![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 171 Dołączył: nie, 18 sty 09 Skąd: Dąbrowa Górnicza Z-ce Nr użytkownika: 3,132 Płeć: Mężczyzna GG: 3986289 ![]() |
A czy można gdzieś w Polsce zatankować 91 ??
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 18 Dołączył: pon, 09 cze 08 Nr użytkownika: 1,333 Płeć: Mężczyzna ![]() |
po drugie te hasła o zatankowaniu 55l do baku 50l to sorki :/ trochę porażka!! może pół litra to jeszcze oszukują, ale w 5l to nie uwierze!!!! chyba debil by tak podkręcił dystrybutor!! czyli jakby tir podjechal to prawie 100l wiecej by wlal niby??? :/ jasne!! zaraz by mieli przesrane!! kolega chyba zapomnial, ze do karnistra jeszcze zatankował!! stacja auchan.... paliwo słabe?? oszukują?? wszyscy tak mówia, a tam ciągle kolejki :/ sam czasami tankuje i różnicy nie widzę, chociaż mam inna zaufaną stację i tam tankuje, ale nie boje sie na auchanie tegio zrobic!! najlepiej sami sprawdzcie, a nie wierzcie innym!! co do większego spalania i ilości przejechanych kilometrów w zależności od wybranej stacji, tutaj ktos pisał, ze na auchanie 350km robi, a na orlenie 400 :/ kolego, a za kazdym razem jeździsz podobnie, tak?? a łapie Cię tyle samo świateł, tak?? a temperatura na zewnątrz taka sama, tak?? a zawsze jeździsz na podobnych co do odległości trasach i silnik zawsze podobnie się nagrzewa, tak?? a zawsze srednia prędkość podobna, tak?? i zawsze stosunek miasto/trasa jest stały, tak?? to super, teraz wierze w Twoje zapewnienia!!! Piotr Kolego troche wiedzy szczegolnie jezeli wypowiadasz sie o LPG by sie przydalo. W przypadku LPG do butli moze Ci wejsc DUZOOO wiecej niz "zwykle", wystarczy ze zle zadziala mechanizm blokujacy doplyw gazu do butli i zaczyna rosnac cisnienie(na dystrybutorze maja wskaznik cisnienia), jak sie chlop nie zna, a ty nie spojrzysz ze wchodzi wiecej niz powinno to moze byc nieciekawie. Do mojej butli zasadniczo wchodza 42L, ale nie raz juz weszlo 46-47, za pierwszym razem jak sie jeszcze nie orientowalem gosc zatankowal mi ponad 10L wiecej, teraz kaze wylaczac jezeli przekraczaja 43L. Co do przebiegow, jezdzie codzinnie S1 Dabrowa - Tychy, Tychy - Dabrowa , swiatel jak na lekarstwo, utrzymuje stala predkosc 110km/h (w miare mozliwosci oczywiscie) - teraz w zime nie sprawdze bo oczywiscie temp ciut nizsza ciut wyzsza dluzej/krocej jade na paliwie, ale na wiosne gdy LPG wlacza sie po chwili postaram sie ponownie przeprowadzic test. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 42 Dołączył: nie, 28 wrz 08 Skąd: MDC Nr użytkownika: 1,492 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kolego troche wiedzy szczegolnie jezeli wypowiadasz sie o LPG by sie przydalo. W przypadku LPG do butli moze Ci wejsc DUZOOO wiecej niz "zwykle", wystarczy ze zle zadziala mechanizm blokujacy doplyw gazu do butli i zaczyna rosnac cisnienie(na dystrybutorze maja wskaznik cisnienia) Kolego, jeżdżę już kilka lat na LPG i mi jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie odcięło w odpowiednim momencie :/ raz jest to 33l raz 33,5, ale zawsze podobnie!! chyba nie powiesz, że takie nieodcinanie jak u Ciebie ma miejsce może sie czasami zdarzyć, że to norma!! :/ jak Ci się tak dzieje, to jedź na wymianę zaworu ograniczającego, bo to niezbyt bezpieczne jeśli Ci nie odcina w okolicach 80% :/ a najlepsze, że o tym wiesz i nic z tym nie robisz!! to nie jest norma i proszę nie podawaj takich głupich przykładów!!!!!!!! a później takiemu sie zapali samochód i idzie w Polskę, że samochody z instalacja to jeżdżące bomby :/ |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 18 Dołączył: pon, 09 cze 08 Nr użytkownika: 1,333 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kolego, jeżdżę już kilka lat na LPG i mi jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie odcięło w odpowiednim momencie :/ raz jest to 33l raz 33,5, ale zawsze podobnie!! chyba nie powiesz, że takie nieodcinanie jak u Ciebie ma miejsce może sie czasami zdarzyć, że to norma!! :/ jak Ci się tak dzieje, to jedź na wymianę zaworu ograniczającego, bo to niezbyt bezpieczne jeśli Ci nie odcina w okolicach 80% :/ a najlepsze, że o tym wiesz i nic z tym nie robisz!! to nie jest norma i proszę nie podawaj takich głupich przykładów!!!!!!!! a później takiemu sie zapali samochód i idzie w Polskę, że samochody z instalacja to jeżdżące bomby :/ Ok doceniam ze jezdzisz lata, czapki z glow. Nie nazywaj przykladu glupim bo wprowadzasz niepotrzebny zamet, wystarczy pogooglowac troche zeby przekonac sie ze problem jest czesty iz do butli wchodzi wiecej L niz "tyle co zwykle" pytanie tylko pozostaje czy te wiecej przeklada sie na pokonany dystans. zeby ulatwic Ci zadanie przygotowalem pare linkow: http://www.forum.alfaholicy.org/lpg_zone/2...nosc_butli.html CYTAT Ja mam butlę 45 litrów. Mam u siebie 2 stacje: jedna prywatna a druga to BLISKA. Na tej prywatnej zawsze wchodzi mi tak jak trzeba: 45 l x 80% = 36 l. Czasem jest to 2 litry mniej czasem więcej. Ale w sumie zgodnie z teorią. Na BLISKIEJ prawie za każdym razem wchodzi 42-45 litrów czyli sporo za dużo. Ale nie ma tam żadnego oszustwa, ponieważ po tankowaniu u nich wyjeżdżam zawsze ok. 80-100 km więcej. Sam nie wiem gdzie szukać przyczyny? Ciśnienie w dystrybutorze na tej stacji? Jakaś awaria pistoletu? Na pewno nie temperatura otoczenia. Tak dużo paliwa - tylko na tej stacji - wchodzi zarówno latem jak i zimą. Kiedyś zdarzyło mi się zatankować 46 litrów - litr więcej niż pojemność zbiornika - było to w Krakowie - ale przejechałem na tym prawie 500 km, czyli też mnie nie oszukali. Ale następnego dnia (u mnie na wsi ) już weszło normalnie 36. Gazownik u którego byłem następnego dnia, nie stwierdził żadnej awarii wielozaworu więc nie przejmuję się tym. Nawet jak wejdzie tak dużo - choć teoretycznie to niebezpieczne - to wiem, że zaraz to wyjeżdżę - więc raczej nie mam powodu do niepokoju. Kolejny link: http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t...mp;c=0&f=38 i kolejny: http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=2111 Oczywiscie mozemy te i inne przypadki nazwac "glupimi" a tylko Twoj madrym, to juz kwestia podejscia. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 42 Dołączył: nie, 28 wrz 08 Skąd: MDC Nr użytkownika: 1,492 Płeć: Mężczyzna ![]() |
tak jak pisałem wyżej zawór nie zawsze odcina tak samo!!! tak jak pisałem u mnie tez różnie to bywa, ale jeśli 80% pojemności butli to jak np u mnie 33l to w tych okolicach powinno wybijać!!!!!!!!!!! nie byłbym zdziwiony jakby mi weszło 32l czy 34l, bo to ok, różnie wybija, ale jakby weszło o tyle więcej jak Ty piszesz czyli w moim przypadku koło 40l to bym pojechał wymienić ten zawór, bo jakbyś nie wiedział jego rola jest taka, żeby w okolicach 80% odbijał!! jak nie odbija to znaczy że źle działa i nadaje się do wymiany!!! chyba nie po to jest żeby raz wybijał, a raz nie
![]() przeczytałeś swoje linki?? tam nawet w jednym pisze żeby w przypadku gdy będzie się to powtarzać udać się do gazownika, żeby zobaczył co i jak ![]() Ten post edytował piotrMDC śro, 17 lut 2010 - 00:16 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 76 Dołączył: pon, 27 lis 06 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 343 Płeć: Mężczyzna GG: 728011 ![]() |
Też śmigam na LPG. Butla ma pojemność 31 L, podczas tankowania wchodzi max 26L. Więc jeśli faktycznie kolega tankuje 100% butli to radzę jechać do jakiegoś "gaziarza".
A co do stacji.. kiedyś będąc na mazurach zatankowałem LPG na statoil. I tu wielkie zdziwienie, mimo droższego gazu przejechałem 40km wiecej ! Nie wiem co to był za gaz ale u nas w regionie tankowałem już na każdej stacji... i czegoś takiego nie potrafię osiągnąć. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
A co do stacji.. kiedyś będąc na mazurach zatankowałem LPG . i czegoś takiego nie potrafię osiągnąć. A bo na mazurach jest więcej z górki ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Też śmigam na LPG. Butla ma pojemność 31 L, podczas tankowania wchodzi max 26L. Więc jeśli faktycznie kolega tankuje 100% butli to radzę jechać do jakiegoś "gaziarza". Ustalmy jedno: nie wchodzi mi zawsze 100%, weszlo raz duzo za duzo(jakies 3 lata temu) od tego czasu zdarza sie to rzadko (nie wiem, moze z raz na 20 tankowan) ale jak widze ze licznik przekracza 43L prosze o wylaczenie doplywu, u gazownika od tamtego czasu bywam regularnie i w konsultacji z nim cala ta sytuacja pozostaje tak jak jest tj. jezdze sobie spokojnie nic nie wymieniajac bo cytujac: "zdarzaja sie takie sytuacje" Doprecyzowujac moja obserwacja jest taka ze jak wyjezdzam butle na max to wtedy najczesciej bywa problem z plywakiem czy wielozaworem. Specjalista nie jestem. P.S. Zeby uspokoic u gaziarza bylem przedwczoraj, brak mocy na gazie - okazalo sie ze nie bylo masy od sondy lambda. Wiecej usterek nie stwierdzono. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 221 Dołączył: pią, 15 gru 06 Skąd: Ujejsce City Nr użytkownika: 370 ![]() |
Przy DK1 między ul. Ujejską (za wiaduktem) a ul. Kryniczną (przed "pięćdziesiątkami" w stronę Cieszyna) powstaje stacja benzynowa i hotel (wiadomość z nieoficjalnych źródeł). Wprowadzono już tymczasową organizację ruchu. W wolnej chwili może podrzucę zdjęcia
|
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
No nareszcie. Zawsze sie dziwilem, ze dabrowski odcinek S1 i DK1 jest w ten sposob niewykorzystany.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Stacja obok Intermarche otwarta, chyba od wczoraj. Akurat jak przejezdzam to nawet maja kolejke. Na poczatek 95 - 4,29 zl (do niedawna przez dlugi czas byla taka sama na Lukoilu ex Jet'cie ale teraz juz po 4,55).
Zawsze nowa konkurencja na + -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 30 Dołączył: pon, 29 lis 10 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 4,281 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Stacja obok Intermarche otwarta, chyba od wczoraj. Akurat jak przejezdzam to nawet maja kolejke. Na poczatek 95 - 4,29 zl (do niedawna przez dlugi czas byla taka sama na Lukoilu ex Jet'cie ale teraz juz po 4,55). Zawsze nowa konkurencja na + potwierdzam ![]() cena za LPG - 2,19 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
a jakiej sieci to stacja?
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 530 Dołączył: wto, 03 cze 08 Nr użytkownika: 1,319 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 530 Dołączył: wto, 03 cze 08 Nr użytkownika: 1,319 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 30 Dołączył: pon, 29 lis 10 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 4,281 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 89 Dołączył: pon, 26 lis 07 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 905 Płeć: Mężczyzna GG: 9925585 Tlen: micael89 ![]() |
jak tam ceny paliw na mieście? gdzie najtaniej Panowie?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
ostatnio dosc ostro w gore
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 22 Dołączył: nie, 13 wrz 09 Skąd: MDC Nr użytkownika: 3,455 Płeć: Mężczyzna ![]() |
wiecie może czy w Święta jest czynna stacja benzynowa przy Intermarche w DG ??
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:19 |