IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

61 Stron V  « < 23 24 25 26 27 > »   
Reply to this topicStart new topic
> "Pojezierze Dąbrowskie", Pogoria: I, II, III, IV..
Rysiu_dg
post czw, 11 cze 2009 - 12:29
Post #481

Klub Kibica nr 29

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 920
GG: 7281781 status gadu-gadu

Jak się zacznie coś dziać w tym rejonie to ja mogę obiecać fotorelacje, bo daleko nie mam wink.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
Sebastian22
post pon, 15 cze 2009 - 00:32
Post #482

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

CYTAT(Rysiu_dg @ czw, 11 cze 2009 - 12:29) *
Jak się zacznie coś dziać w tym rejonie to ja mogę obiecać fotorelacje, bo daleko nie mam wink.gif

Fjnie że mozna na kogos liczyć:) bedziemy wdzięczni;d

+Quote Post
szer
post pią, 26 cze 2009 - 01:17
Post #483

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

CYTAT
Pogoria będzie miała molo jak Sopot
Pogorię III czeka prawdziwa rewolucja. Plaża zostanie poszerzona o kilkanaście metrów, a stary piasek zastąpiony świeżym. Jedną z największych atrakcji będzie molo.

Wystarczy trochę słońca i na plaży przy Pogorii III zaczyna się robić tłoczno. Jeżeli nie zajmie się miejsca wczesnym rankiem, to po południu nie ma już gdzie rozłożyć nawet małego ręcznika. Ci, którzy nie lubią spędzać całego dnia, leżąc plackiem, mogą wypożyczyć rowery wodne albo dwuosobowe kajaki. Zabawa jest przednia. Do czasu. - Aż dziecku nie zachce się do ubikacji. Tych brakuje, dlatego trzeba robić sobie wycieczkę w pobliskie krzaki albo stać kilkanaście minut w długiej kolejce do jedynego toi-toi - żali się dąbrowianka Marta Nowakowska, mama trzyletniej Małgosi.

Brakuje też natrysków, ławek, a pobliską alejkę spacerową zarastają trawy. - Przez kilkanaście lat nikt nie robił tu gruntownych porządków! - narzeka przechadzający się wzdłuż linii brzegowej pan Tadeusz.

Władze miasta wreszcie postanowiły to zmienić. Plaża zostanie poszerzona o kilkanaście metrów, a stary piasek zastąpiony świeżym. Jedną z największych atrakcji ma być drewniano-betonowe molo z wysokimi latarniami po obu stronach i wieżyczką widokową u szczytu. Ma mieć około 60 metrów długości. Dotychczasowy parking zamieni się w promenadę z ławkami i placem zabaw po środku. Ucieszą się też fani rolek. - Planujemy ułożenie tu specjalnej gładkiej kostki brukowej, po której będzie można jeździć - mówi Damian Rutkowski z dąbrowskiego magistratu, koordynator projektu.

Przy promenadzie będzie zaplecze dla ratowników, policji i straży miejskiej. Tuż obok staną sanitariaty, a przystań jachtowa zostanie przesunięta do molo. Będzie jak w nadmorskim kurorcie - zapewniają władze Dąbrowy Górniczej.

A to tylko fragment wartego 24 mln zł projektu rozwoju infrastruktury aktywnych form turystyki i rekreacji w mieście. Do końca czerwca zakończy się projektowanie tras rowerowych wokół Pogorii. Dzięki współpracy z Będzinem, Sławkowem i Siewierzem nowe trasy sprytnie połączą zielone miejsca w czterech miastach.

Promenada i molo mają być gotowe już w przyszłym roku. - Molo ściągnie na plażę nie tylko mieszkańców, ale też turystów. A my będziemy mieć pełne ręce roboty - cieszy się Aldona Biała, właścicielka restauracji Orle Gniazdo przy Pogorii.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

--------------------
33001,04

+Quote Post
bzenek
post nie, 28 cze 2009 - 09:17
Post #484

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT
Dotychczasowy parking zamieni się w promenadę z ławkami i placem zabaw po środku. Ucieszą się też fani rolek. - Planujemy ułożenie tu specjalnej gładkiej kostki brukowej, po której będzie można jeździć - mówi Damian Rutkowski koordynator projektu.

Oj dlaczego nie asfalt ? Co będzie jak się ta cudowna kostka pofaluje ? Czytaj - dwa lata po otwarciu promenady. mellow.gif

CYTAT(matidg @ śro, 10 cze 2009 - 12:08) *
Wiadomo już niestety, że chwilowo miasto musiało zrezygnować z budowy pomostu spacerowego.

No to klops. Sprawy w sądzie potrwają pewnie kilka lat. mellow.gif

Różne tam będą bajery nad tą Pogorią. Boiska, promenady, chodniki. Ale jakoś nie widzę tam strefy dla usług handlowych i gastronomicznych. Żeby się nie okazało, że Coca-colę i kanapki trzeba będzie przynosić z domu na cały dzień. smile.gif

CYTAT(Paulus77 @ pią, 05 cze 2009 - 10:44) *
jest juz pozwolenie na wycinke drzew wprawdzie nie bedzie tak duza jak zakladano (ekofaszysci zablokowali czesciowo projekt)

Znasz jakieś konkrety ? O co tam poszło ?

Na inwestycje jest juz zaklepane kilkanascie milionow zloty, z czego wiekszosc to oczywiscie srodki UE.

Nie większość ale mała mniejszość tych środków unijnych smile.gif

Do konca czerwca ma byc projekt budowlany, w pazdzierniku zaczynaja sie prace.

Oj, nie ma szans. Do października to projektant miał załatwić pozwolenie na budowę. Potem przetarg na roboty budowlane, przekazanie placu budowy, itd, itp. Nie da rady rozpocząć w tym roku.

+Quote Post
xMarcinx
post nie, 28 cze 2009 - 10:50
Post #485

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

CYTAT
24 mln zł

huh.gif - wzięli by sie lepiej za komunikacje w mieście za taka kasę..

CYTAT
cieszy się Aldona Biała, właścicielka restauracji Orle Gniazdo przy Pogorii.

ohmy.gif - ładny prezent, którego z radnych to rodzina - bo raczej nie uwierzę w życzliwość urzędników

+Quote Post
Sebastian22
post nie, 28 cze 2009 - 12:05
Post #486

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

To w końcu jak z tym molo będzie - zrobią teraz czy nie? Bo najpierw piszą że póki co nie, potem news że jednak będzie jak w Sopocie;)....

CYTAT
[...]Promenada i molo mają być gotowe już w przyszłym roku. - Molo ściągnie na plażę nie tylko mieszkańców, ale też turystów[...]

Ten post edytował Sebastian22 nie, 28 cze 2009 - 15:38

+Quote Post
savalas
post pon, 29 cze 2009 - 15:29
Post #487

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 612

tak, molo tak mnie ściągnie na pogorie, że nawet 10 zł zapłacę żeby na nie wejść. No proszę was, też jestem za tym, żeby położyli nowe szyny tramwajowe, bo koło manhatanu to niedługo w tatajach trzeba będzie mieć pasy jak w rollercosterach

+Quote Post
szer
post pon, 29 cze 2009 - 17:37
Post #488

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

CYTAT(savalas @ pon, 29 cze 2009 - 15:29) *
tak, molo tak mnie ściągnie na pogorie, że nawet 10 zł zapłacę żeby na nie wejść. No proszę was, też jestem za tym, żeby położyli nowe szyny tramwajowe, bo koło manhatanu to niedługo w tatajach trzeba będzie mieć pasy jak w rollercosterach

Z tym, że szyny tramwajowe to może w końcu TŚ wymienią... Bo kasy dostali na remonty, ale żadnych u nas nie ma... Więc do nich trzeba kierować pretensje.

Co do Pogorii to w końcu coś się dzieje i bardzo dobrze. Generalny 'remont' tam jest potrzebny. Szkoda, że ekoświry po blokowali parę rzeczy w tym drogę rowerową. Kiedy ja się pięknego gładkiego asfaltu tam doczekam...

--------------------
33001,04

+Quote Post
st1111
post pon, 29 cze 2009 - 22:12
Post #489

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 336

CYTAT
Kiedy ja się pięknego gładkiego asfaltu tam doczekam...

Mam nadzieję że nigdy bo będzie tak jak na 4-spacerować się nie da bo rozjadą.

+Quote Post
Karolyfer
post pon, 29 cze 2009 - 22:16
Post #490

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 944
GG: 5855609 status gadu-gadu
Tlen: zskywalker@o2.pl status tlen

Bo ścieżka rowerowa to nie spacernik ani wybieg dla rolkarzy angry2.gif

+Quote Post
kwintosz
post wto, 30 cze 2009 - 08:53
Post #491

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

CYTAT(szer @ pon, 29 cze 2009 - 16:37) *
Z tym, że szyny tramwajowe to może w końcu TŚ wymienią... Bo kasy dostali na remonty, ale żadnych u nas nie ma... Więc do nich trzeba kierować pretensje.

Co do Pogorii to w końcu coś się dzieje i bardzo dobrze. Generalny 'remont' tam jest potrzebny. Szkoda, że ekoświry po blokowali parę rzeczy w tym drogę rowerową. Kiedy ja się pięknego gładkiego asfaltu tam doczekam...

Chyba chciałeś napisać że pretensje do władz miasta które mają w dupie tramwaje i nie chcą przeznaczyć na to kasy. Jakoś Sosnowiec sobie wywalczył remonty torów u siebie i potrafił wyłożyć pieniądze. A u nas tylko marudzenie że nie, bo przecież Będzin nie robi nic w sprawie tramwajów, to po co??

CYTAT(st1111 @ pon, 29 cze 2009 - 21:12) *
Mam nadzieję że nigdy bo będzie tak jak na 4-spacerować się nie da bo rozjadą.

A od kiedy to spaceruje się po ścieżce rowerowej?? Takich spacerowiczów powinno się dyscyplinować bo są większym zagrożeniem niż szybko jadący inny rower. Lezie taki z jednej strony na drugą bez zwrócenia w ogóle uwagi na to czy coś jedzie, nie mówiąc o mamusiach i tatusiach którzy pozwalają biegać dzieciom po ścieżce..

Wszędzie w Polsce już robią w asfalcie a u nas jakąś magiczną kostkę będą kłaść. Trzymajcie mnie..;/

Ten post edytował kwintosz wto, 30 cze 2009 - 08:53

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
Arbas
post wto, 30 cze 2009 - 19:21
Post #492

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

Ciekawe kiedy straż miejska zrobi porządek z "kładowiczami", szalejącymi po ścieżkach nad Pogorią III?
Ile wynosi mandat i kto ma prawo go wlepiać?

+Quote Post
Dave
post śro, 01 lip 2009 - 10:59
Post #493

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 432

O ile wiem, to póki co niewiele Ci zrobi ta SM czy Policja z "kładowiczami", gdyż te nie są rejestrowane ani nie obejmują je przepisu ruchu drogowego. Ot - taki rower na 4 kółkach z silnikiem smile2.gif

+Quote Post
Padziu
post śro, 01 lip 2009 - 11:32
Post #494

KK25

Nr użytkownika: 917
GG: 5456583 status gadu-gadu

A to nie jest traktowane jak motor?

+Quote Post
juar_78
post śro, 01 lip 2009 - 11:56
Post #495

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 580

CYTAT(Dave @ śro, 01 lip 2009 - 07:59) *
O ile wiem, to póki co niewiele Ci zrobi ta SM czy Policja z "kładowiczami", gdyż te nie są rejestrowane ani nie obejmują je przepisu ruchu drogowego. Ot - taki rower na 4 kółkach z silnikiem smile2.gif

Pewnie nie wiele, bo wymagałoby to tam częstej bytności tych służb oraz posiadania sprzętu, którym można by udawać się za takimi delikwentami. Raczej żaden z nich nie będzie dobrowolnie pchał się w ręce strażników lub policji. A, że są szybcy i mobilini, łatwo patrolom pieszym umknąć.
Mnie osobiście drażnią kładowcy strasznie, bo w imię swojej przyjemności zakłócają spokój innych. Do tego jeszcze, jeśli jadą szybko są realnym zagrożeniem dla spacerowiczów i rowerzystów.

Ten post edytował juar_78 śro, 01 lip 2009 - 11:58

+Quote Post
kursor
post śro, 01 lip 2009 - 12:04
Post #496

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 187

Witam!

Dopóki quady nie będą rejestrowane i nie będą miały rejestracji jak samochody czy motory to historie o dewastacji dróg i ścieżek rowerowych czy lasów nie będą możliwe do ukarania, bo skąd ma wiedzieć mieszkaniec czy Policja i SM jak rozpoznać takiego delikwenta i dopaść go, gdy jest ubrany od stóp do głowy, a zatrzymanie go jest rzeczą raczej niemożliwą.

pozdro

+Quote Post
Paulus77
post śro, 01 lip 2009 - 13:31
Post #497

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,346

CYTAT(bzenek @ nie, 28 cze 2009 - 09:17) *
jest juz pozwolenie na wycinke drzew wprawdzie nie bedzie tak duza jak zakladano (ekofaszysci zablokowali czesciowo projekt)

Znasz jakieś konkrety ? O co tam poszło ?

Poszlo o kilka drzewek, gdyby ekolodzy wydali zgode na cala wycinke to plaza bylaby dwa razy wieksza niz bedzie faktycznie. Jedna pani chciala na poczatku aby pod nowa plaze wyciac tylko waski pasek wzdluz wody, zostawiajac drzewa od strony alejki ale udalo sie jej wytlumaczyc, ze pozostale brzozki beda rzucac cien na plazowiczow. Byl tez pomysl na wyciecie trzcin po drugiej stronie "starej" plazy i wydluzenie jej o kilkadziesiat metrow ale mieszkaja tam jakies ptaszyska i dupa zbita.

Ten post edytował Paulus77 śro, 01 lip 2009 - 13:33

+Quote Post
Arbas
post śro, 01 lip 2009 - 18:40
Post #498

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

W Polsce, problemy podobne do "szalonych kładów", zauważa się dopiero po poważnym wypadku.
Oby takowy nie wydarzył się nad Pogorią !

+Quote Post
olo
post śro, 01 lip 2009 - 19:54
Post #499

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

CYTAT(Karolyfer @ pon, 29 cze 2009 - 22:16) *
Bo ścieżka rowerowa to nie spacernik ani wybieg dla rolkarzy angry2.gif

Na tej drodze jazda rowerem jest jedynie DOZWOLONA. Markietowym rowerowcom widać wszystko przeszkadza.

--------------------

+Quote Post
Karolyfer
post śro, 01 lip 2009 - 23:31
Post #500

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 944
GG: 5855609 status gadu-gadu
Tlen: zskywalker@o2.pl status tlen

Może zanim zaczniesz oceniać ludzi, zastanowisz się co masz zamiar napisać. Bo nie wiem na czym Ty jeździsz ,ale po pierwsze nie sprzęt stanowi rowerzyste. A po drugie to mogę się założyć, że twoje doświadczenie w tej tematyce jest niewielkie, że nie wspomnę o komentowanym przez Ciebie sprzęcie...

Taki cytacik: "Pieszy nie ma wstępu na oznaczoną ścieżkę rowerową - mówi Jarosław Lipiński, zastępca komendanta. - Pieszy, który wejdzie na taką ścieżkę, powoduje zagrożenie w ruchu drogowym..."

Ten post edytował Karolyfer czw, 02 lip 2009 - 09:33

+Quote Post

61 Stron V  « < 23 24 25 26 27 > » 
Reply to this topicStart new topic
5 Użytkowników czyta ten temat (5 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: wtorek, 14 października 2025 - 03:11
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza