IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

6 Stron V  < 1 2 3 4 5 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Zakaz palenia na przystankach?
Palenie na przystankach
Jesteś za zakazem?
TAK [ 43 ] ** [78,18%]
NIE [ 12 ] ** [21,82%]
Suma głosów: 55
Goście nie mogą głosować 
marcin.p
post pon, 14 sty 2008 - 18:13
Post #41

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 446
GG: 11390668 status gadu-gadu

Ja chciałbym spytac czy my naprawdę potrzebujemy tego zakazu? Kiedys, jak zwróciłem uwage gościowi, który palił pod wiatą to mnie omało nie zlinczowano! I to Ci niepalący się najbardziej "rzucali", że "sam pan dopiero wypalił a innemu bronisz". Tylko, ze ja paliłem kilkanaście metrów od przystanku.

A czy ciężko jest rzucic palenie? NIE! Mojemu ojcu nie chcialo się iść do kiosku po papierosy, nie kupił sobie, nie zapalił i nie pali już 10 lat... Ja też juz jutro nie kupuje!

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin
Go to the top of the page

+Quote Post
pulsatilla1214
post pon, 14 sty 2008 - 18:15
Post #42

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 148

dzięki smile2.gif

o, to nawet pasuje do "Amen" siary i mojego alleluja tongue.gif

po co mi google, skoro mam Ciebie disdain (14).gif

-----

siara - trzymam kciuki smile2.gif !

Ten post edytował pulsatilla1214 pon, 14 sty 2008 - 18:19

+Quote Post
camillo
post pon, 14 sty 2008 - 20:39
Post #43

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 812
GG: 7863501 status gadu-gadu

Palę "papierochy",ale wiem że chamstwem jest odpalać "fajkę" na przystanku w tłumie ludzi.Ja staram się odejść na tyle,żeby nikt nie musiał tego dymu wdychać.Więc myślę że trochę kultury osobistej by wystarczyło,niż niepotrzebne spory i debaty na temat tego zakazu

+Quote Post
:)
post czw, 17 sty 2008 - 15:03
Post #44

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

Tak to wyglada aktualnie u sasiadow:

CYTAT
sosnowiec.info.pl

Wyrok na palaczy odroczony

Jak już informowaliśmy, na wniosek radnego Zbigniewa Dziewanowskiego służby prezydenckie przygotowały projekt uchwały Rady Miejskiej, który zakłada, że zakazem palenia objęte będą wiaty przystanków autobusowych i tramwajowych oraz dworzec autobusowy przy ul. Mościckiego.

Wczoraj, podczas posiedzenia Komisji Spraw Obywatelskich radni na wniosek Karola Winiarskiego ustalili, że wyłonią ze swojego składu zespół, który opracuje nowy projekt uchwały w sprawie zakazu palenia w miejscach publicznych. Tym samym projekt uchwały zaproponowany przez Prezydenta Sosnowca został odrzucony.

Decyzja radnych zrodziła się z ożywionej dyskusji, której clou było ograniczenie zakazu palenia do wiat przystankowych.

Radni: Zygmunt Witkowski i Arkadiusz Chęciński proponowali nie uchwalać przepisów lokalnych, a czekać na ustawę sejmową, która powinna kompleksowo ująć problem.

- Nie uchwalajmy przepisów, których nie można wyegzekwować - argumentował Chęciński.

Tomasz Jamrozy ripostował: - Przepisów nie ustala się po to, by karać za ich nieprzestrzeganie. Przepisy spełniają istotną rolę edukacyjną. Zakaz palenia będzie oddziaływał na świadomość mieszkańców Sosnowca. Efekty tego będą, może nie od razu, ale na pewno będą.

- Popatrzmy na siebie - doradzał kolegom przewodniczący Rady Miejskiej, Daniel Miklasiński. - Nie przestrzegamy zakazu palenia w toalecie Urzędu Miejskiego, a chcemy załatwić problem palenia w całym mieście?! Zostawmy tę sprawę Sejmowi.

Do zwolenników wprowadzenia uchwały wg projektu prezydenckiego należy radny Adam Wolski. - Dziś, jeśli nie wyeliminujemy, to przynajmniej ograniczymy palenie na przystankach, a jutro możemy zakazem palenia objąć inne miejsca publiczne - mówił Wolski.

Wyrok na palaczy został odroczony - uchwała w sprawie zakazu palenia będzie przyjęta najwcześniej na lutowej sesji Rady Miejskiej.

Janusz Lewanda

i komentarz pod artykulem:
CYTAT
Karol Winiarski

Dziękuję Kasandro za dobre słowo, ale muszę Cię niestety zmartwić. Jestem za ochroną ludzi niepalących przed dymem papierosowym - palący robią to na swoją odpowiedzialność. Szacuje się, że rocznie w Polsce ok. 7 tys. osób umiera z powodu tzw. biernego palenia. Zgłosiłem wniosek o powołanie zespołu radnych, ponieważ projekt Prezydenta jest nieprecyzyjny. Pojawiły się też głosy o konieczności uwzględnienia w uchwale również innych prypadków. Byłbym ostrożny w nadmiernym poszerzaniu listy miejsc zakazanych, ale np. pomysł zakazu palenia na placach zabaw (przez pilnujących opiekunów) jest godny uwagi. Nie mam też wątpliwości, że uda się całkowicie wyegzekwować naszą uchwałę, ale walor edukacyjny, o których mówili radni Jamrozy i Wolski, ma duże znaczenie. Zresztą gdyby tak podchodzić do sprawy należałoby zlikwidować kodeks karny, a przynajmniej kodeks wykroczeń, gdyż znaczna część przypadków łamania zawartych w nich przepisów uchodzi bezkarnie.

--------------------

+Quote Post
Maryhna
post nie, 20 sty 2008 - 14:07
Post #45

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 652
GG: 2636495 status gadu-gadu

jako os. paląca jestem za zakazem

--------------------
Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże!

www.zaglebiedabrowskie.pl

+Quote Post
bzenek
post nie, 20 sty 2008 - 16:26
Post #46

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(Maryhna @ nie, 20 sty 2008 - 16:07) *
jako os. paląca jestem za zakazem

Jako osoba niepaląca jestem przeciw zakazowi. smile.gif

Nie popadajmy w paranoję. O ile zakazy w pomieszczeniach zamkniętych są jak najbardziej zasadne i wskazane to zakazy na świeżym powietrzu wydają mi się absurdalne. Dym się rozprzestrzenia w większej objetości powietrza i stężenie trujących środków jest niskie.

Dodatkowo populistyczny argument o śmierci biernych palaczy jest naciągany. Żeby dojść do takiego terminalnego stanu niepalący musiałby stać z tymi palaczami na tym przystanku chyba z 8 godzin dziennie przez kilka lat, a tak pewnie by się mogło zdarzyć, że nie zachoruje. smile.gif

Od wielu lat na paczkach papierosów minister zdrowia apeluje, informuje, ostrzega i żadnego z tego efektu nie ma. Nie znam statystyk ale chyba liczba palaczy nie spada. Co gorsza coraz więcej widzi się nastolatków z papierosami albo rodziców palących przy małym dziecku (pewnie wyrastają z tych nastolatków). A jeden nieegzekwowalny zakaz ma coś w tej sprawie poprawić ? mellow.gif

+Quote Post
szer
post nie, 20 sty 2008 - 16:44
Post #47

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

W sumie zagłosowałem za tym, że za takowym zakazem jestem, ale z drugiej strony bzenek ma troche racji smile2.gif. Nawet cena paczki po 10zł nie odstraszy palaczy (swoją drogą nieźle zasili to budżet). Zakaz sobie będzie i co? Mało kto o nim będzie wiedział i będzie paliło. Sam nie lubie dymu papierosów no ale wybaczcie, nie będe straszył człowieka palącego na przystanku, że zgodnie z uchwałą tą i tą, zgodą prezydenta tego i tego, w rzumieniu kodeksu jakiegoś tam pan nie może palić ;p... Jak ktoś jest mądry i kulturalny to zapyta czy może zapalić, albo odejdzie =]

--------------------
33001,04

+Quote Post
Maryhna
post nie, 20 sty 2008 - 17:34
Post #48

UZYTKOWNIK

nie mówie tu o truciznach wydychanych przez palaczy ale nie sądzę, żeby os. niepalącej było przyjemnie natknąć się chociaż raz na dymek , tym bardziej że jest na świeżym powietrzu tongue.gif

--------------------
Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże!

+Quote Post
post pią, 25 sty 2008 - 16:36
Post #49

W Bedzinie tez nad tym mysla

CYTAT

Radni chcą zakazu palenia na przystankach
dziś

Posłowie pracują nad projektem ustawy zakazującej palenia m.in. w szpitalach, szkołach, na wyższych uczelniach, a także w barach i restauracjach. Jej projekt ma trafić na obrady sejmowej Komisji Zdrowia.

Sosnowieccy radni nie chcą być gorsi od parlamentarzystów. Właśnie przygotowano projekt uchwały, która zakazuje palenia tytoniu na przystankach autobusowych i tramwajowych.

- Problem jest szeroki i dotyczy miejsc publicznych, w granicach których brak jest regulacji odnośnie palenia tytoniu. W rezultacie osoby niepalące narażone są na bierne palenie. Wydawałoby się, iż problemu nie ma w ogóle, bo przecież jeśli ktoś pali, to wystarczy go poprosić i przestanie lub dokończy palenie tam, gdzie nikomu nie będzie szkodził. Jeśli ktoś chce się przekonać czym to się kończy, niech poprosi dziesięciu przygodnych palaczy na przystanku, w windzie, na klatce schodowej, idąc po ruchliwej ulicy czy w innym miejscu publicznym. Niestety konieczne są tutaj regulacje prawne. Aby ochronić dzieci, kobiety w ciąży i każdego człowieka, który wybiera życie bez tytoniu. Stąd projekt uchwały - mówi radny Zbigniew Dziewanowski, inicjator antytytoniowej uchwały.

Według projektu uchwały, palacz stojący na przystanku, przyłapany na tym wykroczeniu przez strażnika miejskiego lub policjanta może zostać ukarany grzywną w wysokości od 50 do 500 zł.

Wobec tej uchwały sceptyczny jest Daniel Miklasiński, przewodniczący Rady Miejskiej w Sosnowcu, który zresztą sam nie pali.

- Kto będzie chodził po przystankach, sprawdzał i pilnował czy nie łamane jest prawo przez palaczy? Dla mnie jest to bezsensowne działanie. Podejmowane przez Radę Miejską uchwały powinny być realnie wykonywane czyli egzekwowane - mówi Daniel Miklasiński. - Sam zaapelowałem do radnych, żeby nie palili w toalecie, podczas przerw w komisjach czy sesjach. To samo zaproponowałem radnemu Dziewanowskiemu, żeby zaapelował do sosnowiczan, by nie palili papierosów na przystankach.

Może w ślad za swymi kolegami z Sosnowca pójdą radni z Będzina i Dąbrowy.

- O podobnej uchwale rozmawialiśmy na ostatnie budżetowej sesji. Myślę, że zanim powstanie projekt uchwały antynikotynowej musimy ją dokładnie przedyskutować. Przede wszystkim zastanowić się w jaki sposób ma być ona egzekwowana - mówi Waldemar Szydło, przewodniczący Rady Miejskiej w Będzinie.

- W całej Europie jest trend ograniczenia palenia w miejscach publicznych. Taka uchwała ma szansę wejścia w życie w naszym mieście - mówi Agnieszka Pasternak, przewodnicząca dąbrowskiej Rady Miejskiej.
Sebastian Reńca

--------------------

+Quote Post
Sebastian22
post pią, 25 sty 2008 - 17:22
Post #50

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

CYTAT
Jacek Madeja,
Gazeta Wyborcza, 23.01.2008 r.

Pod wiatami przystankowymi w Rudzie Śląskiej na razie można palić do woli. Strażnicy nie wystawiają mandatów, bo poznikały naklejki z zakazem palenia.

Ruda Śląska wprowadziła strefy wolne od dymu tytoniowego w połowie października zeszłego roku, jako pierwsze miasto w aglomeracji śląskiej. W ten sposób dołączyła do Poznania, Rzeszowa, Gdańska, Lublina, Elbląga, Torunia i Bielska-Białej, które już wcześniej wprowadziły takie uchwały. Domagali się tego sami mieszkańcy, którzy narzekali, że muszą wdychać dym tytoniowy w oczekiwaniu na autobus czy tramwaj.

W Rudzie Śląskiej zakaz palenia oprócz ponad 150 wiat przystankowych objął też place zabaw dla dzieci.

Niesfornych palaczy mieli pilnować strażnicy miejscy. Groził im mandat od 50 do 500 zł. - Codziennie rano czekam na autobus. Nie widziałem, żeby kiedykolwiek strażnicy przyjechali i kogoś ukarali. A ludzie palą na przystankach przez cały czas - opowiada mieszkanka Rudy Śląskiej, którą spotykamy na jednym z przystanków w Chebziu.

- O zakazie słyszałem, ale jeszcze nikt nie zwrócił mi uwagi. Zresztą nie stoję pod wiatą, tylko dobry metr dalej - broni się Tadeusz Dańczak, dopalając papierosa w oczekiwaniu na autobus.

Andrzej Nowak, rzecznik strażników miejskich w Rudzie Śląskiej, przyznaje, że do tej pory tylko kilka osób zostało ukaranych mandatami. - Na początku ludzie o nowych przepisach nie słyszeli, dlatego upominaliśmy i tłumaczyliśmy, że taki zakaz obowiązuje. Sięgaliśmy po druczek, jeśli ktoś się awanturował i był wulgarny - tłumaczy Nowak.

Teraz strażnicy przestali karać palaczy z innego powodu. Okazało się, że ludzie zaczęli zdzierać z wiat naklejki informujące o zakazie palenia. - W uchwale jest zapis, że wszystkie miejsca, gdzie obowiązuje zakaz, muszą być oznaczone napisem i specjalnym znaczkiem. Trudno kogoś karać, kiedy nie ma takiej informacji - mówi rzecznik.

- Rzeczywiście ludzie zaczęli złośliwie zrywać znaczki. Może pomogły też warunki atmosferyczne. Było wilgotno i część naklejek podpadała. Czekamy na poprawę pogody. Od marca firma, która porządkuje wiaty, będzie zobowiązana zadbać o to, żeby znaczki były na bieżąco uzupełniane. Zastanowimy się też, czy zamiast naklejek po prostu nie malować zakazu. Wtedy strażnicy będą mogli wystawiać mandaty - zapewnia Tomasz Kulpok z rudzkiego magistratu.

Jak widać zakaz palenia to nie tylko problem ustawy....

Ten post edytował Sebastian22 pią, 25 sty 2008 - 17:22

+Quote Post
bzenek
post pią, 25 sty 2008 - 17:24
Post #51

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(:) @ pią, 25 sty 2008 - 18:36) *
W Bedzinie tez nad tym mysla

No ładnie ale dlaczego tylko na przystankach ?

Przecie palenie jest równie szkodliwe na placach zabaw, w kolejce do kiosku ruchu, na miejskich imprezach plenerowych, na bazarach oraz na schodach przed urzędem miejskim. Dym może też szkodzic kwiatom wystawionym przed kwiaciarniami, a popiół karoseriom na parkingu blink.gif

Dostrzegam tu jakiś brak konsekwencji i odwagi radnych. Nawet nie chcę myślec, że reprezentują oni słabą wiarę oraz niski poziom rewolucyjnego entuzjazmu w tak powaznej sprawie. Czyżby skrycie podpalali w ubikacji ?

Nie powinniśmy zatrzymywać rewolucji w pół kroku. Niech godzina "P" wybije już dzis bomb.gif

Ten post edytował bzenek pią, 25 sty 2008 - 17:30

+Quote Post
kwintosz
post sob, 26 sty 2008 - 15:44
Post #52

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

To jest fakt, że ciężko określić i wymienić wszystkie miejsca gdzie powinien być zakaz. I to jest głównym paradoksem tej sprawy. Ale skoro społeczeństwo nie umie się zachowywać to trzeba je wychować.

O ile na przystanku autobusowym może nie być to tak pewnie stwierdzone przez palacza ze nie jest kulturalnie palić, o tyle zakaz palenia na placu zabaw przy dzieciach, każdy normalny, kulturalny człowiek powinien zrozumieć i nawet bez zakazu tego nie będzie robił. Proste..

A o przystanki rozchodzi się o to, że pod wiatą palenie wygląda prawie jak palenie w pomieszczeniu. stężenie dymu papierosowego na pewno jest większe niż na zupełnie otwartym powietrzu. Chcecie palić, jasne 10 m od przystanku przy postawionej popielniczce (jak na peronach na dworcach pkp).

Nie życzę sobie wdychać dymu papierosowego tylko dlatego że ktoś inny ma taką ochotę. Idąc do baru, w którym pali się normalnie sam akceptuje tą sytuacje poprzez samo wejście do niego.

A ja dostrzegam, robienie z osób nie palących jakiś nienormalnych tak jakby palenie było czymś normalnym. A przecież jest dokładnie na odwrót. Jeszcze nie widziałem by jakiś noworodek potrzebował w pierwszym tygodniu życia, papierosa zapalić. Palenie jest nałogiem, a każdy nałóg jest chorobą. Stąd też, osoby które bardziej powinny zwracać uwagę na inne osoby, są osoby palące a nie niepalące jak niektórzy próbują to przedstawiać.

Ten post edytował kwintosz sob, 26 sty 2008 - 15:47

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
post sob, 08 mar 2008 - 16:25
Post #53

chyba juz ta ustawa wyprzedzi radnych

CYTAT

Palenie będzie coraz droższe i zakazane
dziś

Jest szansa, że wkrótce zmaleje liczba palaczy w Polsce, która dziś szacowana jest na 10-11 mln. W najbliższy czwartek sejmowa komisja zdrowia ma przyjąć projekt ustawy wprowadzającej zakaz palenia w miejscach publicznych.

- Chcemy, żeby był to projekt ponadpartyjny - mówi poseł Czesław Hoc (PiS). Aby nie było problemów z przyjęciem go przez Sejm, autorzy zrezygnowali z jednego z najbardziej kontrowersyjnych zapisów o zakazie palenia podczas jazdy prywatnym samochodem. Zakaz ten będzie obowiązywał tylko wtedy, gdy w samochodzie będzie dziecko poniżej 13. roku życia. Poseł Hoc chce za to dodać przepis zakazujący palenia na klatkach schodowych. - Dostawaliśmy dużo mejli i listów w tej sprawie - mówi Hoc. Listy dotyczyły też zakazu palenia na balkonach, jednak komisja prawdopodobnie nie odważy się na aż tak daleko idące ograniczenie.

Projekt przewiduje zakaz palenia we wszystkich miejscach publicznych, także w barach i restauracjach. Będzie tam można puścić dymka tylko w palarni - i to nie byle jakiej - musi być tak wentylowana, by powietrze było wymieniane 25 razy w ciągu godziny. - Robimy to w trosce o palaczy - mówi Hoc. Zakazem objęte będą też przystanki autobusowe w terenie zabudowanym, wszystkie perony, dworce, a także 10-metrowa przestrzeń wokół obiektów użyteczności publicznej - szkół, szpitali i urzędów.

Za złamanie zakazów będą groziły kary. Dla restauratora czy pracodawcy, który pozwala palić w swoim budynku, do 20 tys. złotych. Dla palacza, który puści dymka np. na przystanku, do 100 złotych. Ścigać palaczy będą policja i straż miejska.

Posłowie chcą zakazać palenia jeszcze w tym roku.

Zakaz palenia w miejscach publicznych wprowadziło już 12 państw UE. Także Komisja Europejska pracuje nad dyrektywą zakazującą palenia.

Jak się jednak okazuje, zakazy przynoszą pozytywny skutek. W rok po wprowadzeniu zakazu palenie rzuciło 0,5 mln Włochów i 10 proc. Irlandczyków - mówi poseł Hoc.

Kogo do palenia nie zniechęcą zakazy, ten może rozstać się z nałogiem z powodów ekonomicznych. Do końca roku wszystkie rodzaje papierosów podrożeją o prawie 3 zł. Oznacza to, że cena najtańszych na rynku papierosów takich jak Ekstra Mocne, Fajrant czy Męskie osiągnie poziom blisko 8 zł. Za papierosy z wyższej półki takie jak Marlboro King Size i Vogue zapłacimy prawie 11 zł. Tak wysokie podwyżki wymusza na Polsce Unia Europejska. Do końca tego roku akcyza musi osiągnąć minimalny unijny poziom 64 euro za każdy tysiąc sztuk papierosów. To oznacza jeszcze jedną podwyżkę, najpóźniej od 1 stycznia 2009 r.

Tymczasem palacze nie do końca jeszcze odczuli skutki tegorocznej podwyżki. Wciąż mogą kupować papierosy po cenie z ubiegłego roku, bo producenci nagromadzili ich duże zapasy. Te jednak skończą się za 2-3 miesiące. W maju i czerwcu na rynku będą już tylko papierosy z wyższą akcyzą. Paczka zdrożeje średnio o około 1,30 zł.

Wyższe podatki oznaczają zmniejszenie sprzedaży. - Szacujemy, że sprzedaż papierosów spadnie po wprowadzeniu kolejnej podwyżki akcyzy o około 2-3 mld sztuk rocznie - mówi wiceminister finansów Jacek Kapica.

Tak było w 2007 roku. Wprowadzona wówczas wyższa stawka akcyzy sprawiła, że sprzedaż papierosów spadła o 3,5 proc. do najniższego w historii poziomu 69,8 mld sztuk. Rok wcześniej sprzedano 72,4 mld sztuk papierosów, a w 2005 jeszcze 73,9 mld.

Nie oznacza to jednak, że gwałtownie spada liczba palaczy. W ubiegłym roku o ponad 30 proc. wzrosła sprzedaż tytoniu, najtańszego produktu dla palaczy, z którego wielbiciele papierosów robią tanie skręty. Inni kupują papierosy z przemytu. Producenci szacują, że z kontrabandy pochodzi co dziesiąta paczka na rynku. W samym 2007 r. zatrzymano przemyt 503 mln sztuk papierosów. W pewnym sensie trudno się dziwić, bo za paczkę, która w Polsce kosztuje 5-6 zł, na Ukrainie trzeba zapłacić poniżej 1 zł.
A. Białkowska, K. Borowska, M. Gocłowska

--------------------

+Quote Post
marcin.p
post sob, 08 mar 2008 - 16:48
Post #54

UZYTKOWNIK

CYTAT
Ścigać palaczy będą policja i straż miejska.

To najpierw niech sobie wystawią te 100 złotowe mandaty! W obiektach należących do MSWiA od kilku lat obowiązuje zakaz palenia. A oni palą w swoich biurach, radiowozach itp. I taki ktos ma mnie ukarać za to, że palę w barze?

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
Maryhna
post sob, 08 mar 2008 - 18:15
Post #55

UZYTKOWNIK

A ja się cieszę z zakazu mimo, ze sama palę. Wiem doskonale, że jeśli w barze będzie zakaz palenia to nie będzie mi się chciało wychodzić na dwór na papierosa tak często jak odpalam go w knajpie. Poza tym największe problemy następnego dnia po wypiciu alkoholu są związane właśnie z paleniem.
Może nie rzucę od razu palenia ale je ograniczę, a to już coś smile2.gif

ps1: dla tych, którzy nie wiedzą co zrobić z rękami w knajpie, polecam lotki albo bilarda wink.gif
ps2: przygotujcie się na to, ze przez min. kilka miesięcy po wprowadzeniu zakazu trzeba będzie wychodzić na zewnątrz zanim właściciele znajda pieniądze na wygospodarowanie palarni tongue.gif

--------------------

+Quote Post
marcin.p
post sob, 08 mar 2008 - 18:30
Post #56

UZYTKOWNIK

Ja jestem za zakazem, ale...
1. Nie w knajpach. To powinna być sprawa właściciela, czy chce by u niego palono czy nie!
2. Po raz kolejny kolejny pytam. Kto ma ten zakaz egzekwować? Ci, którzy sami już łamią ten zakaz?

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
marcin.p
post sob, 08 mar 2008 - 21:37
Post #57

UZYTKOWNIK

Czyli PL pomału staje się państwem policyjnym! Zakazy, zakazy, zakazy i karać, karać, karać! A Donald obiecywał, że skończy sie wreszcie "kaczy totalitaryzm".

Ja proponuje jeszcze zakazy: sprzedaży alkoholu, sprzedaży oraz używania środków antykoncepcyjnych, posiadania poglądów innych niz poglądy władzy. Ponadto wprowadźmy podatek koscielny, podnieśmy składkę zdrowotną, wprowaźmy podatek emerytalny na wcześniejsze emerytury dla posłów. A zapomniałbym bym wprowdźmy święta narodowe w dniu urodzin ks.rydzyka i w dniu powstania radia maryja! A wtedy będzie pięknie

Ale mi się czarny humor włączył.

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
Arbas
post nie, 09 mar 2008 - 00:03
Post #58

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

Niech sobie piją i palą gdzie chcą i jak najczęściej!

Jestem za postawieniem w Polsce pomnika pijakom,
a zaraz potem palaczom. To oni poważnie zasilają budżet.
Ci ludzie dobrowolnie co miesiąc z własnej pensji
oddają do państwowej kasy miliony złotych.

Wyprodukowanie 1 litra spirytusu to ok 2 zł.
Cenę sprzedaży narzuca państwo i na tym polega monopol.
Ciekawe ile kosztuje produkcja 1 paczki papierosów?
Też pewnie 10 razy mniej niż wyznaczona cena zbytu.

+Quote Post
marcin.p
post nie, 09 mar 2008 - 07:31
Post #59

UZYTKOWNIK

Taki zakaz powinien obejmować przystanki, urzędy, szkoły, szpitale, a nawet klatki schodowe. Zakaz powinien także dotyczyć kierujących samochodami. Ale bary? Zakłady pracy? Przecież skoro jest to własnowścią prywatną to właściciel powinien decydować czy chce by u niego palono. Ale cóż u nas władza wie lepiej!

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
mały
post nie, 09 mar 2008 - 08:16
Post #60

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 370

A ja się bardzo cieszę. Wreszcie będę mógł zjeść obiad bez towarzystwa osób dmuchających mi "w talerz" śmierdzącym dymem i po powrocie z piwka nie będę musiał prać ubrań. smile.gif

+Quote Post

6 Stron V  < 1 2 3 4 5 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:28
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza