IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

152 Stron V  « < 35 36 37 38 39 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Dworzec PKP i centra przesiadkowe, oraz infrastruktura kolejowa w DG
Ocena 5 V
Dave
post wto, 22 gru 2009 - 00:22
Post #721

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 432

Tak taaak, TERAZ Z Sosnowca do Gliwic 30 minut! ROTFL! A nieco wyżej napisane jest jak byk, że z Katowic do Gliwic osobówka jedzie 35 minut! laugh.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
bzenek
post czw, 24 gru 2009 - 15:31
Post #722

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 87

CYTAT(Reaper @ wto, 15 gru 2009 - 23:03) *
Brawa dla PKP za super-przyśpieszony Częstochowa (09:29) > Katowice. Wsiadło w Częstochowie kilka osób, z czego większa połowa pragnęła wysiąść w Poraju, a tu zonk...

A to już nie oznacza się kursów pospiesznych czerwonym kolorem na rozkładzie ?

CYTAT(Bartek @ czw, 17 gru 2009 - 01:52) *
Walisz stereotypami i tyle. PR w naszym regionie naprawdę nie jest złe,
dostrzegam pozytywy zmian

Ja pociągiem od dawna nie jeżdżę ale dziś byłem świadkiem kupowania biletów na stacji Mysłowice.

Żaden z kilku podróżnych nie rozumiał co to są te TLK, regioekspres, i inne. A już największe zaskoczenie zaskoczenie wywołał fakt, że do Dębicy ostatnio płacili mniej za pospieszny niż teraz za TANIE Linie Kolejowe. smile.gif

Generalnie nie wróżę PKP sukcesu na bazie tych ostatnich reform.

CYTAT(Zibar @ wto, 15 gru 2009 - 09:51) *
CYTAT
RUSZA PROGRAM MODERNIZACJI DWORCÓW KOLEJOWYCH
PAP, TVS, 2009-12-14 14:55

to jeśli ustawa była przyjęta w połowie roku i zakłada wsparcie środkami publicznymi oraz przejmowanie dworcy, to dlaczego nasz UM o tym nie wiedział i we wrześniu odłożyli plany modernizacji okolic dworca?

A co ma jedno z drugim wspólnego ? blink.gif

+Quote Post
Reaper
post czw, 24 gru 2009 - 22:27
Post #723

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,132
GG: 3986289 status gadu-gadu

CYTAT(bzenek @ czw, 24 gru 2009 - 15:31) *
CYTAT(Reaper @ wto, 15 gru 2009 - 23:03) *
Brawa dla PKP za super-przyśpieszony Częstochowa (09:29) > Katowice. Wsiadło w Częstochowie kilka osób, z czego większa połowa pragnęła wysiąść w Poraju, a tu zonk...

A to już nie oznacza się kursów pospiesznych czerwonym kolorem na rozkładzie ?

Oznacza się, ale akurat FLIRT to coś między przyśpieszonym, a pośpiesznym. I faktycznie, mógłby być dla niego zarezerwowany jakiś kolorek, może zielony? Taki ekologiczny wink.gif

W Zawierciu ostatnio zauważyłem na tablicy nowy rodzaj pociągów - "Specjalny". Bądź tu teraz mądry... przyśpieszony, superprzyśpieszony, a może jakiś wynalazek TLK?

Co do wypowiedzi Bartka:
To nie jest tak, że walę stereotypami. Płacę - wymagam. I gu**zik mnie interesuje, że PKP&PR jest super wtedy, kiedy ja siedzę w domu, i tam, gdzie nigdy nie jeżdżę. Dla mnie ma być super za każdym razem jak zapłacę grubą kasę za bilet (zwłaszcza po podwyżkach...)

+Quote Post
prezes
post pią, 25 gru 2009 - 00:15
Post #724

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 192

CYTAT(Reaper)
[...]
W Zawierciu ostatnio zauważyłem na tablicy nowy rodzaj pociągów - "Specjalny". Bądź tu teraz mądry... przyśpieszony, superprzyśpieszony, a może jakiś wynalazek TLK?
[...]

taki mały OT:
jak jakiś czas temu jeździłem jeszcze na Przystanek Woodstock pociągami, to te dodatkowe, specjalnie na woodstock też były opisywane na stacjach jako "specjalny" (płaciło się jak za osobowy, a zatrzymywał się tylko na kilku stacjach przez 600km), więc może trafiłeś właśnie na taki (jakaś wycieczka lub mecz - można przecież wynająć pociąg).
EOT

Ten post edytował prezes pią, 25 gru 2009 - 00:17

+Quote Post
vacu
post pią, 25 gru 2009 - 18:22
Post #725

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(bzenek @ czw, 24 gru 2009 - 15:31) *
Ja pociągiem od dawna nie jeżdżę ale dziś byłem świadkiem kupowania biletów na stacji Mysłowice.

Żaden z kilku podróżnych nie rozumiał co to są te TLK, regioekspres, i inne. A już największe zaskoczenie zaskoczenie wywołał fakt, że do Dębicy ostatnio płacili mniej za pospieszny niż teraz za TANIE Linie Kolejowe. smile.gif

Generalnie nie wróżę PKP sukcesu na bazie tych ostatnich reform.

Też już od jakiegoś czasu nie jeżdżę ale był ostatnio w "Metro" artykuł o tych pociągach, wygląda na to, że jest teraz 100 rodzajów pociągów a do tego "tysioncpincetstodziewińcet" wink.gif rodzajów biletów, na niektóre trzeba "polować" paranoja kompletna. Również uważam to za nieudany ruch PKP, pociąg to nie kino, że mogę czekać na promocję, po prostu chcę dojechać z punktu A do B. A po tym artykule to mam wrażenie, że teraz w kasach PKP jest jak w kasach Real,- - ludzie płacąc zaczynają wyciągać stosik kuponików/taloników/bonów ze zniżkami, punktami itd. i ani oni nie mogą się połapać co i jak ani kasjerki a reszta kolejki klnie na czym świat stoi biggrin.gif

+Quote Post
xMarcinx
post pią, 25 gru 2009 - 19:31
Post #726

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

Najlepsze jest, ze teraz nawet nie sposób prawie kupic bilet tam i z powrotem - trzeba znac godzine wyjazdu i powrotu i musi byc to max 2h po dotarciu.. dopiero w katowicach dostałem zwykły (czyli po staremu) tam i z powrotem..

+Quote Post
prezes
post nie, 17 sty 2010 - 02:59
Post #727

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 192

orientujecie się może jaki jest status budynku dworca w gołonogu? to jest zabytek? PKP ma jakieś plany w związku z nim? czy jest możliwość dzierżawy(kupna) tego obiektu od PKP na działalność komercyjną?

nie wiem czy było, ale przy okazji znalazłem oferte dworca w centrum: http://www.pkp-nieruchomosci.pl/article/of...offer_show/1391

+Quote Post
Łukasz 1212
post czw, 21 sty 2010 - 16:12
Post #728

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 3,090

Drugim zabytkiem dzielnicy jest pochodzący z II poł. XIX wieku dworzec, wybitny przykład architektury kolejowej, w którym mieściły się dwie restauracje - Gołonóg był ważną stacją przesiadkową obsługując duży ruch pasażerski - tu kończyły się tory kolei dąbrowsko-iwangorodzkiej bezpośrednio łączącej Zagłębie Dąbrowskie z Cesarstwem Rosyjskim. Przy budynku dworca do dziś rośnie szpaler potężnych pomnikowych topoli późnych
@ źródło Wikipedia

2 zdanie w Wikipedii o naszym Gołonogu ;] Zgaduje że jest zabytkiem ponieważ ogólnie Ząbkowice, Gołonóg i pewnie w Centrum budynek było to budowane za czasów koleji Wiedeńskiej

http://pl.wikipedia.org/wiki/Go%C5%82on%C3..._G%C3%B3rnicza)

+Quote Post
Leszek
post czw, 21 sty 2010 - 23:13
Post #729

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Dworzec w Gołonogu nie jest wpisany do rejestru zabytków (żaden z dąbrowskich dworców nie jest), więc nie jest zabytkiem w sensie prawnym - co najwyżej w potocznym znaczeniu.

Dworzec w Ząbkowicach i w Dąbrowie Górniczej (ten bliżej peronu) pochodzą z drugiej połowy XIX wieku (ząbkowicki jest starszy), czynny dworzec w Dąbrowie pochodzi z początku XX wieku.

--------------------

+Quote Post
:)
post czw, 08 kwi 2010 - 23:51
Post #730

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

CYTAT

Śląskie ma własną kolej. Do flirtów dołączą elfy
Tomasz Głogowski
2010-04-08, ostatnia aktualizacja 2010-04-08 20:01

Od czwartku województwo śląskie ma własną spółkę kolejową. Powstała, bo Przewozom Regionalnym grozi upadłość. - Jeżeli spełni się czarny scenariusz, będziemy przygotowani na przejęcie linii - zdradza marszałek Bogusław Śmigielski.

15 mln zł, cztery flirty oraz ogromne poparcie władz województwa - tym wszystkim dysponują na początek Koleje Śląskie, nowa spółka powołana w czwartek przez województwo śląskie. Do tej pory urzędnicy zapewniali, że firma będzie tylko uzupełniać ofertę Przewozów Regionalnych i jeździć na trasach, gdzie tradycyjnemu przewoźnikowi nie opłaca się tego robić. W czwartek okazało się jednak, że Koleje Śląskie będą miały dużo poważniejsze zadania. Spółkę powołano w trybie awaryjnym, na wypadek, gdyby Przewozy Regionalne (zadłużone na ponad 400 mln zł) ogłosiły w połowie roku upadłość.

Takie zagrożenie jest realne, rząd przygotował już nawet specjalną ustawę na ten temat. - Jeżeli czarny scenariusz się spełni, chcemy być na to przygotowani. Nawet gdyby zaistniała potrzeba przejęcia niektórych linii, by zapewnić ciągłość transportu pasażerskiego - zapewnia marszałek Śmigielski.

Z tego też powodu urzędnicy starają się, aby Koleje Śląskie szybko dostały niezbędną licencję na przewóz pasażerów oraz certyfikat bezpieczeństwa. Procedura trwa zazwyczaj dwa lata, ale z nieoficjalnych informacji wynika, że spółka może dysponować tymi dokumentami już w tym roku. Szybko wyłonione zostaną też władze spółki. W przyszłym tygodniu powołani zostaną jej prezes, trzej członkowie rady nadzorczej oraz prawdopodobnie trzech, czterech pracowników merytorycznych. - Im szybciej, tym lepiej - mówi Łukasz Czopik, sekretarz województwa.

Na początek Koleje Śląskie mają dysponować czterema flirtami. Dołączy do nich osiem elfów, które województwo kupi za 187 mln zł od bydgoskiej Pesy. Pierwszy elf z barwami województwa śląskiego zaprezentowany zostanie na czerwcowych targach w Berlinie, a na Śląsk przyjedzie być może już w październiku.

Niewykluczone, że województwo kupi też 10 starszych elektrycznych składów, dzięki czemu spółka mogłaby jeździć na najbardziej uczęszczanych trasach w regionie - z Gliwic do Częstochowy czy z Częstochowy do Bielska-Białej. Planowane jest też uruchomienie szybkiego połączenia z Tychów przez Katowice i Sosnowiec do Dąbrowy Górniczej. Koleje Śląskie chcą też w przyszłości obsługiwać połączenia z innymi regionami, m.in. z Krakowem.

Śmigielski zapewnia, że Koleje Śląskie nie będą konkurować z Przewozami Regionalnymi, których województwo jest współwłaścicielem. - W ten sposób działalibyśmy na szkodę własnej spółki - mówi marszałek i dodaje, że możliwy jest też inny scenariusz: jeżeli Przewozy Regionalne będą dobrze wywiązywać się ze swoich zadań, działalność Kolei Śląskich może zostać zawieszona.

CYTAT

Pasażerowie się boją, administratorzy się dziwią

Katarzyna Domagała

Wczoraj 00:14:07
W Ząbkowicach mieszkańcy, którzy chcą z dworca wejść na perony lub przejść na drugą stronę miasta, muszą korzystać ze starej, zniszczonej kładki. Konstrukcja, a zwłaszcza stare drewniane schody aż proszą się o remont.

- Wszystko się trzęsie, a na schody strach wchodzić. Po prostu boję się z tego przejścia korzystać. Żeby dojść na drugą stronę miasta, muszę iść ze trzy kilometry, bo bezpieczniej jest przejść tunelem, którym jeżdżą samochody - twierdzi mieszkanka Ząbkowic.

O przejściu w Ząbkowicach nieraz już było głośno w mediach, które po interwencjach mieszkańców wskazywały jego wady. Ludzie twierdzą, że kładki nie remontowano od ponad 20 lat. Jej zarządcą są Polskie Linie Kolejowe SA, Zakład Linii Kolejowych w Częstochowie i to na nich spoczywa obowiązek dbania o jej stan. Kolejarze jednak nie mają sobie nic do zarzucenia.

- W zeszłym roku stan kładki został dokładnie sprawdzony przez wojewódzkiego inspektora nadzoru budowlanego oraz powołaną przez Zakład Linii Kolejowych komisję do spraw technicznych - podkreśla Helmut Klabis, zastępca dyrektora do spraw technicznych Zakładu Linii Kolejowych w Częstochowie. - Uznano wtedy, że sama konstrukcja jest bezpieczna, a jedyne braki wykryto w stanie podłoża oraz złym doborze siatek przeciwporażeniowych, co zostało natychmiast naprawione. Koszt tego remontu wyniósł około 18 tys. zł. Jeśli w naszym tegorocznym budżecie zostaną jakiekolwiek oszczędności, to jesienią przeznaczymy je na poprawienie estetyki kładki, odmalujemy ją i naprawimy wszelkie ubytki związane z jej codziennym użytkowaniem - dodaje Helmut Klabis.

--------------------

+Quote Post
Łukasz 1212
post pią, 09 kwi 2010 - 21:04
Post #731

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 3,090

CYTAT(Leszek @ czw, 21 sty 2010 - 22:13) *
Dworzec w Gołonogu nie jest wpisany do rejestru zabytków (żaden z dąbrowskich dworców nie jest), więc nie jest zabytkiem w sensie prawnym - co najwyżej w potocznym znaczeniu.

Dworzec w Ząbkowicach i w Dąbrowie Górniczej (ten bliżej peronu) pochodzą z drugiej połowy XIX wieku (ząbkowicki jest starszy), czynny dworzec w Dąbrowie pochodzi z początku XX wieku.

Jeśli masz taką wiedzę to może popraw to na Wikipedii żeby nie wprowadzać następnych młodych osób w błąd. Taki mały czyn społeczny ?

+Quote Post
Leszek
post sob, 10 kwi 2010 - 14:14
Post #732

UZYTKOWNIK

Sprawa dyskusyjna czy ten wpis należy poprawiać - przecież napisałem, że w znaczeniu potocznym gołonoski dworzec może być zabytkiem. Info w wikipedii jest może mało precyzyjne, ale nie błędne.

--------------------

+Quote Post
Bartek
post sob, 10 kwi 2010 - 15:53
Post #733

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

Od poniedziałku 12.04.2010 kasa na dworcu w centrum będzie nieczynna. Taka kartka wisi na dworcu...

+Quote Post
Leszek
post sob, 10 kwi 2010 - 18:01
Post #734

UZYTKOWNIK

CYTAT(Bartek @ sob, 10 kwi 2010 - 14:53) *
Od poniedziałku 12.04.2010 kasa na dworcu w centrum będzie nieczynna. Taka kartka wisi na dworcu...

Czyli ostatnia czynna kasa została w Ząbkowicach? Czy tam już wcześniej zamknęli?

--------------------

+Quote Post
Kamil_
post nie, 11 kwi 2010 - 14:05
Post #735

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

CYTAT(Bartek @ sob, 10 kwi 2010 - 14:53) *

Ja pierdziele... :/

+Quote Post
vacu
post nie, 11 kwi 2010 - 14:41
Post #736

Smokin' nigga

CYTAT(Bartek @ sob, 10 kwi 2010 - 13:53) *

Hehe czyżby tym samym problem dąbrowskiego dworca sam się powoli rozwiązywał? blink.gif

+Quote Post
Adams
post pon, 12 kwi 2010 - 10:16
Post #737

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,183

a tak serio serio
jak zamknęli kasę w gołonogu jak wsiadłem do pociągu to konduktor policzył mi bilet z opłatą dodatkową, biletu nie przyjąłem... jestem ciekaw czy teraz konduktorzy są powiadomieni o tej sytuacji

+Quote Post
kursor
post pon, 12 kwi 2010 - 14:54
Post #738

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 187

CYTAT(vacu @ nie, 11 kwi 2010 - 14:41) *

Hehe czyżby tym samym problem dąbrowskiego dworca sam się powoli rozwiązywał? blink.gif

podstawowych funkcji ten budynek już nie spełnia, może trzeba się zastanowić jak powinien wyglądać peron i jego najbliższe otoczenie???

+Quote Post
vacu
post pon, 12 kwi 2010 - 17:42
Post #739

Smokin' nigga

CYTAT(kursor @ pon, 12 kwi 2010 - 12:54) *

podstawowych funkcji ten budynek już nie spełnia, może trzeba się zastanowić jak powinien wyglądać peron i jego najbliższe otoczenie???

PKP PR ponoć chyli się ku upadkowi (czytałem, że PLK domagają się sporej kasy, której PR nie ma więc PLK grożą wywaleniem PR z torów podobnie jak z kas ostatnio), Intercity u nas i tak nie stają z tego co wiem więc może się okazać, że lada moment peron też nie będzie potrzebny wink.gif

+Quote Post
xMarcinx
post pon, 12 kwi 2010 - 20:54
Post #740

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

CYTAT(vacu @ pon, 12 kwi 2010 - 17:42) *
CYTAT(kursor @ pon, 12 kwi 2010 - 12:54) *

PKP PR ponoć chyli się ku upadkowi (czytałem, że PLK domagają się sporej kasy, której PR nie ma więc PLK grożą wywaleniem PR z torów podobnie jak z kas ostatnio), Intercity u nas i tak nie stają z tego co wiem więc może się okazać, że lada moment peron też nie będzie potrzebny wink.gif

Ma kolej regionalna przejąc województwo slaskie - koleje silesia czy jakos tak wink.gif

+Quote Post

152 Stron V  « < 35 36 37 38 39 > » 
Reply to this topicStart new topic
9 Użytkowników czyta ten temat (9 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: poniedziałek, 13 października 2025 - 09:57
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza