![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
CYTAT Nie ma już zdjęć... dry.gif mellow.gif huh.gif mellow.gif Marność nad marnościami i wszystko marność... ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 11 Dołączył: sob, 04 lut 17 Skąd: Mydlice Północ Nr użytkownika: 5,900 Płeć: Kobieta ![]() |
CYTAT Nie ma już zdjęć... dry.gif mellow.gif huh.gif mellow.gif Marność nad marnościami i wszystko marność... ![]() ... dlatego wczoraj musieliśmy się pofatygować osobiście przez Sroczą Górę do skałki trawertynowej i stawów w Laskach. Odsłonięcie na Sroczej Górze ciekawe i dojście głębokim jarem ładne - przypominało mi trochę lessowe wąwozy na Roztoczu. Ale ciągły hałas od DK 94 psuje nastrój. Natomiast Laski rzeczywiście urokliwe i o tej porze roku oaza spokoju. Tuż przed skałką trawertynową buduje się nowy dom. W odłamkach kruchej skały widać maleńkie muszelki i nacieki kalcytu (?). Świetne miejsce na spacer przez sosnowy las brzegiem kompleksu śródleśnych stawów. Nie doszliśmy do końca, do tej suchej dolinki, bo drogę przecięła nam ogromna budowa - kładą tam jakieś rury. Wrócimy kiedyś od drugiej strony. Ale co mnie zaskoczyło, że nie spotkaliśmy tam żadnych ptaków na stawach. Wiem, że jeszcze wcześnie, ale spodziewałam się, że jakieś pojedyncze będą. Ciekawe, jak tam jest w sezonie - czy jakieś gniazdują? W każdym razie dzięki za ciekawy pomysł na sobotnie szwędanie! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: wtorek, 11 lutego 2025 - 23:40 |