![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Klub Kibica nr 29 ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 242 Dołączył: pią, 30 lis 07 Skąd: Łęknice Nr użytkownika: 920 Płeć: Mężczyzna GG: 7281781 ![]() |
Dziś paliło się jakieś mieszkanie na 1-2 piętrze bloku na Manhatanie. Chyba pierwsza akcja nowej zwyżki, bo tam stała.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 418 Dołączył: wto, 24 cze 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,349 Płeć: Mężczyzna GG: 1309044 ![]() |
Dziś paliło się jakieś mieszkanie na 1-2 piętrze bloku na Manhatanie. Chyba pierwsza akcja nowej zwyżki, bo tam stała. Dokładnie to spalił się jeden pokój na 1 piętrze, raczej doszczętnie, bo np z wersalki/fotela zostały tylko sprężyny. Blok pierwszy od parkingu strzeżonego. Oczywiście do remontu całe mieszkanie. Naruszone też okna mieszkania nad. No i zapewne zalane mieszkanie poniżej. Przechodziłem tam jak już ugaszono. To stały 2 wozy, drabina (nie brała udziału w akcji), policja, pogotowie gazowe. A karetka właśnie odjeżdżała. Podany był jeden prąd wody. "Ludzie mówili", że właścicieli nie było w domu i najprawdopodobniej jeszcze o niczym nie wiedzieli. A swoją drogą mój szacunek do strażaków jest ogromny i zawsze uważałem, że to jest służba "inna" od wszystkich ale dziś zaskoczyli mnie po raz kolejny. Zwijali węże i starali się tak z nich wodę wylewać aby się kałuże nie robiły na chodniku. ![]() i oficjalna informacja: CYTAT Pożar mieszkania
W dniu 13.01.2010 przy ul. Piłsudskiego miał miejsce pożar mieszkania. Po przybyciu na miejsce zdarzenia zastano mieszkanie, które w części ( przedpokój i kuchnia ) było w ogniu. Działania zastępów polegały na zabezpieczeniu miejsca zdarzenia. Od mieszkańców uzyskano informację o braku lokatorów w mieszkaniu objętym pożarem ( lokator był w pracy ). Dwóch ratowników w aparatach ODO zostali wprowadzeni z nawodnioną linią w natarciu do palącego się mieszkania. Kolejnych dwóch ratowników w aparatach ODO rozpoczęło wentylację klatki schodowej oraz przeszukiwanie mieszkań ( piętro 2 i 3 ) będących bezpośrednio nad mieszkaniem objętym pożarem ( lokatorzy z tych mieszkań znajdowali się na zewnątrz budynku ). Kierujący działaniami polecił ( pracownik administracji i ratownik ) odłączyć napięcie elektryczne oraz gaz dla tej części budynku. Po ugaszeniu pożaru i przeszukaniu mieszkania nie stwierdzono obecności osób. 13.1.2010, 20:28 Ten post edytował gregol śro, 13 sty 2010 - 23:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Jeśli się nie mylę to w dniu wczorajszym (chyba ze to poniedziałek był?
![]() Ten post edytował kwintosz śro, 13 sty 2010 - 23:47 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kwintosz! Majakowskiego to jest tylko JEDNA alejA! Nie wiem skąd u ludzisków się wzięło "aleje"! A jak już to winno być: "jedzie przez alejĘ?!"...
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 418 Dołączył: wto, 24 cze 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,349 Płeć: Mężczyzna GG: 1309044 ![]() |
Kwintosz! Majakowskiego to jest tylko JEDNA alejA! Nie wiem skąd u ludzisków się wzięło "aleje"! A jak już to winno być: "jedzie przez alejĘ?!"... A poprawna wersja odmiany słowa Gołonóg to skąd z Gołonogu a nie Gołonoga. A spróbuj tą pierwszą wersje użyć. Mnie samego wtedy krew zalewa gdy słyszę "Gołonogu". Odkąd pamiętam mówiło się, że coś jest na alejach. I nie przeszkadza mi to mówić, że "coś jest na alejach a coś innego na alei Róż" wg. mnie to jest forma zwyczajowa. Choć racja, że niepoprawna gramatycznie. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Kwintosz! Majakowskiego to jest tylko JEDNA alejA! Nie wiem skąd u ludzisków się wzięło "aleje"! A jak już to winno być: "jedzie przez alejĘ?!"... Jasne. To w Warszawie kolega pewnie pojedzie Aleją Jerozolimską. a nie alejami Jerozolimskimi. Aleje są dwie, jedna w jedną i druga w drugą stronę, bo aleja to ulica wśród drzew. W parku Hallera jest jedna główna aleja a Majakowskiego to dwie. I już. Jedyna niepoprawność to mówienie "na alejach" Powinno się mówić: "mieszkam w alejach Majakowskiego" Ten post edytował olo czw, 14 sty 2010 - 20:15 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
W Warszawie ulica nazywa się Aleje Jerozolimskie, u nas Aleja Majakowskiego, podobnie jak Aleja Piłsudskiego, Aleja Róż czy będzińska Aleja Kołłątaja. Małe miasto mamy, to i tylko aleje w liczbie pojedynczej mogą być
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 299 Dołączył: pon, 26 maj 08 Nr użytkownika: 1,306 Płeć: Mężczyzna ![]() |
W Warszawie ulica nazywa się Aleje Jerozolimskie, u nas Aleja Majakowskiego, podobnie jak Aleja Piłsudskiego, Aleja Róż czy będzińska Aleja Kołłątaja. Małe miasto mamy, to i tylko aleje w liczbie pojedynczej mogą być ![]() Od zawsze Aleja Majakowskiego zwana była Alejami - komu w miescie nie powiesz "na alejach" to będzie wiedział o co chodzi więc nie rozumiem o co ta Wasza dyskusja. Jak ktos ma zamiar walczyć poprawnością gramatyczną z przyjętą nazwą to życze powodzenia. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
j.w warto też zwrócić uwagę, że niepoprawna forma językowa w momencie kiedy jest używana przez znaczna część ludzi staje się poprawna..
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Nim admin przeniesie tę dyskusję na wątek językoznawczy zapytam Leszka skąd pewność, że Majakowskiego to aleja, a nie aleje bądź ulica.. Szukałem w sieci i znalazłem wszystkie formy. Trzymając się słownika PWN i tego co tam widać to są to aleje.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 530 Dołączył: wto, 03 cze 08 Nr użytkownika: 1,319 Płeć: Mężczyzna ![]() |
ludzie
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Nim admin przeniesie tę dyskusję na wątek językoznawczy zapytam Leszka skąd pewność, że Majakowskiego to aleja, a nie aleje Na jakimś planie widziałem Aleja, na zumi i maps google jest faktycznie bez dodatkowej nazwy, więc chyba to jednak zwykła ulica jest. Sprawdzę jeszcze w samochodzie w atlasie, ale to jutro. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Klub Kibica nr 29 ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 242 Dołączył: pią, 30 lis 07 Skąd: Łęknice Nr użytkownika: 920 Płeć: Mężczyzna GG: 7281781 ![]() |
Ktoś słyszał o nożowniku w Dąbrowie?
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 38 Dołączył: śro, 31 gru 09 Nr użytkownika: 3,090 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja nie słyszałem ;] A wiedzieliście że w naszym pięknym mieście jest taki sklep jak DOPALACZE ? Słynna sieć sklepów, która sprzedawała pochodne marihuany intp. Nie wiem czy jest otwarty ;]
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 343 Dołączył: wto, 27 lis 07 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 910 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A co słyszałeś?
|
|
|
![]()
|
|
[quote name='Kamil_' date='śro, 20 sty 2010 - 19:59' post='51838']
A co słyszałeś? [/q] Pytam ponieważ najpierw słyszałem że zaatakowano ( albo na Manhattanie albo na Mydlicach) jakaś kobietę i gdzieś jeszcze kogoś. Potraktowałem to jako taką bujde którą ktos puścił w szkole. Ale dziś pewna pani mówiła mojej mamie że dużo policji było na osiedlu rano i w zasadzie do wieczora się krecili szukając podobno nożownika. Więc trochę za szeroka ta plotka. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Też słyszałem o tym, co ciekawe + przykrych konsekwencjach do śmierci włącznie. Zresztą problem miał też dotyczyć wg. tej informacji Zagórza i co ciekawe osoba atakowała w dzień.
Natomiast potraktowałem to jak plotę. Na stronie policji parę dni temu żadnego info o tym nie było. No chyba że specjalnie nie chcą paniki.. -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
Ja też słyszałem. Chyba manhattan i zagórze. W dzień. Bez przyczyny. Ale z 2 tygodnie temu.
Ale z tego co pamiętam sporo nieścisłości było w tej historii. Czyli obstawiam koleją lokalną urban legend. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 12:04 |