![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Cos mi sie wydaje,ze wpływ miał na zmianę granic miasta fakt kursowania autobusu nr 175 do Glinianek. Byc może chcieli zlikwidować i dlatego na prośbe mieszkańców przyłączenie..?
A na wymianie gruntów Dąbrowa zyskała (przynajmniej powierzchniowo, mniej oddaliśmy niż zostało przyłączone, m.in. Lasy Trzebiesławickie w całości znalazły się w granicach miasta dzięki temu) Ze 177 km2 "zrobiło sie 188;-) i "ludzików" przybyło około tysiąca. Pewnie chciano także włączyc Siewierz do ewentualnych zabiegów o utworzenie Pogorii IV. A przebieg granicy gmin w okolicy "wyspy" faktycznie jest wyjatkowo pokręcony;-)) Ciekawe co chcieli osiągnąc:) Hipoteza - moze Siewierz liczył na dalsze wydobycie piasku w tym rejonie takiego, by brzeg zbiorika oparł się o granicę, powstanie cypla "siewierskiego" Praktycznie bowiem dzięki tym zabiegom cały brzeg zbiornika znajduje sie od "zatoki" na terenie a to Siewierza, a Dąbrowy (brzeg - czytaj drogie działki połozone nad jeziorem) 27.III - Czarna Przemsza w Piwoniu - przekroczony stan alarmowy (przed Przeczycami). Napełniaj się, napełniaj, Pogorio IV... 8) |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
fajnie teraz musi wygladac woda splywajaca po kaskadach z Przemszy do zbiornika :)
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Pewnie Przeczyce przechwytują aktualnie falę powodziową (miały dużą rezerwę), ale już coś z tego powinno i po kaskadach lecieć:)
stronka IMGW: Czarna Przemsza w Piwoniu 27.III.2006, godz 9 UTC - 330 godz 12 UTC -334 godz 15 UTC - 358 cm stan ostrzegawczy 270, alarm 330 Mitręga w Kuźnicy Sulikowskiej (tuż przed połączeniem z Czarną Przemszą w cofce zbiornika przeczyckiego): godz 15 UTC - 236 cm stan ostrzegawczy 170, alarm 250 Chyba też się wybiorę luknąć na wielka wodę:) Babia ława (to ta rzeczka płynąca na południowy wschód od Pogorii III) tez wyjątkowo dużo wody niesie. Ptasi raj nam powstaje:) |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 109 Dołączył: śro, 22 cze 05 Skąd: okolice D.G Nr użytkownika: 145 ![]() |
QUOTE(pulsatilla1214) Czarna Przemsza w Piwoniu - przekroczony stan alarmowy (przed Przeczycami). Napełniaj się, napełniaj, Pogorio IV... 8)
O to pewnie jakieś fajne rozlewisko tam powstanie - będzie się trzeba tam przejechać 8) |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 294 Dołączył: pią, 25 lut 05 Skąd: DG Nr użytkownika: 125 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dzisiaj w godzinach okołopołudniowych wybrałem się rowerem na przejażdżkę nad PIV. Wziąłem ze sobą aparat, żeby pstryknąć kilka fotek, ale niestety jak na złość akumulatorki mi się rozładowały i nie udało się tego zrobić. Na ścieżce dla rowerów śnieg jest już tylko miejscami, większa jej część jest już przejezdna. Przez zimę wody w zbiorniku przybyło sporo, zwłaszcza w środkowej części. Najmniejszy przyrost jest w południowej części akwenu przy tamie. Jest tam natomiast najwięcej ptaków, które robią bardzo dużo hałasu :) W większości miejsc na wodzie jest jeszcze lód. Celem mojej wycieczki były kaskady. Już jakieś 50-100 m od nich dał się słyszeć potężny chlupot wpływającej do zbiornika wody. Kiedy byłem już na moście doznałem lekkiego szoku, bo jeszcze nigdy wcześniej nie widziałem, żeby kaskadami płynęło tyle wody. To była istna "Niagara" :) Po dłuższej chwili wpatrywania się w ogrom wściekle płynącej i pieniącej się wody postanowiłem zjechać z mostu nad kaskadami i udać się na drugi most w miejscu gdzie Czarna Przemsza spotyka się z Trzebyczką. Moje zdziwienie było tym większe, kiedy stało się jasne, że to ta druga rzeczka niesie ten cały ogrom wody, podczas gdy Przemsza płynęła sobie dostojnie i spokojnie tak jak przez cały rok, a na jej falach przy brzegu kołysało się stadko łabędzi. Oczywiście część wody płynęła także starym korytem Przemszy w stronę Ratanic. Jeśli więc ktoś ma trochę wolnego czasu, polecam wybrać się na kaskady do Wojkowic, bo widok i wrażenia z tamtego miejsca mogą teraz zaprzeć dech w piersiach.
Cholerne akumulatorki... :evil: |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 293 Dołączył: pią, 08 kwi 05 Nr użytkownika: 139 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja też byłem dzisiaj na PIV w godzinach okołopołudniowych
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Miałem dokładnie takie samo skojarzenie. Niagara! A ponieważ wodospady regularne, to coś w rodzaju wielkich szypotów Tanwi;-) Kurczę, woda tak bryzgała, że apart opryskany, jakby deszczu było mało;-)
Ja nieco później odwiedziłem wodospady - około 16-tej, pogoda była już paskudna, lało jak z cebra. Przy mnie pracownik RZGW podnosił zasuwy na Przemszy, na 274.4 chyba, aby więcej wody korytem rzeki płynęło. W efekcie niemal zatopił sie wodowskaz poniżej:) Na pytanie, dlaczego właśnie na zbiornik nie puścić więcej odpowiedział, że boją sie o kaskady i progi właśnie - są świeżo zbudowane, nie naleciało na nie ziemi, piasku, nie obrosły roślinami, i pomimo koszy siatkowych trzymających kamienie boją się o ich trwałość. Nie wiem, czy zauważyliście - ale wodospady nie wydają się takie same, a jeden właśnie jakby nieco miał kamieni wymytych u podstawy, na ktorych jeszcze bardziej woda buzuje:) I jakaś tajemnicza górka kamieni znajduje sie tuż obok:). Fala kulminacyjna dopiero idzie - Przeczyce puszczają coraz więcej wody (wczoraj rano niecałe 7 m/s), teraz o 23h przekroczony juz stan alarmowy - 154 cm, w Piwoniu Czarna znow rośnie - 394 cm. Jednym słowem chyba wybiorę się jeszcze nieraz, gdyż przepływ przez kaskady powinien być coraz większy:))) P.S. Ścieżka rowerowa jest już całkowicie przejezdna. Dla chcących ominąć budynki inspektoratu RZGW Przeczyce w Mariankach - albo objazd drogą przez Marianki i później skręt w prawo, albo tuż przy siatce (polecam kalosze) brnąć przez grząskie błotko:) Aha - Dejmon - w miejscu, gdzie zaczyna się kanał doprowadzający wodę do zbiornika to nie Trzebyczka wpada z prawej. Jej ujście do Przemszy ma miejsce jakieś 200 metrów wcześniej (patrząc wzdłuż prawego koryta jest jego przedłużeniem w linii prostej). Po prostu Czarna Przemsza płynie dwoma korytami i tu łączyła się niegdyś ponownie (prawdopodobnie dla ochrony dwupasmowki Katowice - Częstochowa puszczono ja pod drogą dwoma korytami). Głównym korytem od dawna jest to z prawej. Jeśli to co piszę brzmi niejasno - wszelkie wątpliwości rozwieje spojrzenie na któryś z planów zbiornika. A widok "krzyżówki", czterech koryt w kształcie iksa, wypełnionych wodą jak nigdy, faktycznie jest ciekawy:) P.S. 2 Na logikę - wody wszędzie przybyło tyle samo;-))) Akurat ja miałem odwrotne wrażenie - właśnie przy brzegu od Ratanic widać świeżo zalane kilkadziesiąt hektarów. Łatwo poznać, gdzie woda dopiero co się pojawiła, gdyż nie ma na niej lodu. Zatoka zas wypełniła się właściwie aż do krawędzi spadów. Od południa woda połączyła już w jedno istniejące tu od dawna "oczka wodne", ptaków dużo, gdyż też są tu wolne od lodu przestrzenie, z przyczyn, o których juz wspomniałem. Jeszcze kilkadziesiąt centymetrów a zacznie się wylewać na "plaże" u stóp kamieni, podobnie niewiele brakuje, aby jaz oparł się o wodę. Ciekawe czy wpadną na to, że mogliby wpuszczać wodę do zbiornika jazem;-) Przez niedokładnie zamknięte klapy juz teraz wybija pod ciśnieniem woda. Ale niewiele;-) Już na otwarcie zbiornika woda płynąła w inną niż planuje się stronę;-) Po kaskadach powinno plynąć obecnie dwa razy więcej niż wczoraj - Przeczyce zrzucają 14 m3/s. Rezerwy zostało im zresztą na dwa dni, o ile nadal tyle będzie wpływało wody (obecnie 34 m3/s). Ciekawe jak przepływ rzedu tych 34 m3/s wyglądałby na wodospadach, skoro wczoraj jakieś 5 m3/s robiło na wszystkich tak piorunujące wrazenie:) Pada.... Wszystko przed nami;-) |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 109 Dołączył: śro, 22 cze 05 Skąd: okolice D.G Nr użytkownika: 145 ![]() |
pulsatilla1214 napisałeś "ptaków dużo" - pewnie się domyślasz, że całkowicie mnie nie satysfakcjonuje takie lakoniczne stwierdzenie :twisted: - jakieś konkrety? W sobote planuje obejść cały zbiornik dookoła... ale do soboty może sporo przeoczyć.
A płazów gdzieś już godujących nie widujecie (nie tylko na P4, ale gdziekolwiek w DG) - na drogach już się zaczyna rzeź :cry: |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
QUOTE(pulsatilla1214) Niagara! A ponieważ wodospady regularne, to coś w rodzaju wielkich szypotów Tanwi;-) Kurczę, woda tak bryzgała, że apart opryskany, jakby deszczu było mało;-)
jesli mozesz to wrzuc jakas fotke plisss plisss plissss np na http://www.imageshack.us/ To mamy pierwszy test zbiornika :) Tymczasem przejezdzajac przez Bedzin - wczoraj wody w Przemszy bylo malo jak zawsze a dzisiaj jakby z 2 razy wiecej. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 294 Dołączył: pią, 25 lut 05 Skąd: DG Nr użytkownika: 125 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(pulsatilla1214) Aha - Dejmon - w miejscu, gdzie zaczyna się kanał doprowadzający wodę do zbiornika to nie Trzebyczka wpada z prawej. Jej ujście do Przemszy ma miejsce jakieś 200 metrów wcześniej (patrząc wzdłuż prawego koryta jest jego przedłużeniem w linii prostej).
Masz rację pulsatilla1214, nie sprawdziłem tego wcześniej na planie i byłem przekonany, że po prawej stronie płynie jedynie Trzebyczka, a ona faktycznie już wcześniej łączy się z Czarną Przemszą, która płynie tutaj dwoma korytami. Przepraszam za tą profanację ![]() http://www.rzgw.gliwice.pl/modules.php?nam...article&sid=191 |
|
|
![]()
|
|
Koło 18 odpisałem pościk, ale mój kochany dostawca netu zafundował przerwę w dostawie i wsio skasowało;-) Więc w skrócie..;-)
Konkretów o ptakach mało, gdyż nie miałem lornetki, padał deszcz, i nosa spod kaptura nie wystawiałem, zaś jadąc wzdłuż "metalowego" brzegu, gdzie sporo ptaszydeł wszelkiej maści, kilka razy aż mnie zachwiało na rowerku od patrzenia - jedynie wąska część asfaltu była bez lodu i trzeba było uważać jak się jedzie :wink: Łabędzie, krzyżówki, czernice, śmieszki na pewno, ale to nic ciekawego, więc nie wspominałem 8) Perkozy i czapla (w locie) namierzone słuchem :wink: Płazów żadnych, jedynie dwa gady w gumofilcach ![]() ![]() Fotki były robione przy ołowianym niebie, deszczu, a obiektyw choć wycierany koszulą ciągle mokry, cudów nie będzie;-) Poza tym strzelam Zenitem, nie cyfrówką 8) Zapowiada sie słonko, więc liczę na lepsze! Zwłaszcza, że w Przeczycach poziom o 23 wyniósł już 172 cm ![]() Żadnej profanacji nie było, tylko drobna nieścisłość. Gdyby to Trzebyczka niosła tyle wody, to ząbkowiczanie mieliby niezłą naukę pływania;-) Swoją drogą ciekawe ile płynie wody "przełożeniem potoku Trzebyczka", tam też niewielkie progi są przy wpływie do zbiornika. Gdy będzie słonko, powinna byc tęcza od rozbryzgów naszej dąbrowskiej niagary, do dzieła fotoreporterzy;-)! Od 12 do 18 przejaśnienia zapowiadają. Oby się sprawdziło;-) |
|
|
![]()
|
|
Dzisiejszy piękny, wiosenny, aczkolwiek dość wietrzny dzień skłonił mnie do kolejnej wycieczki nad PIV. Ucieszyło mnie, że scieżka rowerowa była już praktycznie całkowicie bez śniegu. Tym razem akumulatorki w aparacie nie odmówiły współpracy i powstał taki oto mały (110 zdjęć) albumik
![]() :arrow: http://linora.ovh.org/p4_2006_03_30/ |
|
|
![]()
|
|
:27:
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
i juz umocnienia nie wytrzymaly:
(ciekawe czy w tym temacie znacznik zadziala): ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
W tym miejscu natura niestety wygrała z budowniczymi kaskady. Kiedy będzie mniejszy przepływ wody, to panowie będą musieli zaplombować tą dziurkę. Inaczej w krótkim czasie może się ona znacznie powiększyć i wtedy ten ładny mostek, który widać powyżej może trafić szlag.
Drogowcy z kolei powinni się zainteresować stanem drogi okalającej zbiornik od zachodu, pomiędzy Mariankami a Ratanicami. Już poprzedniego lata była ona mocno sfatygowana, ale sroga zima 2005/2006 zamieniła ją w gruzowisko. Ta droga po prostu już nie istnieje, jest w niej mnóstwo dziur i wszędzie walają się mniejsze lub większe kamienie. Przejazd samochodem osobowym lub rowerem może się zakończyć pogięciem felg. ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Niestety z braku czasu dotarłem dopiero ok.18 w okolice Niagary, a słonko strajkowało już;p.
Przez te dwa dni ładnie sie poziom podniósł, prawda?Najnizszy wodospad, w połowie zatopiony dwa dni temu, już zniknął. Jaz juz opiera się o wodę (ale oczywiscie do progu jeszcze ze 3 metry), poza tym RZGW chyba czyta nasze forum i otwarli klapy;-) Woda do zbiornika wpada z dwóch stron, choć jazem niewiele. W miejscu, gdzie są rury przerzutowe na Pogorię III woda zbliżyła sie do kamieni na kilka metrów, jutro pewnie już będzie u ich podstawy. Wlasnie zatapia sie coraz wieksza czesc plaskich terenow od strony brzegu miedzy Ratanicami a Mariankami A samo rozmycie coraz większe. Dwa dni temu było widac pękniecia, szczeliny zwiastujące osuwanie się. Są wszędzie teraz. Nie chcę krakać, ale z przeciwnej strony siatki juz także są w strzępach, a pod nimi nie ma nic (uwolnione kamienie pewnie gdzies daleko na dnie zbiornika, wcześniej miotane uszkodziły pewnie niejeden drut). Miejsc, gdzie kosze siatkowe rozsypują sie widac zresztą więcej. Bo to jest właśnie głowna siła niszcząca-miotane wodą kamienie. Koło wodowskazu na dole kaskady pojawiła sie tabliczka "Obiekt hydrotechniczny wstęp wzbroniony". Sam widok cudowny, huk jeszcze większy, wrażenia niesamowite, a spieniony nurt daleko w głąb zbiornika płynie tworząc rzekę (wytopił już niezły kawał lodu). I od węzła na Przemszy jak szybko płynie ta woda:) Z ptakow pliszki siwe, sieweczka obrożna (lornetka była;-) cudownie kamuflująca się na piasku, gdy wreszcie wylądowała 8) I jakies siewkowate od "metalowego", ale niestety już było całkiem ciemno, a po glosach niestety nie za bardzo rozpoznaję. Piskliwe, hahahahaha;-) Zaś śmieszki chyba nie maja zamiaru zakładac koloni na Czwórce;p? Właściwie w zesżłym roku na Pogorii II chyba było dość cicho, Pawelele..? Dejmon - droga ta to proekologiczna ścieżka rowerowa o zmniejszającej się zawartości asfaltu, tak znienawidzonego przez wladze miasta, dążąca do "ideału", czyli rozsypujących się "szutrowych", bezasfaltowych, ekologicznych ścieżek wokół Pogorii III :wink: To świadome dzialanie przez zaniechanie MZUiM DG, realizującego wytyczne władz - program "pro natura". Patrząc na sarny między drogą prawie nie zjechałem raz z niej -uwaga, jest dość wysoko;-) A za willą na jej końcu, z ogrodzonej części ogrodu, spłoszyłem stado bazantów(kilkanaście), które mają tam karmnik. Widzieliście tę czarownicę po lewej minąwszy Wyspę;p? |
|
|
![]()
|
|
QUOTE(pulsatilla1214) poza tym RZGW chyba czyta nasze forum i otwarli klapy;-)
To samo sobie pomyślałem, kiedy to zobaczyłem. We wtorek koło południa klapy były zamknięte, w srodę napisałeś "Ciekawe czy wpadną na to, że mogliby wpuszczać wodę do zbiornika jazem;-)" i w czwartek już były otwarte ![]() QUOTE(pulsatilla1214) Dejmon - droga ta to proekologiczna ścieżka rowerowa o zmniejszającej się zawartości asfaltu, tak znienawidzonego przez wladze miasta, dążąca do "ideału", czyli rozsypujących się "szutrowych", bezasfaltowych, ekologicznych ścieżek wokół Pogorii III :wink: To świadome dzialanie przez zaniechanie MZUiM DG, realizującego wytyczne władz - program "pro natura".
Jeśli nic z tym nie zrobią, a pewnie nie tylko mi marzy się świeży asfalt na tym odcinku, to Twoją hipotezę wezmę za prawdziwą. Władze stawiają na rozwój turystyki, ale nie zauważają, że samymi akcjami promocyjnymi, wydawaniem albumów i tworzenien stron internetowych niewiele wskórają. Pierwsze czym powinni się zająć to poprawą infrastruktury, a taki odcinek głupiej dziurawej drogi, psuje całą przyjemność ze spaceru tudzież przejażdżki rowerem wokół takiego fajnego zbiornika jakim staje się Pogoria IV. To samo odnosi się do ścieżki wokół PIII. Władze powinny pamiętać, że jakość obroni się sama. |
|
|
![]()
|
|
No w istocie w zeszłym sezonie na P2 śmieszki gniazdowały w symbolicznej ilości - ca20 par - natomiast na P4 kto wie - może coś wykombinują, chociaż o jakieś fajne wyspy będzie tam ciężko...
Będę upierdliwy - ale muszę podrążyć kwestię sieweczki obrożnej - widziałeś wszystkie cechy - pasek skrzydłowy, dziób, głos? O pomyłkę z rzeczną nie trudno... a obrożną na P4 widziałem chyba jedynie dwukrotnie i to jesienią. Jeśli jesteś pewien to super!! |
|
|
![]()
|
|
Obserwacja w szarówce po 19-tej, więc zdaję się na Ciebie i uznaję , że pewnie rzeczna, jeśli te występuja częściej:)) Z dzioba sprawiającego wrażenie wywiniętego do gory myslalem, że obrożna, i jakos tak w ogóle bardziej na obrożną pasowała:))) Życzę jutro samych perełek! 8)
|
|
|
![]()
|
|
Ok! Jeśli nie widziałeś białego paska skrzydłowego no to rzeczna
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: środa, 15 października 2025 - 07:14 |