![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ze strony UM
QUOTE Wymień dowód osobisty
Biuro Dowodów Osobistych informuje, że do obowiązkowej wymiany pozostało jeszcze około 25 tysięcy starych dowodów osobistych. Dodatkowo w tym roku przewidujemy wymianę dowodów osobistych przez ok. 10 tysięcy osób z powodu zmiany adresu, zagubienia itp. Ze względów technicznych dąbrowskie Biuro może przyjąć dziennie od 130 do maksymalnie 160 wniosków o wydanie dowodu osobistego oraz wydać do 170 gotowych dowodów osobistych. Ograniczenia te nakładają przepisy Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji ściśle określające między innymi ilość zestawów komputerowych wykorzystywanych do przetwarzania informacji niezbędnych do wydania nowego dowodu. Urząd Miejski nie może usprawnić obsługi poprzez montaż dodatkowego sprzętu. Jednak istnieje szansa na zakup dodatkowego oprogramowania, co może wpłynąć na skrócenie czasu obsługi jednej osoby nawet o połowę. Tymczasem dla usprawnienia obsługi mieszkańcow podjęto decyzję o wydłużeniu czasu pracy Biura w poniedziałki do godziny 18.00. Wydłużony czas pracy będzie obowiązywał od 1 lipca 2007 r. Warto także pamiętać, iż długi czas oczekiwania przed Biurem ma związek z nieprzestrzeganiem przez zainteresowanych „harmonogramu obowiązkowej wymiany dowodów osobistych”. Zgodnie z nim w obecnym roku dowody osobiste powinny wymieniać tylko osoby, które posiadają datę wydania starego dowodu w latach 1996 do 2000r. Tymczasem po nowe dokumenty przychodzą mieszkańcy, którzy urodzili się wcześniej. Oznacza to, że z sobie wiadomych przyczyn zaniedbały wcześniejsze prośby o wymianę. info -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
ja nie wyminilem i w tym roku wogole nie planuje. Mam to w d****
![]() ![]() Jestem ostatni w kolejnosci do wymiany a blokuja poprzednie roczniki ktorzy mieli wymienic lata temu -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja niewymianiłem...bo niemam kiedy....pracuje poza miastem i wracam to jestem ok. 17.30 przy dobrych wiatrach a jak wiadomo tam sie dzieja takie "numery" że szkoda gadac.....ale musze jakos to zrobic bo bedzie mi potrzebny dowod i co wtedy?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ze strony UM
QUOTE Bez kolejki po dowód osobisty
Wszystkie osoby urodzone przed rokiem 1937, które osobiście stawią się w Urzędzie Miejskim w celu wymiany dowodu osobistego, mogą liczyć na szybszą obsługę. Wnioski składać można w Referacie Biura Dowodów Osobistych na parterze budynku/ bez konieczności ustawiania się w kolejce po numerek/ we wtorki, środy i czwartki między godziną 10.00 a 14.00. info -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
mi dowod jest wogole do niczego niepotrzebny i od poczatku z calej akcji sie smieje
![]() Jakies losie wymysla i jeszcze samemu trzeba placic co jest skandaliczne. Pewnie niewiele z obecnie wymieniajacych osob wie ze od poczatku przyszlego roku mialy byc jeszcze nowsze dowody (z danymi biometrycznymi i innymi nowoczesnymi wynalzakami) ![]() ![]() Dowody osobiste to jakas spuscizna prl-owska. W Europie sa chyba prawie tylko w postkomunistycznych krajach, w wiekszosci zachodnich nieobowiazkowe a w innych nie ma wogole (np UK). Na swiecie tez sa tylko w niewielu cywilozowanych krajach A dopiero pierwszy raz ktos teraz to napisal: http://biznes.interia.pl/news/nie-wymienie-dowodu,957875 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
QUOTE Wniosek o wymianę dowodu osobistego trzeba złożyć do końca roku Jeszcze tydzień temu pracownicy wydziałów spraw obywatelskich urzędów miejskich i gminnych w naszym regionie, zajmujący się wymianą dowodów osobistych, mieli pełne ręce roboty. Przez ostatnie miesiące obsługiwali ponad dwa razy więcej osób niż zwykle. W Jaworznie, Gliwicach, Częstochowie, Bielsku-Białej i Katowicach, aby usprawnić obsługę mieszkańców zostały uruchomione dodatkowe stanowiska komputerowe. Udogodnień było znacznie więcej. W Sosnowcu i Częstochowie wprowadzono dwuzmianowy system pracy. Urzędnicy przyjmowali interesantów od godziny 7 do 20. W Jaworznie pracownicy magistratu odbierali wnioski i wydawali dokumenty aż do momentu obsłużenia ostatniego klienta. W wielu urzędach dokupiono sprzęt i zatrudniono dodatkowych pracowników. Mimo tego kolejki oczekujących na nowy dowód lub złożenie wniosku i tak były długie. Sytuacja diametralnie zmieniła się, kiedy Władysław Stasiak, szef Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji, zapowiedział, że na wymianę dowodów osobistych mamy o trzy miesiące dłużej. Tymczasem termin składania wniosków o nowy dowód osobisty się nie zmienił. Dokumenty należy złożyć do 31 grudnia. I chociaż kilka dni temu min. Stasiak sprostował swą niefortunną wypowiedź, urzędy zdążyły opustoszeć. I nic nie zapowiada, by petenci znów zainteresowali się wymianą dokumentów tożsamości. - Jeszcze kilka dni temu zdarzało się, że numerków gwarantujących miejsce w kolejce na dany dzień brakowało. Teraz pod koniec dnia zostaje ich jeszcze połowa, co oznacza, że urzędnicy mogliby obsłużyć i obsługiwali, dwa razy więcej osób - przyznaje Ireneusz Leśnikowski, rzecznik prasowy częstochowskiego magistratu. - Jesteśmy przekonani, że interesanci przy okienkach pojawią się w zwiększonej liczbie w lutym i marcu przyszłego roku - mówi Małgorzata Sikora, naczelnik Wydziału Spraw Obywatelskich Urzędu Miejskiego w Jaworznie. Wynika z tego, że wiele osób, opierając się na słowach szefa MSWiA, odłożyło wymianę dowodu osobistego. Urzędnicy jednak apelują, żeby z formalnościami dłużej nie zwlekać. - Komunikat źle sformułowany przez ministerstwo spowodował, że nasi mieszkańcy odłożyli wymianę dokumentów. My ze swej strony będziemy tłumaczyć i zachęcać jaworznian do jak najszybszego złożenia wniosku o wymianę starych dokumentów, aby oszczędzić sobie niepotrzebnego tłoku, nerwowości i długich kolejek - informuje Marcin Marzyński z biura promocji i informacji jaworznickiego magistratu. Do końca grudnia Wydłużenie do 31 marca czasu, w którym książeczkowe dowody osobiste będą mogły poświadczać tożsamość i obywatelstwo, nie jest tożsame z przesunięciem terminu wymiany tych dowodów. To ważna informacja. Oznacza, że wnioski o nowy dowód należy w dalszym ciągu składać do 31 grudnia. Jeśli dokumenty zostaną złożone później, to prawdopodobnie dowodu nie otrzymamy przed końcem marca i z wymianą nie zdążymy. Grażyna Krawczyk - Dziennik Zachodni A jak w DG z wydłużeniem czasu pracy? Bo słyszałem, że kolejki są duże? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A jak w DG z wydłużeniem czasu pracy? Bo słyszałem, że kolejki są duże? Hmm dziś byłem z wnioskiem w UM....zaszedłem tam o 11.51 (taka godzine mam na bilecie) byłem w kolejne 11-sty....naprawdę mało ludzi dziś było, być może dla tego że lało jak z cebra.....calosc zalatwiania to ok. 30min. Odbiór za półtora miesiąca.... |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 393 Dołączył: nie, 19 lut 06 Skąd: DG Nr użytkownika: 187 ![]() |
QUOTE Dyżur urzędu w sobotę [2007-09-06 13:46:39] W sobotę, 15 września od godz. 7.30 do 13.00 czynne będzie w Urzędzie Miejskim w Dąbrowie Górniczej Biuro Dowodów Osobistych i Paszportów oraz kasa. Będzie można dokonać wpłaty za dowód osobisty oraz złożyć wniosek o wymianę dokumentu. Ze względu na duże zainteresowanie wymianą dokumentów Biuro Dowodów Osobistych i Paszportów oraz kasa będą czynne w sobotę, 15 września. Pracownicy będą przyjmowali wnioski już od 7.30 do 13.00. W kasie UM będzie można dokonać stosownych opłat. Wszystkich, których przerażały długie kolejki w dni robocze zapraszamy w sobotę, 15 września do UM, do złożenia wniosku o wymianę dowodu. info www.dabrowa-gornicza.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() ![]() ![]() Ten post edytował Zibar pią, 14 wrz 2007 - 11:50 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Eech...czemu masowo wklejane są wszystkie newsy z portali zaglebie.info na forum? Troche to bez sensu......sorki za offtopic ale ostatnio jest to nagminne.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
A co tu gadać o dowodach. Idziesz wk%##% się czekając w kolejce, składasz wniosek i potem za jakiś czas odbierasz dowód. Ludziom się nie spieszy, kolejki będą coraz większe więc każde wydłużenie czasu pracy czy coś takiego jest dość istotne dla tych którzy tego jeszcze nie zmienili. Poza tym artykuły jednak pozwalają podtrzymać dyskusje jeśli akurat w temacie nic się nie dzieje, często rzucają nowe światło na sprawę. Z drugiej też strony nagminnie są.. z błędami.
Ten post edytował kwintosz pią, 14 wrz 2007 - 19:14 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
Poza tym, jeśli nie ma przeciwskazań co do miejsca na serwerze, to forum z tak rozwiniętymi tematami staje się takim rodzajem kroniki. Imho oczywiście.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Człowiek Legenda ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 99 Dołączył: czw, 28 kwi 05 Skąd: Broadway Nr użytkownika: 141 Płeć: Mężczyzna GG: 2594367 ![]() |
ja w czerwcu wymieniłem, bo wiedziałem co będzie pod koniec roku :)
|
|
|
![]()
|
|
Ja mam odbiór pod koniec tego miesiąca. Wybieram się tam 31.10. Mam nadzieje ze będzie pusto jak wtedy gdy składałem wniosek.....może znów będzie tak lało?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 181 Dołączył: czw, 31 maj 07 Nr użytkownika: 711 Płeć: Mężczyzna GG: 3933460 ![]() |
Jeżeli ktoś a zamiar wymieniać dowód to radzę wymienić teraz. Praktycznie nie ma ludzi w urzędzie. Dlaczego? Ano dlatego że niedawno wydłużono ostateczny termin wymiany dowodów o 3 miesiące. Do momentu wydania tej decyzji urząd był praktycznie zawalony ludźmi. To jest dość irytujące bo każdy stojąc w kolejce klął na czym świat stoi. Teraz kiedy można skorzystać z tego że nie czeka się juz tyle to ludzie posadzili dupy na fotelach i czekają aż im znowu termin się zblizy i znowu trzeba będzie godzinami stać w kolejkach. Jakiś sentyment za PRL-em? A jeżeli chodzi o to po co wymieniać dowód to na przykład po to żeby pani na poczcie w okienku mogła wydać paczkę. Ze starym dowodem nie wyda. Także wszelki sprawy urzędowe bedzie można zrealizować tylko na podstawie nowego dowodu. Kredyt, raty - tylko nowy dowód. Ten mój wywód może sugerować że pracuję w urzędzie i narzekam na motłoch szlajający się po holu "Pentagonu", ale uwierzcie mi tak nie jest. Ja poprostu uważam że nowy dowód jest o wiele lepszy i wygodniejszy od starego i skoro trzeba wymienić to trzeba. Było mnóstwo czasu na to żeby to załatwić. Inna sprawa to opłata jaką należy uiścić. 30 zł za taki kawałek plastiku to jest poprostu zdzierstwo. I nikt mnie nie przekona, że to jest robione po kosztach czy, że to poprostu tyle kosztuje.
|
|
|
![]()
|
|
Ja jutro odbieram :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jeżeli ktoś a zamiar wymieniać dowód to radzę wymienić teraz. Praktycznie nie ma ludzi w urzędzie. Dlaczego? Ano dlatego że niedawno wydłużono ostateczny termin wymiany dowodów o 3 miesiące. Do momentu wydania tej decyzji urząd był praktycznie zawalony ludźmi. To jest dość irytujące bo każdy stojąc w kolejce klął na czym świat stoi. Teraz kiedy można skorzystać z tego że nie czeka się juz tyle to ludzie posadzili dupy na fotelach i czekają aż im znowu termin się zblizy i znowu trzeba będzie godzinami stać w kolejkach. Jakiś sentyment za PRL-em? A jeżeli chodzi o to po co wymieniać dowód to na przykład po to żeby pani na poczcie w okienku mogła wydać paczkę. Ze starym dowodem nie wyda. Także wszelki sprawy urzędowe bedzie można zrealizować tylko na podstawie nowego dowodu. Kredyt, raty - tylko nowy dowód. Ten mój wywód może sugerować że pracuję w urzędzie i narzekam na motłoch szlajający się po holu "Pentagonu", ale uwierzcie mi tak nie jest. Ja poprostu uważam że nowy dowód jest o wiele lepszy i wygodniejszy od starego i skoro trzeba wymienić to trzeba. Było mnóstwo czasu na to żeby to załatwić. Inna sprawa to opłata jaką należy uiścić. 30 zł za taki kawałek plastiku to jest poprostu zdzierstwo. I nikt mnie nie przekona, że to jest robione po kosztach czy, że to poprostu tyle kosztuje. Gwoli sprostowania - wydłużono termin ważności starych dowodów ale tylko dla tych, którzy do dnia 31 grudnia'07 złożą wnioski o wymianę! Ci, którzy będą sie posługiwali starymi dowodami narażają się na kłopoty w załatwianiu wielu spraw. Szkoda, że władze - zajęte sobą, kampanią wyborczą, przekazywaniem urzędów i jałową dyskusją o Euro 2012 - zaniedbały prowadzenie akcji uświadamiająco - propagandowej. Ja to widzę tak - za miesiąc ktoś się obudzi, zacznie się akcja (spoty, ogłoszenia, itepe) - i ludziska znowu rzucą się do urzędów aby składać wnioski. Ale może to i dobrze, mniejsze kolejki będą w marketach przed świętami ![]() Ten post edytował Dami7 śro, 31 paź 2007 - 07:30 -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 7 Dołączył: czw, 08 mar 07 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 538 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja się dziś wybieram, więc liczę na brak kolejki :)
-------------------- pozdrawiam,
chris |
|
|
![]()
|
|
Gwoli sprostowania - wydłużono termin ważności starych dowodów ale tylko dla tych, którzy do dnia 31 grudnia'07 złożą wnioski o wymianę! Ci, którzy będą sie posługiwali starymi dowodami narażają się na kłopoty w załatwianiu wielu spraw. Szkoda, że władze - zajęte sobą, kampanią wyborczą, przekazywaniem urzędów i jałową dyskusją o Euro 2012 - zaniedbały prowadzenie akcji uświadamiająco - propagandowej. Ja to widzę tak - za miesiąc ktoś się obudzi, zacznie się akcja (spoty, ogłoszenia, itepe) - i ludziska znowu rzucą się do urzędów aby składać wnioski. Ale może to i dobrze, mniejsze kolejki będą w marketach przed świętami ![]() gwarantuje ze nie naraze sie na zadne klopoty i wogole nie bede sie nim poslugiwal, jak do tej pory ani razy w zyciu mi nie byl potrzebny. Nie zamierzam sie z niczego budzic ani rzucac do urzedu ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
gwarantuje ze nie naraze sie na zadne klopoty i wogole nie bede sie nim poslugiwal, jak do tej pory ani razy w zyciu mi nie byl potrzebny. Nie zamierzam sie z niczego budzic ani rzucac do urzedu ;) Pisząc o budzeniu się miałem na myśli odpowiednie władze (pewnie MSWiA) ![]() Co do potrzeby posiadania DO, to jest orzeczenie NSA, które stwierdza, że jedynym dokumentem potwierdzającym tożsamość jest właśnie DO. Inne dokumenty (paszport, prawo jazdy, legitymacja ubezpieczeniowa, itp.) potwierdzają jedynie posiadanie jakichś szczególnych uprawnień. Inna bajka to konieczność zapłaty za wymianę. Jeśli "waadza" nakłada na obywateli obowiązek wymiany jedynego "słusznego i prawego" dokumentu to powinna sfinansować tę operację z budżetu centralnego. -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:17 |