![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 385 Dołączył: sob, 15 mar 08 Skąd: Dąbrowa Górnicza Mydlice Nr użytkownika: 1,162 Płeć: Mężczyzna GG: 5107261 ![]() |
CYTAT W Dąbrowie Górniczej remontują peron, będzie dłuższy. Ma być też bezpieczniej
2012-11-20, Aktualizacja: dzisiaj 12:01 Każdy, kto wybiera się na stację PKP i zamierza podróżować pociągiem powinien uważać. W Dąbrowie Górniczej jeszcze co najmniej przez dwa tygodnie trwać będzie bowiem remont torowiska, przebudowa peronu oraz montaż nowych budynków kontenerowych, do których mają przenieść się z budynku byłego dworca Kolei Warszawsko-Wiedeńskiej dyżurni ruchu. To wszystko oznacza, że przechodząc przez torowisko możemy trafić na koparki oraz ekipę budowlaną, a do tego wszystkiego normalnie jeżdżą tędy pociągi. Plany PKP Polskich Linii Kolejowych SA przewidują tu likwidację kilku rozjazdów, niwelację na długości 600 metrów łuku torowiska za peronem, w stronę Gołonoga. To ma sprawić, by pociągi mogły w tym miejscu rozwijać prędkość ok. 100 km/h. Będą też nowe, łagodne podjazdy dla niepełnosprawnych, nowe oświetlenie. - Kończymy przebudowę peronu. Łatwiej będą mogły dostać się tutaj np. osoby na wózkach inwalidzkich, a sam peron zostanie wydłużony w kierunku Będzina - poinformowali nas pracownicy firmy Unitor, którzy zajmują się remontem peronu. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
...a wiaty jakie byly takie zostana....zenada
|
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
To chyba jakies bzdury w tym artykule. Caly zakres prac byl w tym przetargu. Najwazniejsze punkty byly w tym temacie. Nic tam nie bylo o remoncie peronu. Mial byc tylko podjazd no i szlabany z monitoringiem. Remont peronu to powazniejsza sprawa, sami pisza ze zostaly 2 tygodnie a nawet nie zaczeli. Nie widac tez wydluzenia. Pewnie chodzi o to, ze pociagi beda sie zatrzymywaly kawalek wczesniej blizej Bedzina, bo zabrali kawalek na podjazd, a z tylu nic nie dobuduja
![]() PLK nie pozwolily tez na wymiane plyt na dojsciu. foto z artykulu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Miałem to samo, napisać.. choć bez fotek. Dodam, że czymś dziwnym byłoby wydłużanie peronu skoro składy które się zatrzymują często mają po 3-5 wagonów.. Dla mnie ten remont jest bez sensu, kolejne działanie by przedłużyć uzytecznośc tej prowizorki a nie stacji kolejowej
|
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
WITAJ EUROPO
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Znajdujący się zaraz przy końcu peronów przystanku na Pogorii wiadukt, którym dawniej przechodziła nad torami Katowice-Warszawa łącznica Babia Ława-Piekło został dziś w nocy zdjęty (jak mi powiedziała pani z pobliskiego ośrodka - demontaż odbywał się już od kilku nocy, dziś zdjęto przęsło).
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tak wyglądał z góry 5 lat temu (listopad 2007). ![]() Więcej zdjęć na Eksploratorach Pochwalę się przy okazji, że nasze miasto ma tam własny dział poświęcony kolejom. Ten post edytował Leszek nie, 25 lis 2012 - 20:56 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
O kurdę ale dziwnie bez tego mostu
![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 369 Dołączył: wto, 20 mar 07 Nr użytkownika: 580 ![]() |
Wiem, że to fasmantagoria, lecz gdyby tak udało się reaktywować te wszelkie nieczynne linie kolejowe, które poza głownymi szlakami przecinają lub przecinały gęsto aglomerację, w tym zagłębie i okolice oraz przystosować je do ruchu osobowego z prędkością choćby 60 km/h - całkiem niezła kolej miejska wyszłaby z tego
![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 418 Dołączył: wto, 24 cze 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,349 Płeć: Mężczyzna GG: 1309044 ![]() |
Wiem, że to fasmantagoria, lecz gdyby tak udało się reaktywować te wszelkie nieczynne linie kolejowe, które poza głownymi szlakami przecinają lub przecinały gęsto aglomerację, w tym zagłębie i okolice oraz przystosować je do ruchu osobowego z prędkością choćby 60 km/h - całkiem niezła kolej miejska wyszłaby z tego ![]() Że puścić pociąg przez rondo i park Hallera? ![]() ![]() A co do wiaduktu.. ;( smutno trochę. Trochę czasu na nim spędziłem. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 369 Dołączył: wto, 20 mar 07 Nr użytkownika: 580 ![]() |
Wiem, że to fasmantagoria, lecz gdyby tak udało się reaktywować te wszelkie nieczynne linie kolejowe, które poza głownymi szlakami przecinają lub przecinały gęsto aglomerację, w tym zagłębie i okolice oraz przystosować je do ruchu osobowego z prędkością choćby 60 km/h - całkiem niezła kolej miejska wyszłaby z tego ![]() Że puścić pociąg przez rondo i park Hallera? ![]() ![]() A co do wiaduktu.. ;( smutno trochę. Trochę czasu na nim spędziłem. Aż tak dalece wstecz, to bym się nie chciał cofać ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A mnie ciekawi co się stanie z budynkiem gdzie obecnie przebywa dyżurny ruchu, tak słyszałem ze podobno jest on wpisany na liste zabytków konserwatora tak więc z wyburzeniem go nię będzie tak łatwo a remont by kosztował sporo pieniędzy ciekawe co zrobi pkp.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
O! Szkoda tego wiadukciku.
Kiedy się na nim stało, to przez wszystkie te dziury (znaczy przestrzenie pomiędzy dechami) widać było trakcję i tory linii kolejowej pod spodem. Najlepsze efekty były, kiedy przejeżdżał dołem InterCity albo inny Expres ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 168 Dołączył: pon, 27 mar 06 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 196 Płeć: Kobieta ![]() |
Ostatnio zauważyłam,że zlikwidowali tory,gdzie był przejazd przed rondem jak sie jedzie na Zieloną.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Cała dawna linia piaskowa od bazy (tej przy Pogorii III) aż do Czeladzi została w tym roku rozebrana.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Rozbierają tory, niszczą objekty mostowe a imho stanowiłyby znakomite szlaki rowerowe w calym regionie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Teoretycznie tak, ale kto miałby to finansować? Te linie to własność prywatna, miasta musiałby się porozumieć ze sobą, dogadać z firmą, a potem utrzymywać mosty/wiadukty etc. Nie widzę na to szans...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Dziś przed siódma rano w pociągu z Zawiercia ludzie chcieli poturbować konduktora.
Sprzedawał bilety do stacji Będzin gdzie... pociąg się nie zatrzymał. ![]() Według Kolei Śląskich stacja Będzin nie ma sensu. Tak samo jak Wiesiołka, Sikorka czy Chruszczobród. Niech bydło stamtąd jeździ se autem. Tak jak w KZK GOP. Liczą się tylko rozkłady, obiegi, wozokilometry, dotacje, homologacje i stołki dla zarządu. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Jeszcze się okaże, że na darmo w będzinie remontują dworzec.. dobrze, ze DG dworca brak..
|
|
|
![]()
|
|
Ale to chyba o Będzin chodzi, a dworzec remontują na przystanku Będzin Miasto.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: wtorek, 14 października 2025 - 05:58 |