![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 109 Dołączył: śro, 22 cze 05 Skąd: okolice D.G Nr użytkownika: 145 ![]() |
Fajnie, że się troskacie o ptaki.
Niemniej jak mróz przyatakował to w zasadzie nie ma tam już ani grama ptaka.... więc fajerwerki w zasadzie będą uciążliwe jedynie dla psów, ewentualnie innych czworonogów.... |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 2 Dołączył: pią, 28 gru 07 Nr użytkownika: 996 Płeć: Mężczyzna ![]() |
hmmm...
Myśleliście, że kormelstwo pozwoli na rekreacje w Zagłębiu? Nie rozumiem czemu 'nasze władztwo' pozwale na to, że kormele wpindrzają się w nasz teren?! Oni mają halemby głębokie a my nasze Pojezierze Zagłębiowskie!! PS pamiętam szkolne wycieczki (przymusowe) z lat 60-tych kanałem gliwickim (dla młodszych - coś jakby ściekiem pod nazwą Rawa w stolicy kormelandii) - może kormele teraz popłynęłyby po Pogorii/Przemszy bez gówien u burty? Ale jak znam realia to wolą zlikwidować wszystko na wschód od Brynicy niż dać 5PLN na cokolwiek u nas!! |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
hmmm... Myśleliście, że kormelstwo pozwoli na rekreacje w Zagłębiu? Nie rozumiem czemu 'nasze władztwo' pozwale na to, że kormele wpindrzają się w nasz teren?! Oni mają halemby głębokie a my nasze Pojezierze Zagłębiowskie!! PS pamiętam szkolne wycieczki (przymusowe) z lat 60-tych kanałem gliwickim (dla młodszych - coś jakby ściekiem pod nazwą Rawa w stolicy kormelandii) - może kormele teraz popłynęłyby po Pogorii/Przemszy bez gówien u burty? Ale jak znam realia to wolą zlikwidować wszystko na wschód od Brynicy niż dać 5PLN na cokolwiek u nas!! Wyluzuj. Rawa płynie przez środek stolicy Górnego Śląska, a nie żadnej "kormelandii". Żądając szacunku dla Zagłębia i zagłąbiaków należy zacząc szanować się samemu. Jak to mówią "szanuj a będziesz szanowany" -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Czy kolega xys ma jakieś uprzedzenia na temat Ślązaków? Jesli nawet, to ja proszę o nie dzielenie się tym na forum i to w taki sposób, w dodatku jakoś mało związany z tym tematem! Bo dla mnie każde zdanie w Twoim poście jest nie na temat i w ogóle jakieś dyrdymały~>:[
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
gram to jeszcze jest...
![]() ![]() co ciekawe nocujące zazwyczaj na topolach stada kawek i gawronów podobnie jak przed laty wykorzystują zamarzniętą taflę Pogorii III na noclegowisko w zimne noce, gdzie zbijają się w kupę jak pingwiny na Antarktydzie, tak im cieplej ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
Witaj Pulsatillo!
Wiesz o przyrodzie wszystko, więc mam nadzieję, że podpowiesz nam co stało się z sympatycznymi wróbelkami na terenach domostw przy Pogorii III? Dwa lata temu dzielnie walczyły z sikorkami o ziarno w karmnikach. Śladowo pojawiały się w ubiegłym roku, a teraz na próżno ich wypatrujemy. Ptasi teatr przy słonince i słoneczniku znacznie uszczuplił się gatunkowo. Pozdrawiamy |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 109 Dołączył: śro, 22 cze 05 Skąd: okolice D.G Nr użytkownika: 145 ![]() |
Jam nie pulsatilla ale dodam swoje dwa grosze.
Arbas Twoje obserwacje są zbieżne z tym co wychodzi w ogólnopolskich programach badań nad liczebnością wydawałoby się pospolitymi gatunków. http://www.otop.org.pl/kat_47_246_267_499/...o_pobrania.html Pod powyższym linkiem są do pobrania raporty z prac MPPL (Monitoring Pospolitych Ptaków Lęgowych). Polecam ich lekturę - są gatunki które lecą na łeb na szyję, a w życiu byśmy się tego nie spodziewali... W raporcie za lata 2005-2006 bodaj na 25 stronce jest wykresik liczebności wróbla... co do przyczyn to trudno jednoznacznie wskazać dlaczego ćwirek tak nam spada... Jako ciekawostkę dodam, że i dąbrowskie ziemie się załapały na te badania - mamy jeden kwadrat - GS34 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
niestety dokładnie tak jest jak pisze Pawelele.
dodam tylko, że gwałtowny spadek liczebności wróbla nieco wcześniej wystąpił juz w Europie Zachodniej i choć u nas wszystko zdawało się być początkowo w porządku, to z małym poślizgiem i u nas wróbelki zaczęły zanikać zgodnie z czarnymi prognozami... Jeśli zaś chodzi o ptaki pytania najlepiej kierować właśnie do Pawła, gdyż wie o nich zdecydowanie więcej ode mnie ![]() ![]() ![]() Ten post edytował pulsatilla1214 wto, 01 sty 2008 - 17:20 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
W DG raczej stałą: z Ząbkowic koło Ursy do lasu, przez 796-ke na drugą stronę i aż do Czwórki. Potem w zależności od ochoty i pogody - albo dookoła Czwórki i przez Podbagienko i Antoniów z powrotem do Ząbkowic (wtedy łącznie dwie godzinki) albo po prostu tą samą trasą w przeciwnym kierunku (wtedy jeno godzinka). ![]() ![]() Ooo to widzę kolega bardziej zaawansowany jest w trudnej sztuce joggingu ![]() Ja z reguły zaczynam na przejeździe w Gołonogu i w zależności od nastroju polecę wokół Pogorii I lub III wybraną ilość razy. W pełni letniego sezonu zdarza się machnąć I, II, III za jednym zamachem. W zeszłym roku dołączył się do mnie jakiś rowerzysta w wieku 40+. Miło się konwersowało ale padł mi w połowie trasy. Ja chwilkę później też, bo jego towarzystwo powodowało pokazowe podkręcanie tempa i sam tego nie wytrzymałem. Mam nadzieję, że już tego nie widział. ![]() Na "czwórkę" to nie mam odwagi - w razie kłopotów z siłami ciała i ducha długo wraca się pieszo do domu z Wojkowic ![]() Tej zimy dodałem raz w tygodniu podbiegi do Kościoła Świętego Antoniego. Niby powinno to wzmóc siłę mięśni ale nie mam jakoś do tego serca i znów będę żałował w sezonie ![]() Ciekawe czy na Pogorii można też spotkać trenującą elitę miasta w postaci ToSo ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
Witajcie Pawelele i Pulsatilla!
Dzięki Wam za szybką informację o wróbelkach. Szkoda, że smutna. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Witajcie Pawelele i Pulsatilla! Dzięki Wam za szybką informację o wróbelkach. Szkoda, że smutna. Na os. Kasprzaka przy aptekach jest zakole gęstego, niezadbanego żywopłotu. Zawsze kotłowało się tam wcale niemało stado wróbli. Od pewnego już czasu niestety, cisza. Żal. Tak jak i biedronek. W tym roku do zliczenia wystarczyłaby mi jedna ręka. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 221 Dołączył: pią, 15 gru 06 Skąd: Ujejsce City Nr użytkownika: 370 ![]() |
Orientuje się ktoś do kiedy kopalnia piasku przy PIV na koncesję na wydobycie? W "Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta Dąbrowy Górniczej" (
![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 265 Dołączył: czw, 19 paź 06 Nr użytkownika: 239 ![]() |
o ile to jest to złoże to do 2030 r.
http://baza.pgi.gov.pl/igs/zloze.asp?ID=23...p;mode=koncesje o ile nic sie nie zmieni to za kilkanaście albo kilkadziesiąt lat możemy mieć "pojezierze Zagłębiowskie" - mozliwe, że zalane zostanie wyrobisko po kopalni Maczki Bór |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Tyle tylko, że administratorem jeziora jest RZGW w Gliwcach. Póki co zbiornik nie ma funkcji rekreacyjnych więc jakiekolwiek budowanie bazy turystycznej czy rekreacyjnej poza ścieżkami nie ma sensu. No i tak się zastanawiam jak to wygląda z tym, czy RZGW nie wydaje decyzji o wybudowaniu czegokolwiek w pobliżu jeziora.. więc miasto mogłoby chcieć a nie koniecznie musiałoby się to dać zrealizować albo byłoby to sensowne.. Też bym chciał by część tego zbiornika ożyła, tak aby część nadal była zamieszkana przez ptactwo itp a część dała możliwości mieszkańcom regionu na aktywny, przyjemny wypoczynek nad wodą. Tak czy siak 2030 to odległa perspektywa..
Zobaczymy co władze zafundują nam na Pogorii III wtedy wyciągniemy wnioski. -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
Maczki-Bór można spisać na straty. Dobry przykład co moglismy mieć zamiast Pogorii IV
![]() http://www.unia.maczki.pl/index.php?option...3&Itemid=57 Ten post edytował pulsatilla1214 wto, 04 mar 2008 - 23:42 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 293 Dołączył: pią, 08 kwi 05 Nr użytkownika: 139 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT 19:20, 13.03.2008 /TVN24
Załoga "Pogorii" uwięziona w Izraelu KOLIZJA POLSKIEGO STATKU Polski statek "Pogoria" z 42 osobami na pokładzie został uwięziony w izraelskiej Hajfie, po tym jak w nocy z środy na czwartek zderzył się z rybackim kutrem. Policja odebrała Polakom paszporty, nikomu nie wolno opuszczać statku. Polski konsul w Izraelu został już powiadomiony, jednak ciągle nie ma żadnej reakcji. Uczniowie z warszawskiego prywatnego liceum podróżowali od trzech dni po Izraelu, nocując na statku "Pogoria". Wczoraj około godziny 22 statek miał wypłynąć w rejs na Sycylię, jednak musiał czekać na przybycie izraelskiego pilota, który miał wyprowadzić statek w morze. Przybył po blisko trzech godzinach i statek wypłynął z portu w Hajfie około 1.35 w nocy. Po około 10 minutach pilot zszedł z pokładu statku na podpływającą łódkę, mówiąc, że wszystko jest w porządku. Chwilę potem statek zderzył się z nadpływającym z naprzeciwka kutrem rybackim. Polski statek został zawrócony do portu. Policja zabrała Polakom paszporty i zabroniła opuszczania pokładu. Polski konsulat w Hajfie został powiadomiony, ale na razie nie ma żadnych reakcji z ich strony. mgo//tr |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Łomatko, skąd ten nius ?
Przecie Pogoria to piękny żaglowiec, a nie jakiś tam statek ![]() Swoją drogą to sobie pomyślałem, że myśmy tu w Dąbrowie całkiem zapomnieli o tym żaglowcu. Zupełnie go z naszym miastem nie kojarzymy, a może byłby to ciekawy element marketingowy ? |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
prócz nazwy to nie wiele ma to wspólnego z naszymi Pogoriami...
|
|
|
![]()
|
|
...
![]() ta nazwa nie wzięła sie z sufitu, lecz dzięki ówczesnym decydentom i naszej Pogorii. i zgodzę się z bzenkiem, ze dla DG jakby żaglowiec przestał istnieć czy nie daj Boże zatonął ![]() P.S. "Pogoria" górą ![]() ![]() ![]() P.S.2 Czy było warto dostać izraelskie "miśki" w paszporcie? Krajów arabskich trochę jest... ![]() Ten post edytował pulsatilla1214 czw, 13 mar 2008 - 23:45 |
|
|
![]()
|
|
prócz nazwy to nie wiele ma to wspólnego z naszymi Pogoriami... A co byś chciał ? Aby po nich pływał ? ![]() Dokładnie - nazwa pochodzi od naszej Pogorii, a podobno zawdzięczamy to osobistemu wstawiennictwu Edwarda Gierka. Może dlatego DG wstydzi się tej inicjatywy ![]() "Pogoria" górą ![]() ![]() ![]() Pewnie w Toruniu już biją się medale dla bohaterów pierwszego od lat zwycięskiego starcia z synami Izraela, a przerażeni pracownicy Departamentu Stanu w pośpiechu dodają kolejne bonusy do tarczy antyrakietowej ![]() Ten post edytował bzenek pią, 14 mar 2008 - 00:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: wtorek, 14 października 2025 - 09:06 |