![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 193 Dołączył: czw, 10 lis 05 Skąd: Broadway Nr użytkownika: 167 ![]() |
To chyba nie będzie odpowiedni wątek, ale lepszego nie znalazłem.
Może założymy nowy? A o co chodzi? Otóż wczoraj wybrałem się na spacer z dzieckiem. I z przykrością muszę stwierdzic, że nasze miasto jest brudne i zaśmiecone, przy czym nie chodzi o jakieś odległe dzielnice nędzy, ale o tereny w okolicy Centrum Administracyjnego. Czy wiecie jak wygląda ulica Graniczna zaledwie paręset metrów od UM? Toż to zgroza! Róg Granicznej i Zagłębia Dąbrowskiego to dzikie chaszcze, gruz i śmieci, ale prawdziwa jazda zaczyna się za mostkiem w kierunku Pogorii. Polecam miłośnikom mocnych wrażeń. Czy tak wiele potrzeba, żeby nakazać odpowiednim służbom lub właścicielom posesji posprzątanie tego syfu? Nie, potrzeba tylko trochę chęci i dobrej woli. A na moim osiedlu tradycyjnie pozimowo zasrane trawniki i chodniki. Następnego srającego kundla, którego spotkam kopnę w dupsko tak że następnym razem sam poprosi swego pana żeby po nim posprzątał. mod hator: proponuje w tym temacie wpisywac wszystkie zauwazone miejsce, gdzie jest wyjatkowy syf, wysyp smieci, nielegalne-dzieki wysypiska itp robiac taka liste bedziemy mogli zrobic spis takich miejsc a nastepnie wyslac to do UM z prosba o sprzatniecie. Ten post edytował Hator pon, 12 mar 2007 - 20:19 -------------------- (...) Miliony much nie moga sie mylic!
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mi też to malowanie nie przeszkadza - może dlatego, że się do niego od wielu lat przyzwyczaiłem?
![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Hmm, a co można zrobić jak pewnie pijana dozorczyni przy okazji malowania krawężników wypędzlowała białym czymś opony w samochodzie? Znajomy na pocieszenie powiedział żebym się cieszył że nie ma białego paska przez środek przedniej maski bo i takie przykłady bywały...
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 605 Dołączył: śro, 14 kwi 04 Nr użytkownika: 75 Płeć: Mężczyzna ![]() |
a może to było tak, że gdy lud robotniczy mocno świętował 1-go maja, to władza w trosce o ten lud malował krawężniki, co by się lud nie pozabijał wracając o zmroku i nie wyłaził na jezdnie
![]() Nie tylko u nas, choć inaczej ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
CYTAT ![]() Odpady wysypane na dziko Administrator cmentarza w Ząbkowicach, tuż obok parafii Zesłania Ducha Świętego, zezwolił na nielegalny wywóz gruzu i śmieci, które zamiast na legalne wysypisko trafiały do ogromnego dołu na polach, w rejonie ulicy Zacisze. Zdaniem Andrzeja Mroza, właściciela jednego z lokalnych zakładów kamieniarskich i pogrzebowych, to nie jedyne złe praktyki, jakie mają tutaj miejsce, bo nie może np. kopać piwniczek i przygotowywać grobów do pochówku. Proceder z wywozem śmieci na dzikie wysypisko trwa już od kilku miesięcy. Czerwony liaz zabiera co się da, a potem wszystko wyrzucane jest na prywatnej działce, która należy do właściciela tego samochodu. Jest tego cała masa, stare wieńce, znicze, kwiaty, a nawet znalazł się tam kawałek ołtarza, który był poddany renowacji. Czy tak powinien postępować administrator cmentarza? - pyta Andrzej Mróz. - Wywiezienie gruzu z terenu cmentarza zleciłem prywatnej osobie, która posiadała odpowiedni sprzęt, ale nie przypuszczałem, że zostanie to wszystko wywiezione na jej prywatną działkę. Mogłem to sprawdzić wcześniej. Teraz konsekwencję będę bowiem ponosił ja, jako administrator, bo powinna się tym zająć koncesjonowana firma, ale także ten, kto zdecydował się na takie rozwiązanie - tłumaczy Radimir Ł., zarządca cmentarza w Ząbkowicach. Straż Miejska w Dąbrowie Górniczej nie ma złudzeń co do tego, że odpady zostały wywiezione nielegalnie, a sprawa znajdzie swój finał w sądzie grodzkim. - Administrator cmentarza bez stosownych zezwoleń zlecił wywiezienie śmieci i pozostałości na wyrobisko wapienne. Jego właścicielem jest ta osoba, która podjęła się wywozu tych wszystkich pozostałości. Po przeprowadzonej na miejscu wizji lokalnej wspólnie z Wydziałem Ekologii dąbrowskiego magistratu został zobowiązany do posegregowania tych śmieci i usunięcia ich. Oceniamy, że było tego około ośmiu wywrotek - informuje Tomasz Grabiwoda z dąbrowskiej Straży Miejskiej. - Administrator cmentarza miał obowiązek zlecić taką usługę koncesjonowanej firmie, sprawdzić, dokąd trafią odpady, a nie powinno to wszystko wylądować nielegalnie w takim miejscu. Dlatego sporządzony zostanie wniosek do sądu grodzkiego, który orzeknie o wysokości kary - dodaje. To jednak nie wszystkie nieprawidłowości, jakie zdaniem Andrzeja Mroza mają miejsce na cmentarzu w Ząbkowicach. Jak przyznaje od kilku miesięcy nie może swobodnie wykonywać rozbiórki pomników, stawiać nowych, a już tym bardziej zajmować się kopaniem, murowaniem piwniczek i przygotowywaniem miejsc do pochówków. Wszystko dlatego, że jego zdaniem niemal cały interes zmonopolizował zakład pogrzebowy, którego właścicielem jest właśnie administrator tej nekropolii. - Przekazałem do parafii kilka pism z prośbą o umożliwienie mi wykonywania tych czynności, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi. Wszystkim zajmuje się firma administratora, a przecież to nie jest prywatny cmentarz. Za każdym razem, kiedy chcę natomiast postawić nowy pomnik muszę mieć zgodę księdza proboszcza, której udziela bardzo niechętnie, a warunkiem jest uiszczenie dziesięciu procent wartości od wykonywanych prac. Z rozbiórką starych grobów też są same problemy, bo nic nie można tutaj robić. O wszystko trzeba się prosić - podkreśla Andrzej Mróz. Zgodnie z obowiązującą wykładnią przepisów, w świetle orzeczeń Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów żaden zarządca, ani administrator cmentarza nie może rezerwować sobie faktycznie prawa do monoplistycznego wykonywania tak zwanej asysty żałobnej, ani do wykonywania grobów. Czynności te należą bowiem do rynku usług pogrzebowych, a te podporządkowane są regułom wolnej konkurencji. Administrator ząbkowickiego cmentarza uważa jednak, że przede wszystkim musi tutaj panować porządek, a wszystko powinno być zgodne z regulaminem. - Wszelkie kwestie wykonywania prac na terenie cmentarza objęte są regulaminem, więc jeśli ktoś się stosuje do tych zapisów, to nie może być mowy o żadnych problemach. Za wszystko, co dzieje się na terenie nekropolii odpowiadam ja, jako zarządca, więc muszę dbać o porządek. Dlatego właśnie przygotowaniem grobów do pochówku, kopaniem piwniczek powinna zajmować się administracja obiektu - mówi Radomir Ł. - Pan Andrzej może natomiast wykonywać pomniki, jeśli tylko uzyska stosowne pozwolenie od księdza proboszcza, a nie ma z tym zazwyczaj problemów i nikt mu w tym nie przeszkadza. Jeszcze raz podkreślam jednak, że wszystko musi być zgodne z regulaminem. Każda rozbiórka starych pomników musi być zgłoszona i robiona zgodnie z zachowaniem wszelkich prawideł, a więc nie może być tak, że część pochówku nagle zostanie odsłonięta bez odpowiedniego zabezpieczenia. Prace powinny być także wykonywane w odpowiednich godzinach, do godziny piętnastej. Wszelkie konsekwencje spadają na mnie, więc muszę nad tym czuwać i tak właśnie staram się postępować - dodaje. Piotr Sobierajski - POLSKA Dziennik Zachodni www.dabrowa.naszemiasto.pl -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
![]() Ja tutejszy, z bagna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Moderator Sport Postów: 841 Dołączył: czw, 07 gru 06 Skąd: D.G. Nr użytkownika: 359 Płeć: Mężczyzna GG: 1276813 ![]() |
-------------------- To, co w pojedynkę jest ciężką próbą, w grupie przyjaciół staje się żartem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
kocham Moje Miasto i Wszystkich Jego Mieszkańców
Załączony plik
-------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Fajne zdjęcia, które niestety pokazują ile śmieci tam jest :/. Jak robisz zdjęcia z bliska np. kwiaty czy coś takiego to używaj makra
![]() -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Przetarg:
Dostawa fabrycznie nowych koszy w ilości 300 szt. o następujących parametrach technicznych: - kształt: walec ze zintegrowanymi 2 słupkami i okrągłym daszkiem (wzór kosza na zdjęciu - zał. Nr 5 do SIWZ), - pojemność: 40 litrów, - otwór wrzutowy z góry, - wszystkie elementy kosza tzn.: pojemnik, słupki i daszek wykonane z ocynkowanej blachy o grubości zapewniającej trwałość kosza, pomalowane na kolor zielony, - sposób opróŜniania: poprzez odblokowanie zamka kluczem i obrót pojemnika. zdjecie kosza ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Znowu? To będą uzupełniane tam, gdzie ich ni ma czy zaś wymieniane?
Ale dobrze, bo takie same, jak poprzednie przynajmniej ![]() A te czerwone to był niewypał :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 67 Dołączył: czw, 29 sty 09 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 3,166 Płeć: Mężczyzna GG: 5084868 ![]() |
U mnie to pod blokiem nawet nie ma kosza..
-------------------- Pozdrawiam
Arkade |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
U mnie to pod blokiem nawet nie ma kosza.. Pod blokiem to zadanie spółdzielni mieszkaniowej by kosze postawić. W mieście jest wiele miejsc gdzie kosza nie uświadczysz idąc chodnikiem. Miejmy nadzieję że powoli te braki będą uzupełniane. Po zimie widać najlepiej, jak i gdzie jest sprzątane i gdzie jest brak koszy. -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Ciekawe kiedy pojawia sie kosze w przejsciu podziemnym w centrum.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 605 Dołączył: śro, 14 kwi 04 Nr użytkownika: 75 Płeć: Mężczyzna ![]() |
myślę, że się nie pojawią bo mogły by posłużyć do "demontażu" kamer
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
-------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
A to nie Kasprzak od Podlesia?
|
|
|
![]()
|
|
A to nie Kasprzak od Podlesia? to tam ![]() a tu "zaplecze" WORD i LIDL: ![]() i co dalej z Naszą Piękną Dąbrową - tu wiadomo kogo "pociągnąć za odpowiedzialność" ale Straż Miejska jak Temida - ma zasłonięte oczka ![]() Ten post edytował mawwm czw, 02 kwi 2009 - 21:00 -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
łoo to pomyliłem miejscówki....ale nie ważne gdzie ważne że jest problem!
|
|
|
![]()
|
|
Widzieliscie juz po zimie jakas zamiatarke? Wszedzie na ulicach piasek i ziemia
-------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 12:24 |