IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

152 Stron V  « < 15 16 17 18 19 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Dworzec PKP i centra przesiadkowe, oraz infrastruktura kolejowa w DG
Ocena 5 V
kwintosz
post nie, 28 paź 2007 - 23:45
Post #321

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Fragmentami przed Sosnowcem jadąc od strony DG są wymienione szyny wraz z podkładami i podsypką biggrin.gif - to w okolicy tych dwóch feralnych mostków. Tam zaczęli najpierw robić i jak widziałem tego efekt, to pomyślałem że właśnie zrobią tak wszystko a oni po prostu polecieli na łatwiznę tongue.gif Ciekaw jestem ile im jeszcze zajmie wymiana na tym jednym torze odcinka z DG do Sosnowca i z Szopienic do Zawodzia.
Postaram się jutro zobaczyć efekty weekendowej pracy, jak mniemam powinni byli pracować.

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"
Go to the top of the page

+Quote Post
:)
post nie, 28 paź 2007 - 23:50
Post #322

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

na te mostki byly osobne przetargi. Pstryknij cos jak dotra do DG ale chyba szybko to nie nastapi.

--------------------

+Quote Post
pulsatilla1214
post pon, 29 paź 2007 - 02:08
Post #323

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 148

w sobote liczna ekipa biedronek ze szpadlami zabawiala się korytkiem koło golonoskiego dworca smile.gif

pewnie "rewitalizacja" korytka wink.gif

+Quote Post
Dave
post pon, 29 paź 2007 - 13:04
Post #324

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 432

1) Kwintosz! Te przerwy w drodze od D.G. do Katowic i Gliwic są "planowe" ze względu na remont - czasem stoi się tam nawet 15 minut! mad.gif Po tym "remoncie" winno być po staremu, bez przerw w Sosnowcu.

2) Dlaczego tak wieszacie psy na tej nowej taryfie aglomeracyjno-strefowej?! W końcu takowa obowiązuje już w Krakowie, Wrocławiu, Szczecinie, Warszawie i okolicach tych miast, w Trójmieście SKM - tylko w GOP stara, zwykłą tarfya, co szczególnie u nas wskazana byłaby jakaś specjalna, własnie strefowa i tańsza od normalnej! Idealna zapewne ta taryfa nie będzie, ale zapewne lepsza niż dotychczasowa!
Jak ktoś będzie chciał jechać do Zabrza czy Glwici załatwić jakąś sprawę "n szybko" to przejedzie na jednym bilecie ważnym 3 czy 4 godziny w obie strony za cenęco najmniej 2-krotnie niższą niż dotychczas! To samo do Tychów, T.G. czy gdzie indziej! O połączeniu taryfy KZK GOP, PKP i jeszce MZK Tychy i PKM Jaworzno NA PEWNO nie ma co marzyćw najbliższym czasie, to niech chociaż sama taryfa PKP "regionalna" będzie bardziej przyjazna i tańsza! Ja jestem za i czekam na jej jak najszybsze wprowadzenie i w razie potrzeby dodatkowe ulepszanie ze wskazaniem na dodatkowe pociągi między Gliwicami a D.G. Ząbkowicami (lub Łazami/Zawierciem) i Tarnowskimi Górami a Katowicami - i już będzie nieźle!

+Quote Post
kwintosz
post pon, 29 paź 2007 - 20:53
Post #325

UZYTKOWNIK

Dave, mylisz się. Teraz że pociągi stoją w Sosnowcu prawie w każdym kursie czy przed stacją to są po prostu nieplanowane postoje a związane z remontami, owszem. Ale od grudnia zeszłego roku w rozkładzie jazdy są postoje w Sosnowcu planowe, mało takich kursów jest ale są.

--------------------

+Quote Post
bzenek
post wto, 30 paź 2007 - 15:09
Post #326

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 87

CYTAT(Dave @ pon, 29 paź 2007 - 14:04) *
2) Dlaczego tak wieszacie psy na tej nowej taryfie aglomeracyjno-strefowej?! W końcu takowa obowiązuje już w Krakowie, Wrocławiu, Szczecinie, Warszawie i okolicach tych miast

Jesteśmy sceptyczni bo panowie wypowiadający się w rzeczonym artykule plotą takie bzdury jakby byli pijani. To obniża wiarygodność tego przekazu.

Sama taryfa może jednak być ciekawa dla już korzystających z usług PKP ale nowych klientów kolejarzom nie wróżę. Niepokojący jest fragment, w którym panowie święcie odżegnują sie od jakiegokolwiek współfinansowania. Taryfa ma na siebie zarobić - czyżby bilety miały być sakramencko drogie ?

Taryfami w innych aglomeracjach się nie interesowałem ale przywoływanie Warszawy jako dobrego przykładu jest dla mnie zaskakujące. Przecie tam biletów jak psów - SKM, ZTM, PKP PR, KM, a i tak ludzie często i gęsto wolą busy.
Krakowskie "aglo" z rozkładu na rozkład przyjmuje formę coraz bardziej skarlałą. Tutaj też Busy Rulez !

Poczekamy zobaczymy. Sam fakt jakiegokolwiek myślenia w PKP jest już szokujący. Może i co ciekawego wykoncypują :)

CYTAT(kwintosz @ pon, 29 paź 2007 - 21:53) *
Ale od grudnia zeszłego roku w rozkładzie jazdy są postoje w Sosnowcu planowe, mało takich kursów jest ale są.

No to kanał totalny blink.gif
Jak kto jeździ z Sikorki do Batorego to może mieć 40min jazdy i pół godziny stania w Ząbkowicach, Sosnowcu i Katowicach ! I jak tu się dziwić, że ludzie nie chcą jeździć PKP ?

+Quote Post
kwintosz
post wto, 30 paź 2007 - 16:00
Post #327

UZYTKOWNIK

No tak, trzeba by przestudiować cały rozkład jazdy by sprawdzić jak to teraz wygląda bo sam do końca nie wiem. wink.gif Bo przecież podczas całego roku obowiązywania rozkładu jest jedna albo dwie korekty rozkładu jazdy, więc może się zmienił. Tym bardziej że rozkład rozkładem, a często jak mają opóźnienia np IC czy EC to rozkład się nie sprawdza a bywa często tak, że dany pociąg prawie codziennie się spóźnia.
W każdym bądź razie, wiem że któryś kurs popołudniowy z Gliwic jest taki, że pociąg zawsze zjeżdża na peron 1 w Sosnowcu, a obok śmiga jakiś IC chyba, który właśnie wiecznie jest spóźniony tongue.gif I niestety z braku mijanek dopiero rusza jak przejedzie IC.

Druga sprawa, to to że tak na prawdę na dojazd do Gliwic nie ma alternatywy. Autobusy wiecznie zatłoczone, gorszy komfort i jeżdżą dłużej (870 to masakra, taki tłok - 50 min Gl-K-e 840 jedzie dłużej chyba 1:10 a i też mało ludzi nie jeździ w nim, a z Kato do DG 801 tłok, z czasem też różnie bywa, 808,811 to już w ogóle chyba 50 min jak nie lepiej) Do Katowic z DG jeszcze się opłaca ale dalej.. tak czy siak wygodniej jechać pociągiem - o ile w zimę grzeją (kiedyś usłyszałem jak nie grzali w zimę od konduktorki (nikt inny sie nie odezwał a wszyscy trzęsli sie z zimna) żebym sobie poszedł pozbierać węgla (nie wiem czy ona nie kumata była czy to był joke) i sobie sam napalił).

Tak na marginesie mówiąc, to w Będzinie przy dworcu stoją rusztowania od kilkunastu dni , może kilku tygodni. Zauważyłem że zaczęli robić dach, kładą nową "papę" czy jak to się tam zwie, wymieniają rynny itp.

Jechałem fragmentem toru do Katowic z Sosnowca wymienionego na bezstykowy i muszę przyznać że różnicę o ile może jakoś szczególnie nie czuć, to na pewno słychać. Od mostków w S-u w stronę Będzina i DG, zupełnie nic się nie dzieje. wink.gif
Szyny które czekają na zamontowanie, z każdym dniem rdzewieją coraz bardziej, przyjmują ciekawe różne barwy. Widać, jak środowisko a w szczególności te nasze krystalicznie czyste deszcze działają na metal.. cóż nie dziwne w końcu ArcelorMittal o krok..

Ten post edytował kwintosz wto, 30 paź 2007 - 16:07

--------------------

+Quote Post
Sebastian22
post wto, 30 paź 2007 - 19:50
Post #328

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

Sam wybrałem jako dojazd do pracy (Gołonóg<->Ruda śl.) autobus bo wiem ze z pociagami teraz jest ostro.

+Quote Post
Sebastian22
post nie, 04 lis 2007 - 18:29
Post #329

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

dziwi mnie fakt ze na pr.pkp.pl niema ani slowa o remontach....ponoc sa niezle zmiany w kursowaniu pociagow (objazdy przez Myslowice etc.) - jest to gdzies opisane?

+Quote Post
prezes
post nie, 04 lis 2007 - 22:10
Post #330

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 192

CYTAT(Sebastian22 @ nie, 04 lis 2007 - 18:29) *
dziwi mnie fakt ze na pr.pkp.pl niema ani slowa o remontach ... jest to gdzies opisane?

jest opisane, zakładka "w regionach"->woj.Śląskie->ZMIANY CZASOWE W KURSOWANIU POCIĄGÓW

Ten post edytował prezes nie, 04 lis 2007 - 22:12

+Quote Post
kwintosz
post pon, 12 lis 2007 - 00:36
Post #331

UZYTKOWNIK

Yeeahhh w końcu ktoś się zainteresował tematem, myślałem że się nie doczekam..

CYTAT

I tak sprzedają bilety

Uczniowie z Zawiercia, Sosnowca czy Dąbrowy Górniczej chcieli trochę zaoszczędzić jeżdżąc do Katowic pociągami. Teraz jednak muszą się liczyć ze stratami, bo pociągi systematycznie wypadają z rozkładu jazdy. A urzędnicy kolei nie mają pomysłu, jak swoim klientom wynagrodzić niewykorzystany miesięczny bilet. Bilet miesięczny PKP z Sosnowca do Katowic kosztuje 73 zł, a za autobusowy trzeba zapłacić 96 zł.

Pociągi z powodu remontów torowisk co tydzień są odwoływane, albo kierowane okrężną drogą. Tak się dzieje od kilku tygodni. Ostatnio zlikwidowano najbardziej oblegany kurs z Sosnowca do Katowic o godz. 6.36. Następny pociąg o 6.50 regularnie spóźnia się co najmniej 15 minut. Jeszcze gorzej jest popołudniami. Żaden z czterech pociągów z Katowic (godz. 13.20, 14.20. 15.20 i 16.20) nie staje obecnie na stacji Sosnowiec Główny oraz w Będzinie i Dąbrowie Górniczej. Jedyne wyjście to czekać na pociąg o godz. 16.35, który jest przepełniony do granic możliwości. - Nikt na dworcu w Sosnowcu nie jest w stanie powiedzieć, kiedy sytuacja wróci do normy. Pasażerom nie jest przecież wszystko jedno, o której godzinie będą w pracy. Poza tym bilety miesięczne można wyrzucić do kosza - mówi Dorota Konieczna, mieszkanka Sosnowca.

- Bałagan przekroczył już wszystkie dopuszczalne normy i ktoś powinien ponieść tego konsekwencje, bo na razie cierpimy tylko my, pasażerowie - dodaje Mirosław Walasek z Będzina, też właściciel biletu miesięcznego .

Barbara Szczerek ze śląskiego oddziału Przewozów Regionalnych PKP przyznaje, że remonty rzeczywiście "poważnie zamieszały" w stałych rozkładach jazdy. - Jesteśmy uzależnieni od prac prowadzonych przez Polskie Linie Kolejowe. Jedne remonty się kończą, inne zaczynają i musimy ciągle wprowadzać zmiany w rozkładach. O wszystkich powiadamiamy pasażerów z tygodniowym wyprzedzeniem, a informacje pojawiają się na dworcach PKP. Zdajemy sobie sprawę, że normalne podróżowanie jest niemożliwe, nad czym ubolewamy. Wszystkie zmiany w odjazdach %07pociągów można sprawdzić na stronie internetowej www.pr.pkp.pl, w zakładce "regiony" - mówi Szczerek.

PLK tłumaczą tymczasem, że dopiero teraz dostały dodatkowe pieniądze na remonty i dlatego utrudnień jest tak dużo. - Są problemy z terminowym kursowaniem pociągów na trasach w kierunku Zawiercia, ale podobne występują także w innych częściach województwa. Remonty torowisk, wiaduktów i prace drogowe prowadzone będą co najmniej do końca roku, a są tak intensywne, bo z częścią musimy zdążyć do pierwszych przymrozków. Poza tym właśnie rozstrzygnięto kolejne przetargi, więc prace muszą się toczyć - podkreśla Włodzimierz Leski, rzecznik prasowy Polskich Linii Kolejowych.

Urzędnicy PKP zapewniają, że myślą o tym, by ograniczyć straty pasażerów. Na razie rozważają kilka możliwości, ale konkretów brak. Jednym z pomysłów jest zgoda na to, by bilety miesięczne obowiązujące w pociągach osobowych, były także ważne na liniach pospiesznych. Szczerek jednak nie jest w stanie powiedzieć, kiedy PKP przekaże informacje swoim klientom.

Piotr Sobierajski - POLSKA Dziennik Zachodni
www.dabrowa.naszemiasto.pl

Jednak na pana Piotra możemy liczyć tongue.gif Faktycznie, te remonty już mi bokiem wychodzą. A od 12go do 14go już pisze, że oprócz prac na trasach Zawiercie-Częstochowa, Sosnowiec-Szopienice także będą prace na Chorzów Batory-Ruda Chebzie. Już nie mam pytań, wszystko naraz..
Za dworzec by się też wzięli jak już tak chętnie robią tongue.gif

Ten post edytował kwintosz pon, 12 lis 2007 - 00:37

--------------------

+Quote Post
post pon, 12 lis 2007 - 10:52
Post #332

to jest wlasnie PKP - Pojdziesz Kolego Piechota laugh.gif

--------------------

+Quote Post
post pon, 26 lis 2007 - 13:50
Post #333

ze strategii:

CYTAT
Bardzo zły stan techniczny dworca kolejowego w centrum miasta posiadającego
jeden peron i nie obsługującego wielu połączeń kolejowych, w tym pociągu ?Inter
City? na trasach Warszawa ? Katowice"

no to zobaczymy czy powalcza o Inter City i drugi peron. Moze sie uda przy okazji modernziacji postawic warunek, ze miasto remontuje a PKP zalatwia Inter City

CYTAT
Modernizacja dworca kolejowego i stworzenie w jego rejonie
nowoczesnego centrum przesiadkowego powiązanego z usługami,
rekreacją i kulturą"

CYTAT
Budowa szybkiej kolei miejskiej (metro naziemne)

Wprowadzenie w mieście systemu ?park & ride?

Projekt synchronizacji rozkładów jazdy (kolejowego, autobusowego
i tramwajowego)

Wprowadzenie karty usług publicznych (w tym zintegrowany bilet
na wszystkie środki komunikacji miejskiej oraz opłaty parkingowe)

--------------------

+Quote Post
post pią, 30 lis 2007 - 11:02
Post #334

jednak troche sie u nas poparwi smile.gif Co prawda baaaaaaaaardzo daleko do SKM z czestotliwoscia co 30 minut albo co godzine biggrin.gif

CYTAT
Już od grudnia więcej pociągów
dziś

W nowym rozkładzie jazdy dla województwa śląskiego pojawią się 134 nowe połączenia. Pierwszych zmian powinniśmy oczekiwać już od 9 grudnia 2007. Od tego dnia uruchomione zostaną cztery nowe połączenia osobowe w relacji Gliwice-Częstochowa, Częstochowa-Gliwice i w dni robocze Pszczyna-Bielsko Biała oraz Katowice-Bielsko Biała.

Na bazie obecnych kursów Cieszyn-Katowice-Cieszyn ruszy pociąg międzynarodowy do Ostrawy. Wydłużona do Katowic zostanie trasa pociągu z Żywca o 10.10, który do tej pory kończył bieg w Bielsku Białej. Na trasach z Gliwic do Częstochowy, z Częstochowy do Koluszek, z Lublińca do Katowic, z Katowic do Krakowa, z Gliwic do Kędzierzyna-Koźla i Opola oraz z Tarnowskich Gór do Opola i Kędzierzyna Koźla do Raciborza wprowadzony zostanie ruch cykliczny, czyli połączenia co pół godziny (co godzinę poza szczytem).

Lepsze będzie również połączenie z odległymi województwami. Już od 1 stycznia 2008 reaktywowana zostanie linia Bytom-Gliwice (42 pociągi), a od 1 września co 20 minut wyruszać będą składy z Katowic do Tychów i z powrotem (92 pociągi).
(azg) - POLSKA Dziennik Zachodni

--------------------

+Quote Post
kwintosz
post śro, 05 gru 2007 - 10:38
Post #335

UZYTKOWNIK

CYTAT
Dworce nie będą straszyć?

Zawiercie i Dąbrowa Górnicza mają podobny kłopot - zaniedbane dworce kolejowe w śródmieściach. Samorządowcy chcą się więc porozumieć z przedstawicielami PKP i zamienić kolejowe budynki i ich okolice w nowoczesne centra komunikacyjne. Ma się to odbywać na zasadzie trójporozumienia. Kolej wniesie budynki (i tereny przyległe), miasto da zgodę w planie miejscowego zagospodarowania przestrzennego (i ewentualnie swoje tereny w pobliżu dworca), a potencjalny inwestor zbuduje planowane centra.

W Zawierciu już w ubiegłym tygodniu miało się odbyć podpisanie ramowej umowy z PKP. Do spotkania nie doszło, bo nie dojechali przedstawiciele kolei, ale sprawa odżyje w przyszłym tygodniu.

- Chcemy, by dworzec był wizytówką miasta. To ma być punkt przesiadkowy z prawdziwego zdarzenia. Obok chcemy także przenieść postój taksówek i punkt informacji miejskiej - mówi Mirosław Mazur, prezydent Zawiercia.

- Ta umowa to zobowiązanie do rozmów w kwestii przeznaczenia nieruchomości w pobliżu dworca i jej sprzedaży potencjalnym inwestorom, by to oni remontowali dworzec - dodaje Michał Wrzosek, rzecznik PKP.

- Miasto będzie musiało przyszłe inwestycje wcześniej zaplanować i ująć w planie zagospodarowania przestrzennego. Wstępnie miały powstać trzy odrębne opracowania przebudowy dworca PKP, placu przed nim oraz pozostałych terenów kolejowych. Zleceń na pierwsze opracowanie miał dokonać Urząd Miasta, a pozostałych terenów PKP. Za swoją koncepcję gmina miała zapłacić około 25 tys. zł. Podczas planowania budżetu nie zgodziła się jednak na to Rada Miejska.

Radnych niepokoiła m.in. zła kondycja finansowa PKP, czyli brak wiarygodności partnera.

Podobny, "kolejowy" kłopot ma Dąbrowa Górnicza. Już zmieniany jest plan zagospodarowania przestrzennego dla terenów położonych w rejonie linii kolejowej Katowice - Warszawa, przy ulicach Kościuszki i Sobieskiego do granicy administracyjnej z Będzinem. Dzięki temu na terenie ponad 150 ha przebudowany zostanie układ drogowy w śródmieściu, odnowiony budynek dworca, a w pobliżu ma powstać hotel, centrum przesiadkowe, a także hipermarket o powierzchni powyżej 2 tys. m kw.
Anna Dziedzic - POLSKA Dziennik Zachodni
www.dabrowa.naszemiasto.pl

A ja wczoraj miałem nieprzyjemną sytuacje na dworcu..
Stoje sobie, czekam na pociąg i podjeżdza pociąg Gdynia-Katowice. Wychodzi konduktor na peron i słyszę słowa wypowiadane przez jakąś panią z wagonu(jeszcze jej nie widze), cytuje: P: czy to aby na pewno Dąbrowa? K: tak na pewno; P: ale na pewno Dąbrowa Górnicza?; lekko poirytowany K: Tak, na pewnooo. W tym momencie widzę wysiadającą kobietę pomiędzy 40-50 na karku z tobołkami.. kładzie walizke na peronie i P: o ku****. Odwraca się w moją stronę i zagaduje P: czy to na pewno Dąbrowa? JA: Tak, na pewno. Konduktor w tym czasie szuka tabliczki na stacji (na budynku - tym starym - jej nie ma, w końcu dostrzega małą niebieską i mówi pokazując ręką K: Widzi pani, to jest Dąbrowa z wielkim uśmiechem na ustach. P: ku*** takie zadupie że bym stacje przejechała JA: No jak widać, niestety ale władze wraz z PKP tak dbają o tak reprezentatywne miejsce naszego miasta. P: Ku*** ale wstyd, takie miasto i takie dziadostwo. W którą stronę ja mam ku*** iść skoro tu same pola. JA: W prawą proszę Pani, w prawą.. no i polazła coś gadając pod nosem..
Ehh.. czemu ja takie sytuacje na peronie spotykam tak często..

--------------------

+Quote Post
post śro, 05 gru 2007 - 11:05
Post #336

biggrin.gif
juz nie raz widzialem podobne sytuacje. Najsmieszniej bylo kiedys w wakacje, gdy perony za krotkie i 2 ostatnie wagony zatrzymaly sie poza nimi. Ludzie smiali sie z okien jak inni mecza sie z wysiadaniem.
A co do Twojej historii to kilka lat temu wlasnie tym pociagiem przyjechala do mnie rodzina z Gdanska (pierwszy raz pociagiem) i kilka minut czekali bo nie zdazylem byc przed nimi. No to mowili bardzo podobne teksty, pytali sie czy to na pewno tu, gdy wysiedli to ponownie czy to tu czy jakas wioska nazywa sie tak samo. Wysiada sie w jakims polu, a wkolo rudery, do tego wtedy bylo juz ciemno.

A w artykule jak zawsze umawiac sie z PKP to im nie przyjechali laugh.gif ale to "najlepsze": "odnowiony budynek dworca" wacko.gif

PS. A jak postepy z wymiana szyn? Do DG pewnie dotra na koncu w przyszlym roku hmm

--------------------

+Quote Post
prezes
post śro, 05 gru 2007 - 12:51
Post #337

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 192

CYTAT(kwintosz @ śro, 05 gru 2007 - 10:38) *
A ja wczoraj miałem nieprzyjemną sytuacje na dworcu..
...
P: czy to aby na pewno Dąbrowa? K: tak na pewno;...

hehe, wysiadłem z tego samego pociągu, i właśnie czytałem nowy rozkład w trakcie tej sytuacji... śmieszne to było, ale i smutne, że nawet porządnego oznaczenia nie mamy sad.gif

+Quote Post
szer
post śro, 05 gru 2007 - 15:15
Post #338

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

Ehhh no cóż ludzie tak postrzegają Dąbrowe :|... Dworca ni ma normalnego to i wiochą jesteśmy... Przeglądając jakieś papiery (budżet czy tam jakieś strategie) natknąłem się na rezerwacje pieniędzy (kilkaset tysięcy) na remont budynku dworca :|... Ehhh kasa w błoto

--------------------
33001,04

+Quote Post
kwintosz
post śro, 05 gru 2007 - 16:51
Post #339

UZYTKOWNIK

Mój mały wkład w.. dry.gif

CYTAT
Nowy rozkład PKP - kolejny przejaw marginalizacji?

Niemal jednocześnie dostałem dzisiaj dwa listy od osób które przemieszczają się koleją nt. mniejszej liczby połączeń z miast Zagłębia. Przypomnę może, że przed wyborami niektórzy kandydaci bili na alarm w związku z marginalizacją Zagłębia poprzez planowaną budowę szybkich połączeń z Warszawą. Może warto po wyborach również zająć się sprawą komunikacji kolejowej bowiem wydaje się, że marginalizacja w tym względzie stała się faktem...

Witam Szanowną Redakcję!

W zasadzie jestem cierpliwy tego nauczyła mnie praca jednak to co się dzieje nie pozwala mi milczeć. Zwracam się z prośbą o interwencję czy zainteresowanie tematem nowego rozkładu PKP. Uważam, iż po raz kolejny Zagłębie jest dyskryminowane. Często korzystam z usług naszych kolei i od zawsze brakowało mi szybkiego, bezpośredniego połączenia z Wrocławiem. I już miałem nadzieję, że coś się zmieniło w nowym rozkładzie, owszem zmieniło się jest szybkie połączenie pociąg IC "Odra" jedzie przez Sosnowiec jednak nie staje! Natomiast staje w Katowicach, Zabrzu, Gliwicach..

Już była sytuacja że pociągi wyższej kategorii niż pośpieszne nie stawały w Sosnowcu udało się jednak ten problem rozwikłać.
Nowe dotowane pociągi Gliwice-Bytom, Tychy-Katowice, będą miały wielu zadowolonych pasażerów(nie w Zagłębiu). Jednak dlaczego jeżeli w Sosnowcu zatrzymują się pociągi do Wiednia, Pragi, Budapesztu a do Wrocławia ma Zielony semafor?

Proszę o interwencje jak i też ustosunkowanie się do mojego listu.

Z Poważanie Grzegorz Rudnicki

........

Cześć

Chciałbym zwrócić uwagę Twoją na pewną kwestię. Jak wiadomo od dnia 9.12 zaczyna obowiązywać nowy rozkład jazdy PKP. Jest mi to sprawa szczególnie bliska, gdyż od 4 lat dojeżdżam z Dąbrowy Górniczej do Gliwic na zajęcia na Politechnice Śl. Piszę w sprawie owego rozkładu, gdyż ktoś musi zainteresować się tą sprawą. Z roku na rok, rozkład ten jest coraz gorszy, zamiast więcej kursów jest ich coraz mniej. Obecnie, doskwierać mi będzie w jeszcze większym stopniu. Nadmienić tu należy że pociągi na trasie Częstochowa/Zawiercie-Gliwice są pociągami z bardzo dużą frekwencją, a w szczególności ze studentami (nieraz, w godzinach porannych lub popołudniowych - w czasie największego ruchu do/z pracy/uczelni - wsiadając trzeba stać). O ile w godzinach rannych i popołudniowych ilość połączeń powiedzmy jest stała, o tyle w godzinach wieczornych zmiany dokonane przez PKP są jakąś kpiną. Niestety wielu studentów kończy swoje zajęcia późno, dlatego też dziwi brak pociągu wyjeżdżającego o 17:35 z Gliwic a szczególnie poc. o 18:50, przez co przez dwie godziny pomiędzy godziną 17:55 a 19:55 nie ma żadnego poc. osobowego w stronę Katowic! Bynajmniej taki rozkład jazdy jest pokazywany przez stronę PKP w chwili obecnej. Najciekawsze jest to, że nigdy te pociągi nie jeździły puste! Zmiany oczywiście dotyczą też innych pociągów, gdzie zamiast dwóch, jedzie jeden o czasie powiedzmy pośrodku tych zlikwidowanych. Widocznie dobro pasażerów ma dla PKP drugorzędne znaczenie.

Prosiłbym o zainteresowanie się tym tematem, myślę że duża liczba osób także podzielać mój pogląd w tej kwestii.

Pozdrawiam
www.zaglebie.info

Dzięki Krawiec! smile.gif

--------------------

+Quote Post
kwintosz
post pią, 07 gru 2007 - 00:08
Post #340

UZYTKOWNIK

I to jeszcze raz ja rolleyes.gif
Mały update: dziś zauważyłem że wymieniają szyny na jednym z torów (w kierunku Katowic) w okolicach dworca Będzin, czyli idą coraz bardziej w stronę DG.

--------------------

+Quote Post

152 Stron V  « < 15 16 17 18 19 > » 
Reply to this topicStart new topic
3 Użytkowników czyta ten temat (3 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 10:49
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza