IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

61 Stron V  « < 7 8 9 10 11 > »   
Reply to this topicStart new topic
> "Pojezierze Dąbrowskie", Pogoria: I, II, III, IV..
rafi
post nie, 23 paź 2005 - 21:58
Post #161

Rafi

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 15

Po prostu prawda jest taka, ze trzeba pilnowac swojego interesu. Inne miasta tak robia i interesuja sie tym, co porabia Urzad Wojewodzki itp. U nas jak zwykle wladze maja spozniony refleks i oburzaja sie po fakcie. Mam nadzieje, ze podobnej sytuacji nie bedzie z paszportami, o czym pisalem w innym watku.
Takie sprawy zalatwia sie odpowiednio wczesnie, na etapie planowania, a nie czeka na ostatnia chwile. No ale widocznie malzonka naszego prezydenta tego nie wie :).
Go to the top of the page

+Quote Post
Dejmon
post pią, 16 gru 2005 - 20:29
Post #162

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 125

Foto z 30 kwietnia 2005:

... i dla porÓwnania foto z 15 grudnia 2005:

Żeby Łatwiej siĘmoŻna byŁo rozeznaĆ ile wody przybyŁo w tym czasie podpisaŁem jednĄ z gÓrek. Fajnie by byŁo jakby na wiosnĘdno zbiornika od kaŻdej strony byŁo pod wodĄ. PÓki co przy tamie od strony poŁudniowej nadal suchutko.

+Quote Post
Pawelele
post pią, 16 gru 2005 - 21:15
Post #163

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 145

QUOTE(Dejmon)
Żeby Łatwiej siĘmoŻna byŁo rozeznaĆ ile wody przybyŁo w tym czasie podpisaŁem jednĄ z gÓrek. Fajnie by byŁo jakby na wiosnĘdno zbiornika od kaŻdej strony byŁo pod wodĄ. PÓki co przy tamie od strony poŁudniowej nadal suchutko.

Obecnie wierzchoŁki drzewek, ktÓre porastaŁy okolice wysepki ledwie wystajĄ spod lodu.
A co do tego Żeby wiosnĄ wszĘdzie byŁa woda to... nawet jestem pro - jak w cz.S bĘdzie doŚĆ pŁytko moŻe jakieŚ nowe ciekawe ptactwo siĘzagnieĹşdzi biggrin.gif

+Quote Post
:)
post sob, 17 gru 2005 - 12:52
Post #164

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

QUOTE(Dejmon)
... i dla porÓwnania foto z 15 grudnia 2005:

super wielkie dzieki :!:
bylem bardzo ciekawy jak wygladaja postepy z zalewaniem i nawet mialem pytac na forum ale pogoda nie byla zbyt zachecajaca do spacerow i przez to zwatpilem ze ktokolwiek tam byl tongue.gif

+Quote Post
TeodorMotor
post czw, 02 lut 2006 - 12:51
Post #165

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 42

Tak patrzę na te zwały śniegu, lodowe bloki zrzucane z dachów, słucham prognoz pogody, w których od czasu do czasu straszą wielkimi opadami śniegu, które mają przyjść, oglądam relacje z zamarzniętych rzek, widzę ciężko pracujące załogi lodołamaczy i zastanawiam się: czy ta nadwyżka zmarzliny znajdzie się w PIV? Chyba po to, między innymi, ją budowano... Czy wiecie/słyszeliście/widzieliście o wywożeniu wzmiankowanej zmarzliny do PIV? Co prawda, Forum ma zastuj (nie tylko czkawkę), ale może ktoś, coś...

+Quote Post
post czw, 02 lut 2006 - 20:29
Post #166

snieg byl i jest zwozony przynajmniej w okolice Pogorii III. Nawet dzisiaj zwozili i byc moze to z cetrum - ten zrzucony z PKZ itp.
Problem jest w tym ze wczesniej zwozili snieg w okolice Pogorii III i tamten snieg pochodzil z ulic (glownie z centrum) a wiec niestety z ogromna iloscia soli i to mnie :evil:
Nie wiem w ktore dokladnie miejsce wysypuja ale gdzies od strony plazy i mam nadzieje ze daleko od niej i od wody...

+Quote Post
post wto, 14 lut 2006 - 11:02
Post #167

fragment artykulu potwierdza
QUOTE([img)
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/grafika/lgDZ.gif[/img]]
W Dąbrowie Górniczej śnieg wywożony jest z ulic i chodników przez przedsiębiorstwo "Alba". Na początku stycznia śnieg był składowany w rejonie ulicy Niemcewicza. Obecnie zmieniono lokalizację i śnieg składuje się w okolicach Pogorii III. Gmina podpisuje umowę na trzy lata na całoroczne utrzymanie miasta. W dąbrowskim magistracie nie potrafią wyliczyć ceny za wywózkę śniegu.

- Po zakończeniu zimy kwoty w praktyce mogą być niższe niż zawarte w umowie, nie mogą za to być wyższe - mówi Anna Zubko z dąbrowskiego biura prasowego.

+Quote Post
Dami7
post wto, 14 lut 2006 - 14:48
Post #168

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 102

:)+-->
QUOTE(:))
fragment artykulu potwierdza
[quote=[img]http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/grafika/lgDZ.gif[/img]]
W Dąbrowie Górniczej śnieg wywożony jest z ulic i chodników przez przedsiębiorstwo "Alba". Na początku stycznia śnieg był składowany w rejonie ulicy Niemcewicza. Obecnie zmieniono lokalizację i śnieg składuje się w okolicach Pogorii III. Gmina podpisuje umowę na trzy lata na całoroczne utrzymanie miasta. W dąbrowskim magistracie nie potrafią wyliczyć ceny za wywózkę śniegu.

- Po zakończeniu zimy kwoty w praktyce mogą być niższe niż zawarte w umowie, nie mogą za to być wyższe - mówi Anna Zubko z dąbrowskiego biura prasowego.
[/quote][/quote]

Gratuluję wszystkim kąpiącym się w zbiorniku PIII. Śnieg wymieszany z psimi eks..., ekskreme..., tfu - gównami - podniesie zapewne walory wody tam zgromadzonej!

+Quote Post
Dami7
post nie, 12 mar 2006 - 22:28
Post #169

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 102

QUOTE(Dejmon)
Foto z 30 kwietnia 2005:

Żeby Ĺ�atwiej siÄ� moŻna byĹ�o rozeznaÄ� ile wody przybyĹ�o w tym czasie podpisaĹ�em jednÄ� z gÓrek. Fajnie by byĹ�o jakby na wiosnÄ� dno zbiornika od kaŻdej strony byĹ�o pod wodÄ�. PÓki co przy tamie od strony poĹ�udniowej nadal suchutko.

http://dami7.fotopages.com/
Zrobiłem wrzutkę kilku fotek PIV z dnia 12 marca 2006.
Pozostaje tylko liczyć na wiosenne roztopy. Ale i tak na napełnienie zbiornika poczekamy kilka lat...

--------------------
"Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."

+Quote Post
post śro, 15 mar 2006 - 15:16
Post #170

przez ten snieg i lod bardzo trudno teraz ocenic z fotek stan zalewania. A obiecywali nam ze to bedzie tak szybko... :?
Pewnie na wiosne znacznie przybedzie wody i licze ze w wakacje juz jako tako to bedzie wygladalo i lustro bedzie na calym zbiorniku ehhhh

--------------------

+Quote Post
pulsatilla1214
post czw, 16 mar 2006 - 01:33
Post #171

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 148

Właśnie minione wakacje były swietną okazją do pływania w nagrzanej wodzie w cudownej bezludkowej okolicy Pogorii IV. Pewnie jak całkiem zaleją grono plażowiczów będzie liczniejsze:) Cały wysoki wschodni brzeg w okolicach sierpnia graniczył z płyciznami, takimi w sam raz do pływania, dwumetrowymi i mniej, można było w głąb zbiornika wiele metrów w prześwietlonej czystej wodzie nurkować, a głębokośc nie zmieniała się (aż do miejsca, gdzie następował spad po ostatnich koparkach, dobrze widoczny np na lotniczych zdjęciach). Zaś od strony Piekła podobnie płytka woda była równie nagrzana. Gdy całkiem zaleją płycizn będzie zdecydowanie mniej, nie od tej strony zresztą się znajdą (wydaje się że najpłytsza będzie część od zapory w kierunku północnym, wzdłuż brzegu zachodniego, aż do wyspy oraz cała pd-wsch część). Akurat po części od Wojkowic najmniej widac postępy zalewania, gdyz linia brzegowa w tej okolicy właściwie się nie zmienia (gdyż są tu bardzo strome brzegi). Znacznie lepiej widać zalewanie kolejnych terenów w basenie południowym, i tak gdy pod Wojkowicami było niewiele mniej wody niz teraz, od Piekła jeszcze jeździły po terenie kopalni cięzarówki. W styczniu nieźle brały tam okonie z lodu;-) U wejścia do Wielkiego Kanionu po wywierceniu przerębli pomiar głębokości- 4,5 m. Jeszcze w maju w tym miejscu brodziłem do "wyspy", czyli górek w środkowej częsci. Sam jestem ciekawy ile wody i z racji zjawienia się po dwóch miesiącach w domku muszę zobaczyc co tam w wodzie piszczy:) a taką niezłą fotkę znalazłem, może ktoś juz wklejał, jesli tak, to sorki:)

http://www.rzgw.gliwice.pl/modules.php?nam...article&sid=191

+Quote Post
Pawelele
post sob, 18 mar 2006 - 09:29
Post #172

UZYTKOWNIK

Super ta fotka lotnicza!
A swoją drogą - poza rybkami innych zwierząt nie widujesz ostatnio? 8)

+Quote Post
pulsatilla1214
post nie, 19 mar 2006 - 02:13
Post #173

UZYTKOWNIK

W Krakowie powoli dokarmianie sikorek na parapecie zmieniło się w bitwy i kłótnie szpaków - widoczna oznaka zbliżającej się wiosny;-) Psiajuchy aż zrzuciły raz papu z parapetu, tak wojują;-) Aha, i blizej niezidentyfikowaną kunę widziałem przemykającą ze swym puchatym ogonem, jak tancerka płynaca niemalże nad sniegiem w swych podskokach nocna porą:)(raczej kamionka)
Dąbrowskich zwierzaków odkąd jestem jakichs szczegolnych niet:)

Mały rekonesans ze świdrem po Pogoriach zrobiony, około 60 cm lodu, rekord grubości odkąd łowię (zacząłem 1992). Na Czworce poziom przez ostatnie dwa miesiące skoczył grubo ponad metr, byłem miło zaskoczony, aż z łowienia zrezygnowałem, gdyz wszedzie na lodzie mnostwo sniegu przesiaknietego wypływającą na lód wodą. Bezpieczniej na Jedynce:) A, wlasnie, gile jeszcze nie odleciały, "gilgały" gdy sobie mormyszkowalem na Starej:) I kruki szaleją krucząc amorkowato, jak co roku na przedwiosniu:) Czekam na doniesienia ornitomaniaka! :wink:

+Quote Post
Pawelele
post nie, 19 mar 2006 - 11:07
Post #174

UZYTKOWNIK

Jakoś bez rewelacji - niemniej wiosna powoli się zbliża - dziś w na zb.Kuźnica Warężyńska od strony Wojkowic po 1 kszyku i bekasiku, moja pierwsza w tym roku czajka, ponadto skowronki też ładnie napierają. Z grubszej zwierzyny - 1 dzik.

+Quote Post
pulsatilla1214
post śro, 22 mar 2006 - 15:48
Post #175

UZYTKOWNIK

Wczoraj brnąc przez późnomarcowe śniegi przekonałem się, że Wielki Kanion, w srodkowowschodniej czesci przyszlego zbiornika mniej więcej, zamienił się już w kanał łączący basen od Piekła z głównym zbiornikiem. Tym samym Wyspa (nie mylić z tą na planie wszystkim znanym, od zachodu)odcięta i zdjęć widokowych z górek na Wojkowice już nie da się zrobić:) Po lodzie nie przejdzie się, gdyz przy brzegach lodu nie ma lub cienki z powodu stale podnoszącego się poziomu. Jak sie ogrzeje woda w maju moze spróbuję przepłynąć i choc jeszcze kilka pstryknąć z miejsca, gdzie robiłem je od ponad roku:) Ostrzegam zresztą chętnych na wyprawy po górkach-obecnie rozmarza jedynie kilkucentymetrowa wartstwa gliny, tworząc maź lepiącą się do wszystkiego, ponizej "zmarzlina";-) Wygodniej chodzić po sniegu. Pawelele, niezłą atrakcję mają ptaki tej wiosny - utworzona wyspa ma jakieś 750 m długości , srednio 150 metrów szerokości, powierzchnia obecnie około 10 hektarów, ale będzie sukcesywnie się zmniejszać jak poziom wody będzie rósł (choć nie watpię, ze wierzchołki pojedynczych górek nawet przy maksymalnym pietrzeniu pozostaną). Kilku drzew poza tym nie wycięto na szczytowych partiach i może by tak... jakaś mała kolonia czapelek;-)? No dobra, marzenia, wiem, drzewka zbyt rachityczne:)
Poza tym górki u wejścia do Wielkiego Kanionu (najlepszy punkt widokowy na południową część od Piekła)) tez powoli będą otaczane przez wodę, która juz zaczyna je okrążać od wschodu. Podobne archipelagi zapowiadaja się na pd-wsch od Wyspy zaprojektowanej:) Właściwie w środkowej części zbiornik bedzie więc miał niezłe przewężenie i płycizny.

Z ptaków nic ciekawego, trznadle śpiewały:) I łabędzie 3 zmierzaly na Wojkowice:) Oznaki wiosny są, bazie piękne przyniosłem:) A w ogródku przy ulicy Parkowej jadąc rowerkiemujrzalem przebiśniegi, ktorych dzień wcześniej tam jeszcze nie było:)

+Quote Post
post sob, 25 mar 2006 - 14:43
Post #176

dalej mamy niejasnosci co do nazwy zbiornika. Oficjalnie jest to zbiornik Kuźnica Warężyńska (nie podoba mi sie za bardzo ta nazwa) a tymczasem wladze miejskie nazywaja zbiornik Pogoria IV. Nawet na mapach urzedowych DG jest Pogoria IV.

Problem w tym ze zbiornik nie bardzo moze sie nazywac Pogoria IV. Pozostale Pogorie zawdzieczaja swoja nazwe rzeczce Pogorii, z ktora nowy zbiornik nie ma nic wspolnego...

--------------------

+Quote Post
pulsatilla1214
post sob, 25 mar 2006 - 18:14
Post #177

UZYTKOWNIK

Na Sosnowiec.pl. był poruszany ten problem.

Były pracownik RZGW Gliwice wlasnie tak uzasadniał niewłaściwość nazwy Pogoria, ze poprzednie trzy łączy rzeczka, a ten nie ma z tym nic wspólnego.

Nazwa "Kuźnica Warężyńska " jest według mnie po prostu idiotyczna:) Jak to wymowić???? Nie dość że długa jak cholera, to trudna do wymowienia z tym "ź", "ni", "ę","ż", ń". Bardziej nieszczęśliwej zbitki głosek wymyśleć nie mogli.

Uzasadnienie, że nie może być Pogoria IV, gdyż nie płynie rzeczka co najmniej dziwne. Kuźnica też żadna nie płynie przez zbiornik. Kopalnia nazwę zawdzięczała miejscowości, od której siedziba kopalni przeciez jest oddalona i to całkiem sporo kilometrów.

W ogóle coś mi się wydaje, że nazwa "pola piaskowego Kuźnica Warężyńska" pojawiła się jako pierwsza w dokumentacji geologicznej złoża (lata sześcdziesiate lub wczesniej) Następnie powstała kopalnia wzięła nazwę od eksploatowanego złoża. Byc moze jednak sama kopalnia przejela co nieco wyposazenia od obslugujacej wczesniej pola piaskowe Gołonog-Siemonia poprzedniczki, tworzacej Pogorie.
Gdyz zgodnie z dzisiejszą logiką nazywania zbiornika od piaskowego pola Pogoria II powinna sie nazywac "Gołonóg II";-), a Pogoria III Gołonóg III. Niestety te mało romantyczne numerki pozostały;-)

Właściwie sama kopalnia od lat niewiele ma wspólnego z Kuźnicą Warężyńska poza nazwą. Przed zmianami administracyjnymi całe wyrobisko dziś zalewane znajdowało sie w granicach miasta Dąbrowa Gornicza. Dzis pólnocna część nalezy do gminy Siewierz ( w zamian przyłączono Trzebiesławice do Dąbrowy). Tak sie wiec ciągnie od lat ta nazwa.

Wyrokiem było ogłoszenie przetargu na "Adaptację WYROBISKA popiaskowego Kuźnica Warężyńska". W międzyczasie wyrobisko przekształciło się w zbiornik:)

Najbardziej smiać mi się chce z argumentacji, że nawet Przemsza nie jest Czarna;-) Gdyż panowie z RZGW nie potrafią sie połapać co jest dopływem, co rzeką kolejnego rzędu;-) W tym celu wykreślono Czarną Wiec "oficjalnie" przez Przeczyce płynie Przemsza, ale nie Czarna, ale "zwykła"Przemsza;p Podobnie pewnie Dunajec nie ma żródłowego odcinka w Białym lub Czarnym Dunajcu, Nida w Białej lub Czarnej (choc wszyscy mieszkańcy tak nazywają te rzeki), ani Wisełek nie ma, tylko od Baraniej WISŁA. Ale by panowie z RZGW wiedzieli co jest rzeka drugiego rzędu, czyli dopływem Wisły, "kasują" to, co mogłoby wprowadzić ich w błąd:) Bo mieli z tym strasznie dużo problemów:) I podawali rózne kilometraże długości rzeki w zaleznosci od ktorego doplywu zrodel liczyli go itp.. A sama długosc doplywu nie ma decydujacegpo znaczenia w uznaniu rzeki za doplyw lub kontynuację-przykladowo gdyby liczyc długosc Wisły od źródeł Bugu wyszłoby troche więcej:) Jeszcze się liczy ile dana rzeka niesie wody. A sam Bug od 1962 został jeszcze bardziej zdegradowany i "oficjalnie" jest dopływem jeszcze krótszej Narwi:) Panowie z RZGW rozwiązali problem:)

To taki jeden z przykładow logiki "panów z RZGW" co zafundowali nam na dzis "Zbiornik przeciwpowodziowy Kuźnica Warężyńska".

A zbiornik lezy w zlewisku Trzebyczki, która kiedyś płynęła przez Piekło, po której zostały bagna m.in. w Antoniowie. Samo przełożenie koryta Trzebyczki w czasie budowy kopalni było jednym z najbardziej spektakularnych tego typu działań inżynieryjnych.

A z geologicznego punktu widzenia złoża piasku wszystkich Pogorii czy Kuźnicy sa identyczne i stanowią jedno:))) I powstały w tym samym czasie, z tego samego materiału i niczym sie nie róznia. Jak zwykle czlowiek wprowadzil komplikacje:) Dlaczegóz więc nie Pogoria IV;-)?

Uznajmy, że przepust dwoma rurami do Pogorii III jest dowodem na to, że wpada do niej DOPŁYW rzeczki Pogoria;p;p;p. I juz w zlewisku Pogorii Kuźnicę mamy;-) Witaj Pogorio IV biggrin.gif !!!

+Quote Post
post sob, 25 mar 2006 - 18:54
Post #178

QUOTE(pulsatilla1214)
   Uznajmy, że przepust dwoma rurami do Pogorii III jest dowodem na to, że wpada do niej DOPŁYW rzeczki Pogoria;p;p;p. I juz w zlewisku Pogorii Kuźnicę mamy;-) Witaj Pogorio IV biggrin.gif !!!

ja wlasnie wole Pogorie IV :!:
no tylko tymi rurami woda musialaby plynac do gory wink.gif

--------------------

+Quote Post
pulsatilla1214
post sob, 25 mar 2006 - 20:11
Post #179

UZYTKOWNIK

Dlaczego do góry...?

Przecież na planszach wokół zbiornika jest napisane, cytuję: "przerzut wody ze zbiornika Kuźnica Warężyńska do zbiornika Pogoria III", pod numerem 9:)

Konkluzję miałem, że z tego wynika, że przepływa przez Kuźnicę dopływ zasilający Pogorię III, a więc rzeczkę Pogorie w konsekwencji;-) Czyli należy do zlewiska Pogorii;-)

Całe rozumowanie jest poprawne, tyle, ze tymi rurami jedynie będą przerzucane nadwyżki powodziowe. Nie jest to główny wypływ z Kuźnicy oczywiście (tą funkcję spełnia jaz, do Czarnej)

A właśnie- ponieważ sama "zapora" znajduje się w Mariankach, może zbiornik Marianki;-)? Właśnie tak nazywa się zbiorniki zaporowe (Solina, Rożnów, bliskie Przeczyce), od najbliższej zaporze miejscowości. No ale Kuźnica nie jest zbiornikiem zaporowym choć ma zaporę;-). "Sama" się napełnia, choć żadna rzeka do niej nie wpada;-) I właściwie zadna rzeka przez nią płynąć nie będzie ( a jedynie nadwyżki z Czarnej). I dzięki bogu, bo wskutek powyższego są szanse na długo utrzymującą się czystość wody. Chroń ja Panie też przed wodami Trzebyczki, które maja klasę "non" po minięciu Ząbkowic laugh.gif .

Proponuję "Zalew Dąbrowski;-)))" I tak mówi sie o zagłębiowskim morzu, od lat o Pogorii IV, jakie zresztą znaczenie ma, jaka nazwa jest na mapie:)? Wiadomo, ze nikt nie będzie sobie łamał języka na "Kuźnicy Warężyńskiej" A urzędasy niech sobie zwą jak chcą:) O Pogorii II mało kto mowi tak, a pokutuje nazwa "Bagry", o Pogorii III wędkarze mówią "Nowa", a o Pogorii I "Stara". I każdy wie o co chodzi. Długie nazwy się nie przyjmują. W skrócie "Dwójka", "Trójka", "Jedynka", wiele wędkarzy tylko tak odróznia nasze Pogorie, by wiadomo było, gdzie łowili, gdy opowiadają:) I czym tu sie przejmować:)?

Aha:) A poziom wód Pogorii III to jakies 261 m n.p.m. Najnizszy stan piętrzenia (minimalne PP) Kuźnicy będzie wynosił 262 m n.p.m. Z mapki cos wynika ze przerzut wyniesie do 5,7 (6,8) m3/s. Tak więc nawet przy najnizszym stanie, o ile klapy na rurach nie będą zamknięte, cos się bedzie sączyło do Trójki.

A co najciekawsze - lukając teraz na plan zbiornika zauważyłem, że próg jazu do Przemszy jest zaznaczony znacznie wyżej niż owe rury:)( na zdjęciu niewyraźnie widzę, ale dopiero jakieś 263.20). Czyli gdyby nie ingerencja człowieka (zamykanie, otwieranie przepustów), większość wody spływałaby z Kuźnicy do Trójki. Przepływ rzędu 5 m3/s jest niewyobrazalny, gdy weźmiemy pod uwagę, że wpadająca z Pogorii II Pogoria niesie jakieś 0,2-0,3 m3/s;-) . Tyle to chyba jedynie w czasie powodzi:) A na co dzień będzie sączenie:)

+Quote Post
post nie, 26 mar 2006 - 12:02
Post #180

spox odwrotnie Cie zrozumialem wink.gif - ze to rzeka Pogoria miala by wpadac do nowego zbiornika tongue.gif
Nazwa Zalew Dabrowski bardzo by mi sie podobala. Macie jakies nowe mapy czy plany z podpisanym zbiornikiem :?:

PS. szkoda ze caly zbiornik nie jest juz w naszym miescie. Ciekawy jestem jak wygladalo przesuwanie granic i dlaczego powyzej Ratanic na pewnym odcinku granica miasta przebiega tak dziwnie. Kiedys zastanawialem sie kiedy zabrano kawalek dzisiejszego zbiornika i tez laczylem to z zamiana za Trzebieslawice. Oficjalnie na ten temat nic nie znalazlem.

--------------------

+Quote Post

61 Stron V  « < 7 8 9 10 11 > » 
Reply to this topicStart new topic
7 Użytkowników czyta ten temat (7 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: środa, 15 października 2025 - 12:19
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza