IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

61 Stron V  « < 9 10 11 12 13 > »   
Reply to this topicStart new topic
> "Pojezierze Dąbrowskie", Pogoria: I, II, III, IV..
pulsatilla1214
post wto, 04 kwi 2006 - 00:11
Post #201

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 148

Uroczyście informuję, że w upływającym dniu, tj. 3 kwietnia, poziom Pogorii IV osiągnał minimalny poziom piętrzenia (MPP = 262,0 m) :7:

Od czwartku przybylo ponad dwa metry wody. Około godziny 20-tej z betonowych ścian jazu od wewnętrznej strony można było odczytać aktualny poziom wody- 262,20 cm. :21:
Został metr do progu jazu. Rury do Pogorii III sa już częsciowo zatopione (jakas jedna czwarta przekroju), linia brzegowa zaś od metalowego brzegu dotyka niemalże kamieni, średnio 1,5 - 2 m od nich woda juz jest. Zniknęły wszystkie górki pomiędzy jazem a Piekłem, jedynie szczyt gorki na wprost rur wystaje. Piękny to widok wjeżdżać na ścieżke rowerową i widzieć odbijające się w gładkiej tafli wody swiatła zapory:) Ptaki przeniosły się na niezatopione jeszcze obszary między Ratanicami a Mariankami, wystaje tam z wody teraz istny las drzewek (i chyba będzie to staly element krajobrazu przy niskich stanach), zapowiada się tam istny raj dla płetwonurków(całe jezioro wiem, ze nim bedzie i to z pewnoscią). Prawie zniknął też pod woda nasyp dzielący zbiornik na częśc od Piekła i zachodnią. Co ciekawe lód pozostał jedynie na prawo od tablic w Piekle, zaczyna rowniez się łamac tworząc na wschodnim brzegu białe pryzmy. Ciekawe czy pchany zachodnim wiatrem nie ściął też kilku górek;-) "Lody pękają" jak pisał niegdys Paukszta:) Na Pogorii III podobnych oznak brak, ale nie miała takiej dawki cieplejszej wody roztopowej co Czwórka. Ciekawe jak kaskady po "wielkiej wodzie" :wink:

Aktualnie Pogoria IV jest w zlewni potoku Pogoria - woda z Czarnej płynie do niej nawet jazem;-) A wypływac może w chwili obecnej rurami TYLKO na Trójkę.... :wink: Rysunek, na podstawie którego snułem takie rozważania( z przekroju misy zbiornika i umiejscowienia wysokości odpływów jazu i rur względem siebie) , okazał się wykonany poprawnie;-)

Pawelele, coś milczysz, co tam ustrzeliłeś w sobotę 8) ? Milczysz jakbyś wpadł w osuwające sie przemoczone piachy wokół zbiornika albo cos równie mrożącego krew w zyłach. Obchodzenie całej chyba nie było tak tragiczne :18: ????? Ładnie to tak zamartwiac forumowiczów :28: ??????
Go to the top of the page

+Quote Post
:)
post wto, 04 kwi 2006 - 11:59
Post #202

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

:21: :3: :19: :mrgreen:
:27: za nowy zbiornik

--------------------

+Quote Post
Pawelele
post wto, 04 kwi 2006 - 14:16
Post #203

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 145

laugh.gif nogi mnie pierońsko bolały po tej rundce dookoła zbiornika... ale na szczęście obyło się bez żadnych nieprzyjemnych przygód 8)
Z ptaków najciekawsze były podróżniczki (4 śpiewające samce! - przepiękne!!), poza tym białorzytki, z wodnych już sporo perkozów dwuczubych, 2 rdzawoszyje, sporo czernic, łysek, śmieszek, trochę świstunów, 1 krakwa, cyranki, bardzo ładnie leciały gęsi. Długo byłoby to wszystko opisywać :) Ogólnie fajny wypad - wiosna nadrabia zaległości biggrin.gif

+Quote Post
pulsatilla1214
post wto, 04 kwi 2006 - 17:45
Post #204

UZYTKOWNIK

ooooo biggrin.gif Zazdroszczę, jeszcze tych wodnych słowików w życiu nie słyszałem (no może poza kasetowym czy płytkowym nagraniem made in Puszczykowo) :wink: Czyżby w środkowo wschodniej częsci...?

Chyba zaraz złapię za lornetke i ze słonkiem pognam uszy nadstawiać laugh.gif

+Quote Post
mydliczek
post wto, 04 kwi 2006 - 17:48
Post #205

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 139

Tej wody jest już naprawdę sporo, bo widać dużo już odemnie z okna (Mydlice). Jeszcze w zeszłym roku nie było wogóle widać. Teraz to jest jeszcze lód. Ale jak się roztopi to ładne bedą widoki :roll: jak widok na pełne morze laugh.gif hehe

+Quote Post
pulsatilla1214
post wto, 04 kwi 2006 - 19:47
Post #206

UZYTKOWNIK

Pawelele - czy doznalem złudzenia optycznego, czy na jednej z wysepek na środku zbiornika około 25 kormoranów odpoczywa i charakterystycznie zgina szyje laugh.gif ? Lornetką zaobserwowane od rur w kierunku na przyszłą wyspę, ale w odległości jakiegos kilometra, wiec widok mimo opierania lornetki o balustrade nie najlepszy. Dwuczuby złowił okonia ze 20 cm i usiłował go połknąć. Oby się nie udławił :wink:

+Quote Post
Pawelele
post śro, 05 kwi 2006 - 19:03
Post #207

UZYTKOWNIK

Żadne złudzenie!! Ja też w niedzielę widziałem tam kormorany ale chyba nieco mniej - z pamięci powiem, że 17os.
:idea: Proponuje się z tymi dysputami przenieść do jakiegoś innego wątku bo myślę, że niektórych to całkowicie nie obchodzi, a wręcz nawet irytuje... a może jakiś nowy topic wygenerujemy biggrin.gif ??

+Quote Post
Kwasny
post śro, 05 kwi 2006 - 21:53
Post #208

Echhhhhh

Nr użytkownika: 2

A co z ptasia grypa ????? :1:

+Quote Post
Pawelele
post czw, 06 kwi 2006 - 08:38
Post #209

UZYTKOWNIK

Przereklamowany temat - nie mam sił się na ten temat wypowiadać... media podgrzewają atmosferę robiąc niepotrzebną psychozę....
Wystarczy odrobina zdrowego rozsądku i powinno być OK 8)

+Quote Post
PaVLo
post czw, 06 kwi 2006 - 09:29
Post #210

Człowiek Legenda
**

Nr użytkownika: 141
GG: 2594367 status gadu-gadu

objechałem niedawno 4 i od strony ujejsca, tam gdzie jest taki mały dopływ, woda tak im przepłukała, ten wydawało by sięsolidny kanał, że zamiast lekkich zakrętów, zrobił się prosty odcinek, az do takiego mostu, a dno przykrył 2 metrowy piasek, którego spory teren wyrwała woda, a musze powiedzieć, że jest to dosyć mały dopływ :shock:

+Quote Post
pulsatilla1214
post czw, 06 kwi 2006 - 22:17
Post #211

UZYTKOWNIK

Faktycznie Trzebyczka narozrabiała :wink: Nie ma co się dziwić, jeśli pod nową drogą od Podbagienka w stronę zbiornika, robiąc mostek zasypano jej stare koryto, zostawiając jedynie rurę o niewielkim przekroju. To popłynęła na zbiornik biggrin.gif Od dawna woda przesączała się przez piachy pod kamieniami i wymywała co się dało, przyszło jej więcej, to sobie znalazła nowe koryto.

Wg mnie wprost na odwrót, nie wyprostowała się, lecz utworzyła dwa zakola, najpierw podcinając jeden brzeg, następnie odbijając się od niego i podmywając drugi z drogą na tyle skutecznie, ze asfalt na całej szerokości wylądował w rzece. Proste koryto kamienne jeszcze jest widoczne suche powyżej. Zrobiło się bardziej naturalnie :wink: Już nie biegnie jak po sznurku tongue.gif Gratulacje dla twórców zwykłych faszynowych płotków z palików sosnowych przeplatanych gałęziami, właśnie tak powinno się chronić brzegi. Kamienie są ciężkie i na niestabilnym, przepuszczalnym podłożu nie zdają egzaminu. Most ocalili (a niewiele brakowało). Płotki dopiero wyprostowały nieco jej bieg upodabniając do poprzedniego stanu.

Mamy więc piękny piaszczysty jar z urwistymi brzegami w sam raz dla jaskółek brzegówek, nieco przypominający krajobrazy nadbużańskie biggrin.gif "Laski, piaski i karaski" :wink:

Tuż poniżej rodziału wód Trzebyczki koryto wcięło się w piachy, następnie zaś zostało nimi zasypane, tworząc piękny, szeroki, piaszczysty strumień nie do przeskoczenia. Progi w dolnej części przed zbiornikiem również niemal schowały się w piasku, dopiero przy ostatnim przy brzegu jeziora koryto jest jak kiedyś całkowicie kamienne i... suche biggrin.gif Piasku nie porwało na tyle, aby aż tu się osadził. Ale już niedługo :wink: W okolicach mostu bardzo ładnie widać jak piasek cały czas jest nanoszony prądem wody i przesypuje się w dół strumienia.

Kaskady już naprawione. A zaplanowana wyspa kanałem wąskim odcięta.

Stan wody 6 kwietnia o godz 19-tej : 262,55 m n.p.m.

+Quote Post
Dejmon
post pią, 07 kwi 2006 - 14:18
Post #212

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 125

W tym roku już od jakiegoś czasu planowałem się wybrać w miejsce, gdzie Trzebyczka rozgałęzia się i następnie wpływa do PIV. Dzisiaj się udało biggrin.gif W zeszłym roku byłem tam parę razy, ale jeszcze nie płynęła tamtędy nasza bohaterka. Faktycznie to co wyżej napisał pulsatilla1214 o tej niegrzecznej rzeczce, to wszystko prawda. Dokonała ona w tym miejscu całkiem sporego spustoszenia, dostarczając mi tym samym ciekawego materiału do fotoreportażu biggrin.gif Budowniczowie po raz kolejny nie potrafili ujarzmić natury. Nie będę się rozpisywał, zobaczcie sami:

:arrow: http://clarkson.ovh.org/p4_2006_04_07/

+Quote Post
:)
post pon, 10 kwi 2006 - 13:37
Post #213

IX :)

Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

QUOTE([IMG)
http://www.rzgw.gliwice.pl/themes/NukeNews/images/logo.gif[/IMG]]
ROZPORZĄDZENIE nr 2
DYREKTORA REGIONALNEGO ZARZĄDU GOSPODARKI WODNEJ W GLIWICACH
z dnia 30 marca 2006 roku
w sprawie ustanowienia obwodu rybackiego
Kuźnica Warężyńska nr 1

Na podstawie art. 15 ust 1 ustawy z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym (Dz. U. z 1999 Nr 66, poz. 750, z późn. zm.)1 zarządza się, co następuje:
§ 1
1. Ustanawia się obwód rybacki „Kuźnica Warężyńska nr 1” w regionie wodnym Małej Wisły oraz określa się jego nazwę, numer i granice.
2. Granice obwodu rybackiego, o którym mowa w ust. 1, stanowi załącznik do rozporządzenia.
§ 2
1. Rozporządzenie podlega opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym województwa śląskiego.
2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
DYREKTOR REGIONALNEGO ZARZĄDU
GOSPODARKI WODNEJ w GLIWICACH

Załącznik do rozporządzenia nr 2
Dyrektora Regionalnego Zarządu Gospodarki
Wodnej w Gliwicach z dnia 30 marca 2006r.

GRANICE OBWODU RYBACKIEGO
KUŹNICA WARĘŻYŃSKA NR 1

1. Obwód rybacki zbiornika Kuźnica Warężyńska nr 1
Obwód obejmuje wody zbiornika Kuźnica Warężyńska wraz z wodami doprowadzalników potoku Trzebyczka i rzeki Przemszy do czaszy zbiornika, licząc od pierwszego progu na doprowadzalnikach, oraz odprowadzalnikiem wód ze zbiornika do linii prostej łączącej punkty zbiegu lewego brzegu rzeki Przemsza i prawego brzegu odprowadzalnika oraz lewego brzegu rzeki Przemsza z lewym brzegiem odprowadzalnika.

Ocena skutków regulacji:
Rozporządzenie pozwoli Dyrektorowi Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Gliwicach wykonać obowiązki ustawowe w zakresie gospodarki rybackiej na publicznych wodach płynących Skarbu Państwa, zastąpi dotychczasowy system podziału wód podporządkowany granicom administracyjnym systemem zlewniowym, oraz poprawi wewnętrzną konkurencyjność gospodarki rybackiej i zwiększy nad nią nadzór ze strony organów Państwa.
Wejście w życie rozporządzenia nie będzie miało wpływu na rynek pracy oraz sytuację i rozwój regionalny oraz nie spowoduje skutków finansowych dla budżetu Państwa.

Opracowano w Regionalnym Zarządzie
Gospodarki Wodnej w Gliwicach

--------------------

+Quote Post
TeodorMotor
post pon, 10 kwi 2006 - 22:14
Post #214

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 42

QUOTE(Dejmon)
W tym roku (...)

Dwa razy byłem już nad PIV. Śmiem twierdzić, że przez ostatnie 10 dni poziom wody jest o 2, 3 metry wyższy niż ten ze zdjęć. I rośnie. Rozmawiałem ze znajomymi, którzy tam mieszkają - twierdzili, że w ostatnich dziach lustro wody podnosi się o około 20 cm na dobę...

+Quote Post
pulsatilla1214
post pon, 10 kwi 2006 - 22:24
Post #215

UZYTKOWNIK

Dziś o 19.30: 262,80 m n.p.m. Tak, pisaliśmy zresztą na bieżąco jak wody przybywało; tuż przed powodziową falą było około 3 metry wody mniej.

+Quote Post
pulsatilla1214
post wto, 11 kwi 2006 - 12:39
Post #216

UZYTKOWNIK

http://213.186.95.178/Article.aspx?tid=tab...d=itemZbiorniki

Ciekawy jestem skąd im się wziął zb. Próba. Ktoś słyszał o takowym na Przemszy..? Jest taki, ale na dopływie Warty, w sieradzkiem. Może próbując "wklepać" Kuźnicę najpierw takie podchody były, hihihihi laugh.gif

+Quote Post
Master
post wto, 11 kwi 2006 - 17:40
Post #217

FdZD

Nr użytkownika: 5

A więc zbiornik nazwano Kuznica Warężyńska :? , moze podejmiemy inicjatywe, podpiszemy i prześlemy do Rady Miasta i miłościwie Nam panującego jakas petycje w sprawie zmiany nazwy np. Na Pogorie 4 , o czym juz tu dyskutowaliśmy ?? Jak Myslicie ??

+Quote Post
pulsatilla1214
post wto, 11 kwi 2006 - 18:37
Post #218

UZYTKOWNIK

Trud zbyteczny, gdyz władze nazywają zbiornik własnie Pogorią IV 8)

RZGW niech sobie nazywa jak chce, mam to w :17:

+Quote Post
Dejmon
post czw, 13 kwi 2006 - 15:11
Post #219

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 125

Wody coraz więcej i więcej. Praktycznie nie ma odniesienia do tego co było 2 tygodnie temu, a co jest dziś. Ludzie pieją z zachwytu. Przejażdżki rowerowe wokół PIV stają się coraz przyjemniejsze. Dzisiaj nawet otwarli bramę przy tamie, niestety jak wracałem z powrotem była już zamknięta. Lubią robić ludziom na złość :x Pracownicy RZGW dzielnie za to wyławiali badyle kołyszące się na wodzie przy brzegu, co by nie psuć, podziwiającym piękno rodzącego się zbiornika, doznań estetycznych. Miejmy nadzieję, że te badyle zabiorą także z brzegu, bo jak woda się podniesie, to znajdą się z powrotem tam, gdzie były :) Na tej podziurawionej drodze między Mariankami a Ratanicami, o której kiedyś pisałem, dzisiaj minąłem się z Fiatem Pandą z pomarańczowym kogutem i napisem "Służba drogowa". Biorę to za dobrą monetę. Spotkałem też na swojej drodze dorodnego zająca z wielkimi uszami, ale pewnikiem, tak jak ten ze znanej radzieckiej bajki, wziął mnie za wilka i dał gdzieś nogę biggrin.gif Zapraszam do galerii:

:arrow: http://clarkson.ovh.org/p4_2006_04_13/

+Quote Post
pulsatilla1214
post pią, 14 kwi 2006 - 01:30
Post #220

UZYTKOWNIK

Hahahahaha laugh.gif A wlaśnie tak się zastanawiałem, patrząc od Piekła, jakim cudem wszystkie te ogromne kłody drewna (częste fragmenty podkładów kolejowych czy dawnych słupów) znalazly sie tak wysoko na kamiennym brzegu :?: Miałem kilka absurdalnych myśli - że poziom wody w zbiorniku byl juz większy i osiadły, gdy opadł :wink: , że fale wyrzuciły na brzeg przy silnym wietrze :wink: . W końcu doszedłem do wniosku, ze przedsiębiorczy mieszkańcy wyspy Piekło na wzór nadmorskich krewniakow wywlekli je na brzeg, aby wyschły, a następnie posłużyły za opał (suche też lżejsze, łatwiej transportować).

Może nie chcieli, aby butwiejąc zabierały z wody tlen.

Mnóstwo też plastikowych (plastykowych) butelek i podobnych śmieci mniej estetycznych od drewna.

263 m n.p.m.

Co do zajęczaków - tuż przy drodze między Wojkowicami Kościelnymi a Ujejscem, po zielonej trawce biegal sobie biały królik w czarne ciapki. Samopas :wink: Mam nadzieję, że uważa na samochody biggrin.gif

+Quote Post

61 Stron V  « < 9 10 11 12 13 > » 
Reply to this topicStart new topic
4 Użytkowników czyta ten temat (4 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: środa, 15 października 2025 - 06:50
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza