IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V  < 1 2 3  
Reply to this topicStart new topic
> Czat z prezydentem 15.02.07 g.19.00
mucha
post czw, 15 lut 2007 - 21:35
Post #41

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 167

QUOTE(siara @ Feb 15 2007, 08:57 PM) *
CENZURA WRACA!!!!!!!!!!!!!!
Zadałem cos koło 10 pytań a przeszły 2 (słownie DWA)

Bądź poważny, to było oczywiste, że czat będzie moderowany.
Problem polega na tym jakiego rodzaju pytania przechodziły i jakie były na nie odpowiedzi. To chyba jasne, że nie da się odpowiedzieć w półtorej godziny na 200 czy 500 pytań.

Ten post edytował mucha czw, 15 lut 2007 - 21:35

--------------------
(...) Miliony much nie moga sie mylic!
Go to the top of the page

+Quote Post
Hator
post czw, 15 lut 2007 - 21:55
Post #42

FdZD

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 6

LECH T. Czy będę mógł kiedyś spać przy otwarym oknie w Dąbrowie Górniczej?
Prezydent Miasta Jak sie ociepli

WYBORCA Jakiej marki samochodem służbowym Pan jeździ?
Prezydent Miasta Jest to Leganza, ktora w tej chwili sie "rozsypala"; obecnie wynajetym samochodem jest Opel Vectra. Docelowym rozwiazaniem bedzie zakup nowych samochodow, trudno powiedziec jaka to bedzie marka - trudno powiedziec, jakiej marki, poniewaz zostanie przeprowadzone postepowanie przetargowe.

MARIA Dzień dobry Panie Prezydencie ukończyłam informatykę i chciałabym się zorientować ile zarabia informatyk w Pana Urzędzie?
Prezydent Miasta Moim zdaniem malo, jest to kwota rzedu 1200-1500 zl do reki, ale takie sa warunki finansowe w miescie.

to sie nazywa prawidlowy dobor pytan - oczywiscie zalezy z jakiej strony patrzec

--------------------

+Quote Post
kwintosz
post czw, 15 lut 2007 - 22:13
Post #43

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

LECH T. Czy będę mógł kiedyś spać przy otwarym oknie w Dąbrowie Górniczej?
Prezydent Miasta Jak sie ociepli

A czy nie wydaje wam się, że ta odpowiedź jest trochę arogancka?

Owszem może i jest "niby"dowcipna ale myślę, że ktoś to pytanie zadał aby się czegoś dowiedzieć a nie pośmiać się. Rozumiem że to mało konkretne pytanie dotyczące jak myślę powietrza, jego czystości i jakości w Dąbrowie ale można było inaczej odpowiedzieć. Czy ja jestem przewrażliwiony?

Ten post edytował kwintosz czw, 15 lut 2007 - 22:14

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
Hator
post czw, 15 lut 2007 - 22:21
Post #44

FdZD

sa 2 mozliwosci:
1 chyba Z. Podraza zle zrozumial sens pytania.
2 pan Prezydent odpowiedzial 2 w 1 (tzn i jakosc powietrza i temperatura). Wkoncu jak sie nie obnizy % zanieczyszczenia powietrza to bedziemy mieli powiekszajacy sie efekt cieplarniany a skutkiem jego bedzie ocieplenie klimatu wiec wsumie Lech T. bedzie mogl wkrotce spac przy otwartym oknie
ot co biggrin.gif

--------------------

+Quote Post
Bartek
post czw, 15 lut 2007 - 23:46
Post #45

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

QUOTE(kwintosz @ Feb 15 2007, 10:13 PM) *
A czy nie wydaje wam się, że ta odpowiedź jest trochę arogancka?

Owszem może i jest "niby"dowcipna ale myślę, że ktoś to pytanie zadał aby się czegoś dowiedzieć a nie pośmiać się. Rozumiem że to mało konkretne pytanie dotyczące jak myślę powietrza, jego czystości i jakości w Dąbrowie ale można było inaczej odpowiedzieć. Czy ja jestem przewrażliwiony?

Na glupie pytanie, glupia odpowiedz ;-)

Mogl zadajacy napisac chociaz gdzie mieszka bo wiesz, moze mieszkac w domu przy DK94 lub pare metrow od HK ;-)

Ja tam w lato czesto mam okno otwarte, nawet zima i jakos nie zauwazylem ze smierdzi, no moze czasem ;-)

+Quote Post
Machiavelli
post pią, 16 lut 2007 - 00:38
Post #46

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 295

Niestety nie mogłem wziąść udziału w czacie, nad czym ubolewam. Ale widze , że tu panuje jakieś masakryczne biadolenie !!!

O ile moge sie zgodzić, że kiepsko było ze strona techniczną czata (to wszyscy podkreslają tu na forum, ja sie nie znam tak dobrze, więc ufam) to dziwi mnie tez fakt biadolenia własciwie na wszystko poza tą stroną techniczną.

A to że pytania ogólne albo wręcz bzdetne. Z kolei jak odpowiedz na dziwne pytanie jest luzna to też źle !!!

Albo że jak dobre pytanie to jest na nie - bo zbyt ogolna odpowiedz!!! Ludzie trochę wyobrazni i dystansu. Co na kazde pytanie ma Prezydent odpowiedzieć, ze tak ! bedzie zrobione , wtedy i wtedy. Po czym przyjedzie to rzeczone "wtedy i wtedy" i nie ma. Nie da sie wszystkiego zaplanować w całym mieście od razu (budżet istnieje - przyp aut.) a co dopiero zrealizować od razu.

pozdrawiam i życzę większej pogody ducha oraz polepszenia technicznej sfery czata !!!

+Quote Post
pozdrawiam
post pią, 16 lut 2007 - 02:42
Post #47

jasiek

Nr użytkownika: 3

Ja niestety nie miałem możliwości uczestniczenia w czacie - byłem w pracy. Co do samego czatu to uważam że to świetny pomysł i lepszy taki czat niż żaden i raczej z wyrozumieniem podchodzę do wyboru pytań i do samych odpowiedzi. Sam czat traktuje jako zabawę niż poważną dyskusje.

Pozostaje tylko pytanie co mają zrobić ludzie którzy są ekspertami w wąskiej dziedzinie i chcieliby otrzymać wyczerpujące informacje na dany temat. Czy jest jakakolwiek szansa na łatwe pozyskiwanie szczegółowych informacji??? Czy UM musi okrywać zawsze mgiełka tajemniczości.

+Quote Post
Zibar
post pią, 16 lut 2007 - 10:04
Post #48

Sportowa Dąbrowa

Nr użytkownika: 267

QUOTE(mucha @ Feb 15 2007, 08:14 PM) *
Ucieszyło mnie to, co Prez. powiedział o sporcie - boiskach dla młodzieży, stadionie piłkarskim i lekkoatletycznym.
No cóż; pożywiom, uwidim.

Niestery ja również nie zdążyłem na chat, a miałem kilka pytań dotyczących sportu w mieście, i mimo ,że padła jedna bardzo optymistyczna odpowiedz dotycząca tego tematu - to jak ona ma sie do zamysłu likwidacji I ligowej drużyny siatkaskiej kobiet, jeśli nie awansują do LSK mad.gif. Jeśli to nie sprawi problemu, to prosiłbym Hatora o dołaczenie tego pytania do "pytan do UM" i jak UM i sam prezydent widzi ta sprawę.

--------------------
pzd
Zibar

>>>>>>Sportowa Dąbrowa<<<<<

+Quote Post
Hator
post pią, 16 lut 2007 - 10:27
Post #49

FdZD

zibar - doklej odpowiednio sformulowane pytanie do odpowiedniego tematu (znaczy z pytaniami) ja to tam przekleje - bo tak to ja napisze slabo Cie satysfakcjonujace i nikt nie bedzie zadowolony :)
pozdr

Sluszne pytanie zadal Pozdrawiam:
co w przypadku gdy ludzie tacy jak my - troche wiedzacy i interesujacy sie takimi tematami - maja zrobic skoro prezydent na czacie pisze zbyt ogolnie a pytania wyslane do UM takze nie pozwalaja na uzyskanie konkretnej i fachowej odp...

--------------------

+Quote Post
Hator
post pią, 16 lut 2007 - 23:45
Post #50

FdZD

z D-G.pl
Czat z prezydentem
[2007-02-16 12:29:39]

15 lutego na stronie www.dabrowa-gornicza.pl odbył się czat z prezydentem Zbigniewem Podrazą. zaproszenie do rozmowy przyjęło wielu Internautów żywo zainteresowanych sprawami Dąbrowy Górniczej. Mieszkańcy najczęściej pytali o sytuację finansową miasta, realizowane i planowane inwestycje oraz prace nad strategią dla Dąbrowy. W wątku dotyczącym strategii, dąbrowianie pytali także w jaki sposób będą mogli się w łączyć w przygotowanie i konsultowanie tego ważnego dokumentu. Uczestnicy spotkania duże zainteresowanie wyrażali m.in. poprawą bezpieczeństwa w mieście, pozyskiwaniem środków z UE, sytuacją w MZPOK Lipówka II oraz Aqua Parku. Prezydent zadeklarował, że regularnie będzie korzystał z takiej formy kontaktu z mieszkańcami.
Przemysław Kędzior

Wkrótce zapis czatu pojawi się także na naszej stronie.

szkoda ze nie ma mozliwosci komentarzy podd wiadomosciami bo bym suchej nitki nei zostawil.
ciekawy czy w przyszlej odslonie str D-G.pl bedzie taka mozliwosc :) No i oby byl banerek na foum :)

--------------------

+Quote Post
Krawiec
post pon, 19 lut 2007 - 16:57
Post #51

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 21

Niestety moje pytanie o finansowanie DTŚ, które zadałem ok 20.10 nie zostało skomentowane.

ARKADIUSZ: Dobry wieczór Panie Prezydencie! Czy władze Dąbrowy Górniczej sporządziły bilans strat i korzyści związanych z przystąpieniem do super-miasta? Co Pan osobiście sądzi o proponowanej nazwie SILESIA i <b>całkowite pominięcie Zagłębia w nazewnictwie?</b>

Zbigniew Podraza: Jest inicjatywa powołania Gminnego Związku Metropolitalnego; nie jest więc naszym zamiarem tworzenie jednego miasta. Na chwilę obecną - w związku funkcjonuje 14 miast na prawach powiatu, statut został wysłany do MSWiA. Trzymam się starej zasady - "Nic o nas bez nas".

.....

ARKADIUSZ: Dziękuję za stwierdzenie: "nic o nas bez nas", a jednak szeroko lansowana nazwa Silesia i Expo-Silesia w sercu Zagłębia o czymś świadczy. Pożyjemy, zobaczymy.

Zbigniew Podraza: Cieszę się, że podzielasz moje zdanie

Te odpowiedzi potwierdzają to co było mówione podczas konferencji na WSB niemniej prezydent nie odniósł się podczas Chata do nazwy GZM.

--------------------

+Quote Post
:)
post pon, 19 lut 2007 - 19:00
Post #52

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

pelny zapis (w tamtym brakowalo 6 pierwszych pytan) ze strony UM http://www.dabrowa-gornicza.pl/?nodeid=new..._glowny_id=7031

Zapis czatu z 15 lutego 2007 r. z udziałem Zbigniewa Podrazy, prezydenta miasta.
[2007-02-19 08:03:39]

Serdecznie dziękuję mieszkańcom za liczny i aktywny udział w czacie. Dzięki Państwa obecności i zadawaniu wielu ciekawych pytań wywiązała się dyskusja, która pozwoliła mi lepiej poznać Wasze poglądy dotyczące przyszłości Dąbrowy i trapiące Was problemy. Z całą pewnością wiele uwag i sugestii wykorzystam w pracy na rzecz naszego miasta. Formuła takich spotkań stwarza pewne ograniczenia. I tak na przykład nie wszystkie pytania znalazły odpowiedź, nie wszystkie odpowiedzi były na tyle szczegółowe aby sprostać złożoności problemu itd. Ja jednak czat traktuję nie jako wyczerpanie tematu, ale jako swoisty punkt wyjścia i inspirację do dalszej dyskusji. Już wkrótce, przy okazji prac nad strategią dla miasta, odbędą się debaty z udziałem mieszkańców, samorządowców i pracowników UM, poświęcone przyszłości Dąbrowy. Podzielone tematycznie, poświęcono szczegółowym zagadnieniom dadzą możliwość rzetelnego omówienia istotnych spraw, a co najważniejsze, uwzględnienia Państwa opinii i pomysłów. Będzie to doskonała okazja, aby rozwinąć te tematy, które w trakcie czatu zostały tylko ogólnie zasygnalizowane. Niemniej juz dziś, między innymi dzięki czatowi, wiem co najbardziej doskwiera dąbrowianom, czego oczekują od władz i co należy potraktować priorytetowo.

Zapraszam do udziału w kolejnych spotkaniach

Z poważaniem
Zbigniew Podraza

P. S.
Po raz kolejny przekonałem się, że czat to znakomity sposób „pierwszego kontaktu” z mieszkańcami. Dynamiczna i szybka forma rozmowy, bez zbędnego patosu i skrępowania pozwala świeżo i „nieurzędowo” spojrzeć na sprawy miasta.

Zapis czatu z 15 lutego 2007 r. z udziałem Zbigniewa Podrazy, prezydenta miasta.

Admin: Witamy serdecznie na chacie internetowym z udziałem Pana Prezydenta Dąbrowy Górniczej, Zbigniewa Podrazy. Zapraszamy do zadawania pytań :)

@Reanata: miasto przygotowuje tereny pod zabudowę mieszkaniową zarówno w zakresie mieszkalnictwa jednorodzinnego, jak i wielorodzinnego.
RENATA: Obecnie w sferze marzeń pozostaje kwestia nabycia nowego mieszkania na terenie Miasta. W obecnie realizowanych przez spółdzielnie inwestycjach nie ma co liczyć na uzyskanie mieszkania, bo dawno zostały one sprzedane. Czy Gmina planuje rozwiązać ten problem i jak?
RENATA: cdn. Sprawa budownictwa mieszkaniowego w mieście interesuje mnie ponieważ jako pracownik spółdzielni mieszkaniowej zajmuję się marketingiem. Od wielu lat spółdzielnia buduje mieszkania, które cieszą się dużym zainteresowaniem. Obecnie brak terenów uniemożliwia ich realizację.
Zbigniew Podraza: między innymi zastanawiamy się nad terenami między Ujejscem a Trzebiesławicami.

RENATA NIECKARZ: witam panie prezydencie. Czy zmieni się plan zagospodarowania przestrzennego miasta, czy grunty rolne w dzielnicy Gołonóg mogą liczyć na przekształcenie w działki budowlane?
Zbigniew Podraza: Są przygotowane plany zmiany zagospodarowania przestrzennego oraz studium uwarunkowań, które zmierzają do pozyskiwania terenów zielonych pod budownictwo mieszkaniowe.

TOMASZ LACH: dobry wieczór panie prezydencie mam pytanie odnośnie mieszkań komunalnych czy gmina planuje jakieś rozwiązanie tego problemu?
Zbigniew Podraza: Przez 4 lata brak było spójnego planu gospodarki mieszkaniowej. Jesteśmy przed zinwentaryzowaniem zasobów gminy jeśli chodzi o mieszkania. : Program obejmie również innych, pozagminnych administratorów mieszkań. Chcemy ten bilans zrobić razem.

DON CORLEONE: Kiedy będzie gotowy bilans otwarcia?
Zbigniew Podraza: Bilans otwarcia powinien być pod koniec marca; warunkuje go zakończenie kontroli Regionalnej Izby Obrachunkowej, która trwa już od grudnia i da pełny obraz sytuacji.

DZIUN: Czy zostanie udostępniony mieszkańcom wieloletni plan finansowy miasta opracowany przez zewnętrzną firmę np. na stronach internetowych?
Zbigniew Podraza: Wieloletni plan inwestycyjny jest immanentną częścią każdorocznego budżetu miasta i elementem strategii rozwoju i jest dostępny na stronach internetowych (BIP).

ADAM: Jak wygląda stan finansów miasta Dąbrowa Górnicza??
Zbigniew Podraza: Nie jest zadowalający, a z opracowań, które są mi dostępne wynika, ze perspektywy finansowe obarczone są dużym obciążeniem przez najbliższe lata.

ADAM: Proszę o przedstawienie wizji rozwoju i koncepcji rozwoju miasta na lata 2007-2010 szczególnie z uwzględnieniem jego strategicznych obszarów??

Zbigniew Podraza: Przedstawienie strategii to opracowanie m.in. kilkudziesięciostronicowe, aktualnie jesteśmy w trakcie prowadzenia prac nad strategią do roku 2013...
: ... poddamy ją szerokiej konsultacji społecznej, instytucjonalnej. Myślę, że będzie to w granicach maja-czerwca. Powołane zostały już zespoły do prac nad strategią ogólnego rozwoju miasta.

ADAM T: czy wokół Pogorii 4 będzie kontynuowana dalsza część trasy rowerowej?
Zbigniew Podraza: Znajdzie się to w planach rozwojowych naszego miasta, jeśli chodzi o sprawy związane ze sportem i rekreacja; będziemy starać się objąć całe miasto siecią ścieżek rowerowych, łącząc tereny zielone z centrum miasta.

DZIUN: Na sesji 31 stycznia tego roku została przyjęta „Ogólna strategia zrównoważonego rozwoju Dąbrowy Górniczej na rok 2007”. Czy powstała na podstawie odpowiedzi na pytania zadawane w ankiecie (na stronach internetowych Urzędu)?
Zbigniew Podraza: Została podjęta, natomiast nie jest w 100% odzwierciedleniem odpowiedzi na pytania mieszkańców, ponieważ ankieta dotyczyła zakresu doskonalenia organizacji pracy samego Urzędu...
: ... Proszę zauważyć, ze jest ona przyjęta tylko na rok, ponieważ trwają już prace nad strategią do roku 2013.

GHOST88: czy jest Pan zadowolony ze swoich zastępców ??
Zbigniew Podraza: Tak, jestem zadowolony ze swoich zastępców.

:): Czy miasto zamierza przejąć dworzec PKP?- z informacji prasowych wynika że PKP chętnie przekazuje miastom dworce (oprócz 73, które są dla nich strategiczne a wśród których właśnie nie ma dąbrowskiego dworca)
DZIUN: Czy podjęte zostały już jakieś decyzje lub działania odnośnie Dworca PKP w centrum?
Zbigniew Podraza: Dworzec musi być rozpatrywany łącznie z przebiegiem DTS; chcielibyśmy go utrzymać w należytym stanie i standardzie godnym miasta, a wymóg taki postawi nam wysokiej klasy inwestycja pawilonu usługowo-handlowego w centrum miasta (Pogoria). W najbliższym czasie zostaną podjęte wspólne rozmowy z PKP.

ADAMO: Witam Pana Prezydenta-jak Pan się zapatruje na problemy osób niepełnosprawnych
ZATROSKANY: czy w strategii rozwoju miasta uwzględnione zostaną problemy osób niepełnosprawnych mieszkających w mieście
Zbigniew Podraza: Myślimy o szerokim programie pomocy niepełnosprawnym. Za priorytetową inwestycję stawiamy wybudowanie dużego ośrodka rehabilitacyjno-szkoleniowego dla dzieci niedowidzących i niepełnosprawnych z zapleczem sportowym...
: ... gabinetami specjalistycznymi oraz warsztatami terapii zajęciowej w okolicach ul. Sadowej. Wartość inwestycji to ponad 50 mln złotych. Szukamy poparcia w regionie i wśród posłów.
JOANNA: A co z osobami niepełnosprawnymi dorosłymi?
Zbigniew Podraza: Nie ukrywam, że jest to problem; przedstawimy rozwiązania w opracowanej strategii miasta.

LECH T.: Czy będę mógł kiedyś spać przy otwartym oknie w Dąbrowie Górniczej?
Zbigniew Podraza: Jak się ociepli wink.gif

WYBORCA: Jakiej marki samochodem służbowym Pan jeździ?
Zbigniew Podraza: Jest to Leganza, która w tej chwili się "rozsypała"; obecnie wynajętym samochodem jest Opel Vectra. Docelowym rozwiązaniem będzie zakup nowych samochodów, trudno powiedzieć jaka to będzie marka, ponieważ zostanie przeprowadzone postępowanie przetargowe.

MARIA: Dzień dobry Panie Prezydencie. Ukończyłam informatykę i chciałabym się zorientować, ile zarabia informatyk w Pana Urzędzie?
Zbigniew Podraza: Moim zdaniem mało, jest to kwota rzędu 1200 -1500 zł do ręki, ale takie są warunki finansowe w mieście.

SIARA: czy i kiedy powstanie komisariat w centrum? czy nie uważa Pan, że zmianie powinny ulec tereny działania obecnych KP tzn. tereny od Łośnia powinny być w terenie działania KP1? chyba bliżej tam niż do Ząbkowic
Zbigniew Podraza: Kwestie funkcjonowania KP leżą w gestii administracji państwowej. Oczywiście nasze sugestie mogą być rozważane. W poniedziałek rozpoczyna funkcjonowanie nowa komisja bezpieczeństwa, która zajmie się tymi tematami.

ŻANETA: czy sprawdza Pan kwalifikacje osób piastujących wysokie stołki w urzędzie, czy zajmowane są one przez zasiedzenie?
Zbigniew Podraza: Rekrutacja odbywa się w ramach procedury konkursowej, która pozwala na zatrudnianie tylko fachowców; wszyscy pracownicy podlegają ocenie kwartalnej, pracownicy mianowani - 2 razy w roku. Proszę pamiętać o kodeksie pracy.

GHOST: czy ma Pan pomysł na zainteresowanie młodzieży problemami miasta?
Zbigniew Podraza: Uczestniczę od początku w spotkaniach Młodzieżowej Rady Miejskiej; mam nadzieje, że ci młodzi ludzie uczestnicząc w pracy urzędu zaraża swoich kolegów, koleżanki uczestniczeniem w życiu społecznym miasta. Myślę, że będą to przyszli radni. Jestem aktywny na forum miejskim, dzisiaj jestem z Wami na czacie.

WYBORCA: Czy zbliżymy się kiedyś w poziomie pozyskiwania funduszy unijnych do takich miast jak Rybnik bądź Tychy?
Zbigniew Podraza: Będzie nam trudno, straciliśmy poprzednie lata. Trzeba pamiętać, że aby sięgnąć po środki unijne musimy zabezpieczyć własne środki. Zapóźnienie mamy jak na wstępie i bardzo trudne do odrobienia.

MAJKAT: mam pytanie Panie Prezydencie czy młodzi ludzie mają jakiekolwiek szanse na pracę w urzędzie miasta ??
Zbigniew Podraza: Oczywiście, w sytuacji kiedy będą pojawiały się takie możliwości będą one dostępne na BIP- ie. Nabór jest otwarty, ale na dzień dzisiejszy nie dysponujemy wolnymi miejscami etatowymi, ale w ciągu 2 lat sporo osób powinno odejść na emerytury - stąd będą pojawiały się szanse dla młodych ludzi.

ARKADIUSZ: Dobry wieczór Panie Prezydencie! Czy władze Dąbrowy Górniczej sporządziły bilans strat i korzyści związanych z przystąpieniem do super-miasta? Co Pan osobiście sądzi o proponowanej nazwie SILESIA i całkowite pominięcie Zagłębia w nazewnictwie?
Zbigniew Podraza: Jest inicjatywa powołania Gminnego Związku Metropolitalnego; nie jest więc naszym zamiarem tworzenie jednego miasta. Na chwilę obecną - w związku funkcjonuje 14 miast na prawach powiatu, statut został wysłany do MSWiA. Trzymam się starej zasady - "Nic o nas bez nas".

GHOST: czy w najbliższym czasie planowane są większe inwestycje na terenie miasta
DAMIANO: Dobry wieczór. Panie Prezydencie mam pytanie: Czy planuje Pan ściągnąć jakichś wielkich inwestorów na teren naszego miasta?
Zbigniew Podraza: W centrum miasta rozpoczęto już prace nad pawilonem usługowo-handlowym "Pogoria", który zmieni wizerunek naszego miasta. Ponadto przystępujemy do specjalnej strefy ekonomicznej, w którą angażujemy ponad 100h oraz RPO "Gospodarcza Brama Śląska" również z ponad 100h powierzchni; będzie to wyzwanie dla dużych inwestorów.

MUCHA: Proszę powiedzieć coś optymistycznego. Czy coś się uda poprawić w mieście? :)
Zbigniew Podraza: Jestem urodzonym optymista. To, o czym dzisiaj mówimy i te tematy, które poruszamy dobrze rokują dla przyszłości naszego miasta.

KLARA: jak Pan ocenia nową siedzibę biblioteki?
Zbigniew Podraza: Nie chciałbym na ten temat mówić za wiele, natomiast Politechnika mogłaby funkcjonować już 4 lata

MUCHA: Pan Zaguła zapowiadał w swoim programie budowę parkingów wielopoziomowych w mieście. Czy UM ma w planach takie przedsięwzięcie?

Zbigniew Podraza: Do dzisiaj ten temat nie był jeszcze poruszany, natomiast uważam, ze centrum miasta odciąży w znacznym stopniu parking na 1200 samochodów (przy pawilonie "Pogoria"), natomiast co do pozostałej części miasta musi powstać spójny, jeden program, wydyskutowany z innymi zarządcami zasobów mieszkaniowych.

WYBORCA: Czy planuje Pan założenie własnego bloga w Internecie? To ostatnio popularny pomysł wśród polityków.
Zbigniew Podraza: Nie wszystko co popularne jest dobre i konstruktywne - nie planuję teraz; pisanie pamiętników zostawiam na później.

MAJKAT: jak często będziemy mieli okazję z Panem rozmawiać na chacie ??
Zbigniew Podraza: Na pewno co kwartał, a być może częściej - np. w sytuacji tzw. gorących tematów. Najbliższy zapewne moment to będzie przy okazji dyskusji nad strategią miasta.

GOSIA: A z remontem placu pod domem Centrum
Zbigniew Podraza: Na lato dużo zieleni i kwiatów, na zimę otwarte lodowisko.

DąBROWIANKA: Dobry Wieczór Panie Prezydencie. Jedyne kino jakie do niedawna funkcjonowało w mieście zostało zamknięte. Nie orientuję się dobrze w tym co miało w tym budynku powstać. Jednak uważam, że zlikwidowanie kina było złym posunięciem. Czy są szanse na powrót Kina w Dąbrowie?
Zbigniew Podraza: Chcemy wykorzystać lepiej PKZ, obecnie są tzw. ferie z filmem, ponadto w pawilonie "Pogoria" planowane jest multikino.

DAMI7: Ponawiam swoje pytanie o podatki - czy planowany jest wzrost podatków i opłat miejskich?
Zbigniew Podraza: Budżet i wysokości podatków miejscowych zostały przyjęte w grudniu 2006.

MAłY: co Pan sądzi o budowie DTŚ Wschód, czy są realne szanse na jej zbudowanie, co miasto robi w tej kwestii
Zbigniew Podraza: Ta inwestycja NIE JEST inwestycją miejską, wszystko zależy od kierunków finansowania, jakie przyjmie Rząd; jesteśmy na końcu nitki komunikacyjnej, ale na pewno zależy nam na tym, aby ona powstała.

KAWOSZ: proszę wyjaśnić dlaczego mamy taką drogą wodę droższą niż np. w Krakowie
Zbigniew Podraza: Ceny wody nie odbiegają w zasadniczy sposób od cen w okolicznych miastach. Cena na rok 2007 jest ustalona, dyskutujemy z PWiK nad wynegocjowaniem przyzwoitych cen na rok 2008.

GHOST: czy planowane są spotkania z młodzieżą w celu zapoznania jej z wizja rozwoju miasta ?
Zbigniew Podraza: Chcę, aby dyskusja nad strategią objęła wszystkie grupy mieszkańców, młodzież zawsze ma świeże spojrzenie na problemy miasta - każdy będzie mógł wypowiedzieć się w sprawach strategii (Internet, happeningi, stanowiska konsultacyjne i dyskusje w szkołach).

SIARA: jakiś czas temu pojawiły się w mieście głosy o zmianę lokalizacji pogotowia ratunkowego, któremu obecnie bliżej do Będzina niż Łośnia czy Błędowa. Czy władze DG planują coś w tym temacie zrobić?

Zbigniew Podraza: Od nowego roku obowiązuje nowa ustawa o państwowym ratownictwie medycznym, w niej znajdują się zapisy o tworzeniu planu zabezpieczenia na terenie województwa. Będziemy zgłaszali swoje uwagi. Ratownictwo medyczne finansowane jest z budżetu państwa, nie jest zadaniem samorządu.

ARKADIUSZ: Dziękuję za stwierdzenie: "nic o nas bez nas", a jednak szeroko lansowana nazwa Silesia i Expo-Silesia w sercu Zagłębia o czymś świadczy. Pożyjemy, zobaczymy.
Zbigniew Podraza: Cieszę się, że podzielasz moje zdanie

MUCHA: Krótko: co dalej z aquaparkiem? Jakie ma Pan pomysły na jego przyszłość?
Zbigniew Podraza: Aquapark musi funkcjonować, być może należy zmienić jego strukturę właścicielską, sposób zarządzania i mam nadzieję, że to, co będzie się działo wokół Dąbrowy (Targi "Silesia") może się mu dobrze przysłużyć.

ROBINSON77: Ponawiam pytanie, czy Pan prezydent i miasto ma zamiar jakoś rozwiązać sprawę ruin na wprost Urzędu Miasta???? ,które straszą i są bardzo niebezpieczne oraz są miejscem schadzek pijaków, ćpunów itd
Zbigniew Podraza: Chciałbym, ale jest to niestety teren prywatny...

MATIZ: Czy miasto ma zamiar coś zrobić aby poprawić warunki sportowe w mieście dla młodzieży? Może warto pójść w kierunku takim jak Będzin i wybudować ze 2 sztuczne boiska? Co ze stadionem lekkoatletycznym, inwestycja ta dojdzie do skutku??
Zbigniew Podraza: Jak część z Was wie, jestem sympatykiem sportu; w planach mam zamiar pójść w ślady Będzina i stworzyć sztuczne boiska również u nas. Mam także nadzieję, że sport wyczynowy (siatkówka, koszykówka) zaczną przyciągać coraz więcej kibiców na naszą halę sportową. Stadion lekkoatletyczny przy Damelu, stadion piłkarski przy Konopnickiej - ale dajcie mi trochę czasu

MATIZ: Jak układa się pańska współpraca z RM. Czy zawirowania związane z utratą mandatów przez niektórych radnych nie mają wpływu na działanie samej RM?
Zbigniew Podraza: Nie mogę narzekać. Nie jest w mojej gestii decydowanie o wygaśnięciu mandatów, pozostawiam to radnym i wojewodzie, ewentualnie sądowi. Dla mnie obecny skład RM jest zadowalający i rokujący dobrą współpracę.

DAMI7: Czy będzie powrót do koncepcji budowy hotelu w Parku Hallera? Czy może władze miasta mają inną koncepcję lokalizacji ew. hotelu?
Zbigniew Podraza: Tak, jest powrót do tej koncepcji - zdecydowanie.

MAJKAT: czy używa Pan w dalszym ciągu komunikatora gg ?? tak jak to było podczas kampanii :)
Zbigniew Podraza: Niestety, ale nie mam teraz na to czasu.

MATIZ: Co z Dniami DG? Czy wie Pan jaką kwotę miasto przeznaczy w tym roku na zorganizowanie tej imprezy? Liczymy wszyscy że będzie to lepsza impreza niż za pańskiego poprzednika. Frekwencja świadczy o tym że jest zapotrzebowanie społeczeństwa na taką imprezę.
Zbigniew Podraza: Planuję wspólnie z Będzinem i Sosnowcem Dni Zagłębia - na przełomie maja, czerwca chcę zagospodarować 3 kolejne weekendy; miłej zabawy.

KAWOSZ: czy nie można z dawnej siedziby urzędu przy ul. 3 maja zrobić mieszkań dla oczekujących na przydział
Zbigniew Podraza: Warunki techniczne tych obiektów nie pozwalają na jakiekolwiek zasiedlenie i remonty. Chcę ten teren przeznaczyć na sprzedaż, być może pod dobrej klasy hotel.

MATIZ: Czy doczekamy się wreszcie iż do UM będą dojeżdżać przynajmniej ze dwa autobusy??
Zbigniew Podraza: Odległość UM od przystanków autobusowych obsługujących kilkanaście linii to około 300 metrów. Można zadać pytanie, czy to daleko czy blisko, jednakże trwają analizy w KZK GOP na temat racjonalności funkcjonowania linii w sąsiedztwie UM.

KAWOSZ: czy można odkupić prezydencką leganzę
Zbigniew Podraza: Tak, będzie ogłoszenie o przetargu (mamy 5 zdezelowanych samochodów do sprzedania) - proszę śledzić BIP.

HATOR1: Dobry wieczór p. Prezydencie. Jak Pan ocenia promocję turystyczną miasta - czemu mimo tak wielu atrakcji turystycznych - jesteśmy notorycznie pomijani przy opracowywaniu planów turystycznych województwa (np. sytuacja z mapą atrakcji turystycznych województwa i szlakiem zabytków techniki)?
Zbigniew Podraza: Właśnie dzisiaj wróciłem ze Zgromadzenia Związku Gmin Jurajskich i też jestem zdania, ze oferta turystyczna miasta powinna być bogatsza i nie powinna być pomijana. To się zmieni.

MUCHA: Przy granicy D.G. w Sosnowcu wkrótce powstanie Centrum Targowe. Czy są pomysły jak D.G. może na tym skorzystać?
Zbigniew Podraza: Tak. Przykładowo mogę powiedzieć, że w ciągu kilku lat w okolicy Targów Kieleckich powstało około 30 hoteli. Jakie to może dawać szanse dla miasta, każdy może sobie odpowiedzieć.

LECH T.: Sprawa ochrony środowiska. Czy władze mają aktualne raporty o stanie środowiska, bo jak nie będzie poprawy to się wyprowadzam. z D.G.
Zbigniew Podraza: Wg. raportów sytuacja się poprawia - mam nadzieje, że Twoje szanse na pozostanie w DG rosną

PIOTR BORDA PPS: Witam Panie Prezydencie. Czy miasto planuje w jakiś sposób przeciwstawić się bezrobociu, bo powiedzmy sobie szczerze - aktualne działania sprawdzają się raczej średnio, a spadek stopy bezrobocia po części jest spowodowany migracją mieszkańców niż znalezieniem pracy.
Zbigniew Podraza: Co Pan rozumie przez aktualne działania? Ja działam od 2,5 miesiąca, więc trudno mówić o efektach. Liczę na poprawę koniunktury miasta, inwestycje typu "Pogoria", "Pronox", Targi Silesia - to mamy dziś, a to tylko początek.

JOANNA: Pewna gazeta opisuje o dość drogich szkoleniach radnych- czy taki rozgłos jest nam potrzebny?
Zbigniew Podraza: Przeszło, minęło, każdy niech wyciągnie wnioski. Szkolenia są ogólnie przyjętym standardem podnoszenia wiedzy i konsolidacji środowiska.

GOSIA: Czy opel vectra pożyczona jest od policji
Zbigniew Podraza: Nie, videoradaru też nie posiada

DAMIANO: Jak Pan ocenia szanse powstania Eurocampingu w dzielnicy Błędów? Czy będzie Pan też popierał koncepcje poprzedników stworzenia z terenów zielonych bazy wypoczynkowo-turystycznej?
Zbigniew Podraza: Szanse oceniam wysoko, mamy już na to środki, będzie 8 domków 4-osobowych z węzłem sanitarnym i kuchnia, 3 domki będą przystosowane dla osób niepełnosprawnych, będzie pole namiotowe z możliwością podłączenia przyczepy campingowej; będzie infrastruktura sportowa.

JANUSZ: panie prezydencie wybiera pan te pytania czy co
Zbigniew Podraza: Jak widzisz nie.

GOSIA: Dlaczego Pan Prezydent uciekł z wielkiej polityki do zaściankowego miasta
Zbigniew Podraza: Bo to ciekawe wyzwanie dla niezaściankowego miasta i oderwanie się od polityki, której wszyscy macie na co dzień dość.

DAMIANO: Jak ocenia Pan sytuacje Lipówki II pod względem finansowym i gospodarczym?
Zbigniew Podraza: Wymaga to bardzo szczegółowej analizy; jestem w trakcie przeorganizowania funkcjonowania tego zakładu - tyle mogę powiedzieć na dzisiaj.

JOANNA: Co to za inwestycja "Pronox"?
Zbigniew Podraza: Jest to duża inwestycja przy Hucie Katowice - składanie sprzętu elektronicznego z szansą na liczne, nowe miejsca pracy.

SMOKU: Czy planowane są w tym roku podwyżki płac dla pracowników administracji i obsługi szkół
Zbigniew Podraza: Będzie to zależało od sytuacji finansowej miasta, czat internetowy nie jest dobrym miejscem do negocjowania warunków placowych.

GOSIA: A co z ulicą 3 Maja strach chodzić z dzieckiem
Zbigniew Podraza: Zwrócę na to uwagę.

HATOR BLEEE: Ma Pan Prezydent jakieś koncepcje wspólnych projektów z sąsiednimi miastami?
Zbigniew Podraza: Przykładem jest Regionalny Program Operacyjny, w którym uczestniczy Jaworzno, Będzin, Dąbrowa, Sosnowiec - Gospodarcza Brama Śląska. Najlepszym przykładem może okazać się GZM.

JANUSZ: panie prezydencie mamy z DG paru posłów czy myśli pan że mogą nam pomóc i czy podejmie pan współprace z nimi
Zbigniew Podraza: Tak, juz podjąłem. Na początku tego roku spotkałem się z posłami, przedstawiłem im problemy miasta, zaprosiłem do współpracy; szczególnie liczę na wsparcie przy pozyskaniu środków na wybudowanie dużego, regionalnego ośrodka dla osób niepełnosprawnych.

]MAJKAT: dziękuję, że jest Pan z nami w zaściankowym mieście !!! bo Warszawa to wioska
MAłY: a co z inwestycjami wokół Pogorii IV, przecież to jest ogromny potencjał
Zbigniew Podraza: Proszę pamiętać, ze PIV jest zbiornikiem retencyjnym i wszelkie działania wokół niej determinowane są ograniczeniami w zakresie wykorzystania go do rekreacji. Nie wykluczam natomiast wypracowania planu zagospodarowania całości zlewisk Pogorii.

admin: Zgodnie z planem za 5 minut koniec czatu
:): Kiedy zostanie posprzątana fontanna kolo bobra? wink.gif Tak samo ul. 3maja i przejście podziemne?
Zbigniew Podraza: Myślę, że trzeba zarządzić ogólne, wiosenne sprzątanie.

MAJKAT: ostatnio widziałem Pana spacerującego w pobliżu Pogorii 4 widział Pan to śmietnisko ?? ludzie myją tam auta i przywożą śmieci ?? może jakiś rowerowy patrol straży miejskiej
Zbigniew Podraza: Nie wykluczam, jest to dobry pomysł.

HATOR BLEEE: Kiedy przesiadka na darmowy software dla całego UM w ramach obniżki kosztów funkcjonowania? - przypominam iż w czacie przed wyborczym obiecał Pan zająć się tą sprawą w przypadku ewentualnego wygranej.
Zbigniew Podraza: Chcemy wprowadzić na razie Skype, co do dalszych działań - pomyśle.

BASIA: Dobry Wieczór Panie Prezydencie! Ciekawe czy odpowiada Pan na wszystkie zadane pytania? Jeśli nie - to mam nadzieję, że je Pan wszystkie czyta. Jeśli chodzi o cenę wody, to ktoś Pana wprowadza w błąd. Jest najdroższa w Polsce. Wiem, bo podlewam konewką.
Zbigniew Podraza: Tak, na wszystkie na które zdążę, wiele pytań się powtarza. Wszystkie pytania są archiwizowane i wkrótce znajdziecie na nie odpowiedzi.
MAłY: co z remontem ul Piłsudskiego? Czy zamiast świateł na Granicznej (dla wygody urzędników) nie lepiej remontować dróg?
Zbigniew Podraza: Stan techniczny dróg i sygnalizacje świetlne bezpośrednio wpływają na bezpieczeństwo ruchu ulicznego. Należy tu zachować zasadę zrównoważonego rozwoju.
: Dziękuję wszystkim za uczestnictwo w czacie, do zobaczenia przy następnej okazji. Nie ukrywam, ze musiałem się zdrowo gimnastykować, żeby odpowiedzieć na jak największą liczbę pytań. Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam serdecznie, Zbigniew Podraza.

--------------------

+Quote Post
:)
post pią, 02 mar 2007 - 13:41
Post #53

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

Władza rozmawia na czacie
dziś

Zbigniew Podraza, po raz pierwszy jako prezydent miasta, rozmawiał z mieszkańcami za pośrednictwem czatu. Dąbrowian interesowało niemal wszystko, co wiąże się z ich miastem.
- Mieszkańcy najczęściej pytali o sytuację finansową miasta, realizowane i planowane inwestycje, mieszkalnictwo, problemy osób niepełnosprawnych oraz prace nad strategią dla Dąbrowy - wylicza Anna Zubko z dąbrowskiego magistratu.

- Po raz kolejny przekonałem się, że czat to znakomity sposób "pierwszego kontaktu" z mieszkańcami. Dynamiczna i szybka forma rozmowy, bez zbędnego patosu i skrępowania pozwala świeżo i "nieurzędowo" spojrzeć na sprawy miasta - podkreśla Zbigniew Podraza.

To nie ostatnie spotkanie prezydenta z mieszkańcami w wirtualnej przestrzeni. Wkrótce mają być kolejne.

- W maju i czerwcu, przy okazji prac nad strategią dla miasta, planuję debaty z udziałem mieszkańców, samorządowców i pracowników UM o przyszłości Dąbrowy. Sprawy podzielone tematycznie, poświęcone szczegółowym zagadnieniom, dadzą możliwość rzetelnego omówienia, a co najważniejsze, uwzględnienia opinii i pomysłów mieszkańców. Będzie to doskonała okazja, aby rozwinąć te tematy, które teraz zostały tylko ogólnie zasygnalizowane. Już dziś, między innymi dzięki czatowi, wiem co najbardziej doskwiera dąbrowianom, czego oczekują od władz i co należy potraktować priorytetowo - mówi Zbigniew Podraza.

Prezydent deklaruje, że będzie regularnie korzystał z czatów. Na pewno co kwartał, a w przypadku gorących tematów częściej.
(gk) - Dziennik Zachodni

--------------------

+Quote Post

3 Stron V  < 1 2 3
Reply to this topicStart new topic
3 Użytkowników czyta ten temat (3 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 02:28
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza