![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tak taaak, TERAZ Z Sosnowca do Gliwic 30 minut! ROTFL! A nieco wyżej napisane jest jak byk, że z Katowic do Gliwic osobówka jedzie 35 minut!
![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Brawa dla PKP za super-przyśpieszony Częstochowa (09:29) > Katowice. Wsiadło w Częstochowie kilka osób, z czego większa połowa pragnęła wysiąść w Poraju, a tu zonk... A to już nie oznacza się kursów pospiesznych czerwonym kolorem na rozkładzie ? Walisz stereotypami i tyle. PR w naszym regionie naprawdę nie jest złe, dostrzegam pozytywy zmian Ja pociągiem od dawna nie jeżdżę ale dziś byłem świadkiem kupowania biletów na stacji Mysłowice. Żaden z kilku podróżnych nie rozumiał co to są te TLK, regioekspres, i inne. A już największe zaskoczenie zaskoczenie wywołał fakt, że do Dębicy ostatnio płacili mniej za pospieszny niż teraz za TANIE Linie Kolejowe. ![]() Generalnie nie wróżę PKP sukcesu na bazie tych ostatnich reform. CYTAT RUSZA PROGRAM MODERNIZACJI DWORCÓW KOLEJOWYCH PAP, TVS, 2009-12-14 14:55 to jeśli ustawa była przyjęta w połowie roku i zakłada wsparcie środkami publicznymi oraz przejmowanie dworcy, to dlaczego nasz UM o tym nie wiedział i we wrześniu odłożyli plany modernizacji okolic dworca? A co ma jedno z drugim wspólnego ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 171 Dołączył: nie, 18 sty 09 Skąd: Dąbrowa Górnicza Z-ce Nr użytkownika: 3,132 Płeć: Mężczyzna GG: 3986289 ![]() |
Brawa dla PKP za super-przyśpieszony Częstochowa (09:29) > Katowice. Wsiadło w Częstochowie kilka osób, z czego większa połowa pragnęła wysiąść w Poraju, a tu zonk... A to już nie oznacza się kursów pospiesznych czerwonym kolorem na rozkładzie ? Oznacza się, ale akurat FLIRT to coś między przyśpieszonym, a pośpiesznym. I faktycznie, mógłby być dla niego zarezerwowany jakiś kolorek, może zielony? Taki ekologiczny ![]() W Zawierciu ostatnio zauważyłem na tablicy nowy rodzaj pociągów - "Specjalny". Bądź tu teraz mądry... przyśpieszony, superprzyśpieszony, a może jakiś wynalazek TLK? Co do wypowiedzi Bartka: To nie jest tak, że walę stereotypami. Płacę - wymagam. I gu**zik mnie interesuje, że PKP&PR jest super wtedy, kiedy ja siedzę w domu, i tam, gdzie nigdy nie jeżdżę. Dla mnie ma być super za każdym razem jak zapłacę grubą kasę za bilet (zwłaszcza po podwyżkach...) |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 369 Dołączył: wto, 14 mar 06 Skąd: Łosień / Gołonóg Nr użytkownika: 192 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT(Reaper) [...] W Zawierciu ostatnio zauważyłem na tablicy nowy rodzaj pociągów - "Specjalny". Bądź tu teraz mądry... przyśpieszony, superprzyśpieszony, a może jakiś wynalazek TLK? [...] taki mały OT: jak jakiś czas temu jeździłem jeszcze na Przystanek Woodstock pociągami, to te dodatkowe, specjalnie na woodstock też były opisywane na stacjach jako "specjalny" (płaciło się jak za osobowy, a zatrzymywał się tylko na kilku stacjach przez 600km), więc może trafiłeś właśnie na taki (jakaś wycieczka lub mecz - można przecież wynająć pociąg). EOT Ten post edytował prezes pią, 25 gru 2009 - 00:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Ja pociągiem od dawna nie jeżdżę ale dziś byłem świadkiem kupowania biletów na stacji Mysłowice. Żaden z kilku podróżnych nie rozumiał co to są te TLK, regioekspres, i inne. A już największe zaskoczenie zaskoczenie wywołał fakt, że do Dębicy ostatnio płacili mniej za pospieszny niż teraz za TANIE Linie Kolejowe. ![]() Generalnie nie wróżę PKP sukcesu na bazie tych ostatnich reform. Też już od jakiegoś czasu nie jeżdżę ale był ostatnio w "Metro" artykuł o tych pociągach, wygląda na to, że jest teraz 100 rodzajów pociągów a do tego "tysioncpincetstodziewińcet" ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Najlepsze jest, ze teraz nawet nie sposób prawie kupic bilet tam i z powrotem - trzeba znac godzine wyjazdu i powrotu i musi byc to max 2h po dotarciu.. dopiero w katowicach dostałem zwykły (czyli po staremu) tam i z powrotem..
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 369 Dołączył: wto, 14 mar 06 Skąd: Łosień / Gołonóg Nr użytkownika: 192 Płeć: Mężczyzna ![]() |
orientujecie się może jaki jest status budynku dworca w gołonogu? to jest zabytek? PKP ma jakieś plany w związku z nim? czy jest możliwość dzierżawy(kupna) tego obiektu od PKP na działalność komercyjną?
nie wiem czy było, ale przy okazji znalazłem oferte dworca w centrum: http://www.pkp-nieruchomosci.pl/article/of...offer_show/1391 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 38 Dołączył: śro, 31 gru 09 Nr użytkownika: 3,090 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Drugim zabytkiem dzielnicy jest pochodzący z II poł. XIX wieku dworzec, wybitny przykład architektury kolejowej, w którym mieściły się dwie restauracje - Gołonóg był ważną stacją przesiadkową obsługując duży ruch pasażerski - tu kończyły się tory kolei dąbrowsko-iwangorodzkiej bezpośrednio łączącej Zagłębie Dąbrowskie z Cesarstwem Rosyjskim. Przy budynku dworca do dziś rośnie szpaler potężnych pomnikowych topoli późnych
@ źródło Wikipedia 2 zdanie w Wikipedii o naszym Gołonogu ;] Zgaduje że jest zabytkiem ponieważ ogólnie Ząbkowice, Gołonóg i pewnie w Centrum budynek było to budowane za czasów koleji Wiedeńskiej http://pl.wikipedia.org/wiki/Go%C5%82on%C3..._G%C3%B3rnicza) |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Dworzec w Gołonogu nie jest wpisany do rejestru zabytków (żaden z dąbrowskich dworców nie jest), więc nie jest zabytkiem w sensie prawnym - co najwyżej w potocznym znaczeniu.
Dworzec w Ząbkowicach i w Dąbrowie Górniczej (ten bliżej peronu) pochodzą z drugiej połowy XIX wieku (ząbkowicki jest starszy), czynny dworzec w Dąbrowie pochodzi z początku XX wieku. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
CYTAT ![]() Śląskie ma własną kolej. Do flirtów dołączą elfy Tomasz Głogowski 2010-04-08, ostatnia aktualizacja 2010-04-08 20:01 Od czwartku województwo śląskie ma własną spółkę kolejową. Powstała, bo Przewozom Regionalnym grozi upadłość. - Jeżeli spełni się czarny scenariusz, będziemy przygotowani na przejęcie linii - zdradza marszałek Bogusław Śmigielski. 15 mln zł, cztery flirty oraz ogromne poparcie władz województwa - tym wszystkim dysponują na początek Koleje Śląskie, nowa spółka powołana w czwartek przez województwo śląskie. Do tej pory urzędnicy zapewniali, że firma będzie tylko uzupełniać ofertę Przewozów Regionalnych i jeździć na trasach, gdzie tradycyjnemu przewoźnikowi nie opłaca się tego robić. W czwartek okazało się jednak, że Koleje Śląskie będą miały dużo poważniejsze zadania. Spółkę powołano w trybie awaryjnym, na wypadek, gdyby Przewozy Regionalne (zadłużone na ponad 400 mln zł) ogłosiły w połowie roku upadłość. Takie zagrożenie jest realne, rząd przygotował już nawet specjalną ustawę na ten temat. - Jeżeli czarny scenariusz się spełni, chcemy być na to przygotowani. Nawet gdyby zaistniała potrzeba przejęcia niektórych linii, by zapewnić ciągłość transportu pasażerskiego - zapewnia marszałek Śmigielski. Z tego też powodu urzędnicy starają się, aby Koleje Śląskie szybko dostały niezbędną licencję na przewóz pasażerów oraz certyfikat bezpieczeństwa. Procedura trwa zazwyczaj dwa lata, ale z nieoficjalnych informacji wynika, że spółka może dysponować tymi dokumentami już w tym roku. Szybko wyłonione zostaną też władze spółki. W przyszłym tygodniu powołani zostaną jej prezes, trzej członkowie rady nadzorczej oraz prawdopodobnie trzech, czterech pracowników merytorycznych. - Im szybciej, tym lepiej - mówi Łukasz Czopik, sekretarz województwa. Na początek Koleje Śląskie mają dysponować czterema flirtami. Dołączy do nich osiem elfów, które województwo kupi za 187 mln zł od bydgoskiej Pesy. Pierwszy elf z barwami województwa śląskiego zaprezentowany zostanie na czerwcowych targach w Berlinie, a na Śląsk przyjedzie być może już w październiku. Niewykluczone, że województwo kupi też 10 starszych elektrycznych składów, dzięki czemu spółka mogłaby jeździć na najbardziej uczęszczanych trasach w regionie - z Gliwic do Częstochowy czy z Częstochowy do Bielska-Białej. Planowane jest też uruchomienie szybkiego połączenia z Tychów przez Katowice i Sosnowiec do Dąbrowy Górniczej. Koleje Śląskie chcą też w przyszłości obsługiwać połączenia z innymi regionami, m.in. z Krakowem. Śmigielski zapewnia, że Koleje Śląskie nie będą konkurować z Przewozami Regionalnymi, których województwo jest współwłaścicielem. - W ten sposób działalibyśmy na szkodę własnej spółki - mówi marszałek i dodaje, że możliwy jest też inny scenariusz: jeżeli Przewozy Regionalne będą dobrze wywiązywać się ze swoich zadań, działalność Kolei Śląskich może zostać zawieszona. CYTAT ![]() ![]() Pasażerowie się boją, administratorzy się dziwią Katarzyna Domagała Wczoraj 00:14:07 W Ząbkowicach mieszkańcy, którzy chcą z dworca wejść na perony lub przejść na drugą stronę miasta, muszą korzystać ze starej, zniszczonej kładki. Konstrukcja, a zwłaszcza stare drewniane schody aż proszą się o remont. - Wszystko się trzęsie, a na schody strach wchodzić. Po prostu boję się z tego przejścia korzystać. Żeby dojść na drugą stronę miasta, muszę iść ze trzy kilometry, bo bezpieczniej jest przejść tunelem, którym jeżdżą samochody - twierdzi mieszkanka Ząbkowic. O przejściu w Ząbkowicach nieraz już było głośno w mediach, które po interwencjach mieszkańców wskazywały jego wady. Ludzie twierdzą, że kładki nie remontowano od ponad 20 lat. Jej zarządcą są Polskie Linie Kolejowe SA, Zakład Linii Kolejowych w Częstochowie i to na nich spoczywa obowiązek dbania o jej stan. Kolejarze jednak nie mają sobie nic do zarzucenia. - W zeszłym roku stan kładki został dokładnie sprawdzony przez wojewódzkiego inspektora nadzoru budowlanego oraz powołaną przez Zakład Linii Kolejowych komisję do spraw technicznych - podkreśla Helmut Klabis, zastępca dyrektora do spraw technicznych Zakładu Linii Kolejowych w Częstochowie. - Uznano wtedy, że sama konstrukcja jest bezpieczna, a jedyne braki wykryto w stanie podłoża oraz złym doborze siatek przeciwporażeniowych, co zostało natychmiast naprawione. Koszt tego remontu wyniósł około 18 tys. zł. Jeśli w naszym tegorocznym budżecie zostaną jakiekolwiek oszczędności, to jesienią przeznaczymy je na poprawienie estetyki kładki, odmalujemy ją i naprawimy wszelkie ubytki związane z jej codziennym użytkowaniem - dodaje Helmut Klabis. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 38 Dołączył: śro, 31 gru 09 Nr użytkownika: 3,090 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dworzec w Gołonogu nie jest wpisany do rejestru zabytków (żaden z dąbrowskich dworców nie jest), więc nie jest zabytkiem w sensie prawnym - co najwyżej w potocznym znaczeniu. Dworzec w Ząbkowicach i w Dąbrowie Górniczej (ten bliżej peronu) pochodzą z drugiej połowy XIX wieku (ząbkowicki jest starszy), czynny dworzec w Dąbrowie pochodzi z początku XX wieku. Jeśli masz taką wiedzę to może popraw to na Wikipedii żeby nie wprowadzać następnych młodych osób w błąd. Taki mały czyn społeczny ? |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Sprawa dyskusyjna czy ten wpis należy poprawiać - przecież napisałem, że w znaczeniu potocznym gołonoski dworzec może być zabytkiem. Info w wikipedii jest może mało precyzyjne, ale nie błędne.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Od poniedziałku 12.04.2010 kasa na dworcu w centrum będzie nieczynna. Taka kartka wisi na dworcu...
|
|
|
![]()
|
|
Od poniedziałku 12.04.2010 kasa na dworcu w centrum będzie nieczynna. Taka kartka wisi na dworcu... Czyli ostatnia czynna kasa została w Ząbkowicach? Czy tam już wcześniej zamknęli? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 104 Dołączył: pią, 06 lut 09 Skąd: tam gdzie diabeł widzi białe myszki Nr użytkownika: 3,183 Płeć: Mężczyzna ![]() |
a tak serio serio
jak zamknęli kasę w gołonogu jak wsiadłem do pociągu to konduktor policzył mi bilet z opłatą dodatkową, biletu nie przyjąłem... jestem ciekaw czy teraz konduktorzy są powiadomieni o tej sytuacji |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 393 Dołączył: nie, 19 lut 06 Skąd: DG Nr użytkownika: 187 ![]() |
Od poniedziałku 12.04.2010 kasa na dworcu w centrum będzie nieczynna. Taka kartka wisi na dworcu... Hehe czyżby tym samym problem dąbrowskiego dworca sam się powoli rozwiązywał? ![]() podstawowych funkcji ten budynek już nie spełnia, może trzeba się zastanowić jak powinien wyglądać peron i jego najbliższe otoczenie??? |
|
|
![]()
|
|
Od poniedziałku 12.04.2010 kasa na dworcu w centrum będzie nieczynna. Taka kartka wisi na dworcu... Hehe czyżby tym samym problem dąbrowskiego dworca sam się powoli rozwiązywał? ![]() podstawowych funkcji ten budynek już nie spełnia, może trzeba się zastanowić jak powinien wyglądać peron i jego najbliższe otoczenie??? PKP PR ponoć chyli się ku upadkowi (czytałem, że PLK domagają się sporej kasy, której PR nie ma więc PLK grożą wywaleniem PR z torów podobnie jak z kas ostatnio), Intercity u nas i tak nie stają z tego co wiem więc może się okazać, że lada moment peron też nie będzie potrzebny ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Od poniedziałku 12.04.2010 kasa na dworcu w centrum będzie nieczynna. Taka kartka wisi na dworcu... Hehe czyżby tym samym problem dąbrowskiego dworca sam się powoli rozwiązywał? ![]() podstawowych funkcji ten budynek już nie spełnia, może trzeba się zastanowić jak powinien wyglądać peron i jego najbliższe otoczenie??? PKP PR ponoć chyli się ku upadkowi (czytałem, że PLK domagają się sporej kasy, której PR nie ma więc PLK grożą wywaleniem PR z torów podobnie jak z kas ostatnio), Intercity u nas i tak nie stają z tego co wiem więc może się okazać, że lada moment peron też nie będzie potrzebny ![]() Ma kolej regionalna przejąc województwo slaskie - koleje silesia czy jakos tak ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: poniedziałek, 13 października 2025 - 09:57 |