IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

152 Stron V  « < 21 22 23 24 25 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Dworzec PKP i centra przesiadkowe, oraz infrastruktura kolejowa w DG
Ocena 5 V
:)
post śro, 07 maj 2008 - 18:33
Post #441

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

Niepotrzebnie tak spamujesz, jakbys chcial na tym zrobic jakis szybki interes wink.gif Wystarczy, zebys zapytal w jednym miejscu, a dostalbys odowiedz. A tak w 2 tematach i jeszcze zalozyles kolejny + na PW

Nie ma jeszcze dokladnych planow. Ale pewne, ze go zburza. Wraz z nowym dworcem, tunelem i DTŚ nie bedzie dla niego miejsca.
Post wyzej masz mape z DTŚ i droga bedaca przedluzeniem Kosciuszki, wraz z tunelem. We wrzesniu powinnismy sie dowiedziec wiecej. Mamy nadzieje, ze koncepcje zostana upublicznione.

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
iahu
post śro, 07 maj 2008 - 21:52
Post #442

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 1,273
GG: 3134193 status gadu-gadu

Przepraszam za zamieszczenie tego pytania w kilku miejscach, nie mam doświadczenia w poruszaniu się po forum.
Co do tego magazynu to planuje uruchomić w nim sklep i dlatego jest dla mnie ważne jakie są faktyczne plany z tym budynkiem.

Pozdrawiam

+Quote Post
kot_mruczyslaw
post czw, 08 maj 2008 - 11:12
Post #443

...nocny wysławiacz firmamentu ...
**

Nr użytkownika: 721

a czy oriętujecie sie czy będzie można jeszcze kiedyś pojechać z dworca głównego w DG do Krakowa bez przesiadki?... wiem, że kiedyś można było... teraz jest w prawdzi opcja przesiadki w Ząbkowicach ale czy jest plan przebudowy torów bezpośrednio prowadzących w stronę Małopolski?...

+Quote Post
Leszek
post czw, 08 maj 2008 - 11:16
Post #444

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

CYTAT(kot_mruczyslaw @ czw, 08 maj 2008 - 11:12) *
a czy oriętujecie sie czy będzie można jeszcze kiedyś pojechać z dworca głównego w DG do Krakowa bez przesiadki?... wiem, że kiedyś można było... teraz jest w prawdzi opcja przesiadki w Ząbkowicach ale czy jest plan przebudowy torów bezpośrednio prowadzących w stronę Małopolski?...

Nie sądzę, prawdę mówiąc, od dawna nie powstała w Polsce żadna nowa linia kolejowa (a w tym przypadku tak by de facto musiało być, tory na odcinku DG - Gołonóg - DGHK - DG Południowa w zasadzie nie istnieją, wszystkie maszty semaforów są wycięte, mostki do odbudowy...)

--------------------

+Quote Post
picaro
post czw, 08 maj 2008 - 13:10
Post #445

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 75

CYTAT

Kurcze nie pamiętam takich czasów, żeby kiedyś można było jechać z DG centrum bezpośrednio. To chyba nie możliwe. Bo jeśli tak było to i tak chyba pociąg musiał jechać do Ząbkowic i tam zmieniać kierunek jazdy. Albo inna opcja to pociąg przez Kato - takie połączenie mogło być - tylko w jakim celu?
Kiedyś się jeździło z DG Huta Katowice.
Ponad to z DG jest całkiem dobre połączenie PKSem, busem - szybciej a ceny podobne. Osobiście bardziej lubię pociągi, ale takie połączenie nie było by chyba atrakcyjne. Chociaż ja często korzystam z pociągu przyśpieszonego w relacji Kraków-Częstochowa przez Ząbkowice i jest OK.

+Quote Post
Leszek
post czw, 08 maj 2008 - 13:12
Post #446

UZYTKOWNIK

CYTAT(picaro @ czw, 08 maj 2008 - 13:10) *
Kurcze nie pamiętam takich czasów, żeby kiedyś można było jechać z DG centrum bezpośrednio. To chyba nie możliwe. Bo jeśli tak było to i tak chyba pociąg musiał jechać do Ząbkowic i tam zmieniać kierunek jazdy. Albo inna opcja to pociąg przez Kato - takie połączenie mogło być - tylko w jakim celu?
Kiedyś się jeździło z DG Huta Katowice.

Picaro, przecież napisałem jaką trasą mógł jeździć taki pociąg - z Gołonoga była dawniej łącznica do DG HK (i oddzielny peron, w tej chwili już niemal zarośnięty z rozkradzionymi płytkami i szczątkami torów).

--------------------

+Quote Post
picaro
post czw, 08 maj 2008 - 15:37
Post #447

UZYTKOWNIK

w sumie racja, napisałeś smile.gif
ale jakoś nie kojarzę w którym miejscu była taka łącznica: DG - Gołonóg - DGHK - DG Południowa. Chodzi mi o ten odcinek z Gołonoga do DG HK.

+Quote Post
Leszek
post czw, 08 maj 2008 - 23:03
Post #448

UZYTKOWNIK

CYTAT(picaro @ czw, 08 maj 2008 - 15:37) *
w sumie racja, napisałeś smile.gif
ale jakoś nie kojarzę w którym miejscu była taka łącznica: DG - Gołonóg - DGHK - DG Południowa. Chodzi mi o ten odcinek z Gołonoga do DG HK.

W Gołonogu jadąc od Zagłębia Dąbrowskiego do przejazdu zaraz za garażami (po lewej) i drogą w stronę Sadowej/Spisaka (po prawej) mijasz najpierw stary tor (za nim po lewej jest 'park' przed dworcem i tory do Katowic/Warszawy), kilka lat temu miał oddzielne zapory, teraz zostały tylko podstawy. Po lewej w krzakach widać jeszcze resztkę drugiego toru (pozostałość po ładowni przy stacji w Gołonogu), po prawej jest stary peron (był niski i wykładany płytkami chodnikowymi, w odróżnieniu od jedynego obecnie czynnego peronu). Wzdłuż niego jest jeszcze tor, który najpierw idzie w zasadzie równolegle do czynnych torów, potem zostaje z niego sam tłuczeń (tzw. starotorze) i odchodzi łukiem w prawo (jeśli idziesz od Gołonoga), by dojść do ul. Gwardii Ludowej. Tuż przed nią z lewej strony dochodzi nasyp, po którym biegła kiedyś łącznica od Piekła, obydwa tory łączyły się tuż przed ulicą, był to posterunek odgałęźny Babia Ława (przejazd na Gwardii Ludowej został zlikwidowany około 5 lat temu, trochę wcześniej zburzono budynek, w którym były urządzenia do obsługi posterunku/zwrotnicy). Dalej jeden tor biegł w stronę DGHK, rozdzielając się na dwa niedaleko od przystanku (za ulicą Zaplecze) - do dzisiaj jeszcze są dwa nieużywane perony na zachód od tych przy linii z Ząbkowic, wiaty już na nich zlikwidowano. Ładnie to widać na przykład na zumi.

Ciąg dalszy (może) nastąpi smile2.gif

--------------------

+Quote Post
picaro
post pią, 09 maj 2008 - 11:12
Post #449

UZYTKOWNIK

a no racja, teraz sobie przypominam wink.gif
Faktycznie kiedyś jak się jeździło na starą Pogorie to były dwa przejazdy smile.gif

+Quote Post
iahu
post pią, 09 maj 2008 - 15:57
Post #450

UZYTKOWNIK

A kto pamięta pociąg do Tarnowskich Gór jak jeżdziła taka parowa lokomotywa.

+Quote Post
Leszek
post pią, 09 maj 2008 - 16:53
Post #451

UZYTKOWNIK

CYTAT(iahu @ pią, 09 maj 2008 - 15:57) *
A kto pamięta pociąg do Tarnowskich Gór jak jeżdziła taka parowa lokomotywa.

Do Brzezin Śląskich (czyli części Piekar obecnie), nie do TG. To znam niestety tylko z opowieści sad.gif
Pociąg (osobowy) do Piekła już nie jeździ niestety. Dzisiaj właśnie fotografowałem to, co zostało w Ząbkowicach z peronu, z którego odjeżdżały te pociągi...

--------------------

+Quote Post
Sebastian22
post pią, 09 maj 2008 - 18:09
Post #452

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

CYTAT(Leszek @ pią, 09 maj 2008 - 16:53) *
Do Brzezin Śląskich (czyli części Piekar obecnie), nie do TG. To znam niestety tylko z opowieści sad.gif
Pociąg (osobowy) do Piekła już nie jeździ niestety. Dzisiaj właśnie fotografowałem to, co zostało w Ząbkowicach z peronu, z którego odjeżdżały te pociągi...

To pochwal się fotkami jak możesz smile.gif

+Quote Post
Leszek
post pią, 09 maj 2008 - 18:12
Post #453

UZYTKOWNIK

CYTAT(Sebastian22 @ pią, 09 maj 2008 - 18:09) *
To pochwal się fotkami jak możesz smile.gif

Wrzucę potem, ale to głównie trawa laugh.gif

--------------------

+Quote Post
Leszek
post pią, 09 maj 2008 - 22:33
Post #454

UZYTKOWNIK

Pozostałości peronu w Ząbkowicach, z którego odjeżdżały kiedyś pociągi do Piekła wink.gif W odróżnieniu od prawdziwego można było jechać dalej smile2.gif
Ale jak pisałem, głównie trawa cool.gif

I jeszcze kładka:

Fajne reggae loki trafiłem, ale to już chyba mało interesujące dla forumowiczów...

--------------------

+Quote Post
Leszek
post wto, 13 maj 2008 - 13:42
Post #455

UZYTKOWNIK

CYTAT(Leszek @ czw, 08 maj 2008 - 23:03) *
W Gołonogu jadąc od Zagłębia Dąbrowskiego do przejazdu zaraz za garażami (po lewej) i drogą w stronę Sadowej/Spisaka (po prawej) mijasz najpierw stary tor (za nim po lewej jest 'park' przed dworcem i tory do Katowic/Warszawy), kilka lat temu miał oddzielne zapory, teraz zostały tylko podstawy. Po lewej w krzakach widać jeszcze resztkę drugiego toru (pozostałość po ładowni przy stacji w Gołonogu), po prawej jest stary peron (był niski i wykładany płytkami chodnikowymi, w odróżnieniu od jedynego obecnie czynnego peronu).

A tak to wygląda:
Z ulicy:

Kawałek w głąb dżungli wink.gif Tor jest w krzakach po prawej

Tu wreszcie widać, że to peron:

--------------------

+Quote Post
:)
post wto, 13 maj 2008 - 17:59
Post #456

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

@iahu

to Ty sie zdecydowales i to twoja ekipa walczy z tym magazynem? smile2.gif

Na krotki czas dobrze jakby ktos tam cokolwiek zadbal, ale zbyt duza inwestowac to juz chyba nie warto

--------------------

+Quote Post
Zibar
post śro, 14 maj 2008 - 08:28
Post #457

Sportowa Dąbrowa

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 267

@Leszek
Przybywa takich miejsc, a tory odchodzące w tym miejscu w strone Tworznia, częsciowo chyba opisane są na tej stronie snf (51).gif

--------------------
pzd
Zibar

>>>>>>Sportowa Dąbrowa<<<<<

+Quote Post
Leszek
post śro, 14 maj 2008 - 08:36
Post #458

UZYTKOWNIK

CYTAT(Zibar @ śro, 14 maj 2008 - 08:28) *
@Leszek
Przybywa takich miejsc, a tory odchodzące w tym miejscu w strone Tworznia, częsciowo chyba opisane są na tej stronie snf (51).gif

Tak, na tej stronie jest sporo informacji również o innych liniach i przystankach w Dąbrowie (Piekło, Tworzeń, Staszic). Zresztą autor to mój znajomy i dał mi błogosławieństwo na ewentualne wykorzystanie swoich zdjęć na forach.
Zaś co do przybywania - mam nadzieję, że przynajmniej w Dąbrowie już nie przybędzie, co mogli zniszczyć już zostało zniszczone sad.gif

--------------------

+Quote Post
Arbas
post śro, 14 maj 2008 - 21:31
Post #459

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

Jeśli mówisz o tej koszmarnej ruderze przy dworcu PKP, w której znajdował się przez dłuuuuugie lata skład budowlany żony Pana Radnego, to nadziei na zburzenie paskudztwa raczej nie ma.
Właśnie murarze krzątają się poprawiając schody. Nie wierzę by inwestowało PKP, pozostaje więc prywatny właściciel lub dzierżawca - oby lepszy niż dotychczasowy, który wycisnął z obiektu wszystkie soki i doprowadził do całkowitej ruiny. A może tenże właśnie kupił teraz za przysłowiowy grosik?
Obym się mylił! Poprawcie mnie, jeśli macie o tym "obiekcie" inne dobre wieści!

+Quote Post
iahu
post czw, 15 maj 2008 - 00:06
Post #460

UZYTKOWNIK

CYTAT(:) @ wto, 13 maj 2008 - 17:59) *
@iahuto Ty sie zdecydowales i to twoja ekipa walczy z tym magazynem? :)Na krotki czas dobrze jakby ktos tam cokolwiek zadbal, ale zbyt duza inwestowac to juz chyba nie warto
Witam.Sam osobiście walcze z tym magazynem smile2.gif jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam do pomocy smile2.gif))Faktycznie jest ciężko, ostatnie dni to walka:- z naprawą rampy od ulicy.- naprawa cieknącego dachu- układanie płytek w pierwszym sklepie.Ostatnio mój kolega zapytał mnie czy ja jadę na jakimś dopalaczu :)Czy ten okres będzie krótki to jeszcze zobaczymy umowę mam na kilka lat.Moim skromnym zdaniem powinno się wyremontować piękny stary zabytkowy dworzec a za nim lub obok niego dobudować nowoczesne centrum przesiadkowe a stary magazyn powinien zostać tam gdzie jest.Po co pchać się w stronę ulicy Kolejowej????Po cu niszczyć magazyny, kamienice zabierać ludzią mieszkania, miejsce pracy, jak za tym zabytkowym budynkiem jest dużo miejsca no chyba że na tamtej działce już trzyma ktoś łapę ???Kiedy dowiadywałem się o ten magazyn był w planach DTŚ więć spokojnie kilka lat spokoju no chyba że teraz plany znowu się zmienią?????Pozdrawiam serdecznie
CYTAT(Arbas @ śro, 14 maj 2008 - 21:31) *
Jeśli mówisz o tej koszmarnej ruderze przy dworcu PKP, w której znajdował się przez dłuuuuugie lata skład budowlany żony Pana Radnego, to nadziei na zburzenie paskudztwa raczej nie ma. Właśnie murarze krzątają się poprawiając schody. Nie wierzę by inwestowało PKP, pozostaje więc prywatny właściciel lub dzierżawca - oby lepszy niż dotychczasowy, który wycisnął z obiektu wszystkie soki i doprowadził do całkowitej ruiny. A może tenże właśnie kupił teraz za przysłowiowy grosik? Obym się mylił! Poprawcie mnie, jeśli macie o tym "obiekcie" inne dobre wieści!
Witam :)Małe sprostowanie nie jestem murarzem smile2.gif i nie krzątają się... Sam osobiści walcze z tym magazynem jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam do pomocy ))Faktycznie jest ciężko, ostatnie dni to walka:- z naprawą rampy od ulicy.- naprawa cieknącego dachu- układanie płytek w pierwszym sklepie.Ostatnio mój kolega zapytał mnie czy ja jadę na jakimś dopalaczu Umowę mamy na kilka lat więc może uda się zrealizować kilka pomysłów.Moim skromnym zdaniem powinno się wyremontować piękny stary zabytkowy dworzec a za nim lub obok niego dobudować nowoczesne centrum przesiadkowe a stary magazyn powinien zostać tam gdzie jest chętnie bym wyremontował taki obiekt.Po co pchać się w stronę ulicy Kolejowej????Po cu niszczyć magazyny, kamienice zabierać ludzią mieszkania, miejsce pracy, jak za tym zabytkowym budynkiem jest dużo miejsca no chyba że na tamtej działce już trzyma ktoś łapę ???Kiedy dowiadywałem się o ten magazyn był w planach DTŚ więć spokojnie kilka lat spokoju no chyba że teraz plany znowu się zmienią?????Pozdrawiam serdecznie

+Quote Post

152 Stron V  « < 21 22 23 24 25 > » 
Reply to this topicStart new topic
7 Użytkowników czyta ten temat (7 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 17:47
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza