![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 193 Dołączył: czw, 10 lis 05 Skąd: Broadway Nr użytkownika: 167 ![]() |
To chyba nie będzie odpowiedni wątek, ale lepszego nie znalazłem.
Może założymy nowy? A o co chodzi? Otóż wczoraj wybrałem się na spacer z dzieckiem. I z przykrością muszę stwierdzic, że nasze miasto jest brudne i zaśmiecone, przy czym nie chodzi o jakieś odległe dzielnice nędzy, ale o tereny w okolicy Centrum Administracyjnego. Czy wiecie jak wygląda ulica Graniczna zaledwie paręset metrów od UM? Toż to zgroza! Róg Granicznej i Zagłębia Dąbrowskiego to dzikie chaszcze, gruz i śmieci, ale prawdziwa jazda zaczyna się za mostkiem w kierunku Pogorii. Polecam miłośnikom mocnych wrażeń. Czy tak wiele potrzeba, żeby nakazać odpowiednim służbom lub właścicielom posesji posprzątanie tego syfu? Nie, potrzeba tylko trochę chęci i dobrej woli. A na moim osiedlu tradycyjnie pozimowo zasrane trawniki i chodniki. Następnego srającego kundla, którego spotkam kopnę w dupsko tak że następnym razem sam poprosi swego pana żeby po nim posprzątał. mod hator: proponuje w tym temacie wpisywac wszystkie zauwazone miejsce, gdzie jest wyjatkowy syf, wysyp smieci, nielegalne-dzieki wysypiska itp robiac taka liste bedziemy mogli zrobic spis takich miejsc a nastepnie wyslac to do UM z prosba o sprzatniecie. Ten post edytował Hator pon, 12 mar 2007 - 20:19 -------------------- (...) Miliony much nie moga sie mylic!
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 23 Dołączył: pią, 26 cze 09 Nr użytkownika: 3,371 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jeździli wczoraj po 22 Aleją Piłsudskiego
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 168 Dołączył: pon, 27 mar 06 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 196 Płeć: Kobieta ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jaka władza taka czystość. Zawsze się to sprawdzało w wszystkich miastach w Polsce.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jaka władza taka czystość. Zawsze się to sprawdzało w wszystkich miastach w Polsce. W III Rzeszy było bardzo czysto, czy to znaczy że władza była dobra? Czystość nie zalezy od władz tylko od ludzi. Ale na tym polu nie ma co wymagać, jak 3/4 DG to wieśniaki z kieleckiego... |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jaka władza taka czystość. Zawsze się to sprawdzało w wszystkich miastach w Polsce. W III Rzeszy było bardzo czysto, czy to znaczy że władza była dobra? Oczywiście że nie! Bardziej mi chodziło o to że w większości miast gdzie panuje ogólny burdel administracyjno-organizacyjny miasto nie panuje nad zwykłym porządkiem na ulicach. Dam przykład miasta Mikołów. Tak czystego miasta w Polsce nie widziałem i nie chodzi o główne ulice czy deptaki, ale o boczne ulice gdzie u nas pełno śmieci, w Mikołowie ich po prostu nie ma. Czystość nie zalezy od władz tylko od ludzi. Ale na tym polu nie ma co wymagać, jak 3/4 DG to wieśniaki z kieleckiego... Cóż, trzeba się zgodzić bo to 100% prawda ![]() Ten post edytował Bartek sob, 03 kwi 2010 - 23:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 3 Dołączył: nie, 28 gru 08 Skąd: Łęknice Nr użytkownika: 3,086 Płeć: Kobieta ![]() |
Jaka władza taka czystość. Zawsze się to sprawdzało w wszystkich miastach w Polsce. W III Rzeszy było bardzo czysto, czy to znaczy że władza była dobra?Czystość nie zalezy od władz tylko od ludzi. Ale na tym polu nie ma co wymagać, jak 3/4 DG to wieśniaki z kieleckiego... Cóż, trzeba się zgodzić bo to 100% prawda ![]() Jaka władza taka czystość. Zawsze się to sprawdzało w wszystkich miastach w Polsce. W III Rzeszy było bardzo czysto, czy to znaczy że władza była dobra?Czystość nie zalezy od władz tylko od ludzi. Ale na tym polu nie ma co wymagać, jak 3/4 DG to wieśniaki z kieleckiego... Cóż, trzeba się zgodzić bo to 100% prawda ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Czystość nie zalezy od władz tylko od ludzi. Ale na tym polu nie ma co wymagać, jak 3/4 DG to wieśniaki z kieleckiego... Ale tak w ogóle to zdajesz sobie sprawę, że do 1939 roku 100% mieszkańców DG była z kieleckiego? ![]() A ten śmietnik koło dworca - jakiś %$#@@#^ wypalał trawę, ale ze śmieciami mu się nie udało... Jedyny plus to to, że znów widać kominki od szczeliny plot ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Czystość nie zalezy od władz tylko od ludzi. Ale na tym polu nie ma co wymagać, jak 3/4 DG to wieśniaki z kieleckiego... Ale tak w ogóle to zdajesz sobie sprawę, że do 1939 roku 100% mieszkańców DG była z kieleckiego? ![]() A ten śmietnik koło dworca - jakiś %$#@@#^ wypalał trawę, ale ze śmieciami mu się nie udało... Jedyny plus to to, że znów widać kominki od szczeliny plot ![]() 1. Zdaję sobie z tego sprawę doskonale, jednakże obaj wiemy o co mi chodzi - o ludność przybyłą w latach 70 do pracy w nowo powstającej hucie Katowice i kopalniach. Prawda jest taka, że oni nie mają poczucia przynależności, przywiązania do naszego miasta, dla nich to nadal jest pobyt czasowy. (wszystko to piszę na podstawie obserwacji własnego osiedla...) 2. Ogólnie jestem przeciw wypalaniu traw ale w tamtym miejscu to się przydało. Będzie bezpieczniej i żaden bandzior nie będzie się mógł schować w wysokiej trawie przy ścieżce. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Czystość nie zalezy od władz tylko od ludzi. Ale na tym polu nie ma co wymagać, jak 3/4 DG to wieśniaki z kieleckiego... ![]() ![]() ![]() A po czym poznać śmieci z kieleckiego ? A czy ja napisałem, że tylko ludzie z dawnego kieleckiego śmiecą? Nie! Ale nie ma co się dziwić, że mamy brudno w Dąbrowie jak większość jest napływowa i ma gdzieś jak to miasta wygląda i co się z nim dzieje. Oczywiście ci z dawnego kieleckiego mogą być przywiązani do DG dużo bardziej niż tutejsi, nie twierdzę, że nie ![]() Rozumiem, że widac w nich strony z Faktu a tych dąbrowskich jest Tygodnik Powszechny. Bzenek, Święta są, nie czas na napinki ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 5 Dołączył: nie, 14 mar 10 Nr użytkownika: 3,769 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Witam przeglądałem ten wątek i trafiłem na ciekawą wypowiedź, że dużo zależy od wychowania i od tego w jaki sposób szkoły podchodzą do sprawy. Bo przecież oprócz tego, że dobre nawyki wynosi się z domu to także szkoła ma niemałą rolę w tej kwestii. Pod tym względem nic nie mogę zarzucić swojej byłej podstawówce bo wywiązali się doskonale. Co rok sprzątanie ziemi, akcja zbieranie makulatury czystości uczono także na lekcjach, myślę że coś tam zostało też z tego. Ja sam nie wywodzę się ani z Dąbrowy ani z Kielc i nie wydaje mi się że przyszywanie metek jest dobre. Mieszkam w Naszym Mieście przeszło 20 lat i za nic w świecie bym się z niego nie wyprowadził, jest świetnym miejscem rozumiem to i dzięki temu dbam o nie na co dzień. Nie uważam że władzę sobie nie radzą to my często jesteśmy winni. Pozdrawiam.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
1. Zdaję sobie z tego sprawę doskonale, jednakże obaj wiemy o co mi chodzi - o ludność przybyłą w latach 70 do pracy w nowo powstającej hucie Katowice i kopalniach. Prawda jest taka, że oni nie mają poczucia przynależności, przywiązania do naszego miasta, dla nich to nadal jest pobyt czasowy. (wszystko to piszę na podstawie obserwacji własnego osiedla...) Ja tam jednak jestem zdania, że jest to kwestia wychowania przede wszystkim - a nie pochodzenia. Sam nie śmiecę, niezależnie od tego czy idę ulicą w DG, Katowicach czy Warszawie. A też jestem napływowy, bo w Dąbrowie mieszkam dopiero 11 roku (choć czuję się z nią mocno związany) ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie mogę się nie zgodzić i nie przyznać racji
![]() ![]() Jednakże tych młodych i starszych ludzi ktoś wychował (a raczej nie). A na wsiach to najczęściej jest tak, że dba się tylko o bliskie otoczenie. Stąd takie moje przypuszczenie (być może błędne) o tych naleciałościach. Ale owszem wychowanie jest czynnikiem najważniejszym ![]() Pozdrawiam. Ten post edytował Kamil_ pon, 05 kwi 2010 - 11:14 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
A na wsiach to najczęściej jest tak, że dba się tylko o bliskie otoczenie. A jak to jest w mieście ? Nie uważam że władzę sobie nie radzą to my jesteśmy winni. Pozdrawiam. I to jest najprawdziwsza prawda. Nie ma się co usprawiedliwiać poprzez zrzucanie winy na wieśniaków z kieleckiego czy prezydenta. Generalnie nie jest źle. Działanie służb miejskich wyraźnie się poprawiło za czasów prezydenta Talkowskiego. W zeszłym tygodniu w Gołonogu grasowała ekipa kilku gości z łopatami i małą zamiatarką. Dziś wcześnie rano (drugi dzień świąt) Alba sprzątała trawniki wzdłuż Piłsudskiego i zamiatali przystanki. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
Czystość nie zalezy od władz tylko od ludzi. Ale na tym polu nie ma co wymagać, jak 3/4 DG to wieśniaki z kieleckiego... Ale tak w ogóle to zdajesz sobie sprawę, że do 1939 roku 100% mieszkańców DG była z kieleckiego? ![]() A ten śmietnik koło dworca - jakiś %$#@@#^ wypalał trawę, ale ze śmieciami mu się nie udało... Jedyny plus to to, że znów widać kominki od szczeliny plot ![]() 1. Zdaję sobie z tego sprawę doskonale, jednakże obaj wiemy o co mi chodzi - o ludność przybyłą w latach 70 do pracy w nowo powstającej hucie Katowice i kopalniach. Prawda jest taka, że oni nie mają poczucia przynależności, przywiązania do naszego miasta, dla nich to nadal jest pobyt czasowy. (wszystko to piszę na podstawie obserwacji własnego osiedla...) 2. Ogólnie jestem przeciw wypalaniu traw ale w tamtym miejscu to się przydało. Będzie bezpieczniej i żaden bandzior nie będzie się mógł schować w wysokiej trawie przy ścieżce. Sugerujesz, że podpalono trawę w ramach wiosennych porządków? Czyżby służby miejskie uznały, że wypalanie traw to najskuteczniejszy sposób "czyszczenia terenów" ? Nie stać miasta na kosiarki? |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Jednakże tych młodych i starszych ludzi ktoś wychował (a raczej nie). A na wsiach to najczęściej jest tak, że dba się tylko o bliskie otoczenie. Stąd takie moje przypuszczenie (być może błędne) o tych naleciałościach. @Kamil_ - ja od siebie dodam, że z przykrością muszę stwierdzić, że mam sąsiadów, dąbrowiaków "z dziada pradziada" ![]() ![]() Pochodzenie nie idzie więc w parze z kulturą ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 168 Dołączył: pon, 27 mar 06 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 196 Płeć: Kobieta ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jednakże tych młodych i starszych ludzi ktoś wychował (a raczej nie). A na wsiach to najczęściej jest tak, że dba się tylko o bliskie otoczenie. Stąd takie moje przypuszczenie (być może błędne) o tych naleciałościach. @Kamil_ - ja od siebie dodam, że z przykrością muszę stwierdzić, że mam sąsiadów, dąbrowiaków "z dziada pradziada" ![]() ![]() Pochodzenie nie idzie więc w parze z kulturą ![]() Dobra, przekonaliście mnie ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 418 Dołączył: wto, 24 cze 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,349 Płeć: Mężczyzna GG: 1309044 ![]() |
Podepnę się do kilu wątków na raz.
Ogólnie jeśli chodzi o utrzymanie czystości w mieście przez władze. Nie jest tak źle! Jak się przejedzie do niektórych miast blisko DG to pod koniec lata przy krawężnikach można sadzić kwiatki tyle syfu i ziemi jest. W DG przynajmniej na głównych i ważniejszych drogach zamiatarki jeżdżą na tyle często, że tego problemu nie ma. Koszy jak na średnią krajową też jest sporo i są regularnie opróżniane. Ostatnio przeżyłem szok, bo zobaczyłem pana, który szedł z taką wielką szczotką obrotową i czyścił chodnik po zimie w okolicach WORDu czyli daleko od centrum miasta. Czyli ogólnie nie jest tak źle... A co do bolączki nielegalnych wysypisk śmieci itp... Był tu swojego czasu taki jeden co o stronę Straży Miejskiej się pytał. Na stronie nic się nie zmieniło w stosunku do naszych rad. A może pora by zobaczyć na niej, ze patrol podjął interwencje nie w stosunku do nietrzeźwego a w sprawie nielegalnego wysypiska i wystawił taki i taki mandat. Tylko czy panowie strażnicy wytoczyli by się ze swojego auta i doszli 10metrów w głąb lasu? |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 67 Dołączył: czw, 29 sty 09 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 3,166 Płeć: Mężczyzna GG: 5084868 ![]() |
Odgrzebie kotleta.
Widzieliście co się dzieje (zwłąszcza wczoraj) po tych silnych wiatrach, wywyiało wszystkie smieci (podejrzewam że z targu na morcinka) i rozwiało po cąłym tysiącleciu ( tam gdzie zawsze jest cyrk w dg).. Jednym słowem masakra, kilogramy wroków foliowych papierów kartonów, które powbijałe się w żywopłoty w okolicy... aż żal na to patrzeć. -------------------- Pozdrawiam
Arkade |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 12:24 |