IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

8 Stron V  « < 3 4 5 6 7 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Stacje benzynowe
Reaper
post pon, 15 lut 2010 - 21:15
Post #81

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 3,132
GG: 3986289 status gadu-gadu

A czy można gdzieś w Polsce zatankować 91 ??
Go to the top of the page

+Quote Post
crabro
post wto, 16 lut 2010 - 09:33
Post #82

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,333

CYTAT(piotrMDC @ sob, 13 lut 2010 - 03:15) *
po drugie te hasła o zatankowaniu 55l do baku 50l to sorki :/ trochę porażka!! może pół litra to jeszcze oszukują, ale w 5l to nie uwierze!!!! chyba debil by tak podkręcił dystrybutor!! czyli jakby tir podjechal to prawie 100l wiecej by wlal niby??? :/ jasne!! zaraz by mieli przesrane!! kolega chyba zapomnial, ze do karnistra jeszcze zatankował!!
stacja auchan.... paliwo słabe?? oszukują?? wszyscy tak mówia, a tam ciągle kolejki :/ sam czasami tankuje i różnicy nie widzę, chociaż mam inna zaufaną stację i tam tankuje, ale nie boje sie na auchanie tegio zrobic!! najlepiej sami sprawdzcie, a nie wierzcie innym!!
co do większego spalania i ilości przejechanych kilometrów w zależności od wybranej stacji, tutaj ktos pisał, ze na auchanie 350km robi, a na orlenie 400 :/ kolego, a za kazdym razem jeździsz podobnie, tak?? a łapie Cię tyle samo świateł, tak?? a temperatura na zewnątrz taka sama, tak?? a zawsze jeździsz na podobnych co do odległości trasach i silnik zawsze podobnie się nagrzewa, tak?? a zawsze srednia prędkość podobna, tak?? i zawsze stosunek miasto/trasa jest stały, tak?? to super, teraz wierze w Twoje zapewnienia!!!
Piotr

Kolego troche wiedzy szczegolnie jezeli wypowiadasz sie o LPG by sie przydalo. W przypadku LPG do butli moze Ci wejsc DUZOOO wiecej niz "zwykle", wystarczy ze zle zadziala mechanizm blokujacy doplyw gazu do butli i zaczyna rosnac cisnienie(na dystrybutorze maja wskaznik cisnienia), jak sie chlop nie zna, a ty nie spojrzysz ze wchodzi wiecej niz powinno to moze byc nieciekawie. Do mojej butli zasadniczo wchodza 42L, ale nie raz juz weszlo 46-47, za pierwszym razem jak sie jeszcze nie orientowalem gosc zatankowal mi ponad 10L wiecej, teraz kaze wylaczac jezeli przekraczaja 43L.

Co do przebiegow, jezdzie codzinnie S1 Dabrowa - Tychy, Tychy - Dabrowa , swiatel jak na lekarstwo, utrzymuje stala predkosc 110km/h (w miare mozliwosci oczywiscie) - teraz w zime nie sprawdze bo oczywiscie temp ciut nizsza ciut wyzsza dluzej/krocej jade na paliwie, ale na wiosne gdy LPG wlacza sie po chwili postaram sie ponownie przeprowadzic test.

+Quote Post
piotrMDC
post wto, 16 lut 2010 - 16:23
Post #83

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 1,492

CYTAT(crabro @ wto, 16 lut 2010 - 10:33) *
Kolego troche wiedzy szczegolnie jezeli wypowiadasz sie o LPG by sie przydalo. W przypadku LPG do butli moze Ci wejsc DUZOOO wiecej niz "zwykle", wystarczy ze zle zadziala mechanizm blokujacy doplyw gazu do butli i zaczyna rosnac cisnienie(na dystrybutorze maja wskaznik cisnienia)

Kolego, jeżdżę już kilka lat na LPG i mi jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie odcięło w odpowiednim momencie :/ raz jest to 33l raz 33,5, ale zawsze podobnie!!
chyba nie powiesz, że takie nieodcinanie jak u Ciebie ma miejsce może sie czasami zdarzyć, że to norma!! :/
jak Ci się tak dzieje, to jedź na wymianę zaworu ograniczającego, bo to niezbyt bezpieczne jeśli Ci nie odcina w okolicach 80% :/ a najlepsze, że o tym wiesz i nic z tym nie robisz!! to nie jest norma i proszę nie podawaj takich głupich przykładów!!!!!!!!
a później takiemu sie zapali samochód i idzie w Polskę, że samochody z instalacja to jeżdżące bomby :/

+Quote Post
crabro
post wto, 16 lut 2010 - 22:54
Post #84

UZYTKOWNIK

CYTAT(piotrMDC @ wto, 16 lut 2010 - 18:23) *
Kolego, jeżdżę już kilka lat na LPG i mi jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie odcięło w odpowiednim momencie :/ raz jest to 33l raz 33,5, ale zawsze podobnie!!
chyba nie powiesz, że takie nieodcinanie jak u Ciebie ma miejsce może sie czasami zdarzyć, że to norma!! :/
jak Ci się tak dzieje, to jedź na wymianę zaworu ograniczającego, bo to niezbyt bezpieczne jeśli Ci nie odcina w okolicach 80% :/ a najlepsze, że o tym wiesz i nic z tym nie robisz!! to nie jest norma i proszę nie podawaj takich głupich przykładów!!!!!!!!
a później takiemu sie zapali samochód i idzie w Polskę, że samochody z instalacja to jeżdżące bomby :/

Ok doceniam ze jezdzisz lata, czapki z glow. Nie nazywaj przykladu glupim bo wprowadzasz niepotrzebny zamet, wystarczy pogooglowac troche zeby przekonac sie ze problem jest czesty iz do butli wchodzi wiecej L niz "tyle co zwykle" pytanie tylko pozostaje czy te wiecej przeklada sie na pokonany dystans.

zeby ulatwic Ci zadanie przygotowalem pare linkow:

http://www.forum.alfaholicy.org/lpg_zone/2...nosc_butli.html

CYTAT
Ja mam butlę 45 litrów. Mam u siebie 2 stacje: jedna prywatna a druga to BLISKA.
Na tej prywatnej zawsze wchodzi mi tak jak trzeba: 45 l x 80% = 36 l. Czasem jest to 2 litry mniej czasem więcej. Ale w sumie zgodnie z teorią. Na BLISKIEJ prawie za każdym razem wchodzi 42-45 litrów czyli sporo za dużo. Ale nie ma tam żadnego oszustwa, ponieważ po tankowaniu u nich wyjeżdżam zawsze ok. 80-100 km więcej.
Sam nie wiem gdzie szukać przyczyny? Ciśnienie w dystrybutorze na tej stacji? Jakaś awaria pistoletu?
Na pewno nie temperatura otoczenia. Tak dużo paliwa - tylko na tej stacji - wchodzi zarówno latem jak i zimą.
Kiedyś zdarzyło mi się zatankować 46 litrów - litr więcej niż pojemność zbiornika - było to w Krakowie - ale przejechałem na tym prawie 500 km, czyli też mnie nie oszukali. Ale następnego dnia (u mnie na wsi ) już weszło normalnie 36.
Gazownik u którego byłem następnego dnia, nie stwierdził żadnej awarii wielozaworu więc nie przejmuję się tym. Nawet jak wejdzie tak dużo - choć teoretycznie to niebezpieczne - to wiem, że zaraz to wyjeżdżę - więc raczej nie mam powodu do niepokoju.

Kolejny link:
http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t...mp;c=0&f=38
i kolejny:
http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=2111

Oczywiscie mozemy te i inne przypadki nazwac "glupimi" a tylko Twoj madrym, to juz kwestia podejscia.

Pozdrawiam.

+Quote Post
piotrMDC
post śro, 17 lut 2010 - 00:07
Post #85

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 1,492

tak jak pisałem wyżej zawór nie zawsze odcina tak samo!!! tak jak pisałem u mnie tez różnie to bywa, ale jeśli 80% pojemności butli to jak np u mnie 33l to w tych okolicach powinno wybijać!!!!!!!!!!! nie byłbym zdziwiony jakby mi weszło 32l czy 34l, bo to ok, różnie wybija, ale jakby weszło o tyle więcej jak Ty piszesz czyli w moim przypadku koło 40l to bym pojechał wymienić ten zawór, bo jakbyś nie wiedział jego rola jest taka, żeby w okolicach 80% odbijał!! jak nie odbija to znaczy że źle działa i nadaje się do wymiany!!! chyba nie po to jest żeby raz wybijał, a raz nie smile2.gif przejedź sie do gazownika i się zapytaj czy to normalne, że czasami wchodzi Ci prawie 100% pojemości butli bo czasem Ci zawór nie odbija i musisz gapić się podczas tankowania na liczniki, żeby jak coś to powiedzieć tankującemu, żeby szybko wyłączał :/ takie Twoje przykłady że tak bywa, że zawór nie odbija i sporo więcej wchodzi, to tak jakbym ja pisał, że pasek klinowy często piszczy i to jest ok, bo na necie znajdę pełno przykładów, ze ludziom piszczy :/ nie, to że innym też piszczy to nie znaczy że ja nie muszę paska naciągnąć, lub wymieć!!!!!!ten zawór po to jest żeby odcinał, jak nie odcina to jest do wymiany ze względów bezpieczeństwa!!! tak trudno to zrozumieć??80% to umowna granica i jest do wyregulowania, ale jak sobie ustawisz 90% to powinno zawsze podobnie wybijać, przejedź sie do gazownika i wtedy pogadamy...BTW pokaż mi jeszcze jedną osobe, która tak jak Ty musi uważać podczas tankowania żeby nie weszło więcej niż ok 80%!!! u mnie robi to sprawny zawór, a u Ciebie Ty, ja mam sprawną instalacje, Ty nie i tu ta różnica.
przeczytałeś swoje linki?? tam nawet w jednym pisze żeby w przypadku gdy będzie się to powtarzać udać się do gazownika, żeby zobaczył co i jak smile2.gif poza tym jak pisałem, to że innym się zdarza, to nie znaczy że tak być powinno!!!!!!

Ten post edytował piotrMDC śro, 17 lut 2010 - 00:16

+Quote Post
Ajax
post śro, 17 lut 2010 - 07:22
Post #86

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 343
GG: 728011 status gadu-gadu

Też śmigam na LPG. Butla ma pojemność 31 L, podczas tankowania wchodzi max 26L. Więc jeśli faktycznie kolega tankuje 100% butli to radzę jechać do jakiegoś "gaziarza".

A co do stacji.. kiedyś będąc na mazurach zatankowałem LPG na statoil. I tu wielkie zdziwienie, mimo droższego gazu przejechałem 40km wiecej ! Nie wiem co to był za gaz ale u nas w regionie tankowałem już na każdej stacji... i czegoś takiego nie potrafię osiągnąć.

--------------------

+Quote Post
olo
post śro, 17 lut 2010 - 07:33
Post #87

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

CYTAT(Ajax @ śro, 17 lut 2010 - 07:22) *
A co do stacji.. kiedyś będąc na mazurach zatankowałem LPG . i czegoś takiego nie potrafię osiągnąć.

A bo na mazurach jest więcej z górki wink.gif

--------------------

+Quote Post
crabro
post śro, 17 lut 2010 - 08:10
Post #88

UZYTKOWNIK

CYTAT(Ajax @ śro, 17 lut 2010 - 09:22) *
Też śmigam na LPG. Butla ma pojemność 31 L, podczas tankowania wchodzi max 26L. Więc jeśli faktycznie kolega tankuje 100% butli to radzę jechać do jakiegoś "gaziarza".

Ustalmy jedno: nie wchodzi mi zawsze 100%, weszlo raz duzo za duzo(jakies 3 lata temu) od tego czasu zdarza sie to rzadko (nie wiem, moze z raz na 20 tankowan) ale jak widze ze licznik przekracza 43L prosze o wylaczenie doplywu, u gazownika od tamtego czasu bywam regularnie i w konsultacji z nim cala ta sytuacja pozostaje tak jak jest tj. jezdze sobie spokojnie nic nie wymieniajac bo cytujac: "zdarzaja sie takie sytuacje"

Doprecyzowujac moja obserwacja jest taka ze jak wyjezdzam butle na max to wtedy najczesciej bywa problem z plywakiem czy wielozaworem. Specjalista nie jestem.

P.S.
Zeby uspokoic u gaziarza bylem przedwczoraj, brak mocy na gazie - okazalo sie ze nie bylo masy od sondy lambda. Wiecej usterek nie stwierdzono.

+Quote Post
mały
post wto, 11 maj 2010 - 18:12
Post #89

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 370

Przy DK1 między ul. Ujejską (za wiaduktem) a ul. Kryniczną (przed "pięćdziesiątkami" w stronę Cieszyna) powstaje stacja benzynowa i hotel (wiadomość z nieoficjalnych źródeł). Wprowadzono już tymczasową organizację ruchu. W wolnej chwili może podrzucę zdjęcia

+Quote Post
:)
post śro, 12 maj 2010 - 21:45
Post #90

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

No nareszcie. Zawsze sie dziwilem, ze dabrowski odcinek S1 i DK1 jest w ten sposob niewykorzystany.

--------------------

+Quote Post
post pią, 03 gru 2010 - 22:59
Post #91

Stacja obok Intermarche otwarta, chyba od wczoraj. Akurat jak przejezdzam to nawet maja kolejke. Na poczatek 95 - 4,29 zl (do niedawna przez dlugi czas byla taka sama na Lukoilu ex Jet'cie ale teraz juz po 4,55).
Zawsze nowa konkurencja na +

--------------------

+Quote Post
trebor
post sob, 04 gru 2010 - 23:28
Post #92

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 4,281

CYTAT(:) @ pią, 03 gru 2010 - 22:59) *
Stacja obok Intermarche otwarta, chyba od wczoraj. Akurat jak przejezdzam to nawet maja kolejke. Na poczatek 95 - 4,29 zl (do niedawna przez dlugi czas byla taka sama na Lukoilu ex Jet'cie ale teraz juz po 4,55).
Zawsze nowa konkurencja na +

potwierdzam smile2.gif nareszcze otwarte - ale niezle sie z tym "paprali"

cena za LPG - 2,19

+Quote Post
Sebastian22
post nie, 05 gru 2010 - 00:14
Post #93

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

a jakiej sieci to stacja?

+Quote Post
kamillll
post nie, 05 gru 2010 - 00:37
Post #94

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,319

CYTAT(Sebastian22 @ nie, 05 gru 2010 - 00:14) *

żadnej tzn. sklepówka - intermarche. paliwo kupują jak większość w orlenie...tak jak auchan i carefour...

+Quote Post
Sebastian22
post nie, 05 gru 2010 - 01:06
Post #95

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

CYTAT(kamillll @ nie, 05 gru 2010 - 00:37) *
CYTAT(Sebastian22 @ nie, 05 gru 2010 - 00:14) *

żadnej tzn. sklepówka - intermarche. paliwo kupują jak większość w orlenie...tak jak auchan i carefour...

aha , czyli cenowo powinna być konkurencyjna, choć jak i tak wolę shella....

+Quote Post
kamillll
post nie, 05 gru 2010 - 09:30
Post #96

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,319

CYTAT(Sebastian22 @ nie, 05 gru 2010 - 01:06) *

no ja diesla tez tam nie zaleje. tylko shell.
ale benzyniaka...co mi tam wink.gif

+Quote Post
trebor
post nie, 05 gru 2010 - 20:07
Post #97

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 4,281

CYTAT(kamillll @ nie, 05 gru 2010 - 09:30) *
CYTAT(Sebastian22 @ nie, 05 gru 2010 - 01:06) *

no ja diesla tez tam nie zaleje. tylko shell.
ale benzyniaka...co mi tam wink.gif

jak sie ktos odważy to ON po 4,19 rolleyes.gif

+Quote Post
micael
post pon, 13 gru 2010 - 20:39
Post #98

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 905
GG: 9925585 status gadu-gadu
Tlen: micael89 status tlen

jak tam ceny paliw na mieście? gdzie najtaniej Panowie?

--------------------

+Quote Post
post pon, 13 gru 2010 - 21:17
Post #99

ostatnio dosc ostro w gore cha (75).gif

--------------------

+Quote Post
LukB
post sob, 25 gru 2010 - 13:41
Post #100

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,455

wiecie może czy w Święta jest czynna stacja benzynowa przy Intermarche w DG ??

+Quote Post

8 Stron V  « < 3 4 5 6 7 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:19
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza