IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

61 Stron V  « < 15 16 17 18 19 > »   
Reply to this topicStart new topic
> "Pojezierze Dąbrowskie", Pogoria: I, II, III, IV..
Hator
post wto, 09 sty 2007 - 22:19
Post #321

FdZD

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 6

pytanie jest w topicu ale zapomnialem je dodac w tej serii pytan ale w nastepnym pytaniu na pewno wysle.
pozd

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
pulsatilla1214
post sob, 13 sty 2007 - 22:27
Post #322

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 148

Korzystając z pięknej pogody ( laugh.gif ) zrobiłem mały wypadzik nad Zagłębiowskie Morze. Po ścieżce rowerowej szaleją quadowcy i wariaci na motorach bez tłumików. Do tego rozwrzeszczany dzieciak na zaporze (pod opieką rodziców) wrzucający kamulce z umocnień do jazu.

Sielanka tongue.gif

Aktualny poziom - 264,18, pojemność niemal równiutkie 40 mln m3.

Żadnych ptaszysk nie zlukałem wink.gif

Zauważylem, że wysięki ze skarpy na brzegu PIII tuż koło rur jakby przybrały na sile smile.gif

Wracając do sprawy kanału - wygrzebałem swoje zdjęcia z lata 2005, kiedy to PIV miała chyba jedyny swój kanał w historii cool.gif . Jakoś na początku kwietnia 2005 został bowiem specjalnie przecięty wysoki nasyp rozdzielający wyrobisko na oddzielne części. Koparka utworzyła wyrwę, która najpierw sucha z czasem zaczęła zmieniać się w Water Gate. To wlaśnie ta wodna brama stanowiła aż do zimy 2005/06 właściwie jedyne połączenie części od Wojkowic i zachodniego brzegu z częścią od strony Piekła umożliwiając wodzie swobodny przepływ.

Dwa zdjęcia z prawie tego samego miejsca (taki mały cypelek wychodził w wodę, z którego po zrobieniu zdjęcia Water Gate szybko uciekałem, gdyż zapadł się pod wodę zmieniając w ruchome, połpłynne piaski laugh.gif Widocznie byłem za ciężki... tongue.gif ). Jedno zdjęcie pokazuje Water Gate i w tle część od Piekła, drugie robione z nasypu w stronę Wojkowic (wyraźnie widać zalane dziś przewężenie zbiornika w środkowej części):

Ten post edytował pulsatilla1214 sob, 13 sty 2007 - 22:30
Załączony plik
Dodany plik  Water_gate.jpg ( 42,05K ) Liczba pobrań: 70
Dodany plik  Widok__na_p__noc.JPG ( 27,34K ) Liczba pobrań: 92

+Quote Post
mydliczek
post nie, 14 sty 2007 - 13:43
Post #323

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 139

ale widzę dzisiaj sztorm na morzu biggrin.gif fale, że aż się pieni. Żeby tylko brzegów nie podmyło hehe
jak wstaje i się kładę codziennie z widokiem na jeziorko to dawno tak wzburzone nie było tongue.gif

+Quote Post
pulsatilla1214
post nie, 28 sty 2007 - 12:52
Post #324

UZYTKOWNIK

Ze strony Okręgu Polskiego Związku Wędkarskiego w Katowicach:

"Nowy obwód rybacki - Kuźnica Warężyńska

(03.01.07)

kategoria: Inne

Informujemy, że wygraliśmy konkurs na nowy obwód rybacki - Kuźnica Warężyńska nr 1. W dniu 15.12.2006 r. podpisaliśmy umowę z Dyrektorem RZGW w Gliwicach na rybackie użytkowanie tego obwodu.
Łowisko otrzymało nr 050, pod którym należy prowadzić wpisy w rejestrze połowów"

O ustanowieniu obwodu juz na forum było, teraz już wiemy, kto będzie go użytkował smile.gif Na szczęście PZW wink.gif Dla przypomnienia: Pogoria I - nr 001 (od wprowadzenia rejestru dzierży palmę pierwszeństwa laugh.gif )

Pogoria II - nr 109

Pogoria III - nr 002

Ostatnio po nadejściu zimy i obfitych opadach śniegu woda jest spuszczana ze zbiornika, pewnie z powodu zagrożenia roztopami... smile.gif

Ten post edytował pulsatilla1214 nie, 28 sty 2007 - 12:53

+Quote Post
Hator
post nie, 13 maj 2007 - 21:58
Post #325

FdZD

Atrakcje na Pogorii IV? Na razie obietnice
Magdalena Warchala
2007-05-13, ostatnia aktualizacja 2007-05-13 16:45

Zobacz powiększenie
Pogoria IV. Michał Kogut przygotowuje sprzęt do kitesurfingu
Fot. Tomasz Dudziński/ AG
Kiedy powstawał zbiornik Kuźnica Warężyńska, zwany Pogorią IV, dąbrowskie władze obiecywały, że będzie to najatrakcyjniejszy zalew "pojezierza zagłębiowskiego". Wciąż jednak niewiele się tam dzieje.
Jerzy Talkowski, były prezydent Dąbrowy Górniczej, pomysłami sypał jak z rękawa. Za jego czasów powstał wstępny projekt nurkowiska z podwodną jaskinią, planowana była też budowa toru do wyścigów konnych, miniskansenu i kompleksu hotelowo-gastronomicznego. Od czasu zalania czwartej Pogorii minęły już jednak dwa lata, a jedyna atrakcja, jaka pojawiła się nad jej brzegiem, to ścieżka rowerowa. Ostatnio została jednak zlikwidowana, bo uznano, że biegnie drogą technologiczną i nie jest bezpieczna dla rowerzystów.

- Było tyle planów i pomysłów. Obiecywano wiele, a tymczasem gdy przyjdzie lato, nie będzie można nawet się wykąpać, bo nikt nie zadbał o zorganizowanie plaży - narzeka dąbrowianka Gosia Małek.

- Większością terenów nad Kuźnicą Warężyńską nie dysponuje miasto, lecz Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Gliwicach, więc gdybyśmy chcieli tam inwestować, musimy się porozumieć - mówi Marcin Bazylak z dąbrowskiego magistratu. - W przyszłym tygodniu odbędzie się spotkanie z przedstawicielami RZGW, na którym porozmawiamy o naszych planach związanych ze zbiornikiem. Na pewno chcielibyśmy, żeby powstały nad jego brzegiem ścieżki rowerowe - dodaje Bazylak. Od razu zaznacza, że w pierwszej kolejności Dąbrowa zamierza zorganizować Centrum Sportów Letnich i Wodnych na terenie Pogorii III i parku Zielona.

- To dla nas priorytet. Dostaliśmy właśnie 2 mln euro dotacji na ten cel i w przyszłym tygodniu będziemy już wiedzieć, na co dokładnie je przeznaczymy - zapewnia.

Pewne jest powstanie ścieżek rowerowych, pod uwagę brane są też m.in.: poszerzenie plaży, budowa molo, skateparku, punktów sanitarnych przy boiskach.

Inwestycje na "trójce" mają się zakończyć do 2010 r., dopiero wtedy władze pomyślą poważniej o "czwórce". Gliwicki RZGW nie planuje na własną rękę organizowania rekreacji na terenie Kuźnicy Warężyńskiej, ale nie ma nic przeciwko inicjatywom miasta. - Zbiornik powstał w celu ochrony przeciwpowodziowej i uzupełniania poboru wody dla użytkowników przemysłowych. Jeśli Dąbrowa będzie chciała stworzyć tu jakieś atrakcje, wyrazimy zgodę pod warunkiem, że będą one służyć cichej rekreacji. Jest tu obwód rybacki i dlatego nie wolno zakłócać spokoju - mówi Krystian Polywka, zastępca dyrektora RZGW.

--------------------

+Quote Post
Dzygit
post pon, 14 maj 2007 - 15:08
Post #326

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 382

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,4127840.html

wielkie inwestycje itd sciezki rowerowe
co myslicie o tym ze na zapotrze i przy osrodku
"hydrotechnicznym" sciezka jest zamknieta

i potem urywa sie gladki asfalt jest kilometr pasciastej drogi i znowu fajny asfalt
napewno to ułatwia zycie tym co smigają na rolkach

ciekawe czy miasto zmieni kiedys ten stan ?

+Quote Post
Pawelele
post pon, 14 maj 2007 - 15:36
Post #327

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 145

Jak dla mnie na brzegu W i SE (wszędzie gdzie jest ładny, równiutki asfalcik na ścieżce) to może się dziać wszystko - i tak już niewiele rzeczy tam nie jeździło - chyba czołgu jeszcze tylko nie było biggrin.gif - wczoraj np jechał tam kolo jakimś takim motorkiem z II wojny światowej, nawet miał jakiś karabin z boku dla pasażera...
Najbardziej zależy mi aby część NE i E została taka jaka jest i niech w sezonie lęgowym nie wpływają na zatokę.....
taki kompromis myślę, że jest możliwy....

A ścieżka przecież jest otwarta przy zaporze - wąsko bo wąsko ale się przejedzie...

Ej co sądzicie o kolesiach co jeżdżą tymi minimotorkami ścieżką - mnie to strasznie wkurza jak takie stado brzęczków śmiga między przechodniami :[

+Quote Post
TeodorMotor
post wto, 15 maj 2007 - 09:24
Post #328

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 42

QUOTE(Pawelele @ May 14 2007, 15:36 ) *
(...) wczoraj np jechał tam kolo jakimś takim motorkiem z II wojny światowej, nawet miał jakiś karabin z boku dla pasażera... (...)
Dwóch ich było... W "ruskich" chełmach... A na koszu atrapa "diektiarowa"... No, Magneto i spółka! Podobno skutkiem jakiegoś filmu z telewizora ludziska w takie rzeczy sią zabawiają... Ciekawe, o jaki film chodzi...

QUOTE(Pawelele @ May 14 2007, 15:36 ) *
(...)Ej co sądzicie o kolesiach co jeżdżą tymi minimotorkami ścieżką - mnie to strasznie wkurza jak takie stado brzęczków śmiga między przechodniami :[
Nic nie sądzę - "biere komóre", dzwonię na 112 i opisuję sytuację. Za KAŻDYM razem.

+Quote Post
picaro
post wto, 15 maj 2007 - 10:16
Post #329

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 75

No z tymi motorami to faktycznie lipa (chodzi o te terenowe), raz nawet byłem świadkiem pościgu policyjnego za tym baranmi, ale w lesie to chłopaki z policji nie wiele zrobia gościom na motorach terenowych. W każdym razie jest to spore zagrożenie dla spacerowiczów i rowerzystów, bo prędkości rozwijają całkiem sporą jak na las i jak kogoś niebawem tam potrącą labo nawet zabija to sie nie zdziwie. I było by dobrze jak by panowie policjaci jakąś zasadzke zrobili biggrin.gif
wogóle to strasznie mnie śmieszy mad.gif jak kolo przyjeżdza furgonetka, wypakowuje quada, zkłada zbroję i targa po lesie. Ciekawe jakie ma kompleksy laugh.gif
wogóle to ta moda mnie już drażni, podobnie zaczyna być w beskidach zwłaszcza śląskim, rok temu w zimie potrącił bymnie koleś skuterem snieznym (w zasadzie to cała banda kolesi) i to gdzie? w rezerwacie Baraniej Góry. Czy naparwdę nie ma siły na tych bandytów, bo jak ich inaczej nazwać mad.gif

+Quote Post
Pawelele
post wto, 15 maj 2007 - 12:12
Post #330

UZYTKOWNIK

picaro chodziło mi o tych kolesi na minimotorkach - takie dziecięce, mocno pierdzące badziewie a na tym czymś dorosły kolo - normalnie wygląda to idiotycznie.....
Co do "maximotorów" wink.gif to szkoda słów - masz rację, że policja nie ma z nimi szans - czmychną gdzieś w las i tyle ich widzieli... a w górach to już szkoda gadać - sodoma, gomora :[
O zasadzce przy KW to już od pewnego czasu myślę biggrin.gif - pytanie tylko czy mandat ich odstraszy.... i czy policji się będzie chciało biggrin.gif
Quady to mogą zwiać ale terenówki już nie tam prędko sesesese

TeodorMotor No i co wynikło z tych telefonów??

+Quote Post
Dzygit
post wto, 15 maj 2007 - 13:23
Post #331

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 382

to ja was moze jeszcze zapytam o paralotnie z napędami
jak ludzie odbierają latających paralotniarzy jako atrakcje .. czy przeciwnie
czy to tez denerwuje (silnik jednak trochę wyje ) ?

no i czasem sie lata niziutko

Dzyg

chodziło mi o tych kolesi na minimotorkach - takie dziecięce, mocno pierdzące badziewie a na tym czymś dorosły kolo - normalnie wygląda to idiotycznie.....
Co do "maximotorów" wink.gif to szkoda słów - masz rację, że policja nie ma z nimi szans - czmychną gdzieś w las i tyle ich widzieli... a w górach to już szkoda gadać - sodoma, gomora :[
O zasadzce przy KW to już od pewnego czasu myślę biggrin.gif - pytanie tylko czy mandat ich odstraszy.... i czy policji się będzie chciało biggrin.gif
Quady to mogą zwiać ale terenówki już nie tam prędko sesesese

TeodorMotor No i co wynikło z tych telefonów??
[/quote]

+Quote Post
picaro
post wto, 15 maj 2007 - 14:09
Post #332

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 75

co do paroltoni, to osobiscie jakoś nie ma przykrych doświadczeń, choc nie watpliwie mogą być uciązliwe jeśli lata na nich jakiś baran. Ale tak ogólnie to chyba nawet atrakycjnie wygląda zwłaszcza dla dzieciaków, choć jeśli chodzi o góry, to co do nie których miejsc tez bym ich pogonił, a raczej wyznaczył im miesca do latania tak jak tym wariatom na motorach jakiś tor czy coś, bo w sumie na wszytsko jest miejsce tylko z rozsądkiem tak aby nie szkodzidź innym

+Quote Post
pulsatilla1214
post wto, 15 maj 2007 - 15:14
Post #333

UZYTKOWNIK

Co do paralotni - nie tak dawno miałem okazję obserwować dwóch z Was w rejonie Zatoki Pogorii II. Ciekaw byłem jaką trajektorią lotu zblizające się wyjce przelecą ze względu na kolonię śmieszek, ale... nie było tak źle cool.gif Obaj paralotniarze na wysokim pułapie, lecąc od strony PIV trzymali się mniej więcej skraju lasu na wschodnim brzegu, dopiero minąwszy kolonię łagodnym łukiem skręcili nad PIII. I tak jest oki.

Zastrzeżeń na razie brak, Dzygit smile.gif

+Quote Post
Pawelele
post wto, 15 maj 2007 - 16:09
Post #334

UZYTKOWNIK

Ja też nie zgłaszam większych zastrzeżeń - fakt, jak się jest gdzieś blisko to mnie lekko zakłóca praca silnika odbiór "pięknych okoliczności przyrody" wink.gif
No ale bez przesady biggrin.gif

Negatywne emocje wyzwalane przez paralotniarzy to zaledwie promil tego co dzieje się ze mną na widok quada tudzież tego pierdzącego minimotorka wink.gif

+Quote Post
Hator
post śro, 16 maj 2007 - 14:39
Post #335

FdZD

Nad Pogorią IV nie będzie przystani żeglarskich ani plaż

Kiedy robi się ciepło, mieszkańcy ciągną nad wodę. Pogoria III jest oblężona. Pogoria IV zaś pozostaje pusta, choć wybrzeże zbiornika aż prosi się o zajmowanie. W poprzedniej kadencji lokalne władze przez kilka lat rysowały obraz prosperity, jaka nastąpi po zalaniu zbiornika.

Miały powstać plaże, boiska, przystanie żeglarskie, a nawet nurkowisko. Z tych planów nie zostało nic. Najwyżej wokół największego sztucznego jeziora w regionie pojawią się trasy rowerowe. O kąpieli, czy pływaniu na razie mieszkańcy Zagłębia mogą zapomnieć, bo m.in. nie przygotowano odpowiednich planów zagospodarowania przestrzennego.

- Szkoda, że tak to się wszystko skończyło, bo miejsce jest idealne dla przyciągnięcia mieszkańców z całego województwa. Dzisiaj na wąskim skrawku plaży nad Pogorią III w upalne dni "człowiek leży na człowieku" - mówi Agnieszka Matyja z Dąbrowy Górniczej.

W najbliższych kilku latach miasto nie będzie inwestować w budowę bazy rekreacyjnej nad zbiornikiem Kuźnica Warężyńska, bo... nie ma tam prawie wcale gminnych terenów. Jakby tego było mało, Pogoria IV to zbiornik retencyjny i prawo wodne zabrania tu uprawiania sportów wodnych. Zgodę na zmianę kwalifikacji jeziora na rekreacyjno-retencyjne musiałoby wydać Ministerstwo Ochrony Środowiska. Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Gliwicach, który jest administratorem tego obiektu, nie zamyka drogi przed lokalnymi władzami, ale spełnienie wszystkich wymogów wydaje się mało prawdopodobne.

- Zbiornik ma charakter przeciwpowodziowy, choć skarpy od strony południowo-zachodniej są łagodniejsze i tam mogłyby powstać plaże i kąpieliska. Nikt jednak nie przedstawił jakichkolwiek planów zagospodarowania tego terenu. Zresztą wody Kuźnicy Warężyńskiej muszą zachować odpowiednią czystość, bo wypływają stąd do Przemszy, która stanowi naturalne ujęcie wody pitnej dla mieszkańców Będzina - podkreśla Henryk Radaszkiewicz, zastępca dyrektora RZGW w Gliwicach.

Miasto ma jedynie 6,5 ha terenu przy Pogorii IV, w okolicy ulicy Unruga, a pod wodą około 20 ha.

- Dla gminy ważniejsza jest rozbudowa infrastruktury przy Pogorii III. Otrzymaliśmy z funduszy unijnych pieniądze na projekt Centrum Sportów Letnich i Wodnych POGORIA,realizowany w partnerstwie z Będzinem, Sławkowem i Siewierzem - mówi Lucyna Stępniewska z UM.

Za część z 2 milionów euro z Regionalnego Programu Operacyjnego województwa na lata 2007-2013 miasto odnowi Ośrodek Sportów Letnich na Zielonej, a plaża Pogorii III ma zostać poszerzona od strony parkingu, wyrosną baza noclegowa, molo, natryski i pełen węzeł sanitarny.

Piotr Sobierajski

--------------------

+Quote Post
pulsatilla1214
post śro, 16 maj 2007 - 17:11
Post #336

UZYTKOWNIK

Miasto ma jedynie 6,5 ha terenu przy Pogorii IV, w okolicy ulicy Unruga, a pod wod&plusmn; około 20 ha

...ale Skarb Państwa trochę więcej... laugh.gif I pod wodą i nad wodą biggrin.gif

nie będzie przystani żeglarskich

nie przygotowano odpowiednich planów zagospodarowania przestrzennego.

...czyżby..? kilkadziesiąt hektarów jest przeznaczonych pod przystań smile.gif Choć na w/w planach w ogóle nie ma jeziora... rolleyes.gif Poza tym de facto przystań juz istnieje przy budynkach RZGW...
...ani plaż

...gdzie pomysłowi budowniczowie nie wysypali kamieni tam jest piach wink.gif W końcu teren po kopalni piasku, nie po kamieniołomie cool.gif

P.S.

Nic tylko się cieszyć tongue.gif

wokół największego sztucznego jeziora w regionie

a Dziećkowice to pies biggrin.gif ? O Goczałkowicach nie wspominając... smile.gif

+Quote Post
Sebastian22
post śro, 16 maj 2007 - 17:47
Post #337

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

QUOTE(pulsatilla1214 @ May 16 2007, 17:11 ) *
...ale Skarb Państwa trochę więcej... laugh.gif I pod wodą i nad wodą biggrin.gif

...czyżby..? kilkadziesiąt hektarów jest przeznaczonych pod przystań smile.gif Choć na w/w planach w ogóle nie ma jeziora... rolleyes.gif Poza tym de facto przystań juz istnieje przy budynkach RZGW...
...gdzie pomysłowi budowniczowie nie wysypali kamieni tam jest piach wink.gif W końcu teren po kopalni piasku, nie po kamieniołomie cool.gif

P.S.

Nic tylko się cieszyć tongue.gif

a Dziećkowice to pies biggrin.gif ? O Goczałkowicach nie wspominając... smile.gif

Moze mieli na mysli mikro-region tongue.gif Ciekawi mnie sprawa dotacji do Pogorii III - jak sie zmieni tam krajobraz, w szczególności poszerzenie plaży - mam nadzieje że powiązane z oczyszczaniem istniejącej :) Lubie Pogorię bo jest tam swoisty klimat, względna cisza (poza sezonem) oraz ciekawe miejsce odpoczynku nad wodą.

+Quote Post
:)
post czw, 17 maj 2007 - 12:37
Post #338

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

i dobrze ze wreszcie cos zrobia na III. Od zawsze sie dziwie jak to mozliwe ze zbiornik znajdujacy sie tak blisko miasta jest prawie niezagospodarowany.
Oczywiscie trzymam kciuki za inwestycje na IV ale nie mam nic przeciwko (a nawet popieram) zeby wczesniej zrobili III.

@ Dzygit
masz jakies nowe foto DG z "lotu ptaka"?

kiedys obiecales takie jedno na wiosne, ktore zamowilem na logo wink.gif

--------------------

+Quote Post
Dave
post czw, 17 maj 2007 - 16:56
Post #339

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 432

Żeby "ich" jasna cholera wzięła!! mad.gif
A takie cuda tam miały być, że człowiekowi odechciewało by się wyjeżdżać poza swoje miasto i region np. nad morze na wakacje a tu ch..., dupa i kamieni kupa! mad.gif

+Quote Post
Sebastian22
post czw, 17 maj 2007 - 17:15
Post #340

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

QUOTE(Dave @ May 17 2007, 16:56 ) *
... i kamieni kupa! mad.gif

To akurat juz zrealizowano! Wiedziałem ze tak sie to skończy, no ale za to bedziemy miec ladna Pogorie III... biggrin.gif

+Quote Post

61 Stron V  « < 15 16 17 18 19 > » 
Reply to this topicStart new topic
8 Użytkowników czyta ten temat (8 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: wtorek, 14 października 2025 - 16:11
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza