![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 168 Dołączył: pon, 27 mar 06 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 196 Płeć: Kobieta ![]() |
To jeden ze stałych widoczków na pocztówkach w tym czasie ![]() Bardzo się zmieniło nasze centrum. Chyba głównie za sprawą kolei, która przebiegała przez Plac Wolności. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
Brawo ZIZI, który(a) wymienił(a) 14 dworców/stacji kolejowych w Dąbrowie Górniczej!
Chyba nawet Warszawa tyloma nie może się poszczycić. Czy jest w Dąbrowie ktoś, kto ma koneksje z PKP i mógłby potwierdzić podaną przez Zizi liczbę jakimiś fotkami lub chociaż szkicami? |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Brawo ZIZI, który(a) wymienił(a) 14 dworców/stacji kolejowych w Dąbrowie Górniczej! Chyba nawet Warszawa tyloma nie może się poszczycić. Czy jest w Dąbrowie ktoś, kto ma koneksje z PKP i mógłby potwierdzić podaną przez Zizi liczbę jakimiś fotkami lub chociaż szkicami? No, nie do końca 14 - poczytaj wątek dokładnie ![]() A koneksje w PKP niepotrzebne, wystarczy aparat i trochę czasu ![]() W poście #500 dawałem link do swoich zdjęć, jeszcze trochę brakuje, ale cierpliwości... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 168 Dołączył: pon, 27 mar 06 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 196 Płeć: Kobieta ![]() |
No, nie do końca 14 - poczytaj wątek dokładnie ![]() A koneksje w PKP niepotrzebne, wystarczy aparat i trochę czasu ![]() W poście #500 dawałem link do swoich zdjęć, jeszcze trochę brakuje, ale cierpliwości... Haha. Po prostu jestem dociekliwa i wsytarczy trochę poszperania w necie i terenie ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
CYTAT Dworzec, obiekt wstydu
![]() W pobliżu głównego dworca kolejowego w Dąbrowie Górniczej powstaje duże centrum handlowe, które ma zostać otwarte już jesienią tego roku. Wtedy obok siebie będą dwa światy. Jeden nowoczesny i lśniący czystością, a drugi z zamierzchłej i tej gorszej przeszłości. Po wejściu do budynku dworca witają nas ściany zamalowane graffiti, kilka ławek i kasa biletowa w ciasnych pomieszczeniach poczekalni. W tym samym budynku jest również... antykwariat, w którym można kupić książkę udając się w podróż pociągiem. Poza tym brakuje schludnych sanitariatów oraz bezpiecznego przejścia na peron. Jeszcze trzy lata temu była tam kładka nad torami z zejściem na peron. Teraz między szynami zostały już tylko barierki ochronne. - Ludzie nie zdają sobie sprawy z niebezpieczeństwa przechodzą przez tory, tak zwanymi dzikimi przejściami - mówi Marek Bielas, funkcjonariusz Straży Ochrony Kolei. Takie zachowanie grozi nie tylko tragedią, ale też mandatem w wysokości 100 zł. Na odcinku od dworca głównego do stacji kolejowej w Gołonogu takich dzikich przejść jest kilka. Wysiadłem tutaj i nie wiem, w która stronę mam iść. Nie ma żadnych oznaczeń, w którą stronę idzie się do centrum miasta. Nie ma też rozkładu jazdy, żebym mógł dowiedzieć się o której godzinie mam powrotny pociąg. Początkowo myślałem, że poczekalnia i kasy są w budynku przy torach. Zdziwiło mnie to, bo na dachu rosną tam drzewa. Dopiero ktoś, uświadomił mnie, że kasy są kilkadziesiąt metrów od peronu - mówi Waldemar Cichoń z województwa świętokrzyskiego. Na dąbrowskim peronie brakuje nie tylko rozkładu jazdy, ale porządnych wiat nad ławkami, gdzie można by się skryć w czasie deszczowej pogody. Według rzecznika prasowego PKP S.A. Oddziału Gospodarowania Nieruchomościami w Katowicach, nowy dworzec w Dąbrowie Górniczej jest, ale w planach. Jak zawsze, brakuje pieniędzy. Zgodnie z tymi planami, stary budynek dworca ma zniknąć, ponieważ w tamtym miejscu ma powstać węzeł Drogowej Trasy Średnicowej. Całkowicie nowy dworzec ma powstać bliżej ul. Kolejowej. Może wtedy mieszkańcy Dąbrowy nie będą się wstydzić za dworzec oraz peron. - Słyszałem o tym nowym dworcu i mam nadzieję, że nie skończy się tylko na planach - mówi Antoni Dudzik. - U nas w kraju, to przecież normalne, że wiele się mówi, a potem mijają lata i nikt nic nie robi, by spełnić obietnice. Od kilkunastu lat żaden z lokalnych samorządów, ani kolejne władze Dąbrowy Górniczej nie zdołały dojść do ostatecznego porozumienia z Polskimi Kolejami Państwowymi. To również kolejnym zarządom PKP nie zależało na uregulowaniu stanu prawnego gruntów kolejowych oraz na inwestycjach, które polepszyłyby życie pasażerów, którzy przecież korzystają z oferty PKP. Budynek ze starym godłem Dworzec kolejowy w Gołonogu wygląda jak pobojowisko. Na peronie walają się śmieci, których od dawna nikt nie sprzątał. Nie lepiej wygląda budynek, w którym w przeszłości mieściła się poczekalnia i kasy biletowe. Prawie w całym budynku są powybijane szyby, zaś w środku widać, że czasami mieszkają bezdomni, a swoje umiejętności trenują grafficiarze. Aż dziw, że są tam jeszcze zwykłe mieszkania. Czas zatrzymał się tam w miejscu, o czym świadczy również godło państwowe, na frontowej ścianie budynku dworca, z epoki Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej (orzeł wciąż jest bez korony). Mekka dla awanturników Dworzec w Ząbkowicach wygląda nieco lepiej niż ten w Gołonogu, można tutaj na szczęście kupić bilet, bo jest czynna kasa. Ale na tym kończą się jego plusy. - Strach przejść w pobliżu dworca wieczorem, bo na peronie spotyka się pełno młodzieży. Mały problem byłby wtedy, gdyby pili i nic więcej nie robili. Niestety wybijają szyby, awanturują się. budynek dworca wygląda nieciekawie - mówi Iwona Binska. - Tak tutaj jest od lat, odkąd sprowadziliśmy się na pobliskie osiedle 6 lat temu. Sebastian Reńca - POLSKA Dziennik Zachodni -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
Reasumując dochodzę do wniosku, że dworce w naszym mieście potrzebne są
bezdomnym i "harcujacej" młodzieży, a więc osobom w żaden sposób z podróżą nie związanym. Pasażerowie potrzebują natomiast kasy lub automatu z biletami oraz przyzwoitego zadaszenia peronu. Dąbrowa to nie stacja węzłowa z przesiadkami i nikt nie ma czasu, ani potrzeby dłuższego przebywania w poczekalniach. Stać nas chyba na wymienione luksusy. Przynajmniej na czas następnych dziesięcioleci poświęconych dyskusjom o dworcu w Dąbrowie Górniczej. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja tylko nadmienię, że na stacji w Dąbrowie Górniczej "głównej" na peronie jest rozkład jazdy, a nawet chyba dwa! Co prawda byle jaki i niewielki, ale jest!
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 6 Dołączył: śro, 20 sie 08 Nr użytkownika: 1,417 Płeć: Kobieta ![]() |
Wprawdzie Leszek juz dużo sprostował, ale może coś dodam: stacje: - DG (+dworzec) - DG Ząbkowice (+dworzec) - DG Strzemieszyce (+spalony dworzec) - DG Wschodnia (+przystanek) - DG Południowa - DG Towarowa (wyłącznie towarowa, zlokalizowana na terenie DG i Sławkowa) (DTA + DTB + DTC) przystanki: - DG Pogoria - DG Gołonóg (+nieczynny dworzec) - DG Sikorka - DG Huta Katowice (podg) podg: - DG Piekło (wył. tow.) - Kozioł (wył. tow. - część Dąbrowy Towarowej, administracyjnie teren Sławkowa) inne: - Zagórze Dąbrowskie - niegdyś stacja towarowa, obecnie bocznica Sosnowiec Zagórze - niegdyś podg Okradzionów, po pożarze nieczynny posterunek (wył. tow.) to chyba wszystkie? aha, i gdzieś widziałam wątek (i zdjęcie) o przejazdach pośpiesznych pociągów (w tych dniach) przez DG Wschodnią i Strzemieszyce, mogę to wyjaśnić, jeśli kogoś to interesuje ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
@dva
Właśnie myślałem, że wniesiesz coś nowego do wątku o kolejach ![]() Możesz rozwinąć to o pociągach posp. przez DG Wschodnią i Strzemieszyce Pzdr. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 6 Dołączył: śro, 20 sie 08 Nr użytkownika: 1,417 Płeć: Kobieta ![]() |
@dva Właśnie myślałem, że wniesiesz coś nowego do wątku o kolejach ![]() Możesz rozwinąć to o pociągach posp. przez DG Wschodnią i Strzemieszyce Pzdr. Z powodu prac na odcinku Wałbrzych Fabryczny - Wałbrzych Główny (tak, kolej to jeden organizm...) w dniach 04.08.2008. - 03.10.2008. okrężną trasą jedzie pociąg pośpieszny Katowice - Lublin: DG Strzemieszyce 2.26, DG Wschodnia 2.30 - oczywiście bez zatrzymania. Lublin - Katowice: DG Strzemieszyce g. 2.44 Katowice - Kielce: DG Strzemieszyce g. 8.14 (to pewnie ten był na zdjęciu) Kielce - Katowice: DG Strzemieszyce g. 21.17 - 21.20 (przerwa techniczna, czeka na krzyżowanie z osobowym z Sosnowca Kazimierza)(nie zawsze, nie można na to liczyć np. żeby wysiąść) Są też opóźnienia pociągów osobowych do dn. 22.09.2008., przypuszczam, że nie ma informacji dla podróżnych na dworcu w Strzemieszycach - widział ktoś? Ale widzę, że na stronie z rozkładami jazdy jest to uwzględnione, są aktualne czasy odjazdów. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
stacje: - DG (+dworzec) - DG Wschodnia (+przystanek) - DG Południowa To są stacje? Nie wyłącznie przystanki? (na Wschodniej nie byłem, ale DG i DGP mi nie pasują do definicji). CYTAT - DG Huta Katowice (podg) Przystanek DGHK i podg DGHK to dwa różne miejsca, oddalone o niecały kilometr. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wschodnia i Południowa z pewnością są stacjami (choć Południowa faktycznie zamiera); DG stopniowo traci funkcję stacji (po rozbiórce torów), ale nie straciła statusu stacji. Nastawnia DG wciąż istnieje jako dysponująca, a nie podg. Chyba, że ostatnio coś się zmieniło - sprawdzę.
Przystanek DGH faktycznie jest oddalony od nastawni o tej samej nazwie, ale to dyżurny z podg zapowiada tam pociągi i prowadzi ruch, więc myślałam, że można je potraktować razem. Peron przecież nie musi byc pod nastawnią? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wschodnia i Południowa z pewnością są stacjami (choć Południowa faktycznie zamiera); DG stopniowo traci funkcję stacji (po rozbiórce torów), ale nie straciła statusu stacji. Nastawnia DG wciąż istnieje jako dysponująca, a nie podg. Chyba, że ostatnio coś się zmieniło - sprawdzę. Dzięki za objaśnienie ![]() CYTAT Przystanek DGH faktycznie jest oddalony od nastawni o tej samej nazwie, ale to dyżurny z podg zapowiada tam pociągi i prowadzi ruch, więc myślałam, że można je potraktować razem. Peron przecież nie musi byc pod nastawnią? ![]() Trzymałem się D29, tam są wymienione oddzielnie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
CYTAT WPK Katowice Spółka PKP Przewozy Regionalne wprowadza od 1 września 2008 r. bilety strefowe ważne w pociągach osobowych na obszarze centralnego województwa śląskiego. Nowa oferta cechuje się bardzo atrakcyjnym cennikiem, który zbliża opłaty do poziomu wyznaczanego przez komunikację miejską. Nowe bilety ważne będą przez dwie godziny i uprawniać będą do nieograniczonej liczby przejazdów w klasie 2 pociągów osobowych w obrębie danej strefy (stref). Obszar obowiązywania oferty ograniczony jest stacjami: Gliwice, Tarnowskie Góry, Dąbrowa Górnicza Gołonóg, Dąbrowa Górnicza Wschodnia, Jaworzno Szczakowa, Chełm Śląski, Tychy Żwaków, Łaziska Górne Brada. W tym obrębie wyznaczone zostały trzy strefy: strefa A – Gliwice Kuźnica, Gliwice Łabędy, Tarnowskie Góry, Bytom oraz Ruda Chebzie, strefa B – Bytom, Ruda Chebzie, Łaziska Górne Brada, Tychy Żwaków, Katowice Szopienice Południowe, strefa C – Katowice Załęże, Katowice Piotrowice, Katowice Podlesie, Dąbrowa Górnicza Gołonóg, Dąbrowa Górnicza Wschodnia, Jaworzno Szczakowa, Chełm Śląski. W zależności od liczby pokonywanych stref bilet kosztować będzie 3, 4 lub 7 złotych. Wydawane będą także strefowe bilety imienne miesięczne - w cenie odpowiednio 80, 100 i 170 złotych. We wszystkich przypadkach wydawane będą także bilety z zastosowaniem ulg ustawowych. Dzięki nowej ofercie dużo atrakcyjniejsze stanie się podróżowanie pociągami regionalnymi. Od pierwszego września przejazd na odcinku Katowice - Gliwice kosztować będzie tyle samo, co przejazd komunikacją miejską na tej trasie (przy czasie przejazdu: autobus – 54 minuty, pociąg – 34 minuty). Nowa taryfa to dobry krok w stronę przywrócenia znaczenia kolei regionalnej w systemie transportowym GOP. Konieczne jest jednak jak najszybsze wprowadzenie prawdziwie zintegrowanej taryfy ważnej we wszystkich środkach komunikacji - dopiero to zachęci pasażerów do masowej przesiadki na pociąg, czego dobitnym przykładem losy zaniechanego niestety projektu wspólnego biletu miesięcznego ATP. ![]() Dziwne, ze nie do Zabkowic -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Dziwne, ze nie do Zabkowic Myślę, że nasze władze powinny ostro zadziałać. Powinno być obowiązkowo do granic DG, do Sikorki. Ale panowie, nie można tego traktowac jako biletu aglomeracyjnego. On nie ma w żaden sposób ułatwiać komunikacji w całym GOP. To jest po prostu rodzaj ulgi handlowej dla zachęcenia ludzi do wyboru pociagu zamiast autobusu na liniach gdzie popularność kolei jest mała. Spójrzcie, że na linii Gliwice-Katowice sa specjalnie dwie strefy aby "czesać" licznych tam podróżnych. A w Ząbkowicach i Sikorce nie ma już konkurencji autobusowej. Więc i promocja ze strony PKP nie ma sensu. Generalnie utrzymuje to (a nawet zaostrza) konkurencję między dwoma równoległymi środkami komunikacji w GOP (PKP vs KZK) utrzymywanymi z pieniedzy tych samych podatników. Aczkolwiek to oczywiście krok w dobrym kierunku i prawdziwa rewolucja w kulejorskim betonie. ![]() Ten post edytował bzenek nie, 24 sie 2008 - 15:24 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Z powodu prac na odcinku Wałbrzych Fabryczny - Wałbrzych Główny (tak, kolej to jeden organizm...) w dniach 04.08.2008. - 03.10.2008. okrężną trasą jedzie pociąg pośpieszny Katowice - Lublin: DG Strzemieszyce 2.26, DG Wschodnia 2.30 - oczywiście bez zatrzymania. Gdzie Rzym a gdzie Krym? Te objazdy są spowodowane raczej tym, że na CMK na torze w stronę Warszawy (kurde, chyba to parzysty jest) w okolicach Psar i chyba Góry Włodowskiej robione są wiadukciki i mostki i ruch kierowany jest po jednym torze. Jako, że pociągi pospieszne i to do Kielc/Lublina uważane są za niszowe i mało ważne ( ![]() ![]() A co do stref nowego biletu - Ząbkowice winny być na nim koniecznie! Sikorką też bym nie pogardził! Ząbkowcie i tak są pokrzywdzone i do Katowic się dostać w dni wolne stamtąd to nawet 2 godziny w d... i jeszce tak ich wy...li! ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 88 Dołączył: czw, 07 sie 08 Nr użytkownika: 1,400 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tak się składa, że często jeżdzę pociągami relacji Katowice - Lublin i vice versa. Ostatnio jak wracałem, to pociąg zatrzymał się w Strzemieszycach. Na rozkładzie w necie tego nie ma, ale konduktorki miały swoją listę przystanków. PKP robi Nas w ch***. Ceny idą w górę. Informacji i komfortu jazdy brak. "Jeszcze będzie pięknie". "Jutro możemy być szczęśliwi". "I tak warto żyć".
|
|
|
![]()
|
|
Tak się składa, że często jeżdzę pociągami relacji Katowice - Lublin i vice versa. Ostatnio jak wracałem, to pociąg zatrzymał się w Strzemieszycach. Na rozkładzie w necie tego nie ma, ale konduktorki miały swoją listę przystanków. To mógł być postój techniczny, a nie handlowy. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 22:15 |