IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

61 Stron V  « < 6 7 8 9 10 > »   
Reply to this topicStart new topic
> "Pojezierze Dąbrowskie", Pogoria: I, II, III, IV..
TeodorMotor
post wto, 20 wrz 2005 - 13:55
Post #141

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 42

QUOTE(Dami7)
(...) A moŻe by pomyŚleĆ o jakiejŚ stronce dedykowanej tylko temu obiektowi? KaŻdy ma jakieŚ zdjĘcia, materiaŁy, obserwacje...
A moŻe - bardziej ogÓlnie - temat wszystkich zbiornikÓw wodnych i rzek w naszej okolicy? Hm...

Albo wejŚĆ w komitywĘw tym temacie z jakimŚ juŻ istniejĄcym dĄbrowskim portalem...
Go to the top of the page

+Quote Post
:)
post wto, 20 wrz 2005 - 14:15
Post #142

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

QUOTE(TeodorMotor)
QUOTE(Dami7)
(...) A moŻe by pomyŚleĆ o jakiejŚ stronce dedykowanej tylko temu obiektowi? KaŻdy ma jakieŚ zdjĘcia, materiaŁy, obserwacje...
A moŻe - bardziej ogÓlnie - temat wszystkich zbiornikÓw wodnych i rzek w naszej okolicy? Hm...

Albo wejŚĆ w komitywĘw tym temacie z jakimŚ juŻ istniejĄcym dĄbrowskim portalem...

juz jedna taka stronka istnieje :arrow: http://www.pogoria4.pl/
Ale przydalaby sie jej rozbudowa i uaktualnienie

A co do zagospodarowania trzeba sie spieszyc. W dosc niedalkiej przyszlosci bedzie zalana kopalnia Maczki-Bor i pojawi sie nam konkurencja

+Quote Post
pulsatilla1214
post wto, 20 wrz 2005 - 14:28
Post #143

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 148

Nie, nie nabijał tongue.gif

Dudki w sosnowych, suchych laskach piaskowych już od lat są na terenie przyszłej Pogorii IV. Sam nie widziałem, natomiast "udududud" słyszałem, hihihi. Kiedyś natomiast widziałem (a może mi się zdawało..?) dudka na wydmach w Gołonogu, na tzw. Brzózkach, w tej bardziej "dzikiej" części, niedaleko miejsca, gdzie teraz ktoś się buduje, gdzie wystawione na południe piaski tworzą urokliwe miejsca. Nio i go niestety wypłoszyłem przechodzĄc tamtędy :) Tak kolorowa sylwetka w locie i tej wielkości to chyba mógł być tylko on wink.gif Zresztą miejsce jak najbardziej na dudka pasujące.

A co do zbiornika. Nie zapominam. Ale wiesz... Mnie właśnie niekoniecznie marzyłoby się zaplecze itd... Może od strony miasta. Cieszę się, że choć wschodniego brzegu nie wysypali kamieniami i będzie w miarę naturalny, hihihi. Wiem, że przeciwpowodziowy, ale argument, że trzeba go powiększyć, tym uzasadniając istnienie kopalni, to jest to bzdura. Każdy o zdrowych zmysłach wie, że pojemność zbiornika znacząco już się nie zwiększy , nawet przy kontynuowaniu wydobycia piasku. Poza tym idiotyczne jest straszenie wszystkich nie wadomo jaką powodzią spowodowaną wylewami Czarnej Przemszy. Tak potężne zabezpieczenie jak Przeczyce, Kuźnica i Pogorie wszystkie trzy w odniesieniu do niewielkiej rzeki, która nie płynie w terenie górzystym, by mieć gwałtowne wezbrania, jest śmieszne. Istotniejsze jest trzymanie rezerw powodziowych w lipcu na Przeczycach, przygotowanie się na coroczne zwiększone lipcowe opady. Ale nasi genialni hydrotechnicy o tym nie zawsze myślą. Niech jeszcze więcej rzek zostanie skanalizowanych tak jak Czarna Przemsza, a powodzi będzie jeszcze więcej, skoro rzeki zamienią się w koryta ujęte w wąskich wałach. Np. cały Park Zielona kiedyś był terenem zalewowym i dlatego tak piękny łęgowy las do dziś tam rośnie na niezwykle żyznych madach rzecznych. A w runie rośnie chroniony czosnek niedźwiedzi w łanach porównywalnych chyba jedynie z tymi z rezerwatu "Dolina Bystrzycy" pod Wrocławiem. I supi, że dzięki jazowi zawsze woda do parku płynie i rozlewa się w kilku miejsach tworząc co roku na wiosnę pięknie podtopiony krajobraz. Tak powinno być!

Nie mam nic przeciw zatopionym drzewom, choć wiem, że będę w przyszłości zrywał na nich haczyki i błystki jeszcze nie raz i nie dwa wink.gif To takie kryjówki dla ryb, których będzie więcej, niż gdyby mieszkaniem ich było gładkie i pozbawione zawad dno.

Co do kajaków i łódek... Gdy podniesie się poziom wody do planowanego niemal wszystkie te zawady znajdą się pod wodą, choć trochę drzew wystawać będzie, to pewne. I fajnie. Właśnie na Bagrach zatopiony las sprawia piorunujące wrażenie :) Wszystkich drzew nie wycięto, właśnie m.in w okolicach Wielkiego Kanionu jest ich jeszcze trochę. Ptaki się ucieszą, będą miały gdzie odpoczywać po polowaniach na rybki :) I raczej znający zbiornik będą wiedzieli, gdzie z zawadami tuż pod powierzchnią trzeba się liczyć, a gdzie pod kilem jest parę metrów czyściutkiej wody. Więc tak strasznie niebezpiecznie nie powinno być rolleyes.gif

A do planu zbiornika i jego brzegów podchodzę ze sceptycyzmem.. wink.gif Jakoś od 15 lat jak znam Bagry są mniej więcej na jednym pozomie, a nasi cudowni geodeci i kartografowie zaznaczają piękne wyspy, których nigdy nie widziałem, gdyż od wielu lat są już pod wodą. Jakoś im brakuje ciągle świadomości, że poziom piętrzenia na Bagrach jest od tych co najmniej kilkunastu lat wyższy o dobry metr. A na tablicach przy odpływie na Pogorii II z uporem maniaka ktoś pisze o rosiczkach, które rzekomo mają porastać jezioro, chyba w towarzystwie grążeli..? Kto dopuszcza do takich idiotyzmów..? Rosiczki to można sobie podziwiać na torfowiskach nad Pogorią I, czy na bagnach w Antoniowie, to nie są rośliny otwartej wody, ale torfowisk! Widziałem wiele planów miasta Dąbrowa Górnicza, ale chyba jedynie na mapie samochodowej (hahahaha)miasta sprzed paru lat poziom wody zaznaczony na Pogorii II był zgodny ze stanem faktycznym. Więc jaka będzie tak naprawdę Pogoria IV, z wahającym się w dodatku poziomem wody już z założenia, to chyba nie śniło się nawet filozofom tongue.gif

Ten post edytował pulsatilla1214 wto, 05 gru 2006 - 02:44

+Quote Post
Pawelele
post wto, 20 wrz 2005 - 19:54
Post #144

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 145

DziĘki za odzew w sprawie ryboŁowa - a co do ornitologicznych atrakcji to na tymŻe zbiorniku w tym roku pojawiaŁy siĘbaaaardzo ciekawe gatunki - jakoŚ nie pisaŁem o tym na forum bo myŚlaŁem, Że nikogo to nie zainteresuje - ale teraz w sumie postanowieŁem nieco napisaĆ biggrin.gif otÓŻ na przeŁomie maja i kwietnia w tych okolicach krĘciŁa siĘpewna pÓŁnocnoamerykańska kaczka - czerniczka Aythya collaris - byŁo to drugie stwierdzenie w Polsce!! Najpierw stwierdziŁem jĄ 26.IV na Pogorii I - zaalarmowaŁem o tym ornitologiczny Światek - na drugi dzień szukaliŚmy jej od samego rana i nic - po paru godzinach znalazŁa siĘna KuĹşnicy WarĘŻyńskiej - i tak 28.IV zjechaŁo siĘtam stado birdwatcherÓw m.in z WrocŁawia - a czerniczka sobie jaja z nas robiŁa i znÓw jej nie byŁo - i historia sie powtÓrzyŁa - znÓw pare godzin szukania i znalazŁa siĘna stawach w Sulikowie k.Siewierza - byŁa tam do 1.V. Jej fotki moŻna zobaczyĆ tu
http://www.bocian.org.pl/forum/viewtopic.p...r=asc&start=210 - na dole wĄtku
http://republika.pl/serwis_ornitologiczny/...zerniczka_1.htm

Na koniec mam proŚbĘ- jak cos zobaczycie ciekawego dajcie cynk - na priva czy tu, czy do wĄtku "Przyroda w DG" - jak tam uwaŻacie.

+Quote Post
pulsatilla1214
post śro, 21 wrz 2005 - 01:23
Post #145

UZYTKOWNIK

To nic, tylko pogratulować!!!!!! Życzę jeszcze bardziej udanych obserwacji! tongue.gif biggrin.gif cool.gif !

Ten post edytował pulsatilla1214 wto, 05 gru 2006 - 02:45

+Quote Post
Pawelele
post śro, 21 wrz 2005 - 20:01
Post #146

UZYTKOWNIK

pulsatilla1214 pisaŁeŚ, Że czapli na KuĹşnicy WarĘŻyńskiej dostatek - dziŚ sobie zrobiŁem rundkĘz buta dookoŁa - no i czaplowy wynik: czapla siwa - 5 osobnikÓw, czapla biaŁa - aŻ 15 tych piĘknych ptakÓw :!:

+Quote Post
pulsatilla1214
post sob, 24 wrz 2005 - 20:31
Post #147

UZYTKOWNIK

Pawelele, dziś lecące stadko 12 sztuk czapli białych... Byle częściej takie widoki, hihihhi. Klimaty iście afrykańskie... tongue.gif

Ten post edytował pulsatilla1214 wto, 05 gru 2006 - 02:46

+Quote Post
Pawelele
post nie, 25 wrz 2005 - 08:24
Post #148

UZYTKOWNIK

Sorki za upierdliwoŚĆ - moŻesz jeszcze mi powiedzieĆ w ktÓrej czĘŚci je widziaŁeŚ i w jakim kierunku leciaŁy? - przy takich szczegÓŁach to juŻ bĘdzie totalnie peŁnowartoŚciowe info :)
A czaple biaŁe majĄ Świetne warunki do Żerowania zwŁaszcza od strony Ratanic - ja "swoje" wŁaŚnie tam widziaŁem - pŁochliwe byŁy - staŁem na scieŻce z luneta a i tak wymiĘkŁy i przeleciaŁy nieco wgŁĄb wyrobiska.

+Quote Post
pulsatilla1214
post nie, 25 wrz 2005 - 14:21
Post #149

UZYTKOWNIK

Żadna upierdliwość tongue.gif . Już precyzuję.

Stadko było gdzieś na zalanej części zbiornika od Piekła i Trójki, zobaczyłem je z okolic Wielkiego Kanionu oczywiście (jak zwykle byłem właśnie tam laugh.gif ), ale dopiero jak poderwały się i już leciały na północ, prosto na mnie i chyba właśnie bestie płochliwe strasznie, bo jakieŚ 300 m będąc ode mnie zaczęły krążyć jakby się zastanawiały co począć, a następnie ominęły mnie zachowując tę samą odległość, skręciły na W, NW, po kilkuset metrach leciały dalej na N, będąc już nad głównym akwenem.

Obserwacja około 14-tej. Leciały więc na Wojkowice właśnie, hihihi laugh.gif

Ten post edytował pulsatilla1214 wto, 05 gru 2006 - 02:51

+Quote Post
TeodorMotor
post pon, 26 wrz 2005 - 09:44
Post #150

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 42

QUOTE(pulsatilla1214)
...wielkiego kanionu...

Gdzie jest tenŻe ?

+Quote Post
pulsatilla1214
post pon, 26 wrz 2005 - 10:35
Post #151

UZYTKOWNIK

TeodorMotor, spróbuję wytłumaczyć posiłkując się mapą wklejoną przez Dejmona 26 sierpnia.

W środkowo-wschodniej części zbiornika zaznaczono na niej brązowym kolorem tarliska, czyli płycizny. Otóż za ich zachodnim skrajem, od strony jeziora, widać takie obrzeżenie w postaci linii, które na północy skręcają w pewnym momencie na zachód pod kątem prostym i po jakichś stu metrach ponownie zakręcają i znów na północ zmierzają . To jest właśnie Wielki Kanion. I jakoś przypominam sobie, że nie byŁem pierwszym, który użył tego określenia tu na forum, hihihi, w stosunku do niego. Ale to było dawno, a szukać mi się nie chce biggrin.gif . Dlaczego wielki kanion...? Od południa dochodzi prawie do starej drogi, dziś zalanej, którą od strony Piekła przechodziło się na drugą część wyrobiska. Z tej strony wyglądał i wygląda najbardziej imponująco.

Od prawej wejścia do niego strzegą górki wystające i teraz dobre kilka metrów nad poziom wody i które o ile się nie osuną, to chyba będą wystawać nad wodę. Widok z nich na zalaną od Piekła część jest jak z wieży widokowej, hihi. Poza tym na szczytach są zbudowane z gliny, twardej jak kamień po wysuszeniu.

Po lewej ogranicza kanion tzw. "wyspa", u wejścia do kanionu niższa od poziomu górek po prawej. Sam kanion to po prostu bardzo głęboko wcięty dawny rów odwadniający długości kilkuset metrów, ale u wejścia między dnem a górkami chyba gdzieś na około 10 metrów głęboki, a szeroki na jakieś 30. Teraz woda przykryła już nawet rosnące niegdyś w nim trzciny i jedynie u jego północnego krańca został "pomost", po którym można jeszcze na zgrupowanie górek na "wyspie" przejść. Przejście wznosi się może jakieś 60 cm nad obecny poziom wody, ma szerokosĆ ze 30 metrÓw, a gdy zostanie zalane, to "wyspa" faktycznie będzie już wyspą cool.gif .

Od południa miała połączenie dawnym nasypem z południowym brzegiem, ale parę miesięcy temu koparkami przecięto nasyp, tworząc dla mnie tzw. "Water Gate" czyli wodne wrota, którymi woda z części od Piekła łączy się dziś z głównym akwenem ( watergate są jakieś 100 m od wejścia do kanionu na pd-zach, dobrze są też widoczne nawet z drogi na Piekle na południowym krańcu zbiornika).

Gdy niedługo połączenie wyspy zostanie odcięte, gdy wody zjednoczą się z głównym akwenem, powstanie obszar kilkunastohektarowy zewsząd wodą otoczony. Szkoda, gdyż z tych górek na terenie wyspy najpiękniejsze zdjęcia na zbiornik w stronę Wojkowic robiłem cool.gif No i na wyspie właśnie rośnie pewien słonecznik, z którym mam bardzo miłe wspomnienia związane, lalalalalala.

Na wiosnę odkryłem tamże "łubinową górkę" przeróżnymi kolorami łubinów mieniącą się w słońcu (nie tylko fioletowe, ale i czerwone i białe i różne odcienie tychże kolorów). To tyle gadulstwa laugh.gif tongue.gif cool.gif

Ten post edytował pulsatilla1214 wto, 05 gru 2006 - 03:09

+Quote Post
Sivek
post pon, 26 wrz 2005 - 21:06
Post #152

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 27

Jak juz poruszone zostaly ptasie tematy, to zauwazylem ze jeden z labedzi na Pogorii 3 ma wykrecona lub zlamana lape. Moze jakis znawca i milosnik ptactwa lub ochrony przyrody zainteresowalby sie tym ? Zima idzie i moze byc z tym labedziem kiepsko, a mysle ze nalezy o te labedzie dbac bo jest tylko jedno stadko skladajace sie z 2 doroslych i 2 mlodych ptakow. To nie sa dawne czasy kiedy na pogoriach bylo mnostwo labedzie a to bardzo sliczniusie ptaki :]

Wiec jak jest jakis milosnik ptactwa i zwierzat moze wie jak mu pomuc z ta lapa.

+Quote Post
pulsatilla1214
post wto, 27 wrz 2005 - 17:00
Post #153

UZYTKOWNIK

Hm, hm, hm.... To kiepściuchno. Ta para łabędzi dość długo już na Trójce gości. Wiesz Sivek, chyba tylko pozostaje złapać tego łabędzia i dokładnie obejrzeć, sam niestety nie znam się na złamaniach ani nastawianiu, jeśli stare to mogło już się źle zrosnąć i dopiero problem. A nastawić nie tak łatwo, to największe ptaki u nas i bronią się zaciekle waląc skrzydłami. Ale o jego los byłbym spokojny, najważniejsze, że ma sprawne skrzydła :)

Może uszkodzenie nogi właśnie jest po zimie..? Czasem przymarzają do lodu i stąd mają uszkodzone, gdyż oduczyły się odlatywać dokarmiane przez ludzi. Trzeba by dać znać OTOP-owi, sam nie mam z nimi kontaktu.

Hej Pawelele, co myślisz o tym łabędziu..?

I jeszcze jedno - nie martw się, że są tak nieliczne w tej chwili - 4 szt, założę się, że jeszcze przed roztopami, jakoś w lutym, na dopływ przylecą jak co roku w trakcie wędrówek. Średnio kilkanaście sztuk jest do wiosny, potem rozlatujĄ się po kraju po prostu, jedna para zajmuje określoną przestrzeń i wolą sobie nie przeszkadzać wzajemnie w wychowywaniu potomstwa (choć w łabędzim rezerwacie na dawnej zatoce Śniardw - Łuknajnie - jest ich ponad sto par, ale to taki wyjątek cool.gif )

Ten post edytował pulsatilla1214 wto, 05 gru 2006 - 03:17

+Quote Post
Pawelele
post wto, 27 wrz 2005 - 19:10
Post #154

UZYTKOWNIK

Co do ŁabĘdzia to nawet jeŚli go zŁapiemy to potem jest problem Żeby ktoŚ go z odpowiednimi kompetencjami weterynaryjnymi zechciaŁ - w sensie kaŻdy popatrzy i odeŚle dalej - ja widziaŁem te ŁabĘdzie bodajŻe 11.IX i u jednego mŁodego zauwaŻyŁem Że jedno skrzydŁo miaŁ lekko opuszczone, jakby nieco niedowŁadne - na nogi dokŁadnie nie popatrzyŁem :oops: - jedynie czy ma blachĘ :wink: . No ale z powyŻszych powodÓw raczej zostawiŁbym to tak jak jest - cÓŻ ptak albo sobie jakoŚ poradzi albo stanie siĘjednym z ogniw Łańucha pokarmowego - nic w przyrodzie siĘnie marnuje :idea: - moŻe jakiemuŚ zgŁodniaŁemu bielikow za pare miesiĘcy ten ŁabĄdek uratuje Życie.
A sytuacja ŁabĘdzi niemych w Polsce jest wporzo. Fakt, Że w naszych stronach nie tworzy sporych koncentracji (ja najwiĘcej widziaŁem nieco ponad 100 na Zalewie Przeczyckim) - ale kilka par gniazduje.

+Quote Post
post nie, 02 paź 2005 - 12:31
Post #155

fragment artykulu. Swoja droga ciekawa dzielnica sa Ratanice, bo nie posiadaja bezposredniego polaczenia drogowego z reszta miasta i centrum. Mozna sie tam dostac tylko naookolo przez sasiednia gmine. No teraz maja chociaz polaczenie rowerowe wink.gif
QUOTE([img)
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/grafika/lgDZ.gif[/img]]
WybudujĄ parkingi
W zamierzeniach w okolicach Ratanic ma powstaĆ od 40 do 50 miejsc parkingowych. Podobnie bĘdzie w pobliskich Mariankach. Parkingi powstanĄ w kilku miejscach, po to, jak mÓwiĄ projektanci, by nie zaburzaĆ ciszy i spokoju panujĄcego w okolicy zbiornika. Gdyby wybudowano postÓj dla kilkuset kierowcÓw w jednym miejscu, mieszkańcy, jak sami podkreŚlali podczas otwarcia nie zgodziliby siĘna takie rozwiĄzanie.

+Quote Post
pulsatilla1214
post pon, 10 paź 2005 - 03:09
Post #156

UZYTKOWNIK

W niedzielne popołudnie wybrałem się rowerkiem naszymi supi ścieżkami rowerowymi bez ciągłości laugh.gif Objazd i wokół urządzeń zapory i wokół rybaczówk wink.gif

Woda z Czarnej Przemszy nadal do zbiornika nie płynie, poziom piętrzenia na 273,60, równo z progiem betonowym będącym pierwszą kaskadą w stronę zbiornika. Poziom wody w zbiorniku na wodowskazie 256,60. I zdziwiłem się nieco, gdyż na wiosnę w maju (szkoda, że nie zapisałem sobie, hahaha), wydawało mi się, że było 255,30, a może to było 3,50;-)? Więc 253,50 wink.gif Tak by bardziej pasowało, gdyż przecież woda podniosła się znacznie więcej niż metr, właśnie jakoś około trzech od wiosny. Pierwszy próg na dopływie od strony zbiornika już sięgnął wody.

I przypomniał mi się temat choinek, które jak pisał ktoś wrzucano do zbiornika;-) Coś mi się wydaje, że oni ich nie wrzucali z łódki pociętych jak sobie wypobraziłem na podstawie opisu. Otóż zwrócił moją uwagę fakt, że został umocniony brzeg, od miejsca wpadania dopływu do zbiornika w stronę północną na odcinku co najmniej stu metrów (dalej nie widziałem jak jest). Otóż to wyglądało tak, że najpierw ułożono faktycznie pocięte sosny, a następnie przysypano je kamieniami , jednocześnie wbijając miejscami paliki sosnowe w dno. Brzeg tu dość stromy więc niezły pomysł, woda rozmywałaby. Coś w rodzaju umocnień faszynowych, tylko takich prymitywnych laugh.gif , stosowanych na brzegach rzek.

I pozytywnie zaskoczyło mnie, że w Czarnej tuż poniżej jazu rośnie zdrojek :) Taki zielony mech wodny charakterystyczny dla zimnych, czystych, dobrze natlenionych potoków. Nie wiedziałem, hihihi. I pomyśleć, że lata temu do akwarium przywoziłem go sobie od babci z Gór Sowich z potoku, 230 km;-) Że w Przemszy pstrągi wiedziałem, ale że również flora górska, to nie:) Czekam na te trocie jeziorowe na Czwórce;p;p;p

Pawelele, jak wracałem przy południowym brzegu w okolicy upustu do Pogorii III stadko 15 łabędzi;-) To jedyne ptaki jakie zobaczyłem niestety (duże i białe to rzucają się w oczy, a nie rozglądałem się;-)) Nio, to się nie ma co zamartwiać tym z nóżką, zresztą wiesz pewnie równie dobrze jak ja, że liczebność łabędzia w ciągu ostatnich dziesiątków lat wzrosła;-)

Ciekawe jak się wstawia zdjęcia tongue.gif hmhmhmhm. A swoje z dysku to jak;-)? Adresu się nie wpisze;p Coś tam kiedyś pstrykałem;-)

Ten post edytował pulsatilla1214 wto, 05 gru 2006 - 03:35

+Quote Post
Dami7
post pon, 10 paź 2005 - 11:01
Post #157

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 102

:)+-->
QUOTE(:))
Swoja droga ciekawa dzielnica sa Ratanice, bo nie posiadaja bezposredniego polaczenia drogowego z reszta miasta i centrum. Mozna sie tam dostac tylko naookolo przez sasiednia gmine. No teraz maja chociaz polaczenie rowerowe wink.gif
[/quote]

AlternatywĄ jest poŁĄczenie wodno - lĄdowe. Kajakami PrzemszĄ do Zielonej a potem przesiadka na autobus. ZimĄ moŻna teŻ na bojerach. :wink: :wink: :wink:

+Quote Post
Pawelele
post pon, 10 paź 2005 - 19:31
Post #158

UZYTKOWNIK

Pulsatilla1214 dziĘki za info - szkoda, Że tylko tyle byŁo - jak byŁem pare dni temu to nawet ciekawie byŁo - na P3 sporo Łysek - ca 3550, a najciekawsza na tym zbiorniku byŁa heŁmiatka. Potem na P4 tez sporo kaczek - cyraneczki, Świstuny, pŁaskonosy, heŁmiatka (tym razem samiec biggrin.gif), 1 czapla biaŁa - pewnie wiĘcej byŁo ale tam od strony Ratanic nie udaŁo siĘjuz dojŚĆ. Tak czy siak czekam na kolejen info z Twoich wypadÓw po okolicy :!: Pozdro :!:

+Quote Post
post sob, 22 paź 2005 - 13:32
Post #159

ta mapa atrakcji juz dawno temu budzila wiele kontrowersji w wielu miejscowosciach wojewodztwa. Sam mialem ja juz tez w rekach a u nas zauwazono to dopiero teraz. Byla ona dolaczana do gazet a takze jest rozdawana m.in. wszystkim pasazerom na pyrzowickim lotnisku

QUOTE(www.dabrowa-gornicza.pl)
MiĘdzy Zawierciem a BĘdzinem znajduje siĘtylko… BŁĘdÓw
[2005-10-20 12:57:24]

Skandal z mapĄ, czyli: ale plama!

KiedyŚ chciano wymazaĆ PolskĘz map. Polska dalej istnieje, ale z mapy – „Turystycznych atrakcji wojewÓdztwa ŚlĄskiego” – wymazano… DĄbrowĘGÓrniczĄ.
Czy byŁ to czyjŚ bŁĄd, czy teŻ Świadome dziaŁanie?

Zacznijmy od tego, Że wydawcĄ mapy jest WydziaŁ Promocji Regionu, Turystyki i Sportu UrzĘdu MarszaŁkowskiego w Katowicach. Opracowanie graficzne i druk jest dzieŁem czĘstochowskiego GraffitiStudio. „DzieŁo” to w zaŁoŻeniu ma informowaĆ krajowych i zagranicznych – opisy sĄ takŻe w angielskim i niemieckim – turystÓw o walorach ŚlĄskiego. Naszym zdaniem mapa tyleŻ informuje, co dezinformuje.
Jak widaĆ na zdjĘciu o DĄbrowie GÓrniczej zapomniano. Jest na niej Jaworzno z zalanym kamienioŁomem o powierzchni kilku hektarÓw, a nie ma Pogorii (I, II, III i IV) o powierzchni kilku kilometrÓw kwadratowych! Dlaczego. Dla niezorientowanego, mapie administracyjnej wojewÓdztwa ŚlĄskiego, turysty z Zachodu pomiĘdzy Zawierciem a BĘdzinem leŻy jakiŚ BŁĘdÓw. Owszem, przyjezdni z daleka nie muszĄ wiedzieĆ, Że BŁĘdÓw jest dzielnicĄ DĄbrowy GÓrniczej, a ta jest kilkakrotnie wiĘksza i ludniejsza od Zawiercia i BĘdzina wziĘtych do spoŁu. Powinni o tym jednak wiedzieĆ urzĘdnicy marszaŁka MichaŁa Czarskiego. Tym bardziej powinni mieĆ takĄ wiedzĘ, bo pracujĄ – byŁo nie byŁo – w wydziale turystki!

Pogorie wyschŁy?

Bublem, acz Ładnie wykonanym, zbulwersowani sĄ – miĘdzy innymi – prezydent DĄbrowy GÓrniczej Jerzy Talkowski i radny Tomasz SoŁtysik. Ten ostatni napisaŁ nawet do prezydenta Talkowskiego ostrĄ interpelacjĘwnioskujĄc o stosownĄ reakcjĘ.
– ZareagowaliŚmy nim otrzymaliŚmy tĘinterpelacjĘ. NapisaŁem do marszaŁka wojewÓdztwa ŚlĄskiego, Że nie uwaŻam, by nasze miasto byŁo pustyniĄ na turystycznej mapie ZagŁĘbia DĄbrowskiego i GÓrnego ŚlĄska. W DĄbrowie uwaŻamy wrĘcz odwrotnie – podkreŚla Jerzy Talkowski. – Nasze miasto jest oŚrodkiem turystyki i rekreacji, choĆby z tego powodu, Że w jego granicach istniejĄ cztery zbiorniki wodne. PowstajĄca czwarta Pogoria bĘdzie wkrÓtce jednym z najwiĘkszych jezior w tej czĘŚci wojewÓdztwa i z pewnoŚciĄ stanie siĘmiejscem dla uprawiania sportu i turystki. BĘdzie znaczĄcym oŚrodkiem rekreacji nie tylko dla mieszkańcÓw ZagŁĘbia DĄbrowskiego.
ZadzwoniliŚmy do wydawcy mapy. SprawĘwyjaŚniaŁ Janusz Raczek, wicedyrektor WydziaŁu. Na pytanie, dlaczego nie ma na niej DĄbrowy, Że:
– Ta mapa nie jest produktem zamkniĘtym. UwzglĘdniono na nich miejsca wyposaŻone w odpowiedniĄ infrastrukturĘ. JeŚli taki warunek zostanie speŁniony, to bĘdziemy aktualizowaĆ mapĘo nowe atrakcje turystyczne…

Pismo uwzglĘdniĄ

Dyrektor Raczek podkreŚliŁ, Że chodzi o to, by turysta udajĄc siĘdo atrakcji w miejscowoŚci X nie zastaŁ na swej drodze pŁotu i znakÓw z zakazem wstĘpu. ZapytaliŚmy wiĘc dyrektora Raczka, czy uwaŻa, Że DĄbrowa GÓrnicza swoje atrakcje ma „pod kluczem”? Bez odpowiedzi. ZapytaliŚmy wiĘc, czy bĘdĄc wiceszefem wydziaŁu zajmujĄcego siĘturystykĄ sŁyszaŁ o Pogoriach. SŁyszaŁ.
- W takim razie, czy nadal pan uwaŻa, Że w pierwszym wydaniu mapy „Atrakcje turystyczne wojewÓdztwa ŚlĄskiego” nie ma miejsca dla DĄbrowy GÓrniczej?
Pan dyrektor przeprosiŁ, powiedziaŁ, Że wyjaŚni sprawĘi oddzwoni. OkazaŁo siĘ, Że atrakcje turystyczne wybieraŁ zespÓŁ pod przewodnictwem Tomasza StĘplewskiego, dyrektor WydziaŁu Promocji Regionu. Wicedyrektor Raczek nie uczestniczyŁ w jego pracach, a pod nieobecnoŚĆ swego szefa stwierdziŁ:
– Na mapie uwzglĘdniono tylko dwa wielkie zbiorniki, jeziora GoczaŁkowickie i Żywieckie. JeŚli UrzĄd Miejski wystĄpi z pismem o umieszczenie DĄbrowy na tej mapie, to miasto ze swoimi jeziorami znajdzie siĘw jej nastĘpnej edycji.
Nic dodaĆ, nic ujĄĆ

Andrzej BĘben

KOMENTARZ:
Sedno sprawy

W dobrej woli zakŁadam, Że plama na turystycznej mapie powstaŁa li tylko wskutek czyjejŚ pomyŁki lub zaniedbania. KaŻdy popeŁnia jakieŚ bŁĘdy. PrawdĘpowiedziawszy zastanawiajĄce sĄ kryteria, jakimi kierowaŁ siĘzespÓŁ przygotowujĄcy mapĘ. Owszem, Jezioro Żywieckie peŁne jest ŻaglÓwek. OkreŚlanie jednak Jeziora GoczaŁkowickiego „atrakcjĄ turystycznĄ” trĄci kabaretem, bowiem wiadomo, Że od niedawna „zyskaŁ funkcjĘrekreacyjnĄ”, bo wczeŚniej byŁ zbiornikiem wody pitnej dla poŁowy wojewÓdztwa i nie wolno w nim byŁo zanurzyĆ nawet stopy! BŁĘdÓw – bĘdĄcy w tym przypadku substytutem DĄbrowy GÓrniczej od paru Ładnych lat jest jego integralnĄ czĘŚciĄ. PogratulowaĆ wiĘc wiedzy geograficznej!
Jednak w czasach, gdy pojĘcie „atrakcja” ma wymiar takŻe i finansowy, taka plama nie jest li tylko plamĄ na nadszarpniĘtej godnoŚci. JeŚli X nie wie, Że w DĄbrowie GÓrniczej sĄ doskonaŁe warunki, miĘdzy innymi, do uprawiania sportÓw wodnych, to wertujĄc mapĘo tym siĘnie dowie. Nie przyjedzie i nie wyda w DĄbrowie swoich pieniĘdzy. JeŚli X chcĄcemu zainwestowaĆ w turystyczny biznes, a nie znajĄcemu regionu, pokaŻe siĘtakĄ mapĘ, to nie przyjedzie do DĄbrowy ze swoimi pieniĘdzmi. Uda siĘz nimi w inne miejsce. Co prawda ktoŚ na tym zyska, ale DĄbrowa GÓrnicza – i jej mieszkańcy – stracĄ. I to jest sedno caŁej tej sprawy z knoconĄ mapĄ.
Andrzej BĘben

+Quote Post
Dejmon
post sob, 22 paź 2005 - 17:18
Post #160

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 125

KtoŚ kto tworzyŁ tĄ mapkĘchciaŁ nam zagraĆ na nosie, bo UM "nie posmarowaŁ" tam gdzie trzeba byŁo albo jest kompletnym geograficznym ignorantem :wink:

+Quote Post

61 Stron V  « < 6 7 8 9 10 > » 
Reply to this topicStart new topic
6 Użytkowników czyta ten temat (6 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: środa, 15 października 2025 - 12:19
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza