tam nie ma obecnie znaków oznaczających drogę rowerową? Pamiętam, że były na początku, potem zostały zdjęte - a w końcu ten asfalt do droga techniczna RZGW, więc czemu mieliby się zajmować szerokością, jeżeli im wystarcza?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
A to nie jest przypadkiem tak (dawno nie byłem, więc nie kojarzę) - że tam nie ma obecnie znaków oznaczających drogę rowerową? Pamiętam, że były na początku, potem zostały zdjęte - a w końcu ten asfalt do droga techniczna RZGW, więc czemu mieliby się zajmować szerokością, jeżeli im wystarcza? Leszek, dokładnie. Miasto wybudowało kawałek drogi od Piekła i postawiło sobie znak z komentarzem o wyjątku dla rowerów. Tyle, że 600 m dalej jest znak "zakaz ruchu....." i nie ma informacji o wyjątku. Tak samo jest na wszystkich wjazdach. Dla zacietrzewionych rowerowców jest jednak w regulaminie (takie żółte tablice) informacja : "rowerzysto: jesteś tutaj gościem". I proszę sobie tę informację wbić do łbów panowie bajkerzy od siedmiu boleści. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dla zacietrzewionych rowerowców jest jednak w regulaminie (takie żółte tablice) informacja : "rowerzysto: jesteś tutaj gościem". I proszę sobie tę informację wbić do łbów panowie bajkerzy od siedmiu boleści. I kto tutaj jest zacietrzewiony? ![]() Edit. Żeby nie było OT. To coś mało jest patroli straży miejskiej wzdłuż plaży na 3. Co 5 osoba waliło sobie piwko i potem szła pływać... Ten post edytował Kamil_ nie, 05 lip 2009 - 16:33 |
|
|
![]()
|
|
Ale za to potrafią się zjawić o 7 rano na Piekle orzy tablicach info żeby zadbać o życie i zdrowie rolkarzy i postraszyć mandatem kierowcę. Tyle, że np. w weekend, kiedy na ścieżce ruch samochodów jest spory, a po krzakach parkują samochody, strażników nie uświadczysz.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 609 Dołączył: pią, 23 mar 07 Nr użytkownika: 612 ![]() |
Leszek, dokładnie. Miasto wybudowało kawałek drogi od Piekła i postawiło sobie znak z komentarzem o wyjątku dla rowerów. Tyle, że 600 m dalej jest znak "zakaz ruchu....." i nie ma informacji o wyjątku. Tak samo jest na wszystkich wjazdach. Dla zacietrzewionych rowerowców jest jednak w regulaminie (takie żółte tablice) informacja : "rowerzysto: jesteś tutaj gościem". I proszę sobie tę informację wbić do łbów panowie bajkerzy od siedmiu boleści. jak ja tam jeździłem to była droga dla rowerów, ale skoro jej niema, to trudno. W takim razie jest to jeszcze większy kretynizm, nie udostępnianie takiego terenu tylko i wyłącznie dla rowerzystów i osobnych tras dla spacerujących. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 105 Dołączył: nie, 24 gru 06 Skąd: golonog Nr użytkownika: 382 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Bardzo ciekawie wyglada nasze pojezierze z góry.....dzięki za materiał. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
To ja prosze ale sama pogorie II - jak nie to Cie kiedyś zestrzelę, za hałasowanie
![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 109 Dołączył: śro, 22 cze 05 Skąd: okolice D.G Nr użytkownika: 145 ![]() |
Fajny filmik... szkoda tylko tych przepłoszonych mew
![]() ![]() no i szacuneczek za dobór ścieżki dźwiękowej - nie ma to jak Vedder... |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 105 Dołączył: nie, 24 gru 06 Skąd: golonog Nr użytkownika: 382 ![]() |
>>Fajny filmik... szkoda tylko tych przepłoszonych mew
![]() to krecił kolega Robert ... zrobimy to jeszcze tylko jeden raz chodzi o identyczną scene tylko trzeba poleciec za ptakami troszke dłużej wybacz nam ! to bedzie tylko jeden ostatni raz dzygit no ale rozumiem, że produkcja filmowa wymaga pewnych poświęceń ze strony natury ![]() no i szacuneczek za dobór ścieżki dźwiękowej - nie ma to jak Vedder... |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
Świetny filmik. Rozszerzyłbym go o kadry znad Pogorii IV,I,II, a nawet jesli to możliwe (wysokość)
o pokazanie wszystkich zbiorników jednocześnie. Mało kto uwierzy, że to Dąbrowa i nie stajemy np. do konkursu cudów świata w kategorii "Dzieło człowieka" - wszak zbiorniki to efekt ludzkiej działalności w symbiozie z naturą. Stonowałbym muzykę, która w niektórych momentach wybija się na plan pierwszy, łącznie z turkotaniem silnika, ale o to może autorowi chodzi? Efektownie wyręczono Wydział Promocji Miasta. Wielu z nas chętnie nabyłoby taki film, więc Panowie do dzieła. Może UM zasponsoruje projekt w imię miłości do małej ojczyzny? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: wtorek, 14 października 2025 - 00:48 |