IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

8 Stron V  « < 3 4 5 6 7 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Żłobki i przedszkola
Mały77
post śro, 04 kwi 2012 - 16:29
Post #81

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 3,566

CYTAT(Zibar @ śro, 04 kwi 2012 - 08:05) *
Kurde, ale takie analizy to powinni urzędnicy prowadzić a nie rodzice dzieci i wprowadzać rozwiązania, które poprawią to co jest złe. Co za kraj wallbash.gif

Zgadzam się.
Go to the top of the page

+Quote Post
mały
post śro, 04 kwi 2012 - 21:57
Post #82

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 370

Kolejne przesunięcie reformy (6-latki do szkoły) spowodowało, że przedszkola muszą przyjąć 5 i 6-lenie dzieci. Gdyby nie przesunięcie reformy, dzieci 6-letnie musiałyby pójść do szkoły robiąc miejsce dzieciom młodszym. W Ujejscu moje dziecko 4-letnie nie dostało się mimo że oboje z żoną pracujemy. Na szczęście dzisiaj dostałem telefon, że miasto dało dodatkową kasę na utworzenie drugiej grupy (były warunki lokalowe w przedszkolu, trzeba było tylko doposażyć salę) i wszystkie dzieci z listy rezerwowej zostały przyjęte

+Quote Post
muminkubora
post czw, 12 kwi 2012 - 21:36
Post #83

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 3,314

U mnie sytuacja jest prosta ja pracuje na zmiany żona też pracuje na zmiany, dziadkowie pracują i daleko mieszkają jak to wiadomo do 67 lat smile2.gif więc co teraz mam zrobić z dzieciakiem ???

Koszty jak sie orientowałem przedszkola prywatnego na Zagłebiu przedział od 600 zł- do 1100 zł

No oczywisice moge liczyć na cudowny telefon z któregoś przedszkola że jest miejsce dla mojego dziecka ale odrazu jak byłem po wyniki panie w każdym z nich mówiły "reformę taką mamy że 3 latki i 4 latki mają małe szase na przedszkole bo 6 latki i 5 latki potem samotni rodzice mops i dopiero oboje rodziców takie kryteria, pomjiajac po znajomosci itd...

Co do kontroli sytuacji to sprawa małej liczby miejsc w przedszkolach jest głośna w mediach w co drugim mieście ale nic sie z tym nie robi Polska ??

Czyli standard Polskiej rzeczwistości martw się obywatelu sam szukaj rozwiązań rzuć prace płać połowe wynagrodzenia twoja sprawa nas to g... obchodzi takie nie powinno być i tym powinni się zamjmować ludzie których wszyscy wybralismy co kase biorą za rządzenie i decydowanie w danym mieście i oczywiście w Państwie

Robisz na zmiany harujesz za 2 tyś i oddajesz połowe super perspektywa życia, polecam kawalerom i osobą planującym założenie rodziny temat do przemysleń szkoda gadać....................

(nie muszę chyba rodzicą pisać dzieci ze jak zapłacisz to i tak możesz kase w błoto wyrzucić bo dzieciak moze chorować a płacić trzeba nawet w tedy jak do przedszkola nie chodzi a to już kompletnie komplikuje życie ty płacisz dzieciak musi w domu siedziec a do roboty nie chodzisz bo siedzisz z nim)

Aha co do przesunięć reform to nie jest powód tej sytuacji reforma nic tu nie ma do gadania bo jej nie ma, sytuacja taka nastapiła nie przez reformę 6 latków tylko przez to że przedszkola po redukowano wczesniej a nikt z mądrych głów nie brał pod uwagę że młodzież z wyżu demograficznego będzie miała dzieci czyli roczniki 80-85 i że znów będą potrzebne. To jest śmieszne mamy podobno super profesorów ekonomistów psychologów socjo nie wiadomo kogo a takie oczywiste rzeczy sie w Polsce pomjia i nie myśli się o takich rzeczach w perspektywie czasu, z planowaniem i z wyprzedzaniem wydarzeń Polascy specjaliści tzw zawsze mieli problemy.......

Mod: (ostrzeżenie nr 1) Przypominam że forum służy do merytorycznej dyskusji, a nie do zamieszczania własnych manifestów. Zamiast tworzenia nowych tematów odszukaj odpowiedni który już istnieje!!! Pisz zrozumiale, pełnymi zdaniami używając zasad ortografii i gramatyki. Nie nadużywaj pogrubionych liter.

Ten post edytował pozdrawiam czw, 12 kwi 2012 - 22:50

+Quote Post
Mały77
post pią, 13 kwi 2012 - 06:48
Post #84

UZYTKOWNIK

Z tego co mi się kiedyś obiło o uszy, to jeżeli dziecko nie dostało się do przedszkola to z UM jest dofinansowanie do prywatnego przedszkola - ale to musiałbyś dopytać w UM.

+Quote Post
sandwich
post pią, 13 kwi 2012 - 08:31
Post #85

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,277
GG: 9877186 status gadu-gadu

Jakiś bardzo nieszczęśliwy lub pechowy ten założyciel wątku. Trójkę dzieci przez przedszkole przepchnąłem i bez biegania, znajomości itd.

+Quote Post
Kamil_
post pią, 13 kwi 2012 - 09:37
Post #86

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

CYTAT(sandwich @ pią, 13 kwi 2012 - 07:31) *
Jakiś bardzo nieszczęśliwy lub pechowy ten założyciel wątku. Trójkę dzieci przez przedszkole przepchnąłem i bez biegania, znajomości itd.

W jakich latach i ile miały dzieci lat? 

+Quote Post
pozdrawiam
post pią, 13 kwi 2012 - 12:06
Post #87

jasiek

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 3

Ludzie co wy cierpicie na jakąś zbiorowa chorobę. Komuna się jakiś czas temu skończyła i najwyższy czas spaść na ziemie. Bezpłatne przedszkola to raczej nieczęsty widok w zachodniej Europie. Generalnie przedszkola są raczej zarezerwowane dla najlepiej zarabiających i nie wiem kto wam wpoił do głowy ten pomysł ze w Polsce jest jakość szczególnie źle pod tym względem. Domagajcie się więcej a skończymy jak Grecja.

Ale wracając do DG to problem z miejscami w żłobkach i przedszkolach jest powszechnie znany, o czym wiele pisaliśmy w tym temacie. Dla przypomnienia napisze ze miasto DG większość swojego budżetu wydaje właśnie na placówki oświatowe i wychowawcze, i nie ma możliwości zwiększenia tych nakładów. Mieszanie przy tym groziłoby właściwie zatrzymaniem wszelkich inwestycji w mieście. Jedynym sposobem na zwiększenie dostępnych miejsc w przedszkolach jest przeniesienie środków z innych placówek oświatowych. Nie jest to proste, gdyż fanów darmowych przedszkoli jest nie więcej niż zwolenników darmowych szkół muzycznych, darmowych studiów, podstawówek pod domem i szkół średnich rozsianych po całym mieście itp...

Niestety w naszym mieście nie głosuje się na osoby które rzetelnie przedstawiają takie dane. Bawi mnie jak kandydaci na radnych prześcigają się opowiadaniach jak to oni spowodują ze wszystko będzie za darmo, i do tego jeszcze każdy będzie miał super prace. A później "motłoch" glosuje i jest jak jest.

Ten post edytował pozdrawiam pią, 13 kwi 2012 - 12:54

+Quote Post
sandwich
post pią, 13 kwi 2012 - 12:58
Post #88

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,277
GG: 9877186 status gadu-gadu

CYTAT(Kamil_ @ pią, 13 kwi 2012 - 09:37) *

2002-2006 jedno
2004-2008 drugie
2006-2010 trzecie

dzieci chodziły do przedszkola od 3 do 7 roku życia

Ten post edytował sandwich pią, 13 kwi 2012 - 12:59

+Quote Post
bombowiec
post pią, 13 kwi 2012 - 15:02
Post #89

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 3,130
GG: KS6841974 status gadu-gadu
Tlen: ks status tlen

CYTAT(sandwich @ pią, 13 kwi 2012 - 10:58) *
CYTAT(Kamil_ @ pią, 13 kwi 2012 - 09:37) *

2002-2006 jedno
2004-2008 drugie
2006-2010 trzecie

dzieci chodziły do przedszkola od 3 do 7 roku życia

podpisuje się pod sandwiczem mam dwoje dzieci chodziły do przedszkola do 7 lat.

+Quote Post
Mały77
post pią, 13 kwi 2012 - 20:06
Post #90

UZYTKOWNIK

To ja też się "pochwalę" - córka od 3 lat chodzi do przedszkola na Łęknicach ...

+Quote Post
lliloo
post pią, 16 lis 2012 - 10:57
Post #91

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 5,108

pytanie do mam szczególnie z os. Kasprzaka.
jak wygląda rekrutacja do przedszkola, które wybrać bo o ile wiem to na Kasprzaka są dwa,
proszę o pomoc mieszkam od niedawna w DG
pozdrawiam

+Quote Post
kopiko
post pią, 16 lis 2012 - 22:34
Post #92

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 4,815

CYTAT(lliloo @ pią, 16 lis 2012 - 09:57) *
pytanie do mam szczególnie z os. Kasprzaka.
jak wygląda rekrutacja do przedszkola, które wybrać bo o ile wiem to na Kasprzaka są dwa,
proszę o pomoc mieszkam od niedawna w DG
pozdrawiam

W okolicach centrum to raczej komisje przedszkolne sobie wybierają kogo przyjąć, nie sądzę żeby na Kasprzaka było inaczej. Dzieci w DG jest znacznie więcej niż miejsc w przedszkolach. Rekrutacja w naszym mieście niestety nie przebiega w formie elektronicznej - trzeba podejść do przedszkola, wziąć formularz, wypełnić i wypełniony przekazać odpowiedniej osobie. Ze względu na taką formę rekrutacji większość rodziców składa papiery do kilku przedszkol, aby zwiększyć swoje szanse na przyjęcie dziecka.

+Quote Post
Slyzaba
post śro, 27 lut 2013 - 11:53
Post #93

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,199

Przed chwilą widziałem, jak w wyremontowanej kamienicy przy skrzyżowaniu Augustynika/Cieplaka wieszano na elewacji duży, kolorowy napis ŻŁOBEK.

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach.
Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa

+Quote Post
Bathurst
post czw, 28 lut 2013 - 09:16
Post #94

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 80

CYTAT
Dąbrowa Górnicza: Od poniedziałku strona z prezentacjami przedszkoli, a tydzień później rusza nabór
2013-02-27, Aktualizacja: wczoraj 14:19

Coraz bliżej nabór do dąbrowskich przedszkoli. W tym roku po raz pierwszy w naszym mieście będzie się odbywał przy pomocy specjalnego serwera i elektronicznego systemu. Co nas czeka?
Masz zdjęcie do tego tematu? Wyślij
4 marca ruszy internetowy serwis, z prezentacją poszczególnych placówek. Tydzień później, przy jego pomocy, będzie można już zgłaszać dzieci.

Nabór do dąbrowskich przedszkoli i żłobka potrwa od 11 do 26 marca. Jak informują pracownicy wydziału oświaty UM, będzie odbywać się przy pomocy serwisu internetowego - dabrowagornicza.przedszkola.vnabor.pl, który ruszy 4 marca. Tam m.in. będzie można znaleźć informacje o placówkach i zgłosić swoje dziecko.

System elektroniczny ma dać możliwość pełnego wykorzystania miejsc w miejskich przedszkolach, oddziałach przedszkolnych w szkołach podstawowych i żłobku. Od momentu jego wprowadzenia zasady przyjmowania dzieci będą jednakowe we wszystkich placówkach prowadzonych przez miasto. Kolejność składania podań nie wpłynie na wynik rekrutacji, będzie można szybciej poznać jej wyniki.

Tak jak w latach ubiegłych, do przedszkola nr 29 przyjmowane będą dzieci z chorobą cukrzycową. Tam będą miały zapewnioną fachową opiekę pielęgniarki.

Rodzice, którzy nie mogą zgłosić swojej pociechy przez internet, będą mogli zrobić to w tradycyjny sposób ? składając dokumenty u dyrektora przedszkola, który wprowadzi dane do systemu.

Nabór dzieci do oddziałów przedszkolnych w szkołach podstawowych specjalnych będzie prowadzony na dotychczasowych zasadach.

Dodatkowe informacje o naborze do przedszkoli można uzyskać w wydziale oświaty UM, ul. Graniczna 21, nr tel - 32 295 68 35.

http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...38d764324,1,3,9

Ten post edytował Bathurst czw, 28 lut 2013 - 09:16

--------------------
Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam

www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com

+Quote Post
Slyzaba
post czw, 28 lut 2013 - 09:43
Post #95

UZYTKOWNIK

Poprawka - na Cieplaka dokończyli napis smile2.gif
jest ŻŁOBEK I PRZEDSZKOLE.

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

+Quote Post
Rokko31
post czw, 28 lut 2013 - 10:59
Post #96

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 337

CYTAT(Slyzaba @ czw, 28 lut 2013 - 09:43) *

Ale razumię że to pewnie prywatne przedszkole?

+Quote Post
Bathurst
post czw, 28 lut 2013 - 11:40
Post #97

UZYTKOWNIK

CYTAT(Rokko31 @ czw, 28 lut 2013 - 10:59) *
CYTAT(Slyzaba @ czw, 28 lut 2013 - 09:43) *

Ale razumię że to pewnie prywatne przedszkole?

może dzisiaj dopiszą, bo chyba rozłożyli cały napis na kilka dni smile.gif

--------------------

+Quote Post
Slyzaba
post czw, 28 lut 2013 - 16:23
Post #98

UZYTKOWNIK

Potwierdzam - to prywatne przedszkole/żłobek. Od kilkunastu tygodni widać tam ruch samochodów o rejestracjach STxxxx.

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

+Quote Post
Mały77
post czw, 28 lut 2013 - 17:58
Post #99

UZYTKOWNIK

W końcu rekrutacja dzieci będzie w formie elektronicznej. Mam nadzieję, że w końcu przekonamy się ile rzeczywiście jest brakujących miejsc w przedszkolach, bo do tej pory chyba nikt tego nie sprawdzał.

+Quote Post
Bathurst
post czw, 28 lut 2013 - 19:13
Post #100

UZYTKOWNIK

CYTAT(Mały77 @ czw, 28 lut 2013 - 17:58) *
W końcu rekrutacja dzieci będzie w formie elektronicznej. Mam nadzieję, że w końcu przekonamy się ile rzeczywiście jest brakujących miejsc w przedszkolach, bo do tej pory chyba nikt tego nie sprawdzał.

Chyba, że jakiś dyrektor okaże się dobrym informatykiem.......

--------------------

+Quote Post

8 Stron V  « < 3 4 5 6 7 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 08:32
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza