![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Spółka Koleje Śląskie właśnie powstała, będzie ona podobna choćby do Kolei Mazowieckich, jednakże czas rejestracji odpowiednich licencji trwa ok. 2 lata, w tym przypadku zapowiedziano jakoby spółka mogła je uzyskać jeszcze w tym roku, artykuły:
GW silesia-region.pl Onet.pl Biznes |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 104 Dołączył: pią, 06 lut 09 Skąd: tam gdzie diabeł widzi białe myszki Nr użytkownika: 3,183 Płeć: Mężczyzna ![]() |
a tak serio serio jak zamknęli kasę w gołonogu jak wsiadłem do pociągu to konduktor policzył mi bilet z opłatą dodatkową, biletu nie przyjąłem... jestem ciekaw czy teraz konduktorzy są powiadomieni o tej sytuacji a tak serio serio wybrałem się w podróż do Gliwic, a konduktor niepowiadomiony o zamknięciu kasy ![]() dobrze że nie tylko ja musiałem kupić bilet, bo wątpię by mi uwierzył |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
po prostu no comment
![]() CYTAT idabrowa.pl
PKP zamknęło kasy biletowe Redakcja: Lucyna Stępniewska Dodany: 13.04.2010 Od kilku dni w budynku dworcowym PKP w centrum Dąbrowy Górniczej przy ul. Kolejowej, ku zaskoczeniu podróżnych, nieczynne są kasy biletowe. Nieznane są powody zamknięcia kas, nie ma informacji czy kasy zostały zamknięte na jakiś określony czas czy już na stałe. Ponieważ decyzję tą podjęły władze Śląskiego Zakładu Przewozów Regionalnych PKP w Katowicach, prezydent miasta, Zbigniew Podraza zwrócił się do dyrekcji tej instytucji z prośbą o wyjaśnienie sprawy i o ile będzie to możliwe przywrócenie funkcjonowania kas. Zamknięcie kas biletowych zaskoczyło podróżnych, wywołując niezadowolenie z zaistniałej sytuacji i liczne skargi oraz interwencje w dąbrowskim magistracie. Kasy dawały bowiem możliwość nie tylko zakupienia biletów, ale także uzyskania podstawowych informacji z zakresu komunikacji kolejowej, co było szczególnie ważne dla osób starszych nie korzystających z udogodnień Internetu i osób podróżujących na krótkich trasach. Nie da się ukryć, że ponowne otwarcie kas biletowych byłoby najlepszym rozwiązaniem dla mieszkańców miasta. O tym, czy tak się stanie poinformujemy po uzyskaniu informacji ze Śląskiego Zakładu Przewozów Regionalnych PKP w Katowicach. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 81 Dołączył: sob, 01 lis 08 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 2,293 Płeć: Kobieta GG: 8646382 ![]() |
otoż, kiedy w Sląskim Zakładzie Przewozów Regionalnych pojawil sie nowy dyrektor, jego glownym celem bylo zwalnianie pracownikow kas. Nikt tego nie kontrolowal ile osob sie zwolnilo a ile potrzebnych jest do pracy w kasach.
No i pewnego pieknego dnia, gdy wydarzyl sie jakis wypadek, Szanowny Pan Dyrektor perzechadzal sie po dworcu w katowicach, zdzil sie ze sa TTTTAAAAAAAAKKKKKKKIIIIIIEEEEE kolejki, a otwarte sa tylko 2 kasy. Podszedl do starszego kasjera i sie pyta czemu tylko 2 kasy sa otwarte, a starszy kasjer mowi ze taka ma obsade na dzisiaj bo jest tylko tyle kasjerek. A SPD stwierdzil ze jego to nie interesuje i ze ma zrobic tak by byla pelna obsada. No i Panie kasjerki z Dąbrowy poszly do Katowic... ale nie ma sie co przejmowac ze zamkneli kasy w DG poniewaz polityka SPD sprowadza sie do zamkniecia kas i wprowadzenia kas mobilnych u kierownikow pociagu... Takze zamkniecie kas w DG bylo tylko kwestia czasu(data juz byla wyznaczona) a sytuacja w Kato tylko to wszystko przyspieszyla. |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
PKP powinno tą drogą (jedynie słuszną) iść dalej, po zamknięciu kas i poczekalni w DG, rozebrać peron, po peronie zlikwidować trakcję oraz tory, pociągi skierować przez Pyrzowice, a w śladzie dawnego torowiska można by spokojnie wybudować DTŚ-ke. Imho kolej już nie wstanie w naszym regionie, bo ludzie skutecznie odzwyczaili się od tego środka transportu, bez mała 20 letnie prace nad wspólnym biletem ATP też do tego upadku się przyczyniły. Teraz jeszcze kolej zamierza wziąć gigantyczny kredyt na modernizację i po roztrwonieniu tego (jeśli go otrzyma) jak wszystkich dotacji do tej pory, będziemy go wszyscy solidarnie spłacać w podatku paliwowym, drogowym i różnych akcyzach jakie nam do paliwa wliczą władze.
PS Ale jest jeden pozytyw na obecną chwilę, znajomi którzy jakimś cudem przybędą do DG pociągiem i będą zmuszeni kupić bilet nie poczują tej atmosfery z poczekalni. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Ja tutejszy, z bagna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Moderator Sport Postów: 841 Dołączył: czw, 07 gru 06 Skąd: D.G. Nr użytkownika: 359 Płeć: Mężczyzna GG: 1276813 ![]() |
Słyszałem, że na "Kup bilet" można kupować bilety na odjazdy ze stacji Dąbrowa Górnicza gdzie tylko się komu podoba.
![]() pozdr... -------------------- To, co w pojedynkę jest ciężką próbą, w grupie przyjaciół staje się żartem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 107 Dołączył: nie, 16 wrz 07 Skąd: D.G Gołonóg Nr użytkownika: 812 Płeć: Mężczyzna GG: 7863501 ![]() |
Mam pytanie,jeśli chodzi o "mobile" kasy.Czy wtedy bilet jest droższy,czy jego cena jest taka sama jak w kasie "stacjonarnej"?
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 81 Dołączył: sob, 01 lis 08 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 2,293 Płeć: Kobieta GG: 8646382 ![]() |
jeśli na stacji z ktorej wsiadasz nie ma kasy biletowej nie maja prawa wystawic Ci droższego biletu. Drozszy bilet daja wtedy kiedy masz kase na stacji a nie kupiles tam biletu...
![]() Zibar... Pkp w ujeciu calosciowym nie istnieje... i nie mow ze trwonia pieniadze... bo mimo ze poniekad to prawda to tory i nasyp wymienili (co prawda w jedna strone ale jednak ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
Panowie widzę ze niektórzy z was zawiesili się w tematyce transportowej przez ostatnie kilka lat. Kasa w DG nie należny do PKP tylko do PR czyli rynkowego konkurenta grupy PKP. A kasy PR to raczej znikną nawet z największych dworców. Powód dosyć prosty - PR od dawna nie reguluje opłat za wynajęcie pomieszczeń wobec zarządców dworców, ponad to zalega wobec PKP IC za bilety sprzedane na pociągi IC i TLK a do tego nie reguluje opłat za dostęp do torów wobec PLK. Wiec wszelkie pretensje proszę kierować do urzędu marszałkowskiego który to jest właścicielem tego tworu. Ale ze ten nie radzi sobie z jednym tworem wiec wpadł na pomysł żeby stworzyć jeszcze jedna kolej a mianowicie Koleje Sląskie. A co na to PR - no właśnie zdały sobie sprawy ze przewozy regionalne do których ta spółka została stworzona coś im nie wychodzą i z dużym sukcesem poszerza swoja ofertę inter regio a nawet regio ekspres stając się poważnym rywalem dla PKP IC.
Tak wiec skończmy pisać całościowo o PKP na tym forum bo taki ciało nie istnieje. Widzę ze idabrowa tez wypisuje jakieś herezje - "Śląskiego Zakładu Przewozów Regionalnych PKP w Katowicach" he he he A rozwiązanie problemu sprzedaży biletów jest idiotycznie proste i przerabiane w większości cywilizowanych krajów. Czas na peronie postawić automat i tyle bo utrzymywanie kas na dworcach o takich potokach jak DG nigdy nie będzie rentowne. Ten post edytował pozdrawiam wto, 20 kwi 2010 - 23:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Zamkniecie kas to bardzo duzy problem i pewnie odwroca sie kolejni pasazerowie. Czesto trzeba kupowac bilet wczesniej i to z roznych przyczyn (miejscowki, wyjazdy sluzbowe). Na IC trzeba bylo jechac do Sosnowca, a w takich przypadkach trzeba bedzie robic to dwukrotnie. I kolejna strata to informacja. Nie zawsze info na stronie PKP jest dokladne, nie mowiac juz o sytuacjach nieprzewidzianych.
To moze niedlugo nie beda tez juz zapowiadali. Taka ciekawostka - profesjonalne ogloszenie z ostatniego czasu z forum Sosnowca (Sosnowiec Poludniowy): ![]() ![]() PS. Tory to juz od dawna sa wymienione w obie strony. Szkoda, ze sa tak podzieleni na spolki, miasto w zemscie moglo by ich troche cisnac za dlugi ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
Na IC to można na szczęście kupić bilet w internecie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Szkoda, ze sa tak podzieleni na spolki, miasto w zemscie moglo by ich troche cisnac za dlugi ![]() A może i dobrze, tak to by "popłynęła" całość a tak jak jest teraz to może chociaż część się utrzyma jak IC czy PLK i jak kiedyś DB do nas zawita to chociaż za tory będzie płacić ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 18 Dołączył: śro, 07 mar 07 Nr użytkownika: 537 ![]() |
A gdzie kupić bilet miesięczny PKP? Dojeżdżam z DG i niebawem kończy mi się miesięczny, a na stacji docelowej też nie ma kasy... Czy konduktor sprzeda mi bilet miesięczny?
|
|
|
![]()
|
|
Szkoda, ze sa tak podzieleni na spolki, miasto w zemscie moglo by ich troche cisnac za dlugi ![]() A może i dobrze, tak to by "popłynęła" całość a tak jak jest teraz to może chociaż część się utrzyma jak IC czy PLK i jak kiedyś DB do nas zawita to chociaż za tory będzie płacić ![]() No DB to już jakiś czas do nas zawitało. Z dużym sukcesem działa połączenie DB łączące Niemcy i Wrocław. W niedługiej przyszłości będzie tez połączenie do Kołobrzegu. W transporcie towarów DB jest największym prywatnym przewoźnikiem na polskich torach. A problem kas PR nie dotyczy tylko miast wielkości DG - właśnie kasy PR zniknęły z dworca we Wrocławiu. |
|
|
![]()
|
|
CYTAT ![]() ![]() Wraz z kasą w Dąbrowie Górniczej zamknięto poczekalnię Katarzyna Domagała 2010-04-15 06:00:25, aktualizacja: 2010-04-15 06:00:25 Na głównym dworcu kolejowym od 12 kwietnia zlikwidowano kasę biletową. Na drzwiach do budynku wisi kłódka. To jak na razie jedyna kasa w Zagłębiu zlikwidowana przez Przewozy Regionalne. Właściciele kasy uznali ją za nierentowną. Wraz z kasą jednak podróżnym zamknięto również poczekalnię. - Nie chcę już myśleć co będzie z kupnem biletów, przecież to tylko wielki problem dla nas, nie wiem, gdzie teraz będę czekać na pociąg, w pobliżu nie ma żadnych innych budynków, zostało mi stać na dworze bez względu czy jest ciepło czy pada, nie mówiąc już o powrocie do domu kiedy jest ciemno, przecież to strach - denerwuje się Agata Jurczak, dojeżdżająca codziennie z Zawiercia do szkoły w Dąbrowie. - Poczekalnia choć była mocno zaniedbana, to jednak można tam było w cieple posiedzieć i poczekać na pociąg - dodaje zdegustowana. Podróżni zostali także odcięci od możliwości łatwego uzyskania informacji na temat rozkładu jazdy, czy jakichkolwiek zmian w kursowaniu pociągów. Mieszkańcy Dąbrowy zmuszeni są szukać jej w internecie lub na innych dworcach kolejowych, gdzie kasy nadal funkcjonują. Właściciele kasy, czyli Śląski Zakład Przewozów Regionalnych, pomieszczenia wewnątrz budynku dzierżawili od Oddziału Gospodarowania Nieruchomościami PKP S. A. w Katowicach. Stwierdzili, że w dąbrowskiej kasie bilety kupuje zbyt mało podróżnych, dlatego przynosi ona straty. - Kasa została zamknięta ze względów ekonomicznych, wpływy, jakie otrzymywaliśmy z niej nie były w stanie pokryć kosztu wynajmu i mediów - mówi Teresa Ćwięk ze Śląskich Zakładów Przewozów Regionalnych. Decyzja ta, chociaż już została podjęta i wprowadzona w życie nie jest ostateczną. Regionalne zaplanowały na ostatni tydzień kwietnia rozmowy z prezydentami miast, gdzie w budynkach dworców kolejowych znajdują się kasy. - Chcemy wraz z przedstawicielami miast dojść do porozumienia w sprawie przyszłości kas biletowych oraz rozkładów jazdy pociągów. Na pewno na tym spotkaniu wyjaśnimy temat kasy w Dąbrowie, jednak w tej chwili nie jestem w stanie odpowiedzieć, czy na pewno zostanie ona przywrócona - komentuje Teresa Ćwięk. CYTAT ![]() Zamykają kasy. To ostateczny upadek kolei na Śląsku Tomasz Głogowski 2010-04-15, ostatnia aktualizacja 2010-04-15 14:58 Zamknięto dworzec kolejowy w Mikołowie, ostatni, który funkcjonował na trasie z Katowic do Rybnika. Dla mnie to symbol ostatecznego upadku kolei na Śląsku. Nie tylko dlatego, że chodziłem do liceum w Mikołowie i często korzystałem z tamtejszej stacji (zresztą dużo lepiej utrzymanej niż pozostałe dworce na tej trasie), ale nie mogę zrozumieć, jak kolej, tak potężna przecież instytucja, może godzić się na rzeź swojej infrastruktury i prestiżu? Dworce pozamykano już przecież nie tylko w Mikołowie, Orzeszu czy Czerwionce, lecz także w większych miastach, takich jak m.in. Bytom, Chorzów, Ruda Śląska, Chebzie czy Żory. Któryś z internautów - całkiem słusznie - zauważył, że to dworce tworzą coś, co nazywamy kolejowym klimatem. Nie szyny, nawet nie pociągi, ale właśnie dworce, gdzie bez przerwy przewijają się ludzie spieszący się na pociąg albo z niego wysiadający, decydują o wyjątkowości kolei i tej formy podróżowania. Przewozy regionalne pocieszają, że nie ma dramatu, bo w pociągach są mobilne kasy, a niebawem na peronach, gdzie zamknięto stacje, zamontowane zostaną automaty biletowe i kasowniki. Ha, ha, ha, ogarnia mnie pusty śmiech. Z czasów szkolnych pamiętam jeszcze i jedno, i drugie - to był tragiczny eksperyment. Automaty biletowe popsuły się same chyba po miesiącu od ich zamontowania, a kasowniki załatwiliśmy my, gówniarze, gdy któryś z nas odkrył, że zaklejenie dziurki gumą do żucia blokuje cały mechanizm. I jeszcze ten widok pomazanych sprayem kasowników, który czyszczono co dwa miesiące, by rano zastać dokładnie taki sam widok. Dlatego gwarantuję. Ten pomysł nie wypali. Dobrze, że przynajmniej jeszcze część samorządów chce ratować resztki prestiżu PKP i domaga się, aby kolej przekazała im dworce na swoim terenie (chce tak zrobić m.in. Mikołów). Nietrudno się domyślić, że PKP Nieruchomości piętrzą trudności, bo wolą zachowywać się jak pies ogrodnika, czyli sam nie zje i drugiemu nie da. Ale to świetny pomysł i wierzę, że miasta w końcu dopną swego. Nie muszą przecież utrzymywać kilku czy kilkunastu okienek. Wystarczy, że na każdej stacji czynna będzie tylko jedna kasa. Od razu zrobi się przyjemniej i bardziej cywilizowanie. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 42 Dołączył: śro, 15 lis 06 Nr użytkownika: 300 ![]() |
Żeby jeszcze konduktorzy, którzy obsługuję te "mobilne kasy" mieli aktualną listę dworców, gdzie kasy zostały zamknięte, żeby nie naliczali prowizji za wypisanie biletu...
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 168 Dołączył: pon, 27 mar 06 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 196 Płeć: Kobieta ![]() |
Oszaleli już kompletnie /:
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 104 Dołączył: pią, 06 lut 09 Skąd: tam gdzie diabeł widzi białe myszki Nr użytkownika: 3,183 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A gdzie kupić bilet miesięczny PKP? Dojeżdżam z DG i niebawem kończy mi się miesięczny, a na stacji docelowej też nie ma kasy... Czy konduktor sprzeda mi bilet miesięczny? zbytnio się nie orientuję ale pewnie możesz kupić miesięczny u konduktora a jak nie to ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Ha, ha, ha, to ja nieskromnie przypomnę co napisałem pół roku temu.
![]() Moim zdaniem najbliższą realną zmianą na dworcu PKP w Dąbrowie będzie likwidacja kasy biletowej. Generalnie likwidacja kas powinna być spora nauczką dla tych co im się marzył jakiś super-hiper-wypasiony dworzec w DG. Nie ma co żyć złudzeniami ![]() Zamkniecie kas to bardzo duzy problem i pewnie odwroca sie kolejni pasazerowie. Eee co to za problem. Kolej i tak od pewnego czasu jeździ już tylko dla dotacji, a nie dla pasażerów. ;) CYTAT Regionalne zaplanowały na ostatni tydzień kwietnia rozmowy z prezydentami miast, gdzie w budynkach dworców kolejowych znajdują się kasy. - Chcemy wraz z przedstawicielami miast dojść do porozumienia w sprawie przyszłości kas biletowych oraz rozkładów jazdy pociągów. Na pewno na tym spotkaniu wyjaśnimy temat kasy w Dąbrowie, Taa rozumiem, że porozumienie = miejskie dotacje dla utrzymania kasy biletowej. ![]() Mam nadzieję, że miasto wysle tych bankrutów na drzewo ![]() Ten post edytował bzenek sob, 24 kwi 2010 - 10:12 |
|
|
![]()
|
|
CYTAT ![]() Jest wspólny bilet, ale czy będziemy go kupować? Tomasz Głogowski 2010-05-13, ostatnia aktualizacja 2010-05-13 20:01 Umowa podpisana! Od 1 czerwca będziemy mogli korzystać ze wspólnego biletu na pociąg, autobus i tramwaj. Przemysław Gardoń, dyrektor Przewozów Regionalnych mówi, że zadanie zostanie wykonane, jeżeli do nowej oferty uda się przekonać co najmniej 200 nowych pasażerów w miesiącu. Choć porozumienie między KZK GOP i Przewozami Regionalnymi parafowano wczoraj w Śląskim Urzędzie Marszałkowskim, to reprezentujący władze województwa Piotr Spyra mógł tylko delikatnie się uśmiechać i robić dobrą minę do złej gry. W odróżnieniu od biletu ATP, który funkcjonował w naszym regionie sześć lat temu, marszałek nie dopłaci teraz do biletu metropolitalnego ani złotówki. Efekt jest taki, że wspólny bilet będzie znacznie droższy od ATP i jego nabywcy będą mogli liczyć jedynie na 20 proc. zniżki. Czy to mało, czy dużo - podróżni będą musieli ocenić sami. Ale warto przypomnieć, że w przypadku biletu ATP zniżka wynosiła aż 80 proc! - Niestety, tym razem nie możemy dopłacić do biletu metropolitalnego, bo na kolej regionalną przeznaczymy w tym roku o mniej więcej 20 mln zł więcej niż dotychczas. Wzrosły przede wszystkim opłaty za korzystanie z torów i infrastruktury - mówi Spyra, ale zapewnia, że województwo będzie bacznie przyglądać się wspólnemu biletowi. I kto wie, być może kiedyś zdecyduje się na współfinansowanie tego przedsięwzięcia. A na razie gminy zrzeszone w KZK GOP oraz Przewozy Regionalne muszą radzić sobie same. Bilet metropolitalny będzie uprawniał do jazdy pociągiem, autobusem i tramwajem przez miesiąc. Jeżeli do tej pory kupowaliśmy przykładowo dwa bilety miesięczne, czyli sieciowy KZK GOP za 112 zł oraz kolejowy za 245 zł (do 60 km), to zamiast dotychczasowych 357 zł zapłacimy tylko 285,60 zł. Zysk dla kogoś, kto korzysta zarówno z pociągów, jak i autobusów, jest oczywisty. Gorzej, że Przewozy Regionalne liczą, że przyciągną nowych pasażerów, którzy do tej pory w ogóle nie korzystali z pociągów. A tu zaledwie 20-procentowa zniżka może już nie wystarczyć. - Czy nie obawiacie się, że zachęta jest zbyt mała? - zapytaliśmy wczoraj kolejarzy. - To dopiero początek i ulgi będą jeszcze większe. Na razie chcemy przekonać się, czy bilet metropolitalny spodoba się podróżnym - mówi Przemysław Gardoń, dyrektor Przewozów Regionalnych, i dodaje, że zadanie zostanie wykonane, jeżeli do nowej oferty uda się przekonać co najmniej 200 nowych pasażerów w miesiącu. Oczywiście oprócz tych 16 tys., którzy do tej pory kupują bilety okresowy, w tym miesięczne. Podobnie jak w przypadku biletu ATP, bilet metropolitalny będzie sprzedawany tylko w kasach Przewozów Regionalnych (pierwsze egzemplarze będzie można kupić 25 maja, choć bilet będzie ważny dopiero od 1 czerwca). Już pojawiły się zarzuty, że nie jest to dobre rozwiązanie, bo w ostatnim czasie spółka kolejowa zlikwidowała w naszym regionie wiele kas, m.in. w Bytomiu, Chorzowie, Rudzie Śląskiej, Dąbrowie Górniczej czy Sosnowcu. Dyrektor Gardoń przekonuje jednak, że nie dostrzega tu większego problemu. Bilety metropolitalne będą sprzedawać też konduktorzy w pociągach, wyposażeni w mobilne kasy, a w przyszłości będzie można je również kupić w automatach biletowych mających pojawić się na dworcach. A co z mieszkańcami gmin niezrzeszonych w KZK GOP, którzy też chcieliby skorzystać z dobrodziejstw wspólnego biletu? Przewozy Regionalne zapewniają, że chcą rozszerzyć ofertę i zaczęły już rozmowy z Tychami i Jaworznem, ale żadnych szczegółów jeszcze nie ustalono. Szczególnie to pierwsze miasto warto by włączyć do metropolitalnego eksperymentu, bo pomiędzy Tychami Miastem a Katowicami kursują przecież nowoczesne flirty. Nieprzypadkowo umowę na funkcjonowanie wspólnego biletu podpisano na trzy lata. Będzie on zastępował tylko bilety miesięczne, a nie jednorazowe czy tygodniowe, bo do tego czasu ma pojawić się już Śląska Karta Usług Publicznych - elektroniczna portmonetka, z której mamy korzystać, nie tylko jeżdżąc komunikacją, lecz także kupując bilet do kina czy teatru. -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: poniedziałek, 13 października 2025 - 09:57 |