![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie pomerdałeś czegoś? Wszędzie czytałem i słyszałem, że do 26 maja mają prowadzić komunikację autobusową (PKS Olkusz oczywiście mam na myśli) bo firma upada. Przecież nawet nowy rozkład PKS Olkusz jeszcze wywiesił w D.G. i co ciekawe, jest kilka kursów do Krakowa bezpośrednio z DG w niektórych kursach :> Ale niestety, kilka kursów znowu odpadło
![]() Część kursów ma przejąć PKS Zawiercie :) ale do Olkusza to pewnie tylko busy zostaną ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 265 Dołączył: czw, 19 paź 06 Nr użytkownika: 239 ![]() |
jeśli cokolwiek zamieszałem, to tylko to , że nie dopisałem, że zawieszenie kursów dotyczy przede wszystkim DG. W olkuszu na budynku PKS wisi od ub tygodnia kartka, że wszystkie kursy na trasie Olkusz - DG - Olkusz zawieszają z końcem marca. Poza tym mówił mi to kierowca z pks Olkusz w ub tygodniu.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Hmmm, coś w tym prawdy chyba jednak jest, bo dziś na kursie z Katowic do Zamościa nie pojawił się PKS Olkusz tylko PPKS Zamość, który jeździł na tej trasie zamiennie z Olkuszem. Dodatkowo wczoraj późnym popołudniem na dw PKS w Olkuszu nie było ani jednego ich wozu! :/
|
|
|
![]()
|
|
Od 1 lipca firma transportowa (busy) pana Łukasza Łacha (nie lubię tej firmy bo to strrraaszny buc i często nieuczuciwie konkuruje) uruchomiła 2 kursy do Krakowa bodajże z Katowic przez D.G. i Olkusz. Pierwszy odjazd z D.G. Centrum do Krakowa o 8:40m drugi jakoś po 13-ej chyba.
Cena biletu to 12 zł - jak dla mnie na busa to stanowczo za dużo! PKS Częstochowa o 7:25 z DG do Kraka ma vały bilet po 10 zł a studencki po 7 - czas przejazdu ten sam a komfort często lepszy... |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 12 Dołączył: nie, 01 lip 07 Nr użytkownika: 745 Płeć: Kobieta ![]() |
A jak teraz wygląda dojazd z Dąbrowy Górniczej do Olkusza--Kraków?
Wie ktoś na dzień dzisiejszy? 7:20 8:50 P D CZĘSTOCHOWA - ZAKOPANE przez BĘDZIN, KRAKÓW 9:20 9:30 P # L KRAKÓW - STALOWA WOLA przez MIELEC DĄBROWA GÓRNICZA POCZTA 07:20 07:20 DĄBROWA GÓRNICZA GOŁONÓG 07:27 07:27 OLKUSZ 07:57 08:00 JERZMANOWICE GOŚCINIEC 08:19 08:19 WIELKA WIEŚ 08:31 08:31 KRAKÓW, BRONOWICE WLK. 08:43 08:43 KRAKÓW, KLEPARZ D/W 08:47 08:47 KRAKÓW 08:50 08:55 Czy ktoś korzystał z tego połączenia? Ten post edytował zizi78 sob, 04 sie 2007 - 18:51 |
|
|
![]()
|
|
Ja korzystałem, ale w przeciwnym kierunku, jak już wracał, ale wiele razy widywałem rano ten kurs
![]() Teraz do Krakowa z DG odjeżdżają następujęca busy/autobusy: 1) 3:15 - do Zakopanego z Karwi, przez Olkusz i Kraków (kursuje do 30 września codziennie); 2) 6.00 - do Krakowa z Giżycka (kursuje w wakacje codziennie, potem w weekendy); 3) 7.05 (7.10?) - do Zakopanego z Gliwic - bardzo szybki i niedrogie połącznie (kursuje codziennie); 4) 7.25 - do Zakopanego, przez Olkusz i KRaków (i Gołonóg!) - TANI i fajny kurs, codziennie; 5) 8:40 - do Krakowa z Katowic, przez Olkusz (BUS) - codziennie (12/8 zł bilety); 6) 9.04 - do Zakopca z Gliwic - niedrogi i fajny, codziennie kursuje; 7) 10.57 - do Iwonicza Zdrój, przez Olkusz, Kraków i Gołonóg - codziennie; 8) 12.20 - do Zamościa z Katowic, przez Olkusz, Kraków i Gołonóg! - codziennie; 9) 12.27 (?) - do Krosna z Wrocławia przez Olkusz i Kraków - codziennie, zwykle fajne wozy; 10) 13:40 - do Hrubieszowa z Katowic, przez Olkusz i Kraków - codziennie próćz niedziel; i inne potem... Ten post edytował Dave nie, 12 sie 2007 - 17:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 369 Dołączył: wto, 14 mar 06 Skąd: Łosień / Gołonóg Nr użytkownika: 192 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pozwole sobie wprowadzić kilka poprawek
![]() QUOTE 1) 3:15 - do Zakopanego z Karwi, przez Olkusz i Kraków (kursuje do 30 września codziennie) 2) 6.00 - do Krakowa z Giżycka, jw. 3) 7:25 - do Zakopanego z Gliwic - bardzo szybki i niedrogie połącznie (kursuje codziennie);jedzie dużo szybciej niż ten 5 minut wcześniej ![]() 4) 7:20 - do Zakopanego z Częstochowy, przez Olkusz i Kraków (i Gołonóg!) - TANI i fajny kurs, codziennie; 5) 8:40 - do Krakowa z Katowic, przez Olkusz (BUS) - codziennie (12/8 zł bilety); 6) 9.04 - do Zakopca z Gliwic - niedrogi i fajny, codziennie kursuje; 7) 10.57 - do Iwonicza Zdrój, przez Olkusz, Kraków i Gołonóg - codziennie; 8) 12.20 - do Zamościa z Katowic, przez Olkusz, Kraków i Gołonóg! - codziennie; 9) 12.28 - do Krosna z Wrocławia przez Olkusz i Kraków - codziennie, zwykle fajne wozy; 10) 13:40 - do Hrubieszowa z Katowic, przez Olkusz i Kraków - codziennie oprócz niedziel; 11) 14:30 - do Krakowa z Katowic, przez Olkusz - codziennie (BUS); 12) 15:10 - do Krakowa z Płocka - codziennie i dla zainteresowanych podaje jeszcze połączenia powrotne, Kraków - Dąbrowa: 1) 10:00 - 11:52, kurs do Wrocławia, odjazd w Krakowie ze stanowiska D3; 2) 11:10 - 12:35, kurs do Katowic, stanowisko D9 (BUS); 3) 13:15 - 14:37, kurs do Płocka, stanowisko D16; 4) 14:40 - 15:30, kurs do Gliwic, stanowisko G1; 5) 16:10 - 17:35, kurs do Katowic, stanowisko D9 (BUS); 6) 17:25 - 18:56, kurs do Katowic, stan D5; 7) 17:40 - 19:03, do Gliwic, stan G2; 8) 17:50 - 19:17, do Częstochowy, stan D17; 9) 18:30 - 20:00, do Giżycka, stan D1 (w wakacje codziennie); 10) 18:40 - 20:31, do Katowic, stan D6; 11) 19:35 - 21:00, do Karwi, stan G5 (w wakacje codziennie). |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 265 Dołączył: czw, 19 paź 06 Nr użytkownika: 239 ![]() |
A ja dodam info o kursującej od lipca linii Olkusz - Katowice przez Centrum Dabrowy. Nie wiem, czy to wspomniana wcześniej linia "pana Łukasza Łacha". Z przejazd na trasie DG - Olkusz płacę 3,50.
Odjazdy w dni robocze z DG Centrum do Olkusza - os Młodych (przez Sławków, Podlipie, Bolesław): 6.15, 8.15, 9.15, 11.15, 12.15, 14.15, 16.15, 17.25, 19.15, 20.15 (info na podstawie rozkładu orzymanego w busie). Kursy z Olkusza omijają olkuski dworzec PKS/PKP wieć trzeba wsiadać na os. Słowiki lub na skrzyżowaniu za Hypernową. Odjazdy w dni robocze z os Słowiki w Olkuszu: 4.44, 6.14, 7.14, 9.14, 10.14, 12.14, 14.44, 15.44, 17.34, 18.44 Generalnie, lepiej być na przystanku 5 minut wcześniej. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 540 Dołączył: wto, 03 kwi 07 Skąd: Toruń/DG Nr użytkownika: 652 Płeć: Kobieta GG: 2636495 ![]() |
a ja wspomnę, że z centrum odjeżdżają od pon. do piątku busy do Olkusza kwadrans przed każdą godziną, w weekendy też ale znacznie rzadziej.... (można to łatwo sprawdzić bo po ostatniej zmianie,rozkład jazdy jest wywieszony e Centrum; nowy "oczojebny" czyli w rażącym kolorze ;-) )
bus jeździ przez Sławków Rynek i Bolesławiec, w Olkuszu nie trzeba dojechać do samego dworca PKS ponieważ przed głównymi światłami jest przystanek autobusowy, tam można wysiąść z busa i już jest podstawiony bus do Krakowa, tak jest to sprytnie skoordynowane. :) żeby było śmieszniej, bus do Krakowa wjeżdża dosłownie na moment na dworzec pks w Olkuszu a potem już ciśnie do Krakowa pozdrawiam -------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]()
|
|
No i jako "szpecjalista od komunikacji" muszę wtrącić swoje 3 (a może 4?
![]() 1) Prezesie! Ten PKS z Gliwic do Zakopanego jeździ już2 miesiące o 7:10 a nie 7:25! Była poprawka, bo wg starego rozkładu, czas jazdy do Krakowa RDA z DG wynosił... 55 minut! Nawet osobówka by tego chyba nie pokonała! Co ciekawe - oficjalnie jest to "kurs przyspieszony" a czasowo jedzie szybciej od tego o 9:05 i ma mniej miejscowości w rozkładzie ![]() 2) tych dwóch pozostałych PKSów nie pisałem, bo już mi się nie chciało, a ten o 7:20 to zapomniałem napisać, że jedzie z Częstochowy ;-) 3) busy z Katowic do Olkusza oś. Młodych jeżdżą już z pół roku i o nich gdzieś pisałem (chyba na forum o KM) i to jest firma JKA-bus - jeżdżę nimi często z DG do Katowic (2 zł a czas jazdy 15-20 minut, lepiej się opłaca niż 801/831 ![]() Jeśli nie zajeżdżają już pod dw PKS to wieeelka szkoda, tracą trochę klientów przez to ![]() 4) Maryhna! Nie BoleSŁAWIEC, tylko BoleSŁAW! Gdzie tam Bolesławiec od DG! ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 369 Dołączył: wto, 14 mar 06 Skąd: Łosień / Gołonóg Nr użytkownika: 192 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 540 Dołączył: wto, 03 kwi 07 Skąd: Toruń/DG Nr użytkownika: 652 Płeć: Kobieta GG: 2636495 ![]() |
Dave tak, te busy dojeżdżają na sam Rynek w Sławkowie
ps: wybaczcie pomyłkę z "Bolesławcem" ;-) -------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 7 Dołączył: sob, 09 gru 06 Skąd: DG - Strzemieszyce Nr użytkownika: 365 GG: 4323878 ![]() |
Orientuje sie ktoś czy któryś z wcześniej wymienionych przez @Prezesa autobusów kursuje 1 listopada ?!
Proszę o w miarę szybką odpowiedz ponieważ 1 listopada to już jutro a ja sie muszę dostać jakoś do Krakowa! Interesują mnie tylko kursy poranne tj: 3) 7:25 - do Zakopanego z Gliwic 4) 7:20 - do Zakopanego z Częstochowy 5) 8:40 - do Krakowa z Katowic 6) 9.04 - do Zakopca z Gliwic |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 605 Dołączył: śro, 14 kwi 04 Nr użytkownika: 75 Płeć: Mężczyzna ![]() |
witam!
ten bus o 7:25 z Gliwic jak juz ktos wczesniej wspominał jeździ teraz o 7:10 a co do tego czy jeżdż jutro to z informacji internetowych wynika, że ten, z częstochowy o 7:20 jeździ(fatycznie jeździ bliżej 7:30 więc radzę czekać cierpliwie). Ten 9:04 też chyba jutro kursuje. Co do dwóch pozostałych to nie wiem, ale tak czy inaczej polecam zadzwonić na informacje, którą mozna znaleźć tu: http://www.pks-czestochowa.pl/ (już widze na stronce że ich busy jeżdżą jak w niedziele czyli ten 7:20 jedzie na bank) i tu: http://www.pks-gliwice.pl/ i http://www.pks.katowice.pl/ |
|
|
![]()
|
|
Trochę za późno, ale krótko odpisze "na zaś" : wszystkie wymienione przez mnie, Prezesa i kogo tam jeszcze busy i PKSy jeżdzą codziennie prócz DUŻYCH świąt: Bożego Narodzenia (25.12., w drugi zwykle jeźdzą), Nowy Rok i Wielkanoc (I dzień). Pozostałe dni kursują codziennie!
PS. Strona pks.katowice.pl jest tu niepotrzebna, bo PKS K-ce przez D.G. nie prowadzi żadnego kursu do ani przez Kraków! ;-) PS2. Ten poranny z Gliwic do Zakopca jedzie nie o 7:25 tylko 7:10 czy nawet 7:05 :) |
|
|
![]()
|
|
7:10 do Zakopanego i powrotny 15:30 do Gliwic, po wnikliwym przebadaniu rentowności został zawieszony do odwołania !
|
|
|
![]()
|
|
No został zawieszony już jakieś 3 tygodnie temu ;( Ale pozostał ten o 7:25 z Częstochowy do Zakopca jeszcze - ale tym nie pojadę za darmo
![]() A z nowszych wieści: prywatne 2 kursy busem do Krakowa pana Łacha (8:10 i 14:30 jakoś) kursują teraz tylko w piątki, soboty i niedziele... |
|
|
![]() ![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 1 Dołączył: nie, 06 sty 08 Nr użytkownika: 1,015 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Autobusy PKS odjeżdżające z centru Dąbrowy Górniczej, z których korzystam w drodze do Krakowa to: 7:20 do Zakopanego (zatrzymuje się w Gołonogu); 9:04 do Zakopanego; Widuję też autobus PKS Nowy Sącz, który odjeżdża z Dąbrowy w okolicach 18:40 ale nie jestem go na 100% pewien. Ceny biletów są w granicach 10-13zł. Busy faktycznie są bardzo wygodne i komfortowe. Ich rozkład znajduje się tu: http://www.uni-bus.com.pl/katowice.html hej szukam busa z DG do Zakopanego czy moglbys mi prosze powiedziec skad w dg odjezdza taki bus z<z ktorego przystanku i o jakich godzinach > bo ja nic nie umiem znalesc. dzieki serdeczne za pomoc |
|
|
![]()
|
|
z przystanku autobusowego w centrum po stronie domu handlowego
-------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]()
|
|
No przecież było już tu pisane wcześniej! Nieuważnie przeglądałeś chyba! :>
To jeszcze raz podaję autobusy do Zakopanego z DG: 1) 3:15 z Gdyni do Zakopanego (może być mocno spóźniony ze wzlędu na długą trasę i "napięty" rozkład jazdy po drodze; może sie też zdarzyć, że w ogóle do DG nie wjedzie, choć powinien); 2) 7:27 z Częstochowy do Zakopanego; 3) 9:04 z Gliwic do Zakopanego. Wszystkie w/w są PKSami, każdy ma zniżkę dla studentów, ale w różnej wysokości - kursują codzienie, poza dużymi świętami: Bożego Narodzenia, Nowego Roku i Wielkanocy. Wszystkie te PKSy odjeżdżąją z przystanku PKS w centrum DG w kierunku Gołonoga. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:22 |