IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

152 Stron V  « < 81 82 83 84 85 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Dworzec PKP i centra przesiadkowe, oraz infrastruktura kolejowa w DG
Ocena 5 V
Zibar
post czw, 17 gru 2015 - 19:49
Post #1641

Sportowa Dąbrowa

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 267

Przed chwilą pokazano w tv, ze na dworcu w Bydgoszczy zamontowano 81 wyświetlaczy z informacjami (co 2 metry) a na jakiejś wiosce kończą remont peronu z którego w niedzielę 13 odjechał ostatni pociąg. Ot cała PKP. Dlatego przy takim zarządzaniu pewnie nie doczekamy poczekalni z prawdziwego zdarzenia choćby na miarę Ciechanowa.

Ten post edytował Zibar czw, 17 gru 2015 - 19:50

--------------------
pzd
Zibar

>>>>>>Sportowa Dąbrowa<<<<<
Go to the top of the page

+Quote Post
:)
post nie, 20 gru 2015 - 22:30
Post #1642

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

Przy peronie w centrum zamontowano nowe tablice informacyjne. Przy wyjściu coś nie za bardzo wyszło. Są dwa kierunki - Kolejowa i Limanowskiego z informacja, że na Limanowskiego jest przystanek autobusowy, a przecież od dawna nie ma. Dla przyjezdnych bardziej by się przydał kierunek do Centrum i Taxi.

... a w Będzinie po remoncie peronów (z SSC):

Podobno też od nowego rozkładu zaczęły się zatrzymywać TLK i IC.

Ciekawe dlaczego w DG nie zatrzymują się ekspresy (w tym pendolino). Dawniej się zatrzymywały. To jest jakaś kolejna wyjątkowa sytuacja w skali kraju, tak samo jak brak działającego dworca w tej wielkości mieście.
Z tym zatrzymywaniem to nie chodzi przecież o wydłużenie czasu przejazdu i o to, że zatrzymują się w Sosnowcu.
Gdzie indziej pendolino zatrzymuje się jeszcze na krótszych odcinkach, nawet w poszczególnych dzielnicach. Odległość między Gdańskiem Wrzeszczem i Oliwą, to jak między DG i Gołonogiem. Więc to nie może być argumentem. O wielkość miasta też nie chodzi skoro zatrzymuje się np. w Tychach, Czechowicach, Pszczynie, Iławie, Malborku, Sopocie, Tczewie. Włoszczowa to osobny temat.
Naszą władze chcą rozwijać miasto, inwestorów, a o dostępności komunikacyjnej nie myślą. Przy odpowiednim uporze jest to do załatwienia. Ale tu wygląda na to, że nie zależy.

--------------------

+Quote Post
signaal
post pon, 21 gru 2015 - 15:36
Post #1643

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 3,645
GG: 3867643 status gadu-gadu

CYTAT(Leszek @ pią, 11 gru 2015 - 19:05) *
CYTAT
Dopuszczono też, aby drzew i krzewy rosły w odległości mniejszej niż 15 m od osi skrajnego toru kolejowego, eksploatowane były tory mimo braku podbicia i odwodnienia, zanieczyszczonej podsypki, niewłaściwego zabezpieczenia pęknięcia szyny, złego stanu przytwierdzenia szyn do podkładów. Naruszenie przepisów stanowily też stwierdzone przypadki eksploatowaniu uszkodzonych podkładów, zużytych lub uszkodzonych części rozjazdów i zużytych podrozjazdnic drewnianych.

Z w/w powodów kary można dać za sporą część linii.

Realizacja zaleceń UTK w toku czyli wycięto drzewa w pobliżu linii kolejowej na odcinku Gołonóg-Pogoria. Na razie w kierunku Ząbkowic.

--------------------
www.czerwonesamochody.com

+Quote Post
Sebastian22
post pon, 21 gru 2015 - 20:08
Post #1644

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

a gdzie fotki dabrowskiego remontu ?

+Quote Post
post wto, 22 gru 2015 - 14:15
Post #1645

Nowy przetarg PKP PLK snf (51).gif https://zamowienia.plk-sa.pl/servlet/HomeSe...2&expired=0

CYTAT
?Rewitalizacja linii kolejowej nr 62, na odcinku Dąbrowa Górnicza Strzemieszyce-Sosnowiec Dańdówka? w ramach projektu inwestycyjnego pn. Prace na liniach kolejowych nr 62, 660 na odcinku Tunel ? Bukowno ? Sosnowiec Płd.

Przedmiot Zamówienia obejmuje wykonanie następujących elementów:
1) Dokumentacja projektowa wykonawcza i powykonawcza.
2) Roboty nawierzchniowe, podtorzowe, budowlane, do których należą:
a) Przebudowa nawierzchni kolejowej:
wymiana torów i wstawek,
wymiana podkładów,
oczyszczenie mechaniczne podsypki,
ścinanie ław torowiska,
podbijanie i regulacja położenia torów w planie i profilu,
wymiana rozjazdów,
przebudowa przejazdów,
b ) Odbudowa rowów bocznych,
c) Budowa drenażu wgłębnego,
d) Usunięcie drzew i krzewów,
e) Rewitalizacja obiektów inżynieryjnych.
3) Roboty branży elektroenergetycznej, do których należą:
a) Kompleksowa przebudowa sieci trakcyjnej w stacji Sosnowiec Kazimierz nad torem nr 1 i 5 oraz nad torem nr 1 na szlaku Sosnowiec Kazimierz ? Sosnowiec Dańdówka.
b ) Regulacja sieci trakcyjnej na długości przebudowywanej nawierzchni kolejowej.
c) Przebudowa urządzeń oświetlenia zewnętrznego na przejeździe w km 75,637 i w km 70,395.
4) Roboty branży automatyki i telekomunikacji, do których należą:
a) Stacja Sosnowiec Kazimierz
wymiana elektrycznych napędów zwrotnicowych,
przebudowa układów kontroli niezjętości torów i rozjazdów,
wymiana sygnalizatorów wraz z kablami,
wymiana (zabudowa) elektromagnesów torowych shp,
b ) Stacja Sosnowiec Główny
przebudowa komputerowego odwzorowania stanu urządzeń i sytuacji ruchowej,
c) Stacja Dąbrowa Górnicza Strzemieszyce
wymiana sygnalizatorów wraz z kablami
d) Przejazdy kolejowe
przebudowa urządzeń na przejazdach kolejowych kat. A w km.: 72,441; 73,068; 74,512; 74,858,
ssp i łączności technologicznej na przejeździe kolejowym kat. C (obecnie kat. D) w km. 70,395,
ssp, łączności technologicznej oraz TVU na przejeździe kategorii B (obecnie kategorii A) w km 75,637.

--------------------

+Quote Post
post wto, 22 gru 2015 - 22:34
Post #1646

CYTAT(Sebastian22 @ pon, 21 gru 2015 - 20:08) *
a gdzie fotki dabrowskiego remontu ?

nie ma ale jest film, od 17:20

--------------------

+Quote Post
vacu
post śro, 23 gru 2015 - 21:44
Post #1647

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

Wczoraj wracałem z Łodzi IC "Stoczniowiec", kupiłem bilet do Katowic a tu ku mojemu zdziwieniu okazało się, że staje także w DG. Stwierdziłem jednak, że z tym dworcem nie ma sensu i pojechałem i tak do Kato. Przykład - byłem głodny po całodziennej podróży - gdzie ja zjem w okolicy w DG o późnej porze? Piwa jeszcze bym się napił zjeść gorzej. Żeby się gdziekolwiek wydostać to trzeba się dotelepać z tobołami do centrum, o ile ktoś wie bo jak jest pierwszy raz to skąd ma wiedzieć. Okolica wygląda nieciekawie, na pierwszy rzut oka niezbyt bezpiecznie. Więc ja wolałem jechać do KAto, zjeść jak człowiek i wrócić taryfą, co zrobi ktoś kto nie zna DG? Tym bardziej zrobi to samo. Ostatnio zdarza mi się trochę jeździć koleją i takie moje obserwacje co jest ważne w okolicy dworca:
- podróżny musi czuć się bezpiecznie, ostatnie o czym myśli zmęczony człowiek z bagażami to żeby się rozglądać czy nie dostanie w łeb. Ma być jasno, najlepiej jak są ludzie, jest jakiś ruch. U nas tego nie ma, słabe oświetlenie w kolorze pomarańczowym nie pomaga, ludzi w okolicy za bardzo nie ma. Dziś na dworcach w większych miastach - w przeciwieństwie do tego co było kiedyś - można czuć się bezpiecznie. W DG do tego daleka droga. Czy jest bezpiecznie? Nie wiem, może i jest, problem w tym, że nikt statystyk rozbojów przed wyjazdem nie czyta więc okolica musi wyglądać na bezpieczną a nie tylko taką być.
- komunikacja - musi być dobra, taxi, autobus/tramwaj z dokładną rozpiską jak dojechać w poszczególne rejony miasta, jaki bilet kupić i gdzie, nie każdego stać na taxi. W DG to leży kompletnie.
- przez wyjazdy dowiedziałem się, że fajnie jak można zjeść na dworcu lub w okolicy. Podróże często zabierają dużo czasu, często dojeżdża się późno, ja zwykle pierwsze co robię© jak dojadę to szukam gdzie najbliżej można coś zjeść. U nas bieda, można poprosić taxi ale to kosztuje. A wieczorem to ciężko też aby w ogóle coś gdzieś zjeść, można ew. napić się piwa.
- bezpieczny parking - nie tylko miejsce postojowe ale też takie, żebym miał względną pewność, że po powrocie zastanę auto z kołami i lusterkami. W DG - brak. Jeśli jadę autem to wolę choćby do Sosnowca gdzie jest pod dworcem parking strzeżony.
Czyli generalnie - dla mieszkańców DG dworzec jest mało potrzebny, zwykle wpadają na peron 5 minut przed odjazdem a po przyjeździe uciekają do domu. Dla przyjezdnych - jest dużo równie ważnych innych czynników już w 100% w gestii miasta które są do zrobienia a na które szans nie widzę.

+Quote Post
Sebastian22
post czw, 24 gru 2015 - 10:40
Post #1648

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

u nas nie ma dworca - cos takiego nazywa sie przystankiem smile2.gif

Ten post edytował Sebastian22 czw, 24 gru 2015 - 10:40

+Quote Post
post nie, 27 gru 2015 - 00:03
Post #1649

CYTAT(Sebastian22 @ czw, 24 gru 2015 - 10:40) *
u nas nie ma dworca - cos takiego nazywa sie przystankiem smile2.gif

Jeszcze tak źle nie jest. Jest stacja. Przystanek to Sikorka czy kiedyś Pogoria, albo ten planowany obok CA.

@vacu
Od nowego rozkładu pojawiły się nowe pociągi i zmienili dla nich markę z TLK na IC. Z zatrzymywaniem w DG nic się nie zmieniło.

Mam podobne zdanie. Od dawna piszę, że miasto kompletnie nie dba o okolice dworca, o swoje tereny. Na połączeniu Kościuszki z Kolejową przed dworcem jest ciemno i bardzo nieprzyjaźnie. Nie założą nawet lampy na wolny słup, co jest prawie bez kosztów. Do tego przydałaby się kamera monitoringu. Dodatkowo objęła by część terenów PKP z dworcami, dojściem na peron i jego początkiem. PKP zamontowało teraz kamery na peronie, ale przecież tylko będą rejestrować zdarzenia i po długim czasie je odtwarzać, a nikt nie będzie obserwował "na żywo", tak jak na przejazdach.
Na przystanku autobusowym przed dworcem nie ma nawet wiaty...

I nie może być tak, że nie ma toalet, ale to już z PKP.

PS. Co z toaletami obok PKZ? To już inny temat, ale ciekawy bo przecież pod koniec remontu okazało się, że trzeba dopłacić jakąś ogromną kwotę na ich remont.

--------------------

+Quote Post
Prosty
post czw, 31 gru 2015 - 15:41
Post #1650

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 902
Tlen: prosty3 status tlen

O ile w wielu pomyslach dot. dworca sie nie zgadzam, to z otoczeniem 100% racja. Ciemno, zadnych kamer, okolica tez nieciekawa, Kilka latarni + 1,2 kamery monitoringu miejskiego i sytuacja byłaby całkiem inna. W obecnej chwili uczucie bezpieczenstwa nie istnieje.

Co do parkingu i troski o auto, zawsze wybieralem postoj pod CH Pogoria, nie wiem na ile jest to dopuszczalne na dluzszy termin, ale nie bylo zadnych znakow (nie wiem jak teraz).
Kwestia jedzenia - to chyba problem calego miasta.
Komunikacja - bardzo dobra, ale zadnych znakow w jakim kierunku do centrum. Duzy minus stan i polaczenia z przystanku obok stacji, ale to moze zbyt wielkie zyczenie, skoro centrum jest blisko. Tyle dobrze, ze zawsze jakies taxi stoi.

Nie mam jak sledzic co sie dzieje, ale trzymam kciuki za te poczekalnie, zeby jakos to wyszlo optymalnie. Pamietam jak rok temu czekalem z walizka na TLK i mial 15 minut opoznienia. Mocny wiatr ze sniegiem, lepiej bylo czekac za budynkiem od ulicy, kolo postoju taksowek, bo chociaz on ochronial przed wiatrem. A na dworcu byl koszmar smile2.gif

--------------------
07/08 :))

+Quote Post
post nie, 03 sty 2016 - 00:00
Post #1651

Coś ta poczekalnia opóźniona. Chyba są tylko fundamenty.

Podobno PKP planuje rozbudowę z 2 torów na 5 na odcinku Katowice - Sosnowiec, z 2 na 4 na odcinku Sosnowiec - Będzin i dalej z 2 na 3. Tylko nie wiadomo, czy już na całym odcinku do Ząbkowic będą 3, czy tylko w Będzinie, a później znowu 4. I tak na razie zajmą się tylko Katowice - Będzin.

Na wyremontowanym przejeździe Folwarczna - Urbańskiego może pozbędą się dróżnika, zmienią na automatyczny i obniżą jego kategorię z A na B.

--------------------

+Quote Post
Zibar
post wto, 05 sty 2016 - 12:38
Post #1652

Sportowa Dąbrowa

Nowe nabytki PKP IC również na naszej stacji od tego tygodnia smile2.gif

CYTAT
Warto zaznaczyć, że wszystkie Darty na odcinku Warszawa - Katowice zatrzymują się w Żyrardowie, Skierniewicach, Koluszkach, Piotrkowie Trybunalskim, Radomsku, Częstochowie, Myszkowie, Zawierciu, Dąbrowie Górniczej, Będzinie oraz Sosnowcu. ....
czytaj więcej...

Ciekawostką jest, że zgodnie z nowym rozkładem maja jeździć dłużej (sic!) niż stare wagony inna trasą. Ciekawe jaki to będzie miało wpływ na frekwencję?

--------------------
pzd
Zibar

+Quote Post
post wto, 05 sty 2016 - 13:06
Post #1653

Tak było planowane, gdy starali się o fundusze z UE. To są opóźnione Darty z Pesy. Widziałem jakiś przejazd techniczny przez DG.
Od grudniowego rozkładu w DG zatrzymują się nowe Flirty z PKP IC.
To wszystko stare połączenia TLK przemianowane na IC z nowymi składami. Wcześniej tak samo się zatrzymywały.

--------------------

+Quote Post
Dave
post śro, 06 sty 2016 - 12:47
Post #1654

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 432

Uśmieszku : ):

1) Jesteś pewny, że w DG kiedykolwiek zatrzymywały się ekspresy? Bo jak odkąd żyję i pamiętam (grubo ponad 20 lat na pewno) to nie jestem pewny, że NIE! I jakiekolwiek stare rozkłady jazdy, jakie widziałem czy przeglądałem milczą na ten temat. Niedawno zatrzymywały się faktycznie ekspresy. RegioExpresy tongue.gif

2) Dawniej byłem maniakiem zatrzymywania w DG wszystkiego, a co najmniej WSZYSTKICH pospiesznych (mam na myśli te międzynarodowe: Chopin, kiedyś też Batory i Silesia/Vltava) i ekspresów (bez InterCity). Od paru lat mi to przeszło i jestem przeciwny. Wystarczy dobra kolej podmiejska, która dowiezie z DG/Gołonoga/Ząbkowic na większy dworzec do Sosnowca lub Zawiercia na przesiadkę i będzie dobrze.

3) Pendolino gdyby się miały zatrzymywać, konieczna musiała by być CZYNNA kasa biletowa sprzedająca bilety na pociągi PKP IC (w godzinach odjazdu pociągów Pendolino), a do tego daaaleeekooo.

4) Też zauważyłem to info na końcu peronu, że "w lewo ul. Limanowskiego i autobus". Taaa...autobus! A zwykłego prostego słowa "CENTRUM" i "TAXI" i strzałka w prawo niet!

@ Vacu:

Ominąć postój w DG i jechać do Katowic i wracać potem specjalnie TAXI za min, 50-70 zł? ohmy.gif Bogaaatyyyś! tongue.gif

+Quote Post
Leszek
post śro, 06 sty 2016 - 14:24
Post #1655

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

CYTAT(vacu @ śro, 23 gru 2015 - 21:44) *
Wczoraj wracałem z Łodzi IC "Stoczniowiec", kupiłem bilet do Katowic a tu ku mojemu zdziwieniu okazało się, że staje także w DG. Stwierdziłem jednak, że z tym dworcem nie ma sensu i pojechałem i tak do Kato. Przykład - byłem głodny po całodziennej podróży - gdzie ja zjem w okolicy w DG o późnej porze?

O której ten Stoczniowiec przyjeżdża? Około 21? No to jednak trochę miejsc, gdzie o tej porze dobrze karmią jest. Blisko dworca nawet.

--------------------

+Quote Post
vacu
post śro, 06 sty 2016 - 18:51
Post #1656

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(Dave @ śro, 06 sty 2016 - 13:47) *
@ Vacu:

Ominąć postój w DG i jechać do Katowic i wracać potem specjalnie TAXI za min, 50-70 zł? ohmy.gif Bogaaatyyyś! tongue.gif

Firma płaci tongue.gif

Do tego wracałem ze spotkania "na elegancko" (garniak itp.), z komputerem i walizką no i tak jak wspomniałem, nie czuję się w takim zestawieniu komfortowo w okolicy dworca. Oczywiście kiedyś wracając z uczelni chodziłem piechotą i nic mi się przez 5 lat nie stało no ale jednak...

+Quote Post
Leszek
post śro, 06 sty 2016 - 20:00
Post #1657

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Było taksówkę pod dworzec zamówić tongue.gif

--------------------

+Quote Post
post czw, 07 sty 2016 - 01:14
Post #1658

CYTAT(Dave @ śro, 06 sty 2016 - 12:47) *
Uśmieszku : ):

1) Jesteś pewny, że w DG kiedykolwiek zatrzymywały się ekspresy? Bo jak odkąd żyję i pamiętam (grubo ponad 20 lat na pewno) to nie jestem pewny, że NIE! I jakiekolwiek stare rozkłady jazdy, jakie widziałem czy przeglądałem milczą na ten temat. Niedawno zatrzymywały się faktycznie ekspresy. RegioExpresy tongue.gif

2) Dawniej byłem maniakiem zatrzymywania w DG wszystkiego, a co najmniej WSZYSTKICH pospiesznych (mam na myśli te międzynarodowe: Chopin, kiedyś też Batory i Silesia/Vltava) i ekspresów (bez InterCity). Od paru lat mi to przeszło i jestem przeciwny. Wystarczy dobra kolej podmiejska, która dowiezie z DG/Gołonoga/Ząbkowic na większy dworzec do Sosnowca lub Zawiercia na przesiadkę i będzie dobrze.

3) Pendolino gdyby się miały zatrzymywać, konieczna musiała by być CZYNNA kasa biletowa sprzedająca bilety na pociągi PKP IC (w godzinach odjazdu pociągów Pendolino), a do tego daaaleeekooo.

Jestem pewny. Można było jechać takim ekspresem z DG do Warszawy przez CMK. Nie pamiętam czy wszystkie się zatrzymywały ale było ich na pewno sporo. Przestały pewnie w latach 90-tych, ale kiedy to nie pamiętam. Wtedy chyba jeszcze nie było marek IC i EIC.

To z dużo mniejszego Zawiercia powinni dojeżdżać na przesiadki do DG, a nie odwrotnie.
Chyba nie ma zależności między czynną kasą, a Pendolino. Pociągi IC zatrzymują się w DG. Włoszczowa Północ nie ma kasy.

PS. Powstaje konstrukcja poczekalni.

--------------------

+Quote Post
Zibar
post czw, 07 sty 2016 - 08:55
Post #1659

Sportowa Dąbrowa

CYTAT(:) @ czw, 07 sty 2016 - 02:14) *
PS. Powstaje konstrukcja poczekalni.

Dziwna to konstrukcja, zobaczymy jaki będzie efekt finalny

--------------------
pzd
Zibar

+Quote Post
motonita2002
post czw, 07 sty 2016 - 18:37
Post #1660

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 1,438

W kwestii - czy w Dąbrowie Górniczej - zatrzymywał/y się pociągli klasy "Ekspres" - zainteresowanych odsyłam tutaj:
snf (51).gif Archiwalne SRJP do pobrania . Jako podpowiedź podam, że chodzi o tabelę nr 101.

W kwestii dworca w Strzemieszycach - niestety, ale dziś ruszyła rozbiórka obiektu...
snf (51).gif ROZBIÓRKA angry2.gif

Ten post edytował motonita2002 czw, 07 sty 2016 - 19:59

+Quote Post

152 Stron V  « < 81 82 83 84 85 > » 
Reply to this topicStart new topic
12 Użytkowników czyta ten temat (12 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: wtorek, 14 października 2025 - 00:13
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza