![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 392 Dołączył: sob, 07 lut 04 Skąd: DG - Stary Gołonóg Nr użytkownika: 42 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(Dami7) (...) A moŻe by pomyŚleĆ o jakiejŚ stronce dedykowanej tylko temu obiektowi? KaŻdy ma jakieŚ zdjĘcia, materiaŁy, obserwacje...
A moŻe - bardziej ogÓlnie - temat wszystkich zbiornikÓw wodnych i rzek w naszej okolicy? Hm... Albo wejŚĆ w komitywĘw tym temacie z jakimŚ juŻ istniejĄcym dĄbrowskim portalem... |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
QUOTE(TeodorMotor) QUOTE(Dami7) (...) A moŻe by pomyŚleĆ o jakiejŚ stronce dedykowanej tylko temu obiektowi? KaŻdy ma jakieŚ zdjĘcia, materiaŁy, obserwacje...
A moŻe - bardziej ogÓlnie - temat wszystkich zbiornikÓw wodnych i rzek w naszej okolicy? Hm... Albo wejŚĆ w komitywĘw tym temacie z jakimŚ juŻ istniejĄcym dĄbrowskim portalem... juz jedna taka stronka istnieje :arrow: http://www.pogoria4.pl/ Ale przydalaby sie jej rozbudowa i uaktualnienie A co do zagospodarowania trzeba sie spieszyc. W dosc niedalkiej przyszlosci bedzie zalana kopalnia Maczki-Bor i pojawi sie nam konkurencja |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Nie, nie nabijał
![]() Dudki w sosnowych, suchych laskach piaskowych już od lat są na terenie przyszłej Pogorii IV. Sam nie widziałem, natomiast "udududud" słyszałem, hihihi. Kiedyś natomiast widziałem (a może mi się zdawało..?) dudka na wydmach w Gołonogu, na tzw. Brzózkach, w tej bardziej "dzikiej" części, niedaleko miejsca, gdzie teraz ktoś się buduje, gdzie wystawione na południe piaski tworzą urokliwe miejsca. Nio i go niestety wypłoszyłem przechodzĄc tamtędy :) Tak kolorowa sylwetka w locie i tej wielkości to chyba mógł być tylko on ![]() A co do zbiornika. Nie zapominam. Ale wiesz... Mnie właśnie niekoniecznie marzyłoby się zaplecze itd... Może od strony miasta. Cieszę się, że choć wschodniego brzegu nie wysypali kamieniami i będzie w miarę naturalny, hihihi. Wiem, że przeciwpowodziowy, ale argument, że trzeba go powiększyć, tym uzasadniając istnienie kopalni, to jest to bzdura. Każdy o zdrowych zmysłach wie, że pojemność zbiornika znacząco już się nie zwiększy , nawet przy kontynuowaniu wydobycia piasku. Poza tym idiotyczne jest straszenie wszystkich nie wadomo jaką powodzią spowodowaną wylewami Czarnej Przemszy. Tak potężne zabezpieczenie jak Przeczyce, Kuźnica i Pogorie wszystkie trzy w odniesieniu do niewielkiej rzeki, która nie płynie w terenie górzystym, by mieć gwałtowne wezbrania, jest śmieszne. Istotniejsze jest trzymanie rezerw powodziowych w lipcu na Przeczycach, przygotowanie się na coroczne zwiększone lipcowe opady. Ale nasi genialni hydrotechnicy o tym nie zawsze myślą. Niech jeszcze więcej rzek zostanie skanalizowanych tak jak Czarna Przemsza, a powodzi będzie jeszcze więcej, skoro rzeki zamienią się w koryta ujęte w wąskich wałach. Np. cały Park Zielona kiedyś był terenem zalewowym i dlatego tak piękny łęgowy las do dziś tam rośnie na niezwykle żyznych madach rzecznych. A w runie rośnie chroniony czosnek niedźwiedzi w łanach porównywalnych chyba jedynie z tymi z rezerwatu "Dolina Bystrzycy" pod Wrocławiem. I supi, że dzięki jazowi zawsze woda do parku płynie i rozlewa się w kilku miejsach tworząc co roku na wiosnę pięknie podtopiony krajobraz. Tak powinno być! Nie mam nic przeciw zatopionym drzewom, choć wiem, że będę w przyszłości zrywał na nich haczyki i błystki jeszcze nie raz i nie dwa ![]() Co do kajaków i łódek... Gdy podniesie się poziom wody do planowanego niemal wszystkie te zawady znajdą się pod wodą, choć trochę drzew wystawać będzie, to pewne. I fajnie. Właśnie na Bagrach zatopiony las sprawia piorunujące wrażenie :) Wszystkich drzew nie wycięto, właśnie m.in w okolicach Wielkiego Kanionu jest ich jeszcze trochę. Ptaki się ucieszą, będą miały gdzie odpoczywać po polowaniach na rybki :) I raczej znający zbiornik będą wiedzieli, gdzie z zawadami tuż pod powierzchnią trzeba się liczyć, a gdzie pod kilem jest parę metrów czyściutkiej wody. Więc tak strasznie niebezpiecznie nie powinno być ![]() A do planu zbiornika i jego brzegów podchodzę ze sceptycyzmem.. ![]() ![]() Ten post edytował pulsatilla1214 wto, 05 gru 2006 - 02:44 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 109 Dołączył: śro, 22 cze 05 Skąd: okolice D.G Nr użytkownika: 145 ![]() |
DziĘki za odzew w sprawie ryboŁowa - a co do ornitologicznych atrakcji to na tymŻe zbiorniku w tym roku pojawiaŁy siĘbaaaardzo ciekawe gatunki - jakoŚ nie pisaŁem o tym na forum bo myŚlaŁem, Że nikogo to nie zainteresuje - ale teraz w sumie postanowieŁem nieco napisaĆ
![]() http://www.bocian.org.pl/forum/viewtopic.p...r=asc&start=210 - na dole wĄtku http://republika.pl/serwis_ornitologiczny/...zerniczka_1.htm Na koniec mam proŚbĘ- jak cos zobaczycie ciekawego dajcie cynk - na priva czy tu, czy do wĄtku "Przyroda w DG" - jak tam uwaŻacie. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
To nic, tylko pogratulować!!!!!! Życzę jeszcze bardziej udanych obserwacji!
![]() ![]() ![]() Ten post edytował pulsatilla1214 wto, 05 gru 2006 - 02:45 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 109 Dołączył: śro, 22 cze 05 Skąd: okolice D.G Nr użytkownika: 145 ![]() |
pulsatilla1214 pisaŁeŚ, Że czapli na KuĹşnicy WarĘŻyĹskiej dostatek - dziŚ sobie zrobiŁem rundkĘz buta dookoŁa - no i czaplowy wynik: czapla siwa - 5 osobnikÓw, czapla biaŁa - aŻ 15 tych piĘknych ptakÓw :!:
|
|
|
![]()
|
|
Pawelele, dziś lecące stadko 12 sztuk czapli białych... Byle częściej takie widoki, hihihhi. Klimaty iście afrykańskie...
![]() Ten post edytował pulsatilla1214 wto, 05 gru 2006 - 02:46 |
|
|
![]()
|
|
Sorki za upierdliwoŚĆ - moŻesz jeszcze mi powiedzieĆ w ktÓrej czĘŚci je widziaŁeŚ i w jakim kierunku leciaŁy? - przy takich szczegÓŁach to juŻ bĘdzie totalnie peŁnowartoŚciowe info :)
A czaple biaŁe majĄ Świetne warunki do Żerowania zwŁaszcza od strony Ratanic - ja "swoje" wŁaŚnie tam widziaŁem - pŁochliwe byŁy - staŁem na scieŻce z luneta a i tak wymiĘkŁy i przeleciaŁy nieco wgŁĄb wyrobiska. |
|
|
![]()
|
|
Żadna upierdliwość
![]() Stadko było gdzieś na zalanej części zbiornika od Piekła i Trójki, zobaczyłem je z okolic Wielkiego Kanionu oczywiście (jak zwykle byłem właśnie tam ![]() Obserwacja około 14-tej. Leciały więc na Wojkowice właśnie, hihihi ![]() Ten post edytował pulsatilla1214 wto, 05 gru 2006 - 02:51 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 392 Dołączył: sob, 07 lut 04 Skąd: DG - Stary Gołonóg Nr użytkownika: 42 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(pulsatilla1214) ...wielkiego kanionu...
Gdzie jest tenŻe ? |
|
|
![]()
|
|
TeodorMotor, spróbuję wytłumaczyć posiłkując się mapą wklejoną przez Dejmona 26 sierpnia.
W środkowo-wschodniej części zbiornika zaznaczono na niej brązowym kolorem tarliska, czyli płycizny. Otóż za ich zachodnim skrajem, od strony jeziora, widać takie obrzeżenie w postaci linii, które na północy skręcają w pewnym momencie na zachód pod kątem prostym i po jakichś stu metrach ponownie zakręcają i znów na północ zmierzają . To jest właśnie Wielki Kanion. I jakoś przypominam sobie, że nie byŁem pierwszym, który użył tego określenia tu na forum, hihihi, w stosunku do niego. Ale to było dawno, a szukać mi się nie chce ![]() Od prawej wejścia do niego strzegą górki wystające i teraz dobre kilka metrów nad poziom wody i które o ile się nie osuną, to chyba będą wystawać nad wodę. Widok z nich na zalaną od Piekła część jest jak z wieży widokowej, hihi. Poza tym na szczytach są zbudowane z gliny, twardej jak kamień po wysuszeniu. Po lewej ogranicza kanion tzw. "wyspa", u wejścia do kanionu niższa od poziomu górek po prawej. Sam kanion to po prostu bardzo głęboko wcięty dawny rów odwadniający długości kilkuset metrów, ale u wejścia między dnem a górkami chyba gdzieś na około 10 metrów głęboki, a szeroki na jakieś 30. Teraz woda przykryła już nawet rosnące niegdyś w nim trzciny i jedynie u jego północnego krańca został "pomost", po którym można jeszcze na zgrupowanie górek na "wyspie" przejść. Przejście wznosi się może jakieś 60 cm nad obecny poziom wody, ma szerokosĆ ze 30 metrÓw, a gdy zostanie zalane, to "wyspa" faktycznie będzie już wyspą ![]() Od południa miała połączenie dawnym nasypem z południowym brzegiem, ale parę miesięcy temu koparkami przecięto nasyp, tworząc dla mnie tzw. "Water Gate" czyli wodne wrota, którymi woda z części od Piekła łączy się dziś z głównym akwenem ( watergate są jakieś 100 m od wejścia do kanionu na pd-zach, dobrze są też widoczne nawet z drogi na Piekle na południowym krańcu zbiornika). Gdy niedługo połączenie wyspy zostanie odcięte, gdy wody zjednoczą się z głównym akwenem, powstanie obszar kilkunastohektarowy zewsząd wodą otoczony. Szkoda, gdyż z tych górek na terenie wyspy najpiękniejsze zdjęcia na zbiornik w stronę Wojkowic robiłem ![]() Na wiosnę odkryłem tamże "łubinową górkę" przeróżnymi kolorami łubinów mieniącą się w słońcu (nie tylko fioletowe, ale i czerwone i białe i różne odcienie tychże kolorów). To tyle gadulstwa ![]() ![]() ![]() Ten post edytował pulsatilla1214 wto, 05 gru 2006 - 03:09 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 9 Dołączył: pią, 10 paź 03 Skąd: DG Center Nr użytkownika: 27 ![]() |
Jak juz poruszone zostaly ptasie tematy, to zauwazylem ze jeden z labedzi na Pogorii 3 ma wykrecona lub zlamana lape. Moze jakis znawca i milosnik ptactwa lub ochrony przyrody zainteresowalby sie tym ? Zima idzie i moze byc z tym labedziem kiepsko, a mysle ze nalezy o te labedzie dbac bo jest tylko jedno stadko skladajace sie z 2 doroslych i 2 mlodych ptakow. To nie sa dawne czasy kiedy na pogoriach bylo mnostwo labedzie a to bardzo sliczniusie ptaki :]
Wiec jak jest jakis milosnik ptactwa i zwierzat moze wie jak mu pomuc z ta lapa. |
|
|
![]()
|
|
Hm, hm, hm.... To kiepściuchno. Ta para łabędzi dość długo już na Trójce gości. Wiesz Sivek, chyba tylko pozostaje złapać tego łabędzia i dokładnie obejrzeć, sam niestety nie znam się na złamaniach ani nastawianiu, jeśli stare to mogło już się źle zrosnąć i dopiero problem. A nastawić nie tak łatwo, to największe ptaki u nas i bronią się zaciekle waląc skrzydłami. Ale o jego los byłbym spokojny, najważniejsze, że ma sprawne skrzydła :)
Może uszkodzenie nogi właśnie jest po zimie..? Czasem przymarzają do lodu i stąd mają uszkodzone, gdyż oduczyły się odlatywać dokarmiane przez ludzi. Trzeba by dać znać OTOP-owi, sam nie mam z nimi kontaktu. Hej Pawelele, co myślisz o tym łabędziu..? I jeszcze jedno - nie martw się, że są tak nieliczne w tej chwili - 4 szt, założę się, że jeszcze przed roztopami, jakoś w lutym, na dopływ przylecą jak co roku w trakcie wędrówek. Średnio kilkanaście sztuk jest do wiosny, potem rozlatujĄ się po kraju po prostu, jedna para zajmuje określoną przestrzeń i wolą sobie nie przeszkadzać wzajemnie w wychowywaniu potomstwa (choć w łabędzim rezerwacie na dawnej zatoce Śniardw - Łuknajnie - jest ich ponad sto par, ale to taki wyjątek ![]() Ten post edytował pulsatilla1214 wto, 05 gru 2006 - 03:17 |
|
|
![]()
|
|
Co do ŁabĘdzia to nawet jeŚli go zŁapiemy to potem jest problem Żeby ktoŚ go z odpowiednimi kompetencjami weterynaryjnymi zechciaŁ - w sensie kaŻdy popatrzy i odeŚle dalej - ja widziaŁem te ŁabĘdzie bodajŻe 11.IX i u jednego mŁodego zauwaŻyŁem Że jedno skrzydŁo miaŁ lekko opuszczone, jakby nieco niedowŁadne - na nogi dokŁadnie nie popatrzyŁem :oops: - jedynie czy ma blachĘ :wink: . No ale z powyŻszych powodÓw raczej zostawiŁbym to tak jak jest - cÓŻ ptak albo sobie jakoŚ poradzi albo stanie siĘjednym z ogniw ŁaĹucha pokarmowego - nic w przyrodzie siĘnie marnuje :idea: - moŻe jakiemuŚ zgŁodniaŁemu bielikow za pare miesiĘcy ten ŁabĄdek uratuje Życie.
A sytuacja ŁabĘdzi niemych w Polsce jest wporzo. Fakt, Że w naszych stronach nie tworzy sporych koncentracji (ja najwiĘcej widziaŁem nieco ponad 100 na Zalewie Przeczyckim) - ale kilka par gniazduje. |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
fragment artykulu. Swoja droga ciekawa dzielnica sa Ratanice, bo nie posiadaja bezposredniego polaczenia drogowego z reszta miasta i centrum. Mozna sie tam dostac tylko naookolo przez sasiednia gmine. No teraz maja chociaz polaczenie rowerowe
![]() QUOTE([img) http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/grafika/lgDZ.gif[/img]]
WybudujĄ parkingi W zamierzeniach w okolicach Ratanic ma powstaĆ od 40 do 50 miejsc parkingowych. Podobnie bĘdzie w pobliskich Mariankach. Parkingi powstanĄ w kilku miejscach, po to, jak mÓwiĄ projektanci, by nie zaburzaĆ ciszy i spokoju panujĄcego w okolicy zbiornika. Gdyby wybudowano postÓj dla kilkuset kierowcÓw w jednym miejscu, mieszkaĹcy, jak sami podkreŚlali podczas otwarcia nie zgodziliby siĘna takie rozwiĄzanie. |
|
|
![]()
|
|
W niedzielne popołudnie wybrałem się rowerkiem naszymi supi ścieżkami rowerowymi bez ciągłości
![]() ![]() Woda z Czarnej Przemszy nadal do zbiornika nie płynie, poziom piętrzenia na 273,60, równo z progiem betonowym będącym pierwszą kaskadą w stronę zbiornika. Poziom wody w zbiorniku na wodowskazie 256,60. I zdziwiłem się nieco, gdyż na wiosnę w maju (szkoda, że nie zapisałem sobie, hahaha), wydawało mi się, że było 255,30, a może to było 3,50;-)? Więc 253,50 ![]() I przypomniał mi się temat choinek, które jak pisał ktoś wrzucano do zbiornika;-) Coś mi się wydaje, że oni ich nie wrzucali z łódki pociętych jak sobie wypobraziłem na podstawie opisu. Otóż zwrócił moją uwagę fakt, że został umocniony brzeg, od miejsca wpadania dopływu do zbiornika w stronę północną na odcinku co najmniej stu metrów (dalej nie widziałem jak jest). Otóż to wyglądało tak, że najpierw ułożono faktycznie pocięte sosny, a następnie przysypano je kamieniami , jednocześnie wbijając miejscami paliki sosnowe w dno. Brzeg tu dość stromy więc niezły pomysł, woda rozmywałaby. Coś w rodzaju umocnień faszynowych, tylko takich prymitywnych ![]() I pozytywnie zaskoczyło mnie, że w Czarnej tuż poniżej jazu rośnie zdrojek :) Taki zielony mech wodny charakterystyczny dla zimnych, czystych, dobrze natlenionych potoków. Nie wiedziałem, hihihi. I pomyśleć, że lata temu do akwarium przywoziłem go sobie od babci z Gór Sowich z potoku, 230 km;-) Że w Przemszy pstrągi wiedziałem, ale że również flora górska, to nie:) Czekam na te trocie jeziorowe na Czwórce;p;p;p Pawelele, jak wracałem przy południowym brzegu w okolicy upustu do Pogorii III stadko 15 łabędzi;-) To jedyne ptaki jakie zobaczyłem niestety (duże i białe to rzucają się w oczy, a nie rozglądałem się;-)) Nio, to się nie ma co zamartwiać tym z nóżką, zresztą wiesz pewnie równie dobrze jak ja, że liczebność łabędzia w ciągu ostatnich dziesiątków lat wzrosła;-) Ciekawe jak się wstawia zdjęcia ![]() Ten post edytował pulsatilla1214 wto, 05 gru 2006 - 03:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
:)+--> QUOTE(:)) Swoja droga ciekawa dzielnica sa Ratanice, bo nie posiadaja bezposredniego polaczenia drogowego z reszta miasta i centrum. Mozna sie tam dostac tylko naookolo przez sasiednia gmine. No teraz maja chociaz polaczenie rowerowe
![]() [/quote] AlternatywĄ jest poŁĄczenie wodno - lĄdowe. Kajakami PrzemszĄ do Zielonej a potem przesiadka na autobus. ZimĄ moŻna teŻ na bojerach. :wink: :wink: :wink: |
|
|
![]()
|
|
Pulsatilla1214 dziĘki za info - szkoda, Że tylko tyle byŁo - jak byŁem pare dni temu to nawet ciekawie byŁo - na P3 sporo Łysek - ca 3550, a najciekawsza na tym zbiorniku byŁa heŁmiatka. Potem na P4 tez sporo kaczek - cyraneczki, Świstuny, pŁaskonosy, heŁmiatka (tym razem samiec
![]() |
|
|
![]()
|
|
ta mapa atrakcji juz dawno temu budzila wiele kontrowersji w wielu miejscowosciach wojewodztwa. Sam mialem ja juz tez w rekach a u nas zauwazono to dopiero teraz. Byla ona dolaczana do gazet a takze jest rozdawana m.in. wszystkim pasazerom na pyrzowickim lotnisku
QUOTE(www.dabrowa-gornicza.pl) MiĘdzy Zawierciem a BĘdzinem znajduje siĘtylko… BŁĘdÓw
[2005-10-20 12:57:24] Skandal z mapĄ, czyli: ale plama! ![]() KiedyŚ chciano wymazaĆ PolskĘz map. Polska dalej istnieje, ale z mapy – „Turystycznych atrakcji wojewÓdztwa ŚlĄskiego” – wymazano… DĄbrowĘGÓrniczĄ. Czy byŁ to czyjŚ bŁĄd, czy teŻ Świadome dziaŁanie? Zacznijmy od tego, Że wydawcĄ mapy jest WydziaŁ Promocji Regionu, Turystyki i Sportu UrzĘdu MarszaŁkowskiego w Katowicach. Opracowanie graficzne i druk jest dzieŁem czĘstochowskiego GraffitiStudio. „DzieŁo” to w zaŁoŻeniu ma informowaĆ krajowych i zagranicznych – opisy sĄ takŻe w angielskim i niemieckim – turystÓw o walorach ŚlĄskiego. Naszym zdaniem mapa tyleŻ informuje, co dezinformuje. Jak widaĆ na zdjĘciu o DĄbrowie GÓrniczej zapomniano. Jest na niej Jaworzno z zalanym kamienioŁomem o powierzchni kilku hektarÓw, a nie ma Pogorii (I, II, III i IV) o powierzchni kilku kilometrÓw kwadratowych! Dlaczego. Dla niezorientowanego, mapie administracyjnej wojewÓdztwa ŚlĄskiego, turysty z Zachodu pomiĘdzy Zawierciem a BĘdzinem leŻy jakiŚ BŁĘdÓw. Owszem, przyjezdni z daleka nie muszĄ wiedzieĆ, Że BŁĘdÓw jest dzielnicĄ DĄbrowy GÓrniczej, a ta jest kilkakrotnie wiĘksza i ludniejsza od Zawiercia i BĘdzina wziĘtych do spoŁu. Powinni o tym jednak wiedzieĆ urzĘdnicy marszaŁka MichaŁa Czarskiego. Tym bardziej powinni mieĆ takĄ wiedzĘ, bo pracujĄ – byŁo nie byŁo – w wydziale turystki! Pogorie wyschŁy? Bublem, acz Ładnie wykonanym, zbulwersowani sĄ – miĘdzy innymi – prezydent DĄbrowy GÓrniczej Jerzy Talkowski i radny Tomasz SoŁtysik. Ten ostatni napisaŁ nawet do prezydenta Talkowskiego ostrĄ interpelacjĘwnioskujĄc o stosownĄ reakcjĘ. – ZareagowaliŚmy nim otrzymaliŚmy tĘinterpelacjĘ. NapisaŁem do marszaŁka wojewÓdztwa ŚlĄskiego, Że nie uwaŻam, by nasze miasto byŁo pustyniĄ na turystycznej mapie ZagŁĘbia DĄbrowskiego i GÓrnego ŚlĄska. W DĄbrowie uwaŻamy wrĘcz odwrotnie – podkreŚla Jerzy Talkowski. – Nasze miasto jest oŚrodkiem turystyki i rekreacji, choĆby z tego powodu, Że w jego granicach istniejĄ cztery zbiorniki wodne. PowstajĄca czwarta Pogoria bĘdzie wkrÓtce jednym z najwiĘkszych jezior w tej czĘŚci wojewÓdztwa i z pewnoŚciĄ stanie siĘmiejscem dla uprawiania sportu i turystki. BĘdzie znaczĄcym oŚrodkiem rekreacji nie tylko dla mieszkaĹcÓw ZagŁĘbia DĄbrowskiego. ZadzwoniliŚmy do wydawcy mapy. SprawĘwyjaŚniaŁ Janusz Raczek, wicedyrektor WydziaŁu. Na pytanie, dlaczego nie ma na niej DĄbrowy, Że: – Ta mapa nie jest produktem zamkniĘtym. UwzglĘdniono na nich miejsca wyposaŻone w odpowiedniĄ infrastrukturĘ. JeŚli taki warunek zostanie speŁniony, to bĘdziemy aktualizowaĆ mapĘo nowe atrakcje turystyczne… Pismo uwzglĘdniĄ Dyrektor Raczek podkreŚliŁ, Że chodzi o to, by turysta udajĄc siĘdo atrakcji w miejscowoŚci X nie zastaŁ na swej drodze pŁotu i znakÓw z zakazem wstĘpu. ZapytaliŚmy wiĘc dyrektora Raczka, czy uwaŻa, Że DĄbrowa GÓrnicza swoje atrakcje ma „pod kluczem”? Bez odpowiedzi. ZapytaliŚmy wiĘc, czy bĘdĄc wiceszefem wydziaŁu zajmujĄcego siĘturystykĄ sŁyszaŁ o Pogoriach. SŁyszaŁ. - W takim razie, czy nadal pan uwaŻa, Że w pierwszym wydaniu mapy „Atrakcje turystyczne wojewÓdztwa ŚlĄskiego” nie ma miejsca dla DĄbrowy GÓrniczej? Pan dyrektor przeprosiŁ, powiedziaŁ, Że wyjaŚni sprawĘi oddzwoni. OkazaŁo siĘ, Że atrakcje turystyczne wybieraŁ zespÓŁ pod przewodnictwem Tomasza StĘplewskiego, dyrektor WydziaŁu Promocji Regionu. Wicedyrektor Raczek nie uczestniczyŁ w jego pracach, a pod nieobecnoŚĆ swego szefa stwierdziŁ: – Na mapie uwzglĘdniono tylko dwa wielkie zbiorniki, jeziora GoczaŁkowickie i Żywieckie. JeŚli UrzĄd Miejski wystĄpi z pismem o umieszczenie DĄbrowy na tej mapie, to miasto ze swoimi jeziorami znajdzie siĘw jej nastĘpnej edycji. Nic dodaĆ, nic ujĄĆ Andrzej BĘben KOMENTARZ: Sedno sprawy W dobrej woli zakŁadam, Że plama na turystycznej mapie powstaŁa li tylko wskutek czyjejŚ pomyŁki lub zaniedbania. KaŻdy popeŁnia jakieŚ bŁĘdy. PrawdĘpowiedziawszy zastanawiajĄce sĄ kryteria, jakimi kierowaŁ siĘzespÓŁ przygotowujĄcy mapĘ. Owszem, Jezioro Żywieckie peŁne jest ŻaglÓwek. OkreŚlanie jednak Jeziora GoczaŁkowickiego „atrakcjĄ turystycznĄ” trĄci kabaretem, bowiem wiadomo, Że od niedawna „zyskaŁ funkcjĘrekreacyjnĄ”, bo wczeŚniej byŁ zbiornikiem wody pitnej dla poŁowy wojewÓdztwa i nie wolno w nim byŁo zanurzyĆ nawet stopy! BŁĘdÓw – bĘdĄcy w tym przypadku substytutem DĄbrowy GÓrniczej od paru Ładnych lat jest jego integralnĄ czĘŚciĄ. PogratulowaĆ wiĘc wiedzy geograficznej! Jednak w czasach, gdy pojĘcie „atrakcja” ma wymiar takŻe i finansowy, taka plama nie jest li tylko plamĄ na nadszarpniĘtej godnoŚci. JeŚli X nie wie, Że w DĄbrowie GÓrniczej sĄ doskonaŁe warunki, miĘdzy innymi, do uprawiania sportÓw wodnych, to wertujĄc mapĘo tym siĘnie dowie. Nie przyjedzie i nie wyda w DĄbrowie swoich pieniĘdzy. JeŚli X chcĄcemu zainwestowaĆ w turystyczny biznes, a nie znajĄcemu regionu, pokaŻe siĘtakĄ mapĘ, to nie przyjedzie do DĄbrowy ze swoimi pieniĘdzmi. Uda siĘz nimi w inne miejsce. Co prawda ktoŚ na tym zyska, ale DĄbrowa GÓrnicza – i jej mieszkaĹcy – stracĄ. I to jest sedno caŁej tej sprawy z knoconĄ mapĄ. Andrzej BĘben |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 294 Dołączył: pią, 25 lut 05 Skąd: DG Nr użytkownika: 125 Płeć: Mężczyzna ![]() |
KtoŚ kto tworzyŁ tĄ mapkĘchciaŁ nam zagraĆ na nosie, bo UM "nie posmarowaŁ" tam gdzie trzeba byŁo albo jest kompletnym geograficznym ignorantem :wink:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: środa, 15 października 2025 - 12:19 |