![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Uroczyście informuję, że w upływającym dniu, tj. 3 kwietnia, poziom Pogorii IV osiągnał minimalny poziom piętrzenia (MPP = 262,0 m) :7:
Od czwartku przybylo ponad dwa metry wody. Około godziny 20-tej z betonowych ścian jazu od wewnętrznej strony można było odczytać aktualny poziom wody- 262,20 cm. :21: Został metr do progu jazu. Rury do Pogorii III sa już częsciowo zatopione (jakas jedna czwarta przekroju), linia brzegowa zaś od metalowego brzegu dotyka niemalże kamieni, średnio 1,5 - 2 m od nich woda juz jest. Zniknęły wszystkie górki pomiędzy jazem a Piekłem, jedynie szczyt gorki na wprost rur wystaje. Piękny to widok wjeżdżać na ścieżke rowerową i widzieć odbijające się w gładkiej tafli wody swiatła zapory:) Ptaki przeniosły się na niezatopione jeszcze obszary między Ratanicami a Mariankami, wystaje tam z wody teraz istny las drzewek (i chyba będzie to staly element krajobrazu przy niskich stanach), zapowiada się tam istny raj dla płetwonurków(całe jezioro wiem, ze nim bedzie i to z pewnoscią). Prawie zniknął też pod woda nasyp dzielący zbiornik na częśc od Piekła i zachodnią. Co ciekawe lód pozostał jedynie na prawo od tablic w Piekle, zaczyna rowniez się łamac tworząc na wschodnim brzegu białe pryzmy. Ciekawe czy pchany zachodnim wiatrem nie ściął też kilku górek;-) "Lody pękają" jak pisał niegdys Paukszta:) Na Pogorii III podobnych oznak brak, ale nie miała takiej dawki cieplejszej wody roztopowej co Czwórka. Ciekawe jak kaskady po "wielkiej wodzie" :wink: Aktualnie Pogoria IV jest w zlewni potoku Pogoria - woda z Czarnej płynie do niej nawet jazem;-) A wypływac może w chwili obecnej rurami TYLKO na Trójkę.... :wink: Rysunek, na podstawie którego snułem takie rozważania( z przekroju misy zbiornika i umiejscowienia wysokości odpływów jazu i rur względem siebie) , okazał się wykonany poprawnie;-) Pawelele, coś milczysz, co tam ustrzeliłeś w sobotę 8) ? Milczysz jakbyś wpadł w osuwające sie przemoczone piachy wokół zbiornika albo cos równie mrożącego krew w zyłach. Obchodzenie całej chyba nie było tak tragiczne :18: ????? Ładnie to tak zamartwiac forumowiczów :28: ?????? |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
:21: :3: :19: :mrgreen:
:27: za nowy zbiornik -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 109 Dołączył: śro, 22 cze 05 Skąd: okolice D.G Nr użytkownika: 145 ![]() |
![]() Z ptaków najciekawsze były podróżniczki (4 śpiewające samce! - przepiękne!!), poza tym białorzytki, z wodnych już sporo perkozów dwuczubych, 2 rdzawoszyje, sporo czernic, łysek, śmieszek, trochę świstunów, 1 krakwa, cyranki, bardzo ładnie leciały gęsi. Długo byłoby to wszystko opisywać :) Ogólnie fajny wypad - wiosna nadrabia zaległości ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
ooooo
![]() Chyba zaraz złapię za lornetke i ze słonkiem pognam uszy nadstawiać ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 293 Dołączył: pią, 08 kwi 05 Nr użytkownika: 139 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tej wody jest już naprawdę sporo, bo widać dużo już odemnie z okna (Mydlice). Jeszcze w zeszłym roku nie było wogóle widać. Teraz to jest jeszcze lód. Ale jak się roztopi to ładne bedą widoki :roll: jak widok na pełne morze
![]() |
|
|
![]()
|
|
Pawelele - czy doznalem złudzenia optycznego, czy na jednej z wysepek na środku zbiornika około 25 kormoranów odpoczywa i charakterystycznie zgina szyje
![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 109 Dołączył: śro, 22 cze 05 Skąd: okolice D.G Nr użytkownika: 145 ![]() |
Żadne złudzenie!! Ja też w niedzielę widziałem tam kormorany ale chyba nieco mniej - z pamięci powiem, że 17os.
:idea: Proponuje się z tymi dysputami przenieść do jakiegoś innego wątku bo myślę, że niektórych to całkowicie nie obchodzi, a wręcz nawet irytuje... a może jakiś nowy topic wygenerujemy ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Echhhhhh ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 512 Dołączył: wto, 05 sie 03 Skąd: LONDON Nr użytkownika: 2 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A co z ptasia grypa ????? :1:
|
|
|
![]()
|
|
Przereklamowany temat - nie mam sił się na ten temat wypowiadać... media podgrzewają atmosferę robiąc niepotrzebną psychozę....
Wystarczy odrobina zdrowego rozsądku i powinno być OK 8) |
|
|
![]()
|
|
![]() Człowiek Legenda ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 99 Dołączył: czw, 28 kwi 05 Skąd: Broadway Nr użytkownika: 141 Płeć: Mężczyzna GG: 2594367 ![]() |
objechałem niedawno 4 i od strony ujejsca, tam gdzie jest taki mały dopływ, woda tak im przepłukała, ten wydawało by sięsolidny kanał, że zamiast lekkich zakrętów, zrobił się prosty odcinek, az do takiego mostu, a dno przykrył 2 metrowy piasek, którego spory teren wyrwała woda, a musze powiedzieć, że jest to dosyć mały dopływ :shock:
|
|
|
![]()
|
|
Faktycznie Trzebyczka narozrabiała :wink: Nie ma co się dziwić, jeśli pod nową drogą od Podbagienka w stronę zbiornika, robiąc mostek zasypano jej stare koryto, zostawiając jedynie rurę o niewielkim przekroju. To popłynęła na zbiornik
![]() Wg mnie wprost na odwrót, nie wyprostowała się, lecz utworzyła dwa zakola, najpierw podcinając jeden brzeg, następnie odbijając się od niego i podmywając drugi z drogą na tyle skutecznie, ze asfalt na całej szerokości wylądował w rzece. Proste koryto kamienne jeszcze jest widoczne suche powyżej. Zrobiło się bardziej naturalnie :wink: Już nie biegnie jak po sznurku ![]() Mamy więc piękny piaszczysty jar z urwistymi brzegami w sam raz dla jaskółek brzegówek, nieco przypominający krajobrazy nadbużańskie ![]() Tuż poniżej rodziału wód Trzebyczki koryto wcięło się w piachy, następnie zaś zostało nimi zasypane, tworząc piękny, szeroki, piaszczysty strumień nie do przeskoczenia. Progi w dolnej części przed zbiornikiem również niemal schowały się w piasku, dopiero przy ostatnim przy brzegu jeziora koryto jest jak kiedyś całkowicie kamienne i... suche ![]() Kaskady już naprawione. A zaplanowana wyspa kanałem wąskim odcięta. Stan wody 6 kwietnia o godz 19-tej : 262,55 m n.p.m. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 294 Dołączył: pią, 25 lut 05 Skąd: DG Nr użytkownika: 125 Płeć: Mężczyzna ![]() |
W tym roku już od jakiegoś czasu planowałem się wybrać w miejsce, gdzie Trzebyczka rozgałęzia się i następnie wpływa do PIV. Dzisiaj się udało
![]() ![]() :arrow: http://clarkson.ovh.org/p4_2006_04_07/ |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
QUOTE([IMG) http://www.rzgw.gliwice.pl/themes/NukeNews/images/logo.gif[/IMG]]
ROZPORZĄDZENIE nr 2 DYREKTORA REGIONALNEGO ZARZĄDU GOSPODARKI WODNEJ W GLIWICACH z dnia 30 marca 2006 roku w sprawie ustanowienia obwodu rybackiego Kuźnica Warężyńska nr 1 Na podstawie art. 15 ust 1 ustawy z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym (Dz. U. z 1999 Nr 66, poz. 750, z późn. zm.)1 zarządza się, co następuje: § 1 1. Ustanawia się obwód rybacki „Kuźnica Warężyńska nr 1” w regionie wodnym Małej Wisły oraz określa się jego nazwę, numer i granice. 2. Granice obwodu rybackiego, o którym mowa w ust. 1, stanowi załącznik do rozporządzenia. § 2 1. Rozporządzenie podlega opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym województwa śląskiego. 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. DYREKTOR REGIONALNEGO ZARZĄDU GOSPODARKI WODNEJ w GLIWICACH Załącznik do rozporządzenia nr 2 Dyrektora Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Gliwicach z dnia 30 marca 2006r. GRANICE OBWODU RYBACKIEGO KUŹNICA WARĘŻYŃSKA NR 1 1. Obwód rybacki zbiornika Kuźnica Warężyńska nr 1 Obwód obejmuje wody zbiornika Kuźnica Warężyńska wraz z wodami doprowadzalników potoku Trzebyczka i rzeki Przemszy do czaszy zbiornika, licząc od pierwszego progu na doprowadzalnikach, oraz odprowadzalnikiem wód ze zbiornika do linii prostej łączącej punkty zbiegu lewego brzegu rzeki Przemsza i prawego brzegu odprowadzalnika oraz lewego brzegu rzeki Przemsza z lewym brzegiem odprowadzalnika. Ocena skutków regulacji: Rozporządzenie pozwoli Dyrektorowi Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Gliwicach wykonać obowiązki ustawowe w zakresie gospodarki rybackiej na publicznych wodach płynących Skarbu Państwa, zastąpi dotychczasowy system podziału wód podporządkowany granicom administracyjnym systemem zlewniowym, oraz poprawi wewnętrzną konkurencyjność gospodarki rybackiej i zwiększy nad nią nadzór ze strony organów Państwa. Wejście w życie rozporządzenia nie będzie miało wpływu na rynek pracy oraz sytuację i rozwój regionalny oraz nie spowoduje skutków finansowych dla budżetu Państwa. Opracowano w Regionalnym Zarządzie Gospodarki Wodnej w Gliwicach -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 392 Dołączył: sob, 07 lut 04 Skąd: DG - Stary Gołonóg Nr użytkownika: 42 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(Dejmon) W tym roku (...)
Dwa razy byłem już nad PIV. Śmiem twierdzić, że przez ostatnie 10 dni poziom wody jest o 2, 3 metry wyższy niż ten ze zdjęć. I rośnie. Rozmawiałem ze znajomymi, którzy tam mieszkają - twierdzili, że w ostatnich dziach lustro wody podnosi się o około 20 cm na dobę... |
|
|
![]()
|
|
Dziś o 19.30: 262,80 m n.p.m. Tak, pisaliśmy zresztą na bieżąco jak wody przybywało; tuż przed powodziową falą było około 3 metry wody mniej.
|
|
|
![]()
|
|
http://213.186.95.178/Article.aspx?tid=tab...d=itemZbiorniki
Ciekawy jestem skąd im się wziął zb. Próba. Ktoś słyszał o takowym na Przemszy..? Jest taki, ale na dopływie Warty, w sieradzkiem. Może próbując "wklepać" Kuźnicę najpierw takie podchody były, hihihihi ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A więc zbiornik nazwano Kuznica Warężyńska :? , moze podejmiemy inicjatywe, podpiszemy i prześlemy do Rady Miasta i miłościwie Nam panującego jakas petycje w sprawie zmiany nazwy np. Na Pogorie 4 , o czym juz tu dyskutowaliśmy ?? Jak Myslicie ??
|
|
|
![]()
|
|
Trud zbyteczny, gdyz władze nazywają zbiornik własnie Pogorią IV 8)
RZGW niech sobie nazywa jak chce, mam to w :17: |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 294 Dołączył: pią, 25 lut 05 Skąd: DG Nr użytkownika: 125 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wody coraz więcej i więcej. Praktycznie nie ma odniesienia do tego co było 2 tygodnie temu, a co jest dziś. Ludzie pieją z zachwytu. Przejażdżki rowerowe wokół PIV stają się coraz przyjemniejsze. Dzisiaj nawet otwarli bramę przy tamie, niestety jak wracałem z powrotem była już zamknięta. Lubią robić ludziom na złość :x Pracownicy RZGW dzielnie za to wyławiali badyle kołyszące się na wodzie przy brzegu, co by nie psuć, podziwiającym piękno rodzącego się zbiornika, doznań estetycznych. Miejmy nadzieję, że te badyle zabiorą także z brzegu, bo jak woda się podniesie, to znajdą się z powrotem tam, gdzie były :) Na tej podziurawionej drodze między Mariankami a Ratanicami, o której kiedyś pisałem, dzisiaj minąłem się z Fiatem Pandą z pomarańczowym kogutem i napisem "Służba drogowa". Biorę to za dobrą monetę. Spotkałem też na swojej drodze dorodnego zająca z wielkimi uszami, ale pewnikiem, tak jak ten ze znanej radzieckiej bajki, wziął mnie za wilka i dał gdzieś nogę
![]() :arrow: http://clarkson.ovh.org/p4_2006_04_13/ |
|
|
![]()
|
|
Hahahahaha
![]() Może nie chcieli, aby butwiejąc zabierały z wody tlen. Mnóstwo też plastikowych (plastykowych) butelek i podobnych śmieci mniej estetycznych od drewna. 263 m n.p.m. Co do zajęczaków - tuż przy drodze między Wojkowicami Kościelnymi a Ujejscem, po zielonej trawce biegal sobie biały królik w czarne ciapki. Samopas :wink: Mam nadzieję, że uważa na samochody ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: środa, 15 października 2025 - 06:50 |