![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 27 Dołączył: pią, 29 gru 06 Nr użytkownika: 387 ![]() |
Mimo wszystko w wiekszosci postow znajdzie sie cos na temat. Kuraś ma prawo do swojego zdania. Ma specyficzny styl, ale tym ozywia forum. Miejcie dystans. Tylko prosze Kurasia, zeby nie posuwal sie za daleko i nikogo nie obrazal. Jako wojak powinienes wiedziec, ze tam gdzie trzeba jakas dyscyplina musi byc! A karcerem dysponujemy ![]() Czolem! Macie racje ![]() ![]() ![]() I nikt mi nie zabroni, powtarzam nikt prezentowac w tym zasadniczo zbolszewizowanym miejscu (kilka wyjatkow od reguly, tylko ja potwierdza) antbolszewickich pogladow. Bo to komuna w postaci przed89 i po89 sprawila, ze nasze miasto wyglada tak jak wyglada, nad czym wszyscy ubolewamy, a tylko niewielu zna tego przyczyny! A kasujcie moje posty Kwintosz, kasujcie! Powiedzialbym wam po zolniersku, ale pewnie udawalibyscie wielce zbulwersowanego! Kasujcie, bawcie sie w cenzora, lubicie te klimaty Kursor? Dziwie sie wam, w waszym wieku? Macie sie za wielka sila sprawcza, wielka armie, ktorej misja dziejowa jest, zeby wladze kontrolowac! Smieje sie, ze az igly w moim lesie z tego smiechu spadaja i borsuki sie budza! Wy nawet szweje nie jestescie, koty niepodciete i tyle. Uwaga cenzorzy: to nie jest obrazanie kogokolwiek, tylko zwykle stwierdzenie. Sama komusza wladza miasta Dabrowa Gornicza to potwierdza traktowaniem was. No jak was koty traktuje, jak rownych sobie? Nie wladza olewa was sikiem prostym. Piszecie sobie pytania i inne raporty, jakbyscie w sztabie generalnym ludowego wojska polskiego byli. I co? I sie potem zalicie, ze urzedasy terminow nie dotrzymuja. A tymczasem dzieje sie tak, bo wy towarzysza prezydenta i jego trupy nic juz nie znaczycie. Lizaliscie im zadki przed wyborami, wywaliliscie towarzysza Talkowskiego. Swoje koty zrobiliscie! Wiec mi tu nie mowcie "o slodkim pierdzeniu", skoro nie widzicie, ze wam na lby sr....! A jak TEN post skasujesz pod pretekstem, ze Kuras uzywa wulgaryzmu, to sobie cenzorze zobacz do slownika i sprawdz, co to jest wugaryzm. A jak cie to dalej nie przekona i post skasujesz, to niech cie Bog ma w swojej opiece, jesli w niego wierzysz (w co watpie), bo Major Jozef Kuras wyjdzie z bledowskiego lasu i zrobi porzadek! -------------------- CZOŁEM!
Kuraś |
|
|
![]()
|
|
![]() Sun of a beach ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 202 Dołączył: nie, 18 lis 07 Nr użytkownika: 883 Płeć: Mężczyzna GG: 6460675 Skype: peterek.fm ![]() |
Błagam pisz normalnie bo tego się czytać nie da.
A żeby nie było off-topu. Wiadomo może gdzie będzie ten kolaż po dniach Dąbrowy ? Może w Sztygarce ? -------------------- "Słońce lśni, mieni się, jak ze złota sztabka, trafia szlag, że nie można go skraść"
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 393 Dołączył: nie, 19 lut 06 Skąd: DG Nr użytkownika: 187 ![]() |
Wiadomo może gdzie będzie ten kolaż po dniach Dąbrowy ? Może w Sztygarce ? Dlaczego nie, choć może to gospodarze czyli Zespół Szkół Technicznych będzie chciał go mieć u siebie, a może w Pałacu Kultury Zagłębia, może na Hali Centrum. pomysłów dużo, czasu 100 dni do utworzenia obrazu do dzieła ![]() kuraś:no comment |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 393 Dołączył: nie, 19 lut 06 Skąd: DG Nr użytkownika: 187 ![]() |
Witam!
Fajny film na TVS o Dąbrowie Górniczej w kontekście Dębowego świata : http://www.tvs.pl/index.php?id_materialu=650 pozdro |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
No fajnie fajnie.
![]() ![]() Jak Boga kocham jak jeszcze raz usłyszę o Dąbrowie Górniczej i Śląsku z ust prezydenta to chyba zasponsoruje mu mapę Zagłębia Dąbrowskiego. Umówię się z prasą i pójdę do UM mu to wręczyć i osobiście pokazać mu miasto na mapie. ![]() ![]() Nie można było powiedzieć największe miasto obszarowo Zagłębia Dąbrowskiego a nawet większe od wszystkich miast Śląska. Czy to takie trudne????????? ![]() Ten post edytował kwintosz wto, 01 lip 2008 - 12:01 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 540 Dołączył: wto, 03 kwi 07 Skąd: Toruń/DG Nr użytkownika: 652 Płeć: Kobieta GG: 2636495 ![]() |
btw: mój znajomy się załapał na wywiad heh
![]() materiał fajny, ciekawy, nie nudził mnie a to już spory sukces ![]() a prezydent jak zawsze "pojechał po bandzie" , kwintosz daj znać kiedy pójdziesz wręczać tą mapę , a wręczysz ją z pewnością bo to nie ostatnia jego taka wypowiedź :/ skoro chłop przez tyle lat nie wie gdzie mieszka to się już nie nauczy ![]() -------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
No fajnie fajnie. ![]() ![]() Jak Boga kocham jak jeszcze raz usłyszę o Dąbrowie Górniczej i Śląsku z ust prezydenta to chyba zasponsoruje mu mapę Zagłębia Dąbrowskiego. Umówię się z prasą i pójdę do UM mu to wręczyć i osobiście pokazać mu miasto na mapie. ![]() ![]() Nie można było powiedzieć największe miasto obszarowo Zagłębia Dąbrowskiego a nawet większe od wszystkich miast Śląska. Czy to takie trudne????????? ![]() Proponuję przenieść tekst do tematu "Rządy Podrazy" - może wtedy Pan Prezydent znajdzie czas i przeczyta coś o sobie, czego mu życzę. Kampania już za 2 lata, a czas szybko mija... |
|
|
![]()
|
|
Użytkownik ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 160 Dołączył: wto, 11 mar 08 Skąd: z Dupy Nr użytkownika: 1,151 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Proponuję przenieść tekst do tematu "Rządy Podrazy" - może wtedy Pan Prezydent znajdzie czas i przeczyta coś o sobie, czego mu życzę. Kampania już za 2 lata, a czas szybko mija... Dokładnie ![]() Z całego serce zycze Panu Zbigniewowi Podrazie wygrania kolejnych wyborów, ktore to za 2 lata ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 65 Dołączył: pią, 04 lip 08 Nr użytkownika: 1,362 Płeć: Mężczyzna ![]() |
filmik niezły i cały DŚ to nareszcie jakaś konskrutywna idea PR, co do wyowiedzi - OK żyjemy w Zagłębiu Dabrowskim i nie mam z tym żadnego problemu, kompleksu jeśli zaś miałbym promować DG np w USA:) i przeciętny amerykaniec zapyta w jakiej części Polski leży (o ile wie gdzie leży Polska) to powiem mu że w Silesi. tak już jest. czy moze miał bym powiedzieć " in Zaglebie"??
![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 101 Dołączył: śro, 24 paź 07 Nr użytkownika: 853 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Czy to nie jest pewien rodzaj schizofrenii: nie masz kompleksów i jednocześnie (do wyboru) boisz się, wstydzisz, czy nie potrafisz prawidłowo opisać miejsca skąd jesteś ?
Czy to jednak nie są kompleksy, jeśli do określenia miejsca w którym tylko mieszkasz (?), czy może nawet się urodziłeś (?) musisz sięgnąć po kłamstwo ? Zagłębie ma tego pecha i ten problem który dotyczy i jego "elity" politycznej i pewnej części mieszkańców: jest nie opisywane, bo jest nierozpoznawalne, a jest nie rozpoznawalne, bo jest nie opisywane ! Najwyższa pora przerwać ten zaklęty, kłamliwy śląski krąg. Chcemy być sobą, chcemy tylko prawdy ! |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 65 Dołączył: pią, 04 lip 08 Nr użytkownika: 1,362 Płeć: Mężczyzna ![]() |
o schizofreni i zakompleksieniu najlepiej świadczą teksty o kłamliwym śląskim krągu itp. Ja nie wstydze się tego że mieszkam od pokolenien w DG, mieszkam tu i pracuje, równocześnie nie wstydzę się że studiowałem na "Silesian University"
![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 101 Dołączył: śro, 24 paź 07 Nr użytkownika: 853 Płeć: Mężczyzna ![]() |
(...) ale jeśli chodzi o konkretne utwierdzenie np obcokrajowca gdzie leży DG to mówienie mu że w ZD nie ma nic wspólnego z promocją miasta tym bardziej regionu bo po prostu tego nie zapamięta. I to jest właśnie skutek myślenia i działania takich ludzi ja Ty ! To właśnie miedzy innymi Tobie Dąbrowa Górnicza "zawdzięcza" to, że uważa się ją za śląskie miasto. Ale o to Ci przecież chodzi silesianinie, z tego właśnie jesteś dumny ? To jest moja ostatnia odpowiedź w tym temacie - nie dyskutuję z ludźmi nie mającymi szacunku dla swoich własnych korzeni. Szanuję prawdziwych Ślązaków, farbowanymi się brzydzę ! |
|
|
![]()
|
|
![]() P.S mniej zawiści, kompleksów i obrażania ludzi których nie znasz;) |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 540 Dołączył: wto, 03 kwi 07 Skąd: Toruń/DG Nr użytkownika: 652 Płeć: Kobieta GG: 2636495 ![]() |
hmmm wiecie co, moim zdaniem obaj się odrobinę zapędzacie..
@darco, nie stresuj się, tylko ciągła spokojna i ciężka praca da efekty ![]() @patrimonium, widzisz, może śmieszy Cie fakt, że ja będąca córką kogoś kto zjechał z Krakowa, czuję, że jestem stąd ale tak jest... mimo to, że urodziłam się w Krakowie... ba! tutaj żyję, tutaj mieszkam, Kraków owszem często odwiedzam ale nadal mam uczucie, że jestem z Zagłębia Dąbrowskiego, z Dąbrowy Górniczej, wiem dlaczego taką nazwę ma ten region i miasto, staram się poznawać jego krótką aczkolwiek 100letnią historię i wstydzę się za naszych radnych, którzy często tej wiedzy nie posiadają... druga sprawa, co do tłumaczenia ludziom z zagranicy skąd jestem... nie miałam najmniejszego problemu wytłumaczyć gdzie jest Zagłębie Dąbrowskie i DG holendrowi, anglikowi, irlandczykom i amerykanom, ba! nawet koreanki "skumały" "o co kaman" ![]() ![]() a teraz powiedz mi czym ja będąca tutaj od 23 lat zaledwie różnię się od Ciebie - człowieka, który jest 7mym pokoleniem ludzi tu mieszkających? oczywiście, nikt Ciebie nie obwinia za całą resztę nieświadomych mieszkańców ZD, ale ziarnko do ziarnka kolego , a potem trudno sprzątnąć z chodnika taką masę zboża ![]() -------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]()
|
|
Nie mam żadnych pretensji do ludzi którzy do DG przyjechali, tym bardziej nie uważam ich za gorszych, jedna z najbliższych mi osób przyjechała tu z rodzicami właśnie "na hute". niejaki @darco pisze mi że mnie nie szanuje bo olewam swoje korzenie i jestem farbowany hanys - nie wiem kompletnie o co mu chodziło, wymyślił sobie coś... no nic. co do dumy to jestem dumny z Zagłębia Dąbrowskiego w którym mieszkam i pracuje i ze Śląska dzięki któremu ten kraj jako tako stoi. jak siedze sobie z irlandkami na piwku i mam sporo czasu to im poopowiadam o ZD ale jeśli rozdawane są np ulotki promocyjne w jakimś zakątku europy to wg mnie spokojnie można wspomniec o silesi choćby przez to że jest znana dzięki czemu DG łatwiej zlokalizować geograficznie.
@Maryhna nie różnimy się niczym ![]() |
|
|
![]()
|
|
nie miałam na myśli Ciebie w sensie ślązaka tylko postawę nazywania naszej małej ojczyzny śląskiem czy silesią
![]() ps: celowo nie używam wielkich liter i nie oznacza to braku szacunku ![]() -------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Jaka "Silesia" jest rozpoznawana w świecie?
![]() Poza tym, ja jednej rzeczy też nie potrafię zrozumieć. Jak można twierdzić że ludzie z zagranicy nie zapamiętają nazwy Zagłębia Dąbrowskiego. A słuchaj znasz może taki region w Niemczech jak "Zagłębie Ruhry"? Pewnie tak, a leży w obcym kraju, setki kilometrów od Twojego miejsca zamieszkania a jednak potrafisz zapamiętać jego nazwę! Jak widać jednak się da. Tu trzeba kompleksowej kampanii reklamowej wraz ze zmianą mentalności ludzi. To że pijesz albo bawisz się w Katowicach bo w DG nie masz gdzie, odrazu nie musi oznaczać że jesteś ślązakiem albo że musisz stwierdzić że jesteś slązakiem czy tam silesianinem bo ludzie nie skumają o co biega. Wystarczy spróbować, a uwierz że się da wytłumaczyć co to ZD. No i najważniejsze, jak można nazywać siebie silesianinem jak nigdzie nazwa Silesia formalnie nie funkcjonuje? Ten post edytował kwintosz pią, 04 lip 2008 - 17:24 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
|
|
![]()
|
|
magia forum nie tylko tego ale każdego... taka troche magia przekłamywania. @darco ironicznie, z wyrzutem i prześmiewczo nazwał mnie tym nieszczęsnym "silesianinem" a Ty pytasz mnie dlaczego ja siebie tak nazywam
![]() pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem o jaką magię forum a tymbardziej jakie przekłamanie Ci chodzi bo sam napisałeś..
OK żyjemy w Zagłębiu Dabrowskim i nie mam z tym żadnego problemu, kompleksu jeśli zaś miałbym promować DG np w USA:) i przeciętny amerykaniec zapyta w jakiej części Polski leży (o ile wie gdzie leży Polska) to powiem mu że w Silesi. tak już jest. czy moze miał bym powiedzieć " in Zaglebie"?? ![]() Opis czy nazwa miejsca zamieszkania jest jak najbardziej identyfikacją z danym terenem. Dlatego też zapytałem tak jak zapytałem. No ja osobiście nie uważam by ta nazwa była bardziej znana (tym bardziej w środowiskach zagranicznych), chyba że przez to co oznacza a nie przez fakt z jakim regionem jest kojarzona. Obecność Silesii w gazetach w naszym regionie związana jest z tą wielką propagandą. Jakby zapytać warszawiaka, krakusa czy jakiegoś pomorzanina to nazwie mieszkańca Katowic ślązakiem a nie silesianinem. Ta nazwa funkcjonuje tylko tu, i mam nadzieje że jako nazwa przyszłej metropolii jeśli taka powstanie, w takiej formie nigdy nie zaistnieje. Ode mnie to koniec OT. Wróćmy do Dębowego Świata ![]() Ten post edytował kwintosz pią, 04 lip 2008 - 18:16 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Łomatko
![]() Już strach otworzyć jakiś temat aby się tam nie natknąć na zagłębiowsko-śląsko wymądrzanie się ![]() A sio mi do tematu "Tożsamość Zagłębiowska" ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:20 |