![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() ...nocny wysławiacz firmamentu ... ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 92 Dołączył: sob, 02 cze 07 Skąd: DG/Cieszyn Nr użytkownika: 721 Płeć: Kobieta ![]() |
czy mi się wydaje czy to jest stara fotka, jeszcze z przed zalania Pogori IV?...
w okolicach PIII, koło drogi na Marianki?... |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
czy mi się wydaje czy to jest stara fotka, jeszcze z przed zalania Pogori IV?... w okolicach PIII, koło drogi na Marianki?... Tak, to jest zdjęcie robione z wiaduktu kolejowego nad drogą -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 168 Dołączył: pon, 27 mar 06 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 196 Płeć: Kobieta ![]() |
Moje szperanie po kolejowych zakamarkach Dąbrowy
![]() Ostatnio jak byłam na Piekle i porównałam to z fotkami A.Maja,to aż żal bierze że wszystko takie zdewastowane,a raczej nieistniejące. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Moje szperanie po kolejowych zakamarkach Dąbrowy ![]() Ostatnio jak byłam na Piekle i porównałam to z fotkami A.Maja,to aż żal bierze że wszystko takie zdewastowane,a raczej nieistniejące. Widzę, że coraz więcej miłośników takich klimatów się ujawnia ![]() Te zdjęcia z wnętrza dworca WW to tak po prostu poszłaś czy jakoś załatwiałaś? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 168 Dołączył: pon, 27 mar 06 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 196 Płeć: Kobieta ![]() |
Wsadziłam tam aparat i tyle
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
Podobno w naszym mieście jest 12 dworców kolejowych!
Czy ktoś potrafi je wymienić? |
|
|
![]()
|
|
![]() ...nocny wysławiacz firmamentu ... ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 92 Dołączył: sob, 02 cze 07 Skąd: DG/Cieszyn Nr użytkownika: 721 Płeć: Kobieta ![]() |
spróbuję:
-główny -Gołonóg -Ząbkowice -Sikorka -Piekło -Pogoria -Strzemieszyce -Tworzeń i to by było na tyle... chyba, że liczyć główny x2 bo w sumie są 2 budynki... Ten post edytował kot_mruczyslaw czw, 31 lip 2008 - 01:20 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
spróbuję: -główny -Gołonóg -Ząbkowice -Sikorka -Piekło -Pogoria -Strzemieszyce -Tworzeń i to by było na tyle... chyba, że liczyć główny x2 bo w sumie są 2 budynki... Nie wiem czy chodzi o stacje czy o budynki dworcowe (używane/nieużywane). Jeśli ogólnie o stacje tj. przystanki to jeszcze na pewno dochodzi: -Wschodnia -Staszic -Huta Katowice -Południowa Ten post edytował kwintosz czw, 31 lip 2008 - 01:28 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Arbas:
CYTAT Podobno w naszym mie¶cie jest 12 dworców kolejowych! I Dąbrowę Górniczą może nawet potrójnie (czy wszystkie budynki dworcowe jakie istniały ![]() ![]() A wracając do stacji, chyba najczęściej na szynach w całej Polsce mozna spotkać wagony ze stacji macierzystej Dąbrowa Górnicza Towarowa, gdzież ich nie ma ![]() Zagmatwane są też Strzemieszyce, przeróżne nazwy trzech (?) stacji przez lata ![]() A większość mieszkańców Tucznawy (Tuczna Baba lepiej brzmiała ![]() ![]() ![]() P.S. DG Tworzeń = DG Huta K-ce Swego czasu końcowa LHS nazywała się Dąbrowa Górnicza - Sławków Płd. A skoro mowa o tym samym , krótkim okresie imperialnej, zaborczej i mocarstwowej Dąbrowy, to przez analogię Sławków chyba był Dąbrową Górniczą - Sławkowem ![]() Ksawera zas przed odłączeniem od Dąbrowy chyba stacji jeszcze nie miała mimo hut cynku (?) Ten post edytował pulsatilla1214 czw, 31 lip 2008 - 02:22 |
|
|
![]()
|
|
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
-Tworzeń Tworzeń (czyli HK, jak zauważył pulsatilla1214) nie miał nigdy dworca. Owszem przez długi czas był tam barak z kasą, ale dworcem bym tego nie nazwał. Przystanek został uruchomiony w rozkładzie 1974/75 jako Dąbrowa Górnicza Tworzeń, od rozkładu 76/77 nazywała się już DG HK.-Staszic Który obecnie nazywa się Sosnowiec Zagórze. A kiedyś na Staszycu były stacje towarowe zarówno DŻWW (dochodziła od niej bocznica już nieistniejąca, biegnąca przez Jamki i skosem przez teren obecnego węzła DK1-DK94, w pobliżu szybu Podreden), jak i DŻID - od Strzemieszyc. Od stacji wiedeńskiej bocznice przez kopalnię Flora i odkrywkę kopalni Reden szły do stacji WW w centrum. Od stacji dęblińskiej - w okolice Mortimera.Zagmatwane są też Strzemieszyce, przeróżne nazwy trzech (?) stacji przez lata O ile się nie mylę, 1 stacja (DG S) i 2 przystanki (DG P i DG W)![]() CYTAT Swego czasu końcowa LHS nazywała się Dąbrowa Górnicza - Sławków Płd. A skoro mowa o tym samym , krótkim okresie imperialnej, zaborczej i mocarstwowej Dąbrowy, to przez analogię Sławków chyba był Dąbrową Górniczą - Sławkowem Był.![]() CYTAT [Ksawera zas przed odłączeniem od Dąbrowy chyba stacji jeszcze nie miała mimo hut cynku (?) Z tego, co wiem - przystanek powstał po wojnie (a na pewno nie ma go na mapie WIG z 1931/1942 r)[list][list=1][*]Babia Ława[*]Dąbrowa Górnicza Huta Katowice podg To są tylko posterunki odgałęźne - czyli miejsca, gdzie jedna linia (lub łącznica) odchodzi od drugiej. I kiedyś było ich więcej - jeszcze Pogoria (ruiny budynku stoją do dzisiaj na nasypie, którym szła łącznica DG HK - DG Piekło, dochodziła łącznica Gołonóg - Piekło). W sumie można uznać, że więcej z niej zostało niż z Babiej Ławy ![]() ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Ogloszono ponownie przetarg:
Koncepcja programowo-przestrzenna wraz z analizą finansową i ekonomiczną wykonalności dla zadania: "Kompleksowe rozwiązanie układu drogowego i funkcjonalne połaczenie z nowym układem torowym modernizowanej linii E65 w stacji kolejowej Dąbrowa Górnicza w rejonie ul. Kościuszki-Kolejowej". Sa tam 24 zalaczniki i SIWZ, a samego ogloszenia nie widze -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD Grupa: Użytkownik Postów: 10 Dołączył: wto, 05 sie 08 Skąd: ZAGŁĘBIE DĄBROWSKIE Nr użytkownika: 1,396 Płeć: Mężczyzna ![]() |
zeby jescze ilosc dworców i peronów przekładała sie na ich jakosc to było by swietnie
Ten post edytował artur wto, 05 sie 2008 - 16:40 -------------------- www.zaglebiedabrowskie.org
|
|
|
![]()
|
|
Na pierwszym planie austriaccy żołnierze stojący przed budynkiem stacji Kolei Iwangrodzko-Dąbrowskiej.
![]() Większy skan Dworzec w Dąbrowie Górniczej w okresie I wojny światowej. Osoby stojące obok dworca,to Austriacy którzy w tamtym okresie stacjonowali w Dąbrowie. Zdjęcie wykonał austriacki żołnierz ok. 1916 roku. Większy plik wgrałam tu. ![]() Ten post edytował zizi pią, 08 sie 2008 - 19:05 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Dworzec Wiedeński Większy skan tu wgrałam ![]() Dworzec Wiedeński. Obecnie od tej strony znajdują się tory. Dawniej podjeżdżano pod dworzec dorożkami od tej strony. Duży skan -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Na pierwszym planie austriaccy żołnierze stojący przed budynkiem stacji Kolei Iwangrodzko-Dąbrowskiej. ![]() Większy skan Dworzec w Dąbrowie Górniczej w okresie I wojny światowej. Osoby stojące obok dworca,to Austriacy którzy w tamtym okresie stacjonowali w Dąbrowie. Zdjęcie wykonał austriacki żołnierz ok. 1916 roku. Większy plik wgrałam tu. ![]() Widzę, że ktoś też kupił 'Ukłony z Dąbrowy' ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wypożyczyłam w CER ;-) Bardzo fajne reprodukcje tych kartek.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Centrum Edukacji Regionalnej w D.G.
![]() ![]() Centrum Dąbrowy Górniczej w latach 30-stych. Na prawo: budynki dawnej kolei Dąbrowsko-Iwangordzkiej obecnie Plac Wolności. Na lewo: tereny byłej kopalni "Reden", zagospodarowane na park Hallera -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Centrum Dąbrowy Górniczej w latach 30-stych. Na prawo: budynki dawnej kolei Dąbrowsko-Iwangordzkiej obecnie Plac Wolności. Na lewo: tereny byłej kopalni "Reden", zagospodarowane na park Hallera To jeden ze stałych widoczków na pocztówkach w tym czasie ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 19:54 |