IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

6 Stron V  « < 2 3 4 5 6 >  
Reply to this topicStart new topic
> Parkingi w mieście
vacu
post sob, 23 mar 2013 - 17:24
Post #61

Smokin' nigga

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

Nie wiedziałem gdzie to dać, chyba tutaj pasuje - przed chwilą pod CH Pogoria zauważyłem takie naklejki na autach zaparkowanych na miejscach dla niepełnosprawnych:

Ciężko coś dojrzeć, bo fotka robiona kartoflem wink.gif ale jest tam coś takiego:
"Gdzie parkujesz? Ludzi nie szanujesz? 500 zł/ 5 pkt", dalej jest coś mniej więcej takiego, że dziś SM informuje a jutro będzie karać.

Ktoś wie czy miasto/SM ma faktycznie z tym coś wspólnego? Jeśli tak to tylko przyklasnąć, duży plus dla SM (lub dla tego kto to robi jeśli to nie oni), inna rzecz, że jeśli to oni to powinni karać a nie naklejać naklejki, czy mamy za dużo kasy w budżecie? Inne miasta nie mają takich skróbułów. Mało rzeczy mnie tak wkur... jak wypasione SUVy na miejscach dla niepełnosprawnych, myśli taki, że jak ma pseudoterenówkę w leasingu to należy go traktować priorytetowo, bardzo często wsiada później do takiego auta opalony kark, któremu inwalidztwo nie nie przeszkadza wyciskać na siłowni (chyba, że umysłowe, ale kto mu dał prawo jazdy w takim razie).

Mam nadzieję, że te naklejki cholernie ciężko schodzą.

Ten post edytował vacu sob, 23 mar 2013 - 17:26
Go to the top of the page

+Quote Post
Leszek
post sob, 23 mar 2013 - 17:33
Post #62

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Takie naklejki powinny być nacinane w drobną siateczkę - tak jak licencyjne z windowsów chociażby smile2.gif
No i nie na tylnej szybie, a na przedniej po stronie kierowcy laugh.gif

--------------------

+Quote Post
vacu
post sob, 23 mar 2013 - 17:44
Post #63

Smokin' nigga

CYTAT(Leszek @ sob, 23 mar 2013 - 18:33) *
Takie naklejki powinny być nacinane w drobną siateczkę - tak jak licencyjne z windowsów chociażby smile2.gif
No i nie na tylnej szybie, a na przedniej po stronie kierowcy laugh.gif

Nie wiem ile w tym prawdym ale czytałem, że jeżeli przesłonisz przednią szybę czym wpłyniesz na bezpieczeństwo teoretycznie to jest to wykroczenie, natomiast jeśli przykleisz w ten sposób, to nawet mandatu w razie czego nie dostaniesz jako naklejający wink.gif

+Quote Post
xMarcinx
post sob, 23 mar 2013 - 20:37
Post #64

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

CYTAT(vacu @ sob, 23 mar 2013 - 17:44) *
Nie wiem ile w tym prawdym ale czytałem, że jeżeli przesłonisz przednią szybę czym wpłyniesz na bezpieczeństwo teoretycznie to jest to wykroczenie, natomiast jeśli przykleisz w ten sposób, to nawet mandatu w razie czego nie dostaniesz jako naklejający wink.gif

To już wiemy, kto za naklejkami stoi wink.gif Wyszukiwanie po necie co wolno, wpis na forum dla poszlaki, no ale o jednym zapomniałeś - zamknięciu drzwi w aucie po przybiciu wlepki. Raczej normalny obywatel nie otwiera drzwi w aucie by zrobić zdjęcie przez szybę wink.gif Pewnie jeszcze był kompan, szybka akcja, na koniec fotka dla lansu na facebooka i odjazd z piskiem opon wink.gif Tak, tak Panie Vacu wpadłeś jak śliwka w kompot wink.gif tongue.gif

P.S Aby było jasne, w ten nietypowy sposób uczciłem swój 1000 post na forum smile2.gif

Ten post edytował xMarcinx sob, 23 mar 2013 - 20:38

+Quote Post
Bathurst
post sob, 23 mar 2013 - 20:42
Post #65

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 80

Zapomniałeś dodać że ofiara ma śląskie blachy wink.gif

--------------------
Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam

www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com

+Quote Post
Slyzaba
post sob, 23 mar 2013 - 20:51
Post #66

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,199

xMarcinx:
CYTAT
o jednym zapomniałeś - zamknięciu drzwi w aucie po przybiciu wlepki.
- przyczyn otwartych drzwi mogło być więcej? ;-)

vacu:
CYTAT
Mało rzeczy mnie tak wkur... jak wypasione SUVy na miejscach dla niepełnosprawnych
- im droższy samochód tym przecież więcej wolno im właścicielom? ;-(

xMarcinx:
CYTAT
w ten nietypowy sposób uczciłem swój 1000 post na forum smile2.gif
- smile2.gif

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach.
Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa

+Quote Post
vacu
post sob, 23 mar 2013 - 22:14
Post #67

Smokin' nigga

CYTAT(xMarcinx @ sob, 23 mar 2013 - 21:37) *
CYTAT(vacu @ sob, 23 mar 2013 - 17:44) *

To już wiemy, kto za naklejkami stoi wink.gif Wyszukiwanie po necie co wolno, wpis na forum dla poszlaki, no ale o jednym zapomniałeś - zamknięciu drzwi w aucie po przybiciu wlepki. Raczej normalny obywatel nie otwiera drzwi w aucie by zrobić zdjęcie przez szybę wink.gif Pewnie jeszcze był kompan, szybka akcja, na koniec fotka dla lansu na facebooka i odjazd z piskiem opon wink.gif Tak, tak Panie Vacu wpadłeś jak śliwka w kompot wink.gif tongue.gif

P.S Aby było jasne, w ten nietypowy sposób uczciłem swój 1000 post na forum smile2.gif

tongue.gif
hihi teraz zdałem sobie sprawę, że jakby tak prześledzić moje posty na forum to faktycznie wszystko wydaje się jasne wink.gif

+Quote Post
matidg
post pon, 25 mar 2013 - 13:36
Post #68

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,162
GG: 5107261 status gadu-gadu

CYTAT
Dąbrowa Górnicza: Uważaj, gdzie parkujesz! Straż Miejska kontroluje wiele miejsc w naszym mieście.

„Gdzie parkujesz? Ludzi nie szanujesz?!”. To nowa akcja dąbrowskich strażników miejskich, którzy częściej będą teraz kontrolować miejsca, w których kierowcy nie powinni zostawiać swoich aut.

Pierwsze kontrole w ramach akcji miały miejsce w miniony weekend i nie brakowało kierowców, którzy parkowali na miejscach dla niepełnosprawnych, nie zostawiając za szybą informacji o odpowiednich do tego uprawnień.

Wcześniej, bo na początku miesiąca skontrolowali stan oznakowania miejsc postojowych zastrzeżonych dla niepełnosprawnych, przeprowadzili także szkolenie dla zarządców wytypowanych punktów na terenie całego miasta, podczas którego przekazali swoje uwagi dot. nieprawidłowości i przypomnieli sposoby oznakowania zgodnego z obowiązującymi przepisami.

W ostatnią sobotę i niedzielę strażników można było zobaczyć w rejonie CH Pogoria oraz marketu Kaufland. Funkcjonariusze kontrolowali zasadność parkowania na miejscach zastrzeżonych, a w przypadku nieprawidłowości umieszczali na szybach pojazdów samoprzylepne naklejki informujące o ujawnionym wykroczeniu. Akcja dąbrowskiej Straży Miejskiej ma na celu zwrócenie uwagi na przestrzeganie zasad właściwego parkowania i respektowania znaków dla niepełnosprawnych.

W jej ramach strażnicy wykorzystując ulotki – naklejki oraz poprzez dostępne media prowadzą działania informacyjne. – Wszystko po to, aby uświadomić pełnosprawnym kierowcom, że zajmowanie miejsc na kopertach ogranicza samodzielność i aktywność osób niepełnosprawnych – mówi Dominik Gordon, inicjator i koordynator akcji. I dodaje: – W dalszych planach akcja ma się rozszerzyć na teren innych placówek handlowych, parkingi osiedlowe, obiekty użyteczności publicznej i wszędzie tam, gdzie znajdują się miejsca postojowe zastrzeżone dla osób niepełnosprawnych.

W przypadku zainaugurowanej właśnie akcji dąbrowskiej straży miejskiej przyjęto zasadę, że ważniejsze od karania kierowców i działań represyjnych jest zapobieganie wykroczeniom.

Z analizy zdarzeń zachodzących w mieście, otrzymywanych zgłoszeń od mieszkańców, strażnicy wyciągnęli wnioski i postanowili postawić na aktywizowanie mieszkańców do dbania o dobro wspólne i inicjowanie programów profilaktycznych.

Które miejsca na osiedlach Waszym zdaniem należałoby skontrolować w pierwszej kolejności?

Ten post edytował matidg pon, 25 mar 2013 - 13:36

+Quote Post
Bathurst
post pon, 25 mar 2013 - 14:05
Post #69

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 80

chyba najbardziej pożyteczna akcja SM od czasu jej powołania

--------------------
Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam

www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com

+Quote Post
vacu
post pon, 25 mar 2013 - 19:19
Post #70

Smokin' nigga

CYTAT(Bathurst @ pon, 25 mar 2013 - 15:05) *
chyba najbardziej pożyteczna akcja SM od czasu jej powołania

No to już wiem, że to SM smile2.gif Akcja OK jak napisałem wyżej, duży plus, jednak mimo to uważam, że oprócz naklejki powinien być mandat. W innych miastach karają bezlitośnie za takie coś, sam się o tym boleśnie przekonałem, nam dodatkowy przychód też by się przydał tym bardziej, że za nieprawidłowe parkowanie - przynajmniej w mojej okolicy ale i jak widać pod CH - najczęściej odpowiadają przyjezdni. Mnie np. ukarano za to, że szerokością koła parkowałem na trawie za swoim blokiem (w DG) a tutaj imho znacznie większe wykroczenie i kończy się na naklejce.

+Quote Post
Bartek
post pon, 25 mar 2013 - 20:30
Post #71

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

Natomiast moim zdaniem śmiech na sali z tą akcją SM. Zachowanie jakby przepisy zmieniły się tydzień temu i biedni ułomni kierowcy nie wiedzieli gdzie mają parkować. Jak widać SM w D.G. jest bogata ;-)

+Quote Post
mawwm
post wto, 26 mar 2013 - 07:10
Post #72

kocham Moje Miasto

Nr użytkownika: 1,335

CYTAT(Bartek @ pon, 25 mar 2013 - 20:30) *
Natomiast moim zdaniem śmiech na sali z tą akcją SM. Zachowanie jakby przepisy zmieniły się tydzień temu i biedni ułomni kierowcy nie wiedzieli gdzie mają parkować. Jak widać SM w D.G. jest bogata ;-)

no właśnie! czyżby abolicja ogłoszona przez komendanta SM? Przepisy są przepisami i nie rozumiem po co te nalepki (oczywiście za pieniądze podatnika wydrukowane u czyjegoś "szwagra'). Nie tak dawno zaparkował u mnie pod blokiem kolega w miejscu nie dozwolonym dla normalnego kierowcy, jemu jednak pozwalała na to "niebieska karta" i co - za wycieraczką dokładnie nad kartą wezwanie do SM. Obyło się bez mandatu, jednak osoba niepełnosprawna zmuszona została do pofatygowania się do siedziby SM i udawadniania swoich praw. Ciekawe relacje - za parkowanie w miejscu przeznaczonym dla osób niepełnosprawnych tylko ostrzeżenie, za parkowanie osoby niepełnosprawnej oznaczonym odpowiednio samochodem w miejscu jej dozwolonym, wezwanie do jaskini lwa (a raczej ujadającego ratlerka).

--------------------
Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman

+Quote Post
vacu
post śro, 27 lis 2013 - 15:31
Post #73

Smokin' nigga

Strasznie najeżdżałem tu na WSB więc dla zachowania obektywizmu musze napisać, że wreszcie, po kilku (nastu?) latach oznakowali dojazd do swojego parkingu dla klientów, na każdym słupku w okolicy jest wskazówka smile2.gif co nie wygląda pięknie ale jeśli ma poskutkować to przeżyję wink.gif

Wygląda na to, że po dobroci jest trudno, trzeba być upierdliwym i pomogły telefony do SM oraz wpisy na naprawmyto.pl, przez tyle lat było o to trudno a widocznie karani klienci zaczeli wymagać, i dobrze, w końcu nie po to płacą tyle żeby nie mieć gdzie zaparkować smile2.gif

+Quote Post
Slyzaba
post pią, 29 lis 2013 - 20:24
Post #74

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,199

Czy przy Pogoria Residence powstaje parking? Raczej to nie zjazd do KMP?

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach.
Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa

+Quote Post
Leszek
post pią, 29 lis 2013 - 21:23
Post #75

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Ciekawe, że tym razem bliskość skrzyżowania i ruchliwa droga nie były przeszkodą...

--------------------

+Quote Post
olo
post pon, 16 gru 2013 - 07:37
Post #76

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

Szybki konkurs. Ilu właścicieli samochodów z tego zdjęcia otrzymało wczoraj wezwania do SM. Nie pytam ilu powinno, nie psujcie zabawy bo będzie c.d.

--------------------

+Quote Post
sandwich
post pon, 16 gru 2013 - 08:03
Post #77

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,277
GG: 9877186 status gadu-gadu

Doliczyłem się 13. smile2.gif

+Quote Post
Grzegorz-dg
post pon, 16 gru 2013 - 09:12
Post #78

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 5,028

A w którym miejscu jest ta Biedronka na osiedlu Kasprzaka podpowiedzcie ?

+Quote Post
sandwich
post pon, 16 gru 2013 - 09:22
Post #79

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,277
GG: 9877186 status gadu-gadu

Zaraz za wieżowcami na Kosmonautów. Zdjęcie zrobione w kierunku huty. Z lewej za biedronką jest tramwaj.

+Quote Post
GniecionY
post pon, 16 gru 2013 - 15:36
Post #80

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 36

samochodów 13, a właścicieli pewno 10

+Quote Post

6 Stron V  « < 2 3 4 5 6 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:32
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza